hAZNADAR wrote:S'kim pricas ti?Bodkin wrote:Dakle jos jednom BOSANSKI SE TREBA I HOCE PONUDITI DJECI.
Svako dalje spominjanje ove gluposti, i smatracu da si mentalno ogranicen.
Ljudi ti govore sa strane logike kako bi bilo lijepo da je situacija na terenu. Ti iz sveCke jednostavno ne znas.
Vec sam pisao kako je bilo u sarajevu kad sam ja isao. Bosanski, srpski i hrvatski jezik i knjizevnost. Tako je trebalo ostati ali je neko odlucio da bude ono sto djeca/roditelji hoce. Ok, kad vec dijelite sve, dijelite i jezik
I onda dodje laktaski majmun da zakuha na jedinom mjestu gdje jos moze, a to je srebrenica.
A ti se boris sa forumasima ovdje dokazujuci teze koje ama bas niko ne pobija..
Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
-
Bodkin
#726 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
-
mirzaaa33
#727 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Jesi dobar? Bošnjak sam, nisu mi đikani omiljeni a Bošnjaci ne znaju šta hoće. Prestanite sa optužbama za petokolonaštvo i paranojom.mmaar wrote:Ko mi? Zar si ti Bosnjak? Ako i jesi, mada sumnjam, tvoj problem sto ne znas sta hoces, a Bosnjaci znaju itekako i to dosta zahvaljujuci tebi voljenim đikanima i njihovom fasizmu prema Bosnjacima. Ako je do skoro bio neki Bosnjak koji je pusio cetnicke "ko nas bre zavadi i rat je zlo" price o "nasem jeziku", "juznoslavenskom", "sve je to jedan jezik" i sl. danas zahvaljujuci đikanu iz Laktaša i odnosu pravoslavne endehazije prema Bosnjacima, danas vjerovatno nema ni jednog koji ce popusiti tu pricu. Otvoreno iskazivanje tebi omiljene đikanstine i velikosrpskog fasizma smatram cak izuzetno korisnim, jer upravo on drzi Bosnjake u permanentnoj pripravnosti.mirzaaa33 wrote:Mi( tu mislim na Bošnjake) svarno ne znamo šta hoćemo od ove države.
-
hAZNADAR
#728 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Jos gore. Lokalizmima nije mjesto u rjecniku. Imamo i mi Banjalucani lokalizme da ti ih sad ne nabrajam kojih nema u rjecniku. A izrazi u rjecniku koji su nekome uvedljivi su na rangu izraza balija pej. bosanski musliman, skutor i sl. Da li nama to treba, hocemo li biti pametniji sa djikanom, nesto od nacionalnog interesa, gubimo nesto bez djikana,.. zakljuci sam. Ako mislis ganjati sustine na takav nacin - znaci da se spustas na nivo gdje uvijek ima iskusnijih i boljih u tome.Patriotska_Liga wrote:Nije drvengrad nego balvangrad. Balvangrad. Kao i đikan, riječ koja pogađa suštinu, obje su precizne kao hirurški skalpel.
-
hAZNADAR
#729 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Osim mozda nekih tenekih koji misle da su nam Srbi napravili jezik - slucajno si ih izostavio.Bodkin wrote:
![]()
nastavi nabacivati kilometre literature da dokazes postojanje bosanskog koje niko na temi ne negira
Da, istina je da neki drugi ne negiraju bosanski,.. ali istovremeno tvrde da moze i neki drugi izraz u zamjenu.
-
Patriotska_Liga
#730 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
To si ti malo razvodnio. Nije baš tako, ovi mainstream izrazi četnik, ustaša, balija, poturica, sve to zvuči onako potrošeno, na ruke isprano.hAZNADAR wrote:Jos gore. Lokalizmima nije mjesto u rjecniku. Imamo i mi Banjalucani lokalizme da ti ih sad ne nabrajam kojih nema u rjecniku. A izrazi u rjecniku koji su nekome uvedljivi su na rangu izraza balija pej. bosanski musliman, skutor i sl. Da li nama to treba, hocemo li biti pametniji sa djikanom, nesto od nacionalnog interesa, gubimo nesto bez djikana,.. zakljuci sam. Ako mislis ganjati sustine na takav nacin - znaci da se spustas na nivo gdje uvijek ima iskusnijih i boljih u tome.Patriotska_Liga wrote:Nije drvengrad nego balvangrad. Balvangrad. Kao i đikan, riječ koja pogađa suštinu, obje su precizne kao hirurški skalpel.
Ali đikan i balvangrad su onako baš po mjeri, ne previše krkanski a opet onako provokatorski, da se đikani upale. Bosanski jezik je čudo.
-
mirzaaa33
#731 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Nemojte đikan koristiti, tako vam Boga!
- LBVIEW
#732 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
A kojeg vraga ta prica o sbkb u vezi zajednickog naziva jezika radi na ovoj temi?Bodkin wrote:Dakle jos jednom BOSANSKI SE TREBA I HOCE PONUDITI DJECI.
Ljudi ti govore sa strane logike kako bi bilo lijepo da je situacija na terenu. Ti iz sveCke jednostavno ne znas.
Vec sam pisao kako je bilo u sarajevu kad sam ja isao. Bosanski, srpski i hrvatski jezik i knjizevnost. Tako je trebalo ostati ali je neko odlucio da bude ono sto djeca/roditelji hoce. Ok, kad vec dijelite sve, dijelite i jezik
I onda dodje laktaski majmun da zakuha na jedinom mjestu gdje jos moze, a to je srebrenica.
Ovdje se radi o sistematskom krsenju nacionalnih prava zagarantiranih Ustavom i,
jedino sto je relevantno, je nacin borbe protiv istog,ostalo, gdje spadaju
i ovi prijedlozi o zajednickom nazivu jezika je tipicno ravodnjavanje teme.Da ne spominjem
kako je "tezina" istih u ovakvom politickom okruzenju ravna onoj o "miru u svijetu i razumijevanju medu ljudima".
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#733 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Samo razluciti dvije stvari:
- sluzbeno: bosanski, srpski, hrvatski (pa i upis u skolsku knjizicu/svjedocanstvo)
- narodski: zovi kako hoces, naravski da je na nasem, ko da ce neko nekom podvlaciti da prica na bosanskom, srpskom ili hrvatskom
A vi ganjajte duhove....
A jasno je i odakle proizilazi problem sa nazivom jezika. Uvidio (zna se ko) gdje da bocne, pa da se plamen nacionalizma razbukta.
- sluzbeno: bosanski, srpski, hrvatski (pa i upis u skolsku knjizicu/svjedocanstvo)
- narodski: zovi kako hoces, naravski da je na nasem, ko da ce neko nekom podvlaciti da prica na bosanskom, srpskom ili hrvatskom
A vi ganjajte duhove....
A jasno je i odakle proizilazi problem sa nazivom jezika. Uvidio (zna se ko) gdje da bocne, pa da se plamen nacionalizma razbukta.
-
hAZNADAR
#734 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Rjecnik se ne pravi radi provokacije vec zbog licne edukacije i poznavanja. Pa makar tu stajali potroseni izrazi koji nicu cool. Imamo cetnike, srpske nacionaliste, srpske fasiste, velikosrbe,.. i sumnjam da imamo potrebe za djikanom. Spomenuti rjecnik je iskreno receno na razini zute stampe. Losa knjiga sa ekstra dodacima koje niko ne zna i mnogo toga izostavljenog. Sa naucne strane ne predstavlja vrijednost i nije za skolske upotrebe. Moje licno misljenje. A o ukusima ne vrijedi raspravljati.Patriotska_Liga wrote:
To si ti malo razvodnio. Nije baš tako, ovi mainstream izrazi četnik, ustaša, balija, poturica, sve to zvuči onako potrošeno, na ruke isprano.
Ali đikan i balvangrad su onako baš po mjeri, ne previše krkanski a opet onako provokatorski, da se đikani upale. Bosanski jezik je čudo.
Bosanski jezik je cudo u nekim drugim stvarima.
-
mirzaaa33
#735 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Dobre reče Bodkin.. je li ko rekao da ne treba biti službeno bosanski? 
-
mirzaaa33
#736 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Predlažem i da se u novi rječnik bosanskog jezika ubaci i riječ vlah = onaj što negira genocid.
Iz kolokvijalnog govora također.
-
hAZNADAR
#737 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
U neku ruku jeste. Cim ti nudis alternativno rjesenje gdje ne mora bas biti bosanski - to nije ni blizu niti zahtjeva srebrenicana, niti je po ustavu gdje imas smo tri opcije.mirzaaa33 wrote:Dobre reče Bodkin.. je li ko rekao da ne treba biti službeno bosanski?
-
hAZNADAR
#738 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Vlasi su narod u Srbiji(nisu Srbi) sa svojim jezikom, bogatom kulturom, .. vrlo ponosni na to ime.mirzaaa33 wrote:Predlažem i da se u novi rječnik bosanskog jezika ubaci i riječ vlah = onaj što negira genocid.
- Danguba
#739 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Super.Bodkin wrote:
Ko ovdje na temi nije za bosanski? Ko ovdje na temi nije za to da djeca u srebrenici uce bosanski?
Hajmo sada da vidimo kako to izvesti.(bojkotom nastave, tuzbama, nekim vidom fin.pritiska...)
...nudjenje kompromisa, popustanje ''djikanima'', izmisljanje drugog imena za jezik...nije rjesenje.
Tako jednostavno ali neki bi da komplikuju.
-
Patriotska_Liga
#740 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Rječnik nije kompletan ako se u njemu ne nalazi sve pa tako i pežorativi, provokacije, vulgarizmi i slično. Ne možemo se ponašati da te riječi ne postoje. Naravno, druga je stvar kad se šta od toga treba koristiti.hAZNADAR wrote: Rjecnik se ne pravi radi provokacije vec zbog licne edukacije i poznavanja. Pa makar tu stajali potroseni izrazi koji nicu cool. Imamo cetnike, srpske nacionaliste, srpske fasiste, velikosrbe,.. i sumnjam da imamo potrebe za djikanom. Spomenuti rjecnik je iskreno receno na razini zute stampe. Losa knjiga sa ekstra dodacima koje niko ne zna i mnogo toga izostavljenog. Sa naucne strane ne predstavlja vrijednost i nije za skolske upotrebe. Moje licno misljenje. A o ukusima ne vrijedi raspravljati.
Bosanski jezik je cudo u nekim drugim stvarima.
Naš poznati lingvist, pjesnik i profesor, uvaženi gospodin Dževad Jahić, svakako je pokazao da je bosanski jezik čudo kad je riječi đikan i balvangrad uveo u upotrebu čime je svima koji koriste bosanski jezik dao vrlo precizne izraze kako bi opisali ljude i mjesta na se koja u današnjem dobu često pokušavamo referirati. Čovjek je uvođenjem ovih riječi olakšao komunikaciju, dakle ispunio je jedan od osnovnih ciljeva svoje struke. Najbolji primjer za to je ovaj forum, ljudi su usvojili ove riječi i koriste ih svakodnevno, što je odličan znak da je uvaženi gospodin Jahić uradio pravu stvar.
Eh sad, to što ti pomenuti rječnik svodiš na nivo žute štampe je tvoj vrijednosni sud s kojim se ja neću složiti i tu bih se zaustavio što se toga tiče.
- sinuhe
#741 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Sumnjam da ce Dzevad Jahic pisati udzbenike u RS.
-
hAZNADAR
#742 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Ocigledno gledas na rjecnik iz nekog drugog ugla. To sto su ljudi uzvojili rijec je samo zbog aktuelne politicke klime gdje se vodimo po zakonu reakcije. Ono sto jedne nervira - druge odusevljava. Da je Jahic napisao govnar umjesto djikana - isto bi mnogi odusevljeno uzeli tu rijec u svakodnevnu upotrebu. Tako isto mogu i ostali ubacivati u rjecnik uvredljive lokalizme ili nove izvedenice na koje ce se jedni upaliti a drugi u inat prihvatiti. A to moj prijatelju nije nikada bio smisao pravljenja rjecnika. Dalje necemo o ovome jer je of topic.Patriotska_Liga wrote:
Rječnik nije kompletan ako se u njemu ne nalazi sve pa tako i pežorativi, provokacije, vulgarizmi i slično. Ne možemo se ponašati da te riječi ne postoje. Naravno, druga je stvar kad se šta od toga treba koristiti.
Naš poznati lingvist, pjesnik i profesor, uvaženi gospodin Dževad Jahić, svakako je pokazao da je bosanski jezik čudo kad je riječi đikan i balvangrad uveo u upotrebu čime je svima koji koriste bosanski jezik dao vrlo precizne izraze kako bi opisali ljude i mjesta na se koja u današnjem dobu često pokušavamo referirati. Čovjek je uvođenjem ovih riječi olakšao komunikaciju, dakle ispunio je jedan od osnovnih ciljeva svoje struke. Najbolji primjer za to je ovaj forum, ljudi su usvojili ove riječi i koriste ih svakodnevno, što je odličan znak da je uvaženi gospodin Jahić uradio pravu stvar.
Eh sad, to što ti pomenuti rječnik svodiš na nivo žute štampe je tvoj vrijednosni sud s kojim se ja neću složiti i tu bih se zaustavio što se toga tiče.
-
Patriotska_Liga
#743 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Bošnjaci širom BiH treba da rade po NPP-u kantona sa bošnjačkom većinom i da koriste pripadajuće udžbenike.
-
155_mm
#744 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Yug wrote:Al si ti foler haznadar.A koji bi se to francuz ljutio da mu u nekom dokumentu pise "jezik francuskog naroda".Takva nacija sa takvom historijom,garantujem ti da se niko ne bi ljutio,pa u Ustavu pise i "jezik srpskog i hrvatskog" naroda,pa koji se to Hrvat buni u toj Republici..Jedino sto prosjecno inteligentnom covjeku moze biti cudno da proces formiranja nacija nije zavrsen u Evropi u drugoj polovini 19 vijeka,vec traje cak i danas,sto je naravno legitimno ali i jako zanimljivo mnogim historicarima.Nisu brazilci nista manje brazilci zato sto govore portugalskim niti su Bosnjaci manje Bosnjaci zato sto govore hrvatskosrpskim jezikom. Napravite onda svoj jezik,gramatiku,reformu itd pa ga zovite kako hocete,ovako ste samo cesto izlozeni podsmjehu a to ne treba nikome.
Ali druže Yug mi to imamo odavno samo što su je tvoji prisvojili i falsificirali kao svoje pa Bošnjacima osporavaju njihov jezik.![]()
Boli me tuki za francuzima a umjesto srpskog eto stavite vi "jezik srpskog naroda", niko od Bošnjaka vam neće osporavati.
jos samo da dodamo ovo da bi upotpunili sliku bosne iz 'ìljadu osamsto i neke.

iz ovog dobronamjernog prijedloga kolege forumasa yug se vidi kolika izapranost mozga vlada u njegovom narodu. cojek 'ladno predlozi da se vjerovatno bosnje nadju u holidej in-u i da izmisle sebi jezik i problem rijesen.
najzalosnije je sto on to ozbiljno.
-
Bodkin
#745 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Pitaj haznadara. Frajer je namjerio da dokazuje nesto i ne zanima ga sto niko ne pise ono sto on argumentuje. Proceo je dvije stranice imputirajuci ljudima da hoce da napisu nas jezik u knjizice, a ljudi mu objasnjavaju da kad se nadju sa srbinom ili hrvatom, svi pricaju nas. Niko ne kaze ajmo pricati bosanski ili hrvatski.LBVIEW wrote:A kojeg vraga ta prica o sbkb u vezi zajednickog naziva jezika radi na ovoj temi?Bodkin wrote:Dakle jos jednom BOSANSKI SE TREBA I HOCE PONUDITI DJECI.
Ovdje se radi o sistematskom krsenju nacionalnih prava zagarantiranih Ustavom i,
jedino sto je relevantno, je nacin borbe protiv istog,ostalo, gdje spadaju
i ovi prijedlozi o zajednickom nazivu jezika je tipicno ravodnjavanje teme.Da ne spominjem
kako je "tezina" istih u ovakvom politickom okruzenju ravna onoj o "miru u svijetu i razumijevanju medu ljudima".
Al jok, daj jos koju stranicu o 300 godina starom perzijsko-bosanskom rjecniku ili stavec postavlja.
-
Patriotska_Liga
#746 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Ne bi, u tome i jest vic. Jahić je svoje neupitno bogato znanje iz područja lingvistike upotrijebio da nađe pravu riječ i uspio u tome. Nema šanse da bi se neka druga riječ ovako primila, a pogotov ta koju si ti naveo. E to je ono što oduševljava.hAZNADAR wrote: Ocigledno gledas na rjecnik iz nekog drugog ugla. To sto su ljudi uzvojili rijec je samo zbog aktuelne politicke klime gdje se vodimo po zakonu reakcije. Ono sto jedne nervira - druge odusevljava. Da je Jahic napisao govnar umjesto djikana - isto bi mnogi odusevljeno uzeli tu rijec u svakodnevnu upotrebu. Tako isto mogu i ostali ubacivati u rjecnik uvredljive lokalizme ili nove izvedenice na koje ce se jedni upaliti a drugi u inat prihvatiti. A to moj prijatelju nije nikada bio smisao pravljenja rjecnika. Dalje necemo o ovome jer je of topic.
-
Hafis
#747 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Jebote, tema se zove ''Dokažimo patriotizam'' (mada iskreno nemam pojma kako se ''dokazuje'' patriotizam i kakve veze ima dokazivanje patriotizma s konkretnim djelovanjem - ''uradimo sve'')...odoh daleko...znači umjesto dokazivanja patriotizma vi nabilavate postoji li bosanski jezik, kako bi se trebao zvati i pozivate se na nekakve citate iz literature od prije kojih stotinu godina u kojima se navodi postojanje tog jezika. Mada je činjenica da Bosna nikada nije iznjedrila svog Vuka Karadžića ili Ljudevita Gaja, tako da je i dan danas jezik ostao nestandardiziran, a sudeći po trenutnom ''veoma velikom interesu za standardizaciju'' ostaće takav decenijama.
Zato i ne čude potpuno tuđi nazivi, npr. riječ ''šehid'' koja je čak ušla i u tekstove brojnih zakona. To bi isto bilo kada bi u Hrvatskoj npr. umjesto zračna luka u zvaničnim nazivima koristio izraz ''vazdušna luka''.... Jednostavno nema šanse da se koristi tuđi izraz ako postoji odgovarajuća riječ u jeziku.
A ovdje...ovdje sve može..sve je ispravno. Bitno je da je postojanje jezika spominjao neki delegat prije 200 godina.
A da....a ''Avaz'' najčitaniji list u državi svojedobno...pa i sad ako ćemo iskreno.
Zato i ne čude potpuno tuđi nazivi, npr. riječ ''šehid'' koja je čak ušla i u tekstove brojnih zakona. To bi isto bilo kada bi u Hrvatskoj npr. umjesto zračna luka u zvaničnim nazivima koristio izraz ''vazdušna luka''.... Jednostavno nema šanse da se koristi tuđi izraz ako postoji odgovarajuća riječ u jeziku.
A ovdje...ovdje sve može..sve je ispravno. Bitno je da je postojanje jezika spominjao neki delegat prije 200 godina.
A da....a ''Avaz'' najčitaniji list u državi svojedobno...pa i sad ako ćemo iskreno.
-
Bodkin
#748 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Masa ljudi uzima stotine hiljada od drzave da rijesi ove probleme. Ljudima je to posao. Vjerujem da ih narod ne bi birao da nemaju ove kompetencijeDanguba wrote:Super.Bodkin wrote:
Ko ovdje na temi nije za bosanski? Ko ovdje na temi nije za to da djeca u srebrenici uce bosanski?![]()
Hajmo sada da vidimo kako to izvesti.(bojkotom nastave, tuzbama, nekim vidom fin.pritiska...)
...nudjenje kompromisa, popustanje ''djikanima'', izmisljanje drugog imena za jezik...nije rjesenje.
Tako jednostavno ali neki bi da komplikuju.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#749 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Eno sad, problem rijec sehid, a nisu problem jastuk, carapa, krevet, majmun
Ne treba pricati o onom o cemu se nema pojma.
Ne treba pricati o onom o cemu se nema pojma.
- sinuhe
#750 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Ispravno je šehit.
Ali diskusija i nije o učenju bosanskog već o bilježenju u knjižice.
Ali diskusija i nije o učenju bosanskog već o bilježenju u knjižice.