KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Moderator: anex
-
melba
#726 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ma moja mama je super fit!:-) Ljekari u nju gledaju u cudu, zena pokretna, nema bolova, nalazi krvi uredu, ima apetit, spava fino... a vamo rak pluca sa metastazom...:-( Imala je HT i paralelno zracenje skoro dva mjeseca i sve je to super podnijela, ljekari bili super zadovoljni i smanjenjem tumora i njenom tolerancijom terpaije. Nazalost, dodjose metastaze na jetri svega tri mjeseca nakon zavrsetka terapije i sad sve nanova... Ova bolest je iracionalna...
Naravno, radimo i dalje na jacanju imunog sistema. Mama ima vise energije od mene, zadnja dva dana me gripa oborila, a ona dusa moja oko mene skakala ko curica... Jedna je mama, zato sam spremna i planetu da okrenem ako ce njoj biti bolje.
A sto kazes da si se zaprepastila kad si procitala da kosta 4,000KM?! Je li to znaci da mozda nece odbriti ako je skup? Da mi je nekoga naci da je vec koristio ovaj lijek...
Ja mislim da tvoja mama ima super sanse da ostane zdrava. Prvo, operisana je - sto je odlicno. Samo to g***vno da se ukloni! Onda, dobila je HT i mislim da i to sto ju je dobro podnijela govori koliko je organizam fit! A trece, ima 72 godine - u toj dobi je dioba celija usporena. Uz herceptin - ma nema sanse da se vrati! Drzim fige!!!
Javicu ako ikada uspijemo dobiti Alimtu - drzi nam palceve!!!
Poz, Melba
Naravno, radimo i dalje na jacanju imunog sistema. Mama ima vise energije od mene, zadnja dva dana me gripa oborila, a ona dusa moja oko mene skakala ko curica... Jedna je mama, zato sam spremna i planetu da okrenem ako ce njoj biti bolje.
A sto kazes da si se zaprepastila kad si procitala da kosta 4,000KM?! Je li to znaci da mozda nece odbriti ako je skup? Da mi je nekoga naci da je vec koristio ovaj lijek...
Ja mislim da tvoja mama ima super sanse da ostane zdrava. Prvo, operisana je - sto je odlicno. Samo to g***vno da se ukloni! Onda, dobila je HT i mislim da i to sto ju je dobro podnijela govori koliko je organizam fit! A trece, ima 72 godine - u toj dobi je dioba celija usporena. Uz herceptin - ma nema sanse da se vrati! Drzim fige!!!
Javicu ako ikada uspijemo dobiti Alimtu - drzi nam palceve!!!
Poz, Melba
- Cabadahija
#727 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ako pazljivo procitas moj post, vidjeces da u njemu ne postoji nikakva "opaska" prema nikome, a ta djevojka koju sam spomenuo jeste samo jedan od mnogih primjera gdje se neka teska bolest "vratila" nakon sto se mislilo da je izljecena. To apsolutno nema nikakve veze sa bilo kime LICNO, toliko da se zna.Narya wrote:evo samo da napišem da mi je mama juče završila sa hemoterapijama. četiri su prema doktoru bile dovoljne. sada prelazi na herceptin i treba sada da uradi kontrolne pregleda prije toga i svašta još nešto. inače doktor je predlaže za probno davanje herceptina subkutano, pa je zezamo da je sada pokusni kunić
osjeća se prilično dobro, leukociti prema zadnjem nalazu skoro 6000.
javim kako ide herceptin i ovaj način davanja, nuspojave i slično, jer možda te informacije još nekome pomognu.
ne bih baš tako olako izjavila da se bolest toj djevojci vratila zato što se vratila nezdravom načinu života, ako je to djevojka koja je bila u medijima zbog svoje bolesti. ne znamo uopšte zašto se razbolila, šta je jela prije bolesti, da li je bila pod stresom, kakve su joj navike bile, je li pila, pušila...tako da je opaska o vraćanju nezdravom načinu života prilično neumjesna u ovom slučaju.
Ja samo pokusavam da praktikujem tzv. "zdraviji nacin" zivota, ali za sve dobre stvari treba strpljenja i vremena, tako da mislim da nisam bas uspjesan u tome, iako sam mnoge stvari u zivotu promijenio (ne pusim vec evo skoro 14 godina, povadio sam amalgamske plombe iz zubi, ne jedem "vegetu" i ostale pojacivace ukusa, perem zube sa pastom bez fluora i sodium lauril sulfata, koristim mobitel samo kad moram, trudim se da barem jednom nedeljno odem negdje na cisci zrak, izbjegavam masnu hranu i slatkise, eh sad, koliko uspjevam u tome, druga je stvar
-
Narya
#728 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
cabadahija, izvinjavam se, ja sam shvatila da se konkretno toj djevojci vratila bolest jer se vratila nezdravom načinu života. očito te nisam razumjela, ne zamjeri.
dobro je da se brineš o svom zdravlju i nadam se da ćeš ga sačuvati.
melba, ma nisam se šokirala zbog cijene zato što mislim da ti ga neće odobriti, već samo zato što je tako skup. držim fige da vam odobre, samo što prije počnite ganjati to.
dobro je da ti je mama fit. to jako puno znači kako bolesniku, tako i porodici. drugačije je ipak i lakše (koliko god to "lakše" zvuči bezveze, jer svi znamo o kakvoj se bolesti radi) kada bolesnik nije nepokretan i kada može barem osnovne stvari da radi sam. samo vi njoj jačajte organizam i želim ti da ti ostane takva fit i da joj taj lijek pomogne. ali pazi i ti na sebe. moramo i mi imati snage da možemo da se brinemo o njima. mene su sigli malo ovi mjeseci letanja okolo i brige pa sam se dva puta uzastopno baš prehladila dobro. to mi je signal da kad je mama dobro i ja malo usporim i sačuvam snagu za poslije.
evo maloprije pričala sa mamom. odobrili joj herceptin. sada možemo malo da odahnemo, ima oko 20-tak dana da obavi preglede i da je "nabildamo" za nastavak liječenja. iako je dobra vijest, prihvatam sa izvjesnom zadrškom dok ne vidimo nuspojave.
dobro je da se brineš o svom zdravlju i nadam se da ćeš ga sačuvati.
melba, ma nisam se šokirala zbog cijene zato što mislim da ti ga neće odobriti, već samo zato što je tako skup. držim fige da vam odobre, samo što prije počnite ganjati to.
dobro je da ti je mama fit. to jako puno znači kako bolesniku, tako i porodici. drugačije je ipak i lakše (koliko god to "lakše" zvuči bezveze, jer svi znamo o kakvoj se bolesti radi) kada bolesnik nije nepokretan i kada može barem osnovne stvari da radi sam. samo vi njoj jačajte organizam i želim ti da ti ostane takva fit i da joj taj lijek pomogne. ali pazi i ti na sebe. moramo i mi imati snage da možemo da se brinemo o njima. mene su sigli malo ovi mjeseci letanja okolo i brige pa sam se dva puta uzastopno baš prehladila dobro. to mi je signal da kad je mama dobro i ja malo usporim i sačuvam snagu za poslije.
evo maloprije pričala sa mamom. odobrili joj herceptin. sada možemo malo da odahnemo, ima oko 20-tak dana da obavi preglede i da je "nabildamo" za nastavak liječenja. iako je dobra vijest, prihvatam sa izvjesnom zadrškom dok ne vidimo nuspojave.
-
melba
#729 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Narya, to su odlicne vijesti!!! Cestitam!!!
Bice sve aBd dobro, mama je na najboljem putu!
Znam sve sto govoris, ali tesko je usporiti kada je sve na meni. Mama ne govori njemacki, tako da sam ja prvi filter za sve informacije, dijagnoze, prognoze... osim toga idem s njom na sve preglede. Ja sam i ta koja mora o kreditu brinuti i nakon dugog radnog dana biti emocionalna podrska - a s kim da prica ako ne sa mnom?! I privatni zivot sam stavila na pauzu, sve se vrti samo oko bolesti i to me vuce nadole. Ne zalim se, mamu volim iznad svega. Ali je nekada previse svega i dugo traje. Znas i sama, sta da ti pricam...
Sto se tice Alimte, prvo moramo vidjeti da li djeluje - a to cemo vidjeti tek nakon dva ciklus. Tek ako djeluje, mozemo podnijeti zahtjev da nam je odobre kao "maintenance drug". Prije toga ionako nema sanse. Dakle, kao sto vidis, ne mozemo stici prije voza...:-(
Drzim fige i cujemo se!
Znam sve sto govoris, ali tesko je usporiti kada je sve na meni. Mama ne govori njemacki, tako da sam ja prvi filter za sve informacije, dijagnoze, prognoze... osim toga idem s njom na sve preglede. Ja sam i ta koja mora o kreditu brinuti i nakon dugog radnog dana biti emocionalna podrska - a s kim da prica ako ne sa mnom?! I privatni zivot sam stavila na pauzu, sve se vrti samo oko bolesti i to me vuce nadole. Ne zalim se, mamu volim iznad svega. Ali je nekada previse svega i dugo traje. Znas i sama, sta da ti pricam...
Sto se tice Alimte, prvo moramo vidjeti da li djeluje - a to cemo vidjeti tek nakon dva ciklus. Tek ako djeluje, mozemo podnijeti zahtjev da nam je odobre kao "maintenance drug". Prije toga ionako nema sanse. Dakle, kao sto vidis, ne mozemo stici prije voza...:-(
Drzim fige i cujemo se!
- Cabadahija
#730 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Ma nema problema, samo nikako ne volim kad me neko pogresno shvati, mislim da to skoro niko ne voli.
Taman posla da ja nekome solim pamet ili da izmisljam kako se ko ponasao, da li zivio ovako ili onako, ja samo 100% stojim iza svojih stavova, i ZNAM da u danasnje vrijeme covjek mora biti i hemicar i ekonomista i pravnik i dooooobrooo informisan o svemu i svacemu, jer vecina ljudi je ubijedjena da "Svjetska zdravstvena org" i ostale institucije muku muce kako da nam poboljsaju zivot, a istina je naravno skoro pa sasvim suprotna, u svijetu vlada samo jedan vladar - PROFIT, a kako ce kompanije i drugi bogatuni do njega doci, mi "mali obicni" ljudi smo najmanje bitni u toj prici.
Mnogi su doskora gledali s podsmijehom na recimo "pojacivace ukusa", a sada svakim danom sve vise proizvodjaca izbacuje ovo sranje iz svojih proizvoda zbog straha od tuzbi i milionskih odsteta koje bi mogli platiti, jer je u medjuvremenu dokazano da je MSG izazivac (podstrekivac) mnogih teskih bolesti.....
..... pa u SFR Jugoslaviji su se kleli u AZBEST, kao super je to, nije opasan, a danas je zabranjen u svim iole naprednim zemljama svijeta, itd, itd......
Uglavnom, zelim vam svima sve najbolje, pa da uz Boziju pomoc vasi najmiliji ozdrave.
Taman posla da ja nekome solim pamet ili da izmisljam kako se ko ponasao, da li zivio ovako ili onako, ja samo 100% stojim iza svojih stavova, i ZNAM da u danasnje vrijeme covjek mora biti i hemicar i ekonomista i pravnik i dooooobrooo informisan o svemu i svacemu, jer vecina ljudi je ubijedjena da "Svjetska zdravstvena org" i ostale institucije muku muce kako da nam poboljsaju zivot, a istina je naravno skoro pa sasvim suprotna, u svijetu vlada samo jedan vladar - PROFIT, a kako ce kompanije i drugi bogatuni do njega doci, mi "mali obicni" ljudi smo najmanje bitni u toj prici.
Mnogi su doskora gledali s podsmijehom na recimo "pojacivace ukusa", a sada svakim danom sve vise proizvodjaca izbacuje ovo sranje iz svojih proizvoda zbog straha od tuzbi i milionskih odsteta koje bi mogli platiti, jer je u medjuvremenu dokazano da je MSG izazivac (podstrekivac) mnogih teskih bolesti.....
..... pa u SFR Jugoslaviji su se kleli u AZBEST, kao super je to, nije opasan, a danas je zabranjen u svim iole naprednim zemljama svijeta, itd, itd......
Uglavnom, zelim vam svima sve najbolje, pa da uz Boziju pomoc vasi najmiliji ozdrave.
-
nova_korisnica
#731 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
dragi cabadahija, slazem se ja sa tobom o svemu iznesenom...ali ovo je tema kada je vec djelimicno kasno razmisljati o uzrocima koji su doveli do ove bolesti, jer se ljudi bore da docekaju dan vise...mozemo posebnu otvoriti i razgovarati o zdravom zivotu, ali mislim da je ova tema namjenjena razmjeni iskustava kako nekom olaksati ovu borbu...
moja mama je nazalost izgubila ovu bitku, a borila se je do zadnjeg dana...a ja sam izgubila vjeru u to da postoji nesto vise od nas..
svima vama zelim da jos dugo budete uz svoje majke, oceve, brace, sestre i sve one koji boluju od ove najgore bolesti...vama snagu, a njima pozitivne pomake...
moja mama je nazalost izgubila ovu bitku, a borila se je do zadnjeg dana...a ja sam izgubila vjeru u to da postoji nesto vise od nas..
svima vama zelim da jos dugo budete uz svoje majke, oceve, brace, sestre i sve one koji boluju od ove najgore bolesti...vama snagu, a njima pozitivne pomake...
- Cholina_Lokica
#732 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zao mi jenova_korisnica wrote:dragi cabadahija, slazem se ja sa tobom o svemu iznesenom...ali ovo je tema kada je vec djelimicno kasno razmisljati o uzrocima koji su doveli do ove bolesti, jer se ljudi bore da docekaju dan vise...mozemo posebnu otvoriti i razgovarati o zdravom zivotu, ali mislim da je ova tema namjenjena razmjeni iskustava kako nekom olaksati ovu borbu...
Ni kod nas nije bajna situacija, zadnji mjesec je jako tezak, ne ustaje nikako, jaki bolovi, od nekih lijekova je imao jak proliv koji ga je dotukao... Sad u subotu i nedelju je mogao sjedti, danas opet jako lose... Imam osjecaj polako da gubimo bitku
-
Ambrozija
#733 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zao mi jeCholina_Lokica wrote:Zao mi jenova_korisnica wrote:dragi cabadahija, slazem se ja sa tobom o svemu iznesenom...ali ovo je tema kada je vec djelimicno kasno razmisljati o uzrocima koji su doveli do ove bolesti, jer se ljudi bore da docekaju dan vise...mozemo posebnu otvoriti i razgovarati o zdravom zivotu, ali mislim da je ova tema namjenjena razmjeni iskustava kako nekom olaksati ovu borbu...
Ni kod nas nije bajna situacija, zadnji mjesec je jako tezak, ne ustaje nikako, jaki bolovi, od nekih lijekova je imao jak proliv koji ga je dotukao... Sad u subotu i nedelju je mogao sjedti, danas opet jako lose... Imam osjecaj polako da gubimo bitku
-
Narya
#734 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
nova korisnica, žao mi je 
lokica, teško baš
želim ti puno snage, ne znam šta drugo da kažem
kod nas je situacija onako. mama je zvanično uključena je u studiju za herceptin subkutano, počinje i zračenje u januaru. pošto nema više hemo kosa joj je počela rasti polako. u zadnje vrijeme muči je pritisak - to je bilo i prije nego što je dobila rak. skoči, pa padne, pa joj srce lupa, pa dva dana bude dobro kad se to smiri, pa sve ispočetka. juče je baš bila loše, nije ni ustajala iz kreveta, ali do naveče joj se malo razbistrilo. pretpostavljam da je od nervoze, straha od nastavka liječenja, tog iščekivanja...čim joj tako nešto bude psihički potone, pa je muka živa održati pozitivno stanje, razgovarati sa njom...
ali šta ćemo, valja gurati dalje.
lokica, teško baš
želim ti puno snage, ne znam šta drugo da kažem
kod nas je situacija onako. mama je zvanično uključena je u studiju za herceptin subkutano, počinje i zračenje u januaru. pošto nema više hemo kosa joj je počela rasti polako. u zadnje vrijeme muči je pritisak - to je bilo i prije nego što je dobila rak. skoči, pa padne, pa joj srce lupa, pa dva dana bude dobro kad se to smiri, pa sve ispočetka. juče je baš bila loše, nije ni ustajala iz kreveta, ali do naveče joj se malo razbistrilo. pretpostavljam da je od nervoze, straha od nastavka liječenja, tog iščekivanja...čim joj tako nešto bude psihički potone, pa je muka živa održati pozitivno stanje, razgovarati sa njom...
ali šta ćemo, valja gurati dalje.
- Cholina_Lokica
#735 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Me ne gubimo nadu, sve kontam mozda ce opet proci, do sad smo imali 3 krize u kojima niko ziv nije vjerovao da ce se izvuci pa je uspio, gdje su i doktori i ovdje i vani rekli da tu krizu nece prezivjeti. Medjutim ova predugo traje, i on je umoran, polako gubi volju da se bori i ne mozemo nista uraditi da mu pomognemo, a njegova volja za borbom je najbitnija.
- P308
#736 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Moju tetku su svi, ali svi doktori otpisivali, i zena je dobila borbu, a imala je mnooogo lose dane. Danas se osjeca i izgleda odlicno, a proslo je 7 godina od toga. Drzite se svi skupa, i nemojte odustajati, kao sto Ambrozija rece ne gubite vjeru i nadu.Cholina_Lokica wrote:Me ne gubimo nadu, sve kontam mozda ce opet proci, do sad smo imali 3 krize u kojima niko ziv nije vjerovao da ce se izvuci pa je uspio, gdje su i doktori i ovdje i vani rekli da tu krizu nece prezivjeti. Medjutim ova predugo traje, i on je umoran, polako gubi volju da se bori i ne mozemo nista uraditi da mu pomognemo, a njegova volja za borbom je najbitnija.
- Cholina_Lokica
#737 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Gotova je svaka nada... Upravo iz bolnice... Cekamo samo momenat da se sve zavrsi...
-
Zoya
#738 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Jucer je moja prijateljica o kojoj sam ovdje pisala, izgubila bitku
Grozan dan! Zivot je tako surov 
-
Ambrozija
#739 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Cholina_Lokica wrote:Gotova je svaka nada... Upravo iz bolnice... Cekamo samo momenat da se sve zavrsi...
Tako mi je zao. Tesko je pronaci prave rijeci u ovakvom trenutku. Sva sam se najezila. Cuvaj se.
Zao mi jeZoya wrote:Jucer je moja prijateljica o kojoj sam ovdje pisala, izgubila bitkuGrozan dan! Zivot je tako surov
-
Zoya
#740 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
I meni je, beskrajno
Zelja joj je bila da moze proslaviti Bozic sa svojom familijom i umrla je prvog dana bozica
Zao mi je sto ce djeci svaki naredni bozic biti tuzan i prazan bez njihove majke.
-
Ambrozija
#741 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Stvarno zalosno, ne mogu da vjerujem. Tako mi je zao, koliko djeca imaju godina?Zoya wrote:I meni je, beskrajnoZelja joj je bila da moze proslaviti Bozic sa svojom familijom i umrla je prvog dana bozica
Zao mi je sto ce djeci svaki naredni bozic biti tuzan i prazan bez njihove majke.
-
Zoya
#742 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Djevojcica ima 9, djecak 14

-
Ambrozija
#743 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zoya wrote:Djevojcica ima 9, djecak 14![]()
- P308
#744 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Koliko god ruzno zvucalo, zivot ide dalje. Bit ce tesko, ali vrijeme zaista lijeci sve rane.Ambrozija wrote:Zoya wrote:Djevojcica ima 9, djecak 14![]()
Ajoj, mogu misliti koliki im je sok bio.
Jos je djecak u vrlo osjetljivim godinama. Nadam se da ce biti dobro.
A ako je jadna zena patila dugo, opet ce zvucati ruzno, ali je mozda ovako i bolje. Odmorit ce se konacno
-
Narya
#745 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
tužne vijesti jutros ovdje...
žao mi je lokice
zoya teško zbog djece, mali su
žao mi je lokice
zoya teško zbog djece, mali su
-
bambinas
#746 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Dizem kapu svima koji se bore sa ovom bolescu. Moja mama je prebolovala, imali smo srece da je otisla vani, jer su joj nasi ljekari davali 3 mjeseca zivota, a ona evo vec 3 godine sa nama, cista bez karcinoma.
- P308
#747 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Stvarno je osvjezenje kada cujes da im i pozitivnih primjera, ali nazalost onih negativnih je puno vise. Drago mi je zbog tvoje mame i nadam se da ce jos dugo, dugo biti uz vas.bambinas wrote:Dizem kapu svima koji se bore sa ovom bolescu. Moja mama je prebolovala, imali smo srece da je otisla vani, jer su joj nasi ljekari davali 3 mjeseca zivota, a ona evo vec 3 godine sa nama, cista bez karcinoma.
-
Desa8
#748 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zdravo svima! Molim Vas, ako neko ima iskustva sa pravim uljem od marihuane, tj. gdje se moze nabaviti, kupiti, bilo sta? Bilo kakvo iskustvo bi mi koristilo! HITNO JE, JER NEMAM BAS MNOGO VREMENA NA RASPOLAGANJU!
Hvala puno!
Hvala puno!
-
_snowflake
#749 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
ulje od konoplje se moze nabaviti u merkatoru i ono je ljekovito,a od indijske konoplje(marihuane) sam cula da ima u Hrvatskoj,kod nas jos nema i kazu da je jako skupo,samo pozitivna iskustva sam citala..koja bolest je u pitanju,kazu da je otrov od plave skorpije koji je dostupan u BiH takodjer djelotvoran
-
Narya
#750 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
pozdrav svima, nisam dolazila ovdje malo duže.
dovoljno dugo da mi mami poraste kosa malo nakon hemoterapija
jutros je dobila prvi herceptin subkutano, dakle u obliku inkekcije, a ne infuzije kao hemoterapija.
ako neko ima iskustva sa herceptinom zamolila bih da napiše - nuspojave i slično. zanima me.
za ovo ulje od konpolje žao mi je ne mogu pomoći sa informacijom.
u 2013. želim nam svima zajedno da čitamo bolje vijesti na ovom dijelu foruma.
dovoljno dugo da mi mami poraste kosa malo nakon hemoterapija
jutros je dobila prvi herceptin subkutano, dakle u obliku inkekcije, a ne infuzije kao hemoterapija.
ako neko ima iskustva sa herceptinom zamolila bih da napiše - nuspojave i slično. zanima me.
za ovo ulje od konpolje žao mi je ne mogu pomoći sa informacijom.
u 2013. želim nam svima zajedno da čitamo bolje vijesti na ovom dijelu foruma.