Pa ima i vise vrsta dijasporaca,jedni ozene Svabicu i ne uce djecu bosanski jezik te se trude da mu djeca imaju sto manje veze s Bosnom. Drugi opet (karakteristicno za Krajisnike npr) u trecoj-cetvrtoj generaciji vani opet forsiraju svoj jezik,zenidbu sa nasim ili stranca preobraze,djeci daju nasa imena i cini ti se da zive u Bosni i danas. Do tebe jemeteorit135531 wrote:Nisam ja prevrnuo plocu. Ja bih volio ako je ikako moguce da zaboravim bosanski jezik. Volio bih da mogu zaboraviti odakle sam, sve sto me veze za BIH sto zbog prijasnjih mahom negativnih iskustava, sto zbog toga jer sam ucahuren u jednom cosku i ne mrdam se vec dobrih godinu dana.Seyfo wrote:Ja se na ovoj temi osjecam kao u twilight zone...u smislu neki prevrnuse plocu skroz kontra...npr.drug meteorit
Ali mislim da ne trebam zaboraviti odakle sam.
Jasno je meni gdje ja idem, samo volio bi da ostanem ono sto jesam, i da ne pokusavam biti ono sto ne mogu biti.
Postoji hiljadu razloga zasto ne volim grad u kojem zivim, ali ne treba da se stidim svog porijekla, gdje god da odem.
Mozda ozenim Svabicu pa polako i izblijedi sjecanje na to neko Sarajevo, ali vjerujem kad se covjek kroz neko vrijeme sredi, da se ipak sjeti ko je i sta je.
Pouka je da jednostavno manje od 1% ljudi koji emigriraju na Zapad, rade to sa zeljom da se nikad ne vrate. Svi ostali Njemacku posmatraju kao zlatnu euro koku koja lijeze hrpe novcanica , ne raskida se veza sa Bosnom tako lako i tako brzo kao sto neki misle.
Broj ucesnika na ovom forumu iz dijaspore to svakako potvrdjuje.
Ne idem nigdje iz BiH
-
Seyfo
#726 Re: Ne idem nigdje iz BiH
-
kox
#727 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Srecom pa kod nas nema puno budzetlija, sve sami privatnici. U mojoj firmi koja je privatna i domaća je do prije par godina bila puna plata godinu dana porodiljskog, sada je mislim 80%. Topli obrok se naravno ne prima. U dosta privatnih firmi je bila puna plata 3 mjeseca, tj. dopuna od kantonalnih primanja do pune plate a nakon toga samo primanja od kantona. Bolje nego kod gore navedenih, srazmjerno našim i njihovim mogućnostima , kako god okrenes.ultima_palabra wrote: Cega godina dana? Neplacenog porodiljskog? Ako nisi budzetlija.
- ultima_palabra
#728 Re: Ne idem nigdje iz BiH
I u firmama u kojima sam radio i radim je tako bilo, ali u ovoj u kojoj je zena nije.kox wrote:Srecom pa kod nas nema puno budzetlija, sve sami privatnici. U mojoj firmi koja je privatna i domaća je do prije par godina bila puna plata godinu dana porodiljskog, sada je mislim 80%. Topli obrok se naravno ne prima. U dosta privatnih firmi je bila puna plata 3 mjeseca, tj. dopuna od kantonalnih primanja do pune plate a nakon toga samo primanja od kantona. Bolje nego kod gore navedenih, srazmjerno našim i njihovim mogućnostima , kako god okrenes.ultima_palabra wrote: Cega godina dana? Neplacenog porodiljskog? Ako nisi budzetlija.
Poenta je da to ne treba biti opcionalno, ako hocemo iole pozitivne demografske pokazatelje.
-
kox
#729 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Naravno, sa tim se potpuno slažem.ultima_palabra wrote:I u firmama u kojima sam radio i radim je tako bilo, ali u ovoj u kojoj je zena nije.kox wrote:Srecom pa kod nas nema puno budzetlija, sve sami privatnici. U mojoj firmi koja je privatna i domaća je do prije par godina bila puna plata godinu dana porodiljskog, sada je mislim 80%. Topli obrok se naravno ne prima. U dosta privatnih firmi je bila puna plata 3 mjeseca, tj. dopuna od kantonalnih primanja do pune plate a nakon toga samo primanja od kantona. Bolje nego kod gore navedenih, srazmjerno našim i njihovim mogućnostima , kako god okrenes.ultima_palabra wrote: Cega godina dana? Neplacenog porodiljskog? Ako nisi budzetlija.
Poenta je da to ne treba biti opcionalno, ako hocemo iole pozitivne demografske pokazatelje.
-
meteorit135531
#730 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sta moze biti razlog za covjeka iz dijaspore koji ima ispod 40 godina da odluci da se vrati iz recimo, Svedske u Bosnu?
Postoji li takav covjek uopste? Sta se ovi dezurni pljuvaci iz dijaspore ne vrate, mogu li nam objasniti?
Postoji li takav covjek uopste? Sta se ovi dezurni pljuvaci iz dijaspore ne vrate, mogu li nam objasniti?
- mousstapha
#731 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nece treba da mu dodje u dijasporu i vrati se on.meteorit135531 wrote:Sta moze biti razlog za covjeka iz dijaspore koji ima ispod 40 godina da odluci da se vrati iz recimo, Svedske u Bosnu?
Jedan od razloga.
-
meteorit135531
#733 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nikad mi nece biti jasno, ali nikad..mousstapha wrote:Nece treba da mu dodje u dijasporu i vrati se on.meteorit135531 wrote:Sta moze biti razlog za covjeka iz dijaspore koji ima ispod 40 godina da odluci da se vrati iz recimo, Svedske u Bosnu?
Jedan od razloga.
Spomenes kredit za stan , upali se dijaspora komentarom da se i vani zivi na kredit i da je tesko
Spomenes otimanje mobitela i bjesne vozace sto ugrozavaju pjesake, upali se dijaspora sa komentarom da toga ima i vani, da postoje kvartovi u koje policija ne smije uci
Spomenes diskriminaciju na konkursu za posao, upali se dijaspora sa komentarom da toga ima vani i da njima domaci uzimaju posao
Spomenes kako je narod odvratan i pokvaren u Bosni, upali se dijaspora sa komentarom da su domaci ljudi veliki rasisti , nacisti, i ksenofobi
Spomenes da je narod gladan u Bosni, i da mnoge porodice u BIH nemaju veceras sta jesti, upali se dijaspora sa komentarom da se 1.4 miliona Nijemaca hrani u narodnim kuhinjama, posebno u Minhenu.
Spomenes da nema posla u Bosni, upali se dijaspora sa komentarom da je narod u Bosni lijen i da nece da radi.
Spomenes da su male plate u Bosni, upali se dijaspora sa komentarom da dok platis stan, rezije, osiguranja ostane Veliko NISTA.
Pa me zanima sta ih toliko drzi na Zapadu i sto se ne vrate?
Barem nek daju jedan razlog ili opravdanje sto naravno nece uciniti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#734 Re: Ne idem nigdje iz BiH
lakše je pitanje što ih drži na forumu 
-
Fudo387
#735 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Realno, zaboli me qrac i za tobom, i za dijasporom, i za kradjom mobitela, kako kod kuce tako u inostranstvu.meteorit135531 wrote:Nikad mi nece biti jasno, ali nikad..mousstapha wrote:Nece treba da mu dodje u dijasporu i vrati se on.meteorit135531 wrote:Sta moze biti razlog za covjeka iz dijaspore koji ima ispod 40 godina da odluci da se vrati iz recimo, Svedske u Bosnu?
Jedan od razloga.
Spomenes kredit za stan , upali se dijaspora komentarom da se i vani zivi na kredit i da je tesko![]()
Spomenes otimanje mobitela i bjesne vozace sto ugrozavaju pjesake, upali se dijaspora sa komentarom da toga ima i vani, da postoje kvartovi u koje policija ne smije uci![]()
Spomenes diskriminaciju na konkursu za posao, upali se dijaspora sa komentarom da toga ima vani i da njima domaci uzimaju posao![]()
Spomenes kako je narod odvratan i pokvaren u Bosni, upali se dijaspora sa komentarom da su domaci ljudi veliki rasisti , nacisti, i ksenofobi![]()
Spomenes da je narod gladan u Bosni, i da mnoge porodice u BIH nemaju veceras sta jesti, upali se dijaspora sa komentarom da se 1.4 miliona Nijemaca hrani u narodnim kuhinjama, posebno u Minhenu.![]()
Spomenes da nema posla u Bosni, upali se dijaspora sa komentarom da je narod u Bosni lijen i da nece da radi.![]()
Spomenes da su male plate u Bosni, upali se dijaspora sa komentarom da dok platis stan, rezije, osiguranja ostane Veliko NISTA.![]()
Pa me zanima sta ih toliko drzi na Zapadu i sto se ne vrate?
Barem nek daju jedan razlog ili opravdanje sto naravno nece uciniti
Cuj upalim se...
-
moonca
#736 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sve misle, sutra ce imati vise srece... i tako prolaze godine.Pa me zanima sta ih toliko drzi na Zapadu i sto se ne vrate?
- madner
#737 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Jos uvijek nesposobni spamaju temu, mada imaju svoju.

-
mali jomu
#738 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Suncano je, haj"te na kahvu.

- Logovan
#739 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Samo treba ići sa kahve na kahvu i ponekad se javiti na biro.mali jomu wrote:Suncano je, haj"te na kahvu.![]()
-
Fudo387
#740 Re: Ne idem nigdje iz BiH
mali jomu wrote:Suncano je, haj"te na kahvu.![]()
Nedajte se braco,

...borimo se!
- mousstapha
#741 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sta se smijes, de odgovori na pitanje.Fudo387 wrote: Realno, zaboli me qrac i za tobom, i za dijasporom, i za kradjom mobitela, kako kod kuce tako u inostranstvu.
Cuj upalim se...
-
Fudo387
#742 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Koje pitanje, postavio ih je do sad bar 300?mousstapha wrote:Sta se smijes, de odgovori na pitanje.Fudo387 wrote: Realno, zaboli me qrac i za tobom, i za dijasporom, i za kradjom mobitela, kako kod kuce tako u inostranstvu.
Cuj upalim se...
-
meteorit135531
#743 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Logika je sasvim jasna. Kad god se pojavi tema ovakvog tipa na forumu se sjati milion individua koji bi rado otisli, ali ne znaju kako, dok bi drugi da ostanu, ali ne znaju zasto.
I onda kada se takve dvije struje konfrontiraju nastane metez koji rezultira jedinim logicnim rijesenjem : Naprdjivanje.
I tako to ide , danima, danima, danima. Prosipa se suplja prica kojoj nema kraja, i prdi se danonocno, a u sustini konacni zakljucak je veoma prost. Ma bolan, Bosna je obicna kita iz koje pokusava otici svako sa 2 grama ciste pameti u glavi.
Nebitno ko si i sta si, ovdje se ne isplati zivjeti jer je ovo obicni brisani prostor bez sadrzaja.
To zna i 2 miliona ljudi sa BH porijeklom koji zive razasuti od Australije do Amerike, to zna i ova saka jada ljudi sto zivi u ovom ogradjenom kavezu sto se zove domovina Bosna i Hercegovina.
Ljudi, manite se corava posla. Mislite prvo na sebe, potom na svoju djecu, mislite o tome da u sistemu kakav je sada, normalan gradjanin nema sta traziti.
Kakav je sistem i je li vam odgovara, prosudite sami.
Bosna i Hercegovina je , ako zanemarimo lazne patriote zemlja koja nema buducnosti i koja je u stvari samo mrtvo slovo na papiru.
Dovidjenja.
I onda kada se takve dvije struje konfrontiraju nastane metez koji rezultira jedinim logicnim rijesenjem : Naprdjivanje.
I tako to ide , danima, danima, danima. Prosipa se suplja prica kojoj nema kraja, i prdi se danonocno, a u sustini konacni zakljucak je veoma prost. Ma bolan, Bosna je obicna kita iz koje pokusava otici svako sa 2 grama ciste pameti u glavi.
Nebitno ko si i sta si, ovdje se ne isplati zivjeti jer je ovo obicni brisani prostor bez sadrzaja.
To zna i 2 miliona ljudi sa BH porijeklom koji zive razasuti od Australije do Amerike, to zna i ova saka jada ljudi sto zivi u ovom ogradjenom kavezu sto se zove domovina Bosna i Hercegovina.
Ljudi, manite se corava posla. Mislite prvo na sebe, potom na svoju djecu, mislite o tome da u sistemu kakav je sada, normalan gradjanin nema sta traziti.
Kakav je sistem i je li vam odgovara, prosudite sami.
Bosna i Hercegovina je , ako zanemarimo lazne patriote zemlja koja nema buducnosti i koja je u stvari samo mrtvo slovo na papiru.
Dovidjenja.
- mousstapha
#745 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kojih milion ljudi, maksimalno se ukljuci 20 ljudi. Ne moze se uzimati nikakva javna percepcija sa foruma, ovo je mjesto na kojem se rijetko pise iskreno.
-
mali jomu
#746 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kahvicaaaa......... 
- salik79
#747 Re: Ne idem nigdje iz BiH
A, da ne bude: "Uve(h)nut ces i ti Nevene!"?moonca wrote:Dovidjenja.
-
detroit-mercy
#748 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nema sreca sa time nikave veze. Vi ko da se palite na guranje, ljudi zive u drzavama/drustvima koja su razvijenija od BH u svakom pogledu i normalno da ce imati kvalitet zivota koji je bolji u odnosu na BiH.moonca wrote:Sve misle, sutra ce imati vise srece... i tako prolaze godine.Pa me zanima sta ih toliko drzi na Zapadu i sto se ne vrate?
Logike i kurca, sto niko ne ide na Kosovo, Sudan ili Moldaviju da zivi, eto raja ide nako da guzica vidi puta.
Svako ide za boljim zivotom.
-
moonca
#749 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sta ocekivati od BiH koja je totalno opustosena. Jako tesko se vartiti na, pa i nivo devedesetih-mada i tada se vec pojavio problem zarade plata u firmama. Ja sam radila u gradjevinskoj takvoj --uzas -- nigdje posla nismo imali. Spavali doslovno po kancelarijama.detroit-mercy wrote:Nema sreca sa time nikave veze. Vi ko da se palite na guranje, ljudi zive u drzavama/drustvima koja su razvijenija od BH u svakom pogledu i normalno da ce imati kvalitet zivota koji je bolji u odnosu na BiH.moonca wrote:Sve misle, sutra ce imati vise srece... i tako prolaze godine.Pa me zanima sta ih toliko drzi na Zapadu i sto se ne vrate?
Logike i kurca, sto niko ne ide na Kosovo, Sudan ili Moldaviju da zivi, eto raja ide nako da guzica vidi puta.
Svako ide za boljim zivotom.
I tako,sticajem okolnosti ili sanse koja se jednom pruza, odem vani. Ni u snu nisam mastala o tako necemu.
Opet, vidim da dosta naroda uziva u danasnjom Bosni. Ima pristojan posao , naslijedio nesto od roditelja ili ce, moze svake godine na odmor/more , mislim da razumijem i te sto su tu.
-
detroit-mercy
#750 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Naravno, imas ljudi koji su sebi izgradili fin zivot, imas one koji su zadovoljni onim sto imaju, imas one koji misle da je tu gdje su najbolje u svijetu.moonca wrote:Sta ocekivati od BiH koja je totalno opustosena. Jako tesko se vartiti na, pa i nivo devedesetih-mada i tada se vec pojavio problem zarade plata u firmama. Ja sam radila u gradjevinskoj takvoj --uzas -- nigdje posla nismo imali. Spavali doslovno po kancelarijama.detroit-mercy wrote: Nema sreca sa time nikave veze. Vi ko da se palite na guranje, ljudi zive u drzavama/drustvima koja su razvijenija od BH u svakom pogledu i normalno da ce imati kvalitet zivota koji je bolji u odnosu na BiH.
Svako ide za boljim zivotom.i primali ,ne znam kako minimalnu platu.
I tako,sticajem okolnosti ili sanse koja se jednom pruza, odem vani. Ni u snu nisam mastala o tako necemu.
Opet, vidim da dosta naroda uziva u danasnjom Bosni. Ima pristojan posao , naslijedio nesto od roditelja ili ce, moze svake godine na odmor/more , mislim da razumijem i te sto su tu.
Ali iscudjivanja poput, sto ljudi odlaze ili sto se ne vracaju u nekom vecem broju, pa jebiga dovoljno je sabrati dva i dva.
Hajde da se raja cudi sto se neko ne vraca iz Afganistana ali iz jedne Njemacke ili USA