MyTao wrote:Mohamad Sissoko wrote:MyTao wrote:
Ustvari vjerovati u bilo sta je ludo, ako nesto postoji I moze se dokazati onda se ono prihvati, ono se ne vjeruje, ako nema dokaza onda se odbaci...
Znaci ako ti vjerujes da ces sutra biti ziv to je ludo? Ti nemas dokaza da ces sutra biti ziv. Odbacujes da vjerujes da ces biti sutra ziv? Jer vjerovati je ludo?
Ako je neko prije hiljadu godina vjerovao da postoji nesto kao atom al nije imao instrumente da dokaze on je bio lud, odnosno to je bilo ludo?
Sama nauka i napreduje jer ljudi imaju neke hipoteze pa onda traze dokaze, niko ih ne smatra ludim, ili misli da je to ludo.

Pa jeste ludo. Mada, to dvoje se ne moze porediti, jer ziv sam danas, tako da bar imas neki premis od kojeg pocinjes... sto nije slucaj sa bogom. Ako si ziv danas nije far fetched to da ces biti ziv I sutra... A odakle kreces sa bogom?

koji si ti meni kralj.
Kad bi tako razmisljali, ljudi ne bi mogli uopste funkcionisat. To sto si ziv danas, nije nikakav dokaz da ces bit ziv sutra ili recimo za sedam dana. Po tebi ako nemas dokaza ne trebas vjerovat jer je to ludo, kako bi uopste zivio svoj zivot, recimo ista planirao u svom zivotu bez vjerovanja da ces bit ziv za sedam danas. Bilo kakvo bavljenje, naukom, studiranje, zasnivanje porodice itd itd bi bilo kako ti kazes ludo jer jbga ne znas hoces li biti ziv, a ne valja vjerovat da hoces jer "je to ludo".
Iz toga proizilazi da bi zivio zivot trebas dobro bit lud.
Over and out.
Ja licno kad je Bog upitanju, uvijek krecem od cinjenice da posjedujem inteligenciju koju mogu da iskoristim da bi shvatio univerzum pa cak i matematicki(dakle imaterijalno) predstavio ga, zbog toga vjerujem cvrsto da iza svega postoji inteligentno bice jer da smo mi rezultat nasumicnog procesa i slucajnosti malo je vjerovatno da bi imali um i inteligenciju a kamoli postavljali pitanja oko univerzuma i bavili se njime.
Isto tako imas i premis za Boga
Sve sto pocne da postoji ima svoj uzrok, univerzum je poceo da postoji stoga i univerzum ima uzrok.
Uzrok je izvan vremena i prostora jer sa postankom univerzuma nastalo je vrijeme i prostor stoga uzrok je vjerovatno imaterijalan i izvan a to mi djeluje kao definicija monoteistickog Boga, dakle ima se odakle krenuti, nije to stvar samo slijepe vjere.
Plus naucne studije pokazuju da su ljudi skloni vjerovanju u Boga, imaju taj tzv.fundamental belief.
Al et, ludi smo sto uopste zivimo
aurora313 wrote:Mohamad Sissoko wrote:
Ateizam je ipak izabrana metafizicka pozicija i pozicija po pitanju vjere...
Definicija metafizike je:
Apstraktna teorija koja nema bazu u stvarnosti.
Dakle, ti vjeruješ u boga pa smatraš da si time realista, a ja kao ateist sam po tvom totalno van domena realnog.
Neko od nas dvoje barata terminima koji mu nisu jasni.
Metaphysics is a traditional branch of philosophy concerned with explaining the fundamental nature of being and the world that encompasses it.
The metaphysicist attempts to clarify the fundamental notions by which people understand the world, e.g., existence, objects and their properties, space and time, cause and effect, and possibility. A central branch of metaphysics is ontology, the investigation into the basic categories of being and how they relate to each other. Another central branch of metaphysics is cosmology, the study of the origin, fundamental structure, nature, and dynamics of the universe. Some include epistemology as another central focus of metaphysics, but others question this.