Oh, kako mrzim Sarajevo
-
almir_tz
#726 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Čovječe, šta se tebi desilo? Misliš da je nešto novo u činjenici da su i Srbi teorizirani, ubijani i sve? Kao ljevičar, šta i se toliko uhvatio tog kolektivnog? Hladno čovjeka nazva krmkom. Osnovne kulture nigdje. Šta ti je Brkan kriv, Ivančić. Skuliraj se.
-
oridjidji
#727 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Pustimo Grke i Turke da daju misljenje o tome. Preseliti citave narode u logore poput Staljina za mene je fasizam. Pomjerati ljude silom sa njihovih ognjista je fasizam. To sto su se borili protiv Hitlera, ne cini ih mnogo boljim od njega. Uz Mao Ce Tunga, Hitlera, Leopolda spada u najvece tiranine koje svijet pamti. Samo za Staljina i Mao Ce Tunga se smatra da su odgovorni za smrt 100 miliona ljudi.un flic wrote:Preseljenje stanovnistva je fasizam je iz danasnje perspektive. Iz ondasnje ne bas, to je kontekst u kom Grcka i Turska razmjenjuju milione kao slicie (je li Ataturk fasista?), u kom Staljin seli citave etnicke grupe kako mu padne na pamet. Nepravda, zlocin, ali pored zivih Musolinija i Hitlera to nije fasizam. Biti nacionalistom jednostavno nije obavezno znacilo da si za fasiste, ne mozemo danasnje kriterije da primjenjujemo na 30-te.oridjidji wrote:
Koji se to kurac razlikuje od onoga sto se naziva progonom? Koji progon ne prati i ubijanje? Mogu li te istjerati iz tvoje kuce milom i tvoju porodicu samo eto sto se drugacije identificirate od mene?
Kakva je to logika. Onaj ko provocira podjelu ili necije iseljenje, svakako se moze nazvati rasistom, sovinistom, a bogme i fasistom. Nacista je ipak pojam rezervisan za Njemce nacional-socijaliste. Hicine istomisljenike.
Ivo od 39 do 41 glumio ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, potom se vratio u BG, sa napadom na taj grad. Strasni nas antifasista uzeo pero da pise, a ne pusku da brani svoju Jugu i njene ideale. Kad bi ga napravili i partizanom, to bi bila kruna ove price.
Andric je imao 49 godina kad je rasparcana Jugoslavija. Tesko mi je da zamislim da je jedini izraz nebivanja fasistom da se uzme puska u ruku, pa se lomataj po gudurama. Ako cemo tako onda su bivsi Jugosloveni proprilicno veliki fasisti. Sa sve svojim piscima, cast izuzecima Nazoru, Copicu i inima. Nepotpisivanje Apela je meni dovoljno da znam sta je Andric mislio o nacistima.
Ne to ne tukne na fasizam. To je komunizam, ali i taj IZAM je skratio svijet za masu ljudi i tome su razlozi bili religija, etnicki predznak tih pojedinaca i to sto su u tim drustvima bili smatrani prijetnjom. Sta Hitlerove radne logore koji su poslje postali logori smrti cini izuzetnijim mjestom od Staljinovih Gulaga? Kod drugog nije bilo Ciklona B, ali su i u njima nastradali milioni ljudi.
Svaki nacionalista u sebi ima element da sebe posmatra posebnijim od drugih, koji nisu iste nacije kao i on. To ga u neku ruku cini diskriminatorom, sto je itekako dobra baza da postane sve ono sto obicno nacionaliste prati, a to su rasizam, sovinizam, fasizam. Dokle je Andric u toj liniji stigao nije moje da kazem, ali da ne tukne malo ono njegovo o Albancima, na sve pomenuto tukne itekako. Sta se ta njegova prica o Albancima razlikuje od recimo Cosicevih mnogih besjeda o narodima ex-Yu zbog kojih je i nasa generacija placala ceh?
Jugoslavija je prepuna nacionalizama, fasista je u njoj oduvijek bilo. Nacionalizam svakako prati diskriminacija, rasizam, sovinizam, pa i fasizam.
Iako postoje korijenite razlike u idejama izmedju komunizma, fasizma i nacizma, nacin na koji su se te ideje realizovale i branile i sta su ostavile za sobom, pokazuju nam koliko su ljudi manjkavi i sta su sve spremni uraditi za vlast i moc. Prva ideja je najbolja, ali je najvise smrti posijala za sobom.
-
oridjidji
#728 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Dobro druze, a sto ne postavi dijagram na kome se vidi koliko je koja armija u BiH pobila civila i koliko su dejstva tih armija rezultirala ubijanju i pripadnika iste etnicke grupe kojoj pripadaju i oni sami? Koliko se sjecam ovaj dijagram je IDC-ov, a na njemu je bio i dijagram koja je vojska koliko pobila civila prema etnickoj skupini kojoj su pripadali, sto bi mi laicki rekli svojih, ma koliko su recimo Cetnici Srbi jednaki Srbima Sarajeva u opsadi, Hrvati oko Mostara, Hrvatima u Mostaru, Atifovi Bosnjaci i Babini Bosnjaci...Energični leptir wrote:Drugim riječima, tvrdiš li da ovo nije tačno?
Vidis drug, Divjak je na tu temu sa puno vise argumenata razgovarao sa Alijom, nego sto ti danas razgovaras sa nama, ali je on znao da je jednu drugu cinjenicu da je vise Srba u Sarajevu nastradalo od srpskih granata, nego od njihovih sugradjana. Zbog toga sto ta politika nikome nije sudila osim izvrsiteljima sa Kazana jos u ratu, a i nakon rata u ponovljenim procesima, isti je vratio cin. Ima njegovo pismo Aliji koje se moze procitati i na internetu.http://www.camo.ch/pismo-predsjedniku.htm
Pozabavi se malo likom i dijelom Mikerevica koji je sastavljao knjigu o zlocinima u Sarajevu, pa na njih stavljao i imena zrtava Srba koje je sama srpska strana ubila svojim granatama ili snajperima. Ih kako je on tu brojku vjesto napuhao.
IDC je napravio pravu stvar, samo se istina koju su ustanovili nije svidjela.
Sto se tice Podrinja i njegove stare i nove historije, ono je bilo paklom za njegove stanovnike oduvijek. Bice i u buducnosti. U ovome ratu nije bilo cistunaca, ali zbog toga se ne treba staviti znak jednakosti medju svima. Nek svako odgovara za svoje zlocine, prema odgovornosti koje ima za iste. Nema rata bez odmazde i upravo tada stradaju oni koji su neduzni. Neko ih ubija sistemski jer sistem tezi takvim rijesenjima, neki ne, ali razlika lezi samo u tome. U motivima zlocina i masivnoscu istog.
-
hizo ramidovic
#729 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
a sto niko ne postavi dijagram koliko je srpske nejaci iz sarajeva zavrsilo u pionirskoj dolini, kao hrana lavovima? neka vasceli svet zna istinu...
-
oridjidji
#730 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Ta je tema apsorbirana, kad je Kristina Amanpur, dosla da provjeri glasine o tome. Pola zivotinja u pionirskoj se prevrnulo na ledja, lavovi umrsali.hizo ramidovic wrote:a sto niko ne postavi dijagram koliko je srpske nejaci iz sarajeva zavrsilo u pionirskoj dolini, kao hrana lavovima? neka vasceli svet zna istinu...
http://edition.cnn.com/videos/world/201 ... vo-zoo.cnn
-
hizo ramidovic
#731 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
istinu treba ponavljati, neka svi znaju na sta su sve spremni islamski fanatici tzv arbih kad se docepaju srpske nejacioridjidji wrote:Ta je tema apsorbirana, kad je Kristina Amanpur, dosla da provjeri glasine o tome. Pola zivotinja u pionirskoj se prevrnulo na ledja, lavovi umrsali.hizo ramidovic wrote:a sto niko ne postavi dijagram koliko je srpske nejaci iz sarajeva zavrsilo u pionirskoj dolini, kao hrana lavovima? neka vasceli svet zna istinu...
-
oridjidji
#732 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Ponavljam je ovdje. Valjal sto.hizo ramidovic wrote:istinu treba ponavljati, neka svi znaju na sta su sve spremni islamski fanatici tzv arbih kad se docepaju srpske nejacioridjidji wrote:Ta je tema apsorbirana, kad je Kristina Amanpur, dosla da provjeri glasine o tome. Pola zivotinja u pionirskoj se prevrnulo na ledja, lavovi umrsali.hizo ramidovic wrote:a sto niko ne postavi dijagram koliko je srpske nejaci iz sarajeva zavrsilo u pionirskoj dolini, kao hrana lavovima? neka vasceli svet zna istinu...
http://opsadasarajeva.blogspot.ba/
-
hizo ramidovic
#733 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
solidno, samo tako nastavi.oridjidji wrote:Ponavljam je ovdje. Valjal sto.hizo ramidovic wrote: istinu treba ponavljati, neka svi znaju na sta su sve spremni islamski fanatici tzv arbih kad se docepaju srpske nejaci
http://opsadasarajeva.blogspot.ba/
dosta je bilo lazi, podmetanja i fotomontaza alijinih bojovnika i dzihadista.
svijet treba da zna da je herojska srpska vojska bila prinudjena da se brani u tzv. opsadi sarajeva
- Fudo Bosna
#734 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Razlika između "nas" , dakle svih BiH patriota i onih "drugih" , koji su ubijali civile i rušili bogomolje, otvarali logore , je jedan duuuuboooki jaz , a to je kratko i jasno, e moj Vuče, e moj Sarajlijo, malo si jaro, polupao lončiće :
https://www.youtube.com/watch?v=J-hgE-SojMg
https://www.youtube.com/watch?v=07mOwLi5xL0
https://www.youtube.com/watch?v=FPjVo94VTmo
https://www.youtube.com/watch?v=J-hgE-SojMg
https://www.youtube.com/watch?v=07mOwLi5xL0
https://www.youtube.com/watch?v=FPjVo94VTmo
- ho oponopono
#735 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
...dobro je lik i rekao...ali mrznja je golema emocija, pak niko si... 
-
mirza_15
#736 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Ma sama cinjenica da su od broja ubijenih srpskih civila dobar dio pobili sami Srbi (Sarajevo, Tuzla...) i da je broj uporediv sa brojem za koji je odgovorna nasa strana (nesto je stradalo i u sukobu sa Hrvatskim snagama) govori sama za sebe. Ako tome dodamo broj ubijenih civila Bosnjaka sve je jasno kao jasan dan onim postenim. A onima koji bi da izjednace nas i njih po svaku cijenu svakako nikakav argument nije dovoljan i sve ce nastojati relativizirati. Vuk je tu negdje sa pricom sa onim malim vukom (Vucicem): "Svi smo jednako krivi. Hajmo malo, mir, mir mir, niko nije kriv i gotovo." E pa nece moci drugovi i gospodo.
- Ali Kemal
#737 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Koji im se qurac pravdaš?Energični leptir wrote:Uvijek se fasciniram u kolikoj su mjeri ljudi svoja stanja u stanju preslikavati na druge. Jebga brate, znam da je najlakše po sebi sve suditi i biti presretan jer si svakog u svoje blatište ukaljao i nekoga mjeriti aršinima koje si za sebe izmjerio. Možebit, a ne samo možebit, nego sasvim sigurno ti fali upravo tog nečeg što drugima savjetuješ da im fali, jer tebi fali, pa bi volio da je tako i s drugima. Oh kako bi silno volio da me zaista vidiš isfrustrianog, samoga, tužnoga, nekoga ko nema nikoga sem ljevice i malo te desnice i oh kako ćeš me još više mrziti kad skontaš da to nema, niti je ikada imalo veze s mozgom, da to ti i slični tebi možete primijeniti jedino na svoje naprstke od... znate već čega i da ovo sve što je rečeno nije izrečeno zbog nekakvog gazde, nego da je jednostavno oproštaj sa ljudima koji toliko prostački vole lagati, da su se, zapravo, ubijedili u vlastitu anđeoskost, toliko, toliko, da im jedan pišljivi, pa kako ti kažeš pijani, status, napravi haos u mozgu, da zaboravljaju obaveze, da ne znaju šta će sa sobom nego danima, noćima, dolaze isfrustrirani, pijani... ne znaju šta će nego, daj da jebu mater nekom ko im je, navodno, nebitan... niko ništa nije čuo i vidio, niko nije zastrašivan, niko ubijen, niko silovan, niko sistematski terorisan, nikad nije bilo ni nacizma ni fašizma ustaše to su neki drugi, Sefer se mogao smjenjivati i dizati u zrak al "odmetnuti" Caco i slični nikako (bar dok nisu zaprijetili onima na vrhu)... koliko god da su anamooni bestijalni i nenormalni, vi anamoovi ste perfidne mutikaše, uljuljkane u svoje idiotsko autokolonijalno kopnjenje i kretenizaciju i nema ništa loše u tome da vas se sve skupa mrzi. I možda je bolje da vjrujete u svoje laži, jer bez njih, jedino što bi vam preostalo je da se ubijete, a možda ćete to i učiniti onda kad vam postane dosadno, onda kada ne bude više nekoga dovoljno ludoga, dovoljno spremnog na rat protiv sebe, da vam protiv njih govori. I tako sam sretan sada na svom putu za Njemačku, đe će se slagat cigle, paketi, čuvat djeca, ali opet imati toliko koliko je dovoljno, biti dovoljno sretan i toliko ispunjen, da vas i jedne i druge, nikada više ne vidim...
- supercali
#738 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
ovo sve sto nabrajas nije komunizamoridjidji wrote:
Ne to ne tukne na fasizam. To je komunizam, ali i taj IZAM je skratio svijet za masu ljudi i tome su razlozi bili religija, etnicki predznak tih pojedinaca i to sto su u tim drustvima bili smatrani prijetnjom. Sta Hitlerove radne logore koji su poslje postali logori smrti cini izuzetnijim mjestom od Staljinovih Gulaga? Kod drugog nije bilo Ciklona B, ali su i u njima nastradali milioni ljudi.
Iako postoje korijenite razlike u idejama izmedju komunizma, fasizma i nacizma, nacin na koji su se te ideje realizovale i branile i sta su ostavile za sobom, pokazuju nam koliko su ljudi manjkavi i sta su sve spremni uraditi za vlast i moc. Prva ideja je najbolja, ali je najvise smrti posijala za sobom.
nije lijepo pricati nesto ako ne znas
danas fino postoji pravac staljinizam sto automatski znaci da ono sto je radio staljin nije komunizam
pa pored toga postoji jos i titoizam maoizam i jos milion malih izama koje ljudi kao ti poistovjecuju sa komunizmom a bilze su diktaturi
- aurora313
#739 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Ne znam zašto se podigla tolika prašina oko onoga što je Bačanović napisao. Najprije, u svemu ima istine. Dalje, najviše mi smeta da su komentari uglavnom povezani na one 'sa brda' te one 'anamo'.
Imam dugotrajno iskustvo sa Sarajevom gdje sam i rođen koje je mnogo duže od starosti većine prisutnih na forumu. Sjećam se kada su nakon 1945. godine počele da dolaze ekonomske izbjeglice, a zatim i prekomandovani kadrovi po potrebi razvoja BiH. Među njima je bilo onih koji su držali kozu u kadi, ali su se i oni vremenom uklopili u gradski način života.
Danas to nije paralelan slučaj. Ti raniji koji su došli nakon II. rata imali su nešto zajedničko: cilj da se radi bez obzira ko i koliko plaća pa i da li se plaća, a zatim i jedinstven komunistički moral koji je—ma kakav da je bio—imao jedinstvene vrijednosti za svakoga.
Toga danas nema. Moral je (gdje ga ima) zamjenjen religioznim ubijeđenjem pojedinca. A tu je svaka vaška obaška. Zajedničkog cilja razvoja nema jer je svako najpreči sebi u čemu prednjači vrhuška: što politička, što finansijska, što nepotistička. U uslovima gdje davanjem sadake od pola marke pojedinac misli da je olakšao svoju svijest i nešto učinio za druge, ne možemo se ničemu dobrom nadati.
Bačanović je vjerovatno zato i frustriran. Naravno, kao kulturni radnik i inteligentna osoba, on može da vidi bolje ili uoči ono što ostali u trci za preživljavanjem previde ili ih nije briga. Ili možda zbog ovoga. Naime, negdje 2009 godine, biće nekakvo glasanje u školi gdje kako shvatam Bačanović danas predaje (bivša Učiteljska škola na Obali). Ja u dosadi šetam hodnikom na drugom katu i gledam slike učenika po generacijama sa njihovim nastavnicima postavljene na zidovima. Na jednoj slici (mislim da je to bilo par generacija maturanata) upadne mi u oči činjenica da svi nastavnici za tu čitavu klasu od nekoliko razreda nose muslimanska imena (možda njih petnaestak), izuzev jednog nastavnika muzike.
Eto, jedan sitan detalj koji možda drugi ne primjećuju. Vjerujem i u to da je obrnut slučaj u školi negdje u Banja Luci. Ali to nije poenta za onog koji ovo moje želi da shvati ispravno i bar donekle shvati i Vuka.
Imam dugotrajno iskustvo sa Sarajevom gdje sam i rođen koje je mnogo duže od starosti većine prisutnih na forumu. Sjećam se kada su nakon 1945. godine počele da dolaze ekonomske izbjeglice, a zatim i prekomandovani kadrovi po potrebi razvoja BiH. Među njima je bilo onih koji su držali kozu u kadi, ali su se i oni vremenom uklopili u gradski način života.
Danas to nije paralelan slučaj. Ti raniji koji su došli nakon II. rata imali su nešto zajedničko: cilj da se radi bez obzira ko i koliko plaća pa i da li se plaća, a zatim i jedinstven komunistički moral koji je—ma kakav da je bio—imao jedinstvene vrijednosti za svakoga.
Toga danas nema. Moral je (gdje ga ima) zamjenjen religioznim ubijeđenjem pojedinca. A tu je svaka vaška obaška. Zajedničkog cilja razvoja nema jer je svako najpreči sebi u čemu prednjači vrhuška: što politička, što finansijska, što nepotistička. U uslovima gdje davanjem sadake od pola marke pojedinac misli da je olakšao svoju svijest i nešto učinio za druge, ne možemo se ničemu dobrom nadati.
Bačanović je vjerovatno zato i frustriran. Naravno, kao kulturni radnik i inteligentna osoba, on može da vidi bolje ili uoči ono što ostali u trci za preživljavanjem previde ili ih nije briga. Ili možda zbog ovoga. Naime, negdje 2009 godine, biće nekakvo glasanje u školi gdje kako shvatam Bačanović danas predaje (bivša Učiteljska škola na Obali). Ja u dosadi šetam hodnikom na drugom katu i gledam slike učenika po generacijama sa njihovim nastavnicima postavljene na zidovima. Na jednoj slici (mislim da je to bilo par generacija maturanata) upadne mi u oči činjenica da svi nastavnici za tu čitavu klasu od nekoliko razreda nose muslimanska imena (možda njih petnaestak), izuzev jednog nastavnika muzike.
Eto, jedan sitan detalj koji možda drugi ne primjećuju. Vjerujem i u to da je obrnut slučaj u školi negdje u Banja Luci. Ali to nije poenta za onog koji ovo moje želi da shvati ispravno i bar donekle shvati i Vuka.
-
direstraits0078
#740 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Lijecenje vidljivih simptoma nije niste sto ce izlijeciti ili dijagnosticirati bolest. Nas vuk zaogrnut jagnjecom kozom govori o simptomima koji su vidljivi svima, da bi zamaglio uzroke bolesti. To nije nista novo, to se radi od kad su granatirani predajnici TVSA, pa do ubacivanja i odrzavanja obavjestajnih i kontraobavjestajnih struktura u ondasnjem MUP-u RBiH, pa do danasnje SIPA-e. Svi znaju, svima jasno, samo nece nas vuk (u jagnjecoj kozi) da kaze glasno.
Ovo sto si spomenuo o "uvozu" ucitelja i inzEnjera iz "bratske" nam srbije i crne gore (uglavnom, da ne spominjemo ruse i ostalu bratiju koja je ostala ili dosla u tadasnju oslobodjenu jugoslaviju), umjesto skolovanja Bosnjaka i izvodjenja istih na pravi put, mislis li da je to slucajno bilo?
Ma doj'te sebi, sto bi rekao panonski djordje.
Ovo sto si spomenuo o "uvozu" ucitelja i inzEnjera iz "bratske" nam srbije i crne gore (uglavnom, da ne spominjemo ruse i ostalu bratiju koja je ostala ili dosla u tadasnju oslobodjenu jugoslaviju), umjesto skolovanja Bosnjaka i izvodjenja istih na pravi put, mislis li da je to slucajno bilo?
- aurora313
#741 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Najprije, ostavi se granatiranja. Hajdemo o stvarnom Sarajevu koje se danas granatira na drugi način.direstraits0078 wrote:Lijecenje vidljivih simptoma nije niste sto ce izlijeciti ili dijagnosticirati bolest. Nas vuk zaogrnut jagnjecom kozom govori o simptomima koji su vidljivi svima, da bi zamaglio uzroke bolesti. To nije nista novo, to se radi od kad su granatirani predajnici TVSA, pa do ubacivanja i odrzavanja obavjestajnih i kontraobavjestajnih struktura u ondasnjem MUP-u RBiH, pa do danasnje SIPA-e. Svi znaju, svima jasno, samo nece nas vuk (u jagnjecoj kozi) da kaze glasno.
Ovo sto si spomenuo o "uvozu" ucitelja i inzEnjera iz "bratske" nam srbije i crne gore (uglavnom, da ne spominjemo ruse i ostalu bratiju koja je ostala ili dosla u tadasnju oslobodjenu jugoslaviju), umjesto skolovanja Bosnjaka i izvodjenja istih na pravi put, mislis li da je to slucajno bilo?![]()
Kako god ti to misliš, ali su tada svi ti narodi zajednički napravili nešto od Sarajeva. A kako ih ti zoveš, ti 'uvozni', su nam donijeli dodatnu i novu kulturu kakvu Sarajevo do tada nije imalo. Njihovi napori te fizička i ljudska veličina svega u rastu Sarajeva kulminirala je kroz Zimske Olimpijske igre 1984 (koje je, bar da znaš, u Sarajevo inicijalno doveo Prof. Dr. Ljubiša Zečević, rođeni Saralija, a ne neko drugi).
Daj nam se ti pohvali sa Sarajevom gdje se danas nalazi u poređenju sa današnjim. Šta se to dobra napravilo u međuvremenu izuzev divljih naselja i ponovno vraćenog zimskog smoga? Gdje su modernije škole ili nove bolnice, gdje su oni koji znaju da ulicom šetaju desnom stranom, gdje je policija kada ih trebaš,… Gdje su danas Energoinvest, Hidrogradnja, Vranica, Feroelektro, Fabrika Žice, Pretis, Unis, Union Impex… Ti i dalje hodaš po ulicama koje je tadašnje vrijeme asfaltiralo a današnje nije u stanju ni rupe da popravi. Jesi li posjetio nekadašnji Privredni grad na Skenderiji, gdje od praznine čuješ svaki tvoj korak? Čitaš li da ti je kanalizacija u derutnom stanju, ali ne i plate u Vodovodu. Zna li se koliko danas građana ne plaća održavanje zajedničkih prostora, javno grijanje ili čak stanarinu? (Može im se jer 'srediće' oni to prijateljski kada bude trebalo.) Ko gradi i ko dozvoljava divlju gradnju uključujući i onu na vodozaštićenim područjima?
Na našu zajedničku žalost, nigdje onih drugih ili uvoznih da ih kritikuješ za ovakvo stanje koji po tvom nisu dali šansu bošnjacima da se školuju!?! Zato danas školovanih bošnjaka u stvarnim i izmišljenim univerzitetima širom BiH imaš na pretek. A neki imućniji jednostavno kupe diplomu.
Da bi se sve to vidjelo i uporedilo, valja skinuti mušebeke sa očiju.
- zateznistub
#742 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Ko dozivi da ga @ali kemal brani i da stane iza njegovog pisanja...
preozbiljna autodestrukcija!
preozbiljna autodestrukcija!
- Blek Stena
#743 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
aurora313 wrote:Najprije, ostavi se granatiranja. Hajdemo o stvarnom Sarajevu koje se danas granatira na drugi način.direstraits0078 wrote:Lijecenje vidljivih simptoma nije niste sto ce izlijeciti ili dijagnosticirati bolest. Nas vuk zaogrnut jagnjecom kozom govori o simptomima koji su vidljivi svima, da bi zamaglio uzroke bolesti. To nije nista novo, to se radi od kad su granatirani predajnici TVSA, pa do ubacivanja i odrzavanja obavjestajnih i kontraobavjestajnih struktura u ondasnjem MUP-u RBiH, pa do danasnje SIPA-e. Svi znaju, svima jasno, samo nece nas vuk (u jagnjecoj kozi) da kaze glasno.
Ovo sto si spomenuo o "uvozu" ucitelja i inzEnjera iz "bratske" nam srbije i crne gore (uglavnom, da ne spominjemo ruse i ostalu bratiju koja je ostala ili dosla u tadasnju oslobodjenu jugoslaviju), umjesto skolovanja Bosnjaka i izvodjenja istih na pravi put, mislis li da je to slucajno bilo?![]()
Kako god ti to misliš, ali su tada svi ti narodi zajednički napravili nešto od Sarajeva. A kako ih ti zoveš, ti 'uvozni', su nam donijeli dodatnu i novu kulturu kakvu Sarajevo do tada nije imalo. Njihovi napori te fizička i ljudska veličina svega u rastu Sarajeva kulminirala je kroz Zimske Olimpijske igre 1984 (koje je, bar da znaš, u Sarajevo inicijalno doveo Prof. Dr. Ljubiša Zečević, rođeni Saralija, a ne neko drugi).
Daj nam se ti pohvali sa Sarajevom gdje se danas nalazi u poređenju sa današnjim. Šta se to dobra napravilo u međuvremenu izuzev divljih naselja i ponovno vraćenog zimskog smoga? Gdje su modernije škole ili nove bolnice, gdje su oni koji znaju da ulicom šetaju desnom stranom, gdje je policija kada ih trebaš,… Gdje su danas Energoinvest, Hidrogradnja, Vranica, Feroelektro, Fabrika Žice, Pretis, Unis, Union Impex… Ti i dalje hodaš po ulicama koje je tadašnje vrijeme asfaltiralo a današnje nije u stanju ni rupe da popravi. Jesi li posjetio nekadašnji Privredni grad na Skenderiji, gdje od praznine čuješ svaki tvoj korak? Čitaš li da ti je kanalizacija u derutnom stanju, ali ne i plate u Vodovodu. Zna li se koliko danas građana ne plaća održavanje zajedničkih prostora, javno grijanje ili čak stanarinu? (Može im se jer 'srediće' oni to prijateljski kada bude trebalo.) Ko gradi i ko dozvoljava divlju gradnju uključujući i onu na vodozaštićenim područjima?
Na našu zajedničku žalost, nigdje onih drugih ili uvoznih da ih kritikuješ za ovakvo stanje koji po tvom nisu dali šansu bošnjacima da se školuju!?! Zato danas školovanih bošnjaka u stvarnim i izmišljenim univerzitetima širom BiH imaš na pretek. A neki imućniji jednostavno kupe diplomu.
-
TheMule
#744 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
aurora313 wrote:Najprije, ostavi se granatiranja. Hajdemo o stvarnom Sarajevu koje se danas granatira na drugi način.direstraits0078 wrote:Lijecenje vidljivih simptoma nije niste sto ce izlijeciti ili dijagnosticirati bolest. Nas vuk zaogrnut jagnjecom kozom govori o simptomima koji su vidljivi svima, da bi zamaglio uzroke bolesti. To nije nista novo, to se radi od kad su granatirani predajnici TVSA, pa do ubacivanja i odrzavanja obavjestajnih i kontraobavjestajnih struktura u ondasnjem MUP-u RBiH, pa do danasnje SIPA-e. Svi znaju, svima jasno, samo nece nas vuk (u jagnjecoj kozi) da kaze glasno.
Samo mala digresija, ali pravilno se hoda po lijevoj strani ulice
- Radio Sarajevo
#745 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Pravilno se hoda lijevom stranom CESTE, ali ne i šetališta. Jbg, kad nemaš šetalište u svom selu, navikao si samo na ceste i tu hodaš lijevom stranom, pa onda tako i u gradu.TheMule wrote:Samo mala digresija, ali pravilno se hoda po lijevoj strani ulice
-
TheMule
#746 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Da nisi corav, ko' sto jesi, vidio bi da je Aurora napisala ulicom, ne setalistem.Radio Sarajevo wrote:Pravilno se hoda lijevom stranom CESTE, ali ne i šetališta. Jbg, kad nemaš šetalište u svom selu, navikao si samo na ceste i tu hodaš lijevom stranom, pa onda tako i u gradu.TheMule wrote:Samo mala digresija, ali pravilno se hoda po lijevoj strani ulice
-
Romanija
#747 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Imam ja, sto bi mrzio grad?!?!?! Ja ne znam nikoga ko je rodjen u Sarajevu da ga mrzi. A ovo sto je Bacanovic napisao je ionako kako i jeste danas, a dosta toga je bilo i prije rata. Samo sto ga je onako opali malo previse vulgarno, misleci da se jedino tako moze proci kroz posleratnu ogluglalost od svega.
- Ali Kemal
#748 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Po kom to pravilu?TheMule wrote:Samo mala digresija, ali pravilno se hoda po lijevoj strani ulice
- aurora313
#749 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Naravno, čitav moj post je čisti promašaj jer nisam napisao desnom stranom trotoara iliti pločnika.TheMule wrote:Da nisi corav, ko' sto jesi, vidio bi da je Aurora napisala ulicom, ne setalistem.Radio Sarajevo wrote:Pravilno se hoda lijevom stranom CESTE, ali ne i šetališta. Jbg, kad nemaš šetalište u svom selu, navikao si samo na ceste i tu hodaš lijevom stranom, pa onda tako i u gradu.TheMule wrote:Samo mala digresija, ali pravilno se hoda po lijevoj strani ulice
-
TheMule
#750 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo
Nisam ni napiso da je promasaj, zato sam i napiso da je digresija, tj. htio sam da te edukujem malo jer si ti uzeo na sebe da kritikujes druge, a nisi u stanju prihvatiti nikakvu kritiku prema sebi, vec kolutas ocima.aurora313 wrote:Naravno, čitav moj post je čisti promašaj jer nisam napisao desnom stranom trotoara iliti pločnika.TheMule wrote:Da nisi corav, ko' sto jesi, vidio bi da je Aurora napisala ulicom, ne setalistem.Radio Sarajevo wrote: Pravilno se hoda lijevom stranom CESTE, ali ne i šetališta. Jbg, kad nemaš šetalište u svom selu, navikao si samo na ceste i tu hodaš lijevom stranom, pa onda tako i u gradu.
Po pravilu sigurnosti se hoda lijevom stranom tako da vidis auta koja dolaze u tvom smijeru. Desnom te neka pijanica ili neoprezni vozac mogu pokupiti pa cak i ako voze sporom brzinom, jer ih ne vidis. Ako ides lijevom stranom na uskom tretoaru, i drugi gradjani kao sto je aurora idu prema tebi i smetaju ti, onda je malo degutantno da dodju na forum i prozivaju druge. Vidis kako lako mozes ispasti "seljak" koji ne zna osnovna pravila bontona, a do prije 5 minuta si drugim gledo niz nos? Razlog je u tome sto nema velike razlike izmedju "gradjana" i "seljaka". U Sarajevu su meni svi isti. Ne kupaju se redovno, pa tramvaj smrdi. Kosa lojava. Psovanje, hrakanje, sve je to u 5 deka, osnovna pravila bontona ne poznaju ni jedni ni drugi.Ali Kemal wrote:Po kom to pravilu?TheMule wrote:Samo mala digresija, ali pravilno se hoda po lijevoj strani ulice