Kruzni tok
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- JavierBosnia
#726 Re: Kruzni tok
Kad ulazis i kruzni tok, gledas lijevo da nema auta, i kad tu gledas obracas paznju na prvi ulaz koji je do tebe na lijevoj strani neces gledati jel se neko ukljucuje na kruzni na ulazu sa tvoje desne strane.
I po tebi onda covjek se ukljucuje na kruzni tok sa ulaza na tvoju desnu stranu i ti cekas dok on napusti kruzni da bi ti sljedeci usao?
Boze sacuvaj, aj sto nekome ne ide matematika, fizika, al logika..
I po tebi onda covjek se ukljucuje na kruzni tok sa ulaza na tvoju desnu stranu i ti cekas dok on napusti kruzni da bi ti sljedeci usao?
Boze sacuvaj, aj sto nekome ne ide matematika, fizika, al logika..
-
ek0
#727 Re: Kruzni tok
Normalno da nećeš gledati ko se uključuje desno, odnosi se na automobile koje direktno ugrožavaš svojim ulaskom. Ti tvrdiš da se možeš uključiti u vanjsku ukoliko je slobodna kad god hoćeš bez obzira bio neko u unutrašnjoj ili nebio što je apsolutna glupost.
U slučaju da ti unutrašnjom trakom dolazi automobil sa lijeve strane, a da je vanjska traka slobodna, ti se možeš uključiti u vanjsku samo ako izaziš na prvom izlazu i samo ako imaju dvije izlazne trake na tom istom izlazu, jer jedino tako ne ugrožavaš vozilo koje je već u unutrašnjoj traci kružnog toka (njemu ostaje lijeva izlazna traka kojom može neometano da izađe).
U slučaju da ti unutrašnjom trakom dolazi automobil sa lijeve strane, a da je vanjska traka slobodna, ti se možeš uključiti u vanjsku samo ako izaziš na prvom izlazu i samo ako imaju dvije izlazne trake na tom istom izlazu, jer jedino tako ne ugrožavaš vozilo koje je već u unutrašnjoj traci kružnog toka (njemu ostaje lijeva izlazna traka kojom može neometano da izađe).
-
vauvau
#728 Re: Kruzni tok
I to samo ako je kružni tok uredno iscrtan. Inače ništa od prestrojavanja u unutrašnju i vanjsku traku ako su se linije izbrisale.ek0 wrote:Normalno da nećeš gledati ko se uključuje desno, odnosi se na automobile koje direktno ugrožavaš svojim ulaskom. Ti tvrdiš da se možeš uključiti u vanjsku kad god hoćeš bez obzira bio neko u unutrašnjoj ili nebio što je apsolutna glupost.
Ali hajd ti to objasni tokmaku koji je navro u kružni tok po svaku cijenu jer je on negdje čuo da je u pravu. I još ako ima kameru na šoferšajbi, taj ne može biti u krivu, jok brate, on se rodio prav i u pravu.
A ne zna šta je jedan običan saobraćajni znak kojeg djeca u osnovnoj školi nauče.
- JavierBosnia
#729 Re: Kruzni tok
Pa to svakako, po Sarajevu je vecina ovih sto prolazim sa 2 ulaza i 2 izlaza, pa tako ih i gledam.ek0 wrote:Normalno da nećeš gledati ko se uključuje desno, odnosi se na automobile koje direktno ugrožavaš svojim ulaskom. Ti tvrdiš da se možeš uključiti u vanjsku ukoliko je slobodna kad god hoćeš bez obzira bio neko u unutrašnjoj ili nebio što je apsolutna glupost.
Neces se zafurati u kruzni i ubaciti covjeku koji izlazi iz njega iz unutrasnje.
Treba svakako gledati i situaciju i sigurnost, ili vec ako se ukljucis onda gledaj da ne budes sumaher pa uspori dok ovaj izadje iz srednje, ili ako vec procjenis da je on daleko udji i nastavi gdje si i mislio prije njega.
Sve je do situacije, ne mozes se za volanom ni inatiti ni gurati svoje to je valjda jasno
-
nemezis
#730 Re: Kruzni tok
Ovo govoriš da bi tako trebalo ili da je tako po Zakonu? Ako tvrdiš da je tako po Zakonu, možeš li objasniti kako to broj traka na sljedećem izlazu utiče na nečije pravo uključivanja u kružni tok? Bilo bi poželjno da navedeš relevantne odredbe Zakona.ek0 wrote:Normalno da nećeš gledati ko se uključuje desno, odnosi se na automobile koje direktno ugrožavaš svojim ulaskom. Ti tvrdiš da se možeš uključiti u vanjsku ukoliko je slobodna kad god hoćeš bez obzira bio neko u unutrašnjoj ili nebio što je apsolutna glupost.
-
r_faruk
#731 Re: Kruzni tok
moze li iko naci clan zakona koji regulise ponasanje u kruznom toku? zadnjih 15 godina vozim po pravilima ali ne i po zakonu. od instruktora sam saznao da mozes kruziti vanjskom trakom koliko ti je qrcu cejf, sve autoskole kruze vanjskom trakom bez obzira na kojem izlazu se iskljucuju. u biti, ako ovaj iz unutrasnje zvekne ovoga iz vanjske, ovaj iz unutrasnje trake je kriv. kruzni tok je kao cesta sa dvije trake u jednom smijeru. bilo bi odlicno kada bi vrijedila pravila da se za treci i cetvrti izlaz iz kruznog toka ukljucujes iz lijeve trake, ali prema zobsu nista od toga, desna traka ima prednost...
u zobs-u se kruzni tok spominje na dva mjesta...
-
nemezis
#732 Re: Kruzni tok
Ponašanje u kružnom toku je vrlo jednostavno, samo zamisli da voziš ravnom ulicom gdje postoje uključivanja samo sa desne strane i (uglavnom) ti imaš prednost u odnosu na ove koji se uključuju. Kada stvari ovako postaviš shvatiš da ti nikakvo dodatno pojašnjenje u Zakonu ne treba.r_faruk wrote:moze li iko naci clan zakona koji regulise ponasanje u kruznom toku? zadnjih 15 godina vozim po pravilima ali ne i po zakonu. od instruktora sam saznao da mozes kruziti vanjskom trakom koliko ti je qrcu cejf, sve autoskole kruze vanjskom trakom bez obzira na kojem izlazu se iskljucuju. u biti, ako ovaj iz unutrasnje zvekne ovoga iz vanjske, ovaj iz unutrasnje trake je kriv. kruzni tok je kao cesta sa dvije trake u jednom smijeru. bilo bi odlicno kada bi vrijedila pravila da se za treci i cetvrti izlaz iz kruznog toka ukljucujes iz lijeve trake, ali prema zobsu nista od toga, desna traka ima prednost...
Imam dojam da je mnogim vozačima problem da prihvate da nije nikakav problem odvoziti više od 360 stepeni u krugu. Bilo sta da se desi sto te spriječi da izadjes tamo gdje si htio, nikakav problem, imaš još cijeli krug da skontas za sljedeći put. Na manjim krugovima možeš odmah na ulasku sagledati sve oko sebe i unaprijed isplanirati kretanje, uzevši u obzir sva vozila koja su u blizini.
-
noviclan
#733 Re: Kruzni tok
Znaci definitivno ako rocky vozi unutarnjom a ja, neko, zeli izaci na narednom izlazu blokirajuci radnju unutrasnjeg on je duzan da me propusti ili da napravi novi krug kako bi se bezbijedno iskljucio ako sam dobro ovo gore ukapiraonemezis wrote:Ponašanje u kružnom toku je vrlo jednostavno, samo zamisli da voziš ravnom ulicom gdje postoje uključivanja samo sa desne strane i (uglavnom) ti imaš prednost u odnosu na ove koji se uključuju. Kada stvari ovako postaviš shvatiš da ti nikakvo dodatno pojašnjenje u Zakonu ne treba.r_faruk wrote:moze li iko naci clan zakona koji regulise ponasanje u kruznom toku? zadnjih 15 godina vozim po pravilima ali ne i po zakonu. od instruktora sam saznao da mozes kruziti vanjskom trakom koliko ti je qrcu cejf, sve autoskole kruze vanjskom trakom bez obzira na kojem izlazu se iskljucuju. u biti, ako ovaj iz unutrasnje zvekne ovoga iz vanjske, ovaj iz unutrasnje trake je kriv. kruzni tok je kao cesta sa dvije trake u jednom smijeru. bilo bi odlicno kada bi vrijedila pravila da se za treci i cetvrti izlaz iz kruznog toka ukljucujes iz lijeve trake, ali prema zobsu nista od toga, desna traka ima prednost...
Imam dojam da je mnogim vozačima problem da prihvate da nije nikakav problem odvoziti više od 360 stepeni u krugu. Bilo sta da se desi sto te spriječi da izadjes tamo gdje si htio, nikakav problem, imaš još cijeli krug da skontas za sljedeći put. Na manjim krugovima možeš odmah na ulasku sagledati sve oko sebe i unaprijed isplanirati kretanje, uzevši u obzir sva vozila koja su u blizini.
-
NediM17
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#735 Re: Kruzni tok
Djevojka sa Cliom iz unutrašnje pokusala izaci prema aerodromu i zakacila Punta koji je bio u vanjskoj.
-
nemezis
#736 Re: Kruzni tok
Tako je.noviclan wrote:Znaci definitivno ako rocky vozi unutarnjom a ja, neko, zeli izaci na narednom izlazu blokirajuci radnju unutrasnjeg on je duzan da me propusti ili da napravi novi krug kako bi se bezbijedno iskljucio ako sam dobro ovo gore ukapiraonemezis wrote:Ponašanje u kružnom toku je vrlo jednostavno, samo zamisli da voziš ravnom ulicom gdje postoje uključivanja samo sa desne strane i (uglavnom) ti imaš prednost u odnosu na ove koji se uključuju. Kada stvari ovako postaviš shvatiš da ti nikakvo dodatno pojašnjenje u Zakonu ne treba.r_faruk wrote:moze li iko naci clan zakona koji regulise ponasanje u kruznom toku? zadnjih 15 godina vozim po pravilima ali ne i po zakonu. od instruktora sam saznao da mozes kruziti vanjskom trakom koliko ti je qrcu cejf, sve autoskole kruze vanjskom trakom bez obzira na kojem izlazu se iskljucuju. u biti, ako ovaj iz unutrasnje zvekne ovoga iz vanjske, ovaj iz unutrasnje trake je kriv. kruzni tok je kao cesta sa dvije trake u jednom smijeru. bilo bi odlicno kada bi vrijedila pravila da se za treci i cetvrti izlaz iz kruznog toka ukljucujes iz lijeve trake, ali prema zobsu nista od toga, desna traka ima prednost...
- vjeshalica
#737 Re: Kruzni tok
Kod nas je najveci problem u kruznom sto se vecinom desi da se dvije trake sljevaju u jedno tj.prkno
Npr Elidza
Previse prometa,rokalji koji parkiraju u kruznom(ne mogu shvatiti te idiote) i onda ta neka voznja nigdje veze unutra ko ce izaci i gdje....haos
Ja stalno prolazim Mojmilo-Dobrinja
Da izbjegnem levatsko stajanje u koloni idem lijevom trakom ulazim u unutrasnju i tako izlazim pravo i puno brze od desne trakenu kojoj se vec nalazi kolona
Ako neko meni presjeca put pustam ga ali vecinom prva izadjem umjesto da se prestrojavam u desnu odmah kao sto vecina radi jer ocito sebi nece da olaksa
Kad idem iz Dobrinje na Aerodrom opet idem unutrasnjom s tim da pazim pri izlasku na Aerodrom da neko iz vanjske ko kruzi me ne oklapi
Dosad nisam imala problema,ali nije garanacija da necu
Osim toga ima papaka ne drze se svoje trake pa sjeckaju i tudju i rizik je da ti neko odbije retrovizor ili u bocnu stranu jbg
Npr Elidza
Previse prometa,rokalji koji parkiraju u kruznom(ne mogu shvatiti te idiote) i onda ta neka voznja nigdje veze unutra ko ce izaci i gdje....haos
Ja stalno prolazim Mojmilo-Dobrinja
Da izbjegnem levatsko stajanje u koloni idem lijevom trakom ulazim u unutrasnju i tako izlazim pravo i puno brze od desne trakenu kojoj se vec nalazi kolona
Ako neko meni presjeca put pustam ga ali vecinom prva izadjem umjesto da se prestrojavam u desnu odmah kao sto vecina radi jer ocito sebi nece da olaksa
Kad idem iz Dobrinje na Aerodrom opet idem unutrasnjom s tim da pazim pri izlasku na Aerodrom da neko iz vanjske ko kruzi me ne oklapi
Dosad nisam imala problema,ali nije garanacija da necu
Osim toga ima papaka ne drze se svoje trake pa sjeckaju i tudju i rizik je da ti neko odbije retrovizor ili u bocnu stranu jbg
- Travnički Noćni Šetač
#738 Re: Kruzni tok
Ovo sam vidio ( i snimio naravno ) u novom kruznom toku na juznom ulazu u Mostar... kako funkcioniše mozak koji se parkira na takvom mjestu ?vjeshalica wrote: Previse prometa,rokalji koji parkiraju u kruznom(ne mogu shvatiti te idiote)
-
tyrdh
#739 Re: Kruzni tok
A zasto nemamo samo jednu traku u kruznom... Vozio sam po Fra sedmicu dana i kod njih se brze ceste sa dvije trake suze u jednu i onda izadju na kruzni koji ima jednu traku ali je siroka traka vjerovatno radi slepera.
Ove gluposti da ja moram da racunam ko u kakvu traku ulazi i hoce li skretati iz unutrasnje i presjecati moju vanjsku traku je totalno promasen smisao kruznog toka koji je dizajniran bas da se avoid crossing traka.
A ako vec hocemo dvije trake onda desnu ulaznu traku izdvojiti fizicki samo da bude za skretanje na prvi slijedeci izlaz a vanjska da vodi kroz kruzni tok.
Ove gluposti da ja moram da racunam ko u kakvu traku ulazi i hoce li skretati iz unutrasnje i presjecati moju vanjsku traku je totalno promasen smisao kruznog toka koji je dizajniran bas da se avoid crossing traka.
A ako vec hocemo dvije trake onda desnu ulaznu traku izdvojiti fizicki samo da bude za skretanje na prvi slijedeci izlaz a vanjska da vodi kroz kruzni tok.
- JavierBosnia
#740 Re: Kruzni tok
Upravo fizicka barijera jedino rjesenje
Nesto kao ivicnjak
Ne znam ima li igdje u svijetu al eto moglo bi kod nas
Nesto kao ivicnjak
-
adis204
#741 Re: Kruzni tok
U Mostaru.JavierBosnia wrote:Upravo fizicka barijera jedino rjesenje
Nesto kao ivicnjak
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#742 Re: Kruzni tok
Zato I treba da se vozi samo vanjskom.sime_cipol wrote:Djevojka sa Cliom iz unutrašnje pokusala izaci prema aerodromu i zakacila Punta koji je bio u vanjskoj.
-
amko761
#743 Re: Kruzni tok
Normala, ja samo vanjskom i prst u uho. Bude li nezgoda zovem 122 i miran. Levati zdra'o.un1ted wrote:Zato I treba da se vozi samo vanjskom.sime_cipol wrote:Djevojka sa Cliom iz unutrašnje pokusala izaci prema aerodromu i zakacila Punta koji je bio u vanjskoj.
- vjeshalica
#744 Re: Kruzni tok
Mislim da u HR to zovu rotor ali nisam sigurnaJavierBosnia wrote:Upravo fizicka barijera jedino rjesenje
Nesto kao ivicnjak
S tim da tacno ulazis tamo gdje trebas tacno da izadjes tj trebas tacno znati gdje ces i tamo te traka vodi
Nema slobodno da kruzis okolo
Kod nas bi bilo svega
-
530i
#745 Re: Kruzni tok
Zato se treba voziti taksijem ili tramvajem ili trolom....kad već ne ide za volanom.un1ted wrote:Zato I treba da se vozi samo vanjskom.sime_cipol wrote:Djevojka sa Cliom iz unutrašnje pokusala izaci prema aerodromu i zakacila Punta koji je bio u vanjskoj.
-
Naslovnica
#746 Re: Kruzni tok
Pa xebemu mišs, čemu onda služi unutrašnja traka ako je već dozvoljeno vozati se vanjskom do besvjesti?!r_faruk wrote:moze li iko naci clan zakona koji regulise ponasanje u kruznom toku? zadnjih 15 godina vozim po pravilima ali ne i po zakonu. od instruktora sam saznao da mozes kruziti vanjskom trakom koliko ti je qrcu cejf, sve autoskole kruze vanjskom trakom bez obzira na kojem izlazu se iskljucuju. u biti, ako ovaj iz unutrasnje zvekne ovoga iz vanjske, ovaj iz unutrasnje trake je kriv. kruzni tok je kao cesta sa dvije trake u jednom smijeru. bilo bi odlicno kada bi vrijedila pravila da se za treci i cetvrti izlaz iz kruznog toka ukljucujes iz lijeve trake, ali prema zobsu nista od toga, desna traka ima prednost...
- Travnički Noćni Šetač
#747 Re: Kruzni tok
Radi veće protočnosti saobraćaja kroz raskrsnicu... ne treba miješati fizičku propusnu moć ceste sa dvije trake u odnosu na cestu sa jednom trakom i pravila saobraćaja koja regulišu odnos između tih traka...
...
Na kružnom toku na raskrsnici Split - Solin- Trogir - Podstrana sa 4 saobraćajne trake u kružnom toku, na dijelu kružnog toka prednost imaju vozila u kružnom toku a na drugom dijelu kružnog toka prednost imaju vozila koja ulaze u kružni tok... slabo udesa bude iako je prolazna brzina od 50 - 60 km/h... ali pravila se poštuju i to sve ide dosta tečno i bez velikih gužvi jer je propusna moć kružnog toka dosta velika...
...
Na kružnom toku na raskrsnici Split - Solin- Trogir - Podstrana sa 4 saobraćajne trake u kružnom toku, na dijelu kružnog toka prednost imaju vozila u kružnom toku a na drugom dijelu kružnog toka prednost imaju vozila koja ulaze u kružni tok... slabo udesa bude iako je prolazna brzina od 50 - 60 km/h... ali pravila se poštuju i to sve ide dosta tečno i bez velikih gužvi jer je propusna moć kružnog toka dosta velika...
-
Naslovnica
#748 Re: Kruzni tok
Moje pitanje na 'čemu onda služi unutrašnja traka' odnosilo se na ove koje instruktori uče da voze samo vanjskom, bez obzira gdje izlaze.Travnički Noćni Šetač wrote:Radi veće protočnosti saobraćaja kroz raskrsnicu... ne treba miješati fizičku propusnu moć ceste sa dvije trake u odnosu na cestu sa jednom trakom i pravila saobraćaja koja regulišu odnos između tih traka...
...
Ja sam po njemačkim kružnim vozio prije 20 godina, nemam nikakav problem s kružnim.
Imam problem s vozačima koji ne znaju ili ne poštuju pravila u kružnom.
Imam poznanika koji redovno kruži vanjskom na velikom kružnom u Briješću. On lagano vanjskom , svi stanu da on prođe...i izađe na četvrtom izlazu (na autoput ).
Last edited by Naslovnica on 06/07/2019 11:50, edited 1 time in total.
- Travnički Noćni Šetač
-
amko761
#750 Re: Kruzni tok
Opali ti tog koji vozi vanjskom pa će ti se sve samo kazati.