OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
petunija

#726 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

hvala svima za odgovore :thumbup:
Ateista

#727 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

petunija wrote: 30/12/2024 09:32 Narode, kakve su staze bile?
Kako koja, generalno puno bolje nego prosli vikend, neke su bile bas dobre, pogotovo donji dio jedinice je fenomenalan, ali ima ih koje su otvorene a ne djeluju uredjene uopste, plus na nekim mjestima previse kamenja, ali stvarno ne kontam pored toliko snijega da opet ima toliko kamenja.
holowey

#728 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by holowey »

scarr wrote: 30/12/2024 09:46 Cuj busom na skijanje, u pm ovo samo mozes procitat na klixovom forumu..
Cega se lik dosjetio
nekad je grasovo stajaliste za planine bilo u franje rackog (kod zemaljskog muzeja), uprtim skije i pancerice i na tramvaj kuci... bile linije preko krupca za bjelasnicu i preko hadzica za igman i bjelasnicu... koliko se sjecam u 9 polazak oko 15 povratak, ili 15.30, tako nesto... sa v.polja oko 16...
tramvajtrojka

#729 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

holowey wrote: 30/12/2024 12:43
scarr wrote: 30/12/2024 09:46 Cuj busom na skijanje, u pm ovo samo mozes procitat na klixovom forumu..
Cega se lik dosjetio
nekad je grasovo stajaliste za planine bilo u franje rackog (kod zemaljskog muzeja), uprtim skije i pancerice i na tramvaj kuci... bile linije preko krupca za bjelasnicu i preko hadzica za igman i bjelasnicu... koliko se sjecam u 9 polazak oko 15 povratak, ili 15.30, tako nesto... sa v.polja oko 16...
pa i sada polaze busevi za Bjelašnicu odatle redovno i niko ne ide sa njima :mrgreen: :mrgreen:
holowey

#730 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by holowey »

tramvajtrojka wrote: 30/12/2024 12:47
Cega se lik dosjetio
pa i sada polaze busevi za Bjelašnicu odatle redovno i niko ne ide sa njima :mrgreen: :mrgreen:
5 maraka sat parkiranja, garantovana kazna za nepropisno parkiranje i busevi bi bili krcati...
Ateista

#731 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Treba biti realan da nije prakticno ko ide na skijanje ici autobusom, puno je to opreme koja se nosi, pa ja i u autu pancerice, kacige, stapove i slicno drzim u gepeku sve vrijeme, samo skije skidam sa galerije i nosim kuci. Znaci i ono od parkinga do kuce je zajebancija sve ponijeti, ne mogu u jednoj turi sve nikako, a ne ici pjeske do tramvaja sa svim tim, pa onda do autobusa i sve tako, fakat je zajebancija.

Skijanje je skup sport i nekako je ocekivano da svako ko ima para da skija ima i auto, rijetko ko skija a da nema svoj auto, jedino neki tinejdzeri koji su vec dovoljno veliki da mogu sami ici a nisu dovoljno stari da voze, pa idu busom na raspustu dok im roditelji rade. Osim toga, logicno je da ce svako ici autom, koja god da je cijena parkinga.

Autobus moze biti prikladan za nekoga ko ode na sankanje ili onako u setnju.

Vec da se uradi gondola od Hrasnice do Igmana, sa velikim parkingom u Hrasnici, i da se nekako poveze i sa Bjelasnicom jer Igman nije zanimljiv za skijanje sa trenutnom infrastrukturom, garantujem da bi vise od pola skijasa izabralo tu opciju da ne ide autom gore, ako moze iz Hrasnice na skijama skroz dalje ici.
scarr

#732 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by scarr »

Chmoljo wrote: 30/12/2024 09:50
Cega se lik dosjetio
pa čime će? saonicama i da ih Rudolf vuče?
Moze i to probat, realnije je nego da uprtim kacige, pancerice, skije, stapove, brille, odjecu rezervnu, i svu propratnu opremu za cetveroclanu porodicu i da to u bus utovarim. Da vidim onoga ko ce to organizovati, pogotovo povratak. Krene kisa/snijeg/mecava moram sjedit cekat povratak. Jasta. Treba organizovazi ulaz i parking a ne bus da me vozi.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#733 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by bitanga_sa_otesa »

Cega se lik dosjetio
a stace ,ne znaju ovi sto su se rodili poslije rata ili su sljegli iz raznih vukojebina da je bio bus iz franje rackog na planine.meni je to bas bilo fora jer sam s rajom isao tako na skijanje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#734 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by konektovan »

Danas raja ima vise love, vise automobila pa je bus postao bespotreban vecini, ..posebno onima koji imaju svoju opremu za skijanje. Ja sam taj bus koristio redovno, jer sam uglavnom rentao gore opremu kod Fude...ako ste ikad vidjeli volvo 740/760 2.4 d..u snijegu. :mrgreen:
Ateista

#735 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/12/2024 17:12
Cega se lik dosjetio
a stace ,ne znaju ovi sto su se rodili poslije rata ili su sljegli iz raznih vukojebina da je bio bus iz franje rackog na planine.meni je to bas bilo fora jer sam s rajom isao tako na skijanje.
Bili je to drugo vrijeme, tada je skijanje bilo pristupacnije obicnim ljudima a auto nije bas svako imao. Danas je obrnuto, auta su puno pristupacnija i svako moze kupiti kakav takav auto, a skijanje je postalo preskupo za obicne ljude. :D Ja sam napravio pauzu nekoliko godina sa akijanjem jer nisam bas mogao priustiti, preskupo mi bilo kupiti svu opremu a nisu mi se davale pare na iznajmljivanje, tek prije par godina ponovo poceo.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#736 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by bitanga_sa_otesa »

Ateista wrote: 30/12/2024 19:38
Bili je to drugo vrijeme, tada je skijanje bilo pristupacnije obicnim ljudima a auto nije bas svako imao. Danas je obrnuto, auta su puno pristupacnija i svako moze kupiti kakav takav auto, a skijanje je postalo preskupo za obicne ljude. :D Ja sam napravio pauzu nekoliko godina sa akijanjem jer nisam bas mogao priustiti, preskupo mi bilo kupiti svu opremu a nisu mi se davale pare na iznajmljivanje, tek prije par godina ponovo poceo.
imalo se i love i auta,ali nas 10 recimo ide radnim danima kad je raspust,bas starci nisu mogli bjezat s posla da nas vozaju ...svi imali clanske ssk ili zeljo ,ja imao godisnju vrijedila za sve ski liftove...mislim da je i cijena prevoza bila smijesna...
gold'n'brown

#737 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/12/2024 17:12
Cega se lik dosjetio
Ja se sjecam nekada mozda 2001 - 2002 sam jednom isao tim busom, unutra neki likovi slusali Vudu popaja i pusili gandzu :D
kobe_meh

#738 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Zna li se kada počinje skijanje na Igmanu?
Ateista

#739 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/12/2024 22:01
imalo se i love i auta,ali nas 10 recimo ide radnim danima kad je raspust,bas starci nisu mogli bjezat s posla da nas vozaju ...svi imali clanske ssk ili zeljo ,ja imao godisnju vrijedila za sve ski liftove...mislim da je i cijena prevoza bila smijesna...
Kazem vise generalno, kad se pogleda auta je prije rata bilo neuporedivo manje a skijanje je bilo pristupacnije obicnim ljudima. Ima i toga ako govoris o tim godinama, starci rade i sta ces drugo nego na bus.
gold'n'brown

#740 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

kobe_meh wrote: 31/12/2024 00:12 Zna li se kada počinje skijanje na Igmanu?
najavljeno je navodno 1.1.
Thorgerson

#741 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

Cega se lik dosjetio
Zasto da ne?

Pa djeca idu kombijem? Vece skolske grupe idu vec autobusom. Ne kontam?

Govorim o tome da se prebacis autom do jedne tacke u gradu. I onda od te tacke ide se busem na planinu.

Ja ne vidim tu nista neprakticno i cudno. Dok se ne rijesi stanje na neki drugi nacin.

Mislim ok, mozda je moja ideja glupa, evo da cujem kako bi ti rijesio to?
1Dante1

#742 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by 1Dante1 »

MA pusti snobove. Da to može u halu bi išao na četiri točka. Ne konta to da nema ništa loše u korištenju busa.
Thorgerson

#743 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Thorgerson »

Ateista wrote: 30/12/2024 14:14 Treba biti realan da nije prakticno ko ide na skijanje ici autobusom, puno je to opreme koja se nosi, pa ja i u autu pancerice, kacige, stapove i slicno drzim u gepeku sve vrijeme, samo skije skidam sa galerije i nosim kuci. Znaci i ono od parkinga do kuce je zajebancija sve ponijeti, ne mogu u jednoj turi sve nikako, a ne ici pjeske do tramvaja sa svim tim, pa onda do autobusa i sve tako, fakat je zajebancija.

Skijanje je skup sport i nekako je ocekivano da svako ko ima para da skija ima i auto, rijetko ko skija a da nema svoj auto, jedino neki tinejdzeri koji su vec dovoljno veliki da mogu sami ici a nisu dovoljno stari da voze, pa idu busom na raspustu dok im roditelji rade. Osim toga, logicno je da ce svako ici autom, koja god da je cijena parkinga.

Vec da se uradi gondola od Hrasnice do Igmana, sa velikim parkingom u Hrasnici, i da se nekako poveze i sa Bjelasnicom jer Igman nije zanimljiv za skijanje sa trenutnom infrastrukturom, garantujem da bi vise od pola skijasa izabralo tu opciju da ne ide autom gore, ako moze iz Hrasnice na skijama skroz dalje ici.
Ta gondola od Hrasnice je zajeban projekat i skup. Ti znas da smo i ovo na Trebevicu donaciju dobili. Ne bi je nikad sami zavrsili. Plus jos kako onda uvezati Igman sa Bjelasnicom. Daleko je to sve od Hrasnice.

Treba i to, ali to je bas dugorocan projekat. Ja govorim o instant rjesenju.

Ne bi teglio opremu. Obezbjedis ljudima ne znam neku lokaciju gdje mogu ostaviti auta i onda ih odatle vozis. Lupam, parking kod bazena otoka, sad se naplacuje. Dignes rampu, tu se moze ostaviti auto i ulazis u bus.

Ko ce ici busem? Da ZOI, grad, Kanton imaju volje i zelje, inovativnosti, nasao bi se nacin. Npr, uz kartu za bus dobijes i ski pass, neki paket napravis da ima popust. Dodjes gore i skijas. Nema cekanja i sl.

Ili ne znam. Napraviti ogroman parking prostor negdje nize od babinog dola, pa tu smjestiti zicaru.

Jer gore je sad zemljiste skupo, meni je to jasno. I ovo sto imamo parkinga to je to. Bice ga samo manje i manje.

Il nebitno, ostaviti sve kako jeste...pa kad ti jednom dodje turista i vidi krljkanac, znas da ce doci opet...al u qrcu
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#744 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Chmoljo »

Thorgerson wrote: 31/12/2024 10:09
Ta gondola od Hrasnice je zajeban projekat i skup. Ti znas da smo i ovo na Trebevicu donaciju dobili. Ne bi je nikad sami zavrsili.
i rekonstrukcija pruge je.

i pruga do hrasnice.

i novi tramvaji...

ono što sam uvijek, najviše zamjerao SDA i trabantima što su nas uvijek željeli zatući u glavu da mi ništa ne možemo, da ništa nije za nas, da je sve preskupo.

i sada je akcenat na priči: potrošile se pare. jasno je da ih oni neće potrošiti.

elem, da ne idem u politiku, dovoljno je samo neko sa mudima. a taj projekat uz hrasničku prugu bi bilo jedno jebeno savršenstvo. turistička atrakcija, izlaz za običnu raju, smanjenje korištenja automobila do gore... ma vrh.
BadBoy

#745 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ma pusti ih ba, pokondirene tikve sve. Nema ovo veze sa cijenom ili bilo čim nego novim mentalitetom novopečene "gospode". Gdje će ono na skijanje bez auta. Gdje će bez auta igdje.
Sid the sloth

#746 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Sid the sloth »

Danas se ima i vise auta (vecina porodica po dvoje) i fleksibilnije radno vrijeme pa je lakse odvuci dijete nego ga poslati busem koji je jedva prosao tehnicki. Ali da ima neki svoj smek to kad s rajom krenes bez roditelja - ima. Zajebana su vremena danas, ja svoje ne smijem pustiti da ide samo.
BadBoy

#747 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Sid the sloth wrote: 31/12/2024 11:12 Danas se ima i vise auta (vecina porodica po dvoje) i fleksibilnije radno vrijeme pa je lakse odvuci dijete nego ga poslati busem koji je jedva prosao tehnicki. Ali da ima neki svoj smek to kad s rajom krenes bez roditelja - ima. Zajebana su vremena danas, ja svoje ne smijem pustiti da ide samo.
Djeci branimo sve u stvarnom svijetu a online ih puštamo da rade šta hoće. To nikako ne može biti dobro za njih ali vrijeme će pokazati
Ateista

#748 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 31/12/2024 11:06
Ma pusti ih ba, pokondirene tikve sve. Nema ovo veze sa cijenom ili bilo čim nego novim mentalitetom novopečene "gospode". Gdje će ono na skijanje bez auta. Gdje će bez auta igdje.
Pretpostavljam da ti kao primjer drugima koristis autobus kad ides na skijanje? :D
Naslovnica

#749 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

Automobil daje slobodu i fleksibilnost.
Kome je BUS OK, zašto da ne, a ko više voli automobilom i može si priuštiti parking i sve što ide uz to, isto OK.
Zašto ljudima uskraćivati slobodu korištenja automobila za odlazak na skijanje i nazivati ih kojekakvim imenima?
Automobil odavno nije nikakav luksuz, isto kao i TV, frižider, kompjuter itd.
Ateista

#750 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Thorgerson wrote: 31/12/2024 10:09
Ateista wrote: 30/12/2024 14:14 Treba biti realan da nije prakticno ko ide na skijanje ici autobusom, puno je to opreme koja se nosi, pa ja i u autu pancerice, kacige, stapove i slicno drzim u gepeku sve vrijeme, samo skije skidam sa galerije i nosim kuci. Znaci i ono od parkinga do kuce je zajebancija sve ponijeti, ne mogu u jednoj turi sve nikako, a ne ici pjeske do tramvaja sa svim tim, pa onda do autobusa i sve tako, fakat je zajebancija.

Ta gondola od Hrasnice je zajeban projekat i skup. Ti znas da smo i ovo na Trebevicu donaciju dobili. Ne bi je nikad sami zavrsili. Plus jos kako onda uvezati Igman sa Bjelasnicom. Daleko je to sve od Hrasnice.

Treba i to, ali to je bas dugorocan projekat. Ja govorim o instant rjesenju.

Ne bi teglio opremu. Obezbjedis ljudima ne znam neku lokaciju gdje mogu ostaviti auta i onda ih odatle vozis. Lupam, parking kod bazena otoka, sad se naplacuje. Dignes rampu, tu se moze ostaviti auto i ulazis u bus.

Ko ce ici busem? Da ZOI, grad, Kanton imaju volje i zelje, inovativnosti, nasao bi se nacin. Npr, uz kartu za bus dobijes i ski pass, neki paket napravis da ima popust. Dodjes gore i skijas. Nema cekanja i sl.

Ili ne znam. Napraviti ogroman parking prostor negdje nize od babinog dola, pa tu smjestiti zicaru.

Jer gore je sad zemljiste skupo, meni je to jasno. I ovo sto imamo parkinga to je to. Bice ga samo manje i manje.

Il nebitno, ostaviti sve kako jeste...pa kad ti jednom dodje turista i vidi krljkanac, znas da ce doci opet...al u qrcu
Zeznuto i skupo jeste, pogotovo izmedju Bjelasnice i Igmana, to je nesto sto bi trebao biti dugorocni plan razvoja planina koji bi sigurno bio pun pogodak, ali tacno je da treba dosta para.

Do tad, ono sto bi meni iz ugla skijasa bilo zanimljiva opcija je da se napravi neki veliki parking na manje zanimljivoj lokaciji, ne znam sad tacno gdje ali par km od Babinog dola, mozda cak negdje izmedju Igmana i Bjelasnice i da taj parking sluzi i za jednu i drugu planinu. Na tom parkingu da budu neke normalne i pristupacne cijene, vise ulaza i izlaza da brze ide, i onda odatle uz parking kartu besplatan bus koji bi isao svakih 10-tak minuta i pravio krug - parking - Bjelasnica - Igman, tako da skijasi mogu tu parkirati i obuci svu opremu, skije u ruke i u bus. Isto tako ko hoce na sankanje ili onako da proseta, fino tu sjedne u bus. To bi isto bilo super ako se napravi za pocetak gondola do Igmana koja je realnija i izvjesnija, pa opet mozes sa opremom sjesti u gondolu i iz gondole u bus. Koliko sam upratio, skijalista po Italiji i Francuskoj imaju te ski buseve koji voze skijase izmedju skijalista koja su blizu i unutar samih skijalista, da se manje koriste auta, ali vecinom se dodje svojim autom do samog skijalista.

Jos kad bi to bili neki elektricni autobusi, ili trolejbusi, to bi bilo jos bolje.

Na samom Babinom dolu, malom i velikom polju parking po nekoj jako visokoj cijeni koja se nikom nece isplatiti.
Post Reply