Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#726 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:Nije izgradjena ni svijest da su korejska auta ok, da su francuska i italijanska auta ok, a da budu rumunjska. :lol: Ponekad priznaju za Toyotu da je kvalitetna, a sve sto nije iz njemacke inace ne moze valjati po defaultu. A da im pokazes posiljku dijelova za ljubljene narodnjake ili beNveje iz Kine ili Indije, masirali bi te danima da to nije moguce, da je to prevoznik greskom iz srca svabije poslao u Kinu jal Indiju, pa se vratilo u svabiju, valjda nisu mogli naci adresu u Neckarsulmu, jal Muenchenu. :lol:
:lol: :lol:
NediM17

#727 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by NediM17 »

Ma sve je haman Kina... Mazda 3 2015, kocione celjusti made in China. :)

Ako ima VW made in China dijelova, nije ni sa Japancima puno bolje.
golfiista

#728 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by golfiista »

Nece svi, ima i normalnog naroda. Doduse, malo ostalo. A opet, Daciju i kupuju ljudi kojima nije bitno sta ce mahala pricati. Kupis auto da vozis, ne da mu se komsija divi. Za one sto zele da tinejdzerke balave za njima uvijek imaju izdrndani narodni automobili i aVudiji, beNveji i slicne polovne kante na koje su slabi ovi moderni beskicmenjaci i gejovi sto citaju avazovstine i slicne gebelse i zdanove. :D
:skoljka:
direstraits0078

#729 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by direstraits0078 »

golfiista wrote:
Nece svi, ima i normalnog naroda. Doduse, malo ostalo. A opet, Daciju i kupuju ljudi kojima nije bitno sta ce mahala pricati. Kupis auto da vozis, ne da mu se komsija divi. Za one sto zele da tinejdzerke balave za njima uvijek imaju izdrndani narodni automobili i aVudiji, beNveji i slicne polovne kante na koje su slabi ovi moderni beskicmenjaci i gejovi sto citaju avazovstine i slicne gebelse i zdanove. :D
:skoljka:

:facepalm:
amar1994

#730 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:Ma sve je haman Kina... Mazda 3 2015, kocione celjusti made in China. :)

Ako ima VW made in China dijelova, nije ni sa Japancima puno bolje.
cijevi od hladnjaka mazda 3 2012 made in vietnam :mrgreen:
KUZNETSOV

#731 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by KUZNETSOV »

ma ja mislim da sam vec odlucio, pokusat cu naci Megana benzinca, necu da se zajebajem sa turbinama i diznama a i plin ce ici u Megana, ako to ne uspije ici ce onda neka Opel Astrica, a za ovu Opel Corsu ne znam nekako mi je auto dičinje :lol:

Ako ne uspijem naci Megana benzin 1.6, sta mi preporucujete od dizelaša? sumnjam da cu kupiti prije dizela megana od finog Opel Astre benzinca, inace od koje generacije su rijesili one probleme sa vodom, karticom i elektronikom? 2003? 2004?

auto ima lijep dizajn, sto vani sto unutra.... francuz bola' sivuple :lol:

Image

Image

:izet:
citroen xm

#732 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by citroen xm »

Ma fin je taj Megan, doduše malo siromašniji unutra, ali koliko para....

Mislim da ako je dobar, daje puno puzike za te pare.

Što se vode i kartice tiče, ako je bilo problema vjerovatno je rješeno redizajnom tamo 2006. Međutim moj jaran je prije skoro 2 godine kupio benzinca 1.4 2003. golać oprema i ugradio plin. Platio ga tada 5000 i nema ni jedan od ta dva problema. U stvari sem redovnog održavanja nema nikakvih problema. Kupio ga sa 200 i nešto hiljada, prešao do sada 30 i nešto. Mislim da ljudi imaju problem sa karticom ako im ispada, vjerovatno je osjetljiva.
KUZNETSOV

#733 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by KUZNETSOV »

citroen xm wrote:Ma fin je taj Megan, doduše malo siromašniji unutra, ali koliko para....

Što se vode i kartice tiče, ako je bilo problema vjerovatno je rješeno redizajnom tamo 2006. Međutim moj jaran je prije skoro 2 godine kupio benzinca 1.4 2003. golać oprema i ugradio plin. Platio ga tada 5000 i nema ni jedan od ta dva problema. U stvari sem redovnog održavanja nema nikakvih problema. Kupio ga sa 200 i nešto hiljada, prešao do sada 30 i nešto. Mislim da ljudi imaju problem sa karticom ako im ispada, vjerovatno je osjetljiva.
evo auto ista prica kao i sa tvojim prijateljem...

http://www.olx.ba/artikal/16655512/rena ... o-307-vw4/

da imam sve uslove, sad bi se zaputio u konjic da ga pazarim svegam'
direstraits0078

#734 Re: Pomoc pri kupovini auta!

KUZNETSOV wrote:
citroen xm wrote:Ma fin je taj Megan, doduše malo siromašniji unutra, ali koliko para....

Ja bih konkretan primjerak zaobisao, razloga je i previse. Nadji neki koji nije od preprodavca.
Nabucco

#735 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by Nabucco »

Problem kartica ono kad nekad hoce, nekad nece. Se riješi onda kad se promjeni fabricki slot gdje ide kartica sa aftermarkt slotom. Problem oko krađe auta zbog kartice nije riješen ni dan danas, jeste sada malo pojacana zastita ali opet nista bez neke vaše dodatne zastite. Kakav je problem uzeti metar-dva fine zice i procepiti te odvode jednom mjesecno ? Nikad vam nece zacepiti ako pazite gdje parkirate. Ako parkirate ispod drveca normalno da ce zacepiti.
NediM17

#736 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by NediM17 »

Ne znam mnogo o ovome autu, ali znam da je taj motor mehanicki strasno pouzdan i da mozda najbolje od svih motora podnosi LPG. Toliko od mene.
ElRe

#737 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by ElRe »

KUZNETSOV wrote:

Zasto li ga mijenja za
a klasu, pezo 307, vw4
Meni P307 djeluje puno kvalitetniji od Megana. Naravno treba izbjegavati 2.0 HDI sa 110 KS zbog FAP filtera i plivajuceg zamajca.
gtc

#738 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by gtc »

KUZNETSOV wrote:ma ja mislim da sam vec odlucio, pokusat cu naci Megana benzinca, necu da se zajebajem sa turbinama i diznama a i plin ce ici u Megana, ako to ne uspije ici ce onda neka Opel Astrica, a za ovu Opel Corsu ne znam nekako mi je auto dičinje :lol:

Ako ne uspijem naci Megana benzin 1.6, sta mi preporucujete od dizelaša? sumnjam da cu kupiti prije dizela megana od finog Opel Astre benzinca, inace od koje generacije su rijesili one probleme sa vodom, karticom i elektronikom? 2003? 2004?

Ma sve se ja slazem, ja sam isto htio vece auto i jace i sve, ali bih za te pare tada mogao uzeti vece auto sa 150 000km ili tu Corsu sto sam uzeo sa 50 000km. Vjeruj mi, to je ogromna razlika. Sad ce se naci pametnjakovici naravno pa reci bitno je ko je vozio i kako bla bla... Postoje i stvari koje neovisno o nacinu voznje jednostavno se istrose i moras da ih mjenjas, pa da je ne znam kako neko vozio i uvijek ti je pametnije gledati sto manje da je auto preslo i da je ocuvano, a nesto manje klase.
I ovi sto ti govore benzinca da uzmes - moj savjet je da to ni u ludilu ne radis. Astra 1.6 benzin trosi duplo vise nego Corsa 1.3 dizel. I dok ti starci daju pare za gorivo nemoj biti lud i to uzimati vjeruj mi. Ogromna je razlika hoces li neki put preci za 50km ili za manje od 30km. Nadji ocuvano neko auto i neces ni imati problema sa tim hipotetickim kvarovima koje mozes imati na dizelu.
KUZNETSOV

#739 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by KUZNETSOV »

gtc wrote:
KUZNETSOV wrote:ma ja mislim da sam vec odlucio, pokusat cu naci Megana benzinca, necu da se zajebajem sa turbinama i diznama a i plin ce ici u Megana, ako to ne uspije ici ce onda neka Opel Astrica, a za ovu Opel Corsu ne znam nekako mi je auto dičinje :lol:

Ma sve se ja slazem, ja sam isto htio vece auto i jace i sve, ali bih za te pare tada mogao uzeti vece auto sa 150 000km ili tu Corsu sto sam uzeo sa 50 000km. Vjeruj mi, to je ogromna razlika. Sad ce se naci pametnjakovici naravno pa reci bitno je ko je vozio i kako bla bla... Postoje i stvari koje neovisno o nacinu voznje jednostavno se istrose i moras da ih mjenjas, pa da je ne znam kako neko vozio i uvijek ti je pametnije gledati sto manje da je auto preslo i da je ocuvano, a nesto manje klase.
I ovi sto ti govore benzinca da uzmes - moj savjet je da to ni u ludilu ne radis. Astra 1.6 benzin trosi duplo vise nego Corsa 1.3 dizel. I dok ti starci daju pare za gorivo nemoj biti lud i to uzimati vjeruj mi. Ogromna je razlika hoces li neki put preci za 50km ili za manje od 30km. Nadji ocuvano neko auto i neces ni imati problema sa tim hipotetickim kvarovima koje mozes imati na dizelu.
sve 5 majstore :thumbup: ali prije bih uzeo megana il' astru sa duplo vise kilometraze nego corsu i jos da je corsa jeftinija milju maraka.... jednostavno auto mi izgleda previse glomazno, ima ga prijatelj pa znam o cemu pricam, koliko god ono ekonomicno i ocuvano bilo ne svidja mi se :lol: mozda sam previše zelen još za kupovinu corse :lol: kao što rekoh trazit cu megana benzinca finoga do nekih 6 milja maksimalno, ako ne bude megan barem astri ima po piku.... trazit cu benzinca jer namjeravam da ugradjivam plin u bilo koji koji me zadesi, naravno uvijek idem da je ekonomicno a plin to i jeste zaista... pare za čorbu i odrzavanje nisu problem, ja mislim da mi je zadnji put stari dao pare kada sam krenuo na ekskurziju u osmom razredu u neum :lol: na kredit ne zelim ici, posao koji radim je dobar, ali ne i stabilan.... mogao sam tokom ovih godina ustedjeti mnogo vise al' jebiga medvid bio :lol:
gtc

#740 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by gtc »

KUZNETSOV wrote:
gtc wrote:

sve 5 majstore :thumbup: ali prije bih uzeo megana il' astru sa duplo vise kilometraze nego corsu i jos da je corsa jeftinija milju maraka.... jednostavno auto mi izgleda previse glomazno, ima ga prijatelj pa znam o cemu pricam, koliko god ono ekonomicno i ocuvano bilo ne svidja mi se :lol: mozda sam previše zelen još za kupovinu corse :lol: kao što rekoh trazit cu megana benzinca finoga do nekih 6 milja maksimalno, ako ne bude megan barem astri ima po piku.... trazit cu benzinca jer namjeravam da ugradjivam plin u bilo koji koji me zadesi, naravno uvijek idem da je ekonomicno a plin to i jeste zaista... pare za čorbu i odrzavanje nisu problem, ja mislim da mi je zadnji put stari dao pare kada sam krenuo na ekskurziju u osmom razredu u neum :lol: na kredit ne zelim ici, posao koji radim je dobar, ali ne i stabilan.... mogao sam tokom ovih godina ustedjeti mnogo vise al' jebiga medvid bio :lol:
govorio sam ti jer sam i ja imao 20 godina kad sam dobio auto to, pa sam isto tako razmisljao, a sad sam skontao da sam sretan sto je na kraju stari ipak po svom mi uzeo hahaha Sad druga je stvar ako imas svoje pare, onda mozes sam i da biras :)
Pogledaj mozda za 6000 bi cak i Astru H benzinac uspio naci.
tempuser

#741 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by tempuser »

Ja i dalje ne razumije ljude koji imaju odredjen, da ne kazem ogranicen, budzet, kriterije da mora biti dizel, momacki sl, a pri tome cak ciljaju ili traze savjet za odredjen model i marku?! Doduse ne razumijem ni one koji daju takav savjet :-)
U takvim parametrima se trazi dobar auto sa malo km, ne marka/model, pa sta naleti, a to moze biti od Accenta do A klase koju prodaje neko ispod cijene iz bog zna kojeg razloga i za to ne postoji drugi savjet. Sto vise suzavas kriterije to vise povecavas sanse da budes izlevacen.
Naciljas Meganea benzinca i ganjajuci pravog ispred nosa ti prodje masa drugih boljih auta...
KUZNETSOV

#742 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by KUZNETSOV »

tempuser wrote:Ja i dalje ne razumije ljude koji imaju odredjen, da ne kazem ogranicen, budzet, kriterije da mora biti dizel i sl, momacki, a pri tome cak ciljaju ili traze savjet za model i marku?! Doduse ne razumijem ni one koji daju takav savjet :-)
U takvim parametrima se trazi dobar auto sa malo km, ne marka/model, pa sta naleti, a to moze biti od Accenta do A klase koju prodaje neko ispod cijene iz bog zna kojeg razloga i za to ne postoji drugi savjet. Sto vise suzavas kriterije to vise povecavas sanse da budes izlevacen.
evo ja nista gluplje nisam procitao na ovome forumu od ovoga.... ako je na piku sve propala roba procenat moguce izrade se ne mijenja... ili pokusavas da kazes da renault ne valja? ja sam samo htio da cujem sta ljudi misle o mojoj odluci, i da li ima nesto od predvidjenog budjeta da bi mi se svidjelo.... svaki covjek ima svoj njuh :lol:
tempuser

#743 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by tempuser »

Ako nista gluplje nisi procitao onda ne razumijem zasto se raspitujes po forumima i zasto ti je bitno sta misle drugi??????
Ne pokusavam reci da Renault ne valja, ali pokusavam reci da ces ganjanjuci Renaulta 6 milja propustiti Astru, Focusa, I30 ili neki drugi auto za isto ili manje para ali koji je u boljem stanju i sa manje km od Meganea kojeg ces danas/stra kupiti samo zato sto si suzio kriterije, ali ovo je demokratska drzava svako ima ravo na mislenje i da raspolaze svojim parama...
Sretno sa kupovinom i citaj samo pametne savjete, a vremenom ces nadoci u voznji...
Last edited by tempuser on 29/08/2015 01:20, edited 1 time in total.
direstraits0078

#744 Re: Pomoc pri kupovini auta!

tempuser wrote:Ako nista gluplje nisi procitao onda ne razumijem zasto se raspitujes po forumima i zasto ti je bitno sta misle drugi??????
Ne pokusavam reci da Renault ne valja, ali pokusavam reci da ces ganjanjuci Renaulta 6 milja propustiti Astru, Focusa, I30 ili neki drugi auto za auto para ali koji je u boljem stanju i sa manje km od Meganea kojeg ces danas/stra kupiti samo zato sto si suzio kriterije, ali ovo je demokratska drzava svako ima ravo na mislenje i da raspolaze svojim parama...
Sretno sa kupovinom i citaj samo pametne savjete, a vremenom ces nadoci u voznji...

Jedne prilike kazem prijatelju za konkretan automobil da ne kupi, jer ce ga glava zaboljeti. Ukazem mu zasto, sve se vidi, cak i laiku jasno da se radi o nezagrnutom mejtu. Naravno, cijena privlacna, jos mu spusti 2 stoje, covjek se jos malo rastegne zbog visokog godista, boja mu se svidja ljepsoj polovini, i naravno naleti k'o bekan. Njegov brat kupi auto iste klase, istog godista za 200 KM manje, manje razvikana marka, 80.000 km manje na satu, servisna historija, sve ima od opreme, i pride. I ovome prvom svi krivi kad je doslo na naplatu redom: kvacilo, zamajac, turbina, pumpa, lezajevi radilice... A on sto nije htio da poslusa glas razuma nego se zalijepio k'o budala za jedno jedino auto koje je on fiksirao, to nije bitno. :-) Bitno da hanuma ima mantil koji ide uz limuzinu. :izet:
tempuser

#745 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by tempuser »

@direstrates
Sta da ti kazem, sve znas...
citroen xm

#746 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by citroen xm »

Najteže je savjetovati, jer bilo šta posle da ne bude kako treba ti si kriv. Takvi su ljudi, jbg.

Međutim ne slažem se da treba gledati samo bolje stanje. Treba suziti izbor na 2-3 modela i tražiti najbolje. Pogotovo su to popularni modeli pa je izbor veliki. Čast svačijem izboru, ali ja I30 ne bih ni pogledao, jednostavno je auto odvratno u svakom pogledu.
Ned071

#747 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by Ned071 »

Mozda je tebibodvratan al je bolji od megana i od c4...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#748 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by konektovan »

Ned071 wrote:Mozda je tebibodvratan al je bolji od megana i od c4...
To ti znas sa sigurnoscu ili lupas kontru?
citroen xm

#749 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by citroen xm »

Bolji je ali u bajkama vozača automobila iz južne koreje. To međutim ne znači da je loš, samo je bljutav. Za razliku od njega, njegov tehnološki blizanac Ceed bi mogla doći u razmatranje.
Ned071

#750 Re: Pomoc pri kupovini auta!

Post by Ned071 »

konektovan wrote:
Ned071 wrote:Mozda je tebibodvratan al je bolji od megana i od c4...
To ti znas sa sigurnoscu ili lupas kontru?
Znam. Pet sam ih promijenio sluzbeno. Kvalitetnije auto od ova dva. Mazga koja nikad ne staje...

Xm.. Osim izgleda i boje svjetala ceed i i30 su ista vozila... Tako da je i ceed bolji auto od dva...

Nisam privatno vozac korejanca vec nijemca... :)
Post Reply