Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
frljavac

#726 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by frljavac »

Styling wrote:
Thorgerson wrote:Ma nebitno je sve, jednostavno stvar je jasna.

Na ovaj način je i NS i SDP faktički indirektno u koaliciji sa SDA. i DF i SBB su stranke jednog lica. I kako uopšte onda da funkcioniše različita koalicija na kantonalnom i federalnom / državnom nivou. Ja to ne vidim. Jer se radi o dijametralno suprotnim stavovima.

A imena koja gore napisah, nemaju ni autoritet ni moć da odlučuju sama, bez aminovanja odozgo.
Mozda se neko od njih odluci da bude pincipijelan pa ode u samostalne ili predje u NS ili NiP?
Влада опстаје јер сви из скупштинских клупа знају да је Конаковић завршио тај посао и осигурао давно већину од свих турбуленција.Па није он седео скршетних руку.Финансије су код њега а СДА методе поткупљивања одавно научене и имплементиране.Заборављамо да купује онај ко има лову и власт.
GandalfSivi

#727 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by GandalfSivi »

Styling wrote:
Thorgerson wrote:Ma nebitno je sve, jednostavno stvar je jasna.

Na ovaj način je i NS i SDP faktički indirektno u koaliciji sa SDA. i DF i SBB su stranke jednog lica. I kako uopšte onda da funkcioniše različita koalicija na kantonalnom i federalnom / državnom nivou. Ja to ne vidim. Jer se radi o dijametralno suprotnim stavovima.

A imena koja gore napisah, nemaju ni autoritet ni moć da odlučuju sama, bez aminovanja odozgo.
Mozda se neko od njih odluci da bude pincipijelan pa ode u samostalne ili predje u NS ili NiP?
Nema sanse. Prvo ce biti pritisak stranaka (ne treba ni napomenuti da obje stranke idu pod imenima osnivaca, instant zajebancije, samo se osnivaci pitaju), a ako se slucajno pocnu premisljati, tu je SDA da pogura par stotina hiljada. Koliko god gledam ova imena, od njih sedam, mozda Maric, ali i to je veliko mozda...
DrugaGimnazija

#728 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DrugaGimnazija »

Thorgerson wrote: Na ovaj način je i NS i SDP faktički indirektno u koaliciji sa SDA. i DF i SBB su stranke jednog lica. I kako uopšte onda da funkcioniše različita koalicija na kantonalnom i federalnom / državnom nivou. Ja to ne vidim. Jer se radi o dijametralno suprotnim stavovima.
Nema nikakvog uslova da razlicite stranke/koalicije budu na kantonalnom, entitetskom i drzavnom nivou. Cak sta vise, takva nam je situacija oduvijek. Jos nikad nismo imali sve iste stranke na svakom od nivoa (da i ne dodajem opstinski nivo). Pa, opet sve funkcionise (u skladu sa sposobnostima ljudi na vlasti).

Ili se ovdje radi o tome da ne moze SDA biti na jednom od nivoa ako nije na svim nivoima?
Ili se mozda radi o tome da SDA ne moze preci preko toga da ne bude u vlast u KS? (da je ovo Posavski kanton, sumnjam da bi pravili ovolike zrtve na drzavnom nivou, samo sto SDA niko ne proziva za Sarajevo-centricnost)
criticos

#729 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by criticos »

Thorgerson wrote: Na ovaj način je i NS i SDP faktički indirektno u koaliciji sa SDA. i DF i SBB su stranke jednog lica. I kako uopšte onda da funkcioniše različita koalicija na kantonalnom i federalnom / državnom nivou. Ja to ne vidim. Jer se radi o dijametralno suprotnim stavovima.
Po ovomu pravilu djevojka mog najboljeg frenda je ujedno i moja djevojka neizravno, ne?
Styling

#730 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Svaka cast, Vlada KS :thumbup: . Hvala Bogu da bar neko ima sluha za USK i njihov problem sa migrantima.

http://tvsa.ba/vlada-ks-sa-maraka-pomae ... 01-173.htm
The BEN10

#731 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by The BEN10 »

:-D :-D :-D

https://avaz.ba/vijesti/bih/486053/kona ... voa-vlasti
Politički partneri s kantonalnog nivoa vlasti ocjenjuju kao pozitivan potez Saveza za bolju budućnost da uđe u pregovore oko formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, a čime se ne dovodi u pitanje opstojnost Vlade u Kantonu Sarajevo.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković za Avaz.ba je rekao da upravo SBB na taj način može biti spona uspješne saradnje između različitih nivoa vlasti.

- Hrabar je potez SBB-a da uđe u vlast u ovom trenutku. Svakako smatram pozitivnim da se na državnom i federalnom nivou formira jaka probosanska strana koja će štititi interese naše zemlje i dobro je da s te strane imamo nekoliko stranaka s kapacitetom. Nadam se da će zajedno raditi na ključnim pitanjima za našu zemlju, rasterećenju realnog sektora, zapošljavanju, zaustavljanju odlaska mladih ljudi i drugim. Pomoći ćemo kao stranka sve dobre ideje i procese. Siguran sam da u interesu građana, Vlada i većina u KS mogu uspješno sarađivati s višim nivoima vlasti, a upravo SBB i DF mogu biti spona takve saradnje - obrazložio je Konaković.

Podsjećamo, nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SBB-a potpredsjednica stranke Adisa Oberbegović-Arapović je kazala kako vlade nisu bile predmet razgovora na sjednici te da Vlada u KS nije dovedena u pitanje.
mrgreen

#732 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mrgreen »

SDA škola spina :-) :lol:
bunk

#733 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Vjerujem da ce i ovi sa "visih" nivoa imati slicne poglede :lol:
kluz franjo

#734 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

bunk wrote:Vjerujem da ce i ovi sa "visih" nivoa imati slicne poglede :lol:
Izgleda da imaju (Safet Softić)...
Da li će SDA tražiti prekomponovanje vlasti u KS?

"Već je naznačeno da je ova ponuda SBB i prihvatanje se tiču federalnog i državnog nivoa. Ovaj koalicioni odnos ili partnerski odnos se tiče ovih viših nivoa, ne odnosi se u ovom trenutku na kantone niti na KS, ali mislim da ukoliko se uspostavi partnerski odnos na ova dva nivoa, mislim da će se vrlo teško obnašati vlast na drugim strukturama bez da se ta koalicija postepeno prenese na kantone. Da li će se prenijeti na KS ne znam, nismo vidoviti i ne možemo znati", smatra Softić.
Pederi šetaju Sarajevom, a SDA zove Vidovitu Džemilu u koaliciju.
... evo i jednog žutog :lol:
kluz franjo

#735 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Styling wrote:Svaka cast, Vlada KS :thumbup: . Hvala Bogu da bar neko ima sluha za USK i njihov problem sa migrantima.

http://tvsa.ba/vlada-ks-sa-maraka-pomae ... 01-173.htm
:thumbup:
The BEN10

#736 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by The BEN10 »

kluz franjo wrote:
"Već je naznačeno da je ova ponuda SBB i prihvatanje se tiču federalnog i državnog nivoa. Ovaj koalicioni odnos ili partnerski odnos se tiče ovih viših nivoa, ne odnosi se u ovom trenutku na kantone niti na KS, ali mislim da ukoliko se uspostavi partnerski odnos na ova dva nivoa, mislim da će se vrlo teško obnašati vlast na drugim strukturama bez da se ta koalicija postepeno prenese na kantone. Da li će se prenijeti na KS ne znam, nismo vidoviti i ne možemo znati", smatra Softić.
Pederi šetaju Sarajevom, a SDA zove Vidovitu Džemilu u koaliciju.
... evo i jednog žutog :lol:
Mislim da je Fahri idealno da sjedi na dvije stolice odjednom. Tako može žonglirati i ucjenjivati SDA.
Usput, ako sam dobro upratio, Fahro je ispred KS dobio vjetar u leđa da neko iz SBB-a prođe kao zastupnik u Dom naroda ili gdje već. E sada, kažu da on drži do riječi i pamti uslugu. Tako da, još će se SDA botovi znojiti i kmečati za KS-om...
Banksy

#737 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

The BEN10 wrote:
Mislim da je Fahri idealno da sjedi na dvije stolice odjednom. Tako može žonglirati i ucjenjivati SDA.
Usput, ako sam dobro upratio, Fahro je ispred KS dobio vjetar u leđa da neko iz SBB-a prođe kao zastupnik u Dom naroda ili gdje već. E sada, kažu da on drži do riječi i pamti uslugu. Tako da, još će se SDA botovi znojiti i kmečati za KS-om.

.
Sigurno...

Igraće Fahro kako mu Bakir zasvira. I sve pitati trebal' još.
Vjerovatno zasad nemaju 100% sve ruke.
baxus

#738 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by baxus »

Još jajcadi će morati Bakir da titra.
Ja bih mu dao Kanton ako prepusti ZZO i KCUS
Eto, jel pošteno :D
Prpa.ba

#739 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Drustvo fizicara u Federaciji BiH wrote: Danas smo obradovani veoma lijepim dopisom iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ministarstvo je odlučilo da odlazak mladih fizičara iz BiH na 3. Evropsku olimpijadu iz i 50. Međunarodnu olimpijadu iz fizike finansijski podrži u ukupnom iznosu od 16 000 KM, što je nešto više od 80% od potrebnih novčanih sredstava za odlazak na obje olimpijade. Ovaj je iznos tri puta viši nego u 2018. godini i šest puta viši nego u 2017. godini.

Prvi put u posljednjih 5-6 godina nećemo imati većih problema da obezbjedimo sva potrebna novčana sredstva za odlazak na obje olimpijade.

[...]

Kanton Sarajevo je jedini nivo vlasti koji je odlučio da sistemski riješi pitanje finansijske pomoći odlaska talenata na međunarodna takmičenja, te se nadamo da će u budućnosti i ostali nivoi vlasti krenuti istim stopama.
:thumbup:
wewa

#740 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

Ma bravo!

Btw vec nekoliko godina, silom prilika, pratim web stranicu i opcenito rad Ministarstva obrazovanja KS i vrlo sam ugodno iznenadjena pozitivnim pomacima posljednjih mjeseci

Ministrica Bogunic radi temeljito da popravi stetu koju su nanijeli prethodnici i hvata se u kostac s aktivnostima koje smo dosad samo prizeljkivali. Primjer je formiranje radnih grupa koje ce kreirati nastavne planove zasnovane na ishodima ucenja, po prvi put od rata naovamo.
kluz franjo

#741 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

wewa wrote:Ma bravo!

Btw vec nekoliko godina, silom prilika, pratim web stranicu i opcenito rad Ministarstva obrazovanja KS i vrlo sam ugodno iznenadjena pozitivnim pomacima posljednjih mjeseci

Ministrica Bogunic radi temeljito da popravi stetu koju su nanijeli prethodnici i hvata se u kostac s aktivnostima koje smo dosad samo prizeljkivali. Primjer je formiranje radnih grupa koje ce kreirati nastavne planove zasnovane na ishodima ucenja, po prvi put od rata naovamo.
Malo me ponukao jedan kolega forumaš, pa pogledah još detaljnije šta se radi u Ministarstvu socijale - Garibija (SDP).
Kad i tamo se radi. Počeo (nakon decenije obećanja) unos podataka u centralnu bazu korisnika socijalnih davanja. Podignuta osnovica nakon 11 godina stagnacije...
Ovaj NiP-ov ministar finansija mi servira izvještaje u excel-u (taman da se zabavljam za analize)...
A ovi "moji" tek...
Pri tome zastupnici iz skupštinske većine - k'o opozicija. Čitaju, kritikuju, vraćaju na doradu...
Već jako dugo pratim rad skupštine i vlade KS. Ovi (neurekli se) kao da im je svaki dan, sudnji.
Pohvale (za sada), ali odmora nema.
WE'RE WATCHING YOU!
thekupus

#742 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

Sada se postavljaju dva pitanja:

- Zašto prijašnje vlade u odnosu na ovu nisu ništa radile?
- Zar SDA toliko nema obraza da i dalje prijeti rušenjem ove vlade?
kluz franjo

#743 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

thekupus wrote:Sada se postavljaju dva pitanja:

Ja ću ponuditi samo jedan odgovor/zaključak.
Odgovor: Kokošari.
Zaključak: Kifla će im "poderati" biračko tijelo. U KS sigurno, a možda im "zađe" i šire.
Moj glas tu neće biti, ali...
Kifla's coming and he's coming big!
Opetja033

#744 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Opetja033 »

kluz franjo wrote:

Zaključak: Kifla će im "poderati" biračko tijelo. U KS sigurno, a možda im "zađe" i šire.
Sve se svodi na ovo. Mrznja koju SDA aparat koristi u borbi protiv Konakovića i NiP-a je na do sada nevidjenom nivou. A sve zato jer se pojavila ideoloski identicna alternativa, ali koja ne zeli sa njima i koja ne zeli da desni centar/desnica funkcionise na dosadasnji nacin. Ako ne sruse ovu Vladu KS do iducih opcih izbora, SDA ce izgubiti KS za sva vremena. Imace oni i tada 4-5 mandata ali to je sve sto ce moci uzeti. Raspakuju im se vecine u OV i samim tim gube kontrolu nad opcinskim izbornim komisijama, nece vise moci biti malverzacija. BPS, kao njihov vjerni partner u vlasti u KS je izbacen iz skupstine, iduce izbore ista sudbina ceka i BOSS. DF ili jedan ili nijedan mandat.
Vec je izvjesno da nemaju vecinu u dobrom dijelu opcinskih vijeca u KS, idu opcinski izbori i vjerovatan gubitak vlasti u GV.

Desni centar - desnica je ono cemu se priklanja najveci dio stanovnistva BiH, ukljucujuci i Bosnjake. Ukoliko SDA izgubi bitku za narativ u tom dijelu drustva, oni su gotovi. Mrtvi. Njih nikada ne moze poraziti ni SDP ni NS, oni mogu biti porazeni samo od strane alternative koja dolazi iz tog ideoloskog kruga i koja ponudi bolju alternativu tom segmentu drustva.

SDA je tu opasnost davno prepoznala.
bunk

#745 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

Ti ocito nikad nisi cuo za Usk i Tk i desavanja u njima u zadnjih par godina :lol:
Banksy

#746 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Opetja033 wrote:

Sve se svodi na ovo. Mrznja koju SDA aparat koristi u borbi protiv Konakovića i NiP-a je na do sada nevidjenom nivou. A sve zato jer se pojavila ideoloski identicna alternativa, ali koja ne zeli sa njima i koja ne zeli da desni centar/desnica funkcionise na dosadasnji nacin. Ako ne sruse ovu Vladu KS do iducih opcih izbora, SDA ce izgubiti KS za sva vremena. Imace oni i tada 4-5 mandata ali to je sve sto ce moci uzeti. Raspakuju im se vecine u OV i samim tim gube kontrolu nad opcinskim izbornim komisijama, nece vise moci biti malverzacija. BPS, kao njihov vjerni partner u vlasti u KS je izbacen iz skupstine, iduce izbore ista sudbina ceka i BOSS. DF ili jedan ili nijedan mandat.
Vec je izvjesno da nemaju vecinu u dobrom dijelu opcinskih vijeca u KS, idu opcinski izbori i vjerovatan gubitak vlasti u GV.

Desni centar - desnica je ono cemu se priklanja najveci dio stanovnistva BiH, ukljucujuci i Bosnjake. Ukoliko SDA izgubi bitku za narativ u tom dijelu drustva, oni su gotovi. Mrtvi. Njih nikada ne moze poraziti ni SDP ni NS, oni mogu biti porazeni samo od strane alternative koja dolazi iz tog ideoloskog kruga i koja ponudi bolju alternativu tom segmentu drustva.

Da, tačno, sve istina.
Uspije li se održati Kanton, lokalni izbori će biti presudni.
I efektivno, i kao poruka mogućnosti promjene i nove suštinske kvalitete te promjene, ali i kao trend za više nivoe.
NiP nije moj izbor, ni moj svjetonazor, niti će to ikada biti, ali iskreno cijenim njihov trud i rad uložen u pokušaj promjene te trule, retrogradne, kriminalne, sad već duboko ukorijenjene i okoštale SDA paradigme. Čestitke, zaista.
El_comadante

#747 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by El_comadante »

Opetja033 wrote:
kluz franjo wrote:

odlično napisano. još bih dodao da svojim radom u KS može očekivati rast barem u sujednim kanotnima plus više ljudi u parlamentu federacije. toga je strah SDA
tovarish

#748 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tovarish »

Dodajte na to i Hadžikadića koji će pokupiti dosta glasova df-a i sbb-s, te privući dosta onih koji nisu glasali.

Konaković će uglavnom privući dosta sda glasova.

Računam da će ove dvije stranke privući ukupno 250 000 glasova, a isto toliko još sdp i ns. To je ukupno pola milona i ako budu raspoređeni kako treba, hdz i sda ispadaju iz priče.

Nadam se da će iskoristiti ovu situaciju i da ćemo od 2022 gledati neku bolju federaciju, a od 2026 i bolju BiH.

Ovo može samo razjebati neki novi rat, jer sda, hdz i snsd sigurno neće bježati i od te opcije, ako vide da im se stolice drmaju.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#749 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

tovarish wrote:Dodajte na to i Hadžikadića koji će pokupiti dosta glasova df-a i sbb-s, te privući dosta onih koji nisu glasali.

Računam da će ove dvije stranke privući ukupno 250 000 glasova, a isto toliko još sdp i ns. To je ukupno pola milona i ako budu raspoređeni kako treba, hdz i sda ispadaju iz priče.

Nadam se da će iskoristiti ovu situaciju i da ćemo od 2022 gledati neku bolju federaciju, a od 2026 i bolju BiH.

Ovo može samo razjebati neki novi rat, jer sda, hdz i snsd sigurno neće bježati i od te opcije, ako vide da im se stolice drmaju.
Nece doci do toga. Do sljedecih opcih izbora ce ye promijeniti izborni zakon, i ici ce na mlin covicu tako da sdp i ns nikad nece moci doci do toga da izbace hdz.
Jak hdz znaci i jak sda jer "Adil Osmanović emotivno govorio o saradnji HDZ-a i SDA: Bili smo i bit ćemo partneri"
El_comadante

#750 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by El_comadante »

izvrsni direktor wrote:
tovarish wrote:Dodajte na to i Hadžikadića koji će pokupiti dosta glasova df-a i sbb-s, te privući dosta onih koji nisu glasali.

Nece doci do toga. Do sljedecih opcih izbora ce ye promijeniti izborni zakon, i ici ce na mlin covicu tako da sdp i ns nikad nece moci doci do toga da izbace hdz.
Jak hdz znaci i jak sda jer "Adil Osmanović emotivno govorio o saradnji HDZ-a i SDA: Bili smo i bit ćemo partneri"
nadam se da će Hadzikadic i NiP prvo dobro proći na lokalnim izborima a za naredne i kad bi uzeli 250.000 + bilo bi dobro. i da se preliju u još par kantona ne samo KS
Locked