Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Static-X

#726 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Static-X »

KaraMfil wrote:
Static-X wrote:
KaraMfil wrote:
Nista onda, moram se katapultirati na prvu stranicu pa dokle dodjem :D
Znas da svaka tema pocne (prva 2-3 posta) ok, ali nastavak je "Bosanski lonac" kome sta padne na pamet :D :D :D
Ih ako je Bosanski lonac onda tu mora biti sta i za moj ukus :D, a inace ove religijske pretezno odu off topic ateisti vs vjernici.
bogumil-8

#727 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

ikrime wrote:
Znam ja dobro o čemu pričam, ne sekiraj se.
Sumnjam da znaš o čemu govoriš, i mislim da nisi pročitao ovu knjigu: http://www.---NO LINKS---.com/Islamske-knjige/ ?
Na strani 106 imaš ovakvu poruku:
„O, robovi laičkih zakona..., I laičkih ustava...O, sljedbenici demokratske vjere...O, zakonodavni „gospodari“...
Napuštamo vas i vašu vjeru...
Mi kufr činimo u vas, u vaš mušrički ustav i vaše paganske parlamente, i neprijateljstvo su i mržnja između nas i vas, sve dok ne povjerujete u Allaha jedinog...“.
Također sumnjam da si u stanju dokučiti sve štetnosti prethodne poruke (ne samo za sve nas u BiH, već i u "svjetskim razmjerama").
Mislim da ideologija wehabija i selfija nikome neće dobra donijeti, te je ne treba podržavati, već, naprotiv.
zonbirile

#728 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

šta je sa braćom povodom hapšenja u Maoči,nema reakcije ne hapsi Koalicija,nego "naši".
ikrime

#729 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

bogumil-8 wrote:
ikrime wrote:
Znam ja dobro o čemu pričam, ne sekiraj se.
Sumnjam da znaš o čemu govoriš, i mislim da nisi pročitao ovu knjigu: http://www.---NO LINKS---.com/Islamske-knjige/ ?
Na strani 106 imaš ovakvu poruku:
„O, robovi laičkih zakona..., I laičkih ustava...O, sljedbenici demokratske vjere...O, zakonodavni „gospodari“...
Napuštamo vas i vašu vjeru...
Mi kufr činimo u vas, u vaš mušrički ustav i vaše paganske parlamente, i neprijateljstvo su i mržnja između nas i vas, sve dok ne povjerujete u Allaha jedinog...“.
Također sumnjam da si u stanju dokučiti sve štetnosti prethodne poruke (ne samo za sve nas u BiH, već i u "svjetskim razmjerama").
Mislim da ideologija wehabija i selfija nikome neće dobra donijeti, te je ne treba podržavati, već, naprotiv.
:-D

Nisam čitao, na tu stranicu dođem ponekad samo da pročitam vijesti o mudžahidima. Od njih ne učim akidu, kao ni 99,9% onih koje zovete vehabijama. 99,9% "vehabija" ne samo u BiH, nego u u cjelom svijetu, za ljude koji uređuju tu stranicu su otpadnici, murdžije, od islama. Kao i većina "vehabijske" uleme..
Otiđi im na forum i vidi šta pišu o Saff-u, i selefijskim alimima koji pišu za Saff, i islamBosni, minberu.ba.
Ta stranica i stavovi na njoj predstavljaju jedno 0.1% muslimana u BiH. Njihovo jezgro je u dijaspori. Nekad su bili jedna grupica okupljena oko Ebu Muhameda iz Beča, sada su podjeljeni u 2 grupice, jer nakon što su protekfirili sve muslimane osim njih samih, onda su počeli tekfiriti jedni druge.
Još prije 5 godina na njih su upozoravali vodeći selefijski alimi u BiH, u magazinu Saff, kao i na selefijskoj stranici stranici --- NO LINKS ---.
Kritika tim ljudima, i njihovoj akidi, nije kritika selefizmu, jer su se od njega odmetli :wink:
Ako se ti boriš protiv ideologije koju zastupaju urednici te stranice, znaj da si na istoj strani sa selefijama, i selefijskim alimima u BiH, baš nedavno magazin Saff im je posvetio još jedan članak : http://www.saff.ba/index.php?option=com ... &Itemid=82
Ko od nas dvojice ne zna o čemu priča?!

Kad je riječ o demokratiji i demokrtaskim zakonima uopšteno, usudit ću se reći da 95% muslimana ( ovdje mislim na praktičare, ne sezonske muslimane) , bili oni selefije, hanefije, sufije, hanbelije, ihvanije, jedino Šerijat smatraju svojim zakonom, i teže i težit će njegovom uvođenju do Sudnjeg Dana.
Last edited by ikrime on 03/02/2010 16:00, edited 1 time in total.
zonbirile

#730 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

ako smijem da pitam odkud 95% muslimana,kako se došlo do tog broja.Evo ja imam predlog,čim Dodo objavi svoj referendum,mi svoj o izjašnjavanju na pitanje-želite li kjafirske zakone,ili šerijat.Referendum će sve riješiti i laganini,vijeće mula i ostalo što dolazi samo po sebi.Bičevanje i ostale mezetluke izvoditi pred BBI,a prenositi na video zid,radi publike u Velikom parku.
MuaDib

#731 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by MuaDib »

Dugo će proči vremena, dok se otkrije istina da su vehabije ili selefije, kako god, samo produkt zapadnih obavještajnih službi koje radi njihovog interesa treba sutra da izazivaju nerede i budu teroristička prijetnja diljem svijeta. Vehabije žive u zabludi da se bore protiv zapadne Stone, jer su u suštini oni njen sastavni dio mada to ne žela, niti mogu zbog indoktrinacije to spoznati. Vehabizam je klasnična zloupotreba islama i muslimana, koja treba da u islamski svijet uvede militantni islamski fundamentalizam, koji će dugoročno zapadnim centrima moći donjeti i donsoiti koristi.
ikrime

#732 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

zonbirile wrote:ako smijem da pitam odkud 95% muslimana,kako se došlo do tog broja.Evo ja imam predlog,čim Dodo objavi svoj referendum,mi svoj o izjašnjavanju na pitanje-želite li kjafirske zakone,ili šerijat.Referendum će sve riješiti i laganini,vijeće mula i ostalo što dolazi samo po sebi.Bičevanje i ostale mezetluke izvoditi pred BBI,a prenositi na video zid,radi publike u Velikom parku.

Smiješ da pitaš :D
Riječ je o mojoj slobodnoj procjeni, u koju sam poprilično siguran (+/- 3% :D ). U zagradi sam naveo i pojašnjenje na koga se odnosi. Danas, a i u doglednoj budućnosti, Šerijat u BiH nema šanse, šta će biti poslije Allah zna.
Last edited by ikrime on 03/02/2010 15:43, edited 1 time in total.
ikrime

#733 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

MuaDib wrote:Dugo će proči vremena, dok se otkrije istina da su vehabije ili selefije, kako god, samo produkt zapadnih obavještajnih službi koje radi njihovog interesa treba sutra da izazivaju nerede i budu teroristička prijetnja diljem svijeta. Vehabije žive u zabludi da se bore protiv zapadne Stone, jer su u suštini oni njen sastavni dio mada to ne žela, niti mogu zbog indoktrinacije to spoznati. Vehabizam je klasnična zloupotreba islama i muslimana, koja treba da u islamski svijet uvede militantni islamski fundamentalizam, koji će dugoročno zapadnim centrima moći donjeti i donsoiti koristi.
jah, moj ti...
Lakat Jebić

#734 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

ikrime wrote:
zonbirile wrote:ako smijem da pitam odkud 95% muslimana,kako se došlo do tog broja.Evo ja imam predlog,čim Dodo objavi svoj referendum,mi svoj o izjašnjavanju na pitanje-želite li kjafirske zakone,ili šerijat.Referendum će sve riješiti i laganini,vijeće mula i ostalo što dolazi samo po sebi.Bičevanje i ostale mezetluke izvoditi pred BBI,a prenositi na video zid,radi publike u Velikom parku.

Riječ je o mojoj slobodnoj procjeni, u koju sam poprilično siguran (+/- 3% :D ). U zagradi sam naveo i pojašnjenje na koga se odnosi. Danas, a i u doglednoj budućnosti, Šerijat u BiH nema šanse, šta će biti poslije Allah zna.
od muslimana, ako iskljucis sezonske, opet neces imati ni 50% podrske za uvodjenje serijata, iz jednostavnog razloga sto bi nas nestalo sa ovih porducja, i muslimana prakticara i sezonaca. uvodjenje serijata vodi direktnom raspadu drzave, jer ti nit mozes nit trebas tjerat srbe i hrvate da zive u serijatski uredjenoj zemlji. raspadom zemlje bi ti ostao geto za to sake muslimana koji bi htjeli zivjet u serijatskoj drzavi, a njih, objektivno nema ni 200.000 ( dva miliona bosnjaka, nek je 10% ateista, 70% sezonskih muslimana 20% pravih, redovnih prakticara). da ne idem dalje u politiku, i ovo je vec vjerovatno previse, samo cu ti rec: fransoa mitran
zonbirile

#735 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

@ikrime
kada bi nam malo još pojasnio šerijat,pa podcrtao žutim praktično kako to funcionira u Pakistanu,Afganistanu i tako to,da znamo.
ikrime

#736 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

zonbirile wrote:@ikrime
kada bi nam malo još pojasnio šerijat,pa podcrtao žutim praktično kako to funcionira u Pakistanu,Afganistanu i tako to,da znamo.

Tomovi knjiga su o tome napisani. Ako te zanima, uzmi u ruke knjigu.

U Pakistanu i Afganistanu, i ne funkcionira. Obje su zasad demokratske zemlje. Ono što se radi/lo u nekim provincijama u Pakistanu je anarhija. I veoma neozbiljan, blago rečeno, pristup Šerijatu. Dovoljno, otićemo u off
chuchumbamayumbe

#737 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by chuchumbamayumbe »

Samo da pitam, da li bi eventualno uvodjenje serijata na ova podrucja vazilo i za nemuslimane koji budu tu zivjeli?!
ikrime

#738 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Lakat Jebić wrote:
ikrime wrote:

od muslimana, ako iskljucis sezonske, opet neces imati ni 50% podrske za uvodjenje serijata, iz jednostavnog razloga sto bi nas nestalo sa ovih porducja, i muslimana prakticara i sezonaca. uvodjenje serijata vodi direktnom raspadu drzave, jer ti nit mozes nit trebas tjerat srbe i hrvate da zive u serijatski uredjenoj zemlji. raspadom zemlje bi ti ostao geto za to sake muslimana koji bi htjeli zivjet u serijatskoj drzavi, a njih, objektivno nema ni 200.000 ( dva miliona bosnjaka, nek je 10% ateista, 70% sezonskih muslimana 20% pravih, redovnih prakticara). da ne idem dalje u politiku, i ovo je vec vjerovatno previse, samo cu ti rec: fransoa mitran

Da,da, slažem se apsolutno s ovim što govoriš. zato sam izmeđuostalog i napisao na kraju: " Danas, a i u doglednoj budućnosti, Šerijat u BiH nema šanse, šta će biti poslije Allah zna."

Nisam se možda dobro objasnio, ono što sam htio reći je, da većina muslimana (praktikanata) bez obzira na mezheb, bi željela da živi pod Šerijatom, kada bi za to bilo realne mogućnosti . U Bosni je nema, iz više razloga, neke si ti i naveo.
zonbirile

#739 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

ikrime wrote:
zonbirile wrote:@ikrime

Tomovi knjiga su o tome napisani. Ako te zanima, uzmi u ruke knjigu.

U Pakistanu i Afganistanu, i ne funkcionira. Obje su zasad demokratske zemlje. Ono što se radi/lo u nekim provincijama u Pakistanu je anarhija. I veoma neozbiljan, blago rečeno, pristup Šerijatu. Dovoljno, otićemo u off
-------------------------------------------------------------
ono što ja znam je toliko poražavajuće,zato i kontam da mi ti objasniš
bogumil-8

#740 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Ovaj post sam stavio zbog sadržaja:
„Svaka civilizacija ima svoje tra¬gedije, padove i pogibelji; pa tako i ona muslimanska, ali vrhunac tragedije koja je za¬desila muslimane, zbio se godine 1746. kada je bezumnik iz Nedžda - po imenu Muhamamad Ibn 'Abd al-Wahhab sa svojom falangom ’beduina’ i ljudi željnih plijena, krvi i ubijanja, proglasio službeni džihad protiv svih muslimana, i to-samo zato što su ovi potonji ustrajavali u svom slijeđenju i razumijevanju islama onako kako to nalozi teme¬ljnih vrela islamske vjere traže i ka¬ko je to živim primjerom Poslanik islama, izabranik i miljenik Božiji, zasvjedočio prije više od četrnaest stoljeća.“
Dat je link sa ciljem da korisnici pročitaju i ostale tekstove (INTERVJU OSLOBOĐENJA: Prof dr. Adnan Silajdžić: „Vehabizam u BiH će biti još snažniji i agresivniji“,i još različitih autora), te uvide da to nisu „tako-zvane“ wehabije, niti je to samo „pogrdni naziv“ za muslimane „odane čistoći vjere“, „koje nikog ne diraju i nikom ne smetaju, koji gledaju samo svoja posla“, već se radi o ideologiji, štetnoj za muslimane, koja im ne dozvoljava pasivnost, već izrazitu političku angažovanost (a bome zagovaraju i onu potpuno ekstremnu i muslimanima neprimjerenu aktivnost, a sve pod krinkom borbe za islam).
Ovaj ink, također, vodi u tekstove niza autora, koji govore o wehabizmu i selfizmu stručnije i temeljitije od naše forumske diskusije, te o aktivnostima pripadnika te ideologije i prije naše ratne tragedije i njihove pojave u BiH, a ovaj citat je odgovor na pitanje koje sadrži sam naziv teme, sa naglaskom na boldirano:
"Vehabizam je oblik ideologije koji je tipičan za Saudijsku Arabiju, dok bi selefizam bio izvozna varijanta te ideologije,....“ .
„Izvozne varijante“ su podjednako opasne i štetne po islamski svijet koliko i „izvorni wehabizam“!
Poređenja radi (zbog onih koji u svojoj nekritičnosti pišu: Jedan je islam i jedan Muhamed a.s.) navodim:
Jedan je i Marks i jedan Kapital, ali je nastalo mnogo različitih „pravovjernih i izvornih marksista“, i svi su tvrdili da su samo oni na ispravnom putu i pravom marksizmu (ko u to ne povjeruje i ko posumnja, bio je oštro kažnjavan i proganjan), ko ne prihvata marksizam bio je najmanje „potencijalni narodni neprijatelj“.
Zato – oprezno sa svakom ideologijom ( i svakim učenjem), pogotovu onom koja za sebe tvrdi da je jedina prava i ispravna.
zonbirile

#741 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

@bogumil-8
pa onda je to čista reformacija u kontra smjeru i to je tragedija.
asteroid

#742 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by asteroid »

Šerijat u BiH nije moguć jer treba uzeti u obzir i druge narode koji su konstitutivni s Bošnjacima.BiH treba biti uređena građanska država koja bi se trebala ravnati po građanskim zakonima,a ne vjerskim.Svako provođenje vjerskog nasilja smatram netolerantnim i neprihvatljivim,jer ne bi bilo uredu da svaki od naroda provodi svoje vjersko nasilje.To mislim ne samo vehabije,nego i na katolike i pravoslavce.Ne treba ponavljati činjenicu da je BiH zemlja triju naroda(i ako treba i nacionalnih manjina) i treba vjeru gledati kao stvar pojedinca,a ne nešto što se treba nametati svima.Svatko po svojoj vjerskoj pripadnosti neka obavlja uredno svoje vjerske dužnosti i neka poštuje tuđe vjersko opredjeljnje.Bilo koja vjera treba osuđivati sadašnje mizerne prilike u državi i na taj način nuditi svoje vlastito rješenje,ali ne smije to rješenje radikalno nametati kao jedino ispravno.
Audiatur et altera pars!
madner

#743 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Serijat nije moguc ne zato sto ovdje zive "ostali", nego zato sto je vecina Bosnjaka prevazisla civilizacijski nivo doticnih zakona. I pored nametanja vrijednosti od manjine, koja doduse ima jake poluge na vlasti, to se nije bitno promjenilo. A ubaceni elementi (vehabije )za razbijanje drzave nisu uspjeli da ozbiljno ugroze istu.
callmethebreeeze

#744 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

ja se moram sloziti s madnerom. koliko god natezali, rastezali, dodavali, tumacili, razvodnjavali, serijat je zakon nastao u ranom srednjem vijeku u jednom klanskom drustvu. ne moze nam nista reci o nasim zivotima danas, da parafrazimo popularnog morrisseya.

prica o serijatu iz usta islamista je slicna ona o komunizmu iz usta zagrizenih komunista. glasi otprilike ovako: "komunizam je sjajan, to sto ni jedna drzava sa tim drustvenim uredjenjem nije uspjela je zbog pogresnog tumacanja. ali kad bi uveli PRAVI komunizam, potekli bi med i mlijeko".
:-) :run:
Lakat Jebić

#745 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

winston churchill je dobro rekao: "demokratija je najgori oblik vlasti, kada se iskljuce svi ostali", a serijat nije ni u kakvoj koliziji sa demokratijom, tako da nema nista lose u tome da u svim islamskim zemljama vlada demokratija, a da jedan od izvora zakona bude serijat.
BHF_Manijak

#746 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

Nebitno sada da li treba ovdje uvoditi Serijat ili ne,ali kad pogledam ovaj nas zakon,ili bolje reci "zakon",bar sto se pravosudja tice ili kaznenih odredbi,onda vidim ne da nismo na nivou srednjeg vijeka,kako to jedan forumista rece,nego nismo ni na nivou starog vijeka... :zjev:
Naravno da je greska ovo sto vehabije rade,krojiti vlasitit zakon,bez ikakvih osnova,nepostivati zakon drzave u kojoj jesi(sto se svakako kosi sa islamom i Poslanikovim sunnetom!!),ali i da je nas zakon bajan,vala i nije,za ubijstvo odlezati onako sportski,nekoliko godina,ravno je katastrofi!
madner

#747 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Svaki pravni sistem ima nedostatke. Ono sto je velika prednost ovog jeste fleksibilnost. Premala kazna? Povecaj je. Nije sveto slovo da se bilo sta mora ili ne mora.

Serijat moze biti izvor zakona (pojedinacnih), sveukupno se ne moze uklopiti u nas pravni sistem.
callmethebreeeze

#748 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

BHF_Manijak wrote:Nebitno sada da li treba ovdje uvoditi Serijat ili ne,ali kad pogledam ovaj nas zakon,ili bolje reci "zakon",bar sto se pravosudja tice ili kaznenih odredbi,onda vidim ne da nismo na nivou srednjeg vijeka,kako to jedan forumista rece,nego nismo ni na nivou starog vijeka... :zjev:
Naravno da je greska ovo sto vehabije rade,krojiti vlasitit zakon,bez ikakvih osnova,nepostivati zakon drzave u kojoj jesi(sto se svakako kosi sa islamom i Poslanikovim sunnetom!!),ali i da je nas zakon bajan,vala i nije,za ubijstvo odlezati onako sportski,nekoliko godina,ravno je katastrofi!
vidis, ti kazes zakon nije dobar, moramo ga promjeniti i onda na izborima glasas za partiju koja predlaze one izmjene za koje se ti zalazes. a u drzavi gdje vlada serijat ne mozes reci "zakon ne valja", jer automatski govoris protiv vjere i boga. to je razlog za sto sam ja za demokratiju i sekularno drustvo i protiv mjesanje sa vjerskim zakonima.
Ali_G

#749 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Ali_G »

Razlika je u tome sto izvorni Serijat (a ne da ga prilagodjavaju sebi kako im odgovara) nema boljki od kojih pate moderni zakoni. Ako me uhvate u kradji moja ruka leti, nema prostora za zalbe, dokaze, ovo ono. Jedan banalan primjer. Puno vise pravednosti bi na svijetu bilo ovim zakonom, a sad sto su dosla takva vremena da ga je na nekim podrucijima skoro pa nemoguce provesti to je vec drugo.
zonbirile

#750 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

ja bih zanemario vjerske floskule pojedinaca i konkretizovao problem.Kažu mnogde naše curice od 15-tak godina su postale žene,a bogami i inoče(druge žene) na valu oduševljenja dolaskom "braće",najviše u Ze-Do kantonu.Mene interesuje kako sada ta druga žena ima socijalno osiguranje,neću dalje o statusu,kao npr.porodična penzija,nasljeđivanje i sl.Pa idiot ubio nesuđeno punca,za curicu od 12g.Pa koji bi društveni status imala ta curica u našem društvu.S druge strane imamo slućaj sugrađanke čije je muž poginuo i nju i djecu"preuzeo" brat od muža,već oženjen i sa djecom,ali u Palestini.Taj srednjevjekovni običaj su prakticirali mnogi da bi se sačuvala zajednica,pleme,ali danas?Kako to uvesti ovde ,koji su to umovi,roditelji...nemam riječi.
Locked