славянин wrote:hAZNADAR wrote:pustopoljina wrote:Sjecate li se starih filmova?
Ono, kad dvije strane ratuju, a onda naidju neke askete, monasi, hodocasnici i svi prestanu ratovati dok ovi ne prodju, i kad prodju, opet nastave sa ratovanjem?
Napasti ljude u dzamiji, u crkvi, je oduvijek bio kukavicki cin.
Kome je to uzor, taj je davno izgubio kompas.
Ali eto..rekao je valhala?
U seriji su vikinzi maksuz upadali u crkve kad je misa, jer bi citavo selo bilo tu, a oruzje vani...i sve poubijali...kad su dosli do spanije..isto u dzamiji. Ako im je to white supremacy...
Kult Valhale je bio ozivljen u nacistickoj eri. Spominje se cesto zargonski kao parola, krilatica,... onima kojima nije zao nastradati u borbi.
Nema veze sa religijom ali ima sa white supremacy
Zapravo valhalla ima itekako veze za religijom tj. mitologijom - Prema toj mitologiji samo oni umrli nasilnom smrcu mogu da idu u valhallu gdje ce da uzivaju u icu i picu itd. (kao raj/dzenet i sl)
Znamo mi svi sta je Valhala u religiji ali popularnost Valhale nije u vjerovanju da ce ceka odabrano drustvo da cugate bez prestanka. To danas ima vise neki simbolicki znacaj, pripadnost necemu, samodokazivanje,.... posebno poslije serije Vikings. Gdje nije popularnost neke stare vjere - vec starih normi morala gdje je neko simpa, ok lik i ako cini grozne stvari. Kao sve je to ljudski. Ja sam skontao da taj serijal ne dozivljavamo isto ja i moje skandinavske kolege.
Valhal kod desnicara ima simbolicku ulogu kod jednih poveznice sa nacistickom erom gdje je Valhal bio ozivljen, i kod drugih kroz opravdanost divljastva, barbarizma. Desnicari smatraju moral, trezvenost, humanost, civilizovanost, etiku,.... slabostima u danasnjem vremenu i da na taj nacin bijelci gube protiv mrkih barbara. Pa se fura Valhala, arhaicni simboli poput Torovog cekica kao pripadnost nekoj raji, stajling(brijanje glave, tetoviranje, bildanje, militarizam, agresivni look),.... Valhala je tu samo dio nekog trenda gdje se istice pripadnost nekoj strani. Ko biva zahebani i hrabri, ne boje se zaginut. Sto neko rece - vidi se vjerovanje u Valhalu kada se ko cukice poslusno predaju policiji poslije pucanja na nenaoruzane.