US presidential election - Trump vs Hillary
-
omar little
#726 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
kad je 50-60% crnacka populacija, gdje ce bit republikanci 
- Banksy
#727 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
jeza u ledja wrote:
Ima jedan u komsiluku, namjerno stavlja ono Trump/Pence svako jutro, i to na drugo mjesto. Svaki put nesto inventivnije. I svakih par dana mu nestanu znakovi. I onda opet postavi, pa stavi male zastavice pored, kao nece mu onda niko dirati. Ono sklone zastavice, uzmu znak. Onda on nekako stavi na drvo, pa na balkon, sve blize i blize kuci. Onda jedan dan osvane preko puta ulice, na malom brdascetu. Ma mislim sega.![]()
-
omar little
#728 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
joj, s tim znakovima ispred kuce je vazda sega. za zadnje izbore bio jedan kod mene na ulazu u naselje konzervativce stavljo, jebomu harper sve pospisku
, bilo mi glupo iscupat ga skroz i odnijet nego ga srusim na zemlju, biva vjetar ovo ono.
taman da se ne vidi se kad auti prolaze cestom pored. jedno tri puta sam tako dok ga nije zabio tik do stepenica za uc u kucu i tu bas nisam mogla prilazit, vidi me kroz prozor 
- Jack Be Nimble
#729 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
haj bolje ti znakovi po strani trotoara nego da se lijepe face po banderama i velikim reklamama. A mozda ja ne zivim u takvoj drzavi gdje nema takvih reklama kada je rijec o izborima.
Ja sam glasao
Kada prodjes kroz sva lokalne opcije, svatis koliko nije bitno ko ce biti predsjednik sto se tice moje licne mahale.
Ja sam glasao
- Banksy
#730 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
omar little wrote:joj, s tim znakovima ispred kuce je vazda sega. za zadnje izbore bio jedan kod mene na ulazu u naselje konzervativce stavljo, jebomu harper sve pospisku, bilo mi glupo iscupat ga skroz i odnijet nego ga srusim na zemlju, biva vjetar ovo ono.
taman da se ne vidi se kad auti prolaze cestom pored. jedno tri puta sam tako dok ga nije zabio tik do stepenica za uc u kucu i tu bas nisam mogla prilazit, vidi me kroz prozor
Super je taj vaš cirkus, baš zabavno...
-
omar little
#731 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
A Nova Scotia family whose Donald Trump and Hillary Clinton front-lawn pumpkin display was vandalized
cuj vandalized
on the weekend has made it great again. The latest display was put up on Oct. 3. Some time last Friday evening or Saturday morning, both pumpkins were decapitated.Clinton's head was placed on Trump's podium, but it had been scalped. Trump's head ended up on the ground, but his hair — which was in part made of chicken wire to give it volume — made it all the way to a neighbour's lawn.

- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#732 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
"Barack Obama će ostati upamćen kao najgori predsjednik Sjedinjenih Američkih Država", napisao je Trump. Obama je prokomentarisao da će on barem ostati upamćen kao predsjednik, aludirajući na pobjedu Hillary Clinton.

-
Korisničkoime
#733 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Znaci kao prvo i najvaznije kad i gdje sam ja u svom postu pomenuo bilo kakvu zavjeru. Znaci ne znam kako na koji nacin ovo ispade neka prica o zavjerama. Puno toga jesam ali neko ko vazda i svugdje vidi zavjeru sigurno nisam.Alfons Kauders wrote:Ne znam zasto trazis logiku kod teoreticara zavjera, i zasto pokusavas bilo sta objasniti? Pobogu pa ti ljudi misle da su mediji upropastili Trumpa, a idiotu su poklonili 2-3 milijarde vrijedan airtime. Da nisu - kurac bi ikad prosao primaries.jeza u ledja wrote:Ja citam ovakve stvari i ne razumijem o cemu se prica, jer ja ocigledno nisam dio toga. Ne vidim ni da je neka vecina u pitanju jer cinjenicno stanje pokazuje drukcije: Hillary pobijedila Sandersa, evo sad pobjedjuje (valjda) Trumpa. Gdje je ta vecina?Korisničkoime wrote:Mislim da je Trump imao malo umjereniji nastup da bi pomeo Clintonku samo tako.
U SAD slicno kao i kod nas ili u Evropi vecina "obicnih" gradana je zamorena etabliranim politickim elitama, postoji prezir i gadjenje na sve sto ima veze sa njima. Postoji ubjedjenje da se politicka elita i tehnokrati udaljili od obicnog covjeka da ne mare za njega i njegove potrebe nego samo za sebe te da su oni u biti sami sebi svrha postojanja.
S pricom ja sam covjek van sistema ali nisam nikakav anarhista nego uspjesan poslovan covjek koji zna kako raditi i zaraditi, ja sam nesto novo, ja cu uzdrmati ucmalost i letargiju u DC, ja cu pokrenti stvari unjeti vise dinamike, prenjet cu dobra iskustva iz privatnog poslovanja na upravljanje drzavom sa tom pricom i tim fazonima mogao je dobiti izbore jer Clinton je olicenje politickog establishmenta i elite.
Ali jok lij otisao u tacku sa svojim glupostima cak se i tradicionalno republikansi mediji okrecu od njega, mnogi poznati republikanci mu ne daju podrsku i slicno.
Pored toga tim ljudi koji ga okrzuje je katastrofalan izjava njegove neke savjetnice kakva korist od nuklearnog oruzuja ako ga necete koristiti je direktna pomoc Clintonovoj a takvih i slicnih izjava nije malo izgleda.
Zdrav razum kaze da bi ovo trebala biti glat pobjeda Clintonove ali zdrav razum i biraci i nemaju bas uvijek veze jedno s drugim.
Ne. Ja mislim da je ta ideja u znatnom dijelu vjestacki proizvedena kao dio modernog politickog diskursa. Barem vidim da je tako u Americi. "Mi", "oni". "Elita", "narod". Kako ta "elita" dobija toliko glasova, ako je "vecina" protiv iste? "Mediji" kreiraju pogresnu sliku, npr. Trump voli reci, ali u stari je fakat da su Trumpa stvorili mediji.
Opet, jednostavno gubis vrijeme. Ekonomsku pokazatelji nam daju potpuno drugu sliku - pogledas kamatne stope, rast, Dow, stopu nezaposlenosti itd... I ako neko nakon toga zakljuci da je bilo bolje prije Obame, zamolis ga da navede iste podatke iz 2008 ili 2009. Naravno, ni to ne pije vode jer teoreticari zavjera ce jednostavno reci da nista od navedenog nije istina, jer zive u svom svijetu u kojem nema mjesta za cinjenice.Ne slazem se uopste da bi Trump, ili bilo koji republikanski kandidat pomeo Clintonovu na predsjednickim izborima jer za to jednostavno ne postoje pokazatelji. Vecina ljudi ne slusa gluposti i glasa po vlastitom nahodjenju. Zna se sta predstavljaju Republikanci, zna se sta predstavljaju Demokrate, za vecinu Amerikanaca. I shodno tome glasaju. Demokrata je trenutno vise, vrlo jednostavno. Mislim da se 3/4 glasova ne bi promjenilo ko god da je kandidat jedne od dvije stranke. Realno, koliko je gluposti Trump napravio, da je ovo 1980a, Trump bi bio 20% iza Clintonove, a ne 6% ili koliko vec.
Helem, ucmalost, letargija, revolucije, to su zelje i frazeologija samo odredjenog segmenta drustva, popularizovane retorikom uveliko vjestacki proizvedenom. Dodje neko i ubjedjuje te da ti je lose. To je taj problem. To koriste svi politicari u opoziciji, medjutim tako i barabe dolaze na vlast.
Razlika je sto je establishment bio za Hillary a protiv Sandersa, i za skoro sve republikanske kandidate osim Trumpa. Sanders pao, Trump nije. Zasto?Mislim neshvatljivo. Clintonova toliko nepopularna, bla bla, najgori kandidat, omrazena, bla bla. Sanders ne moze da je dobije. KAKO?? I to, pazi, se predstavlja kao izborna kradja u glavama takvih koji kao hoce neke revolucije. Iako je Sanders izgubio po broju glasova, iako je Sanders u stvari vise dobio od sistema koji nije demokratski (u vecini drzava u kojima ne odlucuje prosta vecina, vec unutarstranacki dogovori pobijedio je Sanders, u vecini drzava u kojim pobjednika odredjuje prosta vecina - pobijedila je Clinton).
Isto tako sad, Trump ce se predstaviti kao neka dobra alternativa ciji je kandidat samo uprskao stvar, iako je on tu u stvari dobrim dijelom zbog ljudi koji ga gotive zbog stvari po kojima je u ocima vecine uprskao stvar. Ali ne, stvorice se narativ, ee da smo samo imali ozbiljnijeg kandidata....
Udaranje glavom od zid.
Pravi problemi gradjana su malo drukciji. Na svu srecu, toga je vecina i dalje svjesna.
Zato jer Trumpa stranka nije htjela dovesti u red, niti eliminisati. Islo im je dobro, republikanske debate dobile jebeno dobru gledanost, i nisu se bunili dok nisu shvatili da bi konj, zahvaljujuci upravo tim mainstream medijima koje idioti vazda pljuju, mogao i osvojiti nominaciju. Tad je vec bilo prekasno - kad su ostali kandidati poceli ispadati iz trke, bilo je jasno da ce Trump dobiti i nominaciju, i pored navodnog protivljenja establishmenta. S druge strane, Demokrate su se potrudile da zajebu Sandersa, sto im je i poslo za rukom (ali jedva, plus je opet dobro naplatio svoj trud, jer su dosta prijedloga morali ubaciti u platformu na konvenciji).
Nevjerovatno je koliko ljudi zaboravlja ovaj detalj. Kao, Hillary je svemocna, nastelila je izbore, kontrolise medije, banke, cijeli svijet... A prije 8 godina momacki zijanila od anonimusa (jer Obama je fakat bio anonimus 2007). A onda je taj isti mladjahni, tamnoputi pravnik iz Chicaga na izborima doslovno satro McCaina i onu njegovu tuku. Cetiri godine kasnije, sahranio je i Romneya, iza kojeg su stali svi bitni faktori GOP-a... Od brace Koch, Murdocha i Ailesa, do Bush dinastije i drugih velikih igraca.Na kraju - na isti nacin se tako moze reci - da su samo Demokrate postavile normalnog kandidata, a ne dinastijsku prijestolonasljednicu, odnos tog kandidata i Trumpa bi bio +30%. No nisu. Nije rijec o nekom kabalu politickog establismenta, vec o specificnoj situaciji, specificnom trenutku i specificnom vremenu. Da je tacno to sto ti pricas, Clinton bi uostalom pobijedila nepoznatog Obamu jos 2008-e. Ne bi morala cekati da postane baka da bi postala predsjednica
Malo...mislim, valja sic s oblaka. Razmislit malo o stvarima. Ne hvatat se floskula. Ali jebiga lakse je preuzeti pricu koja je popularna i piciti s njom. "Feel the burn".Najbolji primjer je ta prica. I onda vidis da 90% tih ljudi tek culo za socijalizam prije godinu dana. To je ta spika.
McCain i Romney su za Trumpa ljudske, moralne, politicke, a u slucaju Romneya, i poslovne gromade. I glat izgubili...
Stvarno treba biti spektakularan komad budale da se povjeruje kako ce katastrofalan kandidat poput Trumpa izgubiti izbore radi nekih zavjera i namjestanja izbora, ili zato jer ide protiv establishmenta, a ne zato jer je karina od kandidata spram koje McCain i Romney izgledaju kao Lincoln i Washington.
Druga stvar nikad nebi tvrdio da znam bolje stanje i situaciju u SAD od nekoga ko gore zivi.
Posto je Trump komad govedine mene cudi da Clintonova nema vec 20% - 30% prednosti spram Trumpa, ja to sebi objasnjavam kao jedan vid protesta, ljudi su siti svega, vazda jedna te ista prica i ljudi koji nisu bas upuceni ne vide neke razlike izmedju uobicajenih kandidata sve do Trumpa i da je on dao teziste toj prici covjek van sistema mislim da bi bio sada u prednosti ali lik se doslovno ukopao. Ne kazem da ce izgubiti izbore jer ide protiv establishmenta nego da je vise forsirao tu pricu a manje lupao gluposti da bi sada bio u boljoj poziciji.
Ali ako vi kazete da u SAD ne postoji prezasicenost uobicajenom politickom scenom i opcenito svakodnevnom politikom te da ne postoji ona floskula ma svi su oni isti onda je moje sa vjerujem samo onda ne znam zasto Clintonova nema vecu prednost.
Kazete radi se o ustaljenim glasacima ako je do sada glasao za Republikance i od sada ce bez obzira ko je kandidat moze biti ali koliko se meni cini ne vidim neku podrsku Trumpu u inace republikanskim medijima, neki poznati Republikaci su mu manje vise uakratili podrsku i slicno.
- jeza u ledja
#734 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
@ Korisnicki, sve to stoji sto govoris, samo nije izrazeno u tolikom obimu. To ti mi, bar ja, govorimo.
Naravno da je Trump kandidat protesta protiv establishmenta i naravno da je usrao, ali nije puno usrao tokom kampanje koliko ljudi nisu htjeli glasati za njega inace. I tacno je ja mislim ovo sto govorim da je 3/4 glasaca obje stranke jednostavno zacementirano i uvijek ce glasati za svog kandidata, odnosno predstavnika stranke. No nisu svi u Americi deklarisani D ili R. Otprilike ugrubo trecina se deklarisu kao D, trecina kao R, i trecina kao nezavisni. Ovi nezavisni vjerovatno imaju preference inace, tj naginju na jednu stranu. Ostane kazem ti mali broj ljudi koji su stvarno voljni mijenjati misljenje.
Jedna od kljucnih stavki pri izboru predsjednika je to da li si za zabranu abortusa ili ne. Tu ti otprilike svako ima jasno misljenje i ima malo prostora za nesto izmedju, a posto je predsjednik direktno odgovoran za imenovanje sudija na Vrhovnom Sudu, koje odlucuju o eventualnoj zabrani - tu se odluka o tome za koga ces glasati rijesava. Samo na tome mislim da pola ljudi donosi odluku, pogotovo konzervativaca.
Helem, i Ted Cruz bi imao puno problema vs Hillary, iz drugih razloga. A on je bio drugi u republikanskim predizborima.
Jedino bi Rubio bio bare-bare, a Kasich u prednosti.
Naravno da je Trump kandidat protesta protiv establishmenta i naravno da je usrao, ali nije puno usrao tokom kampanje koliko ljudi nisu htjeli glasati za njega inace. I tacno je ja mislim ovo sto govorim da je 3/4 glasaca obje stranke jednostavno zacementirano i uvijek ce glasati za svog kandidata, odnosno predstavnika stranke. No nisu svi u Americi deklarisani D ili R. Otprilike ugrubo trecina se deklarisu kao D, trecina kao R, i trecina kao nezavisni. Ovi nezavisni vjerovatno imaju preference inace, tj naginju na jednu stranu. Ostane kazem ti mali broj ljudi koji su stvarno voljni mijenjati misljenje.
Jedna od kljucnih stavki pri izboru predsjednika je to da li si za zabranu abortusa ili ne. Tu ti otprilike svako ima jasno misljenje i ima malo prostora za nesto izmedju, a posto je predsjednik direktno odgovoran za imenovanje sudija na Vrhovnom Sudu, koje odlucuju o eventualnoj zabrani - tu se odluka o tome za koga ces glasati rijesava. Samo na tome mislim da pola ljudi donosi odluku, pogotovo konzervativaca.
Helem, i Ted Cruz bi imao puno problema vs Hillary, iz drugih razloga. A on je bio drugi u republikanskim predizborima.
Jedino bi Rubio bio bare-bare, a Kasich u prednosti.
Last edited by jeza u ledja on 25/10/2016 23:07, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#735 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Nema, jer svi zivite na drzavnoj sisi.GandalfSivi wrote:Kod nas u DC-u nema republikanaca, da ih lupom trazis...
Lafo no taxation without representation...ccc.
-
Fudo387
#736 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ma ovo je klasicna sarada.
Sve po planu i programu.
Prvo nam je trebao predsjednik crnac, time for change, to bas i nije djelovalo da smo skroz fini pa ce nam nastimati zenu, ok je i to, neka se nesta pozitivno desava.
Sljedeci ce morati biti peder...itd.
Sve po planu i programu.
Prvo nam je trebao predsjednik crnac, time for change, to bas i nije djelovalo da smo skroz fini pa ce nam nastimati zenu, ok je i to, neka se nesta pozitivno desava.
Sljedeci ce morati biti peder...itd.
- jeza u ledja
#737 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Samo jadnim muskarcinama bijelcima ne daju.
Kuda ide ovaj svijet. 
-
omar little
- Alfons Kauders
#739 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Bjeze od njeg da spase sebe, tj da spase vecinu u oba doma Kongresa.Korisničkoime wrote: Znaci kao prvo i najvaznije kad i gdje sam ja u svom postu pomenuo bilo kakvu zavjeru. Znaci ne znam kako na koji nacin ovo ispade neka prica o zavjerama. Puno toga jesam ali neko ko vazda i svugdje vidi zavjeru sigurno nisam.
Druga stvar nikad nebi tvrdio da znam bolje stanje i situaciju u SAD od nekoga ko gore zivi.
Posto je Trump komad govedine mene cudi da Clintonova nema vec 20% - 30% prednosti spram Trumpa, ja to sebi objasnjavam kao jedan vid protesta, ljudi su siti svega, vazda jedna te ista prica i ljudi koji nisu bas upuceni ne vide neke razlike izmedju uobicajenih kandidata sve do Trumpa i da je on dao teziste toj prici covjek van sistema mislim da bi bio sada u prednosti ali lik se doslovno ukopao. Ne kazem da ce izgubiti izbore jer ide protiv establishmenta nego da je vise forsirao tu pricu a manje lupao gluposti da bi sada bio u boljoj poziciji.
Ali ako vi kazete da u SAD ne postoji prezasicenost uobicajenom politickom scenom i opcenito svakodnevnom politikom te da ne postoji ona floskula ma svi su oni isti onda je moje sa vjerujem samo onda ne znam zasto Clintonova nema vecu prednost.
Kazete radi se o ustaljenim glasacima ako je do sada glasao za Republikance i od sada ce bez obzira ko je kandidat moze biti ali koliko se meni cini ne vidim neku podrsku Trumpu u inace republikanskim medijima, neki poznati Republikaci su mu manje vise uakratili podrsku i slicno.
Nisu mu uskratili podrsku kada je zagovarao ratne zlocine, jebavo mater manjinama, ismijavao invalide, veterane itd. Uskratili su je tek onda kada je postalo jasno da ce ih kostati njihove fotelje, nakon sto se ispostavilo da ima naviku fatat zene za sise i picke - uz balkansko objasnjenje tipa "Moze mi se"...
Stoga nabijem i njih na kurac. Nisu nista bolji od njeg.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#740 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
kad su mu iduJoti bušHisti okrenuli leđa ondak je sve jasno... najavljuje svoj poraz već unaprijed, što bi rekel Sun Tzu unaprijed razmišljat o izgubljenoj bitci je već izgubljena bitka
Prema njegovim riječima, SAD treba da usmjere svoju pažnju na poraz ISIL-a, umjesto što ubjeđuju sirijskog predsjednika Bashar al-Assad da se povuče.
Clintonova već izvjesno vrijeme predlaže zonu zabranjenog leta iznad Sirije, a što bi, prema nekim mišljenjima, moglo da rezultira konfliktom sa ruskim avionima.
On je dodao da ako SAD budu slušale Clintonovu neće ratovati samo sa Sirijom, već i sa Rusijom i Iranom.
Trump je, takođe, u izjavi za Reuters kritikovao i republikance što se ne ujedine u vezi sa njegovom kandidaturom.
- Da imamo jedinstvenu stranku ne bismo izgubili izbore od Hillary Clinton, rekao je on
- jeza u ledja
#741 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Bushevi su davno okrenuli njemu ledja prvenstveno jer je satrao nogama njihovog malog bracu. Ovo je trebala biti njegova godina, kao sto je Hilarina.
Inace, necete vjerovati, ali nazire se ponovo smanjenje razlike u podrsci dva kandidata u skorasnjim anketama. Opet se ponavlja isti ciklus, Trump nesto lupi, napravi neke gafove, ispadne glup u debati i Clintonine brojke skoce. Razlika se poveca na +7-8%. Nakon sto se sve stisa, Trump je polako pocne sustizati. Ovo je vec sesti put u posljednjih godinu dana da se to desava. U najboljim trenucima, Trump je izjednacen sa Clinton.
Helem, primjetio sam da u zadnjih 7-8 dana, razlika izmedju njih dvoje se svaki dan uzastopno smanjivala. Osamnaestog oktobra prednost Clinton je bila na +7.1%, trenutno je na samo +4.2%. Znaci skoro 3 bobe u 8 dana. Ovo je znaci po prosjeku anketa svaki dan, ne po individualnoj anketi. S obzirom da se vijesti mijenjaju tako brzo, za 7 dana bi moglo biti sasvim normalno da razlika bude samo 1-2 boda.
Cak i u nekim drzavama se ponovo zahuktava. Danas je izasla Bloomberg anketa sa Floride u kojoj Trump vodi +2%. To je prva anketa od zadnjih 10 u kojima on vodi. Ima jos jedna anketa, doduse od Republikanaca, u kojoj su bare-bare. Prednost Clinton na FL u prosjeku anketa je sada samo +1.6%. To je najmanja prednost koju je ona imala na FL jos od septembra.
U North Carolina, slicno, Clinton trenutno vodi tek +2.0%, sto je najmanja njena prednost u NC jos od 10/5.
U Ohio i Iowi, Trump je jos uvijek u vodjstvu, i sve su prilike da ce vjerovatno uzeti te dvije swing states.
U Nevadi Clinton i dalje ima prednost, vidjecemo da li ce se nesto promjeniti u narednim danima. Trenutno vodi +3.6%.
U Arizoni, za koju ocekujem da ce se vratiti na crvenu stranu ako se ovaj trend nastavi, Clinton i dalje ima prednost, 1.5%.
Medjutim i pored svega toga, Trump da uzme sve ove drzave koje sam spomenuo iznad, on opet ne bi imao dovoljno. Jednostavno postoji barijera u kljucnim drzavama u kojim nikako ne vidim da je moze prestici.
Te drzave su Colorado, Pennsylvania, Virginia, New Hampshire, Wisconsin.
U PA od 31 ankete unazad 4-5 mjeseci, Clinton je vodila u njih 30. Njena trenutna prednost je 5.2%.
U VA Trump ni u jednoj anketi nikad nije vodio. Clinton vodi 7.2%.
U WI vrlo slicno, a Clinton vodi 6.5%.
U NH isto, Clinton vodi +8.0%.
Jedino je u CO Trump pokazivao znakove zivota u nekoliko anketa, ail i tu je u daleko vise anketa vodila Clinton, i trenutno vodi +6.2%.
S obzirom da su svih ovih 5 drzava u zadnja 2 izborna ciklusa glasale za Obamu, ideja da bi u njima Trump mogao pobijediti se cini apsurdnom.
Znaci i bez Ohia, Floride, Iowe i Nevade u kojima je zadnja 2 puta pobjedjivao Obama, Clinton moze uzeti predsjednistvo.
Od ostalih drzava koje bi trebale ici Demokratama, mislim da nijedna nije vise u opticaju. Ne postoji nijedna jedina anketa u tim ostalim ikada u kojima je Trump vodio.
S druge strane, postoji cijeli niz drzava koje bi trebale ici Republikancima, u kojima je Clinton mnogo blize nego sto bi trebalo. (Georgia Trump +4.0%, Texas Trump +4.8%, SC Trump +7.6%, Utah Trump +5.5%, Indiana Trump +6.5%, MO Trump +6.7%, mozda cak i Aljaska).
Znaci i dalje cekamo neko cudo od Assangea.
Sa ovim svim recenim, glasanje u mnogim drzavama je vec pocelo. Juce/prekjuce se u rano glasanje ukljucilo jos bruka novih drzava. Do dana izbora, vec ce pola toga biti rijeseno. Tako da, iako Trump sustigne Clinton do pred izbore, to ce se odnositi samo na polovinu stanovnistva.
Inace, necete vjerovati, ali nazire se ponovo smanjenje razlike u podrsci dva kandidata u skorasnjim anketama. Opet se ponavlja isti ciklus, Trump nesto lupi, napravi neke gafove, ispadne glup u debati i Clintonine brojke skoce. Razlika se poveca na +7-8%. Nakon sto se sve stisa, Trump je polako pocne sustizati. Ovo je vec sesti put u posljednjih godinu dana da se to desava. U najboljim trenucima, Trump je izjednacen sa Clinton.
Helem, primjetio sam da u zadnjih 7-8 dana, razlika izmedju njih dvoje se svaki dan uzastopno smanjivala. Osamnaestog oktobra prednost Clinton je bila na +7.1%, trenutno je na samo +4.2%. Znaci skoro 3 bobe u 8 dana. Ovo je znaci po prosjeku anketa svaki dan, ne po individualnoj anketi. S obzirom da se vijesti mijenjaju tako brzo, za 7 dana bi moglo biti sasvim normalno da razlika bude samo 1-2 boda.
Cak i u nekim drzavama se ponovo zahuktava. Danas je izasla Bloomberg anketa sa Floride u kojoj Trump vodi +2%. To je prva anketa od zadnjih 10 u kojima on vodi. Ima jos jedna anketa, doduse od Republikanaca, u kojoj su bare-bare. Prednost Clinton na FL u prosjeku anketa je sada samo +1.6%. To je najmanja prednost koju je ona imala na FL jos od septembra.
U North Carolina, slicno, Clinton trenutno vodi tek +2.0%, sto je najmanja njena prednost u NC jos od 10/5.
U Ohio i Iowi, Trump je jos uvijek u vodjstvu, i sve su prilike da ce vjerovatno uzeti te dvije swing states.
U Nevadi Clinton i dalje ima prednost, vidjecemo da li ce se nesto promjeniti u narednim danima. Trenutno vodi +3.6%.
U Arizoni, za koju ocekujem da ce se vratiti na crvenu stranu ako se ovaj trend nastavi, Clinton i dalje ima prednost, 1.5%.
Medjutim i pored svega toga, Trump da uzme sve ove drzave koje sam spomenuo iznad, on opet ne bi imao dovoljno. Jednostavno postoji barijera u kljucnim drzavama u kojim nikako ne vidim da je moze prestici.
Te drzave su Colorado, Pennsylvania, Virginia, New Hampshire, Wisconsin.
U PA od 31 ankete unazad 4-5 mjeseci, Clinton je vodila u njih 30. Njena trenutna prednost je 5.2%.
U VA Trump ni u jednoj anketi nikad nije vodio. Clinton vodi 7.2%.
U WI vrlo slicno, a Clinton vodi 6.5%.
U NH isto, Clinton vodi +8.0%.
Jedino je u CO Trump pokazivao znakove zivota u nekoliko anketa, ail i tu je u daleko vise anketa vodila Clinton, i trenutno vodi +6.2%.
S obzirom da su svih ovih 5 drzava u zadnja 2 izborna ciklusa glasale za Obamu, ideja da bi u njima Trump mogao pobijediti se cini apsurdnom.
Znaci i bez Ohia, Floride, Iowe i Nevade u kojima je zadnja 2 puta pobjedjivao Obama, Clinton moze uzeti predsjednistvo.
Od ostalih drzava koje bi trebale ici Demokratama, mislim da nijedna nije vise u opticaju. Ne postoji nijedna jedina anketa u tim ostalim ikada u kojima je Trump vodio.
S druge strane, postoji cijeli niz drzava koje bi trebale ici Republikancima, u kojima je Clinton mnogo blize nego sto bi trebalo. (Georgia Trump +4.0%, Texas Trump +4.8%, SC Trump +7.6%, Utah Trump +5.5%, Indiana Trump +6.5%, MO Trump +6.7%, mozda cak i Aljaska).
Znaci i dalje cekamo neko cudo od Assangea.
Sa ovim svim recenim, glasanje u mnogim drzavama je vec pocelo. Juce/prekjuce se u rano glasanje ukljucilo jos bruka novih drzava. Do dana izbora, vec ce pola toga biti rijeseno. Tako da, iako Trump sustigne Clinton do pred izbore, to ce se odnositi samo na polovinu stanovnistva.
- ultima_palabra
#742 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
A i on mrzi Bushove, dok je W bio predsjednik ovaj se deklarisao kao Demokrata
Ne vidim da je nesto posebno stize, cak na Huffingtonu NC presla iz battleground u plave.
Ne vidim da je nesto posebno stize, cak na Huffingtonu NC presla iz battleground u plave.
- jeza u ledja
#743 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ma 'ta ce Hafington....
Nisu oni bas autoritet sto se tice anketa.
Imas realclearpolitics. Imas fivethirtyeight. Tamo gledaj.
Kod ovih drugih, Trump je skocio na cak 15% sansi
, najbolji procenat u zadnje 2 sedmice za njega.
Nisu oni bas autoritet sto se tice anketa.
Imas realclearpolitics. Imas fivethirtyeight. Tamo gledaj.
Kod ovih drugih, Trump je skocio na cak 15% sansi
- Alfons Kauders
- ultima_palabra
#745 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Imaju, Challenger vodi ekspozituruAlfons Kauders wrote:http://edition.cnn.com/videos/world/201 ... pkg-nr.cnn
pitam se imaju li sta slicno za balkan
-
omar little
#746 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
ih, nedo bog u srbiju da odu, vuciceva masina se pusi 
- jeza u ledja
#747 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
Ako imaju, gotovo su sigurno prisutni na ovom forumu.Alfons Kauders wrote:http://edition.cnn.com/videos/world/201 ... pkg-nr.cnn
pitam se imaju li sta slicno za balkan
I sad skontajte, ko postira redovno sa Russia Today i slicnih izvora.
Ima takvih sto slicno rade i za Iran, ove dole mudzahedine i slicne pizdarije. Sve na vrlo slican nacin.
-
omar little
#748 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
ima i izrael svoje trolove na svakom vecem medijskom sajtu
- jeza u ledja
#749 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
A Amerika?omar little wrote:ima i izrael svoje trolove na svakom vecem medijskom sajtu
-
omar little
#750 Re: US presidential election - Trump vs Hillary
vi biljezite svaku rijec koja se na netu napise, nobody can hide from you.jeza u ledja wrote:A Amerika?omar little wrote:ima i izrael svoje trolove na svakom vecem medijskom sajtu
za izrael sam ozbiljna. davno nekad sam vodila rat s tim hasbararama njihovim po fejsu, prijavljivala trol akaunte, svadjala se , sa adminima stranica se natezala, svasta nesto, raskrinkavala pokucama bejsikli