Bosna i Hercegovina (1940-1946)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
wolf07

#726 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Nedobrovoljac wrote:Možete vi mjenjati teze do sutra i naprđivati o Srbiji i četnicima, ali na onom spisku su i dalje sve sami prvoborci iz 44. sa izuzetkom Jelene, Radomira , Boška...
Fakti su fakti.
Da, kao što je fakat i to da nema Mešinog brata koji je strijeljan radi nekog bezveznog ormara, k'o da je bio gestapovac. A što se tiče Srbije i četnika molim te objasni sam sebi (meni ne moraš) otkud pored partizana u Srbiji još i Nedićevci, Ljotićevci, JVuO, Kosta Pećanac, Mušicki... a tu nije kraj srpskim vojskama iz II S.R. Jel to bijahu sve odreda antifašisti? Šta je to Srpski Dobrovoljački KORPUS!!! Kako to da Beograd postade prvi Judenfrei grad u Evropi? Znaš li možda ko je bio Mustafa Golubić, kad, kako i gdje je on platio glavom? Znaš li ko je ubio Fadila Jahića Španca i otkad je on bio partizan? Ko je bio pretpostavljeni Vladimiru Periću Valteru? Znaš li kako se zove četnički vojvoda koji je sklopio sporazum sa Handžar divizijom o saradnji? Ko je još 1942.g. od četnika u Srednjoj Bosni prihvatio NDH i obavezao se na saradnju sa ustašama i borbu isključivo protiv partizana. Znaš li ko je izdao partizane (a bio je čak član KPJ) u Zeničkom partizanskom odredu od kojih su mnogi platili glavom radi čega je ustanak u Srednjoj Bosni kasnio par mjeseci dok im redove nije konsolidovao Omer Maslić? Moglo bi se ovdje nabrajati do jutra, ali lakše je bulazniti o konfiguraciji terena (eto samo su u Bosni brda, Srbija i Crna Gora ravne k'o tepsija), prefarbat četnike u antifašiste i vozi Miško. Idi u Vranić pa se malo raspitaj za majora Paloševića kojeg si imao prilike vidjeti i u "Ravnoj Gori", da vidiš koja je to duša od čovjeka bila.

Ne znam koliko vas Srba je stvarno leglo na tu priču da su četnici bili antifašisti, ne sporim da su se tu i tamo možda i sukobljavali sa Nijemcima, ali to od njih ne pravi antifašiste. Kad vidiš koliko jada su nanijeli Bošnjacima Podrinja, Istočne Hercegovine, Hrvatima primorskog zaleđa, Pavle Đurišić po Sandžaku i Crnoj Gori.... treba biti teži moron pa takve individue svrstavati među antifašiste. Ako računate na neki zamor među ljudima koji se na ovaj ili onaj način bave istorijom pa da će ljudi dići ruke od svega i pustiti da vi definišete ko je bio fašista a ko ne onda ste se gospodo grdno zajebali. Eto vam Draža, za vlastitu upotrebu proglasite ga za šta god hoćete pa i za antifašistu ako vam baš volja. Ostatku svijeta, posebno nama iz bivše SFRJ je to cirkus. Međutim biće interesantno vidjeti koji je sljedeći veliki antifašista na spisku jel možda i Nedić što neko reče. Jadni ste i vi i vaše tumačenje istorijskih događaja i prebrojavanja koliko je koga bilo gdje i ko je više sarađivao sa okupatorom. Pravdate ljude koji su Talijanima virili iz guzice do samog sloma Musolinijeve Italije kao da Italija nije okupator. Jadno je to.
Johnzy

#727 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Johnzy »

wolf07 wrote: Da, kao što je fakat i to da nema Mešinog brata koji je strijeljan radi nekog bezveznog ormara, k'o da je bio gestapovac. A što se tiče Srbije i četnika molim te objasni sam sebi (meni ne moraš) otkud pored partizana u Srbiji još i Nedićevci, Ljotićevci, JVuO, Kosta Pećanac, Mušicki... a tu nije kraj srpskim vojskama iz II S.R. Jel to bijahu sve odreda antifašisti? Šta je to Srpski Dobrovoljački KORPUS!!! Kako to da Beograd postade prvi Judenfrei grad u Evropi? Znaš li možda ko je bio Mustafa Golubić, kad, kako i gdje je on platio glavom? Znaš li ko je ubio Fadila Jahića Španca i otkad je on bio partizan? Ko je bio pretpostavljeni Vladimiru Periću Valteru? Znaš li kako se zove četnički vojvoda koji je sklopio sporazum sa Handžar divizijom o saradnji? Ko je još 1942.g. od četnika u Srednjoj Bosni prihvatio NDH i obavezao se na saradnju sa ustašama i borbu isključivo protiv partizana. Znaš li ko je izdao partizane (a bio je čak član KPJ) u Zeničkom partizanskom odredu od kojih su mnogi platili glavom radi čega je ustanak u Srednjoj Bosni kasnio par mjeseci dok im redove nije konsolidovao Omer Maslić? Moglo bi se ovdje nabrajati do jutra, ali lakše je bulazniti o konfiguraciji terena (eto samo su u Bosni brda, Srbija i Crna Gora ravne k'o tepsija), prefarbat četnike u antifašiste i vozi Miško. Idi u Vranić pa se malo raspitaj za majora Paloševića kojeg si imao prilike vidjeti i u "Ravnoj Gori", da vidiš koja je to duša od čovjeka bila.

Ne znam koliko vas Srba je stvarno leglo na tu priču da su četnici bili antifašisti, ne sporim da su se tu i tamo možda i sukobljavali sa Nijemcima, ali to od njih ne pravi antifašiste. Kad vidiš koliko jada su nanijeli Bošnjacima Podrinja, Istočne Hercegovine, Hrvatima primorskog zaleđa, Pavle Đurišić po Sandžaku i Crnoj Gori.... treba biti teži moron pa takve individue svrstavati među antifašiste. Ako računate na neki zamor među ljudima koji se na ovaj ili onaj način bave istorijom pa da će ljudi dići ruke od svega i pustiti da vi definišete ko je bio fašista a ko ne onda ste se gospodo grdno zajebali. Eto vam Draža, za vlastitu upotrebu proglasite ga za šta god hoćete pa i za antifašistu ako vam baš volja. Ostatku svijeta, posebno nama iz bivše SFRJ je to cirkus. Međutim biće interesantno vidjeti koji je sljedeći veliki antifašista na spisku jel možda i Nedić što neko reče. Jadni ste i vi i vaše tumačenje istorijskih događaja i prebrojavanja koliko je koga bilo gdje i ko je više sarađivao sa okupatorom. Pravdate ljude koji su Talijanima virili iz guzice do samog sloma Musolinijeve Italije kao da Italija nije okupator. Jadno je to.
Ovo o saradnicima okupatora nema razgovora. Mogu se praviti serije, iskopavati Draža, rehabilitovati, vaditi iz mrtvih, prizivati duhova na seansama, ali činjenice ostaju činjenice, zločinci su zločinci, i ako postoji pakao, nadam se da se i sada krčkaju.
Ali šta ti hoćeš da kažeš? Da Srbi nemaju pravo da se pozovu na antifašističku borbu zbog događaja iz 91.-99.? A gde su i ko je ubijao te Jevreje za taj Judenfri grad? Čiji je to logor bio? Je l' Srbija i Beograd imao svoju vlast? Tvoja je teorija da i ako je bilo Srba u partizanima, to su bili četnici, pa su posle prešli. Ali zato su Bošnjaci i Hrvati bili znaš kakvi partizani, original. Koga ti pravdaš?
Martinez_

#728 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

Ma to sa Judenfrei Beogradom sad ponavljaju kao papagaji, ne shvataju da je to kao da na Poljake svaljuješ krivicu za Aušvic.

Mada je u svakom slučaju zanimljivo videti da je ponosan na Mustafu Golubića, člana Crne ruke, komitu i egzekutora NKVD :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#729 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Domaci izdajnik »

Johnzy wrote: A gde su i ko je ubijao te Jevreje za taj Judenfri grad? Čiji je to logor bio?
Čiji je logor bio Sajmište kod BG? Njemačko-Ustaški logor jer je Zemun bio u NDH.....Banjica i Jajinci su bili mjesta za strijeljanje ako te tamo vode - zna se, nisu bili sabirni logori.
Martinez_ wrote:Ma to sa Judenfrei Beogradom sad ponavljaju kao papagaji, ne shvataju da je to kao da na Poljake svaljuješ krivicu za Aušvic.
Čisto da se edukuješ, Poljaci su bili najveće antisemite u Evropi! Do 1933 i dolaska Hitlera najviše miješanih brakova između Jevreja i hrišćana je bilo - u Njemačkoj :oops: Bili su jako tolerantni vjerovao ili ne. Poljaci i Rusi su pravili pogrome Jevreja u 18 i 19 vijeku, što je za Germane bilo varvarski! Zato je Marx mrzio Slovene on ih je smatrao varvarima! A Judenfrei su bili skoro svi veći gradovi u Jugoslaviji...koliko je Jevreja ostalo na Vracama poslije rata, jer ih je tu dosta živjelo?
Johnzy

#730 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Johnzy »

Lajavikrelac wrote: Čiji je logor bio Sajmište kod BG? Njemačko-Ustaški logor jer je Zemun bio u NDH.....Banjica i Jajinci su bili mjesta za strijeljanje ako te tamo vode - zna se, nisu bili sabirni logori.
Znam ja čiji je logor bio, pitao sam ovoga što trubi o judenfraj Beogradu. Stalno se provlači priča kako su partizani u Bosni internacionalnog karaktera, i da se ne treba licitirati nacionalnom pripadnošću. Takva je bila njihova ideologija i to je u redu, ali onda se počne priča kako su Srbi četnici, a partizani koji su bili Srbi, i koji se sada broje, su uglavnom četnici, zločinci, koji su posle rata još nagrađeni. Onda ide priča kako su Bošnjaci jadni, nesnalažljivi, uhvaćeni u vihoru rata otišli u ustaše, domobrane, handžar diviziju iz čisto altruističkih razloga, i nema smisla, pošto su tamo samo lepili poštanske markice, da se uopšte uzimaju kao saradnici fašista. Oni Bošnjaci koji su bili u partizanima, ili su bili Rambo style, ili su ih Srbi, preobučeni četnici, ubili s leđa. A da, Srbi su četnici, jesam li to već pomenuo? Baš mi ide na živce ovakva priča. Nikada se ne može skinuti odgovornost zločina sa ruku četnika, ljotićevaca, nedićevaca, NIKADA. Mogu da pokušavaju u ovom trenutku, dok je država slaba, i dok ovi, što su u ovom ratu oblatili i uništili obraz našeg naroda pokušavaju da operu i sebe pranjem Draže i četnika, ali nikada neće uspeti. Ali ni ovo manipulisanje, izvrtanje i izmišljanje takođe neće proći.
Inače, rođeni brat mog dede je uhapšen 1941. i iz logora u Smed. Palanci sproveden na Banjicu, odakle je deportovan u Mathauzen. Preživeo je i taj logor, i u Jugoslaviju se vratio tek 46. Deda i pradeda su od početka rata bili u partizanima, a četnici su nekoliko puta pretresali kuću i maltretirali ostale članove. Deda je umro 93. a njegov brat 91. Žao mi je što nikada nisam uspeo da popričam o tome šta su preživeli.
Johnzy

#731 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Johnzy »

I još nešto, oko nagrađivanja četnika u Srbiji. Kada je došlo oslobođenje, četnici koji su zarobljeni su uglavnom likvidirani, imovina im je uglavnom nacionalizovana, a čak ni članovi njihove porodice nisu mogli da imaju blistavu karijeru, zbog svog porekla. I nisu samo četnici i ostali kolaboracionisti ovako prošli. Streljani su bili i žandari i bilo ko ko je bio u bilo kakvoj vrsti državne službe, ili koji su davali bilo kakvu vrstu pomoći okupatoru, bez obzira na to da li su počinili neki zločin. Konkretan slučaj je vezan za mesto odakle je moj deda, koje je tada bilo srez. Načelnik mesta je dva puta urgirao i uspeo da namoli Nemce da ne streljaju stanovništvo iz odmazde za ubijene vojnike, koje su ubili partizani. Čini mi se da je bio jedan ubijen i tri ranjena, a za to su trebali da streljaju 250 ljudi. Uspeo je oba puta da ih ubedi, ali mu to nije pomoglo da preživi više od par dana nakon oslobođenja mesta. A takođe znam i kako je bilo u Beogradu posle oslobođenja.
seln

#732 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by seln »

Johnzy wrote: A takođe znam i kako je bilo u Beogradu posle oslobođenja.
Jebote :shock:
Tako star, a jos na forumu.
Yug

#733 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

Ali kakve veze ima sad ko je bio prvoborac 1941 u etnickom smislu.Da li vi shvatate kakva su to bila luda vremena,nisu partizani imali facebook da se organizuju masovno 1941.Trebalo je nadcovjecanskog napora da se ljudima objasne ideali za koje se treba boriti,i u tome su uspjeli,od sela do sela,od grada do grada i vjecna im slava za to u cijeloj Jugoslaviji.

TUZLA 1943-1944
Image
Last edited by Yug on 28/01/2014 10:34, edited 2 times in total.
LBVIEW

#734 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by LBVIEW »

Johnzy wrote:
Lajavikrelac wrote: Čiji je logor bio Sajmište kod BG? Njemačko-Ustaški logor jer je Zemun bio u NDH.....Banjica i Jajinci su bili mjesta za strijeljanje ako te tamo vode - zna se, nisu bili sabirni logori.
Znam ja čiji je logor bio, pitao sam ovoga što trubi o judenfraj Beogradu. Stalno se provlači priča kako su partizani u Bosni internacionalnog karaktera, i da se ne treba licitirati nacionalnom pripadnošću. Takva je bila njihova ideologija i to je u redu, ali onda se počne priča kako su Srbi četnici, a partizani koji su bili Srbi, i koji se sada broje, su uglavnom četnici, zločinci, koji su posle rata još nagrađeni. Onda ide priča kako su Bošnjaci jadni, nesnalažljivi, uhvaćeni u vihoru rata otišli u ustaše, domobrane, handžar diviziju iz čisto altruističkih razloga, i nema smisla, pošto su tamo samo lepili poštanske markice, da se uopšte uzimaju kao saradnici fašista. Oni Bošnjaci koji su bili u partizanima, ili su bili Rambo style, ili su ih Srbi, preobučeni četnici, ubili s leđa. A da, Srbi su četnici, jesam li to već pomenuo? Baš mi ide na živce ovakva priča. Nikada se ne može skinuti odgovornost zločina sa ruku četnika, ljotićevaca, nedićevaca, NIKADA. Mogu da pokušavaju u ovom trenutku, dok je država slaba, i dok ovi, što su u ovom ratu oblatili i uništili obraz našeg naroda pokušavaju da operu i sebe pranjem Draže i četnika, ali nikada neće uspeti. Ali ni ovo manipulisanje, izvrtanje i izmišljanje takođe neće proći.
Inače, rođeni brat mog dede je uhapšen 1941. i iz logora u Smed. Palanci sproveden na Banjicu, odakle je deportovan u Mathauzen. Preživeo je i taj logor, i u Jugoslaviju se vratio tek 46. Deda i pradeda su od početka rata bili u partizanima, a četnici su nekoliko puta pretresali kuću i maltretirali ostale članove. Deda je umro 93. a njegov brat 91. Žao mi je što nikada nisam uspeo da popričam o tome šta su preživeli.
Ne znam sta ste vi ocekivali nakon onakvog pljuvanja po Bosnjacima koji se, od pojedinih forumasa susjeda i komsija, iz razlicitih motiva-jedni pokusavajuci skinuti odgovornost, a drugi opravdavajuci zlocine svojih, onako kolektivno potrpase u ustase, k'o da su, hebo,te Pavelic, Budak i i Luburic bosnjackog porijekla, do prozivanja Srba za Nedica,Ljotica , Drazu & co. Po pojedinima, bosnjacke mase su bile indoktrinirane nacionalsocijalistickom i ustaskom ideologijom, te su zbog toga uzeli ucesce u oruzanim formacijama istih, a vecina ih je, kao uostalom i komsije i susjedi, bila nepismena. :-)
Svjesno se manipulira podatcima Zerjavica o ucescu na strani NDH, gdje se ne pravi nikakva razlika izmedu ustasa, domobrana i raznoraznih "muslimanskih milicija", Hadziefendiceve legije i drugih oruzanih formacija, gdje su u pojedine Bosnjaci pristupali prvenstveno kako bi spasili gole zivote. Isto tako se cinicki konstatira kako u pojedinim krajevima Bosnjaci nisu masovno pristupali NOP,a svjesno se zanemaruje cinjenica partizansko-cetnicke saradnje na pocetku rata kada ovi drugi cine masovne zlocine nad Bosnjacima. To je pokusao razjasniti drug Pasaga Mandzic 70-tih s drugovima Colakovicem &co, pa je nakon toga bio primoran pisati pokajnicka pisma Partiji. :-)
Sto se tice Srba, i oni su, kao uostalom i susjedi im i komsije, ucestvovali i na strani i oslobodioca i okupatora, gdje su "iznjedrili" takve velicine poput Doktora Mladena, ali i takve zlocince poput Durisica.
Danasnja Srbija, medutim, se igra historijskog revizionizma gdje ce cetnicki pokret rehabilitira i proglasava antifasistickim, a cetnici se u svojim pravima izjednacavaju s partizanima . S toga je i pitanje kada ce se nesto slicno desiti i s Nedicem savim na mjestu, jer je politicka klima takva.
Hlapoje

#735 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Hlapoje »

LBVIEW wrote: Danasnja Srbija, medutim, se igra historijskog revizionizma gdje ce cetnicki pokret rehabilitira i proglasava antifasistickim, a cetnici se u svojim pravima izjednacavaju s partizanima . S toga je i pitanje kada ce se nesto slicno desiti i s Nedicem savim na mjestu, jer je politicka klima takva.
Nije politička klima u Srbiji takva, već u celom regionu.
U čemu je razlika izmedju namere da se rehabilituje Nedić kao saradnik okupatora i namere da se podigne spomenik okupatoru Ferdinandu u Sarajevu?

Da je kojim slučajem nacistička Nemačka pobedila u WWII, danas bi Nedića nazivali pragmatičnim političarem, a ne kvislingom.
Yug

#736 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

Hlapoje wrote:
LBVIEW wrote: Danasnja Srbija, medutim, se igra historijskog revizionizma gdje ce cetnicki pokret rehabilitira i proglasava antifasistickim, a cetnici se u svojim pravima izjednacavaju s partizanima . S toga je i pitanje kada ce se nesto slicno desiti i s Nedicem savim na mjestu, jer je politicka klima takva.
U čemu je razlika izmedju namere da se rehabilituje Nedić kao saradnik okupatora i namere da se podigne spomenik okupatoru Ferdinandu u Sarajevu?

Da je kojim slučajem nacistička Nemačka pobedila u WWII, danas bi Nedića nazivali pragmatičnim političarem, a ne kvislingom.
Tacno,ali ni oko spomeniku Ferdinandu nema koncenzusa ni u bosnjackom narodu niti medju politicarima u Sarajevu.
Martinez_

#737 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

LBVIEW wrote:
Johnzy wrote:
Ne znam sta ste vi ocekivali nakon onakvog pljuvanja po Bosnjacima koji se, od pojedinih forumasa susjeda i komsija, iz razlicitih motiva-jedni pokusavajuci skinuti odgovornost, a drugi opravdavajuci zlocine svojih, onako kolektivno potrpase u ustase, k'o da su, hebo,te Pavelic, Budak i i Luburic bosnjackog porijekla, do prozivanja Srba za Nedica,Ljotica , Drazu & co. Po pojedinima, bosnjacke mase su bile indoktrinirane nacionalsocijalistickom i ustaskom ideologijom, te su zbog toga uzeli ucesce u oruzanim formacijama istih, a vecina ih je, kao uostalom i komsije i susjedi, bila nepismena. :-)
Svjesno se manipulira podatcima Zerjavica o ucescu na strani NDH, gdje se ne pravi nikakva razlika izmedu ustasa, domobrana i raznoraznih "muslimanskih milicija", Hadziefendiceve legije i drugih oruzanih formacija, gdje su u pojedine Bosnjaci pristupali prvenstveno kako bi spasili gole zivote. Isto tako se cinicki konstatira kako u pojedinim krajevima Bosnjaci nisu masovno pristupali NOP,a svjesno se zanemaruje cinjenica partizansko-cetnicke saradnje na pocetku rata kada ovi drugi cine masovne zlocine nad Bosnjacima. To je pokusao razjasniti drug Pasaga Mandzic 70-tih s drugovima Colakovicem &co, pa je nakon toga bio primoran pisati pokajnicka pisma Partiji. :-)
Sto se tice Srba, i oni su, kao uostalom i susjedi im i komsije, ucestvovali i na strani i oslobodioca i okupatora, gdje su "iznjedrili" takve velicine poput Doktora Mladena, ali i takve zlocince poput Durisica.
Danasnja Srbija, medutim, se igra historijskog revizionizma gdje ce cetnicki pokret rehabilitira i proglasava antifasistickim, a cetnici se u svojim pravima izjednacavaju s partizanima . S toga je i pitanje kada ce se nesto slicno desiti i s Nedicem savim na mjestu, jer je politicka klima takva.
Kad se pravi razlika između ustaša i domobrana onda bi valjalo praviti razliku i između ustaša i četnika, ako ništa, po Titovoj direktivi iz 1944 kada su na amnestiju imali pravo domobrani, četnici i pripadnici muslimanskih milicija. Ali ustaše, handžarovci i ljotićevci ne.

Ti si tu oko prebacivanja na bošnjačka pleća sasvim u pravu ali ne zaboravi da svaka od strana ima neke frustracije i smatra mnoge povike iz okoline nepravednim. Tako smo imali Hrvate koji više nisu mogli živeti od optužbi za NDH genocid, pa imamo sad i Srbe koji se susreću sa najrazličitijim etiketama iz regiona, te da su prvi istrebili Jevreje, da je Srbija bila isključivo četnička i kvislinška da su ovo da su ono.

Današnja Srbija jeste umnogome revizionistička, kao i Srbi generalno koji su zbog političkih frustracija iz YU prisvojili četničku ideologiju ali ima dovoljno ljudi da opominju da to današnje stanje ne odgovara činjeničnom stanju iz 41. - 45. Jer tad je zaista velika većina Srba bila u partizanima, naročito na tlu NDH.
Martinez_

#738 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

Hlapoje wrote:

Nazvali bi i Pavelića i Petena i Kvislinga...ne znam čemu ovakav upis kad ionako nacisti nisu pobedili jel.
Johnzy

#739 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Johnzy »

LBVIEW wrote: Ne znam sta ste vi ocekivali nakon onakvog pljuvanja po Bosnjacima koji se, od pojedinih forumasa susjeda i komsija, iz razlicitih motiva-jedni pokusavajuci skinuti odgovornost, a drugi opravdavajuci zlocine svojih, onako kolektivno potrpase u ustase, k'o da su, hebo,te Pavelic, Budak i i Luburic bosnjackog porijekla, do prozivanja Srba za Nedica,Ljotica , Drazu & co. Po pojedinima, bosnjacke mase su bile indoktrinirane nacionalsocijalistickom i ustaskom ideologijom, te su zbog toga uzeli ucesce u oruzanim formacijama istih, a vecina ih je, kao uostalom i komsije i susjedi, bila nepismena. :-)
I šta sad, ako je neko toliko slabouman pa izjednačuje ceo Bošnjački i Hrvatski narod sa ustašama i ostalim kolaboracionistima, onda je skroz normalno da se Srbi izbace iz NOPa? Normalno da se nije znalo ko pije a ko plaća i da su mnogi morali, jer su bili "regrutovani" po sistemu ideš sa nama ili ćemo te ubiti, ali to nije rezervisano samo za Bošnjake i Hrvate, kao uostalom i nepismenost naroda, ali time se nikada i nikako ne mogu pravdati zločini koji su učinjeni. Činjenica je da su partizani i četnici sarađivali u prvim mesecima ustanka i da su se vrlo brzo razdružili, kada su četnici usvojili politiku "nije vreme" da se borimo sa okupatorom, ali jeste da koljemo po kućama.
Srbija može samo da se igra revizionizma. To ne znači da će taj revizionizam ikada biti uspešan, prosto zato što je laž. To se verovatno radi kako bi se oprali ovi što su im ruke danas krvave.
Nedića su probali pre nekog vremena da rehabilituju http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2008/ ... edic.shtml
To što se nekome sviđa da je Srbija i Srbi isključivo fašisti iz današnje perspektive, i da su isključivo pravili zločine, ne znači da je to istina. Kroz istoriju, bilo je mnogo zločina koje su napravili Srbi i Srbija kao država, to treba osuditi, ali i gledati iz tadašnjeg istorijskog okvira.

EDIT: A braća Hrvati uredno isplaćuju domobranima penzije od 93. i nikom ništa. I niko im ne spori antifašistički karakter, kao i to da je današnja Hrvatska nastala na temeljima SR Hrvatske.
Hlapoje

#740 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Hlapoje »

Martinez_ wrote: Nazvali bi i Pavelića i Petena i Kvislinga...ne znam čemu ovakav upis kad ionako nacisti nisu pobedili jel.
To je priča za neku drugu temu, a tiče se istorije Srba i Srbije i politike koja se kretala od principijelne (ustaničke) do pragmatične (kvislinške).
Diskutant je gore napisao da je politička klima u Srbiji takva da je pitanje vremena kad će se i Nedić rehabilitovati.
To u suštini i jeste tačno, ali ne zato što u Srbiji jača fašizam, nego zato što je pragmatična politika u modi.
U fazonu "Nek se skloni svak ko smeta, ne možemo protiv sveta".
Martinez_

#741 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

I pragmatična saradnja sa Hitlerom je i dalje - saradnja sa Hitlerom i svet tu ne pravi razliku, nije ni maršal Peten bio neki fašista, ali rehabilitacija ne pada na pamet nikakvim ''pragmatičarima''. Rehabilitacija Nedića danas i ovde itekako ima i ideološku a ne samo pragmatsku pozadinu ali do nje ipak, uveren sam zvanično neće doći.

Usput Nedić je prihvatio nacističku ideologiju i njegove proklamacije nisu samo bile u stilu sklonite se deco jer se tako mora već i dosta ideološki obojene
Hlapoje

#742 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Hlapoje »

Martinez_ wrote:I pragmatična saradnja sa Hitlerom je i dalje - saradnja sa Hitlerom i svet tu ne pravi razliku, nije ni maršal Peten bio neki fašista, ali rehabilitacija ne pada na pamet nikakvim ''pragmatičarima''. Rehabilitacija Nedića danas i ovde itekako ima i ideološku a ne samo pragmatsku pozadinu ali do nje ipak, uveren sam zvanično neće doći.

Usput Nedić je prihvatio nacističku ideologiju i njegove proklamacije nisu samo bile u stilu sklonite se deco jer se tako mora već i dosta ideološki obojene

Hm...da...ključno je to što "svet ne pravi razliku", a to što je taj isti "svet" direktno odgovoran za uspon Hitler jer su sa njim pred rat svi saradjivali, od Amerikanaca do Sovjeta...to je "puj pike ne važi". Svi smo danas zakleti antifašisti, a maršal Peten je najveći izdajnik.
LBVIEW

#743 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by LBVIEW »

Hlapoje wrote:

Kad bi Bosnjaci instucionalno rehabilitirali, sta ja znam, Dzaferbega Kulenovica ili nekog njemu slicnom ili isto tako institucionalno izjednacili prava pripadnika Handzar Divizije s pravima partizana, onda bi tvoja primjedba bila na mjestu. Ova "inicijativa" za podizanje spomenika Ferdinandu jeste i glupava i klasican autogol prventveno nekom bosnjackim "nacionalnim osjecajim", ali da se ne lazemo,niti ima istu tezinu kao ona u Srbiji, jer biti okupator nuzno ne mora znaciti i biti zlocinac koji je bio upetljan u "konacno rijesenje" pitanja jednog naroda, niti za sprovodenje iste postoji politicki koncenzus kod Bosnjaka.
LBVIEW

#744 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by LBVIEW »

Martinez wrote:
Kad se pravi razlika između ustaša i domobrana onda bi valjalo praviti razliku i između ustaša i četnika, ako ništa, po Titovoj direktivi iz 1944 kada su na amnestiju imali pravo domobrani, četnici i pripadnici muslimanskih milicija. Ali ustaše, handžarovci i ljotićevci ne.

Ti si tu oko prebacivanja na bošnjačka pleća sasvim u pravu ali ne zaboravi da svaka od strana ima neke frustracije i smatra mnoge povike iz okoline nepravednim. Tako smo imali Hrvate koji više nisu mogli živeti od optužbi za NDH genocid, pa imamo sad i Srbe koji se susreću sa najrazličitijim etiketama iz regiona, te da su prvi istrebili Jevreje, da je Srbija bila isključivo četnička i kvislinška da su ovo da su ono.

Današnja Srbija jeste umnogome revizionistička, kao i Srbi generalno koji su zbog političkih frustracija iz YU prisvojili četničku ideologiju ali ima dovoljno ljudi da opominju da to današnje stanje ne odgovara činjeničnom stanju iz 41. - 45. Jer tad je zaista velika većina Srba bila u partizanima, naročito na tlu NDH.
Razlika izmedu ustasa i cetnika je, osim stupnja organiziranosti koja je bila na strani ovih prvih jer su uspjeli sklepati kakvu takvu drzavu(ne do Bog da je i ovim drugim to poslo za rukom), u tome sto su jedni klali Srbe, a ovi drugi Bosnjake i Hrvate i to, makar iz bosnjackog ugla nikad niko promjeniti nece- kolektivna sjecanja na cetnicke zlocine su jaka, a samo su "osvjezena" nakon genocida nad Bosnjacima 90-tih. I svaki pokusaj historijskog revizionizma sa srpske strane, organiziranje kojekakvih smotri s prigodnim rekvizitima u vidu crnih uniformi i zastava s mrtvackim glavama,tik uz masovne grobnice, kod Bosnjaka moze prouzrokovati samo jedno.
E sad sto je Tito radio i koga je i iz kojih razloga amnestirao mozemo danas nagadati, ali to ne zanci kako zlocinacka bratija po svojim zlodjelima nije bila rame uz rame sa ustasama.
LBVIEW

#745 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by LBVIEW »

Johnzy wrote:
LBVIEW wrote: Ne znam sta ste vi ocekivali nakon onakvog pljuvanja po Bosnjacima koji se, od pojedinih forumasa susjeda i komsija, iz razlicitih motiva-jedni pokusavajuci skinuti odgovornost, a drugi opravdavajuci zlocine svojih, onako kolektivno potrpase u ustase, k'o da su, hebo,te Pavelic, Budak i i Luburic bosnjackog porijekla, do prozivanja Srba za Nedica,Ljotica , Drazu & co. Po pojedinima, bosnjacke mase su bile indoktrinirane nacionalsocijalistickom i ustaskom ideologijom, te su zbog toga uzeli ucesce u oruzanim formacijama istih, a vecina ih je, kao uostalom i komsije i susjedi, bila nepismena. :-)
I šta sad, ako je neko toliko slabouman pa izjednačuje ceo Bošnjački i Hrvatski narod sa ustašama i ostalim kolaboracionistima, onda je skroz normalno da se Srbi izbace iz NOPa? Normalno da se nije znalo ko pije a ko plaća i da su mnogi morali, jer su bili "regrutovani" po sistemu ideš sa nama ili ćemo te ubiti, ali to nije rezervisano samo za Bošnjake i Hrvate, kao uostalom i nepismenost naroda, ali time se nikada i nikako ne mogu pravdati zločini koji su učinjeni. Činjenica je da su partizani i četnici sarađivali u prvim mesecima ustanka i da su se vrlo brzo razdružili, kada su četnici usvojili politiku "nije vreme" da se borimo sa okupatorom, ali jeste da koljemo po kućama.
Srbija može samo da se igra revizionizma. To ne znači da će taj revizionizam ikada biti uspešan, prosto zato što je laž. To se verovatno radi kako bi se oprali ovi što su im ruke danas krvave.
Nedića su probali pre nekog vremena da rehabilituju http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2008/ ... edic.shtml
To što se nekome sviđa da je Srbija i Srbi isključivo fašisti iz današnje perspektive, i da su isključivo pravili zločine, ne znači da je to istina. Kroz istoriju, bilo je mnogo zločina koje su napravili Srbi i Srbija kao država, to treba osuditi, ali i gledati iz tadašnjeg istorijskog okvira.

EDIT: A braća Hrvati uredno isplaćuju domobranima penzije od 93. i nikom ništa. I niko im ne spori antifašistički karakter, kao i to da je današnja Hrvatska nastala na temeljima SR Hrvatske.
Ja ti samo skrenuh paznju kako je krenulo, sto ni u kojem slucaju ne znaci kako ja dijelim stavove odredenih forumasa,
naveo sam ti primjer i jednih i drugih kod Srba u II Svjetskom ratu, kao sto ih je bilo i medu ostalim "bratskim" narodima.
Medutim,Bosnjacima je vise pun "*urac" podmetanja tudih grijehova i "historijske krivice" za kolektivne frustracije i nesposobnost susjeda i komsija, a u svjetlu nedavnih desavanja kad je nad istim izvsen i genocid sve se pozivajuci na nekakvu "kolektivnu krivicu", razumljive su i malo zustrije reakcije.
Kad se radi o Srbiji, iza historijskog revizionizma ipak stoji jaka ideoloska baza, kako ustvrdi forumas Martinez.
Johnzy

#746 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Johnzy »

LBVIEW wrote:Razlika izmedu ustasa i cetnika je, osim stupnja organiziranosti koja je bila na strani ovih prvih jer su uspjeli sklepati kakvu takvu drzavu(ne do Bog da je i ovim drugim to poslo za rukom), u tome sto su jedni klali Srbe, a ovi drugi Bosnjake i Hrvate i to, makar iz bosnjackog ugla nikad niko promjeniti nece- kolektivna sjecanja na cetnicke zlocine su jaka, a samo su "osvjezena" nakon genocida nad Bosnjacima 90-tih. I svaki pokusaj historijskog revizionizma sa srpske strane, organiziranje kojekakvih smotri s prigodnim rekvizitima u vidu crnih uniformi i zastava s mrtvackim glavama,tik uz masovne grobnice, kod Bosnjaka moze prouzrokovati samo jedno.
E sad sto je Tito radio i koga je i iz kojih razloga amnestirao mozemo danas nagadati, ali to ne zanci kako zlocinacka bratija po svojim zlodjelima nije bila rame uz rame sa ustasama.
Pa nije bilo ni predviđeno da se "sklepa kakva takva država" za Srbe. Zna se valjda šta je Hitler mislio o Srbima, i kakva je bila politika okupacionih snaga u Srbiji koja je bila usmerena na gušenje bilo kakve vrste oružanog ustanka.

To što pojedinci defiluju četničkim zastavama ili ustaškim obeležjima ne znači da svi pripadnici tih naroda treba da budu okarakterisani kao pomenute spodobe. Revizionizam se ne pravi da bi se Bošnjacima utrljala so u ranu, mislim da su Bošnjaci krajnje nebitan faktor revizionizma. Više ima veze sa stanjem društva i države gde su događaji iz prošlosti isključivo krivica nekog drugog, komunista, Tita, novog svetskog poretka, masona i jogi letača, a nikako naša odgovornost.
LBVIEW

#747 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by LBVIEW »

Johnzy wrote:
LBVIEW wrote:Razlika izmedu ustasa i cetnika je, osim stupnja organiziranosti koja je bila na strani ovih prvih jer su uspjeli sklepati kakvu takvu drzavu(ne do Bog da je i ovim drugim to poslo za rukom), u tome sto su jedni klali Srbe, a ovi drugi Bosnjake i Hrvate i to, makar iz bosnjackog ugla nikad niko promjeniti nece- kolektivna sjecanja na cetnicke zlocine su jaka, a samo su "osvjezena" nakon genocida nad Bosnjacima 90-tih. I svaki pokusaj historijskog revizionizma sa srpske strane, organiziranje kojekakvih smotri s prigodnim rekvizitima u vidu crnih uniformi i zastava s mrtvackim glavama,tik uz masovne grobnice, kod Bosnjaka moze prouzrokovati samo jedno.
Pa nije bilo ni predviđeno da se "sklepa kakva takva država" za Srbe. Zna se valjda šta je Hitler mislio o Srbima, i kakva je bila politika okupacionih snaga u Srbiji koja je bila usmerena na gušenje bilo kakve vrste oružanog ustanka.

To što pojedinci defiluju četničkim zastavama ili ustaškim obeležjima ne znači da svi pripadnici tih naroda treba da budu okarakterisani kao pomenute spodobe. Revizionizam se ne pravi da bi se Bošnjacima utrljala so u ranu, mislim da su Bošnjaci krajnje nebitan faktor revizionizma. Više ima veze sa stanjem društva i države gde su događaji iz prošlosti isključivo krivica nekog drugog, komunista, Tita, novog svetskog poretka, masona i jogi letača, a nikako naša odgovornost.
Ne znaci, ali nisu valjda Bosnjaci ti koji bi trebali voditi racuna i o "mentalnoj higijeni" Srba. Stihovi u kojima se poziva na "reprizu" zlocina se sasvim nomalno pjevuse ne samo na slavama i svadbama, vec i javno pred masom svijeta, uz patronat lokalnih vlasti i crkvenih velikodostojnika kao,npr.,jesenas u Bratuncu. :-)
Sto se tice revizionizma, to mozda vrijedu u Srbiji, ali ovdje u Bosni jasno je sta se tim okupljanjima cetnika zeli poruciti Bosnjacima.
Hlapoje

#748 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Hlapoje »

LBVIEW wrote:
Kad bi Bosnjaci instucionalno rehabilitirali, sta ja znam, Dzaferbega Kulenovica ili nekog njemu slicnom ili isto tako institucionalno izjednacili prava pripadnika Handzar Divizije s pravima partizana, onda bi tvoja primjedba bila na mjestu. Ova "inicijativa" za podizanje spomenika Ferdinandu jeste i glupava i klasican autogol prventveno nekom bosnjackim "nacionalnim osjecajim", ali da se ne lazemo,niti ima istu tezinu kao ona u Srbiji, jer biti okupator nuzno ne mora znaciti i biti zlocinac koji je bio upetljan u "konacno rijesenje" pitanja jednog naroda, niti za sprovodenje iste postoji politicki koncenzus kod Bosnjaka.
Okupator je okupator, a uzgred i jeste zločinac.
Johnzy

#749 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Johnzy »

LBVIEW wrote: Ne znaci, ali nisu valjda Bosnjaci ti koji bi trebali voditi racuna i o "mentalnoj higijeni" Srba. Stihovi u kojima se poziva na "reprizu" zlocina se sasvim nomalno pjevuse ne samo na slavama i svadbama, vec i javno pred masom svijeta, uz patronat lokalnih vlasti i crkvenih velikodostojnika kao,npr.,jesenas u Bratuncu. :-)
Sto se tice revizionizma, to mozda vrijedu u Srbiji, ali ovdje u Bosni jasno je sta se tim okupljanjima cetnika zeli poruciti Bosnjacima.
Ti nisi Bošnjaci, ti si jedan komentator. Ne odnosi se post na Bošnjake, nego na komentatore koji sebi daju za pravo da dovode u pitanje antifašizam Srba kao naroda u Drugom svetskom ratu, ubacujući sve Srbe u četnički pokret, a pritom pravdajući kolaboracionizam u redovima sopstvenog naroda frazom da su morali, nisu znali, naivni. I ne, ne znači, to ćemo mi sami jednog lepog dana.
Johnzy

#750 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Johnzy »

Dupli post.
Post Reply