drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#726 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Nisi ti meni dužan nikakvo izvinjenje .
Jednostavno ili se nemoj petljati i komentarisati moje stavove (jer to su samo i isključivo moji lični stavovi, ne pozivam nikoga
da me nešto slijedi ili mu budem uzor, naprotiv pozivam ljude da budu svoji i originalni) ili komentariši koliko hoćeš ALI
onda budi spreman na prozivke .
Baška tvoje moderiranje na temama, koje je vrlo pristrasno .
arzuhal

#727 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Pod sasvim opravdanom pretpostavkom da će moje pitanje biti shvaćeno i protumačeno na način da samo žarko želim da te nekako hinjski i podmuklo otjeram s foruma (razlozi za takvo nešto s moje strane su brojni: mržnja, strah, zavist...), ipak ne mogu da izdržim :mrgreen:: jesi li razmišljao o blogu kao možda adekvatnijoj platformi za izlaganje svojih originalnih ideja od foruma?
Bloo
Globalna šefica

#728 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Padobranski upad:
Samo vas dvojica nastavite sa diskusijom ili šta već vodite, užitak je za čitati iskreno. :mrgreen:
arzuhal

#729 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

:lol:

Ja se čak bavim mišlju da počnem da ubacujem neke ilustracije, cvijetiće sa strane, neku muzičku podlogu i to...
Bloo
Globalna šefica

#730 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote::lol:

Ja se čak bavim mišlju da počnem da ubacujem neke ilustracije, cvijetiće sa strane, neku muzičku podlogu i to...
:|
Znamo da ste ti i Smrcak na istoj strani, ali ne morati baš biti na istoj prezentaciji.

Samo vi nastavite sa riječima ovako, iznenađujuće osvježavajuće je za čitati. :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#731 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Pod sasvim opravdanom pretpostavkom da će moje pitanje biti shvaćeno i protumačeno na način da samo žarko želim da te nekako hinjski i podmuklo otjeram s foruma (razlozi za takvo nešto s moje strane su brojni: mržnja, strah, zavist...), ipak ne mogu da izdržim :mrgreen:: jesi li razmišljao o blogu kao možda adekvatnijoj platformi za izlaganje svojih originalnih ideja od foruma?
Nisam razmišljao o tome, pošto nemam potrebu da nešto oglašavam svoje stavove urbi et orbi.
To što pišem na forumu je neki spontani proces .
Ja čak imam veću potrebu da se izrazim poetski, nekad znam napisati neku crticu . Zavisi od nadahnuća .
Da sam živio prije 1400 godina, mogao sam to predstaviti kao božanski govor
arzuhal

#732 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Da sam živio prije 1400 godina, mogao sam to predstaviti kao božanski govor
Uglavnom samopouzdanja ti ne fali :lol:
Bloo
Globalna šefica

#733 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Da sam živio prije 1400 godina, mogao sam to predstaviti kao božanski govor
Zašto da ne...i onda bi danas neki Nurudinov arzuhal ovdje sa dozom superiornosti i arogancije radio vivisekciju nad ubijeđenjima i vjerovanjima nekog manje sretnog drugog...
Nurudin

#734 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Zavisi, kako kad. Ako se Džibril dugo zadrži onda pomislim kao Muhamed, da sam puko
arzuhal

#735 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Zašto da ne...i onda bi danas neki Nurudinov arzuhal ovdje sa dozom superiornosti i arogancije radio vivisekciju nad ubijeđenjima i vjerovanjima nekog manje sretnog drugog...
...a ateisti bi se izrugivali Nurudinu, osim @Floo...@babinho bi govorio protiv knjiga izreka kojih se doslovno drže današnje radikalne tufahije koji vjeruju, prema tim izrekama, da je Nurko općio s trnkom pčela ili tjerao zarobljenike da jedu prošarano suho meso pa im uskraćivao vodu...@vrganj bi stavljao grafikone i pokazivao da svaka određena Nurkina riječ ima baš onoliko slova koliko treba imati, a PVC bi se tome rugao i tvrdio da je Insomnija (vraćen unazad 2000 godina) u pravu, a ne Nurko, i da je Nurko plagijator...
arzuhal

#736 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Zavisi, kako kad. Ako se Džibril dugo zadrži onda pomislim kao Muhamed, da sam puko
Što Džibril, nađi ti sebi meleka, ako ti uopće treba...Ja kontam da bi ti bio originalan, a ono jok...
Nurudin

#737 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
arzuhal wrote::lol:

:|
Znamo da ste ti i Smrcak na istoj strani, ali ne morati baš biti na istoj prezentaciji.

Samo vi nastavite sa riječima ovako, iznenađujuće osvježavajuće je za čitati. :D
Svježina je samo posljedica duha koji se ne da zarobiti u kalupe , nego teče i stalno je svjež.
U Kur'anu se recimo stano to spominje , sakriveno u metafori "svježe hrane".
To je odgovor ili učenje koje nikad nije dva puta isto, ne ponavlja se, nema šalabahtera , nema yt videa kao "argumenta", ni autoriteta.
U suprotnom ako se zajaziš ili zaraziš nekom definicijom, koja se vrlo brzo po prirodi stvari pretvara u okoštalu dogmu, dobiješ
ustajalu žabokrečinu .
Bloo
Globalna šefica

#738 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

arzuhal wrote: ...a ateisti bi se izrugivali Nurudinu, osim @Floo...@babinho bi govorio protiv knjiga izreka kojih se doslovno drže današnje radikalne tufahije koji vjeruju, prema tim izrekama, da je Nurko općio s trnkom pčela ili tjerao zarobljenike da jedu prošarano suho meso pa im uskraćivao vodu...@vrganj bi stavljao grafikone i pokazivao da svaka određena Nurkina riječ ima baš onoliko slova koliko treba imati, a PVC bi se tome rugao i tvrdio da je Insomnija (vraćen unazad 2000 godina) u pravu, a ne Nurko, i da je Nurko plagijator...
Ja u ove rasprave ne ulazim (barem se trudim), jer su mi irelevantne u samoj srži (https://i.redd.it/jmizjqtnmusz.jpg). Čitam i diskutujem i posmatram iz više neke intelektualne radoznalosti i sa filozofsko-antropološke razine.
Vama (tvoj, nurudinov, Smrckov, Nurudinov...) vaš svijet, meni moj. S tim da ja nemam problema da povremeno gurnem nos u vaš svijet i posmatram, povremeno sa divljenjem, povremeno sa čuđenjem.
Smatram da se iz sveg postojećeg znanja uvijek može nešto naći i za mene. Možda drugi pogled na nešto što ja smatram svojim bushidom. Ili nešto drugo interesantno (nove filozofije, poezije...)

Anyway, povremeno mi nedostaju (barem da čitam) neke ozbiljnije diskusije koje se ne spuštaju na nivoe srbijanskih sjednica parlamenta, ali..daj šta daš. :D
HardcoreMX

#739 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

kerima1 wrote: :lol: :D
Ma svi smo mi i u pravu i krivu, svi se petljamo gdje ne treba niko u se i podase :D
e to je vec tema drugog pdf.a.. :oops: :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#740 Re: drugi pogled na religiju

Post by Connaisseur Karlin »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:Moj pogled na islam (tema je o pogledima na religiju, pa hajd) se temelji na ehli-sunnetskom poimanju islama, uz otvorenu naklonost spram različitih tesavufskih tumačenja (ovo ti zoveš "hodžinskim dogmatizmom" ili kako već), ali sam rad da čujem i druge muslimanske opcije, tumačenja, poglede... Tvoj stav i odnos prema islamu se temelji na tebi samom. Zato sam ja nebitan u priči, a tebi je sve itekako važno jer moraš do kraja braniti ego, jedino to imaš.
Ja nemam potrebu da nekog uvjeravam kako je nešto istina, da vazim i misionarim, da kritikujem i napadam. To je tvoje. Od svega toga što površno poznaješ (islam, arapski jezik, djela sufijskih velikana, itd) napravio se određenu kompilaciju i odlučio si svojim spoznajama počastiti šaku forumaša...Nisi nikada ciljao na nešto veće? :mrgreen:
arzonja, haj'd ja se i ti vec odvno razumijemo oko nasih stavova vezanih za reliigju i religije

moj stav je iz drugacijeg ugla, ali ne eksluzivno licnog, vec povijesnog iliistrazivackog kopariranja iz uglra tradcija kulutra nraoda i drugih drustveih fakotra koji su ujtecali na formiranje religija

drugo , Islam takodjer ima svoj stav i cesto puta drugaciji pogled ka prema krscanstvu i judaizmu, iako su i krscantsvo i judaizam postavili svoje stavove, zato je meni ta potreba kompariranja interesantna; naravno Islam je treca po redu abrahsmaka religija i razumijem da tezi ka izucavanju prethodne dvije religije, ali i druge dvije relgiije imaju svoje stavovoe , a koji bi se trebali prihvatiti kao njihova religijska istina

Ja jako rijetko vidim da se jevreji petaljaju u druge dvjie relgiije, istina, i nemaju jednak razlog kao krscani i muslimani , ali opet , nnemaju namjeru da sebe opravdavaju drugima, jer im drugi interpretiraju njihove Knjige :)
arzonja, evo tri dana cekam na ogovor, bitte danke :kiss:
Nurudin

#741 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Evo mi Džibril dostavio prije nekog vremena , dok sam bio u svojoj pećini :-D

Krik crnog gavrana u crnoj noći (pomislih da je negdje tu i crni kamen sa crnim mravom na sebi).
Gluho je i svi spavaju
Osim bolesnika koji stenju po bolničkim sobama i okreću se kao jagnjad na ražnju što su ih pojeli nekad na teferičima.
U sobi pored, rodi se novi život i on kriknu kad ga odvojiše od majke, od svega.
Žena kriknu na sedmom spratu svršivši.
Hodža Albanac vatreno kriknu sabahski ezan, kao da je na takmičenju učača Kur'ana, a sam Allah mu je žiri.
Dan se otkri ćuteći...
Ljudi počeše da se kreću po inerciji, jedni druge nosiše ulicama. Kao kad nose mejita na dženazi. Zagledam im se u oči,
a oni se iznenade i pomalo uvrijede, kao direktor Pantić.
Ne cveta cveće ni u njihovo preduzeće, pa misle da je to u vezi toga...
A ja sam samo u potrazi za nečim zaboravljenim u njima.
Sjedoh da popijem kahvu.
Žena sa nekim krotkim muškim dobričinom kojeg je tek upoznala preko fejsbuka, hoće da sjedne kod mene.
Ne može, rekoh.
Neću da slušam ništa konkretno dok pijem kafu.Samo žamor, sunce, sirene od nervoznih vozača, i poneku zaostalu riječ prolaznika.
Dosta mi je životnih priča, sve su jednostrane i uljepšane.
Hoću da se raspem u ritam čaršije.
Hodža opet zauči podne. Ovaj to uradi poslovno i rutinski kao konobar što raznosi kahve.
Odjednom se žustro otisnuh niz rijeku u susret nečemu što mi izmiče. Kad sam se umorio, osjetih da sam stigao.
Kao u Rumijevoj poemi, bio sam opet ono što sam tražio.
Sve ovo i ništa.
Krikovi noću kao iz podsvijesti, bolesni, griješni, strastveni , uplašeni hladnoćom odvojenosti što plaču bogu kroz albanskog hodžu .
Dnevna rutinska, hiponotisana masa pojedinaca, svak' sa svojom lažljivom životnom pričom, opterećena samo samim sobom.
Sve sam i nisam istovremeno, istopim se kao sladoled pod jezikom djeteta,
kad potrčim prema Suncu.
Smrcak15

#742 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote: Vrlo sam ti jasno , juče , nekoliko puta , vrlo precizno objasnio gdje se nalaze logičke greške u tvome "božanskom testiranju".
Ne možeš biti toliko glup da ne razumiješ ono na šta sam precizno pokazivao.

Zadnji put , evo ponavljam : ako je bog sveznajući i stvorio je tebe i ponudio ti test , za koji on već zna da ga nećeš proći,
zato što je sveznajući a ti nisi, onda te je zajebo, plus je to sadistički sa njegve strane jer završetak te priče je da će griješnik
u pakao, a bog je već znao da hoće , pa je mučenje griješnika jedini njegov cilj.

Sad evo još na jedan način, možda nisi shvatio : ako je bog milostiv, pa te stvorio i ponudio ti test života , ali se ti toga ne sjećaš,
te ponude i onda dođe neki čovjek koji se zove božijim poslanikom i kaže ti za taj test i ti se i dalje ne sjećaš.
Onda ti taj poslanik kaže "vjeruj meni da je tako", a zatim kaže bog i tebi i poslaniku "neće niko vjerovati ako ja , Allah, to neću!".
Dakle, opet je ovdje bog sadista . Naglašavam da je to tvoja i zvanična islamska , a ne moja percepcija boga.

Ta priča Z. Naik , je zamka za naivne i priglupe ljude. Retorička igra riječima . Kažeš : "bog ti dao test i traži da vjeruješ da ti je dao
test, iako se ti ne sjećaš, a ne sjećaš se JER ako bi se sjetio onda bi ZNAO da te testira, tebe i tvoju vjeru u njega i svi bi poožili"
Šta reći na ovo nego :lol: :lol:

Osim što je smiješno, i dalje boga predstavlja kao zločestog čiku koji neće da kaže da te testira, jer onda bi svi u dženet, a ovako
će ih biti za mučenja i to većina, kako tvrdi zvanični islam i Smrle.

Meni je pošteno i iskreno kad vjernik kaže "ja vjerujem" , čak i poštujem takve ljude i ne diram u njihov mir, sve dok oni ne
diraju u moj. Znači, kažeš ne znam ali vjerujem , kontradikcije izmirujem svojom vjerom i povjerenjem u Muhameda, neću da
se zahmetim time, zadovoljan sam svojim stanjem. To poštujem
Međutim, u praksi, većina vjernika nisu takvi, ogromna većina. Svi te gnjave svojim vjerovanjem, pozivaju na pravi put,
i da apsurd bude veći , pozivaju "na razum" ili na logiku . To govori da oni podsvjesno nisu zadovoljni ni mirni sa svojim vjerovanjem,
nego im treba potvrda drugih i treba im dominacija kojom će moći svaki drugi glas da ućutkaju.
To ne poštujem .
Zadnji put , evo ponavljam : ako je bog sveznajući i stvorio je tebe i ponudio ti test , za koji on već zna da ga nećeš proći,
zato što je sveznajući a ti nisi, onda te je zajebo, plus je to sadistički sa njegve strane jer završetak te priče je da će griješnik
u pakao, a bog je već znao da hoće , pa je mučenje griješnika jedini njegov cilj.
kako te zajebo, ako ti kaze ako hoces da budes podlozan testu, dobit ces slobodnu volju, pa ili da zasluzis moju milost ili da padnes na testu pa zasluzis kaznu (iako zna svako ko ce gdje otici ali im ne kaze)

To sto zna gdje ce ko otici nemoze ga to sprecavati da stvara, samo eto zato sto znam ako ih stvorim da ce otici u pakao, pa bolje onda da ih onda i ne stvaram.

pazi sad ovo

Andjeli diskutuju sa Allahom zbog stvaranja covjeka i postvaljanja covjeka na zemlij:

2:30. A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate."

mi smo na poziji meleka, ne razumijemo nekad nesto , nemozemo razumom, ni mudroscu ni vidom ni sluhom dokuciti nesto sto je planirano, ali kad se ono ostvari tek shvatimo svrhu svega sto je kako je...

pa nastavlja

2:31. I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"
32. "Hvaljen neka si" - rekoše oni - "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."
33. "O Ademe," - reče On - "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"

znaci ovdje vidimo razliku, andjeli nemaju slobodnu volju niti mogucnost novog saznanja, kao covjek sto ima, covjek ima slobodnu volju i moze da nauci, da se okoristi znanjem, i tu je prednost covjeka nad andjelima...jer se svojim znanjem moze uzdignuti iznad andjela.

Boga je podstakla milost da stvori covjeka gdje ce dobiti slobodnu volju na testu u zivotu pa da preko tog testa zasluzi vjecnu milost boziju i zivot vjecni u Raju.

Iz svoje pravednost Bog pita duse, ko hoce da pristane na ovaj test pa da ima slobodnu volju, ili i da zasluzi vjecni zivot u Raju u Bozijoj milosti,ili da budes nesto poput robota, jer bez slobodne volje si moze se reci robot, radis za sta te programira da radis i govoris, nista nemozes na svoju ruku sam raditi.

Ako te Bog pitao hoces li na test da budes ili kaznjen ili nagradjen (iako je znao gdje ces iz svog sveznanja) ti si odabrao slobodnu volju i sansu za vjecni zivot....ne samo to nego ti je slao poslanike, knjige, dokaze...samo trazi od tebe da se ne oholois pred njegovim dokazima i da razmisljas, smao razmisljas bez predrasuda pa vidi sta i kako onda....

nema logike da mi stvorenja nastane iz nista od nista, jer prije Big banga nije bilo nista, to nista nije vakumski prostor koje je nesto, nego govorim o nista a to je ono o cemu kamenje razmislja , to je pravo nista, da bi dobio slikovit prikaz sta je to nista, i iz tog nista vidi nas ovdje....

nema logike da mi nastanemo iz nista od nista, i da nam je sve po taman na zemlji, gledaj, smjene noci i dana bas onoliko koliko treba za odmaranje ispavanje, kultivaciju biljaka, godisnja doba, razdaljina od sunca, razdaljina od mjeseca, raspodjela hemijskih elemenata u prirodi i kosmosu itd
kada se radjamo, daje nam u utrobi majke oci iako netrebaju nam tad, daje nam usta, ruke , noge, nista nam netreba tad, ali treba za buducnost, daje ti vodu hranu raznovrsnu iz zmelje, pogledaj samo dojence kako ima cucla, samo trazi da vuce u usta, kako je to Bog dao od starta da bi dijete prezivjelo da moze vuci mlijeko iz majcinih grudi...itd

ovaj meni zivot djeluje kao da smo dosli u prostoriju i skrivena kamera nas snima a neznamo za to, sve nam je potaman u sobi, omoguceno za normalan zivot i testiranje, nema smisla da smo dosli iz nista od nista u potaman sobu gdje nam je sve omoguceno za normalan zivot.

Jer ti kao da hoces da kazes, eto ako Bog zna da cu u dzehennem zasto me stvorio, ja bi prije rekao ,ti se krijes iza toga za svoj nerad i nezainteresovanost za boziju milost, pa gledas da to opravdas, a u sustini ako ti odes u dzehennem budi siguran da ces znati da ti Bog nije nepravdu ucinio, nego dobio ono sto si zasluzio...nemozes furati pricu kao eto Bog znao da cu u dzehennem i opet me stvorio, a zaboravljas da te pitao (ustvari doslo saznanje preko Kurana) hoces li na test ili ne, pa cim sim rodjen pristao si onda.

Ti dodjes onda Kod BOgana sudnji dan, i kazes, Boze sjecam se sad kad smo usli ugovor prije mog rodjenja, da budem poslat na zemlji da budem podlozan testu, zasto si dopustio da pristanem na test ako si znao da cu u dzehennem,

a sta ako ti on kaze:

To sto sam ja znao da ces u dzehennem i to samo zbog djela svojih ruku, nisam te ja tjerao da ides u dzehennem, sami si isao putem koji vodi tamo, zar ti nisam slao poslanike, knjige, cak su ti ljudi pricali na forumu klixa koliko puta, slomili se ljudi zivi objasnjavajuci a ti glavu okretao i gledao kako ces to osporiti.
Zar sam ja zbog svog sveznanja trebao da uskratim to sto sam naumio da stvorim covjeka kako bi mu dao svoju milost a milost moju treba zasluziti preko dobra i zla, znaci testa a ne na fine oci. Zar nisam upozoravao da se ne ide ovim putem koji vodi u dzehennem??

Sta ces ti onda reci kakvo je opravdanje Bogu u toj situaciji??

Sad evo još na jedan način, možda nisi shvatio : ako je bog milostiv, pa te stvorio i ponudio ti test života , ali se ti toga ne sjećaš,
te ponude i onda dođe neki čovjek koji se zove božijim poslanikom i kaže ti za taj test i ti se i dalje ne sjećaš.
Onda ti taj poslanik kaže "vjeruj meni da je tako", a zatim kaže bog i tebi i poslaniku "neće niko vjerovati ako ja , Allah, to neću!".
Dakle, opet je ovdje bog sadista . Naglašavam da je to tvoja i zvanična islamska , a ne moja percepcija boga.
da , to sto se ti ne sjecas, upravo si na testu, znaci infomrisan si, a poslanik je dao svoje dokaze da istinu govori, pa ti si na poravom onda testu

poslanik donese dokaze da je uistinu poslanik, da ne laze, i kaze duse su stvorene prije rodjenja i pitane za test pa ko je rodjen pristao je, sad si ti pod testom, hoce li mu povjerovati ili ne, a on ti je donio dokaze da ne laze, sad ti tu vagaj onda u sta ces da vjerujes, imas totalnu slobodnu volju da vjeruje u Boga ili u nista ili djavola ili sta god da zamislis.

zamisli se ovako:

ti si student, pa krenes u skolu kao i svi ostali studenti, iako si jako los djak, zbog svoje nemarnosti i nezaisnteresovanosti za ucenje, prolazis lose, pa se pitas, zasto ste me poslali u skolu, kakva je poenta da me patite ovako sa ovim ekvacijama matematickim i racunanjem hemijskih elemenata.
To sto si to nezainteresovano salabajzer pa te ide skola lose, iako roditelji trube da ucis kupuju sve sta treba za skole ali dzaba , zbog svoje neozibiljnost propadnes na kraju studiranja.

Ko je ovdje kriv, st so propao, skola, roditelji ili ti??? pa ti naravno, zbog svog nezalaganja i nezainteresovanosti da ucis zavrsio si kako si zavrsio, i onda bi ti krivicu na drugog svalio, iako su profesori vidjeli da nece od tebe nista biti, jer si pokazivao totalnu nezainteresovanost na lekcijama, niti si prepisivao sa table niti radio zadace, slusao muziku sa slusalicama i podignutim nogama na stol.

jesu li profesori krivi u ovoj situaciji i akosu znali da ces propasti , hcoes li ti kao student krivit sto su te oborili??
tako isto sa zivotnim tetsom, gdje padnes zbog svog nerada

lakse je doci do Raja i Bozije milosti nego zavrsiti skolu, ljudi kad kiksaju na bozijoj milosti je zato sto su nezainteresovani za nju, zasto bi ti je on davao ako je ne zasluzis??
Nurudin

#743 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Kakav nerad bolan, evo vidiš da radim , čak je i do tvoje tvrde glave doprijelo nešto logično i smisleno, kad
si povukao paralelu između nas i meleka koji ne razumiju zašto bog stvara nekoga ko će nered činiti na zemlji.

Dakle, sva ta tvoja priča sa primjerima nema smisla i ne prebacuje krivicu na mene, nego ostaje na tvom obožavanom
sadisti , jer ako ja padnem test zbog lijenosti ili nezaisntersovanosti, neće me niko peći na roštilju .
Dok tvoj bog kaže da hoće. I još kaže da to što sam ja nezaintersovan je NJEGOVA volja i da se je ne mogu početi
zanimati vjerovanjem u njega, sve dok to ON neće.
Tako kaže svom poslaniku koji se bio malo iznervirao jer ljudi neće da vjeruju u njegovo božansko poslanje i priču o testu.

Zatim te pozove da razmisliš o svemu tome i kako to, ima li to smisla? Međutim, šta Smrčak radi ?
Zamajava se nekim retoričkim zavrzlamama da bi spasio Alaha od njegove nedosljednosti .
Smrcak15

#744 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

da jos vise pojednostavnim odgovor

sta mislis ovako:

Dodjes na sudnji dan a On ti kaze, da ti objasni svu situaciju, pa kad ti objasni, ti tek onda shvatis mudrost svega, i stvaranja i sto je test bio kako je bio itd
Pa ti kad ti pojasni situaciju vise nemas nedoumica oko toga, pa kaze poslije, eh sad nakon sto si dobio objasnjenje da krenemo sa sudom onda da vidimo kakav si ti bio na zemlji. Kako mislis da ces proci , jer nakon sto si dobio zadovoljavajuci odgovor nemas vise nikakvih dilema....

to je isto kao kad student se pitas, sta cemo imati koristi u zivotu od ovih ili onih zadataka matematike, kakva je poenta da ovo radimo...ti u tom momentu nikako nemozes da shvatis mudrost zbog cega to radis, ali ti i dalje radis li radis zadatke jer ti tako govore.

pa poslije kad zavrsis skolu i krenes raditi, objasniti se sto si sta radio u skoli, kaze ti sef, ti mozda nemas sad koristi neke od pojednih zadataka sto si radio u matematici, ali si nama ovdje u firmi dokazao sa skolskom diplomom da znas nauciti, i savladati tako teske operacije i zato smo te angazovali, jer ako si mogao nauciti tako teske zadatkje da savladas , savladat ces i ove zadatke na poslu.

i ti tek onda shvatis zasto si lio znoj tokom skoli, i bude ti drago onda, jer si dosao do mudrosti , saznao si sto si se mucio i da nije bilo uzalad, jer ce sad naplata toga rada biti.

tako isto je i na sudnjem danu po ovom tvom pitanju, ti ces dobiti odgovore, i shvatis ces situaciju i cak ces je i prihvatiti jer kad se nesto logicki i razumski objasni, a mozda sad nemozes da dokucis odgovore na neka pitanja ali na sudnjem danu ces ih dobiti, pa sta si pripremio za suda onda??
Nurudin

#745 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

:mrgreen: :thumbup:
Nurudin

#746 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:da jos vise pojednostavnim odgovor

sta mislis ovako:

Dodjes na sudnji dan a On ti kaze, da ti objasni svu situaciju, pa kad ti objasni, ti tek onda shvatis mudrost svega, i stvaranja i sto je test bio kako je bio itd
Pa ti kad ti pojasni situaciju vise nemas nedoumica oko toga, pa kaze poslije, eh sad nakon sto si dobio objasnjenje da krenemo sa sudom onda da vidimo kakav si ti bio na zemlji. Kako mislis da ces proci , jer nakon sto si dobio zadovoljavajuci odgovor nemas vise nikakvih dilema....

to je isto kao kad student se pitas, sta cemo imati koristi u zivotu od ovih ili onih zadataka matematike, kakva je poenta da ovo radimo...ti u tom momentu nikako nemozes da shvatis mudrost zbog cega to radis, ali ti i dalje radis li radis zadatke jer ti tako govore.

pa poslije kad zavrsis skolu i krenes raditi, objasniti se sto si sta radio u skoli, kaze ti sef, ti mozda nemas sad koristi neke od pojednih zadataka sto si radio u matematici, ali si nama ovdje u firmi dokazao sa skolskom diplomom da znas nauciti, i savladati tako teske operacije i zato smo te angazovali, jer ako si mogao nauciti tako teske zadatkje da savladas , savladat ces i ove zadatke na poslu.

i ti tek onda shvatis zasto si lio znoj tokom skoli, i bude ti drago onda, jer si dosao do mudrosti , saznao si sto si se mucio i da nije bilo uzalad, jer ce sad naplata toga rada biti.

tako isto je i na sudnjem danu po ovom tvom pitanju, ti ces dobiti odgovore, i shvatis ces situaciju i cak ces je i prihvatiti jer kad se nesto logicki i razumski objasni, a mozda sad nemozes da dokucis odgovore na neka pitanja ali na sudnjem danu ces ih dobiti, pa sta si pripremio za suda onda??
Ok, znači ja ću tek nekad kasnije na sudnjem danu ili kad već bude odlučeno, shvatiti i razumjeti .
Pa ok, to je koncept vjerovanja , to nema nikakve veze sa nekom logikom koja te dovodi do zaključka, već se tu
kaže "saznaćeš kad umreš ".
Nadam se da si ti svjestan, odnosno želim vjerovati da jesi, kako to nema nikakve temelje za pozivanje na razum , nego
je to pozivanje da se vjeruje.. Onaj ko odluči ne vjerovati u to, se ima puno pravo pozivati na razum jer jednostavno
ne vidi smisla u tome da nekome vjeruje na riječ i da radi što mu taj neko, u ovom slučaju Muhamed, kaže.
Plus se može pozvati i na same riječi tog učenja kojemu treba da vjeruje, da ako Allah neće čovjek ne može vjerovati.
I to je to , čist si pred sobom i svojim razumom, a čist si i pred Allahom.
JVC

#747 Re: drugi pogled na religiju

Post by JVC »

TLR wrote:Na temu lutanja...

I tako sve krene :D odoh u tacku
Smrcak15

#748 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Kakav nerad bolan, evo vidiš da radim , čak je i do tvoje tvrde glave doprijelo nešto logično i smisleno, kad
si povukao paralelu između nas i meleka koji ne razumiju zašto bog stvara nekoga ko će nered činiti na zemlji.

Dakle, sva ta tvoja priča sa primjerima nema smisla i ne prebacuje krivicu na mene, nego ostaje na tvom obožavanom
sadisti , jer ako ja padnem test zbog lijenosti ili nezaisntersovanosti, neće me niko peći na roštilju .
Dok tvoj bog kaže da hoće. I još kaže da to što sam ja nezaintersovan je NJEGOVA volja i da se je ne mogu početi
Tako kaže svom poslaniku koji se bio malo iznervirao jer ljudi neće da vjeruju u njegovo božansko poslanje i priču o testu.

Zatim te pozove da razmisliš o svemu tome i kako to, ima li to smisla? Međutim, šta Smrčak radi ?
Zamajava se nekim retoričkim zavrzlamama da bi spasio Alaha od njegove nedosljednosti .
ako odes na test dobrovoljno, i padnes na testu, ko je kric , profesor ili ti??

to sto profesor mozda i zna da cea pasti jer je prikmjetio koliko neznas i da to nije dovoljno za testa, ali ti odaberes test i bude kako bude...jedinica ko kuca. :D

itekako ce te peci na rostilju druze, kada ti ne dadne diplomu on je tebe tako kaznio jer si tgo i zasluzio, a cim ne dobijes diplomu nemozes aplicirati za te poslove gdje je trazena diploma da je zavrsena taj i taj fax.

samim tim sto nemozes traziti te poslove kaznio te je :wink: jer sad ces morati teze poslove raditi umjesto da radis laganiji posao , mislim fizicki laganiji.

On je stvorio dzehennem da bude kazna onima koji zasluze, a obecao je tako isto da nikome nece nepravdu uciniti, ti mozes pred njim doci i reci Boze rekao si da neces nepravdu uciniti narodu, pa ti on potvrdi i kaze, tacno da necu, hajmo sad da krenemo na sudnjem, pa ti izvaga svaki atom tvojih djela , iti jasno sve vidis sta koliko vaze, pa pårevagne ono sto nebi nevalja i zasluzis mozda dzehennem.
Ko je kriv ovdje, ti sto si se nakupio grijeha ili Bog?

I još kaže da to što sam ja nezaintersovan je NJEGOVA volja i da se je ne mogu početi
ne kaze to, nije tacno

nego ti svojim pocetnim stavom ga izazoves da ti prekrije srce i oci, znaci problem je u pocetnom stavu, on ti je dao slobodnu volju da odaberes, pa ti na osnovu svog razuma i djela svoj stav pocetni kreiras, sa slobodnom voljom,

recimo ti u startu imas osjecaj gadjenja prema vjeri, iako nista neznas ni o jednoj vjeri, ali ti si stava, ne zelim da vjerujem, pa ako se neko potrudi da iznes kakav dokaz ti letis prvi da ga osporis, eh Allah vidi ovo tvoja iskrenost ili mrzovolja za vjeru, ako mrzis i boris se ne dajes sansu, da razmislis, nekad covjek mora gorku tabletu popiti iako je onda gorka ali ona je lijek, tako isto covjek mora da shvati da mora promijeniti svoj stav prema Bogu tek onda mozes da ocekujes da ti se otkljuca srce.

Ti mozes osjecati to sto osjecas, ali nekad razum nadvlada, ti osjecas mrznju prema vjeri i prema Bogu, ali razum kaze, daj mu sansnu, nek iznese dokaze pa sudi na osnovu dokaza, ako srce povinuje razumu mozes uspjeti, ali ako se srce usprotivi iako te razum nagovara da pruzis sansu.

da Bog ne da nekome da vjeruje jer sa vjerovanjem kada ti dopusti to, fakticki to je pruza ruku spasa onda, ali ako ti imas stav pocetni, ne zelim da vjerujem, netrebaju mi dokazi, pa i kad neke dokaze za vjerovanje se iznesu, tvoje srce naginje prema nevjerovanju, i pocne da trazi dokaze da ospori te dokaze kako bi istakao svoje nevjerovanje takvima Bog blokira, jednostavno stavi zastor preko srca i ociju da nemoze spoznati istinu, pa se sejtan natovari na ljeda koji filuje covjeka raznim laznim idejama pa se realnost izokrene, dobro postane zlo, zlo postane dobro...i onda jako se tesko ocvjeku snaci u toj situaciji.

znaci kada se dokaz iznese, ako je valjan i logicki dokaz, a ako ti i dalje ides i naginje srce prema nevjerovanju i trazi dokaze da pobije te argumente za Boga, ti si fakticki iz svog pocetnog stava odlucio da ti se dusa priklanja nevjerovanju, znaci izabrao si.

ali mudar covjek treba ovako da konta, okjk, neznam dali ima Boga, necu nikome vjerovati dok svi ne iznesu sta imaju , i nevjernici i vjernici, daj nek iznesu dokaze pa cu onda prosudjivati. znati bez da imas naklonost i prema kome, znaci objektivno rasudjivanje, tek tad ti si u situaciji da ti se pruzi ruka spasa.

ali ako imas pocetni stav koji je subjektivan, a ne objektican pa taj subjektivan stav utice da ti guras sve sto puse u tvoje vjerovanje i drzi ga zivim, mislis da Bog nezna ljudska srca sta hoce sta nece, ma zna svacije misli.
Zamajava se nekim retoričkim zavrzlamama da bi spasio Alaha od njegove nedosljednosti
nema tu nikakvih retoriskih zavrzlama , nego sve imam neku vrstu dokaza za sto tvrdim.
Bloo
Globalna šefica

#749 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

TLR wrote:Na temu lutanja...

]
Ah, oci crnje... :thumbup:
zagortenej

#750 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

U ovom smrletovom poređenju Allahovog testiranja ljudi sa profesorom i učenikom, profesor je daleko milostiviji od Allaha.
Jer te profesor prvo nauči, pa te testira, pa ako padneš ima popravni itd, a Allah te nauči, pa ti izbriše pamćenje i onda te testira o onome što te bio naučio.
I ko ne bi pao na ispitu :-)
Locked