Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vazi

#726 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

@quaresma, hvala :)

za tespih, ja mislim da nije vazno je li novotarija ili nije...prakticno je i ne vjerujem da kvari tj krsi neku naredbu/zabranu. to ja 'nako laicki :)
Quaresma

#727 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

al eto, meni je draze kad ide na prste, jer kao sto kaze prsti ce svjedociti na sudnjem danu, no, je li se mora tacno 33 puta ili moze vise ne namjerno, ako zikrimo na prste?
miskin

#728 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Quaresma wrote:al eto, meni je draze kad ide na prste, jer kao sto kaze prsti ce svjedociti na sudnjem danu, no, je li se mora tacno 33 puta ili moze vise ne namjerno, ako zikrimo na prste?
Ovako to ide portugalac sto se tice namaza mora tako 33x subhanallah, 33x elhamdulillah, 33 allahu ekber i to je 99 zatim poslije toga kazes "La ilahe illellahu vahdehu la šerike leh. Lehul-mulku ve lehul-hamdu ve Huve ala kulli šej-in kadir". Dokaz za ovo je slijedeci hadis.

Bilježe Buharija i Muslim od Mugire b. Š'ube da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: "Ko poslije svakog namaza kaže trideset i tri puta subhanallah, trideset i tri puta elhamdulillah, trideset i tri puta Allahu ekber, to je devedeset i devet, a zatim upotpuni stotinu sa la ilahe illallahu vahdehu la šerike leh, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šejin kadir – bit će mu oprošteni grijesi pa makar ih bilo koliko morske pjene."

Evo jos nekih slicni hadisa.

Bilježe Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: "Ko kaže la lahe illellahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šejin kadir" (Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji druga nema. Njemu pripada vlast nad svačim i sva zahvalnost. On sve može), sto puta na dan, imat će nagradu u vrijednosti onoga ko oslobodi roba iz Ismailovog, alejhis-selam, potomstva, upisat će mu se stotinu dobrih djela, obrisat će mu se stotinu loših djela i bit će zaštićen od šejtana toga dana."

Bilježe Buharija i Muslim da je Allahov Poslanik rekao: "Ko u toku dana kaže sto puta subhanallahi ve bi hamdihi, bit će mu oprošteni grijesi, pa makar ih bilo koliko morske pjene."

Ima toga jos dosta znaci bitna stvar. U islamu imaju brojevi koji su ciljani i oni koji to nisu, ti ovamo kad hoces onako zikrit nisi ogranicen, dok namaz i ovi gore hadisi su ciljani ovim brojevima, ima tu jos primjera al to nije tema. Nadam se da si zadovoljan odg.
Quaresma

#729 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

:thumbup: hvala
harisoni

#730 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

Selam svima. Nisam znao gdje da pišem, pa sam odlučio ovdje, nadam se da nisam pogriješio, mada se već odavno kanim. Prije par sedmica sam sjedio sa jednim prijateljem na kafi i dotakli smo se teme džinna. Primijetio sam da zna o tome dosta više od mene. Vjernik sam, klanjam, postim i sve to, ali se nikad nisam pretjerano bavio džinnima, ni sam ne znam zašto. :? Kad sam došao kući, našao sam par klipova na kojima (Ferid Orahovac) istjeruje džinne...moram priznat da mi nije bilo nimalo ugodno. Zanima me da li iko od vas ima neko fino 'štivo' o ovome za preporučit, ili imate iskustva? Da li znate neku stručnu osobu koja se bavi istjerivanjem i sl?

Možda je malo glupo ali eto... :sad:
miskin

#731 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Sve sto se tice vjere nije glupo i alejkumuselam imenjace pretpostavljam da se zoves Haris. Obzirom da ja zivim u Zenici znam ljude koji lijece Kur'anom, nisu nikakvi sihirbazi, niti dzinhodze, itd, nego ljudi koji to rade kako je ispravno. Ovako imas ovu stranicu http://www.lijecenje-kuranom.com/, ovdje imas dosta o tome. Imas ovu knjigu "Kur'anska hamajlija" - Almin Omerašević tretira ovu tematiku potrazi je na netu vjerovatno ima za skinuti.

Imas na ovoj stranici kategoriju o tome http://n-um.com/?q=taxonomy_menu/8/36

I svakako ti ne preporucio da gleda te klipove jer u njima nema neke koristi samo se covjek prepadne i umisli onda sebi da ima dzine pa pocne hodati po rukjama.

Ako te jos nesto zanima ili jos neka knjiga ili slicno bujrum , samo da ti skrenem paznju da ako vec imas s tim problem a koliko sam razumio iz pitanja da nemas da se obratis pouzdanim osobama.
Quaresma

#732 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

ja te dzine pokusavam na razne nacine zaboraviti da postoje, nema mi nista gore kad krenem spavati a naumpadnu mi, pokraj svih ovih muka jos mi oni fale
m_l

#733 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

Ne poricem da mnogo ljudi, pogotovo danas, pati od toga, ali neki sebi umisle da imaju problema sa dzinima. Da je sve do dzina, ne bi se kroz Kur'an i sunet toliko potencirao ahlak. Bilo bi receno svi ste pod uticajem dzina i tacka, pa se borite protiv toga. Muhamed s.a.w. je poslat da bi usavrsio moral. Znanje o dobru i zlu i ustrajnost u cinjenju dobra je formula za uspjeh, insaAllah, i na ovom i na onom svijetu.

m.selam
miskin

#734 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

m_l wrote:Ne poricem da mnogo ljudi, pogotovo danas, pati od toga, ali neki sebi umisle da imaju problema sa dzinima. Da je sve do dzina, ne bi se kroz Kur'an i sunet toliko potencirao ahlak. Bilo bi receno svi ste pod uticajem dzina i tacka, pa se borite protiv toga. Muhamed s.a.w. je poslat da bi usavrsio moral. Znanje o dobru i zlu i ustrajnost u cinjenju dobra je formula za uspjeh, insaAllah, i na ovom i na onom svijetu.

m.selam
bas tako pa samo idu po rukjama da vide hocel sta bit , slazem se
Meteorit

#735 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Meteorit »

Quaresma wrote:ja te dzine pokusavam na razne nacine zaboraviti da postoje, nema mi nista gore kad krenem spavati a naumpadnu mi, pokraj svih ovih muka jos mi oni fale
Kaze se da, kad krenes na pocinak, proucis 3 puta suru Ihlas, suru Nas i Felek i da time otjerujes sejtane i dzine od sebe. Nije na odmet i Ajetul-Kursija. Nisam siguran, ali mislim da se ucenjem sure Ihlas izgradjuje 'kuca' u Dzennetu ;)
miskin

#736 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Lijepo je uzeti abdest prije nego se ode na pocinak, kako je preporucio Allahov Poslanik, s.a.v.s., što se temelji na predaji El-Beraa b. 'Aziba, r.a: «Kada podeš na spavanje, uzmi abdest kao što uzimaš za namaz!».

Slicnu predaju bilježi Ibnu-s-Sunni, od Ebu Umame el-Bahilija, r.a, u kojoj Vjerovjesnik, s.a.v.s, kaže: «Ko legne s abdestom i bude zikr cinio Allaha Uzvišenog dok ga san savlada, nece se prevrnuti ni jedanput u toku sna, moleci Allaha Uzvišenog za dunjalucko ili ahiretsko dobro, a da mu On to ne usliša!».

Brojne predaje ukazuju na cinjenicu da je Poslanik islama, s.a.v.s, lijegao na desnu stranu i preporucivao svojim sljedbenicima da to cine.

Osoba ce, kada legne na desnu stranu, desnu ruku staviti ispod svog obraza, što se temelji, posredstvom poznatog ashaba Huzejfe, r.a, na vjerodostojnoj predaji u kojoj se istice: «Kada bi Resulullah, s.a.v.s, legao u postelju stavio bi desnu ruku ispod svog obraza

El-Bera' b. 'Azib, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, kada bi krenuo u postelju, legao na desnu stranu i proucio bi: «Allahumme eslemtu nefsi ilejke, ve vedždžehtu vedžhi ilejke, ve fevvedtu emri ilejke, ve eldže'tu zahri ilejke, ragbeten ve rehbeten ilejke, la meldže'e ve la mendža minke illa ilejke. Amentu bi Kitabikellezi enzelte ve bi Nebijjikellezi erselte». - «Allahu, Tebi se predajem, Tebi okrecem svoje lice, Tebi prepuštam svoju sudbinu, od Tebe tražim pomoc i zaštitu, iz žudnje i strahopoštovanja prema Tebi, nema utocišta i spasa od Tebe mimo Tebe. Vjerujem u Knjigu koju si objavio i u Vjerovjesnika kojeg Si poslao!».

Huzejfe, r. a, prenosi da bi Vjerovjesnik, s.a.v.s., kada bi legao u postelju, stavio desnu ruku ispod obraza i proucio: «Allahumme bismike emutu ve ahja» - «S Tvojim imenom, Allahu, umirem i živim!».

Fatima, r.a, Vjerovjesnikova, s.a.v.s, kcerka, radila je težak posao, pa se požalila ocu na težak život, ocekujuci da joj nade slugu, koji bi je mogao zamijeniti, na što je Poslanik, s.a.v.s, njoj i Aliji, r.a, preporucio: «Hocete li da vas dvoje uputim na nešto što vam je bolje od sluge?! Kada podete na spavanje proucite: Subhanallahi - 33 puta, El-hamdu lillahi - 33 puta i Allahu ekber - 34 puta i to ce vam biti bolje od bilo kakvog sluge!

Lijepo je prouciti navece dva posljednja ajeta sure El-Bekara, kako je preporucio Allahov Poslanik, s.a.v.s, u autenticnim predajama, koje prenose Buhari i dr.

Posebno je dobro, radi zaštite, prouciti prije spavanja sure El-Ihlas, El-Felek i En-Nas. To je cinio i Allahov Poslanik, s.a.v.s. Aiša, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, svaku noc, kada bi legao u postelju, sakupio ruke i proucio, pušuci u njih: Kul huvellahu ehad, Kul e'uzu bi Rabbi-l-felek i Kul e'uzu bi Rabbi-n-nas, a onda bi rukama potrao po svome tijelu, pocevši od glave i lica, pa sve dokle bi mogao doprijeti. To je cinio tri puta.

Ajetu-l-kursija je ajet koji se uci u raznim prilikama. Njegova važnost i znacaj je, uglavnom, poznat. Znacajno je napomenuti da Ajetu-l-kursija, ukoliko je neko cijelu prouci prije spavanja, kako navode autenticni izvori, postaje uzrokom da Allah, dž.š., toj osobi odredi cuvara tako da joj se šejtan ne približi u toku noci, sve do svanuca!

Ima jdo toga ako koga zanima ne bih vise ipak je ovo forum ne idu ogromni text-ovi
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#737 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by F&N »

del boyoo7

#738 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by del boyoo7 »

sellam alejkum..dali neko zna koji dan se treba postit sad u mjesecu shabanu?jeli sad u srijedu ili u cetvrtak..
et unaprijed hvala!
Zlatni_djecko

#739 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Zlatni_djecko »

Sellam alejk brate..
Sutra (04. juli) uvecer se ibadeti (klanja nafile,uce dove itd) a posti se sljedeci dan, tj 05 jul provedi u postu..
Mada je preporuceno da se i 04 juli tj sutra posti..
del boyoo7

#740 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by del boyoo7 »

hvala ti brate puno!
citam po netu al nigdje konkretno ne pise pa se zato dvoumim,al hvala jos jedno,jer valja polako navikvat tijelo na post i ramazan!
mistek

#741 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by mistek »

Sellam Alejkum!
Imam jedno pitanje, ako neko slučaajno zna, odnosno upućen je.
Sticajem okolnosti ovaj petak ću biti u jednom bjelašničkom selu. Zanima me, da li neko zna, u kojoj džamiji se 100% klanja džumma namaz gore? Na stranici IZ, piše da se svaka druga džumma klanja npr u Umoljanima. S druge strane, ja imam info da se klanja svaka. Šta je istina?
Ako neko zna, hvala :)
F&N

#742 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by F&N »

Zna li iko, ima li gdje veceras kakav program i u koliko pocinje?

iko bilo kakvu info?
F&N

#743 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by F&N »

http://so urce.ba/clanak/149990298953/vijesti/75-godisnjak-pet-puta-dnevno-puze-do-dzamije!/?ref=najcitaniji
Quaresma

#744 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

da li su mevludi novotarija?

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
bijela

#746 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

kanite se kibernetičkih fetvi i muftija sa neslužbenih sajtova... ljudi dragi... :roll:
Jolpaz

#747 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Jolpaz »

bijela wrote:kanite se kibernetičkih fetvi i muftija sa neslužbenih sajtova... ljudi dragi... :roll:
:thumbup: :-D
Quaresma

#748 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Quaresma »

sta ti mislis o tome, onako licno misljenje?
miskin

#749 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

nemam ga da ti pravo kazem i da ti jos nesto kazem "ja mislim" je jako opasno kad se to tice vjere jer ko smo mi da mislimo sta moze sta ne moze, nase je samo da se pokorimo Allahu i Poslaniku, odnosno kad ti neko kaze da je svinjetina haram nemas ti pravo reci "ja mislim" nego samo da to prihvatis , ako razumijes sta hocu da kazem, jer ti kad govoris "ja mislim" ti time dozvoljavas ili zabranjujes nesto sto je dozvolio ili zabranio Gospodar svjetova" a to je opasna stvar, jer ti govoris u njegovo ime.

Zna se ko u islamu ima pravo da misli a to su bili nasi imami redom od Ebu Hanife pa redom do danasnje uleme, jer oni su mudztehidi a mi smo mukalidi (oni koji slijde)

JA, ti, peti, deseti mozemo misliti o svemu ostalom i davati svoje misljenje ali ovdje psst, samo prenijeti od islamske uleme
asurbanipal

#750 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by asurbanipal »

miskin wrote:nemam ga da ti pravo kazem i da ti jos nesto kazem "ja mislim" je jako opasno kad se to tice vjere jer ko smo mi da mislimo sta moze sta ne moze, nase je samo da se pokorimo Allahu i Poslaniku, odnosno kad ti neko kaze da je svinjetina haram nemas ti pravo reci "ja mislim" nego samo da to prihvatis , ako razumijes sta hocu da kazem, jer ti kad govoris "ja mislim" ti time dozvoljavas ili zabranjujes nesto sto je dozvolio ili zabranio Gospodar svjetova" a to je opasna stvar, jer ti govoris u njegovo ime.

Zna se ko u islamu ima pravo da misli a to su bili nasi imami redom od Ebu Hanife pa redom do danasnje uleme, jer oni su mudztehidi a mi smo mukalidi (oni koji slijde)

JA, ti, peti, deseti mozemo misliti o svemu ostalom i davati svoje misljenje ali ovdje psst, samo prenijeti od islamske uleme
Zar ti je Safet Suljić ulema ?
Post Reply