Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Moderator: anex
- Thorgerson
#726 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Problem sa ovim dijelom do Tarcina je taj sto je izgradjen na dijelu gdje fkt postoji ok alternativa i fina magistrala (ogranicenje na dobrom dijelu je 70km/h) + jedan dio brze ceste (80km/h).
Moglo se i ocekivati da se isti nece bas puno koristiti.
Da se npr ovaj dio nalazi izmedju Tarcina i Konjica na jebenijem dijelu, e to bi vec bilo nesto. Dobro neko napisa, izjebes se po onim dole krivinima, zavrsis ivan, odradis haman sav dio posla i ostaje ti komadic magistrale + brza cesta. Ili to ili da taj dio ides autoputem i platis.
Jbg...dok se ne zavrsi do Konjica ili Mostara, ovaj dio ce ostati takav, relativno pust...
Mada ga ja koristim i ne pada mi na pamet da idem starim putem. Ali jbg ja ne idem cesto prema jugu, tako da meni nije problem da platim. Ali da idem cesto, ne znam...razmislio bih da li se isplati.
Da se npr ovaj dio nalazi izmedju Tarcina i Konjica na jebenijem dijelu, e to bi vec bilo nesto. Dobro neko napisa, izjebes se po onim dole krivinima, zavrsis ivan, odradis haman sav dio posla i ostaje ti komadic magistrale + brza cesta. Ili to ili da taj dio ides autoputem i platis.
Jbg...dok se ne zavrsi do Konjica ili Mostara, ovaj dio ce ostati takav, relativno pust...
Mada ga ja koristim i ne pada mi na pamet da idem starim putem. Ali jbg ja ne idem cesto prema jugu, tako da meni nije problem da platim. Ali da idem cesto, ne znam...razmislio bih da li se isplati.
- Alfons Kauders
#727 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Eki, mi "gusimo" manje opstine, a premijer TK nikad nije bio Tuzlak. O tome koliko su obespravljeni stanovnici ostalih opstina u Tuzli, najbolje govori vic koji je nastao prije nekoliko mjeseci, nakon sto je srusena stara zgrada opstine u Tuzli...The BEN10 wrote:Pa isto tako kako vi gušite okolne opštine, tako i vas guše oni iznad vas.Alfons Kauders wrote:Nazalost, u Sarajevu bi mnogi radije bi napravili put do Pala nego do Tuzle (ne mislim na obicnu raju, vec glavonje).![]()
Btw imali ste u prošlom mandatu svoje, crvene ljude, u Vladi FBiH, niste se nešto izborili.
"Znas sta ce se sad graditi umjesto zgrade opstine?"
"Zgrada opstine Banovici!"
To valjda dovoljno objasnjava strukturu zaposlenih u kantonalnim institucijama (i zasto su upravo u Tuzli te institucije prve zapaljene prije dvije godine).
A ne znam ni da smo u proslom mandatu imali nesto plaho raje iz Tuzle u vlasti. Zapravo, niko mi ne pada napamet, sem rumenka, sto ga odjebase s univerziteta, pa se ufati drzavnog parlamenta (usput, ni on nije Tuzlak).
- Alfons Kauders
#728 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
A fakat mi nikad nije bilo jasno to za Bihac i Mostar. Za Zenicu, haj i nekako kontam... Al Bihac i Mostar SDA sjeba duplo gore od Tuzle, a otimaju se da glasaju za njih.ultima_palabra wrote:Bihać i pogotovo Mostar su uvijek uz SDA, pa su dobili govno muštuluka za toAlfons Kauders wrote:
Tuzla je postala slijepo crijevo prije 25 godina, kada nismo dali glas balijama.
To se nece nikad promijeniti. Niti cemo ikad glasati za SDA, niti ce se odnos SDA i Sarajeva prema Tuzli promijeniti.
Nazalost, u Sarajevu bi mnogi radije bi napravili put do Pala nego do Tuzle (ne mislim na obicnu raju, vec glavonje).Bitno je poklopiti sve od Vijećnice do Marijindvora, a ostalo neka pričeka...
Kod nas je barem mrznja obostrana.
- Alfons Kauders
#729 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ne bih se slozio. Do Tarcina zna biti fine guzve, narocito ljeti, ujutru ili krajem radnog vremena. Cesta jeste u relativno ok stanju, ali kad nema prometa (i opet prolazi kroz masu naseljenih mjesta, ima dosta poteza na kojim nema preticanja itd).Thorgerson wrote:Problem sa ovim dijelom do Tarcina je taj sto je izgradjen na dijelu gdje fkt postoji ok alternativa i fina magistrala (ogranicenje na dobrom dijelu je 70km/h) + jedan dio brze ceste (80km/h).
A ovaj dio od Tarcina do Konjica, Ivan, Bradina, e to ce biti skup cirkus. Pored toga, ni tu nije bas los put (tri trake Ivan i Bradina). Iskreno, ja sam uvijek puno vise pizdio dok starim putem dodjem od Sarajeva do Tarcina, nego od Tarcina do Konjica.
-
howdy
#730 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Bihac i Mostar zive pod parolom ''zabij mi ga dublje''Alfons Kauders wrote:A fakat mi nikad nije bilo jasno to za Bihac i Mostar. Za Zenicu, haj i nekako kontam... Al Bihac i Mostar SDA sjeba duplo gore od Tuzle, a otimaju se da glasaju za njih.ultima_palabra wrote:Bihać i pogotovo Mostar su uvijek uz SDA, pa su dobili govno muštuluka za toAlfons Kauders wrote:
Tuzla je postala slijepo crijevo prije 25 godina, kada nismo dali glas balijama.
To se nece nikad promijeniti. Niti cemo ikad glasati za SDA, niti ce se odnos SDA i Sarajeva prema Tuzli promijeniti.
Nazalost, u Sarajevu bi mnogi radije bi napravili put do Pala nego do Tuzle (ne mislim na obicnu raju, vec glavonje).Bitno je poklopiti sve od Vijećnice do Marijindvora, a ostalo neka pričeka...
Kod nas je barem mrznja obostrana.Ove dole liferuju Covicu kao stolni grad, i opet se sturishe da glasaju za SDA.
- Thorgerson
#731 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Slazem se, to sve stoji.Alfons Kauders wrote:Ne bih se slozio. Do Tarcina zna biti fine guzve, narocito ljeti, ujutru ili krajem radnog vremena. Cesta jeste u relativno ok stanju, ali kad nema prometa (i opet prolazi kroz masu naseljenih mjesta, ima dosta poteza na kojim nema preticanja itd).
A ovaj dio od Tarcina do Konjica, Ivan, Bradina, e to ce biti skup cirkus. Pored toga, ni tu nije bas los put (tri trake Ivan i Bradina). Iskreno, ja sam uvijek puno vise pizdio dok starim putem dodjem od Sarajeva do Tarcina, nego od Tarcina do Konjica.
Kazem opet, ja ne idem dole cesto, tako da cu ja uvijek izabrati autoput. Ali ko ide dole jednom-dvaput sedmicno, da ne govorim na dnevnoj bazi, taj ce istrpit i taj gubitak vremena od 10-ak minuta i malo guzve da ustedi...
-
veliki_ah
#732 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Nova obilaznica treba da bude baš obilaznica, pa da tuda idu auta čiji su cilj Brod, Zenica, Tuzla i dalje, a ne samo konkretno Sarajevo.. Samo da ta auta/autobus/kamioni skrenu, ova ovamo cesta je dovoljno rasterećena..
Ali je problem i signalizacija jer kad se ide s ivana ima samo tabla "Sarajevo" lijevo.. i onda ko baš ne poznaje taj put, teško da će se tamo zaputiti i improvizovati za Zenicu, Tuzlu.. Također, nije mi se jednom desilo da čak i ako sam planirao skrenuti proletim jer signalizacija jednostavno nije dobra.. Tu treba da bude tako naglašena i jaka signalizacija da onaj ko ide dalje od sarajeva i ne pomišlja da ide pravo..
Ali je problem i signalizacija jer kad se ide s ivana ima samo tabla "Sarajevo" lijevo.. i onda ko baš ne poznaje taj put, teško da će se tamo zaputiti i improvizovati za Zenicu, Tuzlu.. Također, nije mi se jednom desilo da čak i ako sam planirao skrenuti proletim jer signalizacija jednostavno nije dobra.. Tu treba da bude tako naglašena i jaka signalizacija da onaj ko ide dalje od sarajeva i ne pomišlja da ide pravo..
- Alfons Kauders
#733 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Tacno, i meni se zalilo nekoliko ljudi iz Dalmacije. Fulaju ulaz, signalizacija ko mudo...veliki_ah wrote:Nova obilaznica treba da bude baš obilaznica, pa da tuda idu auta čiji su cilj Brod, Zenica, Tuzla i dalje, a ne samo konkretno Sarajevo.. Samo da ta auta/autobus/kamioni skrenu, ova ovamo cesta je dovoljno rasterećena..
- Alfons Kauders
#734 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Stoji, samo pazi ovo - sad je 10-15 minuta, ali to je samo za Sarajevo, i samo od Tarcina. Sta ako bude za koju godinu do Konjica? Da i ne pricamo o Konjic - Mostar, ako ikad naprave tunel. Onda usteda postaje ogromna, i upravo to je jedan od razloga zasto se uvijek ponavlja da nije isto imati frtalj autoputa i zavrsen autoput.Thorgerson wrote:Slazem se, to sve stoji.Alfons Kauders wrote:Ne bih se slozio. Do Tarcina zna biti fine guzve, narocito ljeti, ujutru ili krajem radnog vremena. Cesta jeste u relativno ok stanju, ali kad nema prometa (i opet prolazi kroz masu naseljenih mjesta, ima dosta poteza na kojim nema preticanja itd).
Kazem opet, ja ne idem dole cesto, tako da cu ja uvijek izabrati autoput. Ali ko ide dole jednom-dvaput sedmicno, da ne govorim na dnevnoj bazi, taj ce istrpit i taj gubitak vremena od 10-ak minuta i malo guzve da ustedi...
Dodatni fol je sigurnost. I ako nema neke ogromne ustede na vremenu, dobija se dosta na sigurnosti. Zivciranje - koliko ga ima do Tarcina starom cestom i novom cestom.
-
walk_M-A-N
#735 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ja idem često i nikad ne koristim autoput do Tarčina. Probao sam jednom samo i tada je bilo vozi, vozi pa auto.Thorgerson wrote:Problem sa ovim dijelom do Tarcina je taj sto je izgradjen na dijelu gdje fkt postoji ok alternativa i fina magistrala (ogranicenje na dobrom dijelu je 70km/h) + jedan dio brze ceste (80km/h).
Ona slika sa Bučom i nije nerealna. Jer su troškovi održavanja autoputa veliki, nije to više samo čišćenje i ophodnja, već i sistemi, posebno tuneli.
Za uposlenike Autocesta, ugovorne firme, stranačke šefove koji uzimaju kajmak i slične autoput je super. Tu su i oni koji su tolike hadže da im uopće nije bitna cijena goriva i putarine.
Ostalim je autoput greška i trošak, sve do tada dok se ne opravda prometom. Zato valja kriti troškove i naći jednostavno rješenje u novoj akcizi.
-
prog321
#736 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ovo je isto kao kad bi rekli da nam vodeni wc u kucama ne treba. I poljski wc-ei su sasvim u redu. Ono priroda, atmosfera, muhe. Sve super
Neki ljudi su jednostavno naucili da pate. I nece da mijenjaju tu svoju patnju.
E ja nisam naucio da patim. I ne moras biti budzo multimilioner da bi uzivao u voznji autoputom. Uostalom troskovi gradnje autoputa nigdje nisu najveci drzavni izdaci. Trosak autoputeva u Hrvatskoj na primjer nije ni sestina svih dugova drzave.
BiH je vec zaduzena oko 10 milijardi maraka. Koliko je od toga otislo na autoputeve ? Nije ni petina. Ostatak duga su sprzili administrativni foteljasi na svoje plate.
E ja nisam naucio da patim. I ne moras biti budzo multimilioner da bi uzivao u voznji autoputom. Uostalom troskovi gradnje autoputa nigdje nisu najveci drzavni izdaci. Trosak autoputeva u Hrvatskoj na primjer nije ni sestina svih dugova drzave.
BiH je vec zaduzena oko 10 milijardi maraka. Koliko je od toga otislo na autoputeve ? Nije ni petina. Ostatak duga su sprzili administrativni foteljasi na svoje plate.
- vivaldi
#737 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
nije to stvar vec naucene patnje vec jednostavno nema se para niti ce ih neko dati za puteve.prog321 wrote:Ovo je isto kao kad bi rekli da nam vodeni wc u kucama ne treba. I poljski wc-ei su sasvim u redu. Ono priroda, atmosfera, muhe. Sve super![]()
![]()
jedina sansa bi mogao biti eventualno neki kineski biltaeralni kredit
o tome sam pisao puno prije nego sto ova tema o analizi isplativosti i otvorena i sve ovo sto sada buco i iz federalne vlade pricaju je bilo poptuno ocekivano. ensad karic je pokupio slavu, ispuco kreditni potencijal, a smjenjen je taman kad su rate pocele pristizat na naplatu.
a sto se tice duga, petina na puteve uopste nije malo
-
prog321
#738 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Cuj , nije malo.
Otpustiti petinu dzabahljebarosa i autoput nas izadje besplatan
Otpustiti petinu dzabahljebarosa i autoput nas izadje besplatan
- Thorgerson
#739 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Signalizaciju ko da je pravio neki lokalac, ko ono ma haje ba pa logicno je ako skrenes ovdje da ce doci tu...il ondje da ces doci tamo...da nisam odavdje ja bih se pogubio u Vlakovu...uzas.veliki_ah wrote:Nova obilaznica treba da bude baš obilaznica, pa da tuda idu auta čiji su cilj Brod, Zenica, Tuzla i dalje, a ne samo konkretno Sarajevo.. Samo da ta auta/autobus/kamioni skrenu, ova ovamo cesta je dovoljno rasterećena..
-
The BEN10
#740 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
I kažu da je došao na pripremljenu dokumentaciju.vivaldi wrote:ensad karic je pokupio slavu, ispuco kreditni potencijal, a smjenjen je taman kad su rate pocele pristizat na naplatu.
- johntra
#741 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
i prijašnja Vlada je ostavila 600 miliona za tri dionice, pa ovi više od godinu dana nisu u stanju napraviti ni kilometar...tu je drastična razlika između bivših i ovih sadašnjih neznalica...The BEN10 wrote:I kažu da je došao na pripremljenu dokumentaciju.vivaldi wrote:ensad karic je pokupio slavu, ispuco kreditni potencijal, a smjenjen je taman kad su rate pocele pristizat na naplatu.
- dustaban
#742 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Sad gledam na karti, ova nova trasa do Mostara fakat mnogo kraca. Sto se odmah nije islo s ovim?
-
VjecitiStudent
#743 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Jer ima tunelčić na trasi.dustaban wrote:Sad gledam na karti, ova nova trasa do Mostara fakat mnogo kraca. Sto se odmah nije islo s ovim?
-
VjecitiStudent
#744 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Slutim da je osim slave usput pokupio još ponešto.vivaldi wrote:
... ensad karic je pokupio slavu ...
- dustaban
#745 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Pa zar moze biti bez tunela?VjecitiStudent wrote:Jer ima tunelčić na trasi.dustaban wrote:Sad gledam na karti, ova nova trasa do Mostara fakat mnogo kraca. Sto se odmah nije islo s ovim?
Osim toga i sa tunelom je ovo jeftinije, a haman i brze za napravit...
- ranger
#746 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
kao neko ko strafta tim putem mjesecno 2-3 puta minimalno, mogu samo potvrditi ovo da je glavna jebada od tarcina do blazuja.Alfons Kauders wrote:Ne bih se slozio. Do Tarcina zna biti fine guzve, narocito ljeti, ujutru ili krajem radnog vremena. Cesta jeste u relativno ok stanju, ali kad nema prometa (i opet prolazi kroz masu naseljenih mjesta, ima dosta poteza na kojim nema preticanja itd).Thorgerson wrote:Problem sa ovim dijelom do Tarcina je taj sto je izgradjen na dijelu gdje fkt postoji ok alternativa i fina magistrala (ogranicenje na dobrom dijelu je 70km/h) + jedan dio brze ceste (80km/h).
pretec mozes prije hadzica, u pazaricu i poslije kamere. s tim sto debili pored kamere mile 40 da se slucajno ne bi zajebala da ih uslika, pa nastane redovno kolona koju je nemoguce preteci. u ljetnim mjesecima, narocito polovinom i krajem avgusta i jula krkljanac jebeni, raja se vraca s mora, sleperi i td...
od konjica do tarcina, milina. uz bradinu i ivan 2 trake, kasnije niz ivan svakako se moze preticat.
- Alfons Kauders
#747 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Nije ni sestina.prog321 wrote:Ovo je isto kao kad bi rekli da nam vodeni wc u kucama ne treba. I poljski wc-ei su sasvim u redu. Ono priroda, atmosfera, muhe. Sve super![]()
![]()
A haman najveci problem drzave je zaduzivanje za autoput (nije problem zaduzivanje za plate i beneficije).
Samo daj sadake. Milijarda za sadaku je ok, ali milijarda za autoput je nevidjeni luksuz.
-
probook
#748 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Izgleda da je prije bio jagnjeći lobidustaban wrote:Pa zar moze biti bez tunela?VjecitiStudent wrote:Jer ima tunelčić na trasi.dustaban wrote:Sad gledam na karti, ova nova trasa do Mostara fakat mnogo kraca. Sto se odmah nije islo s ovim?
Osim toga i sa tunelom je ovo jeftinije, a haman i brze za napravit...
Ova nova trasa je mnogo bolja i put se skratio 16 km sto nije bas malo
-
walk_M-A-N
#749 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Malo li su ovi milioneri povećali...
Prokletim kreditorima nikada nije dovoljno.
http://www.klix.ba/biznis/uio-povecati- ... /160216130
http://www.klix.ba/biznis/uio-povecati- ... /160216130
A najsmješnije je ovo, pa konačnu riječ daje Bakir/Dragan, a oni tamo samo dižu ruke i noge.akciza na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM, dok će se na pivo plaćati posebna akciza od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja.
Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je da se cestarina plaća 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto plina, a ova sredstva namjenski će se koristiti za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80:20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a ceste 0,05 KM.
UIO će uputiti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH redovnu proceduru, a konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština BiH.
- ultima_palabra
#750 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Daju i dva Mladena i jos jedan Dragan... a oni nisu voljni da daju Miloradu nikakve dodatne prihode. Ovo je vec jednom odbijeno.