Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nurudin wrote:
ali kršćanstvo se je reformiralo nekoliko puta i prilagođavalo vremenu , dok islam nije .
ne postoji ni jedna država na svijetu koja je pandan islamskim šerijatskim državama .
jeste, moj kurac... derogirali Bibliju?
Ili mislis na papinske enciklike?
sta je onda sa ortodoksnim, sta je sa evangelistima i svim pripadajucim denominacijama?
Nurudin wrote:
očigledno da imamo muslimane u sekularnom društvu, a da je po učenju dogme to nešto nezamislivo.
dakle to je oksimoron po definiciji , sekularni musliman ali u praksi nije
zašto se to ne promijeni u učenju islama ?
zato što još vjeruju klerici da će se impertiv iz tog ajeta moći ispuniti kad se steknu uvjeti , tipa u Ksa ili Iranu.
Znas sta? de nam se skini sa kolektivnog osunecenog i sa dogmom, jebala te dogma.
Jesi li citao Bibliju? GoT je karina u poredjenju sa svim onim masakrima, genocidima, incestom, ubistvima, prevarama... i?
Je li sad krscanstvo problem? Sve one "demokratske" partije koje se pozivaju na krscansku tradiciju?
Idi pa njima malo seri o potrebi reforme.
Nurudin wrote:
očigledno da imamo muslimane u sekularnom društvu, a da je po učenju dogme to nešto nezamislivo.
zato što još vjeruju klerici da će se impertiv iz tog ajeta moći ispuniti kad se steknu uvjeti , tipa u Ksa ili Iranu.
Znas sta? de nam se skini sa kolektivnog osunecenog i sa dogmom, jebala te dogma.
Jesi li citao Bibliju? GoT je karina u poredjenju sa svim onim masakrima, genocidima, incestom, ubistvima, prevarama... i?
Je li sad krscanstvo problem? Sve one "demokratske" partije koje se pozivaju na krscansku tradiciju?
prijavljen ti je post
Opasno me zaboli za tim.
Vec sam rekao, ako postoji nesto sto prezirem, onda su to tuzibabe.
šteta pa ti nisi "mjera stvari" , kako reče neko i to što ti voliš ili ne voliš nije ili bar ne bi trebao biti neki aršin
ako nisi primjetio, naslov teme je "reforma islamske religije"
Nurudin wrote:
pa jel ovo hadis kojeg se ne žele muslimanski klerici odreći :
is a saheeh hadeeth, in which it says that some people came to Madeenah and fell sick. The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) told them to drink the milk and urine of camels, and they recovered and grew fat. In the story it also says that they apostatized and killed the camel-herder, then the Muslims caught them and executed them. Narrated by al-Bukhaari (2855) and Muslim (1671).
«Mjesto kojeg je zahvatila mokraća muškog djeteta treba poprskati, a mjesto kojeg je zahvatila mokraća ženskog djeteta treba oprati.» (hadis je zabilježio Ahmed, Ebu-Davud, Tirmizi, Tahavija, Darekutni, Hakim, Bejheki, Ibn-Madže, a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh El-Albani u «Irvaul-galilu», 1/188.).
kad im spomeneš to, uvrijede se , kad im kažeš da to treba onda skloniti - uvrijede se
ExNihilo wrote:Niđe veze. Neko ko je nominalno musliman ne mora znati ni šta znači riječ "sekularno", a kamoli da ga definiramo kroz taj pojam.
Pa kako bi definisao sekularnog muslimana - šta je za tebe sekularni musliman?
Definiciju treba dati onaj ko je termin upotrijebio, a univerzalne definicije nema. Dakle, seln ili onaj novi kolač iz Njemačke što se sinoć regao.
Mene termin asocira na muslimana, dakle osobu koja prihvata islam, ali zagovara sekularno uređenje društva nasuprot šerijatskom. Prilično sam siguran da nisu mislili na to.
ExNihilo wrote:Niđe veze. Neko ko je nominalno musliman ne mora znati ni šta znači riječ "sekularno", a kamoli da ga definiramo kroz taj pojam.
Pa kako bi definisao sekularnog muslimana - šta je za tebe sekularni musliman?
Definiciju treba dati onaj ko je termin upotrijebio, a univerzalne definicije nema. Dakle, seln ili onaj novi kolač iz Njemačke što se sinoć regao.
Mene termin asocira na muslimana, dakle osobu koja prihvata islam, ali zagovara sekularno uređenje društva nasuprot šerijatskom. Prilično sam siguran da nisu mislili na to.
Nurudin wrote:
Seln...vidiš da kaže da ga bowi kuwac
Lijepo si zamoljen da ne trolaš
Možeš li se uopšte kontrolisati?
mogu naravno, nije uopšte problem
a jel to važi i da se mene ne trola od strane drugih ili po običaju , ne važi ?
čisto informativno pitam, ne bih da morate mijenjati nešto oko vašeg pristupa
Svaka tema koju nurudin (namjerno malo slovo) ili dadinjo (steta sto ne postoje jos manja slova) otvore je samo polemika i provokacija, bez ikakve namjere u smislu ozbiljne diskusije. Dvije siparice koje prave selfije sa istovremeno izbacenim dupetima i sisama, dvoje djece predskolskog uzrasta, koji na zabrane odraslih odgovaraju drskim "hocuuuuuuuu"...
dakle, ko ili sta je tu sto se uopste moze "uvrijediti"?
Naravno, broj tema i postova na pdf Religija bi bio znatno manji bez njih....
kao sto bi i broj vijesti u zutoj stampi bio znatno manji bez "Farme" i "Parova".
pojam sekularni musliman ne bi trebao biti sporan, bar ne u bosni, gdje je biti musliman = ne jesti svinjetinu, čestitati rodbini bajram i možda postiti koji dan ramazana.. sve je to bliže folkloru nego iskrenom vjerskom ubjeđenju i kao takvo je spojivo sa sekularnom državom..
medvjed23 wrote:pojam sekularni musliman ne bi trebao biti sporan, bar ne u bosni, gdje je biti musliman = ne jesti svinjetinu, čestitati rodbini bajram i možda postiti koji dan ramazana.. sve je to bliže folkloru nego iskrenom vjerskom ubjeđenju i kao takvo je spojivo sa sekularnom državom..
ExNihilo wrote:
Varas se, ja sam upravo na to mislio: osoba koja u svakodnevnom zivotu civilnom zakoniku daje primat nad serijatskim.
Moglo bi se referirati i na izvrsavanje obaveza, odnosno pridrzavanje zabrana, ali i to je onda famozno "pitanje mjere".
ExNihilo wrote:
Varas se, ja sam upravo na to mislio: osoba koja u svakodnevnom zivotu civilnom zakoniku daje primat nad serijatskim.
Moglo bi se referirati i na izvrsavanje obaveza, odnosno pridrzavanje zabrana, ali i to je onda famozno "pitanje mjere".
Ja ne mislim na svakodnevno i individualno, već sistemsko.