Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
-
r_faruk
#726 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Da li je tebi jasno da sam ja svjestan toga? Ili zelis jos jednom napisati post?
Plus kakav ti je sad ovo fazon "depending on the criterion chosen"? Pa onda je i ono sto sam ja napisao sasvim validan argument...
Plus kakav ti je sad ovo fazon "depending on the criterion chosen"? Pa onda je i ono sto sam ja napisao sasvim validan argument...
- Sara03
#727 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Nisam ja pisala članak, već gospodin David Crystal, britanski lingvista i autor dobro poznate "Kembričke enciklopedije jezika".r_faruk wrote: Plus kakav ti je sad ovo fazon "depending on the criterion chosen"? Pa onda je i ono sto sam ja napisao sasvim validan argument...
Mislim da su njegov metodološki pristup, kao i korištenje kriterija za konačno utvrđivanje ove brojke validniji od tvog članka u kojem se spominju samo različiti kontinenti i regije, i značaj koji ima engleski u njihovoj svakodnevici.
- irac300
#728 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Da je Allah samo malo mućnuo glavom, pa umjesto na arapskom, Kur'an objavio na engleskom, sad bi imali Sjedinjene Američke Emirate i islam bi bio svjetski policajac. Eh...Optimus Prime wrote:Znaci, danas smo naucili da je Allah veliki fan engleskog jezika?Smrcak15 wrote:to znaci da je engleski na rasprostranjeni jezik na svijetu danas.r_faruk wrote:sto ponavljas ono sto sam napisao? upravo sam to i rekao...
- Sara03
#729 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Da je Kur'an na engleskom, bilo bi; a što nije na arapskom?

- Smrcak15
#730 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
bit ce islam svjetski policajac nakon treceg svjetskog rata nakon ponavnog dolaska Isusa Mesije, tako da nema potrebe za engleskim Kur'anom.irac300 wrote: Da je Allah samo malo mućnuo glavom, pa umjesto na arapskom, Kur'an objavio na engleskom, sad bi imali Sjedinjene Američke Emirate i islam bi bio svjetski policajac. Eh...
A sta ti mislis zasto je Allah izabrao arapski pored engleskog?
-
r_faruk
#731 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Pa niko i ne spominje da to nije tako, ali ovaj argument ti je potpuno pogresan za ovu diskusiju jer po tom kriteriju iml moj argument bio potpuno validan i ispravanSara03 wrote:Nisam ja pisala članak, već gospodin David Crystal, britanski lingvista i autor dobro poznate "Kembričke enciklopedije jezika".r_faruk wrote: Plus kakav ti je sad ovo fazon "depending on the criterion chosen"? Pa onda je i ono sto sam ja napisao sasvim validan argument...
Mislim da su njegov metodološki pristup, kao i korištenje kriterija za konačno utvrđivanje ove brojke validniji od tvog članka u kojem se spominju samo različiti kontinenti i regije, i značaj koji ima engleski u njihovoj svakodnevici.
- irac300
#732 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Bit će da ne kažem šta.Smrcak15 wrote:bit ce islam svjetski policajac nakon treceg svjetskog rata nakon ponavnog dolaska Isusa Mesije, tako da nema potrebe za engleskim Kur'anom.irac300 wrote: Da je Allah samo malo mućnuo glavom, pa umjesto na arapskom, Kur'an objavio na engleskom, sad bi imali Sjedinjene Američke Emirate i islam bi bio svjetski policajac. Eh...
A sta ti mislis zasto je Allah izabrao arapski pored engleskog?
- Smrcak15
#733 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ali eto poigraj se hipoteticki sa pitanjem, kontaj , pa eto ako vec postoji taj vas Allah, eh tu daj odgovor zasto bi on izabrao arapski pored engleskog sa jedne logicne strane?irac300 wrote:Bit će da ne kažem šta.Smrcak15 wrote:bit ce islam svjetski policajac nakon treceg svjetskog rata nakon ponavnog dolaska Isusa Mesije, tako da nema potrebe za engleskim Kur'anom.irac300 wrote: Da je Allah samo malo mućnuo glavom, pa umjesto na arapskom, Kur'an objavio na engleskom, sad bi imali Sjedinjene Američke Emirate i islam bi bio svjetski policajac. Eh...
A sta ti mislis zasto je Allah izabrao arapski pored engleskog?Ja ne mislim da je bilo kakav Allah ili slično natrpirodno biće biralo bilo šta u vezi Kur'ana.
Na Arapskom je pisan, jer su ga Arapi napisali. Npr. bilo bi nelogično, Muhamed Arapin, a izdao knjigu na japanskom. E to bi već bilo čudo.
- irac300
#734 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ne mogu ni hipotetički zamisliti da bi nekakvo vanserijsko biće zvano Allah izdavalo bilo kakve publikacije.
Jbg, možeš me kriviti da nisam maštovit, ali tako je. 
- Smrcak15
#735 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Nisi mastovit druze nisi nisi, de ovakoirac300 wrote:Ne mogu ni hipotetički zamisliti da bi nekakvo vanserijsko biće zvano Allah izdavalo bilo kakve publikacije.Jbg, možeš me kriviti da nisam maštovit, ali tako je.
Zasto bi ti izabrao arapski nad engleskim?
-
belfy
#736 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
pa ako postoji vec( Allah), a zna da ce engleski biti najrasprostranjeniji, onda je logicno da ga objavi na arapskom. Sveznajuci - logicno.
- irac300
#737 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ko kaze da bih ja izabrao arapski? Smrle druze, arapski jezik je samo tebi nesto "wow", jezik k'o jezik, ima mnogo i ljepsih, ali i ruznijih jezika, stvar osobnog izbora. Meni licno, arapski je jedan od ruznijih jezika za slusanje, ali i madjarski isto tako.Smrcak15 wrote:Nisi mastovit druze nisi nisi, de ovakoirac300 wrote:Ne mogu ni hipotetički zamisliti da bi nekakvo vanserijsko biće zvano Allah izdavalo bilo kakve publikacije.Jbg, možeš me kriviti da nisam maštovit, ali tako je.
- Smrcak15
#738 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
belfy wrote:pa ako postoji vec( Allah), a zna da ce engleski biti najrasprostranjeniji, onda je logicno da ga objavi na arapskom. Sveznajuci - logicno.
1. arapski je bogatiji rijecnik od engleskog
2. kad hoces da komprimiras info, trazis sto manje mjesta sa sto vise informacije, tome tezi danasnja tehnologija, sto manje a sto vise da se moze pohraniti podataka
eh upravo je arapski takav, gdje ti treba mozda u arapskom 2 do 3 rijeci dok u engleskom moras cijelu veliku recenicu reci da bi tu informaciju prenio.
evo drugi ajet sure bekare naprimjer
7 rijeci
Thalika alkitabu la rayba feehi hudan lilmuttaqeena
19 rijeci
This is the Scripture in which there is no doubt, containing guidance for those who are mindful of God,
treci ajet
8 rijeci
Allatheena yuminoona bialghaybi wayuqeemoona alssalata wamimma razaqnahum yunfiqoona
19 rijeci
who believe in the unseen,keep up the prayer, and give out of what We have provided for them;
jeli ti sad jasno zasto je bolje uzeti arapski , da sto vise informacija ubacis u sto manje teksta.
sta vise preferiras druze
1.44 MB disketa

ili ovo mozda
USB 16 Gb

jel iti sad jasno sto je izabrao arapski?
- Smrcak15
#739 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
nije bas tako, pogledaj moj prijasnji post Belfyjuirac300 wrote:Ko kaze da bih ja izabrao arapski? Smrle druze, arapski jezik je samo tebi nesto "wow", jezik k'o jezik, ima mnogo i ljepsih, ali i ruznijih jezika, stvar osobnog izbora. Meni licno, arapski je jedan od ruznijih jezika za slusanje, ali i madjarski isto tako.Smrcak15 wrote:Nisi mastovit druze nisi nisi, de ovakoirac300 wrote:Ne mogu ni hipotetički zamisliti da bi nekakvo vanserijsko biće zvano Allah izdavalo bilo kakve publikacije.Jbg, možeš me kriviti da nisam maštovit, ali tako je.
evo ti jedan primjer kako je arapski vise levela iznad engleskog jezika i mnogih drugih jezika , da vam pokazem praktican primjer ovdje
28:10. I srce(Fuad) Musaove majke ostade prazno, umalo ga ne prokaza, da Mi nismo učvrstili srce(Qalb) njeno i vjernicom je učinili.
u ovom ajetu dva puta se spominje srce, ali dvije razlicite rijeci, Fuad je emoticno srce, srce sa tugom i bolom, fuad znaci isto komad mesa koji se pece na zaru, zato je poveznica srca sa mesom koji je na zaru, znaci u tuzi boli patnji. Dok qalb je normalno pulsirajuce srce.
kad spominje tugu koju osjeca Musaova majka zbog djeteta sto ga je napustila kad ga je pustila niz rijeku, srce joj se cijepalo od bola, zato je Fuad rijec koristen ovdje, jer predstavlja emotivno srce, koje se pece na zaru
I srce(Fuad) Musaove majke ostade prazno,
poslije kaze
učvrstili
pa onda dolazi normalno pulsirajuce srce(Qalb), jer sa ucvrscivanjem, njena tuga i bol je nestala, zato joj je srce postalo normalno pulsirajuce srce bez bola.
Jeli ti sad jasno zasto je arapski Kuran vise levela iznad engleskog jezika.
- Dope_Man
#740 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrle, jezici se razvijaju s obzirom na potrebe drustva. Klasicni primjer ti je ono da Eskimi imaju 50 rijeci za snijeg, Arapi vjerovatno imaju dosta rijeci za pijesak itd.. jezik nije staticna stvar, on evoluira kroz vrijeme. Je li bog uzeo u obzir tu cinjenicu? Je li arapski jezik danas potpuno isti kao sto je bio prije 1500 godina? Gledajuci progres tih ljudi nije iznenadjenje i ako je ostao isti, ali vecina evropskih jezika su se u samo par stotina godina drasticno izmjenili, a kamoli za 5 puta toliko vremena.
- Smrcak15
#741 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
dosta je ostao isti samo zbog Kur'ana, jer ga je Kur'an sascuvao da nebude izmjene kao nasa stari bosanski na bosancici i sad bosanski, mi se sa bosanskim kraljem Banom Kulinom nebi smo mogli bas najbolje sporazumiti, trebao bi nam prevodioc.Dope_Man wrote:Smrle, jezici se razvijaju s obzirom na potrebe drustva. Klasicni primjer ti je ono da Eskimi imaju 50 rijeci za snijeg, Arapi vjerovatno imaju dosta rijeci za pijesak itd.. jezik nije staticna stvar, on evoluira kroz vrijeme. Je li bog uzeo u obzir tu cinjenicu? Je li arapski jezik danas potpuno isti kao sto je bio prije 1500 godina? Gledajuci progres tih ljudi nije iznenadjenje i ako je ostao isti, ali vecina evropskih jezika su se u samo par stotina godina drasticno izmjenili, a kamoli za 5 puta toliko vremena.
na starom bosanskom jeziku pisana na Bosancici.
Ja ban bos'nski Kulin prisezaju tebЪ kneže Krvašu i vsЪm građam Dubrovčam pravi prijatelj biti vam od selЪ i do vЪka i pravi goj dr'žati s'vami pravu vЪeu dokolЪ s'm živ.Vsi Dubrovčane kire hode po mojemu vladanju trgujuće, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov vЪrov i pravim sr(d)cem držati je bez vsakoje zledi razvЪ što mi kto da svojov voljov poklon. I da im ne bude od moih čestnikov sile I do kolЪ u mene budu dati im svЪt i pomoć jajire i sebЪ kolikore moge bez vsega zloga i primisla.
- asurbanipal
#742 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Klasičan pokušaj indoktrinacije na forumu. 
- zforumas
#743 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Super je imati jednu rijec koju mozes protumaciti na 300 nacina, zavisi o kakvom se naucnom otkricu radi. Ne bi me cudilo da se negdje pronadje spomen i iPhonea ili barem Xiaomija.
- irac300
#744 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Čovjek ne vjeruje u evoluciju čak i kada je jezik u pitanju.asurbanipal wrote:Klasičan pokušaj indoktrinacije na forumu.
- Smrcak15
#745 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
evolucija koja ima inteligentnog evolvera u pozadini, dairac300 wrote:Čovjek ne vjeruje u evoluciju čak i kada je jezik u pitanju.asurbanipal wrote:Klasičan pokušaj indoktrinacije na forumu.
evolucija koja sama od sebe slucajnim dogadjajima kreira kompleksne strukture, ne, niposto.
-
r_faruk
#746 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
smrt, sudnji dan raj i pakao su samo utjehe za ogranicen zivot, nagradu, kaznu i nepravdu, nista vise. u domenu su dogme. pa evo imas hiljade dokaza za evoluciju i mnogi od njih su i elaborirani na ovom forumu ali vi ste ostali ignorantni prema tome. ili niste komentarisali ili ste ostali zapanjeni sarama na pauku te ih povlacili kao kontra argument.... i pored silnih dokaza za evoluciju vi i dalje odbijate povjerovati u istu, ali vam nije nikakav problem povjerovati u raj i pakao!
na zalost, dok ne ustane mrtav i ne poleti ziv, tesko da ce iko ko zeli znati vise povjerovati u boga i njegove kreacije!
na zalost, dok ne ustane mrtav i ne poleti ziv, tesko da ce iko ko zeli znati vise povjerovati u boga i njegove kreacije!
-
broj dva
#747 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Odavno nisu bile slike onih kinesin proteina kako "setaju" po mikrotubuli kao krajnjeg argumenta za postojanje boga 
-
r_faruk
#748 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
a vrhunac putovanja je pjeske na dvije nogebroj dva wrote:Odavno nisu bile slike onih kinesin proteina kako "setaju" po mikrotubuli kao krajnjeg argumenta za postojanje boga
- Smrcak15
#749 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
nije utjeha nego logican slijed dogadjaja.r_faruk wrote:smrt, sudnji dan raj i pakao su samo utjehe za ogranicen zivot, nagradu, kaznu i nepravdu, nista vise. u domenu su dogme. pa evo imas hiljade dokaza za evoluciju i mnogi od njih su i elaborirani na ovom forumu ali vi ste ostali ignorantni prema tome. ili niste komentarisali ili ste ostali zapanjeni sarama na pauku te ih povlacili kao kontra argument.... i pored silnih dokaza za evoluciju vi i dalje odbijate povjerovati u istu, ali vam nije nikakav problem povjerovati u raj i pakao!
gdje je utjeha prolaziti kroz sudnji dan i kaburska iskusenja.
nista nije elaborairano jer vam ponavljam ko papagaj cijelo vrijeme onog Kinsein robota posto niste objasnili kako slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture.pa evo imas hiljade dokaza za evoluciju i mnogi od njih su i elaborirani na ovom forumu
da upravo tako, dok on hoda onako pjeske automatski negira evoluciju koja nastaje iz nista i slucajnim dogadjajima kreira robotaa vrhunac putovanja je pjeske na dvije noge
kako moze neko vjerovati u ovako nesto kad je nelogicno i zato i dalje tvrdim, i postirat cu koliko god treba tog ponosnog junaka koji koraca naprijed sa svakim korakom gazi po teoriji evolucije.
-
r_faruk
#750 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ne razumijem po cemu je logican slijed dogadjaja odlazak u raj ili pakao ili cistiliste. sta je tu logicno? zasto je logicno da se teret nosi na dvije noge, logicne je da ide trakom ili liftom ili da se teleportira, a najlogicnije bi bilo da nema nikakve potrebe za nosanjem, da se sve moze stvoriti tamo gdje treba, ovo bi bilo jos bolje rjesenje od nosanja tereta. problem je sto posmatras svijet u odnosu na sebe, i tebi je logicno da teret nosis na glavi na 17 sprat umjesto da ides liftom.
mozes li mi napisati gdje teorija evolucije tvrdi da slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture?
nisam biolog, nisam vican medicini ni antropologiji, ponekad tu i tamo procitam nesto o tome. medjutim, ako se ne varam ti tvrdis da evolucija kaze da od osovine nastane helikopter? ako te jos zanima tema evolucija, hajmo na tu temu:
http://forum.klix.ba/evolucija-t23925s5300.html
mozes li mi napisati gdje teorija evolucije tvrdi da slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture?
nisam biolog, nisam vican medicini ni antropologiji, ponekad tu i tamo procitam nesto o tome. medjutim, ako se ne varam ti tvrdis da evolucija kaze da od osovine nastane helikopter? ako te jos zanima tema evolucija, hajmo na tu temu:
http://forum.klix.ba/evolucija-t23925s5300.html