Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
madner

#726 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

kamen spoticanja wrote:
madner wrote:Ostade mi covjek duzan objasniti gdje vidi pismenost kod Sulje.

JBT to je to, toplu vodu pakuje kao mudrost, tehnolosku inferiornost i kompleks od zapada pokusava izjednaciti kulturnom i moralnom superiornoscu. Tipican Arapski pristup, zbog kojeg su tamo gdje jesu i ostat ce.
cuj ostade ti duzan :-)
gdje ti kod hafiza vidis nepismenost?jesi kad cuo za neposrednost?
muhamed filipovic je akademik i sta?
kakva korist od toga sto je i sto radi
od hafiza koristi je mnogo :wink: i pismenim i onim malo manje pismenim

ovaj drugi dio nema potrebe komentarisat,jer ne poznajes nista od onoga o cemu hafiz prica,a iskreno ne vidim ni da te zanima
samo nije uctivo a vala ni pismeno :D neciji rad blatit a da u biti i nemas pojma sta taj radi :roll:
na kraju postavi se posteno pa se nadji s hafizom na kahvi,nece te odbit svakako,mozda se iznenadis kad upoznas to cega se bojis :wink:

Ma nehce on gdje se toci piva, a u pekari mi se ne pije nesto kafa.
Poznajem itekako, samo imam kritican stav.

Izrazavanje, konstrukcija recenica te nacin vodjenja argumentacije. Covjek se bori da se izrazi, osim kad moze koristi pripremljene paralele. Isto kao sto se iz tvog nacina pisanja moze zakljuciti da nisi sigurno diplomirao na instituciji gdje je bilo potrebno raditi za racunarom. Iza tacke i zareza se ostavi space, stavit tacku nije znak slabosti i ubacit pokoje veliko slove ne ubija. Sve uz svrhu bolje citljivosti. Dakle mogu reci da si informaticki polupismena osoba, i to nije blacenje nego cinjenica. Isto tako mogu reci da je Bugari polupismena osoba, sa velikom dozom sarma i karizme pa mu to kod polupismene publike skuplja poene. Kao nije jedan od onih skolovanih sto ih samo zbune, nego jedan od njih.

Muhamedu Filipovicu se ne moze poreci pismenost, na stranu sto se mnogo ne slazu sa njegovim stavovima. Niti mu se moze i smije poreci doprinos na afirmaciji bosnjackog idenditeta.
Broj 1

#727 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Ovi sto se osvrcu na Bugarijevo izrazavanje moraju da znaju da mu bosnaski jezik nije maternji nego albanski.
Medjutim njegova neposrednost i sustina izlaganja plijeni scrca iskrenih vjernika a i nevjernika.
Recimo i vi dijasporasi nikada necete nauciti da govorite svedski jezik bez akcenta kao ni savrseno izrazavanje.
Pored govornickih sposbnosti potrebno je imati nesto od Boga dano da bi te ljudi sa uzivanjem slusali.

Medjutim poznato mi je da su sevmnogi dijasporasi prikljucili raznim krscanskim organizacijama i sluze zdusno u propovjedanju medju bosanskom dijasporom.
Vrhunac cinizma je kada idu nasim ljudima koji su prezivjeli genocid u Srebrenici i propovjedaju istima o krscanstvu i spasenju ako pristupe na pravi put.
Bas takvi i blate sve sto je islamsko, a o svojoj vjeri nikada nisu nista ni znali osim sto su imali muslimansko ime , bili osuneceni i eventualno prali dupe.I takvi s enadju da trune o Bugariju, a siguran sam da je takvih 80 % medju kriticarima.
Slazem se da ne treba od covjeka praviti idola ali tu niko i ne zeli da napravi takvo sto nego samo se govori o nejgovom zdusnom zauzimanju po pitanju vjere i duhovnog zivota.
JBT

#728 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Opet kazem, jadna je vjera koju ti rabis. Gledati islam kroz tvoje oci je nakaradno i stetan si za isti onoliko koliko i islamofobicne budale. Ali, hajde, nije moje da ti sudim. Za ocekivati je da ima neko kao ti.
kamen spoticanja

#729 Re: Sulejman Bugari

Post by kamen spoticanja »

madner wrote:
kamen spoticanja wrote:
madner wrote:Ostade mi covjek duzan objasniti gdje vidi pismenost kod Sulje.

JBT to je to, toplu vodu pakuje kao mudrost, tehnolosku inferiornost i kompleks od zapada pokusava izjednaciti kulturnom i moralnom superiornoscu. Tipican Arapski pristup, zbog kojeg su tamo gdje jesu i ostat ce.
cuj ostade ti duzan :-)
gdje ti kod hafiza vidis nepismenost?jesi kad cuo za neposrednost?
muhamed filipovic je akademik i sta?
kakva korist od toga sto je i sto radi
od hafiza koristi je mnogo :wink: i pismenim i onim malo manje pismenim

ovaj drugi dio nema potrebe komentarisat,jer ne poznajes nista od onoga o cemu hafiz prica,a iskreno ne vidim ni da te zanima
samo nije uctivo a vala ni pismeno :D neciji rad blatit a da u biti i nemas pojma sta taj radi :roll:
na kraju postavi se posteno pa se nadji s hafizom na kahvi,nece te odbit svakako,mozda se iznenadis kad upoznas to cega se bojis :wink:

Ma nehce on gdje se toci piva, a u pekari mi se ne pije nesto kafa.
Poznajem itekako, samo imam kritican stav.

Izrazavanje, konstrukcija recenica te nacin vodjenja argumentacije. Covjek se bori da se izrazi, osim kad moze koristi pripremljene paralele. Isto kao sto se iz tvog nacina pisanja moze zakljuciti da nisi sigurno diplomirao na instituciji gdje je bilo potrebno raditi za racunarom. Iza tacke i zareza se ostavi space, stavit tacku nije znak slabosti i ubacit pokoje veliko slove ne ubija. Sve uz svrhu bolje citljivosti. Dakle mogu reci da si informaticki polupismena osoba, i to nije blacenje nego cinjenica. Isto tako mogu reci da je Bugari polupismena osoba, sa velikom dozom sarma i karizme pa mu to kod polupismene publike skuplja poene. Kao nije jedan od onih skolovanih sto ih samo zbune, nego jedan od njih.

Muhamedu Filipovicu se ne moze poreci pismenost, na stranu sto se mnogo ne slazu sa njegovim stavovima. Niti mu se moze i smije poreci doprinos na afirmaciji bosnjackog idenditeta.
hajde da zanemarimo tunju filipovica,i njegov doprinos afirmaciji bosnjackog identiteta...otici cemo na politizaciju pa ce nas chmoljo skrsit zbog off topica :wink:
zanemarit cemo i tvoju diagnozu mene, kao racunarski polupismenog insana(iako mi struka nije tehnicka,sve sam samo ne racunarski polupismen :wink:)jer je i to off
nego cemo se vratiti hafizu
dakle da postavimo stvari ovako: statistike govore da vise od 80% kriminalnih radnjih pocinjenih na teritoriji FBIH cine osobe koje su pod uticajem nekog opijata(alkohola,laksih ili tezih narkotika)...kad kazem kriminalne radnje mislim na krvne delikte,saobracajne nesrece,pljacke,silovanja i sl.
dakle predpostavit cemo da je od tih 80% najmanje 90% akademski neobrazovano...ili kako ti kazes polupismeno...sad zamisli nekog bliznjeg svoga(ovo cak ne zelim ni da predpostavim)koga je zbog 10 KM ubio neko ovisan o narkoticima,ili neko ko je pod dejstvom alkohola vozeci brzinom 180 km/h na trotoaru pogazio nekoga moga...
zar ne mislis da je onda ovo sto hafiz radi korisno i za tebe kao stranacki crveno obojenog ili mene kao stranacki neobojenog?
ili mozda mislis da onih sad skoro 200 momaka i djevojaka koji su ostavili narkotike Bozijom voljom a hafizovim sebebom nije dobar rezultat,ako nista zbog javne sigurnosti gradjana u koje se recimo klete tvoja politicka opcija i zbog koje su dobili izbore u sarajevu?
ili mislis da,recimo,neko ko je slusao hafizovo predavanje pa poslije toga nije popio i takav se uhvatio volana i napravio pichvajz,nije dobra stvar
ako rezonujes nacinom da vise alkohola znaci vise glasova za sdp onda ok,ali onda nisi vrijedan truda
ali sumnjam da toliko neljudskosti postoji u ikome...tako da se razumijemo
a onda valjda razumijes zasto je hafizova spika takva kakva jeste,i zasto mu retoricki pristup ala tunjo filipovic nikad ne bi popio vode kod njemu interesne grupe :wink:
i na kraju taj covjek je hafiz,ne znam mozes li uopste da pojmis sta znaci biti hafiz i kako se postaje hafiz(necemo pricati o njegovoj sluzbenoj naobrazbi)
vjeruj mi taj covjek je sve samo nije nepismen :wink:

sad doduse opet ocekujem da opletes o mom racunarskom neznanju jer to je ovde sablon svima jako dobro poznat,koji uglavnom dolazi iz istog kruga forumasa,ali valjda i razumijes da je ovo forum i forumsko laprdanje
uopce ne zelim da koristim interpunkciju,osim kad moram :wink:
madner

#730 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

Crven nisam, zar nisi vidio sta je Zlaja rekao o Filipovicu.

Prvo bi bilo fino da navedes izvor tvojih informacija, jer 97.9% svih statiskika po forumima je izmisljeno od strane diskutanta kako bi konstruisao argument. Za saobracajne nesrece znam da je procenat negdje oko 12-15%, s tim da nemam aktuelni link. Jako bi me zacudilo ako je ta informacija istinita, da ne kazem da lazes.

Akademski obrazovano je negdje oko 4% stanovnistva.

Primjer ti je klasicna hiperbola u rangu sa: sta ako neko pod uticajom ucenja hafiza postane klosar, dovede familiju do ruba egzistencije i onda pocne krasti i ubije nekoga za 10 KM? Dakle zamisljeni primjer nije apsolutno mjerodavan za ocjenu doprinosa hafiza.

Rad na lijecenju ovisnika jeste dobar rezultat. Ali nije ih on sam izljecio, niti je to jedini nacin za ljecenje ovisnika. Jeste jedna metoda i jeste korisna.

Znam sta je hafiz, samo ne cijenim previse tu naobrazu. Naravno u nekim razmisljanjima ta vrsta naobraze predstavlja vrhunac kome neko treba teziti, ali tu se vracamo na arape i njihovu pricu o moralnoj i duhovnoj superinoscu dok im pucaju klempe 500 godina. Ali da ne ulazimo opet u tu diskusiju.

Ne koristi se interpunktacija zbog sebe, nego zbog drugih. Paragrafi sluze da se odvoje cijeline, kako bi onaj koji cita lakse pratio. Da si pisao bilo kakvu vrstu djela koju je neko recenzirao znao bi sta je ispravno. Ili imas problema da svoje misli pretocis u recenice, sto opet dovodi do zakljucka da nisi informaticki pismen ili da si glup. Preferiram da vjerujem da nisi glup, mada me mozes jos uvjeriti da je i to slucaj. Mozes se ti kleti da imas 80kg, ako vaga kaze da imas 100 zna se kome se vjeruje. Isto tako, da je Bugari pismen mogao bi sa klosarima pricati kako prica, ali promjeniti pristup kad prica sa drugom publikom.
kamen spoticanja

#731 Re: Sulejman Bugari

Post by kamen spoticanja »

madner wrote:Akademski obrazovano je negdje oko 4% stanovnistva.
Isto tako, da je Bugari pismen mogao bi sa klosarima pricati kako prica, ali promjeniti pristup kad prica sa drugom publikom.
odkud znas da mu pristup nije drugaciji kad ti se kahva ne pije u pekari?
i zasto bi mjenjao pricu ako tih 4% populacije cini manje od 96% mase kako ti kazes polupismenih?
zar u ovom slucaju cilj ne opravdava sredstvo,jer koliko god ti ne zelis da prihvatis njegovo djelovanje,kokretni rezultati postoje,hiperbole ti konstruises ;-)
nego ziv bio de ti meni reci sta sad dodje pismen insan?ovo 4% ili pak oni koji paragrafisu po forumima?
kad vec lijepis etikete,rasclani mi malo to?
madner

#732 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

Prvo je na tebi red da pokazes izvor za statistiku o opijatima i kriminalu.

Odmah cemo vidjeti da li je hiperbola ili nije?
BHF_Manijak

#733 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

Mah Madneru je svako polupisemen,nepismen ko ima veze sa vjerom,tako da se plaho ne zamaraj s tim "kamen spoticanja" :wink: usput Madneru,kako ti znas koliko je jako hafizovo sluzenje kompjuterom?I da,njegov nastup i nacin govora kada obicnom puku prica,nema veze sa njegovom stvarnom naobrazbom i znanjem,zar ti ocekujes da on prica isto sa penzionerima,omladinom,obicnim pukom,akademicima,doktorima itd?!Uvijek su za mene takvi ljudi povrsni bili,koji ne znaju da se prilagode masi kojoj se obracaju,jer akademika Filopovica nikad nece shvatit na njegovim govorovima nana,dedo kao i njegov neki kolega...Ne znam ko to nekad davno rece,ali mi se jao svidja,veli,inteligentan je onaj covjek,ciji govor i obracanje svak razumije i shati... :wink: A Bugari,kako god se krece medju "obicnom rajom",tako isto obilaze naucne skupove,itd,pa eto ne rekose mu da je polupismen...
madner

#734 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

Koji su to bili naucni skupovi?
BHF_Manijak

#735 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

madner wrote:Koji su to bili naucni skupovi?
Prije nekoliko godina kada su se sabrali ljudi u komuni za lijecenje od ovisnosti,izmedju ostalog bilo je kako znam dosta doktora,psihologa,sociologa...AKo te zanimaju etalji,pravac put Bijele dzamije,ako ne znas odvedem te.... :wink: A izmedju ostalog,covjek sa fakultetom,tesko da moze biti polupisem,samo je kazem ti razlika,sto ti sve sto je vjerska naobrazba smatras sa nepismenoscu i nazadnoscu...
madner

#736 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

Pazi, ne pika se svaki put kad se dva naucnika sastanu kao naucni skup.

"Međunarodni naučni skup je onaj koji organizuje registrovano naučno udruženje ili registrovana naučna institucija, ima međunarodnu selekciju i recenziju odabranih radova i jedan od svetskih jezika za saopštavanje i publikovanje radova"

Dakle da ponovim pitanje. Jesu li mu radovi predstavljeni i odabrani ili je samo bio onako susret da se izmjene iskustva?
BHF_Manijak

#737 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

madner wrote:Pazi, ne pika se svaki put kad se dva naucnika sastanu kao naucni skup.

"Međunarodni naučni skup je onaj koji organizuje registrovano naučno udruženje ili registrovana naučna institucija, ima međunarodnu selekciju i recenziju odabranih radova i jedan od svetskih jezika za saopštavanje i publikovanje radova"

Dakle da ponovim pitanje. Jesu li mu radovi predstavljeni i odabrani ili je samo bio onako susret da se izmjene iskustva?
Konkretno kazem ti ne znam sta je bilo,ako te zanima rekao sam ti gdje mozes informacije pronaci,ali znam da se sabiru cesto po tom pitanju,razlog pronalazanje rjesenje problema ovisnosti,ali na kraju krajeva,nije ni bitno,hocu ti reci,da je nepismen kako velis,ne bi se nasao tu,vec bio bio na nekom od sela u okolini Sarajeva i vazio narodnom puko,no dijapazon mu je mnogo siri nego sto mislis...I dalje pitanje stoji,da li smatras sve sve sto ima vjersku naobrazbu da je nepismeno...Haman jos cuci ona komunisticka ideja u tebi,pa je tako prije na istom stpenu bio onaj ko osnovnu zavrsi,medresu ili FIN...
JBT

#738 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Daklem, te ovisnike je izlijecio Bugari. Jel` tako ili sam nesto promasio? Ja sumnjam da je on bas zasluzan za to, ali..... svasta ljudi pricaju. Kazu da je Isus Krist isao okolo i dodirom lijecio. Cudo. Ali, neka se covjek angazuje oko toga. Pa ko voli neka izvoli.
Opet ponavljam, kad neko ide kod vraca onda se na sve strane fali, a kad ide kod doktora onda se krije i smatra se ludakom. Cudno je i to. Ali, opet, ko voli neka izvoli.
Onda se lagano pusti u javnost izvjestaj o broju izljecenih, prevedenih, privedenih, ..... putem medija (srecom sto se imena ne spominju bas tako javno, ali zna se ko su navedeni, niko nije potpisao nista u vezi zastite identiteta). Iz kojeg razloga? Prikazivanje zasluga zbog zelje za ....cim? Znamenjima, ordenjima.....?
Kad opet procitam ovo sto sam napisao onda se zapitam o cemu mi pricamo. O islamu? Ne vjerujem. Bar ja to tako ne vidim.
BHF_Manijak

#739 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

Niko nije ni rekao da ih je Bugari sa ciribu-ciriba izlijecio,nemoj bukvalista bit... :roll: Ali covjek se tudi da tim momcima pomogne,dadne neku alternativu,da utociste,saslusa ih,uvidi probleme i da im ponudi neko rjesenje,bez Allahove volje,i njih sami,ne bi ih 100 Bugarija izlijecilo,ali samo hocu da kazem,da covjek bar nesto konkretno cini,za razliku od svih vas kriticara dezurnih ovdje,koji svakoj stvari nadjete i onu najsitiniju mahanu,samo sjedite i piskarate,nista ne valja,a nista ne cinite da to promjenite...Bugari savjetima i drugim metodima pokusava spasit te momoke,kod mnogih ima prolaza,a sta ti radis?!
ikrime

#740 Re: Sulejman Bugari

Post by ikrime »

aman, treb'o bi vam hfz svima po je'nu tepsiju baklave poslat, pogotovo vama dvojici, JBT i medner. Opraste čovjeka, pošteno. :)
JBT

#741 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Ne znam za Madnera (mada sumnjam da covjek ima zle namjere), ali ne pisem ja ovdje ovo da bi nekoga zavio u crno, a ne zivim u zabludi da bih to i mogao. Radi se o sljedecem. Neka Bugari radi svoj posao u dzematu, neka pise knjige i neka pomaze ljudima da se nadju u vjeri, ako to vec ne mogu sami. I neka mu dragi Allah dz. s. da sto vise snage da to radi sto moze duze. Ali....
Pustimo to neka bude na nekom nivou na kojem treba da bude. Na granici misticnog. Nemojmo se zadovoljavati tim da nam se hafizi brinu o narkomanima i da se uz to, takav nacin rada, uznosi u zvijezde kao pojam napretka. Nemojmo se zadovoljavati time da nam se kulturno i moralno obrazovanje svodi na hafize i da su upravo oni glavni akteri tv-programa sa tim sadrzajima. Ima toga jos, ali nemam vremena da nabrajam..... Uglavnom, svijet ima doktore, naucnike, psihijatre....svijet ima nauku. Od Boga datu. To forsirajmo, to gurajmo, to pustajmo u udarnim programima televizije.
A onda, ko voli kod hafiza neka izvoli. Zna se gdje je.
JBT

#742 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Ikrime, moze baklava, ali bi bilo bolje pola baklavica, a pola tulumbica. A ako bi koja hurmasicica usklizala u pakovanje ne bi bilo na odmet. :)
ikrime

#743 Re: Sulejman Bugari

Post by ikrime »

El-Hasan el-Basri je čovjeku koji ga je ogovarao poslao punu tepsiju voća i poručio : »Čujem da me ogovaraš, poklanjaš mi svoja dobra djela, a preuzimaš moja loša, pa ti evo, svijestan da ti se ne mogu odužiti, šaljem ovu skromnu hedijju u znak zahvalnosti za velikodusnost » !
Kontam, vama bi bila draža baklava :)
Nemojmo se zadovoljavati tim da nam se hafizi brinu o narkomanima i da se uz to, takav nacin rada, uznosi u zvijezde kao pojam napretka.
Hmm, stalno se prebacuje vjerskim vođama kako se ne bave dovoljno dobrotvornim radom, radom od kojeg društvo ima neku praktičnu korist. I evo, imamo čovjeka koji se uhvatio u koštac se jdnim takvim problemom, i ide mu odlično elhamdulillah. I opet ne valja.

PA realno, niko i ne brine. Uspješnost liječenja na Crnom vrhu metodonskom terapijom i u Ilijašu se ne može porediti.

Tebi izgleda nije uopšte jasan koncept komune u Ilijašu. Misliš, to nešto divlje :? U komuni sa rekonvalescentima rade i socijalni radnici, psiholozi, sociolozi. Samo što komuna ima i vjerski karakter, tj. obavezno je obavljanje namaza.
Nemojmo se zadovoljavati time da nam se kulturno i moralno obrazovanje svodi na hafize i da su upravo oni glavni akteri tv-programa sa tim sadrzajima. I
Ti se šališ, jelde?
Mi kao da ne živimo u istoj državi, ti i ja. Koliko ja pratim Tv, glavni akteri naših tv sadržaja su naki lezihljebovići koji po 3 mjeseca sjede u nakoj kući, ne radeći ništa pod budnim okom kamere.

Ja nemam ništa protiv da mi o moralu priča neko poput uvaženog hafiza, a kad o tome počnu estradne zvijezde, ratni profiteri i političari, to mi je već problem. Al eto..
ikrime

#744 Re: Sulejman Bugari

Post by ikrime »

JBT wrote:Ikrime, moze baklava, ali bi bilo bolje pola baklavica, a pola tulumbica. A ako bi koja hurmasicica usklizala u pakovanje ne bi bilo na odmet. :)
Da znaš kakve moja nana hurmašice pravi, kud ih spomenu sad bi mog'o je'no po tepsije. :) Poguzija, šta ćeš :D
JBT

#745 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Opet ti hafiza predstavljas kao najbolje rijesenje. Neka, tebi mozda jeste. Ali, kao sto rekoh ja sam za nauku (specijalizovanu) i hvala dragom Allahu dz. s. da nam ju je dao. U suprotnom cemo i dalje inteligenciju izvoziti, a u u tv programima cemo imati leziljebovice i te nabrojane estradne zvijezde kao eminentne strucnjake iz struke, sto nije nista drugo nego rezanje grane na kojoj sjedimo i potcjenjivanje i Allaha dz. s. i islama kao filozofije i vjere.

I slobodno posalji baklavu. Nema veze sto nije ogovaranje (ovo je javni forum) nego kritika (sa zeljom da dobije predznak "konstruktivno").
JBT

#746 Re: Sulejman Bugari

Post by JBT »

Da znaš kakve moja nana hurmašice pravi, kud ih spomenu sad bi mog'o je'no po tepsije.
Jesu li ono k`o malkice hrskave okolo, a socne i rastresite unutra? E. te su mehlem. :)
ikrime

#747 Re: Sulejman Bugari

Post by ikrime »

JBT wrote:Opet ti hafiza predstavljas kao najbolje rijesenje. Neka, tebi mozda jeste. Ali, kao sto rekoh ja sam za nauku (specijalizovanu) i hvala dragom Allahu dz. s. da nam ju je dao. U suprotnom cemo i dalje inteligenciju izvoziti, a u u tv programima cemo imati leziljebovice i te nabrojane estradne zvijezde kao eminentne strucnjake iz struke, sto nije nista drugo nego rezanje grane na kojoj sjedimo i potcjenjivanje i Allaha dz. s. i islama kao filozofije i vjere.

I slobodno posalji baklavu. Nema veze sto nije ogovaranje (ovo je javni forum) nego kritika (sa zeljom da dobije predznak "konstruktivno").
Najbolje što imamo, to je sigurno. Kada govorimo o ovome problemu.
Već sam ti naveo u prijašnjem postu, komuna se ni po čemu ostalom ne razlikuje od onih evropskih (možda je manje estetski napucana),rade na istim principima; radna terapija, psihoterapija odnosno "razgovorna terapija",grupna psihoterapija, uz naravno u ovom slučaju i vjerske elemente, odnosnoo namaz.
Čak i u evropskim zemljama imaš takve vrste komuna,koje imaju i vjerski karakter, recimo u Italiji i Irskoj ( za ove ja znam, vjerovatno ih ima još).

O gibetu:

”O vjernici, cuvajte se mnogih sumnji, jer su neke od njih grijeh, ne uhodite i ne ogovarajte jedni druge. Zar bi neko od vas mogao jesti mrtvo meso svoga brata? Zar to nije odvratno? Bojte se Allaha, Allah zaista oprasta I milostiv je”! (el-Hudzurat, 12. ajet).

Poslanik, s.a.v.s. je definisao gibet-ogovaranje upitavsi jedne prilike svoje ashabe : »Znate li sta je to giebet ? Prisutni rekose:Allah i Poslanik najbolje znaju. Poslanik onda rece:”Kad spomenes svoga brata onako kako ne voli, ogiebetio si ga (ogovarao si ga)”! Neko je upitao:”Sta mislis, Allahov poslanice, ako je tacno to sto kazem o svome bratu”? Poslanik odgovori:”Ako je tacno sto si o njemu rekao, ogibetio si ga, a ako nije, onda si slagao na njega”! (Ebu Hurejere).

Brate, konstruktivno ili ne, ovo nije način, napad ad hominem nije način. Hafiz nije kriv za to o čemu ti govoriš.
Last edited by ikrime on 15/12/2009 03:01, edited 1 time in total.
ikrime

#748 Re: Sulejman Bugari

Post by ikrime »

JBT wrote:
Da znaš kakve moja nana hurmašice pravi, kud ih spomenu sad bi mog'o je'no po tepsije.
Jesu li ono k`o malkice hrskave okolo, a socne i rastresite unutra? E. te su mehlem. :)

Da, te. old school hurmašice. :)
Rauber

#749 Re: Sulejman Bugari

Post by Rauber »

edit: ma ne vrijedi...
:roll:
madner

#750 Re: Sulejman Bugari

Post by madner »

BHF_Manijak wrote:
madner wrote:Pazi, ne pika se svaki put kad se dva naucnika sastanu kao naucni skup.

Konkretno kazem ti ne znam sta je bilo,ako te zanima rekao sam ti gdje mozes informacije pronaci,ali znam da se sabiru cesto po tom pitanju,razlog pronalazanje rjesenje problema ovisnosti,ali na kraju krajeva,nije ni bitno,hocu ti reci,da je nepismen kako velis,ne bi se nasao tu,vec bio bio na nekom od sela u okolini Sarajeva i vazio narodnom puko,no dijapazon mu je mnogo siri nego sto mislis...I dalje pitanje stoji,da li smatras sve sve sto ima vjersku naobrazbu da je nepismeno...Haman jos cuci ona komunisticka ideja u tebi,pa je tako prije na istom stpenu bio onaj ko osnovnu zavrsi,medresu ili FIN...
Pa ako ne znas onda nemoj govorit da je bio naucni skup. Igramo se previse rekla kazala. Bio ja u kafani sa doktorima pa me niko ne zove hirurgom.
Sta ima ici po selima izvan Sarajeva kada je manje obrazovana ekipa dosla u Sarajevo, u potrazi za boljim zivotom.

Ne smatram da je svako sa vjerskom naobrazom nepismen, samo smatram da sama vjerska naobraza ne cini covjeka pismenim. Cini za jedno jako usko polje, kao strucnjaka za tu vjeru, ali ne daje nikakve kompetenciju u bilo kom drugoj sferi. Mada bi religija (bilo islamska ili katolicka) rado bila ta koja odredjuje moralne standarde ili vrsi obrazovanje mladih.
Post Reply