Znaci ako imas porodicu onda ne mozes studirati i napredovati u zivotu. Zanimljivoinsomnia78 wrote:Lijepo. Samo sto mi pricamo o ljudima sa vec izgradjenim zivotom i porodicama. Valja nesto jesti i obuci, nahraniti djecu dok studiras u Njemackojdetroit-mercy wrote:Onak ko ne nauci jezik za 5 godina nek se odmah ubije. Za fakultet ti je potrebna samo volja, ako podjes od one premise za nas je samo baustela ili guzica a "dobri" poslovi su za domorodce onda ces ostati na guzicama.MaroonBrigade wrote:Pa ovdje likovi pisu da se ne moze jezik nauciti za 5 godina a ti o nekim faxovima pises
Kod mene vise od pola inzinjering departmenta prica sa akcentom, valjda ti to dovoljno govori.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- MaroonBrigade
#726 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#727 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno da moze samo pitam sta ce zena i djeca a i ti s njima jesti dok ti studiras?MaroonBrigade wrote:Znaci ako imas porodicu onda ne mozes studirati i napredovati u zivotu. Zanimljivo
Ah da, zaboravih. Paralelno ces raditi u magacinu i ici na kurseve jezika
-
detroit-mercy
#728 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Glodalici ne fali nista, jako dobro placen posao i ovdje ali ako mogu biti inzinjer sto ne bih bio, to je ta razlika u razmisljanju ili mindsetu. Zasto da uz rad za par godina ne zavrsim i to (a moze se) i ne budem inzinjer ( da ne kazes da sam zapeo za to ali bilo sta drugo). Ne razumijem zasto ljudi sami sebe ogranicavaju. Sad opet, nasi inzinjeri odozdo, nisu morali da zavrsavaju nista, diplome su im priznavali ali si se morao izboriti za prvi posao, onda sve dalje. Znam opet dosta raje koja je krenula sve od pocetka i zavrsila faksove ovdje jer im je tesko bilo sa nasom ekonomijom ili pravom ili sociologijom ubosti nesto.insomnia78 wrote:Kolko od tih ljudi je zavrsilo skolu tamo?detroit-mercy wrote:Ja konto ti video malo svijeta ali ovim samo pokazujes da i nisi. Otidji na linkedin i malo potrazi nase ljude, iznenadit ces se sta sve rade.HAVANA wrote:Zaboravio si postotak tih ljudi u odnosu na broj nasih useljenika.E sad nek mi se ovde javi jedan takav inzinjer.Da ga zaposlimo.
Ja ovo svoje raje sto imam na FB po svijetu svi rade prilicno dobre poslove (sa fakultetima) tako da ne znam sto je tako tesko priznati da postoje nasi ljudi koji ne peru guzice ili rade za glodalicama.
I sta to fali glodalici? Precizna mehanika je ekstra trazen i dobro placen pos’o
Ja imam jako veliki problem sa ljudima koji smatraju da je nas limit glodalica, guzica i sl. i da vise od toga je za njih.
- MaroonBrigade
#729 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa je li to nemoguce ili?insomnia78 wrote:Naravno da moze samo pitam sta ce zena i djeca a i ti s njima jesti dok ti studiras?MaroonBrigade wrote:Znaci ako imas porodicu onda ne mozes studirati i napredovati u zivotu. Zanimljivo
- zforumas
#730 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Najjaci su mi ovi koji su "radili u magacinu" ili "prali guzice" pa kontaju ds svi to moraju proci. Ima ba raje koja zivi normalno i radi normalne poslove, koja ne zivi u getu, ne ide po bosanskim i inim tefericima i ne okrece jagnjad u parku.
-
detroit-mercy
#731 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jesi li svjestan koliko programa imas za dopunsko doskolovavanje u Njemackoj sigurno i u Francjuskoj. Ipak je najlakse podici ruke i predati se.insomnia78 wrote:Lijepo. Samo sto mi pricamo o ljudima sa vec izgradjenim zivotom i porodicama. Valja nesto jesti i obuci, nahraniti djecu dok studiras u Njemackojdetroit-mercy wrote:Onak ko ne nauci jezik za 5 godina nek se odmah ubije. Za fakultet ti je potrebna samo volja, ako podjes od one premise za nas je samo baustela ili guzica a "dobri" poslovi su za domorodce onda ces ostati na guzicama.MaroonBrigade wrote:Pa ovdje likovi pisu da se ne moze jezik nauciti za 5 godina a ti o nekim faxovima pises
Kod mene vise od pola inzinjering departmenta prica sa akcentom, valjda ti to dovoljno govori.
Btw, ja sam radio puno radno vrijeme i zavrsio fax, znam ljude koji su i sa djecom i poslom stizali da se doskoluju ili prekvalifikuju tako da ta prica ne pije vodu.
Problem je stisnuti zube 3-4 godine a mnogi to nece.
- HAVANA
#732 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno da ne rade,nabrojacu ti ja masu mojih od amerike do meksika,australije,londona...na bas dobrim pozicijama i jako dobro placenih.Ljudi idu odavde sa plate od par stoja a mastaju o hiljadama.Jel stvarno mislis da imaju to znanje i mogucnosti za te zarade? Napisao sam da je par mojih otislo iz sarajeva zbog velikih para i dobrih ponuda.Oni su i ovde bili jako dobro placeni ali su dobili ponude koje se ne odbijaju.Facebook,Deloitte...To su pojedinci.Ne mogu ja potvrditi hiljade eura o kojim se pise na forumu kad nije tako.Nema hiljada nigdje onako.Znanja,strucnosti,skole,iskustva...svega tu treba.Dabogda svi imali po 5 milja sto se mene tice,al nece.detroit-mercy wrote:Ja konto ti video malo svijeta ali ovim samo pokazujes da i nisi. Otidji na linkedin i malo potrazi nase ljude, iznenadit ces se sta sve rade.HAVANA wrote:Zaboravio si postotak tih ljudi u odnosu na broj nasih useljenika.E sad nek mi se ovde javi jedan takav inzinjer.Da ga zaposlimo.
Ja ovo svoje raje sto imam na FB po svijetu svi rade prilicno dobre poslove (sa fakultetima) tako da ne znam sto je tako tesko priznati da postoje nasi ljudi koji ne peru guzice ili rade za glodalicama.
- insomnia78
#733 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Slozices se da je postotak tako discliplinovanih ljudi (koji uzbredovan posao, ucenje jezika i zivot mogu jos instudirati) jako mali? Sanse za to jos vise opadaju sa godinama, porodicom...detroit-mercy wrote: Glodalici ne fali nista, jako dobro placen posao i ovdje ali ako mogu biti inzinjer sto ne bih bio, to je ta razlika u razmisljanju ili mindsetu. Zasto da uz rad za par godina ne zavrsim i to (a moze se) i ne budem inzinjer ( da ne kazes da sam zapeo za to ali bilo sta drugo). Ne razumijem zasto ljudi sami sebe ogranicavaju. Sad opet, nasi inzinjeri odozdo, nisu morali da zavrsavaju nista, diplome su im priznavali ali si se morao izboriti za prvi posao, onda sve dalje. Znam opet dosta raje koja je krenula sve od pocetka i zavrsila faksove ovdje jer im je tesko bilo sa nasom ekonomijom ili pravom ili sociologijom ubosti nesto.
Ja imam jako veliki problem sa ljudima koji smatraju da je nas limit glodalica, guzica i sl. i da vise od toga je za njih.
-
detroit-mercy
#734 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zivih primjera more. Ali sve je do covjeka.MaroonBrigade wrote:Pa je li to nemoguce ili?insomnia78 wrote:Naravno da moze samo pitam sta ce zena i djeca a i ti s njima jesti dok ti studiras?MaroonBrigade wrote:Znaci ako imas porodicu onda ne mozes studirati i napredovati u zivotu. Zanimljivo
- insomnia78
#735 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vi naravno shvatate i uzimate u obzir da se Bosancima gotovo nemoguce na taj nacin ispaliti u svijet? Ovdje se prica o ljudima koji ostave poso, pokupe familiju i u Njemackudetroit-mercy wrote: Zivih primjera more. Ali sve je do covjeka.
-
detroit-mercy
#736 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Onaj ko misli da ce odmah ubosti premiju, sad zavisi sta je za koga premija, ne zivi u realnom svijetu. Minimum 5 godina ti je potrebno da pohvatas sve konce, da se naviknes na novu sredinu da vidis kako stvari ferceraju, izgradis neki respekt na poslu.HAVANA wrote:Naravno da ne rade,nabrojacu ti ja masu mojih od amerike do meksika,australije,londona...na bas dobrim pozicijama i jako dobro placenih.Ljudi idu odavde sa plate od par stoja a mastaju o hiljadama.Jel stvarno mislis da imaju to znanje i mogucnosti za te zarade? Napisao sam da je par mojih otislo iz sarajeva zbog velikih para i dobrih ponuda.Oni su i ovde bili jako dobro placeni ali su dobili ponude koje se ne odbijaju.Facebook,Deloitte...To su pojedinci.Ne mogu ja potvrditi hiljade eura o kojim se pise na forumu kad nije tako.Nema hiljada nigdje onako.Znanja,strucnosti,skole,iskustva...svega tu treba.Dabogda svi imali po 5 milja sto se mene tice,al nece.detroit-mercy wrote:Ja konto ti video malo svijeta ali ovim samo pokazujes da i nisi. Otidji na linkedin i malo potrazi nase ljude, iznenadit ces se sta sve rade.HAVANA wrote:Zaboravio si postotak tih ljudi u odnosu na broj nasih useljenika.E sad nek mi se ovde javi jedan takav inzinjer.Da ga zaposlimo.
Ako mislis da ces prvu godinu u Porschea, preispitaj svoje snove ali ako imas dobre ciljeve Porsche ce doci
- insomnia78
#737 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jesam. Jesi ti svjestan da Bosnjo koji dodje na radnu vizu nema sanse upasti na takav programdetroit-mercy wrote: Jesi li svjestan koliko programa imas za dopunsko doskolovavanje u Njemackoj sigurno i u Francjuskoj. Ipak je najlakse podici ruke i predati se.
Btw, ja sam radio puno radno vrijeme i zavrsio fax, znam ljude koji su i sa djecom i poslom stizali da se doskoluju ili prekvalifikuju tako da ta prica ne pije vodu.
Problem je stisnuti zube 3-4 godine a mnogi to nece.
- HAVANA
#738 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta god izabrali i kako god izabrali.Radite na sebi i gledajte,ucite,radite...Studirao ili bio zanatlija,privatnik.Svako voli nesto drugo.Ja ne bi za drugog radio i sjedio u kancelariji od 8 do 5 da mi 10000 da.Ne mogu jbg.Al to sam samo ja,neko drugi voli,zna i moze.Ja cu sam probati pa taman crko.
- mirsek
#739 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
detroit-mercy wrote:Onak ko ne nauci jezik za 5 godina nek se odmah ubije. Za fakultet ti je potrebna samo volja, ako podjes od one premise za nas je samo baustela ili guzica a "dobri" poslovi su za domorodce onda ces ostati na guzicama.MaroonBrigade wrote:Pa ovdje likovi pisu da se ne moze jezik nauciti za 5 godina a ti o nekim faxovima pises
Da vidis seniora i team leadova po Holandiji i Njemackoj kad pocnu mijesati engleski i domaci njemacki/holandski na webexu..
- mirsek
#740 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Insomnia, jel moguce pristojno zivjeti troclanoj porodici u Francuskoj za 2500-3000 eura netto ?insomnia78 wrote:Vi naravno shvatate i uzimate u obzir da se Bosancima gotovo nemoguce na taj nacin ispaliti u svijet? Ovdje se prica o ljudima koji ostave poso, pokupe familiju i u Njemackudetroit-mercy wrote: Zivih primjera more. Ali sve je do covjeka.
- insomnia78
#741 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jeste. Iskreno nategnuto.mirsek wrote:Insomnia, jel moguce pristojno zivjeti troclanoj porodici u Francuskoj za 2500-3000 eura netto ?insomnia78 wrote:Vi naravno shvatate i uzimate u obzir da se Bosancima gotovo nemoguce na taj nacin ispaliti u svijet? Ovdje se prica o ljudima koji ostave poso, pokupe familiju i u Njemackudetroit-mercy wrote: Zivih primjera more. Ali sve je do covjeka.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#742 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma de ne zezajuglavnomja wrote:
mislim da nemas pravo na neplaceno 'nako, da ti gujica vidi puta, mozda se vratis, mozda se ne vratis ...
-
Fudo387
#743 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bolan, frajer bio sef u banci kod nas i sve ostavio, radi u magacinu nedje u vupertalu, od toga je pocela sva ova prica. Odveo zenu, djecu, treba ih prehraniti.detroit-mercy wrote:Onak ko ne nauci jezik za 5 godina nek se odmah ubije. Za fakultet ti je potrebna samo volja, ako podjes od one premise za nas je samo baustela ili guzica a "dobri" poslovi su za domorodce onda ces ostati na guzicama.MaroonBrigade wrote:Pa ovdje likovi pisu da se ne moze jezik nauciti za 5 godina a ti o nekim faxovima pises
Privremena radna viza, sutra ga mogu nogom nabit.
Gdje ce se skolovati? Ko ce mu to placati?
On kad dodje s posla nakon sto ga Hans izdrajfa, zaspe k’o top, ne moze dugme na daljinskom da pritisne mora malog zvat’ da mu upali televizor, a kamo li da nesto cita i mozga, sve kad bi imao mogucnost.
Drugi je kod tebe slucaj bio, ti si odmah dobio trajni boravak i sve privilegije koje to donosi, plus si stigao iz Njemacke sa stekom pa se moglo razvuc’ dok se skonta sta i kako. I opet si mor’o guzove dobro usaFunjat da to sve stignes.
I ok ova raja sto ima zajebane profesije pa ih firme dovedu da rastavljaju bajtove, ili doktori, al ostaviti pos’o sefa banke, doci u magacin...ne znam, meni je to malo blesavo, al haj.
- seln
#744 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije, ali je teska provincija.mirsek wrote:Jel Traun geto ?seln wrote:Da, i cinjenica da ces pola tih virtualnih "4000" potrositi u pokusaju da od djece napravis koliko-toliko pristojne ljude.insomnia78 wrote: E to su stvari koje se presucuju.
U Austriji postoje skole sa 80% djece sa "migrationshintergrund". I to od sorte od zla oca, od gore matere: Afganistanci, Ceceni, Dagestanci... Turci im u tim skolama dodju kao kulturna raja. Upisati dijete u takvu skolu znaci osuditi ga da bude prolet.
Znam nase ljude koji su djecu upisali u privatne skole, cak i katolicke, samo da izbjegnu razvoj koji zavrsava sa policijskim dosijeom.
A ako neces da zapadnes u geto, slobodno racunaj 1000 eura za stan u iole boljem dijelu grada.
Nisam mislio na odredjene gradove, nego dijelove gradova.
Doduse, citav Wels jeste geto.
- animals
#745 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam o cemu se ovdje prica..
moze se jezik nauciti za 2 godine..
moze se zavrsiti i visoka skola..
ima ljudi koji imaju plate preko 5tisuca eura..
ima svega, ali ima i bijede..
zavisi koliko si sposoban..
ali nedavna statistika je pokazala poraz za skolstvo u Austriji..
istrazeno je da visoke skole najcesce zavrsavaju djeca od
visoko skolovani ljudi...
znaci, ima izuzetaka, ali vecinom je tako..
o getu u Becu, necu da pricam, jer ga nema oficijelno,
ali i te kako imas bezirke, naseljene sa vecinom stranaca,
moze se jezik nauciti za 2 godine..
moze se zavrsiti i visoka skola..
ima ljudi koji imaju plate preko 5tisuca eura..
ima svega, ali ima i bijede..
zavisi koliko si sposoban..
ali nedavna statistika je pokazala poraz za skolstvo u Austriji..
istrazeno je da visoke skole najcesce zavrsavaju djeca od
visoko skolovani ljudi...
znaci, ima izuzetaka, ali vecinom je tako..
o getu u Becu, necu da pricam, jer ga nema oficijelno,
ali i te kako imas bezirke, naseljene sa vecinom stranaca,
- vjesticanametli
#746 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dokle ste
glodalice i peraci 
-
detroit-mercy
#747 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja i, dobije radnu dozvolu koja mu je i boravisna dozvola i kao takava moze da nastavi dalje da radi na sebi. E sad sto je nekome rad na sebi 6 Krombacher-a svako vece i malo nakoso nasjeckanog a drugom nesto sasvim drugo nije problem Njemacke nego tih ljudi.insomnia78 wrote:Vi naravno shvatate i uzimate u obzir da se Bosancima gotovo nemoguce na taj nacin ispaliti u svijet? Ovdje se prica o ljudima koji ostave poso, pokupe familiju i u Njemackudetroit-mercy wrote: Zivih primjera more. Ali sve je do covjeka.
Sve drugo su samo excuses
- vjesticanametli
#748 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
zforumas wrote:Najjaci su mi ovi koji su "radili u magacinu" ili "prali guzice" pa kontaju ds svi to moraju proci. Ima ba raje koja zivi normalno i radi normalne poslove, koja ne zivi u getu, ne ide po bosanskim i inim tefericima i ne okrece jagnjad u parku.
-
detroit-mercy
#749 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Problem je sto mnogi i neznaju ili nece da pitaju ili krecu da defetistickim stavom.vjesticanametli wrote:zforumas wrote:Najjaci su mi ovi koji su "radili u magacinu" ili "prali guzice" pa kontaju ds svi to moraju proci. Ima ba raje koja zivi normalno i radi normalne poslove, koja ne zivi u getu, ne ide po bosanskim i inim tefericima i ne okrece jagnjad u parku.ali pusti ba haj svi peremo nJestA
nek misle sta hoce...svako sebi nakurika kako zna
Nije gubitak odgledati 5-6 utakmica nedeljno ali jeste gubitak vremena odvojiti par sati dnevno da se doskolujes, usavrsis ili slicno sto ce ti na duze staze puno vise znaciti nego kako je Hofenheim igrao protiv Herte
- mirsek
#750 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ok, jel moguce prosjecnom bosancu i njegovoj zeni da zajedno imaju tu cifru za 4-5 godina ako krenu od restorana i skladista ?insomnia78 wrote:Jeste. Iskreno nategnuto.