(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#726 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Eki to,pa zar nije bio mrak,nije se smjelo ic u dzamiju,krisom se postilo i iftarilo...sad sam zbunjen?
Last edited by HAVANA on 16/06/2016 23:23, edited 1 time in total.
samo pozitiva

#727 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by samo pozitiva »

_Reds_ wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo

Taj kolega koji posti nece ni rece, a ti da imaš imalo poštovanja ne bi jela pred njim, ali nemaš ga.
cuj postovanja :-)
Dosadno mii

#728 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dosadno mii »

kakavdanakneiskustvu wrote:sekunda je trebala da ga otjeram u 100 pizdi materni i njega i post i ramazan
Toliko dobri krastavci?
_Reds_

#729 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _Reds_ »

samo pozitiva wrote:
_Reds_ wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:danas na poslu kolega rece meni kako eto kao nije bas ok sto svaki dan za dorucak krastavce izrezem,valjda mirišu ,zbog kolege koji posti,mislim halooo

Taj kolega koji posti nece ni rece, a ti da imaš imalo poštovanja ne bi jela pred njim, ali nemaš ga.
Naravno, ako imaš poštovanja prema kolegi vjerniku neces jesti pred njim. Izadji negdje i jedi, ali je očigledno da nemate.
Capajebo

#730 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Capajebo »

Ne znam vala, ali ja na poslu kad neko hoce da jede fino ustanem da moze sjest za hastal i raskomotit se pa fino jesti. Naspem mu sok ako mu ne daj Boze ode na stranu :D
Ajatolah_

#731 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Ajatolah_ »

_Reds_ wrote: Naravno, ako imaš poštovanja prema kolegi vjerniku neces jesti pred njim. Izadji negdje i jedi, ali je očigledno da nemate.
Mislim da mu neće otežati post ako vidi da je neko nešto pojeo, tako da ne vidim svrhu.
KIseljak12

#732 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by KIseljak12 »

_Reds_ wrote:
samo pozitiva wrote:
_Reds_ wrote:

Naravno, ako imaš poštovanja prema kolegi vjerniku neces jesti pred njim. Izadji negdje i jedi, ali je očigledno da nemate.
Veci mu je sevap ako jede neko pred njim. Sto vam smeta kad ljudi dizu sevap skor postacima?
undefined007

#733 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by undefined007 »

afafaf wrote:
dječak sa šibicama wrote:Alkohol se "ne tolerise" u islamu, vec na balkanu.

Jos jedno licemjerje, alkohol je zabranjen, kraj price. Ali ne, moze alkohol, ali klempo to je vec haram.

Pa naravno da svinjetina i alkhol nisu isti rang grijeha kad fino piše da se svinjetina vjernicima izricito zabranjuje a alkohola i kocke da se klonimo.
:lol:

Pa prije smiješ uzeti svinjetinu kad nemaš drugog izbora da preživiš čisto da utališ glad nego probati i piti alkohol. ;)
kakavdanakneiskustvu

#734 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kakavdanakneiskustvu »

_Reds_ wrote:

a sta mislis zanima li mene i jedan posto da li neko posti ili ne posti?,mislim postuje li taj kolega koji posti za ramazan postim li ja petkom od mesa a on donese sudžuke,suhog mesa,pa sve zamirise a ja petkom postim???
kakavdanakneiskustvu

#735 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Dosadno mii wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:sekunda je trebala da ga otjeram u 100 pizdi materni i njega i post i ramazan
Toliko dobri krastavci?

odlični
Bodkin

#736 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

_Reds_ wrote:
Sta ce kolega vjernik uraditi iz postovanja prema kolegi nevjerniku? Ono, da mu uzvrati to postovanje? Otici i glasati da se vrati deda mraz u obdanista? Ili glasati da se zamijeni vjeronauka sa kursom programiranja za nevjernike?
mirzaaa33

#737 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Pusti onda Boga neka sudi svima a i pederima prema kojima očito nemaš nikakve tolerancije. :)
_Reds_

#738 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _Reds_ »

Bodkin wrote:
_Reds_ wrote:
Sta ce kolega vjernik uraditi iz postovanja prema kolegi nevjerniku? Ono, da mu uzvrati to postovanje? Otici i glasati da se vrati deda mraz u obdanista? Ili glasati da se zamijeni vjeronauka sa kursom programiranja za nevjernike?
Tvoja poređenja su čisto palamuđenje. Ovo je demokratija u kjojoj većina odlučuje. To ako većina odluči da ima Djed Mraz u vrticu, kolega vjernik se nece buniti, i nece svom kolegi govoriti kako je Djed Mraz Sveti Nikola.

Generalno kod nas postoji ogroman manja nepoštovanja pream drugom i drugačijem, i zabadanja nosa u tuđe,a da ne pogledamo svoje.
mirzaaa33

#739 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Ti si pogrešno shvatio demokratiju, jebiga
Bodkin

#740 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

_Reds_ wrote:
Bodkin wrote:
_Reds_ wrote:
Tvoja poređenja su čisto palamuđenje. Ovo je demokratija u kjojoj većina odlučuje. To ako većina odluči da ima Djed Mraz u vrticu, kolega vjernik se nece buniti, i nece svom kolegi govoriti kako je Djed Mraz Sveti Nikola.

Generalno kod nas postoji ogroman manja nepoštovanja pream drugom i drugačijem, i zabadanja nosa u tuđe,a da ne pogledamo svoje.
Aha, naravno. Uvijek je to nesto tamo drugacije. Eto sto ta vecina vjernika ne odluci da postuju drugacije i pusti deda mraza u obdaniste? Hoce malo sutra. E pa takvima kao ti ne da bih izvadio da jedem nego bih se zalivao vodom
sumirprimus

#741 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by sumirprimus »

suhovina na poslu,naĆi levl... :D
Dozer

#742 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

_Reds_ wrote: Naravno, ako imaš poštovanja prema kolegi vjerniku neces jesti pred njim. Izadji negdje i jedi, ali je očigledno da nemate.
I opet isto...
A da li kolega vjernik ima postovanja prema kolegi nevjerniku koji je gladan, i koji 12 mjeseci u godini jede u isto vrijeme, sto radi i kolega vjernik tokom 11 mjeseci, a onda se, valjda, kolega nevjernik mora povinovati kolegi vjerniku i taj mjesec dok ovaj posti on ne treba da jede onako kako su zajedno radili proteklih 11 mjeseci...? Logika...?

A za pedere, a i ostale, tj. LGBT dio populacije...pa zar nisu i oni od boga...? :D
Gdje se u Kur'anu zabranjuje homoseksualnost?
Bodkin

#743 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

Dozer wrote:
I opet isto...
A da li kolega vjernik ima postovanja prema kolegi nevjerniku koji je gladan, i koji 12 mjeseci u godini jede u isto vrijeme, sto radi i kolega vjernik tokom 11 mjeseci, a onda se, valjda, kolega nevjernik mora povinovati kolegi vjerniku i taj mjesec dok ovaj posti on ne treba da jede onako kako su zajedno radili proteklih 11 mjeseci...? Logika...?

A za pedere, a i ostale, tj. LGBT dio populacije...pa zar nisu i oni od boga...? :D
Gdje se u Kur'anu zabranjuje homoseksualnost?
Uvijek, ali uvijek kad spomenes sta ce vjernici iz postovanja uraditi dobijes odgovor da je to demokratija, da to nije tako sveto kao vjera bla bla. Super, demokratija je i da jedem kad hocu i gdje hocu
Dozer

#744 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Pa...meni je sveto ono sto je moje, kao sto je i vjernicima sveto ono sto je njihovo.
I uvijek kada se o ovome prica, namece se identicno pitanje - po cemu je jedno bitnije od drugog?
A, po pravilu, tu se uvijek postavlja "sistem" gdje je religijsko bitnije od nereligijskog, nazvacu to ateistickog. Iz kojeg razloga bi to nesto religijsko, pa ma sta da je, bilo bitnije, postovanije i sl. od nereligijskog, ili recimo ateistickog?

Imam ja odlican primjer ovoga, kad se jaranov brat zenio. On ateista, ona katolkinja. I zapela ona da se vjencaju u crkvi jer njoj to "znaci". Mladozenja se zateleb'o, pa mu svejedno, ali zato mladozenjin buraz, takodjer ateista, nije bio zateleban i hladno rekao - hajte, samo nemojte od mene ocekivati da to odobravam i da udjem u tu crkvu. Isto mu rekli i ostali u porodici, od matere i oca, pa nadalje, a cak i neki rodjaci koji su takodjer katolici.

Mlada se tu pocela bacakati, kao - nije joj jasno zasto je to problem jer je on (mladozenja) nista, pa ako njemu ne smeta, zasto smeta porodici?
Mladozenjinom burazu se na to kosa na glavi digla (a haman je celav :-D), i upitao je sta joj znaci to da je on "nista", da bi ona rekla - pa, ateista...to je nista u vjerskom smislu.
Ovaj joj onda sasuo sve i svasta na to da je "ateizam" nista, i naravno - nije zaboravio spomenuti da je na isti nacin kako je za nju ateizam "nista", tako i za njih njeno katolicanstvo "nista", nula, izmisljotina, nebuloza, glupost, itd., a onda je upitao da li bi pristala da se nakon crkve odu vjencati i u dzamiju jer, ipak, njegov otac je musliman. Naravno, odgovor je bio kategorican - NE (samo jos sto nije rekla "ni mrtva").
Elem, od crkve ne bi nista, samo opstinsko vjencanje. Da li ga je kasnije odvukla i u crkvu, ne znam. Vjerovatno jeste, posto je on (mladozenja) malo poplitak, tacnije predobar u dusi, i nikome ne zna reci NE ni za sta.
Last edited by Dozer on 17/06/2016 10:52, edited 1 time in total.
MUNAFIK

#745 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by MUNAFIK »

Hoces li to baš sad ti i da rastabiriš kako je u Islamu bit peder OK... WTF...

Imam prijatelje katolike i oni NIKADDDDD ne bi ispred postaca jeli bilo sta i to mozes mislit samo iz POSTOVANJA i kulture... i to je dovoljno da se zna ko je ko i kakav... Sve ostalo je šuplja kojom se opravdava svoj idiotizam. Pa kad neko ne moze da pije kolu radi nekih razloga a voli je... U mijoj raji kola se nije pila pred tom osobom... Valjda je to OK... Naravno mogli smo rec ko ga j... Imam ja pravo... Ali imati pravo i OBRAZ nisu uvijek iste stvari.
hakazvaka

#746 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by hakazvaka »

MUNAFIK wrote:Hoces li to baš sad ti i da rastabiriš kako je u Islamu bit peder OK... WTF...

Imam prijatelje katolike i oni NIKADDDDD ne bi ispred postaca jeli bilo sta i to mozes mislit samo iz POSTOVANJA i kulture... i to je dovoljno da se zna ko je ko i kakav... Sve ostalo je šuplja kojom se opravdava svoj idiotizam. Pa kad neko ne moze da pije kolu radi nekih razloga a voli je... U mijoj raji kola se nije pila pred tom osobom... Valjda je to OK... Naravno mogli smo rec ko ga j... Imam ja pravo... Ali imati pravo i OBRAZ nisu uvijek iste stvari.
Nije isto kada neko ne moze piti kolu iz zdravstvenih razloga, pa ga ispostujete, i kada neko ne zeli da jede iz vjerskih uvjerenja...
vjesticanametli

#747 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by vjesticanametli »

Bodkin wrote:
_Reds_ wrote:
:thumbup: a sad hajmo vrijeme je dorucku :)
DaysleepeR

#748 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

pustite ba šuplju, svako posti sam sebi radi vlastite lične nagrade, i nije niko dužan da mu se u tome prilagođava

pristojnost - nepristojnost - kućni odgoji ovo ono, to je sve šuplja
Dozer

#749 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

MUNAFIK wrote:Hoces li to baš sad ti i da rastabiriš kako je u Islamu bit peder OK... WTF...

Opa! Sad su ateisti = idioti. Aferim :D
I opet sve isto - vjersko se mora postovati, ateisticko ne. I opet - aferim :D

A pitanje i dalje stoji - gdje u Kur'anu pise da je homoseksualnost zabranjena?
Napomena: Zajebi hadise i ono sto u njima pise. Hadisi i serijat su nastali kasnije, i dosta ih je vrlo upitno po pitanju nastanka, pisaca, itd.
supercali

#750 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

_Reds_ wrote:Kako Vas nije uopce stid da ulazite u necije odluke.

Ako je neko tako olucio ne znaci da je dvolican, nego da je to njegova odluka. Bog sudi ljudima, a ne Vi. Ko zna gdje ce ko. Svako se bori sa svojim porocima na ovaj ili onja način.

Imate tolerancije prema pederima, ali nemta prema neko ko je odlucio da se drugačije ponaša za razaman.

Naravno da nije isti onaj koji pije i koji ne pije za ramazan. Nekada su i pripadnici drugih vjera poštavali muslimane u ovoj zemlji, a nisu pred njima htjeli jesti za vrijeme ramazana.
Peder ti ne govori sto ga ne primas tokom mjeseca juna za razliku od ovoga koji ubi sa moralom I prica meni za kojeg I ne zna da nisam musliman kako ne postis sto pijes I sl
Post Reply