ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#726 Re: ASTRONOMIJA

Post by Bobi »

Nasadit ce se na neki kamen i prevrnuti :D
Bobi
Forum administrator

#727 Re: ASTRONOMIJA

Post by Bobi »

Drvosjeca iz Dejcica

#728 Re: ASTRONOMIJA

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bobi wrote:Nasadit ce se na neki kamen i prevrnuti :D
Na grudvu leda. :mrgreen:

Al' fakat kad skontaš valja pofatat sve parametre pa spustiti sondu na površinu komete. :shock:
Drvosjeca iz Dejcica

#729 Re: ASTRONOMIJA

Spustiše je majstori. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bobi
Forum administrator

#730 Re: ASTRONOMIJA

Post by Bobi »

Pih..sad 2 sata cekat do prvih fotografija :D
Drvosjeca iz Dejcica

#731 Re: ASTRONOMIJA

Bobi wrote:Pih..sad 2 sata cekat do prvih fotografija :D
Nešto kontam super je ovo, sada EU dobiva na reputaciji da može sama izvesti ovakvu stvar. Ima ovo i političke konotacije. :wink:
karanana

#732 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

ova kometa pichi 100.000 na sat. kako je moguce sletiti na nju a da te pri toj brzini odmah ne otpuse sa povrsine? ili je to drugacije zbog vakuma, ne kontam. i kako su uspjeli sletiti na nesto sto pichi tom brzinom. lazu.
Bobi
Forum administrator

#733 Re: ASTRONOMIJA

Post by Bobi »

7.razred...osnovna skola...fizika... :D
Drvosjeca iz Dejcica

#734 Re: ASTRONOMIJA

karanana wrote:ova kometa pichi 100.000 na sat. kako je moguce sletiti na nju a da te pri toj brzini odmah ne otpuse sa povrsine? ili je to drugacije zbog vakuma, ne kontam. i kako su uspjeli sletiti na nesto sto pichi tom brzinom. lazu.
Heheh nema šta da te otpuše, vakum, ne može ni zvuk da se širi, dakle potpuna tišina. :wink: Mislim da ova kometa pichi 30-40 km/s. Imaju posebne proceudre koje su NASA i Rusi usavršili još 60-tih kod prilaženja tijelima u pokretu. Btw. zbog slabe gravitacije komete ova sonda ima kao malo sidro koje se zabolo u kometu kako se ne bi odvojila uslijed sile inercije.
Zeljoooo

#735 Re: ASTRONOMIJA

Post by Zeljoooo »

Je li moze neko da mi objasni kako je ova sonda ili sta je vec presrela tu kometu ako se kometa krece tako brzo. Je li to znaci da je cekala da prodje pored nje i onda uletila na kometu i koliko se brzo krece to cudo sto se zakacilo na kometu?
Drvosjeca iz Dejcica

#736 Re: ASTRONOMIJA

Zeljoooo wrote:Je li moze neko da mi objasni kako je ova sonda ili sta je vec presrela tu kometu ako se kometa krece tako brzo. Je li to znaci da je cekala da prodje pored nje i onda uletila na kometu i koliko se brzo krece to cudo sto se zakacilo na kometu?
Rosetta satelit lansiran je 02. marta 2004. godine Ariane 5 raketom ESA (European Space Agency). Satelit je kružio, odnosno više spiralnom putanjom se kretao oko sunca i zemlje sve dok nije aktiviran i pokrenut u završnu misiju ulaska u putanju komete 2014, približavanje i završno spuštanje sonde na kometu.

Od 2:29 imaš ovdje animirani prikaz pa ti bude jasnije. :)

Brzina? Sitnica... 135,000 km/h. :D
karanana

#737 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

ima u 22:55 na nat. geo. emisija.
karanana

#738 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
karanana wrote:ova kometa pichi 100.000 na sat. kako je moguce sletiti na nju a da te pri toj brzini odmah ne otpuse sa povrsine? ili je to drugacije zbog vakuma, ne kontam. i kako su uspjeli sletiti na nesto sto pichi tom brzinom. lazu.
Heheh nema šta da te otpuše, vakum, ne može ni zvuk da se širi, dakle potpuna tišina. :wink: Mislim da ova kometa pichi 30-40 km/s. Imaju posebne proceudre koje su NASA i Rusi usavršili još 60-tih kod prilaženja tijelima u pokretu. Btw. zbog slabe gravitacije komete ova sonda ima kao malo sidro koje se zabolo u kometu kako se ne bi odvojila uslijed sile inercije.
ali kako onda imamo repove kometa ako letom nista ne otpada sa njih? zar nisu repovi kometa ustvari stvari koje otpadaju dok one lete?

mada je tesko skontati kako se stvari ponasaju u svemiru, posebno ako razmisljas sta bi se desilo sa stvarima na zemlji, a to je kompletno drugacija okolina u odnosu na svemir.
Drvosjeca iz Dejcica

#739 Re: ASTRONOMIJA

karanana wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ali kako onda imamo repove kometa ako letom nista ne otpada sa njih? zar nisu repovi kometa ustvari stvari koje otpadaju dok one lete?

mada je tesko skontati kako se stvari ponasaju u svemiru, posebno ako razmisljas sta bi se desilo sa stvarima na zemlji, a to je kompletno drugacija okolina u odnosu na svemir.
Kometa je u stvari "grudva leda" i to što otpada otpada kada je u blizini zvijezde (sunca) ili kada ulazi u atmosferu pa se raspadne i rastopi uslijed trenja. Oni su više presreli kometu i letjeli paralelno sa njom na nekih 20km udaljenosti. Kasnije se odvojila ova sonda od Rosette i prišla kometi te se spustila. Naravno da je to kompleksan poduhvat gdje su greške nedopustive.

Evo sada su dokazali da je ovo moguće te da se na ovakav način (relativno jeftino i bez upotrebe nuklearnog oružija) mogu promijeniti i putanje kometa i asteroida koje bi udarile na zemlju, samo je bitno skontati ga na vrijeme da možeš ovako nešto napraviti.
Arminovski

#740 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Zeljoooo wrote:Je li moze neko da mi objasni kako je ova sonda ili sta je vec presrela tu kometu ako se kometa krece tako brzo. Je li to znaci da je cekala da prodje pored nje i onda uletila na kometu i koliko se brzo krece to cudo sto se zakacilo na kometu?
Sve se krece na jedan ili drugi nacin tako da kazati brzinu bez poredjenja sa nekim drugim tijelom nema smisla. Na zemlji u poredjenju sa njom, u suncevom sistemu u poredjenju sa suncem itd... Mislim da to buni ljude jer se ne kaze...

I ti se kreces nekih 30 km/s dok stojis na zemlji. Imas tu brzinu i jos onu kojom si poletio cim napustis zemlju. Sonda se priblizila kometi odprilike onako kako bi se preticalo sporije auto. Polako, odzada, sa strane...
cls

#741 Re: ASTRONOMIJA

Post by cls »

Pratim. :)
statixx

#742 Re: ASTRONOMIJA

Post by statixx »

The robot probe Philae that made a historic comet landing is now stable after initially failing to attach to the surface, the BBC has learnt.

Pictures are coming back from the craft as scientists debate how to proceed.

European Space Agency engineers working on the lander say it may have bounced hundreds of metres back up off the surface after first touching down.

http://www.bbc.com/news/science-environment-30034060

Meni kao laiku je fascinirajuce kako su prije 10 god. izracunali tacku u orbiti u kojoj ce izvesti poduhvat slijetanja na kometu i to sve uz pomoc i "manipulacijom" gravitacije planeta i sunca.
Zeljoooo

#743 Re: ASTRONOMIJA

Post by Zeljoooo »

Arminovski wrote:
Sve se krece na jedan ili drugi nacin tako da kazati brzinu bez poredjenja sa nekim drugim tijelom nema smisla. Na zemlji u poredjenju sa njom, u suncevom sistemu u poredjenju sa suncem itd... Mislim da to buni ljude jer se ne kaze...

I ti se kreces nekih 30 km/s dok stojis na zemlji. Imas tu brzinu i jos onu kojom si poletio cim napustis zemlju. Sonda se priblizila kometi odprilike onako kako bi se preticalo sporije auto. Polako, odzada, sa strane...
Ima li to slijetanje na kometu veze sa referentnim sistemima. Ako je se Rozeta kretala brzinom komete onda su u istom referentnom sistemu pri kretanju pa je tako moguce sletiti na kometu?

Sta daje potisak Rozeti da se krece tako brzo?
karanana

#744 Re: ASTRONOMIJA

Post by karanana »

sinoc je bilo na nat. geo. rosetta se valja 3 puta morala zavrtiti oko zemlje i oko marsa da je ta neka gravitacijska pracka odbaci i dadne joj ubrzanje od preko 100.000 km na sat. ne kontam kako, ali sam cuo da je tako dobila ubrzanje nekakav gravitation sling.
shin

#745 Re: ASTRONOMIJA

Post by shin »

statixx

#746 Re: ASTRONOMIJA

Post by statixx »

Evo ovdje je prakticno objasnjeno.

http://www.schoolphysics.co.uk/age14-16 ... index.html

Razmjena energije koja se desi je zanemarljiva za planetu zbog njene mase, ali za sondu nije i ona to osjeti na svojoj brzini znatno vise jer osim ubrzanja usljed privlacenja gravitacije planete ona dobiva dodatnu brzinu kojom se krece planeta (samo pod odredjenim uslovima, sto je vjerovatno tema za sebe). Kada se krece u suprtonom smjeru orbite planete onda istu stvar moze uraditi da uspori svoju brzinu. Slicno, na ubrzanje usljed gravitacje moze dodati i energiju raketnog pogona i tada da se dobija jos veca snaga koja se moze koristiti da se izbacis u drugu orbitu za koju bi ti inace trebalo puno vise pogonskog goriva.

Rosetta je to uradila 3 puta sa Zemljom i jednom sa Marsom da bi se nasla u orbiti komete i onda je sa pogonom ubrzavala da bi je stigla u sljedecoj godini prije nego se priblizi Suncu.
Bobi
Forum administrator

#747 Re: ASTRONOMIJA

Post by Bobi »

Ma nakrivo se nasadila...nema od nje nista...sta sam vam ja rekao :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , boje se ispaliti harpun da ne odskoci opet :mrgreen:
SmokingMan

#748 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

Image
BHCluster

#749 Re: ASTRONOMIJA

Post by BHCluster »

Baton_Ilirski

#750 Re: ASTRONOMIJA

Post by Baton_Ilirski »

Moze li pitanje, mozda je smijesno, ali ako ima kakva pametna glava da mi objasni..Ako udaljenost objekata u svemiru mjerimo u SG, kako mjerimo starost tih istih objekata..dakle jasno mi je da se objekti udaljavaju jedan od drugog i da ono sto mi trenutno zabiljezimo okom(teleskopom) je stanje iz proslosti, te da gledamo iz druge tacke isti objekat svemira ne bi vidjeli isto(razlicite udaljenosti=svjetlost donosi razlicite informacije stanja objekta, ako sam dobro razumio), ali kako da znamo starost objekta npr. za Sunce postoje procjene neke, ali starost znacajno udaljenih objekata od nas u Svemiru npr. milijardu SG, kako znamo njihovu starost ili ne znamo uopce :? Hvala na odgovoru unaprijed :-D
Post Reply