Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MOSALJOZE

#726 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by MOSALJOZE »

Dino_noDi wrote:Jedno pitanje koliko dodje polaganje vozackog i ako moze posebno ono prva pomoc ispit voznja komisija....

Koja je najbolja trenutno autoskola? I kakva je situacija da se na rate placaju iznosi...
40KM Ljekarsko
83KM Prva pomoc
100KM prijava za polaganje
60KM prijava za testove
100KM casovi teoretske nastave
700KM casovi voznje
1083.00KM
Što se tiče preporuka pregledaj prethodne stranice.Forumaši su ostavljali brojeve i vjerovatno ih na PP mozes pitati nešto dodatno.Što se tiče plaćanja na rate to je mislim sada postalo "uobičajno".Koliko sam ja upoznat vecina autoškola pruza mogučnost plaćanja na rate.
thekupus

#727 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by thekupus »

zna li iko kako se zove jako debeli ispitivac? hitno mi treba :D
gnjev

#728 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by gnjev »

thekupus wrote:zna li iko kako se zove jako debeli ispitivac? hitno mi treba :D
Ako mislimo na istog to je bivsi policajac , isti onaj kojeg je Zvonimir Boban udario na utakmici Dinamo - Crvena Zvezda i zove se Refik Ahmetovic .
thekupus

#729 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by thekupus »

gnjev wrote:
thekupus wrote:zna li iko kako se zove jako debeli ispitivac? hitno mi treba :D
Ako mislimo na istog to je bivsi policajac , isti onaj kojeg je Zvonimir Boban udario na utakmici Dinamo - Crvena Zvezda i zove se Refik Ahmetovic .

aaaaa vidi stvarno jeste, hvala puno :)
nok

#730 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by nok »

Prije godinu dana sam izlazila na polaganje ali samo jednom i nisam polozila. Zbog odredjenih problema nisam vise mogla izlaziti. Sada, nakon godinu dana, isteklo je i ljekarsko i sve ostalo. Zanima me da li sada moram ponovo sveee platiti i ici na casove, ili postoji mogucnost da se bar nesto prizna od prije?
Nermin_BH

#731 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Nermin_BH »

nok wrote:Prije godinu dana sam izlazila na polaganje ali samo jednom i nisam polozila. Zbog odredjenih problema nisam vise mogla izlaziti. Sada, nakon godinu dana, isteklo je i ljekarsko i sve ostalo. Zanima me da li sada moram ponovo sveee platiti i ici na casove, ili postoji mogucnost da se bar nesto prizna od prije?
Mislim da ti testovi važe jer sam cuo da se za skuter do 50ccm samo trebaju poloziti testovi pa se valjda sa tom potvrdom moze voziti i nema vijek trajanja a ne znam da li je isto i za B (auto). Ako si pala testove onda ces morati izvaditi opet ljekarsko i uplatiti za testove znaci sve ispocetka. Na casove ne moras ici jer nisu obavezni ali ih moras platiti. Pitaj daxona sa foruma on je instruktor.
daxon

#732 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

nok wrote:Prije godinu dana sam izlazila na polaganje ali samo jednom i nisam polozila. Zbog odredjenih problema nisam vise mogla izlaziti. Sada, nakon godinu dana, isteklo je i ljekarsko i sve ostalo. Zanima me da li sada moram ponovo sveee platiti i ici na casove, ili postoji mogucnost da se bar nesto prizna od prije?
Dakle ovako, ljekarsko i položeni testovi važeći su godinu dana, što znači da ćete morati izvaditi novo ljekarsko i ponovo položiti testove, što ukupno košta 100 KM (40 KM ljekarsko, 60 KM polaganje teorije). Nakon što položite teoriju, ostaje vam samo da uplatite izlazak na ispit iz upravljanja mv koji košta između 100 i 140 KM (kako gdje).

Obavezne časove nastave, kako teorijske tako i praktične, niste u obavezi odraditi jer ste to već odradili, već po sopstvenoj želji možete uzeti onoliko dodatnih časova koliko mislite da Vam treba. Dakle, nemojte da vam neko proda priču kako morate ponovo platiti kompletnu obuku, tj. časove teorijske i praktične nastave, u tom slučaju zatražite svoju dokumentaciju i otiđite u drugu autoškolu.
nok

#733 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by nok »

daxon wrote:
Dakle ovako, ljekarsko i položeni testovi važeći su godinu dana, što znači da ćete morati izvaditi novo ljekarsko i ponovo položiti testove, što ukupno košta 100 KM (40 KM ljekarsko, 60 KM polaganje teorije). Nakon što položite teoriju, ostaje vam samo da uplatite izlazak na ispit iz upravljanja mv koji košta između 100 i 140 KM (kako gdje).

Obavezne časove nastave, kako teorijske tako i praktične, niste u obavezi odraditi jer ste to već odradili, već po sopstvenoj želji možete uzeti onoliko dodatnih časova koliko mislite da Vam treba. Dakle, nemojte da vam neko proda priču kako morate ponovo platiti kompletnu obuku, tj. časove teorijske i praktične nastave, u tom slučaju zatražite svoju dokumentaciju i otiđite u drugu autoškolu.
Odlicne vijesti :-D Hvala puno daxon :thumbup:
MOSALJOZE

#734 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by MOSALJOZE »

Samo daxonu pošaljet PP ne morate ništa ovde pitati :thumbup:
Hans11

#735 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Hans11 »

Odradio sam 6 casova voznje, ali jos uvijek imam jednu dilemu, kod paljenja automobila jel prvo spustam rucnu pa tek okrecem kljuc il obratno. ? :lol:
avalanche168

#736 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by avalanche168 »

Hans11 wrote:Odradio sam 6 casova voznje, ali jos uvijek imam jednu dilemu, kod paljenja automobila jel prvo spustam rucnu pa tek okrecem kljuc il obratno. ? :lol:
Ručna se tek na kraju spušta, kad hoćeš krenuti ;)
insomnia78

#737 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Za sve sto ti nije jasno pitaj instruktora
Placas mu da te nauci

s' moje sokoćalo
Hans11

#738 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Hans11 »

@avalanche Zahvaljujem.
@insomnia Sve to znam.. ali :D Malo sam guglao da vidim iskustva pocetnika i naletih na ovo:
Procedura startovanja motora je sledeca: 1. gazim ostro kvacilo do kraja 2. ubacujem menjac (tj. rucicu menjaca) u ler 3. spustam rucnu kocnicu do kraja, uz pritisak na dugme na njenom vrhu (gledam indikator na tabli, jer mi je saopsteno da na ispitu prate da li se rucna spusta do kraja!?!) 4. sa strane volana (ne kroz volan) okrecem kljuc u kontakt bravi udesno (u pravcu kazaljke na satu) u prvi polozaj; Komandna tabla je dobila struju i cekam da mala zuta lampica prestane da svetli - to je kod ovih kola indikator da grejac greje kanale goriva; Kada je napolju hladnije i vreme za koje se lampica gasi je duze; Zuta lampica se ugasila veoma brzo 5. okrecem kljuc jos malo u desno (u pravcu kazaljke na satu); …i ako sam znao sta ce se desiti, opet me je strecnulo brundanje startovanog motora
Izgleda ni ovaj ne zna. :D :sax:
avalanche168

#739 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by avalanche168 »

Hans11 wrote:@avalanche Zahvaljujem.
@insomnia Sve to znam.. ali :D Malo sam guglao da vidim iskustva pocetnika i naletih na ovo:
Procedura startovanja motora je sledeca: 1. gazim ostro kvacilo do kraja 2. ubacujem menjac (tj. rucicu menjaca) u ler 3. spustam rucnu kocnicu do kraja, uz pritisak na dugme na njenom vrhu (gledam indikator na tabli, jer mi je saopsteno da na ispitu prate da li se rucna spusta do kraja!?!) 4. sa strane volana (ne kroz volan) okrecem kljuc u kontakt bravi udesno (u pravcu kazaljke na satu) u prvi polozaj; Komandna tabla je dobila struju i cekam da mala zuta lampica prestane da svetli - to je kod ovih kola indikator da grejac greje kanale goriva; Kada je napolju hladnije i vreme za koje se lampica gasi je duze; Zuta lampica se ugasila veoma brzo 5. okrecem kljuc jos malo u desno (u pravcu kazaljke na satu); …i ako sam znao sta ce se desiti, opet me je strecnulo brundanje startovanog motora
Izgleda ni ovaj ne zna. :D :sax:
Ma ovo je neka glupost :D

A i meni je moj instruktor to objasnio, i upravu je @insomnia. ;)
sabanss

#740 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by sabanss »

Hans11 wrote:Odradio sam 6 casova voznje, ali jos uvijek imam jednu dilemu, kod paljenja automobila jel prvo spustam rucnu pa tek okrecem kljuc il obratno. ? :lol:

Kad budes ako Bog da vozio, rucna ce ti biti vec spustena u 99% slucajeva :D
MOSALJOZE

#741 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by MOSALJOZE »

Paša moj svaku marku si ti platio zato ga pitaj sve što te zanima pa i kako se zmigavac uključuje ili šta se prije radi.Ti si platio,a ne zove se on dzaba instruktor.
Nermin_BH

#742 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Nermin_BH »

Kad vec spominjete rucnu imam jedno pitanje ako neko zna da odgovori. Kod kretanja "pod rucnom" koliko je stetno za lamelu prvo dodati gas pa otpustati kvacilo ? Ja kad sam polagao ucio sam da prvo pustam kvacilo dok se hauba ne pocne dizati spustim rucnu i dodam gasa.
gnjev

#743 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by gnjev »

Nermin_BH wrote:Kad vec spominjete rucnu imam jedno pitanje ako neko zna da odgovori. Kod kretanja "pod rucnom" koliko je stetno za lamelu prvo dodati gas pa otpustati kvacilo ? Ja kad sam polagao ucio sam da prvo pustam kvacilo dok se hauba ne pocne dizati spustim rucnu i dodam gasa.
Ako vozis benzinca ne zajebaji se nego dodaj gas pogotovo ako je uzbrdo :D
avalanche168

#744 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by avalanche168 »

Nermin_BH wrote:Kad vec spominjete rucnu imam jedno pitanje ako neko zna da odgovori. Kod kretanja "pod rucnom" koliko je stetno za lamelu prvo dodati gas pa otpustati kvacilo ? Ja kad sam polagao ucio sam da prvo pustam kvacilo dok se hauba ne pocne dizati spustim rucnu i dodam gasa.
Štetnije je za lamelu ganjati "vagu" kvačilom, nego dodati gas i krenuti, uz brzo (ali efikasno :P) puštanje kvačila. Kvačilo, u svakom slučaju i svakoj situaciji, treba izbjegavati držati pritisnuto :D
hamzah

#745 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by hamzah »

imam puno pitanja
ovako krenuo sam lagano sa polaganjem
sutra idem vaditi ljekarski u hrasno
pitanja:
1. nisam dobio nikakvu knjigu sa testovima vec mi je receno da skinem sa jedne internet stranice(javno je i dostupno svima) je li to u redu? msm hoce li mi biti ta pitanja na testu
2. iz koliko se sastoji pitanja test ? koliko se moze grijesiti? kakva su pitanja?
3. je li mogu ja preskociti 28. casova nastave i uciti kuci i recimo za 5-6 dana prijaviti da polazem?
imam jos pitanja ali dok mi naumpadnu
hvala unaprijed :D :D :D :D :D :D :D :thumbup:
Nermin_BH

#746 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Nermin_BH »

hamzah wrote:imam puno pitanja
ovako krenuo sam lagano sa polaganjem
sutra idem vaditi ljekarski u hrasno
pitanja:
1. nisam dobio nikakvu knjigu sa testovima vec mi je receno da skinem sa jedne internet stranice(javno je i dostupno svima) je li to u redu? msm hoce li mi biti ta pitanja na testu
2. iz koliko se sastoji pitanja test ? koliko se moze grijesiti? kakva su pitanja?
3. je li mogu ja preskociti 28. casova nastave i uciti kuci i recimo za 5-6 dana prijaviti da polazem?
imam jos pitanja ali dok mi naumpadnu
hvala unaprijed :D :D :D :D :D :D :D :thumbup:
Instruktor ti je duzan u auto skoli dati knjigu sa testovima ako ti neda zaobidji tu auto skolu dok jos nisi poceo. Ako polazes za b kategoriju test se sastoji od 40 pitanja mozes imati 11 negativnih bodova. Ne moras ici na casove ali moras sacekati da se ta obuka zavrsi pa onda da te prijavi na testove. Javi se daxonu na forumu upisi se kod njega u auto skolu extra je lik i naucit ce te sve.
kako to

#747 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by kako to »

Pozdrav, Zna li neko ima li u Vogošći neka autoškola?
Kvest

#748 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Kvest »

Imam pitanje za one koji su plolozili u vezi prve pomoći.Koliko je zapravo ozbiljan taj ispit iz prve pomoći i šta se otprilike radi treba li se ono baš naučiti ili je to princip uplati pojavi se i gotovo?
Hvala
gnjev

#749 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by gnjev »

Kvest wrote:Imam pitanje za one koji su plolozili u vezi prve pomoći.Koliko je zapravo ozbiljan taj ispit iz prve pomoći i šta se otprilike radi treba li se ono baš naučiti ili je to princip uplati pojavi se i gotovo?
Hvala
Krajnje neozbiljan

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
vješalica

#750 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by vješalica »

Kvest wrote:Imam pitanje za one koji su plolozili u vezi prve pomoći.Koliko je zapravo ozbiljan taj ispit iz prve pomoći i šta se otprilike radi treba li se ono baš naučiti ili je to princip uplati pojavi se i gotovo?
Hvala
Uplatiš,slušaš predavanja,kasnije polažeš.
Post Reply