madner wrote:kamen spoticanja wrote:madner wrote:Ostade mi covjek duzan objasniti gdje vidi pismenost kod Sulje.
JBT to je to, toplu vodu pakuje kao mudrost, tehnolosku inferiornost i kompleks od zapada pokusava izjednaciti kulturnom i moralnom superiornoscu. Tipican Arapski pristup, zbog kojeg su tamo gdje jesu i ostat ce.
cuj ostade ti duzan
gdje ti kod hafiza vidis nepismenost?jesi kad cuo za neposrednost?
muhamed filipovic je akademik i sta?
kakva korist od toga sto je i sto radi
od hafiza koristi je mnogo

i pismenim i onim malo manje pismenim
ovaj drugi dio nema potrebe komentarisat,jer ne poznajes nista od onoga o cemu hafiz prica,a iskreno ne vidim ni da te zanima
samo nije uctivo a vala ni pismeno

neciji rad blatit a da u biti i nemas pojma sta taj radi
na kraju postavi se posteno pa se nadji s hafizom na kahvi,nece te odbit svakako,mozda se iznenadis kad upoznas to cega se bojis

Ma nehce on gdje se toci piva, a u pekari mi se ne pije nesto kafa.
Poznajem itekako, samo imam kritican stav.
Izrazavanje, konstrukcija recenica te nacin vodjenja argumentacije. Covjek se bori da se izrazi, osim kad moze koristi pripremljene paralele. Isto kao sto se iz tvog nacina pisanja moze zakljuciti da nisi sigurno diplomirao na instituciji gdje je bilo potrebno raditi za racunarom. Iza tacke i zareza se ostavi space, stavit tacku nije znak slabosti i ubacit pokoje veliko slove ne ubija. Sve uz svrhu bolje citljivosti. Dakle mogu reci da si informaticki polupismena osoba, i to nije blacenje nego cinjenica. Isto tako mogu reci da je Bugari polupismena osoba, sa velikom dozom sarma i karizme pa mu to kod polupismene publike skuplja poene. Kao nije jedan od onih skolovanih sto ih samo zbune, nego jedan od njih.
Muhamedu Filipovicu se ne moze poreci pismenost, na stranu sto se mnogo ne slazu sa njegovim stavovima. Niti mu se moze i smije poreci doprinos na afirmaciji bosnjackog idenditeta.
hajde da zanemarimo tunju filipovica,i njegov doprinos afirmaciji bosnjackog identiteta...otici cemo na politizaciju pa ce nas chmoljo skrsit zbog off topica
zanemarit cemo i tvoju diagnozu mene, kao racunarski polupismenog insana(iako mi struka nije tehnicka,sve sam samo ne racunarski polupismen

)jer je i to off
nego cemo se vratiti hafizu
dakle da postavimo stvari ovako: statistike govore da vise od 80% kriminalnih radnjih pocinjenih na teritoriji FBIH cine osobe koje su pod uticajem nekog opijata(alkohola,laksih ili tezih narkotika)...kad kazem kriminalne radnje mislim na krvne delikte,saobracajne nesrece,pljacke,silovanja i sl.
dakle predpostavit cemo da je od tih 80% najmanje 90% akademski neobrazovano...ili kako ti kazes polupismeno...sad zamisli nekog bliznjeg svoga(ovo cak ne zelim ni da predpostavim)koga je zbog 10 KM ubio neko ovisan o narkoticima,ili neko ko je pod dejstvom alkohola vozeci brzinom 180 km/h na trotoaru pogazio nekoga moga...
zar ne mislis da je onda ovo sto hafiz radi korisno i za tebe kao stranacki crveno obojenog ili mene kao stranacki neobojenog?
ili mozda mislis da onih sad skoro 200 momaka i djevojaka koji su ostavili narkotike Bozijom voljom a hafizovim sebebom nije dobar rezultat,ako nista zbog javne sigurnosti gradjana u koje se recimo klete tvoja politicka opcija i zbog koje su dobili izbore u sarajevu?
ili mislis da,recimo,neko ko je slusao hafizovo predavanje pa poslije toga nije popio i takav se uhvatio volana i napravio pichvajz,nije dobra stvar
ako rezonujes nacinom da vise alkohola znaci vise glasova za sdp onda ok,ali onda nisi vrijedan truda
ali sumnjam da toliko neljudskosti postoji u ikome...tako da se razumijemo
a onda valjda razumijes zasto je hafizova spika takva kakva jeste,i zasto mu retoricki pristup ala tunjo filipovic nikad ne bi popio vode kod njemu interesne grupe
i na kraju taj covjek je hafiz,ne znam mozes li uopste da pojmis sta znaci biti hafiz i kako se postaje hafiz(necemo pricati o njegovoj sluzbenoj naobrazbi)
vjeruj mi taj covjek je sve samo nije nepismen
sad doduse opet ocekujem da opletes o mom racunarskom neznanju jer to je ovde sablon svima jako dobro poznat,koji uglavnom dolazi iz istog kruga forumasa,ali valjda i razumijes da je ovo forum i forumsko laprdanje
uopce ne zelim da koristim interpunkciju,osim kad moram