Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#726 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _BataZiv_0809 »

Cink pravi Makartijevac
Ci-Nick

#727 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote: 29/07/2023 22:14 Cink pravi Makartijevac
Ja sam samo protiv utopizma,.. covjek je vazniji od profita ali bez profita nema uslova da se podmire potrebe čovjeka. Kad pojedeš kapital ostaneš bez sredstava za rad. Vrtiš točak u pogrešnom smijeru.
ZoomZoomKiwi

#728 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 29/07/2023 21:52 Tako je. Sto Hajdelberg nije uzeo cijelu HG?

Sto Kuvatjani nisu uzeli cijelu Zeljezaru?
Da je bila ikakva perspektiva već bi je kupio neko.
Problem zemalja u tranziciji, koje na ovakav glup način kupuju socijalni mir. Treba neko da plaća 2000 radnika od kojih su produktivni njih 300? Pa kapitalisti da su takve budale ne bi bili kapitalisti.

Pogrešan pristup privatizaciji svih giganata, uz naravno pljačku i organizovani kriminal je doveo dokle je doveo.

Da se potencijalnim vlasnicima, interesantima, privatnicima, dopustilo da otpuste višak radne snage, sad bi u BiH imao 40 gigantskih firmi koje bi digle privredu cijele države na jedan skroz novi nivo. A UIO ne bi znala šta će s parama. A raju koja je ostala bez posla svakako bi se nakon određenog perioda našlo neko rješenje, s parama.

Ovako, nit ima firmi, nit posla, pa ni onih 300 potencijalnih radnika ne ostade na poslu. I onda umjesto 1700 privremeno nezaposlenih imadosmo 1976 koji su kmečali godinama dok su krali sve što su mogli iz tih firmi od kojih je i bog diig’o ruke. Ostalih 24 su se nekako snašli.

Nije se na vrijeme dugoročno razmišljalo, uljuljkani donacijama i stranim novcem. Sad je kasno, i za kratkoročne planove, a za dugoročne pogotovo.
Ci-Nick wrote: 29/07/2023 22:12 Fora je u tome sto se kapitalizam drži ciste matematike ili čiste računice jer Cementara ne bi propala sa Hidrogradnjom zbog lose prodaje cementa nego zato sto bi umjesto sadasnjih 200 radnika radilo 2000 radnika a u svakom trenutku bilo 200 ljudi na bolovanju,.. a to ne bi izdržao ni Heidlberg.
Kapitalista je spreman odsjeći ruku i baciti je krokodilu da bi preplivao rijeku s jednom rukom, sve da prezivi a socijalista plivaču da natovari dva neplivaca na leđa i da gleda kako se utapaju sva trojica.
Ovo naš narod evo i nakon 30 godina tranzicije nikako da shvati.
axe22

#729 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by axe22 »

Truba wrote: 29/07/2023 20:26 intervju s rudarom citam na internetu
lik u životu nije u jamu ušao

:lol: :lol: :lol: :lol:
Imam prijatelja koji je rudar ovdje u Tuzli, frajer svaka treca ili cetvrta sedmica NEKO bolovanje po 10-14 dana, godisnji, naradjeni dani, slobodni dani itd itd, ne znam kad je zadnji put sastavio dva mjeseca bez tih pauza.
Plata po njegovim rijecima preko 1700km i jos se zali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#730 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _BataZiv_0809 »

Trebalo je provesti šok terapiju, a ne kupovati socijalni mir. Al haj je provedi majcin sine nakon onako brutalnog rata.
ZoomZoomKiwi

#731 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 29/07/2023 22:31 Trebalo je provesti šok terapiju, a ne kupovati socijalni mir. Al haj je provedi majcin sine nakon onako brutalnog rata.
Trebalo nego šta.

I da su to uradili tako, bili bi vječno na vlasti.

Ovako, zbog sitničarenja i sigurice, nakon trideset jebenih godina država je u nekim sferama napravila minimalan napredak, a u nekim bogme debeli nazadak.

I ta takva, šok terapija, reset, bi bila baš to, kratkotrajni šok, od možda tri godine maks, i hajmo pravit državu.

Ovako imamo mrcvarenje koje je tek u svom začetku i potrajat će još dugo dugo, dok se sve ne izmuze i onda samo zaključaj kapiju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#732 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

axe22 wrote: 29/07/2023 22:30
Truba wrote: 29/07/2023 20:26 intervju s rudarom citam na internetu
lik u životu nije u jamu ušao

Imam prijatelja koji je rudar ovdje u Tuzli, frajer svaka treca ili cetvrta sedmica NEKO bolovanje po 10-14 dana, godisnji, naradjeni dani, slobodni dani itd itd, ne znam kad je zadnji put sastavio dva mjeseca bez tih pauza.
Fataju nas na neki sentiment

Reci jel jos kupio poso?

Ma.kod njih jos nije tito umro...ni bijedic poginuo
axe22

#733 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by axe22 »

Truba wrote: 29/07/2023 23:15
axe22 wrote: 29/07/2023 22:30

Fataju nas na neki sentiment

Reci jel jos kupio poso?

Ma.kod njih jos nije tito umro...ni bijedic poginuo
Otac mu je isto bio rudar tako da je to isto kao da je i kupio.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#734 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Ima finih komentara a buraz ima i onih glupih i bezobraznih do bola.

Evo i mi rudari sa sindikatom, potpisali smo da nam onu platu za juni ne isplate kao prije cijelu nego samo 9 dana koliko smo radili. Znači 9 dana, 3000 tona iskopano.
Vidite i sami šta EP kaže, nismo zaradili, nedaju pare....
Ne tražimo punu platu, sporazumno idemo da firma opstane...ali vidi se sada kome nije stalo.
Uložili jesu u RMU Zenicu ali davne 2015 godine kad su nabavili čelo poslije katastrofe. Od tad do danas...nije uloženo ništa.
Ono što se javnosti prikazuje su nebuloze...
Evo jedan primjer, javna nabavka opreme i nabavlja se silikon...tuba silikona prikazana 50 KM. Smiješno...
Uglavnom imao bi pisati još dva sata šta...ali neću...ne mogu...

Nas većina koji radimo, tražimo da se ovo riješi zatvaranjem svih pogona u Zenici uz isplatu otpremnine i plaćanjem staža...jedino to je rješenje ovih nebuloza...

U Raspotocju sloj uglja je maksimalno 2 metra...a tu radi čelo koje proizvodi odnosno kopa 1000 tona na sat...ali nema gdje...propala investicija. Dok je u Staroj jami sloj bio 15 metara visine i rekli stručnjaci nema se gdje kopat'...

Restart treba, al da se nikad više ne pokrene...
Ci-Nick

#735 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Mislim da je ovako,..

Godinama se upošljavalo u rudnike a padao broj uposlenih u proizvodnji. Direktori i sindikat su prodavali radna mjesta, radnici su šutili jer su i oni ili neko od njihovih najbližih kupili radno mjesto a broj radnika u proizvodnji i proizvodnja su opadali. Izmišljala su se radna mjesta jer nikog ko je zastalno primljen nisi mogao otpustiti pa čak i ako poslije par mjeseci kaže da on više ne smije u jamu. A nije tajna da je rudar u Zenici u prosjeku 6 mjeseci na bolovanju. Tako da je proizvodnju u rudnicima držalo uvijek par stotina najpoštenijih.
Naravno sindikat kao i svaki lopov je dizao galamu i upirao prstom na Elektroprivredu, nikad ne rekoše da imaju višak neproizvodnih radnika koje bi trebalo otpustiti pa makar to bilo i uz dobre otpremnine.
Ci-Nick

#736 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

anex wrote: 30/07/2023 09:22 Ima finih komentara a buraz ima i onih glupih i bezobraznih do bola.

Evo i mi rudari sa sindikatom, potpisali smo da nam onu platu za juni ne isplate kao prije cijelu nego samo 9 dana koliko smo radili. Znači 9 dana, 3000 tona iskopano.
Ne tražimo punu platu, sporazumno idemo da firma opstane...ali vidi se sada kome nije stalo.
Uložili jesu u RMU Zenicu ali davne 2015 godine kad su nabavili čelo poslije katastrofe. Od tad do danas...nije uloženo ništa.
Evo jedan primjer, javna nabavka opreme i nabavlja se silikon...tuba silikona prikazana 50 KM. Smiješno...

Nas većina koji radimo, tražimo da se ovo riješi zatvaranjem svih pogona u Zenici uz isplatu otpremnine i plaćanjem staža...jedino to je rješenje ovih nebuloza...

U Raspotocju sloj uglja je maksimalno 2 metra...a tu radi čelo koje proizvodi odnosno kopa 1000 tona na sat...ali nema gdje...propala investicija. Dok je u Staroj jami sloj bio 15 metara visine i rekli stručnjaci nema se gdje kopat'...

Sindikat treba da traži od Vlade FBiH da uputi zahtjev prema EU za novčanu pomoć za zatvaranje rudnika Zenica i zbrinjavanje radnika. Sto miliona je za njih sitnica a mogli bi biti uplaćeni svi doprinosi i isplaćena otpremnina od minimalno 1000 KM po godini staža.
Haris.ba

#737 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

Sutra bi Elektroprivreda pozatvarala rudnike da joj politika dozvoli.

Nije samo stvar rudara i to sto politika se sikira za radna mjesta. Objasnio je radnik. Neko silikon 50 kmica, neko jamsko celo od hudih miliona.....
ZoomZoomKiwi

#738 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

anex wrote: 30/07/2023 09:22 Ima finih komentara a buraz ima i onih glupih i bezobraznih do bola.

Da ti kažem za tu tubu silikona, nije silikon nego diht masa, visokotemperaturna, sa dozerom. Odi slobodno u bilo koju prodavnicu autodijelova pa vidi koliko košta.

Još kad uračunaš da RMU traži odgodu od 60 dana, a plati nakon 270, i to možda, ta “tuba silikona” je džabe. :sad:

I to nakon što je prvo isporučen traženi “silikon u spreju” pa vraćen jer nije to to. Petsto puta zvali mole kume da im se isporuči, a kad ih pitaš za pare, svi šute.

Znači, nije sve crno-bijelo vjeruj. 95% robe koju smo vam isporučili, počevši od lak-žice pa preko tog “silikona” do mnogih zajebancija, smo avansirali, platili i državi PDV, a još nikad naplatili od vas. A ako te interesuje kolika je marža, i to ti napišem u PP, razočarat ćeš se. :mrgreen:

Ima jedna firma iz Visokog koja na vama zarađuje basnoslovne cifre, ali njima se ne duguje dugo, oni imaju koga nazvati. Mi nemamo…

Za sve ostalo što si naveo se slažem.

:thumbup:
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#739 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Naveo sam silikon zato što sam 99% znao da ga ti isporučuješ... :lol:

Jarane, sijalice se plaćaju nebulozno...kabal, rukavice za radnike...
Odjelo nam prave u Srbiji...čizme isto uvoze...
Cijene su boli glava..

Al i to je jedan samo dio nebuloza, pored toga slali smo "naše stručnjake" na obuku za servis čela...i onda se desi da mora doći Poljak da servisira i isporuči fakturu na 200 hiljada maraka :D zato što ne znaju naši...

Mah...katanac je zakon ovdje.
ZoomZoomKiwi

#740 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

anex wrote: 30/07/2023 13:33 Naveo sam silikon zato što sam 99% znao da ga ti isporučuješ... :lol:

:mrgreen:

Ne znam šta bih ti rekao, nažalost je katanac jedino realno rješenje kod nas. A da je muda i pameti moglo bi se napraviti da bude uspješna firma i da 500injak ljudi vrhunski radi i zarađuje hljeb.

Nikad mi neće biti jasni ovi na vlasti, ko god da su, svi se nešto busaju patriotizmom, a niko ne mari za državne firme državnu imovinu i perspektivu. Da voli BiH napravio bi već nešto i od Rudnika i od Grasa i od svega…

Sjebana država, do temelja. I bojim se da je već kasno, za bilo šta osim katanca, na sve.
Haris.ba

#741 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

Puna podrska rudarima. Kad Elektroprivreda moze napraviti u Tuzli parking da zjapi za 20 miliona - para ima.
zigzag

#742 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

čuj ovog sa "podrškom"
Ci-Nick

#743 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

EFD22 wrote: 30/07/2023 13:49
anex wrote: 30/07/2023 13:33 Naveo sam silikon zato što sam 99% znao da ga ti isporučuješ... :lol:

:mrgreen:

Ne znam šta bih ti rekao, nažalost je katanac jedino realno rješenje kod nas. A da je muda i pameti moglo bi se napraviti da bude uspješna firma i da 500injak ljudi vrhunski radi i zarađuje hljeb.

Nikad mi neće biti jasni ovi na vlasti, ko god da su, svi se nešto busaju patriotizmom, a niko ne mari za državne firme državnu imovinu i perspektivu. Da voli BiH napravio bi već nešto i od Rudnika i od Grasa i od svega…

Sjebana država, do temelja. I bojim se da je već kasno, za bilo šta osim katanca, na sve.
Dovoljno je sjetiti se da su političari imovinu u Hrvatskoj halali, i da se svake godine kroz javne nabavke pokradu stotine miliona, bez optužnica, i kazne.
Piko18

#744 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Piko18 »

EFD22 wrote: 29/07/2023 21:50
Ci-Nick wrote: 29/07/2023 21:48 Da je Cementara Kakanj ostala u vlasnistvu Hidrogradnje,.. sad bi bila rusevina. Niti bi 200 radnika koliko ima imali plate u prosjeku iznad 2000 KM, niti bi drzava imala koristi.
Vlasnicka struktura je nebitna sve dok se postuju prava radnika i zakoni drzave.
Exactly.
Imala je Cementara tada mnogo vise od 200 radnika. Isto sto i sada u rudnicima, bilo je hrpa uhljeba koji nisu ni znali sta im je rando mjesto niti u opisu posla.
Svabo je to doveo pod konac. Optimizirao proivodnju ali i radnike.
Sjecam se kad sam pricao sa jednim uposlenikom, prva stvar na koji se pozalio poslije preuzimanja :”ma nema vise kao nekada praznog hoda, kad zavrsim u radioni idem u buldozder i tovarim pepeo”.
Almir_

#745 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Almir_ »

Svabo je uredio drzavu,tako da je u sklopu drzave morala biti sredjena i ekonomija.
Kod nas je ovo neuredjena drzava.
Parlamenti,Vlade,Ministarstva,firme u svemu je manje vise isti sistem.
Tako da ovo nije iskljucivo problem rudnici.
A sto se tice direktno Cementare Kakanj, zalosno je bilo prodati firmu a onda svi,drzava kupujemo cement.
Neki garant,ugovor sa strancima je vjerovatno dogovoren.
A drugo, uredjena je firma,smanjen broj radnih mjesta,povecana cijena cementa za 100% na preuzimanju,i kako je neko napisao nema praznog hoda.
A mogla se i hidrogradnja urediti,samo nije bio interes.
Lakse je sada vjerovatno,kada je u stecaju.
Rudnike nije tesko urediti,ali po meni vodeci u novoj upravi EpBiH,VFBiH trebaju onima koji rade u rudnicima (zale se na sindikat) objasniti kakva je buducnost energetskog sektora.
Kakvi su svi planovi,kako i u kojoj TE,tako i u rudnicima.
Ja sam vidio pdf dokument da se TE Kakanj gasi 2039 i TE Tuzla 2050,ali niko o tome javno ne govori.
Najgora stvar koja se moze desiti,jeste da bukvalno preko noci ostanemo bez rudnika,uglja i bez struje.
I onda vracamo se na zivot u mraku,restart.
zigzag

#746 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

Kakav vodeći u novoj upravi? Taj je bio uhljebljen u vodovodu Srebrenik.

Ovo sve skupa ide u propast a nakon izvjesnog vremena privatni sektor će preuzeti koncesije i ležišta uglja.

Uglja ima, nema pameti kod muja.
Ci-Nick

#747 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

@Almir_

Švabo ima ono što mi nikad nismo imali i nikad nećemo imati. Interes zajednice je važniji od interesa pojedinca.
To kod njih niko ne smije dovesti u pitanje.
Kod nas je oduvijek bio interes pojedinca važniji od interesa zajednice. I begovski i sirotinjski. Krao je koliko je ko mogao.
Pogledaj naše puteve kroz naselja, ljudi su umjesto da ostave metar svoje zemlje da put bude siri uvijek gledali ukrasti metar od zajedničkog puta.
Tako je i sa rudarima. Krali su svi od portira do direktora i to oni dobro znaju. Zato uzvikuju "Lopovi".
Svaka minuta neopravdanog bolovanja je krađa a neopravdanog bolovanja u rudnicima na hiljade godina.
Zato kod nas ne može nista funkcionisati kao zajedničko nego se mora znati cije je i ko će da kandžija.
Ne čujem da se žale rudari u Stanarima ili Kamengradu.
Ili radi ili idi .. tako da nema sumnje da je Hidrogradnja morala propasti.
Isto kao i Željezara Zenica, 24.500 radnika je proizvodilo 1,8 miliona tona čelika, sad kod Indijca 2.200 radnika proizvodi 800.000 tona.
Pet puta veća produktivnost a tehnologija ista.
Haris.ba

#748 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

Almir_ wrote: 01/08/2023 23:40
Najgora stvar koja se moze desiti,jeste da bukvalno preko noci ostanemo bez rudnika,uglja i bez struje.
I onda vracamo se na zivot u mraku,restart.
Necemo ostati bez struje. Samo ce se platiti.

Neko ce uloziti u solar, neko ce sutiti i placati vecu cijenu jer alternative nema.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#749 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

Na fejsu ne smijes reci prptiv rudara
Odmah babe 55+ udri
Sanjarko

#750 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Sanjarko »

Ci-Nick wrote: 02/08/2023 07:00 @Almir_

Švabo ima ono što mi nikad nismo imali i nikad nećemo imati. Interes zajednice je važniji od interesa pojedinca.
To kod njih niko ne smije dovesti u pitanje.
Kod nas je oduvijek bio interes pojedinca važniji od interesa zajednice. I begovski i sirotinjski. Krao je koliko je ko mogao.
Pogledaj naše puteve kroz naselja, ljudi su umjesto da ostave metar svoje zemlje da put bude siri uvijek gledali ukrasti metar od zajedničkog puta.
Tako je i sa rudarima. Krali su svi od portira do direktora i to oni dobro znaju. Zato uzvikuju "Lopovi".
Svaka minuta neopravdanog bolovanja je krađa a neopravdanog bolovanja u rudnicima na hiljade godina.
Zato kod nas ne može nista funkcionisati kao zajedničko nego se mora znati cije je i ko će da kandžija.
Ne čujem da se žale rudari u Stanarima ili Kamengradu.
Ili radi ili idi .. tako da nema sumnje da je Hidrogradnja morala propasti.
Isto kao i Željezara Zenica, 24.500 radnika je proizvodilo 1,8 miliona tona čelika, sad kod Indijca 2.200 radnika proizvodi 800.000 tona.
Pet puta veća produktivnost a tehnologija ista.
Jarane Zeljezara je tad proizvodila svasta nesto, tehnologija nije toliko bila uznapredovala, a sad kod Indijca samo proizvodi zicu, a Indijac kupi kes, i kad postane nepotreban AMZ, bit ce kljuc u bravu.

Nesreca na poslu bruka, mobinga i slicnoga upravo kod tog Indijca, da se radi iako je neuslovno. Plus gdje je sto nema brige za okolis.
Post Reply