Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

car-x

Post by car-x »

Orhanowski wrote:
King Kikapu wrote:jergovic nije bezzzze, ali dvori od oraha su definitivno precjenjeni.
Slazem se :-D
ni ja nisam bio nesto extra odusevljen.. rabija i sedam meleka ili insala madona su mi nekako bolje legle..
davor.d

Post by davor.d »

meni je Historijska citanka najbolje sto je Jergovic napisao i od tada je u po mom misljenju u laganom padu... trenutno citam Gradjanin pokorni od Ante Tomica... nije lose mada sam citao i bolje... ipak je Dzamonja bio kralj kratkih prica i poslije njega je sve nekako drugorazredno...
King Kikapu

Post by King Kikapu »

car-x wrote:
Orhanowski wrote:
King Kikapu wrote:jergovic nije bezzzze, ali dvori od oraha su definitivno precjenjeni.
ni ja nisam bio nesto extra odusevljen.. rabija i sedam meleka ili insala madona su mi nekako bolje legle..
rabija i sedame meleka je kompilacija prica iz sarajevskog marlbora, po meni najbolje jergoviceve knjige prica i karivana, zbirki objavljenih prije dvora od oraha a insala, madona, insala je knjiga napisana poslije i meni je najgora jergoviceva proza.

prosto u dvorima i madoni se vidi koliki je danak platio hiperproduktivnosti. obje su knjige razvodnjene. dvori imaju svojih 200 stranica viska i pate od autorove zelje da o svemu iznese sopstveni sud. najgore je sto taj sud nije generisan kroz pricu, vec kroz neke, nazovimo ih, umetnute eseje. drzim da bi knjiga bila mnogo bolja da se drzao pricanja price bez polemisanja i eseiziranja proze. to meni daje utisak da je roman htio da zacini aromom istorijske citanke, a da nije uspio u nakani.
BECHO

Post by BECHO »

Trenutno citam Zagorov strip u izdanju Zlatne Serije. Broj 383, cena 10 dinara! :D
Irm@

Post by Irm@ »

Bulgakov nije pao preko vikenda...odgodjen je za sljedecu sedmicu...
trenutno u rukama imam Lorku-Ciganski romancero onak kako odmorno tako i umarajuce :)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

trenutno citam

Installing and Authorizing ScanWorks by Asset InterTech :lol:
car-x

Post by car-x »

juce dovrsih "razglednica iz groba" od emira suljagica i namah sam sinoc sanjo zemljotres, tornado i rat.. uhhh.. u knjizi se spominju likovi iz ratne zbilje imenom i prezimenom.. mene je najvise pogodilo kad sam procito imena seada i senada dautbasica.. radio-amateri, s kojim sam i ja povremeno bio u kontaktu.. pronadjeni u dvije razlicite grobnice.. uhhh.. najezi se i ovo dok tipkam..

elem, sad sam se prebacio na malo manje "zlo".
intimacy - hanif kureishi..
lulgom

Post by lulgom »

Alain de Botton: Status Anxiety
King Kikapu

Post by King Kikapu »

milan kundera: umjetnost romana
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

e blago vam se :D

strategic environmental assessment at the policy level :D žešće sranje
anais_nin

Post by anais_nin »

car-x wrote:
Orhanowski wrote:
sve je to subjektivno :D ja sam dvore citala vec 2 puta :D i jeste drugacija je nego ostale njegove knjige, ali kad se navucemo na jednog pisca cesto nam smeta promjena nesto ono mrvicu drugacije u njegovom stilu :D nije sto je jergovic, ali meni su dvori pravo mili...volim pisce koji "vezu" dok pisu :D
anais_nin

Post by anais_nin »

car-x wrote:juce dovrsih "razglednica iz groba" od emira suljagica i namah sam sinoc sanjo zemljotres, tornado i rat.. uhhh.. u knjizi se spominju likovi iz ratne zbilje imenom i prezimenom.. mene je najvise pogodilo kad sam procito imena seada i senada dautbasica.. radio-amateri, s kojim sam i ja povremeno bio u kontaktu.. pronadjeni u dvije razlicite grobnice.. uhhh.. najezi se i ovo dok tipkam..

elem, sad sam se prebacio na malo manje "zlo".
intimacy - hanif kureishi..
jedan od slucajeva kad mi se apsolutno svidjelo sto film totalno odstupa od price u knjizi :D
_STOKA_OD_OKA

Post by _STOKA_OD_OKA »

aaaaaaaaah LAME :D :D :D

pozdrav
HeroinaSA

Post by HeroinaSA »

Andjeli i Demoni-kupila ovog ljeta u Sarajevu-odlicna knjiga :)
davor.d

Post by davor.d »

Azar Nafisi - Citati Lolitu u Teheranu... zanimljiva knjiga
maccarona

Post by maccarona »

ljubafne romane :roll:

:shock:
cartman

Post by cartman »

Carlos Castaneda - A seperate reality
anais_nin

Post by anais_nin »

davor.d wrote:Azar Nafisi - Citati Lolitu u Teheranu... zanimljiva knjiga
mene je ta knjiga odusevila :roll: tako tuzna i istovremeno tako lijepa prica, posebno jer je istinita, samo su imena glavnih junakinja promjenjena da bi se zastitio njihov identitet... :roll: nema kraja zlu koje ljudi mogu nanijeti jedni drugima :roll:
anais_nin

Post by anais_nin »

KAZUO ISHIGURO - NEVER LET ME GO

Image

31-godisnja Kathy se prisjeca svog djetinjstva, odrastanja u engleskoj skoli Hailsham u kojoj niko od djece nema roditelje, niti prezime, skoli u kojoj se podsticu zdravlje i kreativnost, a buducnost kao i porijeklo te djece je obavijeno velom misterije...u centru price su Kathy, Ruth i Tommy, njihovi dozivljaji u skoli, odnosi sa nastavnicima, kao i polako otkrivanje onoga sto im se desavalo nakon sto su skolski dani zavrseni....neobicna misterija, prelijepo napisana, onako kako to Kazuo i inace radi :D ne bi me cudilo da i ova knjiga bude ekranizovana i to uspjesno, kao sto se desilo i sa Remains of the day :D

za zainteresirane odlomak iz knjige (tj pocetak iste):

http://www.randomhouse.com/catalog/disp ... ew=excerpt
King Kikapu

Post by King Kikapu »

anais_nin wrote:
mene je ta knjiga odusevila :roll: tako tuzna i istovremeno tako lijepa prica, posebno jer je istinita, samo su imena glavnih junakinja promjenjena da bi se zastitio njihov identitet... :roll: nema kraja zlu koje ljudi mogu nanijeti jedni drugima :roll:
mislim da su politicke, ekonomske i socijalne okolnosti islamske revolucije u iranu u ovoj knjizi mogle biti bolje opisane. pretendujuci da faktografski govori o nekim stvarima citateljima izvan irana, dakle onim kojima nisu poznate sve cinjenice, autorica ih je po mom misljenju morala detaljnije opisati.

inace knjiga daje zanimljiv pogled na nalicje iranske revolucije.
anais_nin

Post by anais_nin »

King Kikapu wrote:
anais_nin wrote:
mislim da su politicke, ekonomske i socijalne okolnosti islamske revolucije u iranu u ovoj knjizi mogle biti bolje opisane. pretendujuci da faktografski govori o nekim stvarima citateljima izvan irana, dakle onim kojima nisu poznate sve cinjenice, autorica ih je po mom misljenju morala detaljnije opisati.

ja sam je skroz drugacije dozivjela... :roll: nisam uopste osjecala da ona pokusava objasniti nesto sa neke strucne strane u smislu politike, ekonomije, akademski, distancirano....Pisala je o domenu koji pozna, knjizevnosti, i kako je isti iskoristila da poveze sudbine zena cije sudbine tesko da bi bile povezane :roll: i istakne cinjenicu da na revolucije, ratove, rezime i druge stvari gledamo distancirano, zaboravljajuci kako iste uticu na pojedince, njihove zivote, njih kao osobe :roll: i kako se glas jedne osobe ipak cuje....
davor.d

Post by davor.d »

anais_nin wrote:
King Kikapu wrote:
anais_nin wrote: mene je ta knjiga odusevila :roll: tako tuzna i istovremeno tako lijepa prica, posebno jer je istinita, samo su imena glavnih junakinja promjenjena da bi se zastitio njihov identitet... :roll: nema kraja zlu koje ljudi mogu nanijeti jedni drugima :roll:

ja sam je skroz drugacije dozivjela... :roll: nisam uopste osjecala da ona pokusava objasniti nesto sa neke strucne strane u smislu politike, ekonomije, akademski, distancirano....Pisala je o domenu koji pozna, knjizevnosti, i kako je isti iskoristila da poveze sudbine zena cije sudbine tesko da bi bile povezane :roll: i istakne cinjenicu da na revolucije, ratove, rezime i druge stvari gledamo distancirano, zaboravljajuci kako iste uticu na pojedince, njihove zivote, njih kao osobe :roll: i kako se glas jedne osobe ipak cuje....
slazem se... mislim da ova knjiga pokazuje kako knjizevnost moze biti vaznija i od ratova i rvolucija, te kako nas knjizevnost moze provesti kroz ovo crno doba ljudske istorije...
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Čitam Ralpha Ellisona i Nevidljivog čovjeka...

Pročitao Saula Bellowa, Henderson - kralj kiše, knjiga ima finu ideju, ali i vrvi od "kolonijalizama"...
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Image

Panzer Aces: German Tank Commanders in World War II (Stackpole Military History Series) (Paperback) Vol. I

:D:D:D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

anais_nin wrote:
King Kikapu wrote:
anais_nin wrote: mene je ta knjiga odusevila :roll: tako tuzna i istovremeno tako lijepa prica, posebno jer je istinita, samo su imena glavnih junakinja promjenjena da bi se zastitio njihov identitet... :roll: nema kraja zlu koje ljudi mogu nanijeti jedni drugima :roll:

meni je nedostajalo malo vise konteksta u knjizi. npr. uzroka za izbijanje revolucije ili politickih podjela medju revolucinoarima se tek dotakla. nisam rekao da je trebala pisati sa strucne strane, ali autorica kao univerzitetska profesorica koja pise autobiografsku knjigu o sebi i svojim akcijama u vremenu krupnih politickih i drustvenih previranja bi morala malo vise paznje obratiti na sama previranja. no slazem se da je najbolje u cijeloj knjizi govor i stav o univerzalnoj egzistencijalnoj vrijednosti knjizevnosti.
Last edited by King Kikapu on 01/10/2006 22:27, edited 1 time in total.
Post Reply