Sirija vol. 2

Locked
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#726 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

Haman wrote:Da li neko zna zastio se narod Sirije i Iraka organizirano iseljava.Vec su uradjene kvote koliko koja drzava treba da prihvati sirisjskih izbjeglica. Kome je namijenjn prostor Sirije i Iraka. Zasto se potpuno unistavaju gradovi i sela. Da se izbjeglice vrate ili da se nikad ne vrate.
Veliki Izrael, imaš karte na internetu.
jao_situacije

#727 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

ima li cbrta i buldožera :?:
jao_situacije

#728 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

arman1 wrote:
Haman wrote:Da li neko zna zastio se narod Sirije i Iraka organizirano iseljava.Vec su uradjene kvote koliko koja drzava treba da prihvati sirisjskih izbjeglica. Kome je namijenjn prostor Sirije i Iraka. Zasto se potpuno unistavaju gradovi i sela. Da se izbjeglice vrate ili da se nikad ne vrate.
Veliki Izrael, imaš karte na internetu.
:thumbup:
gospodja profiterka

#729 Re: Sirija vol. 2

Post by gospodja profiterka »

madner wrote:Treba biti realan, Asad je sada na putu ka pobjedi. Sve sa bratskim milicijama, prijateljskim gardama i nadasve efikasnom avijacijom.

Medjunarodni protektorat ne moze jer ovi sto imaju interese u Siriji nemaju snagu da ga uspostave, a ovi sto imaju snagu nisu zainteresovani.

Uglavnom, strasan krah Turske vanjske politike.
Tim bolje. Oporavak može početi odmah.
madner

#730 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

gospodja profiterka wrote:
madner wrote:Treba biti realan, Asad je sada na putu ka pobjedi. Sve sa bratskim milicijama, prijateljskim gardama i nadasve efikasnom avijacijom.

Medjunarodni protektorat ne moze jer ovi sto imaju interese u Siriji nemaju snagu da ga uspostave, a ovi sto imaju snagu nisu zainteresovani.

Ne moze, jer je to pobjeda zasnovana na MTSu i diplomatskoj podrsci.

Znaci da nema kriticnu masu u narodu. I onda to moze samo voditi u jednu policijsku drzavu, gdje ce izvuci zakljucak da je greska bila liberalizacija pod mladjim Asadom.

No profitirat ce Evropa, bice dosta Sirijskih restorana sirom iste.
zrakomlat

#731 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

gospodja profiterka wrote:Kiki, izbori se ne smiju održati odmah nakon prekida sukoba. Svako ko to predlaže je dušmanin narodu Sirije. Izluđen, iscrpljen, osiromašen čovjek ne može glasati ni za šta, osim za vlastitu propast. Nas su natjerali da glasamo iza rata i narod je izabrao svoju propast. Od tog dana narod glasa po inerciji, nikada zacijelio nije, misli da se to od njega očekuje. Drugim riječima, glasači su paralizirani štokholmskim sindromom. Ni slučajno! Prvo uspostaviti sektore, pri čemu će svi saveznici imati jednak utjecaj na obnovu i razvoj svakog sektora. Nominalna vlada u Damasku, malo Assad, malo kobajagi opozicionari. Tek onda izbori.
:thumbup:
Challenger__

#732 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Već je otpočeo. Dio izbjeglica iz Jordana se počeo vraćati kućama (na tertoriju pod konrolom vlade iz Damaska). Zato sada plaču pristalice - "ni Assad ni ISIL" - demagogije iz Ankare, Dohe i Rijada.
arzuhal

#733 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Danas Čepurin veli da je primarno pobjediti ISIL, a pitanje ostanka Asada na vlasti je sekundarno.
dragma
Vozim: Pješe

#734 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

gospodja profiterka wrote:.....nas su natjerali da glasamo iza rata i narod je izabrao svoju propast.
Ispravka. Mi smo glasali prije rata i izabrali svoju propast, poslije rata nismo imali mogućnost izbora.
Ali to je već neka druga tema.
zvizdan

#735 Re: Sirija vol. 2

Post by zvizdan »

arzuhal wrote:
zvizdan wrote: Ne banaliziraj sad, bezveze je. Ali je li se kod "opozicije" iskristalizirala ikakva ozbiljna politicka grupa, vizija, ideja o buducnosti? Onako iskreno. Ko je uopce ta opozicija, kako se zovu lideri, kakav im je politicki program? I sto je najvaznije, koliku podrsku uzivaju? Ne sporim da na pocetku svega u Siriji i nije bilo nekih dobronamjernih naivcina koji su usli u cijelu pricu nadajuci se nekoj boljoj Siriji. Ali kako realno na terenu stoje stvari? Koliko teritorije drze grupe koje mozemo oznaciti dzihadistickim (ISIL, Nusra i slicni), a koliko oni koje bismo, makar nategnuto, nazvali demokratskom opozicijom?

Ne razumijem sta je tvoja ideja? Da neko (ko?) na silu stvori kod Sirijaca neku opciju koju bismo mogli nazvati stvarno progresivnom i da joj onda (valjda opet silom?) osigura podrsku vecine naroda?
Govorim o dovođenju za sto ljude koji su spremni da pregovaraju, a oni koji su protiv protiv njih će se i boriti. Uglavnom ja ne govorim o "jednoj" strani kao onoj koja treba biti ''pobjednička'', recimo Asadovoj, kao ni opoziciji.

Zato govorim o ideji protektorata koji bi bio stvar Vijeća sigurnosti UN-a, EU, Turske i Irana, dakle neka privremena nesirijska vlast koji bi branili interese svih, ali i nametali neke nužne stvari, dok se ne stvore uslovi za izbore. Do tada raditi na profilisanju političkih partija, na programima, itd.

Naravno, od ovog nema ništa ako se kaže: samo je Asad u pravu, nema pregovora, Sirijska armija će, uz pomoć Hezbollaha, generala Revolucionarne grade i ostalih bratskih šiitskih paravojnih formacija Libana, Sirije i Iraka, da oslobode Siriju i Irak od terorista i bandita, i donesu željeni mir svima! :lol:

E onda fakat nemamo šta pričat i tako će doći demokratija, sekularizam, ruže i sve što će se smijati iz budućnosti Bliskom istoku...

I ne govorite mi o sirijskom narodu kao politički nepismenom, nezrelom i slično, imao sam priliku živjeti s njima i upoznati ih, daleko su oni iznad zaljevskih Arapa...
Ako cemo pravo, nesto se ne sjecam da je, naprimjer, Turska ili Saudija ponudila vojne snage koje ce se boriti protiv ISIL-a i Nusre na tlu, nije vala ni Amerika ni Francuska. Kako god neko to dozivljavao, upravo momci iz tog Hezbollaha (i Kurdi, s druge strane)) ginu po Siriji boreci se protiv degenerika koji su dosli i odavde da bi stvorili ne znaju ni oni bas sta. Mozes ti to tumaciti ovako ili onako, ali to su cinjenice. Dok su svima puna usta price o borbi protiv ISIL-a, Nusre i slicnih, sasvim je ocito ko se stvarno i bori. E sad, ako je tvoj problem s Hezbollahom u sustini ipak to sto su siije, onda je malo bezveze da drugima pricas o sektastvu. I nemoj, molim te, samo poceti s pricom: sta ce oni u Siriji, oni su iz Libana, i slicno, jer valjda znas da je takva prica deplasirana.
Maystor

#736 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

DuckZz wrote:
Maystor wrote:Raketom koja košta 60 000 $ uništen bager koji košta 6 000 $. Nije ni čudo što vehabije zabranjuju matematiku u školama :lol:
Raketom koja košta 25 000 uništili bager od >40 000. Koliko košta ljudski život ? Haj sad izbaljezgaj nešto i stavi 5 smajlija.
De mi nađi taj komatsu bager od 6 000 da ga uzmem sebi, tebi i još trojici forumaša.
Predstavljaš se kao novinar, a gramatiku ne znaš. Pišeš o raketama o kojima pojma nemaš. Podučavaš nas matematici koja ne postoji nigdje osim kod tvojih poslodavaca.
Ovo za bager je zajebancija ako nisi skonto, ali činjenica je da je sigurno jeftiniji od rakete koja ga je pogodila. Oficijelna cijena tow rakete je 60000 $, a saudijska vehabija je plaćala domaćinski 70000 $. Kupili su 15700 komada za 1.1 milijardi dolara (umiješ li podijeliti to dvoje?)
http://www.reuters.com/article/2013/12/ ... tpdoQBi.97

:lol:
gospodja profiterka

#737 Re: Sirija vol. 2

Challenger__ wrote:

Već je otpočeo. Dio izbjeglica iz Jordana se počeo vraćati kućama (na tertoriju pod konrolom vlade iz Damaska). Zato sada plaču pristalice - "ni Assad ni ISIL" - demagogije iz Ankare, Dohe i Rijada.
Ma znam, nego da se malo pravim blesava. Žensko sam, ko će me ovakvu? :D
madner

#738 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Super, samo i operator bagera. Asadu ne fali bagera nego zive sile.
gospodja profiterka

#739 Re: Sirija vol. 2

arzuhal wrote:Danas Čepurin veli da je primarno pobjediti ISIL, a pitanje ostanka Asada na vlasti je sekundarno.
U odnosu na poraz ISIL-a, sve je sekundarno. Prvo poraz ISIL-a, pa onda sve drugo.
Challenger__

#740 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:Ma znam, nego da se malo pravim blesava. Žensko sam, ko će me ovakvu? :D
Hi hi.

Samo gledaj kako kmeče: daj protektorat, daj miks svega i svačega, daj crnog đavola samo ne daj, o Iblisu kome ti se klanjamo, ne daj pobjedu Assadu, ako Boga znaš...

"ni Assad ni ISIL"

Kikibombona

#741 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

gospodja profiterka wrote: Ma ne može tako Kiki... :lol: Taj se nije rodio ko je svijetu ugodio. A potpuno si zanemario ono što sam ti napisala o glasanju odmah nakon sukoba. Polomljen čovjek ne zna šta želi, osim lijepe smrti. To ti govorim iz iskustva, jer sam iz rata ispuzala krvava i prazna i bilo mi je svejedno da svijeta nestane. Sada već zvučim drugačije, zar ne? Ljudi u krizi ne znaju šta žele, osim da nekome bude gore nego njima. To je ljudska ćud.

To što ti misliš da znaš šta je za njih super... pa nisi ni prvi ni zadnji. Pustite ih da se odmore, da se sjete šta ih je činilo srećnima, šta žele svojoj djeci i unucima, pa onda neka glasaju.

Sve ostalo je zlonamjerno.
Ma izbori su nebitni Profiterko! :-D

Bitno je rijesiti nacionalna, plemenska, vjerska, ideoloska i druga pitanja... ako se ne rijese, izbori ce biti ulje na vatru...

Da li se ta pitanja mogu rijesiti pitanje je sad?

I kako ti mislis da drzava egzistira nakon rata?

Da Asad sa svojima kontrolise svoj dio zemlje, sunitske frakcije sa svojima svoj dio, Kurdi svoj, Druzi svoj... i da svi zajedno rade na ekonomiji kao da nista nije bilo?

Ne mogu vjerovati da tako jednostavno gledas na ovako slozenu situaciju. A cijenim te i svrstavam medju pet najboljih forumasa na ovom forumu! :D
U odnosu na poraz ISIL-a, sve je sekundarno. Prvo poraz ISIL-a, pa onda sve drugo.
A sta cemo sa Nusra Frontom (Al Kaida), Islamskim frontom (radikalni selefijski pokret, najjaca grupa medju pobunjenicima), Jund al Aksom (gori i od Al Kaide), Ansar el islam i drugim radikalnim selefijskim grupama...?

Svi oni su ideoloski u bobu sa ISILom, samo sto imaju nesto drugaciji odnos prema nevjernicima.
gospodja profiterka

#742 Re: Sirija vol. 2

madner wrote:

Ne moze, jer je to pobjeda zasnovana na MTSu i diplomatskoj podrsci.

Znaci da nema kriticnu masu u narodu. I onda to moze samo voditi u jednu policijsku drzavu, gdje ce izvuci zakljucak da je greska bila liberalizacija pod mladjim Asadom.

No profitirat ce Evropa, bice dosta Sirijskih restorana sirom iste.
Čitaš li ti šta ja pišem? Nema nikakve "kritične mase" odmah nakon sukoba. Neophodan je period oporavka, presabiranja, introspekcije. Glasati može samo mentalno zdrav čovjek.
Policijska država nije smak svijeta, ja sam se rodila i odrasla u takvoj. Kad dođe trenutak za to, ode policijska država u špajz. Najvažnije je da izluđeni narod Sirije ne izglasa svoju propast kao mi što smo. Ne vjerujte plaćenim kolumnistima koji pokušavaju razdvojiti našu sudbinu od sirijske. I ja bih svašta radila za te pare.
mirsek

#743 Re: Sirija vol. 2

Post by mirsek »

arzuhal wrote:
zvizdan wrote: Ne banaliziraj sad, bezveze je. Ali je li se kod "opozicije" iskristalizirala ikakva ozbiljna politicka grupa, vizija, ideja o buducnosti? Onako iskreno. Ko je uopce ta opozicija, kako se zovu lideri, kakav im je politicki program? I sto je najvaznije, koliku podrsku uzivaju? Ne sporim da na pocetku svega u Siriji i nije bilo nekih dobronamjernih naivcina koji su usli u cijelu pricu nadajuci se nekoj boljoj Siriji. Ali kako realno na terenu stoje stvari? Koliko teritorije drze grupe koje mozemo oznaciti dzihadistickim (ISIL, Nusra i slicni), a koliko oni koje bismo, makar nategnuto, nazvali demokratskom opozicijom?

Ne razumijem sta je tvoja ideja? Da neko (ko?) na silu stvori kod Sirijaca neku opciju koju bismo mogli nazvati stvarno progresivnom i da joj onda (valjda opet silom?) osigura podrsku vecine naroda?
Govorim o dovođenju za sto ljude koji su spremni da pregovaraju, a oni koji su protiv protiv njih će se i boriti. Uglavnom ja ne govorim o "jednoj" strani kao onoj koja treba biti ''pobjednička'', recimo Asadovoj, kao ni opoziciji.

Zato govorim o ideji protektorata koji bi bio stvar Vijeća sigurnosti UN-a, EU, Turske i Irana, dakle neka privremena nesirijska vlast koji bi branili interese svih, ali i nametali neke nužne stvari, dok se ne stvore uslovi za izbore. Do tada raditi na profilisanju političkih partija, na programima, itd.

Naravno, od ovog nema ništa ako se kaže: samo je Asad u pravu, nema pregovora, Sirijska armija će, uz pomoć Hezbollaha, generala Revolucionarne grade i ostalih bratskih šiitskih paravojnih formacija Libana, Sirije i Iraka, da oslobode Siriju i Irak od terorista i bandita, i donesu željeni mir svima! :lol:

E onda fakat nemamo šta pričat i tako će doći demokratija, sekularizam, ruže i sve što će se smijati iz budućnosti Bliskom istoku...

I ne govorite mi o sirijskom narodu kao politički nepismenom, nezrelom i slično, imao sam priliku živjeti s njima i upoznati ih, daleko su oni iznad zaljevskih Arapa...
Zato i jeste vecina Sirije protiv sektasa i radikala koje im trpaju i upumpavaju zapadne i susjedne drzave kao provodioce "proljeca".
Da nije tako davno bi se vojska raspala i bila protiv Assada kao i vecina stanovnika ove pretezno sunitske zemlje a Assad bi protiv sebe imao vojsku od milion bijesnih sunarodnjaka.
Ali avaj boli cioniste, zapad i njihove bliskoistocne potrone sta vecina naroda Sirije zeli ili makar sta ne ne zeli.
Agenda mora ici pa makar pola Sirije raselili i srusili.
To su ti i glavni izvoznici i sponzori terorizma po svijetu kojeg ili smatraju kao nuzno zlo ili cak pozeljnim za provodjenje njhovih bolesnih planova.
Da Sirija nije ruska pa i iranska "prcija" sad bi sa sjetom pisali kako ce Sirijci Assada od blata praviti.
Eto, srecom, Sirija jeste necija prcija pa je lesinari i globalni teroristi nisu mogli direktno i krvnicki "demokratizirati".
arzuhal

#744 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

zvizdan wrote:
Ako cemo pravo, nesto se ne sjecam da je, naprimjer, Turska ili Saudija ponudila vojne snage koje ce se boriti protiv ISIL-a i Nusre na tlu, nije vala ni Amerika ni Francuska. Kako god neko to dozivljavao, upravo momci iz tog Hezbollaha (i Kurdi, s druge strane)) ginu po Siriji boreci se protiv degenerika koji su dosli i odavde da bi stvorili ne znaju ni oni bas sta. Mozes ti to tumaciti ovako ili onako, ali to su cinjenice. Dok su svima puna usta price o borbi protiv ISIL-a, Nusre i slicnih, sasvim je ocito ko se stvarno i bori. E sad, ako je tvoj problem s Hezbollahom u sustini ipak to sto su siije, onda je malo bezveze da drugima pricas o sektastvu. I nemoj, molim te, samo poceti s pricom: sta ce oni u Siriji, oni su iz Libana, i slicno, jer valjda znas da je takva prica deplasirana.
Ne, ja nemam problem sa Hezbollahom zato što su šiije, nego će možda stanovnici Sirije, a koji najvećim dijelom nisu¸šiije, imati problem s njima, kao što, evo bezze primjer, alevije već sad u Damasku protestuju što im Hezbollah nameće 'vjerska pravila' igre.
Ja ne navijam za stranu osim ako to nije obični narod, bilo sunije ili šiije, bilo Ukrajinci ili Rusi, kao što sam volio da i sukob Ukrajinaca i Rusa prestane čim prije, dok im se nije desila kakva Srebrenica ili Prijedor, pa da kasnije rane nikako da zarastu, tako sam za mir u Siriji, što prije, svjestan svih razlika i različitosti. Zato u tom zamišljenom protektoratu vidim 'zaštitnike' svih tih grupa, vjerskih ili etničkih.

Mislim da, ma kako se nekome činila jedino ispravnom i navijao za to, pobjeda Asada, uz podršku Hezbollaha i iranskih jedinica i generala (jer tek onda jačaju neki utjecaji u regionu) neće ići u neko trajno rješenje nego obrnuto, do pojave još gore stvari od današnjeg ISIL-a...Zato bih volio to preduprijediti...
gospodja profiterka

#745 Re: Sirija vol. 2

Kikibombona wrote:
gospodja profiterka wrote: Ma ne može tako Kiki... :lol: Taj se nije rodio ko je svijetu ugodio. A potpuno si zanemario ono što sam ti napisala o glasanju odmah nakon sukoba. Polomljen čovjek ne zna šta želi, osim lijepe smrti. To ti govorim iz iskustva, jer sam iz rata ispuzala krvava i prazna i bilo mi je svejedno da svijeta nestane. Sada već zvučim drugačije, zar ne? Ljudi u krizi ne znaju šta žele, osim da nekome bude gore nego njima. To je ljudska ćud.

To što ti misliš da znaš šta je za njih super... pa nisi ni prvi ni zadnji. Pustite ih da se odmore, da se sjete šta ih je činilo srećnima, šta žele svojoj djeci i unucima, pa onda neka glasaju.

Sve ostalo je zlonamjerno.
Ma izbori su nebitni Profiterko! :-D

Bitno je rijesiti nacionalna, plemenska, vjerska, ideoloska i druga pitanja... ako se ne rijese, izbori ce biti ulje na vatru...

Da li se ta pitanja mogu rijesiti pitanje je sad?

I kako ti mislis da drzava egzistira nakon rata?

Da Asad sa svojima kontrolise svoj dio zemlje, sunitske frakcije sa svojima svoj dio, Kurdi svoj, Druzi svoj... i da svi zajedno rade na ekonomiji kao da nista nije bilo?

Ne mogu vjerovati da tako jednostavno gledas na ovako slozenu situaciju. A cijenim te i svrstavam medju pet najboljih forumasa na ovom forumu! :D
A sta cemo sa Nusra Frontom (Al Kaida), Islamskim frontom (radikalni selefijski pokret, najjaca grupa medju pobunjenicima), Jund al Aksom (gori i od Al Kaide), Ansar el islam i drugim radikalnim selefijskim grupama...?

Svi oni su ideoloski u bobu sa ISILom, samo sto imaju nesto drugaciji odnos prema nevjernicima.
Ne nije!!! To su uvezena pitanja! Ne mogu vjerovati da ste toliko zagrizli. Sirijci dijele jednu sudbinu svugdje osim u Siriji. Kad im se ohlade rane i sami će znati da je to tako. Primio si se na ružnu propagandu. Trenutno je za Sirijce najbolje da im se desi ono što se nama nije desilo: da se vrate na početnu tačku, onaj dan prije sukoba, ono jutro kad su htjeli skuhati kafu, prdnuti dobro i otići na posao. I onda glasati.

Vi dječaci svašta naučite o politici, a ništa ne naučite o ljudima.

Što se tiče drugog dijela posta, Al-Nusru, Islamski front, Ansar al Islam i ostale treba staviti izvan zakona međunarodnim sporazumom. To mora biti početna tačka.
arzuhal

#746 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Veća prisutnost Rusije i Irana mi je jedino draga zbog Izraela, hehe :mrgreen:
Kikibombona

#747 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Nuri Maliki se slomio da kako zadrži sunije u iračkoj vlasti :lol: Mislim da ga je čak i ajatollah Ali Sistani kritikovao zbog te vrste 8kratkovide) politike.
Mislis da je problem Maliki? Lik je neosporno budala, ali...

Najbogatiji dio Iraka je Kurdistan i jug gdje zive siiti. Stopa nezaposlenosti u Kurdistanu je pet puta manja nego u ostatku Iraka. Standard je neuporedivo bolji. Kurdi imaju autonomiju i raspolazu svojim resursima. Siitski dio Iraka je bogatiji i siiti od americke intervencije zive bolje od sunita. S druge strane, suniti su naviknuti na povlasten polozaj (vladavina Sadama) i sada ne mogu prihvatiti da im je standard zivljenja drasticno opao nakon sto se zarada od nafte pocela drugacije rasporedjivati. I kako da se oni pomire sa novonastalom sitaucijom? Moze im neki buduci siitski premijer titrati koliko hoces, ali ga oni nikada nece prihvatiti zato sto imaju manje nego nekada i zato sto ne mogu podnijeti da nad njima vlada siit.
gospodja profiterka

#748 Re: Sirija vol. 2

arzuhal wrote:Veća prisutnost Rusije i Irana mi je jedino draga zbog Izraela, hehe :mrgreen:
Sevap je u svakom slučaju.
arzuhal

#749 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:Veća prisutnost Rusije i Irana mi je jedino draga zbog Izraela, hehe :mrgreen:
Sevap je u svakom slučaju.
sarajevoxxxx

#750 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Erdogan:Glavni razlog nasilja i terorizma u našem regionu je Asadov režim koji je usmrtio 380 000 osoba.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0076805908
Locked