Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

KIseljak12

#726 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by KIseljak12 »

triconja wrote:
KIseljak12 wrote:
triconja wrote:Slavi li iko jurjev ovdje na forumu? Ja do neke godine nisam htio a sad svake godine, jaro paganluk na kvadrat :lol: :lol: :lol:
To on kad su se poslanici Hidr i Ilijas sreli?
More bit, cini mi se da je nesto u vezi boga jarila koji je bio glavni bog kod pagana. Cim se to nesta radi sa jajima znas da su to sejtanska posla, isto ko cimburijada :lol: :lol: :lol:
Ma jasta je, bas drevni praznik. Slave ga muslimani, romi, pravoslavci i jos neka raja (ne znam za katolike, osim sto je svetkovina svetog Juraja), na pravo sirokom podrucju, ukljucujuci krajeve koji nikad nisu potpali pod osmanski uticaj.

Takodjer, vecina evropskih zemalja ima neku svetkovinu pocetkom maja koja obiljezava pocetak proljeca. U balkanskoj narodnoj, ratarskoj, meteorologiji je u stvari pocetak ljeta i ljetnih radova.
triconja

#727 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

KIseljak12 wrote:
triconja wrote:
Ma jasta je, bas drevni praznik. Slave ga muslimani, romi, pravoslavci i jos neka raja (ne znam za katolike, osim sto je svetkovina svetog Juraja), na pravo sirokom podrucju, ukljucujuci krajeve koji nikad nisu potpali pod osmanski uticaj.

Takodjer, vecina evropskih zemalja ima neku svetkovinu pocetkom maja koja obiljezava pocetak proljeca. U balkanskoj narodnoj, ratarskoj, meteorologiji je u stvari pocetak ljeta i ljetnih radova.
Cito sam kae prave se neke trube od kore drveta pa se u njiha puse, mislim to se malo radilo i u mom kraju ali je brzo ostislo u zaborav, mada ima par ljudi koji to jos rade.

To je tradicija koja se treba njegovat a more bit nekad i naplatit da stranci gledaju kako su stari slaveni vjerovali i zivjeli :D :thumbup:
triconja

#728 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

arzuhal wrote:
Moram priupitat posto vidim da si ti nacitan cojik, sta ti mislis o paganskim obicajima u bosni i treba li to njegovati?

Za karlin i ostale nema nidje obrezivanja ni muska ni zenska :lol:
Connaisseur Karlin

#729 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

triconja wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
to su Jevreji davno zabranili u svom zakonu, ali nisu muslimani u svomm Islamskom zakonu jos uvijek tolerisu ( citaj, indirketno dobravaju) , a danasnja istrazivanja su dokazala da je isti obicaj najvise zadrzan u pravo u sredinama, npr. danasnje afrike koje su presle na Islam, prije nekoliko stoljeca :) kod Jevreja nije nikad nije bio problem, kod krscana je kasnije postala zabrana :)

sad mozemo nastaviti pricu o besmislu pokrivanja hidzabom djevojcica radi religije , a zamisli, hidzab je predislamska tradicija koju je Islam prihvatio zakonima kao dio religijske obavze :)
Jevreji su poseban narod, ne mozes preko noci postat jevrej. To je i vjera i nacija, znaci ko musliman sto je bio u SFRJu. E drugo je sto ti pokusavas vodu navesti na svoj mlin i tvrdis da su oni nesto zabranili :lol: :lol: :lol:
sad znam zasto sam posebna :D
triconja

#730 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

triconja wrote:
Jevreji su poseban narod, ne mozes preko noci postat jevrej. To je i vjera i nacija, znaci ko musliman sto je bio u SFRJu. E drugo je sto ti pokusavas vodu navesti na svoj mlin i tvrdis da su oni nesto zabranili :lol: :lol: :lol:
Jesi li stvarno jevrejka?
Connaisseur Karlin

#731 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: to su Jevreji davno zabranili u svom zakonu, ali nisu muslimani u svomm Islamskom zakonu jos uvijek tolerisu ( citaj, indirketno dobravaju) , a danasnja istrazivanja su dokazala da je isti obicaj najvise zadrzan u pravo u sredinama, npr. danasnje afrike koje su presle na Islam, prije nekoliko stoljeca :) kod Jevreja nije nikad nije bio problem, kod krscana je kasnije postala zabrana :)

sad mozemo nastaviti pricu o besmislu pokrivanja hidzabom djevojcica radi religije , a zamisli, hidzab je predislamska tradicija koju je Islam prihvatio zakonima kao dio religijske obavze :)
islam ne odobra niti je ikad odobravao ono sto se radi po africi, a to je kidanje klitorisa, to je zlocin prema zeni i nema nikakve veze sa islamom.
Svaka religija izabere neke tradicije ako im odgovora, npr. Islam je usvojio hidzab kao islasmku obavezu, iako hidzab nije islasmki patent, jer je siti psotojao prije i druga Abrahama ; tako je i sa skidanjem kozice klitorisa, to je tradicija koju abrahamske religije nisu usvojile, ali su ipak razlicito utjecale na prekid ili toleranciju doticne tradicije. Jevreji rekli NE, musliani rekli, mi ce mo toleriarti :D

idemo dalje :
Islamic sexual jurisprudence concerns the Islamic laws of sexuality in Islam, as largely predicated on the Qur'an, the sayings of Muhammad (hadith) and the rulings of religious leaders' (fatwa) confining sexual activity to marital relationships between men and women.

Signs of maturity for a girl: menstruation, wet dream or pregnancy.
Ovo pravilo jos nije promjenjeno :D Radi postojanja istog, jos mnoge zene ce trpiti odluke religije :roll:
Niemand

#732 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

zforumas wrote:
Niemand wrote:Na stranu sto jes cudno da taj smrtni slucaj nije medijski popracen, al u kojoj to religiji djever moze vidjeti snahin spolni organ? Iskreno, cudan slucaj bez obzira na te dileme oko istinitosti.
Bio je '99 live story na Instagramu, sve uzivo prenosili.
Ni 2018 se crna hronika ne cita na instagramu. Mediji su i tv i dnevna stampa i radio itd. Al znas ti to valjda i sam.
Dzaba se ljutis. To svakako nije ni bila poenta mog komentara, sto takodjer mislim da i sam znas.
triconja

#733 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

triconja wrote:
triconja wrote:
Daj reci jesi li ili nisi, zivotni mi je san da upoznam jevreja pa da ga mogu zajebavat ko kartman kajla :lol: :lol: :lol:
¤ jelena ¤

#734 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ¤ jelena ¤ »

SaraFina wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
SaraFina wrote:
Ima naravno i ime i prezime. Njeno prezime je uvreda za sve žene nesrpkinje sa balkanskih prostora.. Ražnjatović. I dan danas ga s ponosom nosi i rodila je dvoje djece balkanskom silovatelju i koljaču nesrba. I sad bi VI pojedinci da poništite prošlost te moralne i ljudske ženske kreature i njenog zločinca i koristite njene pjesmuljke u citatima :D
Pa draga Jelo, možete na guslarskim sijelima. Ali moje postove "potkrepljivati" pjesmuljcima te kretenuše nećete. Osobito nećete na ovakvim temama, gdje se ko ' fol bavite obespravljivanjem žene u Islamu a moralne vertikala vam prekodrinska ortodoksna četnikuša :D

Fina, dušo, već su potkrijepljeni pomenutim pjesmuljcima. :D

Nego, nevjerovatno je koliko je u nekim glavama jaka ta kretenuša kad potpuno baca sjenku i na autorku teksta i... što je ovdje možda i najtužnije...
potpuno marginalizuje autora pozorišne predstave - na kojeg se Nurudin sasvim jasno i glasno pozvao objašnjavajući navedeni citat - a koji je u svojoj predstavi takođe taj tekst citirao u nekom kontekstu i iz nekog razloga...

Kojeg i zašto...potpuno je nebitno - važna je Arkanova udovica.

Što ti je zaslijepljenost i primitivizam mahale, podložne čarima turbo folka i jezivog populizma. :|

Nije jaka, ne zavaravaj se Jelo. Nego mi je ogavna činjenica da neko prekodrinsku kretenušu i četnikušu (taman da guslarskim sijelima čita vam Jasenjina), koristi kao simbol balkanske obespravljene žene. I ovo nema veze s religijom. Smeta mi popratna pojava tebe lično " prikriveno cviljenje gusli " koje čujem svaki put poput eha kad me kvotaš... opravdavajući sumanutostima nebulozne tvrdnje.
Ubuduće me poštedi iritirajućih zvukova jer cvijeljenja gusli, para uši do krvi, a prateća je pojava tvog prisustva.

Ja sam s tobom i tim citatom završila. :D

A i ti možeš sa "mahalom i sa mnom".

Nećeš mi "proširiti vidike" ni ti ni Nurko.
Jok i nije....eto sad je vidiš kao simbol balkanske obespravljene žene. :D

A zbog radi navedenih tegoba koje imaš, mogu te samo posavjetovati da potražiš stručnu pomoć. Te zvučne halucinacije nisu nimalo bezazlene. :cry:

Ali...ja ti tu zaista ne mogu pomoći, sem lijepim željama za što brže ozdravljenje.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 23/02/2018 17:16, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#735 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:
triconja wrote:
meni je identiet izmiksan , tako da sam jos vise posebna :D
Connaisseur Karlin

#736 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote: Daj reci jesi li ili nisi, zivotni mi je san da upoznam jevreja pa da ga mogu zajebavat ko kartman kajla :lol: :lol: :lol:
pa evo , mozes mene , i da ti kazem, ne ,ne nosim periku :D
zforumas

#737 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by zforumas »

Niemand wrote:
zforumas wrote:
Niemand wrote:Na stranu sto jes cudno da taj smrtni slucaj nije medijski popracen, al u kojoj to religiji djever moze vidjeti snahin spolni organ? Iskreno, cudan slucaj bez obzira na te dileme oko istinitosti.
Bio je '99 live story na Instagramu, sve uzivo prenosili.
Ni 2018 se crna hronika ne cita na instagramu. Mediji su i tv i dnevna stampa i radio itd. Al znas ti to valjda i sam.
Dzaba se ljutis. To svakako nije ni bila poenta mog komentara, sto takodjer mislim da i sam znas.
Ma razumijem sve, ali dosta se raje pravi kao da je s Marsa palo.
Ko istrazuje ove sto zene djecu od 15 godina ( jedan takav je radio sa mnom)? Ko istrazuje ove sto imaju po 2-3 zene?
Zasto bi njen brat ili majka lagali tako nesto?
Al' hajd...nije ni bitno.
Connaisseur Karlin

#738 Re: da li je žena u islamu ponižena?

zforumas wrote:
Niemand wrote:
Ko istrazuje ove sto zene djecu od 15 godina ( jedan takav je radio sa mnom)? Ko istrazuje ove sto imaju po 2-3 zene?
Jevreji zabranili poligamiju , Islamski pravnici odobrili poligamiju , zato danas vidimo posljedice takvih odluka :)
triconja

#739 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

triconja wrote: Daj reci jesi li ili nisi, zivotni mi je san da upoznam jevreja pa da ga mogu zajebavat ko kartman kajla :lol: :lol: :lol:
Image :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#740 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HardcoreMX »

KIseljak12 wrote: Aha, grizem od bijesa, al cevape.

Jel u BiH ikad bila tradicija da se zene sunete? Nije.
Jel to tradicija najvise rasirena u Africi i arabijskom poluostrvu? Jeste.
Da li se na temi protura teza da je to u bosnjackoj tradiciji? Jeste
Da li je to istina? Nije

A ti sad nastavi da citas ono sto ne pise.

:run:
da nisu dosli hladni cevapi?! :mrgreen:
..tipicno plitko pomodarstvo...postalo je popularno isticati bajagi nakav sarkazmom, iako ni ne znaju stvarno znacenje...al dobro sluzi za odraz te osobe.. :D
..na pitanja cu odgovoriti reklo bi se mozda agnosticki ne znam..nisam zavirivo kod svakog u intimu kuce..realno to su klasicna generalisanja, etikete i drugi bullshit....
Connaisseur Karlin

#741 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:
http://s2.quickmeme.com/img/c5/c541a54f ... 10d6f4.jpg :lol: :lol: :lol:
kakva je razlika opustenih grudi , narocito starijih zena i kod opstenih grudi kod najcsce satrijih jevrjeki :)

sala bi bila smijesna , ali ismijava promjene oblika grudi zena tokom njnog zivotogn peridoa :-D
beautyfool

#742 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by beautyfool »

beautyfool wrote:Pa ova tema treba biti preimenovana Da li je zena u Africi ponizena?
Ovo sve sto pricate su africke tradicije, nema to veze sa tradicijom zene muslimanke u BiH.
pa tema nije o islamu iskljucivo u BiH !

Religije, kao drustveni fenomen, stoljecima prihavataju , zabranjuju ili tolerisu svojim zakonima tradicije raznih drustava!
Ali ovdje se ne prica o Islamu vec o Africkim obicajima, mislim da nisi razumila sta sam htjela reci.
Connaisseur Karlin

#743 Re: da li je žena u islamu ponižena?

beautyfool wrote:
beautyfool wrote:Pa ova tema treba biti preimenovana Da li je zena u Africi ponizena?
Ovo sve sto pricate su africke tradicije, nema to veze sa tradicijom zene muslimanke u BiH.
pa tema nije o islamu iskljucivo u BiH !

Religije, kao drustveni fenomen, stoljecima prihavataju , zabranjuju ili tolerisu svojim zakonima tradicije raznih drustava!
Ali ovdje se ne prica o Islamu vec o Africkim obicajima, mislim da nisi razumila sta sam htjela reci.
procitaj moje postove , a nakon toga, molim te, obrazlozi, sto nisam razumjela :)
Niemand

#744 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

zforumas wrote:
Ma ko ce istrazivati.

Ja licno poznajem curicu koja je sa tek napunjenih 14 godina pobjegla od kuce da zivi sa likom od 30 i kusur, nikakva vjera ni na mapi. Mislis da je ona jedini primjer? Ovo ti je bolan bosna. Ni ovaj primjer kao ni vehabije nece niko istraziti. Maloljetnicke trudnoce takodjer.

Ovdje djeca umiru od batina sopstvenih roditelja bez da iko reaguje dok ne bude kasno. Zalosno sve skupa.

Doduse, slicne stvari se desavaju i uredjenijim zemljama, al one bar imaju odredjene institucije da se pozabave time, a za neke bude i kasno. Ne znam jesil upratio slicne slucajeve, ja recimo pamtim jos iz djetinjstva da je bila emisija na jednom njemackom kanalu o danieli rögner, koja je sa 12 godina ostala trudna i rodila sa 13. Il najmladja majka u njemackoj, koja nije ni znala da je trudna. Njoj bilo 12 godina kada je rodila a ocu 17. Bas evo guglam, patricia i kevin.

Na nekoliko programa na tv-u, poput tlc-a i mtv-a, imaju i kojekakve emisije o maloljetnim majkama svih uzrasta. Da je to samo religija u pitanju il bosna, bilo bi lakse. Al nije. I sto je najstrasnije, to su samo slucajevi koji imaju posljedicu tih svojih odnosa-trudnocu, a naivno je vjerovati da su sve oplodjene iz prvog puta il da su ocevi nuzno vrsnjaci.

A to za vise zena, vrlo tesko drzava moze ista uraditi. Jedna zena vjencana sto se drzavnog zakona tice, a ostalo je nivo ljubavnica sa strane, u sta se drzava takodjer ne petlja.

Kako god okrenes, covjeku preostaje da gleda samo sebe i ono sto on smatra normalnim. Svijet se ne mijenja prema nasim zeljama.

Ovo ti pisem jer je nekad vrlo tesko shvatiti da i pored problema koje ljudi vezu za religiju, ti problemi su tu i bez nje.

Ja ne mogu uticati pretjerano na tudje misljenje o meni kao muslimanki, al isto tako, ni to tudje misljenje o meni me ne cini onakvom kakvom me neko zamislja. Ponizenom npr.
Connaisseur Karlin

#745 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Niemand wrote:
Ovo ti pisem jer je nekad vrlo tesko shvatiti da i pored problema koje ljudi vezu za religiju, ti problemi su tu i bez nje.
a bomme i obratno, mnogim je upravo tesko prihvatiti cinejnice da su mnogi problemi vezani za religiju :)

Bitno je znati uzroke problema, a potom ih otklnoti ili umanjiti, a relgija to moze uraditi svojim djelovanjem , kao sto i drustvo moze promjeniti religijsek stavovoe svojim djeloanjem.
arzuhal

#746 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: Jevreji zabranili poligamiju , Islamski pravnici odobrili poligamiju , zato danas vidimo posljedice takvih odluka :)
Zabraniti poligamiju? Pa to je tako protuprirodno, antievolucijski... :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#747 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Jevreji zabranili poligamiju , Islamski pravnici odobrili poligamiju , zato danas vidimo posljedice takvih odluka :)
koliko zena zele dijeliti muza sa drugom zenom :oops:

hajmo preokrenuti uloge, imas zenu i dijelis je sa drugim msukracem :D
triconja

#748 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

kakva je razlika opustenih grudi , narocito starijih zena i kod opstenih grudi kod najcsce satrijih jevrjeki :)

sala bi bila smijesna , ali ismijava promjene oblika grudi zena tokom njnog zivotogn peridoa :-D
Ma ne misli se tako, malo kasnije kaze kako se zove jevrejski delfin, kae jewfin :lol:

Samo igra rijecima i to je to :lol:
Bloo
Globalna šefica

#749 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
koliko zena zele dijeliti muza sa drugom zenom :oops:

hajmo preokrenuti uloge, imas zenu i dijelis je sa drugim msukracem :D
Ja sam za!

Sve navedeno!

Jel menage a trois?
arzuhal

#750 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Ja sam za!

Sve navedeno!

Jel menage a trois?
Tebe niko nije pit'o!
Post Reply