TITO!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vatrogasac

Post by vatrogasac »

mosor1 wrote: Slazem se, sve to je bilo grozno i to nitko ne porice. Mnogi su slucajno ili zbog necije pakosti dopali zatvora. Hoce li te utjesiti da se protivnik sluzio jos puno gorim sredstvima?
...ti si ovdje najbliži nekoj realnoj ocjeni, mada ga i braniš jer ovo od Vladimira Velebita nema baš neku težinu.....uradio je Tito nekih dobrih stvari, ali meni prosto dođe muka od ovih a priori veličanja i pretvaranja u sveca....pa udaram kontru...pored onoga što ga neke BiH stranke koriste kao imidž.....pa simpatizeri ne daju ni riječi protiv....nedostaje realna ocjena....
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote:Hajde vi sad zamislite da je Bosna i Hercegovina bila kapitalisticka zemlja, gdje bi sad bili?????
Negdje kao Cipar ili mozda Libanon. Znas li tko bi ti bili kapitalisti poslije II svjetskog rata?

A da je SFRJ ostala cijela, ili se na miran nacin raspala, poput Cehoslovacke, na temeljima Markoviceve konvertibilne valute, pravedne podjele dionica radnicima umjesto kriminalne privatizacije, uvodenja visestranacja kako je to predlagao UJDI i sa zadrzanim ugledom i vezama sirom svijeta - gdje bi nam tek tada bio kraj?
U Libanonu je bio gradjanski rat pa ja mislim da i danas su bogatiji od mnogih zemalja kao Kipar ili Grcka, a o istocnoj evropi da i ne govorim.

A da je SFRJ ostala cijela, opet bi Bosna i Hercegovina ostala potlacena drugima. Svi kontakti bi isli preko Beograda ili Zagreba. Ne bi tu bilo puno slobode. I duhovna sloboda je bitna kao i materijalna.

Ma covjece jednostavno mi je muka od njih vise, neka je Bosna postala samostalna. Poslije svih ovih zrtava, kako neko moze doci i spominjati ropstvo. A znam da je moglo mozda bolje, samo ko ce to kontrolisati. Znam da su ljudi ogorceni lopovlukom i nepravdom, samo proci ce i taj lopovluk.
mosor1

Post by mosor1 »

vatrogasac wrote: ...ti si ovdje najbliži nekoj realnoj ocjeni, mada ga i braniš jer ovo od Vladimira Velebita nema baš neku težinu.....uradio je Tito nekih dobrih stvari, ali meni prosto dođe muka od ovih a priori veličanja i pretvaranja u sveca....pa udaram kontru...pored onoga što ga neke BiH stranke koriste kao imidž.....pa simpatizeri ne daju ni riječi protiv....nedostaje realna ocjena....
Razmisli na ovaj nacin - toliko je inace objektivnih ljudi zgadeno sto na mrtva Tita nasrcu oni koji mu nisu ni do koljena - da ustase i cetnike i ne pominjem - pa i oni udaraju kontru sa svoje strane.

Ne vjerujem da bi ikoji od ljudi sa ove teme koje vidis kao Titove apologete branio Goli Otok, ili druga necovjestva (iako bi trebalo pazljivo odvagnuti sto od toga svaliti na Broza, a sto pripisati nasem domacem divljastvu). Ali u srazu s nekima koji nerazumno i a priori odricu svaku vrijednost nasem naslijedu (i 50 godina truda nasih roditelja) i meni se skoro omakne svasta.

Nema vise nikoga tko bi Titu nosio stafetu. Ali je Titovo ime ipak snazan simbol mnogih stvari koje su privremeno nestale, ali ce opet doci - nisu slucajno cetnici devedesetih u Istocnoj Hercegovini pjevali "Muslimani, mali mravi - nema Tita da vas brani."
mosor1

Post by mosor1 »

BigBoss wrote: U Libanonu je bio gradjanski rat pa ja mislim da i danas su bogatiji od mnogih zemalja kao Kipar ili Grcka, a o istocnoj evropi da i ne govorim.
Neka, hvala. A u slucaju mog scenarija, imali bismo 10 godina prednosti pred Istocnom Evropom - zajedno ili razdruzeni - odavno bi bili u EU.
BigBoss wrote:A da je SFRJ ostala cijela, opet bi Bosna i Hercegovina ostala potlacena drugima. Svi kontakti bi isli preko Beograda ili Zagreba. Ne bi tu bilo puno slobode. I duhovna sloboda je bitna kao i materijalna.

Po tebi bi izgleda bilo kljucno u BiH izgraditi puno aerodroma da ne moras putovati kopnom preko susjednih drzava.
mosor1

Post by mosor1 »

vatrogasac wrote: ...ti si ovdje najbliži nekoj realnoj ocjeni, mada ga i braniš jer ovo od Vladimira Velebita nema baš neku težinu.....
Zanima me, zasto mislis da nema neku tezinu?
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
vatrogasac wrote: ...ti si ovdje najbliži nekoj realnoj ocjeni, mada ga i braniš jer ovo od Vladimira Velebita nema baš neku težinu.....uradio je Tito nekih dobrih stvari, ali meni prosto dođe muka od ovih a priori veličanja i pretvaranja u sveca....pa udaram kontru...pored onoga što ga neke BiH stranke koriste kao imidž.....pa simpatizeri ne daju ni riječi protiv....nedostaje realna ocjena....
Razmisli na ovaj nacin - toliko je inace objektivnih ljudi zgadeno sto na mrtva Tita nasrcu oni koji mu nisu ni do koljena - da ustase i cetnike i ne pominjem - pa i oni udaraju kontru sa svoje strane.

Ne vjerujem da bi ikoji od ljudi sa ove teme koje vidis kao Titove apologete branio Goli Otok, ili druga necovjestva (iako bi trebalo pazljivo odvagnuti sto od toga svaliti na Broza, a sto pripisati nasem domacem divljastvu). Ali u srazu s nekima koji nerazumno i a priori odricu svaku vrijednost nasem naslijedu (i 50 godina truda nasih roditelja) i meni se skoro omakne svasta.

Nema vise nikoga tko bi Titu nosio stafetu. Ali je Titovo ime ipak snazan simbol mnogih stvari koje su privremeno nestale, ali ce opet doci - nisu slucajno cetnici devedesetih u Istocnoj Hercegovini pjevali "Muslimani, mali mravi - nema Tita da vas brani."
I ne bi ga 92-ge, sad mozda kontas da je to proslost. A cetnici pjevaju to jer nemaju veze ko je koga branio. :D :D Da ne bi Tita Hitler bi ih (Srbe i Cetnike) pobio sve. A tek Ustase???? Pa Turci, Austrougari. Hehe, ko njih odbrani, Rusi???
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote: U Libanonu je bio gradjanski rat pa ja mislim da i danas su bogatiji od mnogih zemalja kao Kipar ili Grcka, a o istocnoj evropi da i ne govorim.
Neka, hvala. A u slucaju mog scenarija, imali bismo 10 godina prednosti pred Istocnom Evropom - zajedno ili razdruzeni - odavno bi bili u EU.
BigBoss wrote:A da je SFRJ ostala cijela, opet bi Bosna i Hercegovina ostala potlacena drugima. Svi kontakti bi isli preko Beograda ili Zagreba. Ne bi tu bilo puno slobode. I duhovna sloboda je bitna kao i materijalna.

Po tebi bi izgleda bilo kljucno u BiH izgraditi puno aerodroma da ne moras putovati kopnom preko susjednih drzava.
Oni bi imali prednost nad Bosnom sto se tice poslova i ostalih stvari, zato bolje u evropu ali svako za sebe. A sticemo mi istocnjake, mislis da su oni bogatiji???? Haha.

A zajedno se nije moglo ostat jer su drugi htjeli da tutorisu Bosancima.
mosor1

Post by mosor1 »

BigBoss wrote: I ne bi ga 92-ge, sad mozda kontas da je to proslost. A cetnici pjevaju to jer nemaju veze ko je koga branio. :D :D Da ne bi Tita Hitler bi ih (Srbe i Cetnike) pobio sve. A tek Ustase???? Pa Turci, Austrougari. Hehe, ko njih odbrani, Rusi???
Ne ljuti se, kolega, al ja tebe bas nista ne berem... Mozda je kasna ura, mozda je do mene... moze li polaganije?
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote: I ne bi ga 92-ge, sad mozda kontas da je to proslost. A cetnici pjevaju to jer nemaju veze ko je koga branio. :D :D Da ne bi Tita Hitler bi ih (Srbe i Cetnike) pobio sve. A tek Ustase???? Pa Turci, Austrougari. Hehe, ko njih odbrani, Rusi???
Ne ljuti se, kolega, al ja tebe bas nista ne berem... Mozda je kasna ura, mozda je do mene... moze li polaganije?
Kako ne razumijes, Hitler je htjeo pobit sve Srbe upravo je Tito branio njih. Ustase su ih isto tamanili, partizani su se borili i protiv jednih i protiv drugih. I Bosnjaci muslimani medju njima. A Rusi istjerase Svabe a ne Tito ni Cetnici ni partizani, da nisu Rusi dosli bi Englezi i Ameri i Bosna ne bi bila komunisticka zemlja u Srboslaviji. Bosna je bila pod Austrougarima ali se nije zvala Srbija nego Bosna. I Bosanci-Bosnjaci zivjeli u njoj. Haj u zdravlje.
mosor1

Post by mosor1 »

BigBoss wrote:Oni bi imali prednost nad Bosnom sto se tice poslova i ostalih stvari, zato bolje u evropu ali svako za sebe. A sticemo mi istocnjake, mislis da su oni bogatiji???? Haha.

Koliko ja znam, u vrhu bosanske partije i vlade uvijek su sjedili Bosanci. Ali nemam ja nista protiv samostalnosti BiH, a i zasto bih. A za istocnjake, ne - ne mislim da su bogatiji - samo pametniji. I izgubljena je u nepovrat ona pocetna prednost, odmakose.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

mosor1 wrote:

...ne prilazim ja iz tog ugla....šta više i moji su roditelji gradili , rekoh ti jednom da u bližoj familiji imam više ordenja od Tita nego mnogi od ovih što ga grčevito brane i u mojoj familiji postoji taj kritički odnos .....nego ojadio nas je Ranković pravo pa smo imali iseljavanja za Tursku kao i u vrijeme prve Jugoslavije....bilo je tu svašta....

Četnik-partizan

U već pomenutom Putu u Foču, Ferida Mulabdić, studentkinja medicine, partizanska simpatizerka, na Zulfikarpašićevo pitanje da li su koljači uspjeli pobjeći, odgovara da ih je pobjeglo samo desetak: "...ostali su ovdje, ali oni su kao partizani primljeni i imaju svoj odred. Komandant je Strajo Kočović, samozvani četnički vojvoda, koji je bio jedan od najgorih koljača. Ništa nije učinjeno da se kazne..." Tog Kočovića, bradatog, obučenog u oficirsku uniformu, Zulfikarpašić je kasnije vidio u fočanskom hotelu, sjedištu Vrhovnog štaba. Preko ramena su mu visili redenici. Na šubari je imao petokraku. "Nije me pozdravio, samo je čudno gledao u moj M.P. i bombe na kaišu... Šta ovaj radi kod tebe, pitao sam Tita. 'To je komandant fočanskog partizanskog odreda, ostavio je četnike i prešao nama. Vrijedan mladić, preko njega ćemo privući mnoge ljude...'" Tito mu je, Zulfikarpašić svjedoči, otkrio da je njega, Adila, pozvao zato što je on iz ugledne porodice, kojem su četnici zapalili kuću, ubili brata, pa će "tako biti još zgodnije da ti kao takav propovijedaš slogu sa Srbima i da im ostali muslimani pruže ruku pomirenja". Jer, nastavio je dalje Tito, "neka muslimanska sela su odbila predati oružje, objasnivši da im treba za borbu protiv četnika: "Međutim, mi smo četnike otjerali, vršimo veliku mobilizaciju, trebamo oružje, a ne možemo trpjeti na našoj teritoriji nikakve naoružane jedinice izuzev naših..." Isto je Zulfikarpašiću ponovio predstavnik seljana iz Curova, gdje im je on došao zajedno sa Ivom Lolom Ribarom i Feridom Čengićem, rekavši: "Ni u kakvu politiku mi se ne miješamo, mi branimo živote naše djece i žena. Zar da damo oružje vama, a nekoliko kilometara odavde su četnici... Ne dirajte nas, ovo je naš teren stotine godina, i nećemo vas dirati..." Seljani će, kasnije, ipak predati oružje, i to baš Kočoviću. Uskoro će zasjedati Vrhovni štab.

Zulfikarpašić je u svome referatu govorio o nužnosti ukidanja fočanskog narodnog odbora u kome su samo Srbi, neki od njih i četnici, i tek jedan musliman; o nužnosti ukidanja sadašnjeg suda, koji je, umjesto da sudi koljačima, osudio dvanaest muslimana, među njima i narodnog tribuna, opozicionara beogradskom režimu prije rata, "za koga mi je Moša Pijade rekao da je bio ispravan i da smo ga trebali pozvati na saradnju". Na savjetovanju su, pored Tita, bili i Ranković, Pijade, Lola, Milutin Milutinović i Milovan Đilas. "Jedino je Milutinović smatrao da bi povodom toga trebalo održati sastanak CK i Vrhovnog štaba, a Tito je kazao da po tom pitanju nemamo šta diskutovati. Ranković je rekao da je velika partizanska pobjeda to što je osnovna četnička masa prišla nama: "Mi ne možemo, bez obzira prema njima, da pohapsimo i sudimo njihove komandante, mada su oni, bez sumnje, počinili zločin prema muslimanima. Drugo, muslimani se još kolebaju i ne može biti govora o njihovom masovnom prelazu na našu stranu, a pojedinačni prelazi mogu škoditi, jer će izazvati lošu reakciju Srba. Nama muslimani u Foči nisu sada potrebni kao borci, nego kao pomagači..." Kasnije, saznavši da je jedan od koljača i Ranko Popadić, partizanski komandir, Zulfikarpašić je bez duše odjurio u komandu mjesta, i to ispričao Rodoljubu Čolakoviću i Risti Tošiću. "Čolaković mi je rekao: 'Kada bismo mi hapsili koljače među ovdašnjim Srbima, onda bismo pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika...' A Tito: 'Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci se nalazi preko 95 odsto Srba.' Odgovorio sam: 'Ali, to nije protusrpska, to je protukoljačka politika...'"

A Tito je primijetio da on, Zulfikarpašić, izgleda slabo, da se treba naspavati i odmoriti... Nataša Čengić nastavlja: "Poslije smo mi otišli iz Foče. Ne znam tačno šta je bilo sa kostima, ali znam da one nikad nisu dobile ime, znak, da, navodno, ne bi smetale živima..." izvor/Dani br. 263
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote:Oni bi imali prednost nad Bosnom sto se tice poslova i ostalih stvari, zato bolje u evropu ali svako za sebe. A sticemo mi istocnjake, mislis da su oni bogatiji???? Haha.

Koliko ja znam, u vrhu bosanske partije i vlade uvijek su sjedili Bosanci. Ali nemam ja nista protiv samostalnosti BiH, a i zasto bih. A za istocnjake, ne - ne mislim da su bogatiji - samo pametniji. I izgubljena je u nepovrat ona pocetna prednost, odmakose.
Cini ti se care, ako nemas bogatu zemlju nema ni nafake. Oni su izasli iz komunizma, ne vole raditi dok Bosnje imaju radni mentalitet ne znam odakle smo ga naslijedili ali mi radimo.
mosor1

Post by mosor1 »

BigBoss wrote: Kako ne razumijes, Hitler je htjeo pobit sve Srbe upravo je Tito branio njih. Ustase su ih isto tamanili, partizani su se borili i protiv jednih i protiv drugih. I Bosnjaci muslimani medju njima. A Rusi istjerase Svabe a ne Tito ni Cetnici ni partizani, da nisu Rusi dosli bi Englezi i Ameri i Bosna ne bi bila komunisticka zemlja u Srboslaviji. Bosna je bila pod Austrougarima ali se nije zvala Srbija nego Bosna. I Bosanci-Bosnjaci zivjeli u njoj. Haj u zdravlje.
Hitler nije htio pobiti sve Srbe (otkud ti pobogu to), ali je htio organizirati svijet po mjeri svoje "rase", tako da bi "nize" narode, pored ostalog i Slavene koristio kao radnu snagu. Da je Hitler pobijedio, ne bi radio razliku izmedu Srba, Hrvata i Bosnjaka. Partizani su se borili i za Srbe, i za Hrvate, i za Bosnjake, jer ni jedna druga koncepcija ne bi mogla odnijeti pobjedu na ovim prostorima, kao sto uostalom vidis i danas. Pa tko je uopce porazio cetnike u II svjetskom ratu? Draza je sve do '43 bio ministar vojske jugoslavenske vlade u Londonu - jedino je zasluga partizana bila da su Britanci prestali podrzavati cetnike, i to tek '44. Aj sad mi reci, koji su to Rusi oslobodili BiH? Jesu li usput oslobodili Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru?

Stari moj, povijest se ne uci na forumima i iz novina. Knjigu u sake! Samo obrazovan i pametan mozes biti na korist svojoj domovini BiH.
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote: Kako ne razumijes, Hitler je htjeo pobit sve Srbe upravo je Tito branio njih. Ustase su ih isto tamanili, partizani su se borili i protiv jednih i protiv drugih. I Bosnjaci muslimani medju njima. A Rusi istjerase Svabe a ne Tito ni Cetnici ni partizani, da nisu Rusi dosli bi Englezi i Ameri i Bosna ne bi bila komunisticka zemlja u Srboslaviji. Bosna je bila pod Austrougarima ali se nije zvala Srbija nego Bosna. I Bosanci-Bosnjaci zivjeli u njoj. Haj u zdravlje.
Hitler nije htio pobiti sve Srbe (otkud ti pobogu to), ali je htio organizirati svijet po mjeri svoje "rase", tako da bi "nize" narode, pored ostalog i Slavene koristio kao radnu snagu. Da je Hitler pobijedio, ne bi radio razliku izmedu Srba, Hrvata i Bosnjaka. Partizani su se borili i za Srbe, i za Hrvate, i za Bosnjake, jer ni jedna druga koncepcija ne bi mogla odnijeti pobjedu na ovim prostorima, kao sto uostalom vidis i danas. Pa tko je uopce porazio cetnike u II svjetskom ratu? Draza je sve do '43 bio ministar vojske jugoslavenske vlade u Londonu - jedino je zasluga partizana bila da su Britanci prestali podrzavati cetnike, i to tek '44. Aj sad mi reci, koji su to Rusi oslobodili BiH? Jesu li usput oslobodili Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru?

Stari moj, povijest se ne uci na forumima i iz novina. Knjigu u sake! Samo obrazovan i pametan mozes biti na korist svojoj domovini BiH.
JA sam gledo na tv dokumentar, a i opste je poznato da su Rusi bili ti koji su istjerali Svabe. Ameri su bili prvo planirali da napadnu preko dalmacije i istjeraju Svabe ali zbog Rusa su odlucili da ne idu na te prostore. U eks YU je bila lokalna borba izmedju partizana ustasa i cetnika o preuzimanju vlasti ali nakon oslobodjenja koje je trebalo doci od velikih sila saveznika u ovome slucaju Rusa. Partizani nisu mogli Svabama nista.

I jesu, sve su Rusi oslobodili a partizani isli iza njih i zauzimali prostor i vlast.
mosor1

Post by mosor1 »

BigBoss wrote: JA sam gledo na tv dokumentar, a i opste je poznato da su Rusi bili ti koji su istjerali Svabe. Ameri su bili prvo planirali da napadnu preko dalmacije i istjeraju Svabe ali zbog Rusa su odlucili da ne idu na te prostore. U eks YU je bila lokalna borba izmedju partizana ustasa i cetnika o preuzimanju vlasti ali nakon oslobodjenja koje je trebalo doci od velikih sila saveznika u ovome slucaju Rusa. Partizani nisu mogli Svabama nista.

I jesu, sve su Rusi oslobodili a partizani isli iza njih i zauzimali prostor i vlast.
Jel to bio onaj dokumentarac sa FTV od juce, gdje placu nad Drazinom zlehudom sudbom?

Koji su to grad u BiH oslobodili Rusi i kada? Koje jedinice, kojih komandanata? E, moj patrioto... vlastite povijesti ne znas.
mosor1

Post by mosor1 »

vatrogasac wrote:...ne prilazim ja iz tog ugla....šta više i moji su roditelji gradili , rekoh ti jednom da u bližoj familiji imam više ordenja od Tita nego mnogi od ovih što ga grčevito brane i u mojoj familiji postoji taj kritički odnos .....nego ojadio nas je Ranković pravo pa smo imali iseljavanja za Tursku kao i u vrijeme prve Jugoslavije....bilo je tu svašta....

Četnik-partizan
Sto zelis dokazati? Imas ti i kategorije cetnik-Hrvat, pa cak i cetnik-Bosnjak (v. http://www.most.ba/035/012.htm ).

Uzgred, jesil to ti, avicena - ovo s ordenjem mi je odnekud poznato?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote:Hajde vi sad zamislite da je Bosna i Hercegovina bila kapitalisticka zemlja, gdje bi sad bili?????
Negdje kao Cipar ili mozda Libanon. Znas li tko bi ti bili kapitalisti poslije II svjetskog rata?

A da je SFRJ ostala cijela, ili se na miran nacin raspala, poput Cehoslovacke, na temeljima Markoviceve konvertibilne valute, pravedne podjele dionica radnicima umjesto kriminalne privatizacije, uvodenja visestranacja kako je to predlagao UJDI i sa zadrzanim ugledom i vezama sirom svijeta - gdje bi nam tek tada bio kraj?
E ovdje si pretjerao.
I to debelo!

Oni koje ubjedjujes jos nisu svjesni da istorija nije pocela 1990. a ti nabroja milion nekih stvari koje oni, da sto godina zive, nece shvatiti.

Razumjeti sto si napisao mozda hoce nekad. ali shvatiti - nikad!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigBoss wrote:
mosor1 wrote:

JA sam gledo na tv dokumentar, a i opste je poznato da su Rusi bili ti koji su istjerali Svabe. Ameri su bili prvo planirali da napadnu preko dalmacije i istjeraju Svabe ali zbog Rusa su odlucili da ne idu na te prostore. U eks YU je bila lokalna borba izmedju partizana ustasa i cetnika o preuzimanju vlasti ali nakon oslobodjenja koje je trebalo doci od velikih sila saveznika u ovome slucaju Rusa. Partizani nisu mogli Svabama nista.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sorry, ides na Greatest Shits! :D
Fair Life

Post by Fair Life »

BigBoss wrote:JA sam gledo na tv dokumentar, a i opste je poznato da su Rusi bili ti koji su istjerali Svabe. Ameri su bili prvo planirali da napadnu preko dalmacije i istjeraju Svabe ali zbog Rusa su odlucili da ne idu na te prostore. U eks YU je bila lokalna borba izmedju partizana ustasa i cetnika o preuzimanju vlasti ali nakon oslobodjenja koje je trebalo doci od velikih sila saveznika u ovome slucaju Rusa. Partizani nisu mogli Svabama nista.

Najveci uspjeh im je bio sto su pojebali nekoliko hiljada nasih zena, dok su se pijani spremali za srijemski front, i odlazeci za Rusiju ostavili sirocad majkama na brigu. Rusi nisu imali kad prdnuti od svojih briga sa Nijemcima... a kamoli da su kome stigli pomoci.
Sike_

Post by Sike_ »

Fina se diskusija razvila, ide se deset na jedan i to je vrlo fino i posteno. Uz to su psovke i vrijedjanja dozvoljenja toj istoj vecini, sto je takodjer vrlo kulturno.

A sada samo jedan mali osvrt na cika Vodenjaka i njegovu tvrdnju kako nam on u biti samo misli dobro. Ako je to vec tako onda nas nemoj proklinjat u drugim izlaganjima, nazivati nas budalama u trecim itd.
Mi ne koristimo ruzne rijeci, kad nesto izvalite mi se malo nasmijemo i to je to.

Neozbiljan jesam, ali ne dovoljno. Da sam samo malo neozbiljniji citirao bih cika Vodenjaka: "ko vas placa, gdje, sta kako, iz kojeg fonda".

Da sam malo neozbiljniji.....

A to da sam neozbiljan to stoji....
vatrogasac

Post by vatrogasac »

mosor1 wrote:
vatrogasac wrote:...ne prilazim ja iz tog ugla....šta više i moji su roditelji gradili , rekoh ti jednom da u bližoj familiji imam više ordenja od Tita nego mnogi od ovih što ga grčevito brane i u mojoj familiji postoji taj kritički odnos .....nego ojadio nas je Ranković pravo pa smo imali iseljavanja za Tursku kao i u vrijeme prve Jugoslavije....bilo je tu svašta....

Četnik-partizan
Sto zelis dokazati? Imas ti i kategorije cetnik-Hrvat, pa cak i cetnik-Bosnjak (v. http://www.most.ba/035/012.htm ).

Uzgred, jesil to ti, avicena - ovo s ordenjem mi je odnekud poznato?
...to je naslov....priča govori i objašnjava kasnije postupke kako Tita tako i njegovih bližih saradnika spram Bosne i Bošnjaka.....e jedino ako partizan Zulfikarpašić laže......tek kada je Leka zakačio i Tita počela su preispitivanja....

[...jesam avicena...stoji u profilu, a napomenuo sam u prvim postovima pod ovim nickom.....nisam redovan na sa-x ...otežano ulazim na stranicu....nešto ne vidim 'danas' duže vremena......]
wels

Post by wels »

Sike_ wrote:Fina se diskusija razvila, ide se deset na jedan i to je vrlo fino i posteno. Uz to su psovke i vrijedjanja dozvoljenja toj istoj vecini, sto je takodjer vrlo kulturno.

A sada samo jedan mali osvrt na cika Vodenjaka i njegovu tvrdnju kako nam on u biti samo misli dobro. Ako je to vec tako onda nas nemoj proklinjat u drugim izlaganjima, nazivati nas budalama u trecim itd.
Mi ne koristimo ruzne rijeci, kad nesto izvalite mi se malo nasmijemo i to je to.

Neozbiljan jesam, ali ne dovoljno. Da sam samo malo neozbiljniji citirao bih cika Vodenjaka: "ko vas placa, gdje, sta kako, iz kojeg fonda".

Da sam malo neozbiljniji.....

A to da sam neozbiljan to stoji....

Nemojte se ljutit na chike ako vas nekad naruzhe .Vjerovatno im dopizdi vec godinama ponavljat,a kod mnogih u jedno udje,na drugo izadje.

Zar se vashi roditelji ne izgalame na vas, abogami padne mozda i koja pljuska.
Sike_

Post by Sike_ »

Haj sto nama bombe bacaju, ali sto svedima, austrijancima i ostalima moraju palamuditi? To sto neki izvale ni voz ne moze povuc....
BigBoss

Post by BigBoss »

mosor1 wrote:
BigBoss wrote: JA sam gledo na tv dokumentar, a i opste je poznato da su Rusi bili ti koji su istjerali Svabe. Ameri su bili prvo planirali da napadnu preko dalmacije i istjeraju Svabe ali zbog Rusa su odlucili da ne idu na te prostore. U eks YU je bila lokalna borba izmedju partizana ustasa i cetnika o preuzimanju vlasti ali nakon oslobodjenja koje je trebalo doci od velikih sila saveznika u ovome slucaju Rusa. Partizani nisu mogli Svabama nista.

Jel to bio onaj dokumentarac sa FTV od juce, gdje placu nad Drazinom zlehudom sudbom?

Koji su to grad u BiH oslobodili Rusi i kada? Koje jedinice, kojih komandanata? E, moj patrioto... vlastite povijesti ne znas.
Ti si cito historiju koju su komunisti pisali, a ja u tu "okresanu" historiju ne vjerujem. Gledo sam i procito na vise mjesta i iz vise izvora a ne samo jednog (kao ti). Za Svabe su partizani bili ko komarac za slona. Oslobodili bi oni za 1000 godina da nisu drugi uletitli. Cetnici ga ispusili i partizani suradjivali sa Rusima, ovi im dali vlast i onda Tito im okrenuo ledja. Dobar je bio strateg, to jest.

A pitas koji grad su oslobodili, pa nema tu grad kad je povlacenje onda se svi povlace iz svih gradova. Ovi datumi su obiljezeni kao datumi kad su partizani usli u te gradove. Kad su Ameri oslobadjali francusku Svabe su se povlacile a de gol iso za njima (amerima) i "oslobadjo". Pitaj Amerikance ko je koga oslobodio.

Mozda i Francuzi misle da ih je De gol oslobodio, nece priznat da su Ameri.
BigBoss

Post by BigBoss »

Fair Life wrote:
BigBoss wrote:JA sam gledo na tv dokumentar, a i opste je poznato da su Rusi bili ti koji su istjerali Svabe. Ameri su bili prvo planirali da napadnu preko dalmacije i istjeraju Svabe ali zbog Rusa su odlucili da ne idu na te prostore. U eks YU je bila lokalna borba izmedju partizana ustasa i cetnika o preuzimanju vlasti ali nakon oslobodjenja koje je trebalo doci od velikih sila saveznika u ovome slucaju Rusa. Partizani nisu mogli Svabama nista.

Najveci uspjeh im je bio sto su pojebali nekoliko hiljada nasih zena, dok su se pijani spremali za srijemski front, i odlazeci za Rusiju ostavili sirocad majkama na brigu. Rusi nisu imali kad prdnuti od svojih briga sa Nijemcima... a kamoli da su kome stigli pomoci.
Uh al ti poznajes historiju i 2 svjetski rat. :lol: :lol:
Post Reply