PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Sehro

#726 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Sehro »

Poslednji Divergent wrote:Pozdrav ljudi :D . Sastavio sam jednu konfiguraciju pa ako mi mozete reci da li se isplati uzeti je.
Intel Pentium G3250 3.0 120 KM(Pik.ba)
4 GB DDR3 RAM CL11 1600 MHz 45 KM(WinWin.ba)
AMD Radeon 6750 1Gb GDDR5 128 bit 110 KM(Pik.ba)
Gigabyte Ga-H81M-DS2 75 KM(Pik.ba)
Western Digital Blue 500 Gb SATA III 100 KM(Pik.ba)
Blueberry BC V11 520 kuciste sa napojnom 70 KM(Pik.ba)
Ukupno: 510 KM
Da li bih kasnije mogao dodati jos jednu RAM plocicu, CL 11 1600 MHz DDR3 2 Gb ali od Kingstona?
Unaprijed hvala
Kad bi kako mogao do i3 procesora, npr.: Intel Core i3-4150..
avaks

#727 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ljudi ako je planirano za igranja, džaba mu Intel Xeon E5 sa 18 jezgri kada ima lowend grafiku :mrgreen:
Ovaj Pentium i nije loš, malo se nakloka (za to treba dobro hlađenje, napojnu, matičnu hahah) i upariš ga s nekom midrange grafikom i onda se i može iole pričati o gamingu.
Taj i3 što si naveo je solidan za malo para ali u njegovom slučaju ništa ne znači, samo da se razumijemo :thumbup:
Sehro

#728 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Sehro »

avaks wrote:Ljudi ako je planirano za igranja, džaba mu Intel Xeon E5 sa 18 jezgri kada ima lowend grafiku :mrgreen:
Ovaj Pentium i nije loš, malo se nakloka (za to treba dobro hlađenje, napojnu, matičnu hahah) i upariš ga s nekom midrange grafikom i onda se i može iole pričati o gamingu.
Taj i3 što si naveo je solidan za malo para ali u njegovom slučaju ništa ne znači, samo da se razumijemo :thumbup:
Pa dobro, kad bi se još protegao za bolju grafiku :D . Stoji sve ovo što kažeš - koliko para toliko i muzike ;-)
Poslednji Divergent

#729 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Poslednji Divergent »

avaks wrote:Ljudi ako je planirano za igranja, džaba mu Intel Xeon E5 sa 18 jezgri kada ima lowend grafiku :mrgreen:
Koju mi graficku kartu Vi preporucujete? :D
Poslednji Divergent

#730 Re: PC gamerske konfiguracije

Sehro wrote:
Pa dobro, kad bi se još protegao za bolju grafiku :D . Stoji sve ovo što kažeš - koliko para toliko i muzike ;-)
Da li ce na ovoj konfiguraciji koju sam napisao moci GTA V
avaks

#731 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Preporučujem ti GTX 750ti, nije troškali (ja se ne bih usudio bilo kakvu sa dodatnim 6pin ubosti na kung fu napojnu jbg) a radiće ti GTA 5 na njoj. Sada koliko će procesor da koči ne znam ali kažu da je taj gta dosta dobro optimizovan...
Vjerovatno bi ti i na ovoj konfiguraciji radio ali 800x600 i sve isključeno hehe to za mene nije igranje nego patnja, nismo u 90tim :D
Bez HD ništa i 60FPS
Poslednji Divergent

#732 Re: PC gamerske konfiguracije

avaks wrote:Preporučujem ti GTX 750ti, nije troškali (ja se ne bih usudio bilo kakvu sa dodatnim 6pin ubosti na kung fu napojnu jbg) a radiće ti GTA 5 na njoj. Sada koliko će procesor da koči ne znam ali kažu da je taj gta dosta dobro optimizovan...
Vjerovatno bi ti i na ovoj konfiguraciji radio ali 800x600 i sve isključeno hehe to za mene nije igranje nego patnja, nismo u 90tim :D
Bez HD ništa i 60FPS
Na YouTube sam vidio da ljudi sa clockovanim G3250, GTX 750 i 6-8 Gb RAM igraju na medium.
Racunar bi povremeno koristio za igrice(GTA V, NFS serijal, Dying Light bi vecinom igrao)
Da li bi sa GTX 750 mogao pokrenuti ove igre?
Poslednji Divergent

#733 Re: PC gamerske konfiguracije

Benq wrote:Za koju svrhu ?
Igre, povremeni rad u Ps i Sony Vegas Pro, filmovi i sl.
avaks

#734 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Poslednji Divergent wrote:
avaks wrote:Preporučujem ti GTX 750ti, nije troškali (ja se ne bih usudio bilo kakvu sa dodatnim 6pin ubosti na kung fu napojnu jbg) a radiće ti GTA 5 na njoj. Sada koliko će procesor da koči ne znam ali kažu da je taj gta dosta dobro optimizovan...
Bez HD ništa i 60FPS
Na YouTube sam vidio da ljudi sa clockovanim G3250, GTX 750 i 6-8 Gb RAM igraju na medium.
Racunar bi povremeno koristio za igrice(GTA V, NFS serijal, Dying Light bi vecinom igrao)
Pokretao bi sigurno, e sada kakvo iskustvo igranja bi bilo ne znam. Zavisi na kojoj rezoluciji bi igrao i je li ti bitno hoće li u prosjeku biti 25fps ili 50-60 jbg meni ovo prvo nije igranje, to je više teleportiranje po mapi i gubljenje živaca. GTX 750ti sam ti preporučio jer ne treba dodatno napajanje i za takve konfiguracije je najbolja moguća solucija, može i GTX 750 proći. Klokanje ne preporučujem na tim kung fu napojnim jedinicama da ti nebi zapalilo čitav računar pa ispade skuplja pita nego tepsija.
Pogledaj i3 koji je kolega ranije predložio, biće ti bolji u kombinaciji za igre i rad u navedenim programima. I obavezno, čim budeš u mogućnosti, još jednu istu pločicu rama, danas si bez 8GB osakaćen za gaming a pogotovo za rendering (mada je tu i procesorska snaga bitna).
Da još jednom napomenem, nije ni to što si sastavio loše za te novce ali ne možeš očekivati nešto spektakularno. Ako je primarno za gaminga kupi PS4 i miran si jbg.
Benq
Moderator

#735 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

Moci ces to sve bez problema sa tom konfom , naravno igre ce ici na nekim medium detaljima ali vremenom gledaj da zamijenis graficku za malo jacu , dodas jos 4GB rama i malo bolji cpu. Sve zavisi od korisnika , nekome je sasvim dovoljno da igra na medium postavkama , a neko nece nista ispod High/Ultra.. Sto se tice Vegas Pro programa , on najvise optereti procesor a taj tvoj pentium je dual core pa gledaj da uzmes neki i3 ili i5 , kao sto kolege vec napisase..
Poslednji Divergent

#736 Re: PC gamerske konfiguracije

Benq wrote:
Moci ces to sve bez problema sa tom konfom , naravno igre ce ici na nekim medium detaljima ali vremenom gledaj da zamijenis graficku za malo jacu , dodas jos 4GB rama i malo bolji cpu. Sve zavisi od korisnika , nekome je sasvim dovoljno da igra na medium postavkama , a neko nece nista ispod High/Ultra.. Sto se tice Vegas Pro programa , on najvise optereti procesor a taj tvoj pentium je dual core pa gledaj da uzmes neki i3 ili i5 , kao sto kolege vec napisase..
Ma ne patim ja za high i ultra detaljima. Nek vrti na low/medium meni dosta. Malo me iznenadio ovaj procesor jer sam gledao dosta gameplay-a gdje je npr. U GTA V, BF 3 i slicnim igrama imao veci FPS od FX 8350(jedino ke bio manji u Dying Light. Bitno mi je da GTA V na 1280*1080 sa low medium detaljima ne laga i da mogu pokrenut vecinu igara barem jos 3 godine(onda bih kupio neku bas jaku masinu).
Poslednji Divergent

#737 Re: PC gamerske konfiguracije

avaks wrote:
Bez HD ništa i 60FPS
Pokretao bi sigurno, e sada kakvo iskustvo igranja bi bilo ne znam. Zavisi na kojoj rezoluciji bi igrao i je li ti bitno hoće li u prosjeku biti 25fps ili 50-60 jbg meni ovo prvo nije igranje, to je više teleportiranje po mapi i gubljenje živaca. GTX 750ti sam ti preporučio jer ne treba dodatno napajanje i za takve konfiguracije je najbolja moguća solucija, može i GTX 750 proći. Klokanje ne preporučujem na tim kung fu napojnim jedinicama da ti nebi zapalilo čitav računar pa ispade skuplja pita nego tepsija.
Pogledaj i3 koji je kolega ranije predložio, biće ti bolji u kombinaciji za igre i rad u navedenim programima. I obavezno, čim budeš u mogućnosti, još jednu istu pločicu rama, danas si bez 8GB osakaćen za gaming a pogotovo za rendering (mada je tu i procesorska snaga bitna).
Da još jednom napomenem, nije ni to što si sastavio loše za te novce ali ne možeš očekivati nešto spektakularno. Ako je primarno za gaminga kupi PS4 i miran si jbg.
Da li ce brendirana napojna od 450W imati dovoljno snage za GTX 750?
Raigor Stonehoof

#738 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raigor Stonehoof »

25fps ti "teleportovanje po mapi"?? :-)
avaks

#739 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Pročitaj šta piše, u prosjeku 25, znači minimalno 5 maksimalno 35 (lupam samo)...
Težim da mi u prosjeku bude 60fps i to mi je igrivo i tečno, 25fps u prosjeku meni nije igrivo.
Idealno bi bilo da ti minimalac ne ide ispod 50FPS ali to ni high end komponente ne mogu izvući na novijim igrama.
Poslednji Divergent wrote: Da li ce brendirana napojna od 450W imati dovoljno snage za GTX 750?
Hoće, može bilo koja od 450W jer ta grafika ne troši preko 60-75W (samo PCI slot je napaja, nema dodatnog napajanja).
Poslednji Divergent

#740 Re: PC gamerske konfiguracije

avaks wrote:Pročitaj šta piše, u prosjeku 25, znači minimalno 5 maksimalno 35 (lupam samo)...
Težim da mi u prosjeku bude 60fps i to mi je igrivo i tečno, 25fps u prosjeku meni nije igrivo.
Idealno bi bilo da ti minimalac ne ide ispod 50FPS ali to ni high end komponente ne mogu izvući na novijim igrama.
Poslednji Divergent wrote: Da li ce brendirana napojna od 450W imati dovoljno snage za GTX 750?
Hoće, može bilo koja od 450W jer ta grafika ne troši preko 60-75W (samo PCI slot je napaja, nema dodatnog napajanja).
Hvala puno na pomoći. :)
passiv

#741 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by passiv »

kakva je ova konfa? i jel ko kupovao od ovog tipa
http://www.olx.ba/artikal/18834925/racu ... -270x-2gb/
Benq
Moderator

#742 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

passiv wrote:kakva je ova konfa? i jel ko kupovao od ovog tipa
http://www.olx.ba/artikal/18834925/racu ... -270x-2gb/
Nisam kupovao od njega , ovaj racunar nije los , mada bih ja prije isao na i3 sa 8GB DDR3 nego ovaj njegov iz samo jednog razloga - maticna ploca - ako rikne tesko ces je naci , a i ako nadjes cijena ce biti paprena, tako da bih se ja licno klonio ovakvih racunara. Ovo je vjerovatno sluzilo negdje kao server.
passiv

#743 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by passiv »

ok, hvala onda ću opet se dat u potragu i sačekat da neko izbaci novu konfu pa se opet javim ovdje :sax:
Averus

#744 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Imam grafičku Radeon HD6850 koja me dobro služi, ali se u posljednje vrijeme malo pregrijava.
Treba mi preporuka za upgrade, ali nisam dobar što se tiče finansija, tako da je 300KM neka okvirna maksimalna cifra.

Koliko sam vidio na PIK-u, za te pare ne mogu naći neku koja će napraviti veliku razliku u odnosu na ovu koju imam...
Benq
Moderator

#745 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

Averus wrote:Imam grafičku Radeon HD6850 koja me dobro služi, ali se u posljednje vrijeme malo pregrijava.
Treba mi preporuka za upgrade, ali nisam dobar što se tiče finansija, tako da je 300KM neka okvirna maksimalna cifra.

Koliko sam vidio na PIK-u, za te pare ne mogu naći neku koja će napraviti veliku razliku u odnosu na ovu koju imam...
Novo ili polovno ? Za polovno ti mogu preporucit R9 270 ili GTX760 obje su do 300KM.
Plavo-bijeli

#746 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

Averus wrote:Imam grafičku Radeon HD6850 koja me dobro služi, ali se u posljednje vrijeme malo pregrijava.

I ja imam tu istu i mene dobro služi, međutim, ne znam šta si ti gledao po piku pa nisi vidio da do 300 km ima neka grafička koja će praviti razliku?!
Ako hoćeš novu http://www.olx.ba/artikal/18655512/asus-r9-270x-akcija/
polovnu http://www.olx.ba/artikal/18818494/graf ... -3gb-ddr5/
Obje će praviti drastičnu razliku!
Averus

#747 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Nisam napomenuo da bih radije nVidia grafu :oops:
Ima AMD dobrih, ali sam kroz život imao tek 4 ATI/AMD grafičke i sa sve četiri sam imao problema...

Preostale su sve bile nVidia (oko 10 komada) i nikad frke... Štaviše, GF2 i GF4 mi i dan danas rade :roll:
Benq
Moderator

#748 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

Ne kupujte ovu kartu , momak koji je kupio juce , danas je vratio jer to nije ta karta nego 7950. Dobar pokusaj prevare..

Stavio je momak u komp , pokrenuo GPU-Z a tamo 7950...
avaks

#749 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Može biti samo 7970 jer je 280x u biti rebrandirana 7970 GHZ edition i neki driveri je tako i poznaju.
Moja u Catalyst stoji R9 200 ali u CPUZ je bila 7970 tako da se ne sekirate oko toga.
Kako je ispalo 7950 ne znam, sumnjam da je uspio upucati bios tek tako :D
Averus wrote:Nisam napomenuo da bih radije nVidia grafu :oops:
Ima AMD dobrih, ali sam kroz život imao tek 4 ATI/AMD grafičke i sa sve četiri sam imao problema...
Preostale su sve bile nVidia (oko 10 komada) i nikad frke... Štaviše, GF2 i GF4 mi i dan danas rade :roll:
Teško da ćeš u tom cjenovnom rangu naći neku dobru nVidiu jbg, ako novo tražiš možeš uzeti 750ti što je neka srednja žalost, eventualno
http://www.olx.ba/artikal/9119153/gigab ... ddr5-novo/
Benq
Moderator

#750 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

Ugradio sam nekoliko R9 280x kartica i svaka mi je u gpu-z pokazivala R9 200 series , nikad 7950 (ili 7970), momak koji je kupio od njega tu grafu nije bas duduk za pc , a ovaj je trebao reci da je prckao po kartici jer je i neke naljepnice sa same kartice pocijepao i preljepio sa nekim drugim. Ja kad samo vidim takve malverzacije na karticama ili na bilo kojem komadu hardvera , to ne kupujem.
Post Reply