PM72 wrote:Pekaru,
Niko te ne može zajebati ko sam sebe,ti si školski primjer.Niko ti nije kriv što si bio lijen pa popušio stan,Imao si fore 10 godina ,u međuvremenu i Alija umro tako da te nije imao ko zaustavljati da povratiš stan

...
A za ovo drugo što si meni spočitao...odgovoriću ti taksativno!
Tačno je da je kroz istoriju bilo više ubijanja građana Sarajeva.Samo,tvoj neobavješteni um misli da su samo Srbi stradavali.I druge su trpali u vagone i vješali na Marijin dvoru.Među ubijenim (zaklan) bio je i moj rođak,sarajevski ilegalac.Dvorište Luburića vile na Skenderiji bilo je puno izmasakriranih tijela pokrivenih tankim slojem zemlje.Moja rahmetli nana je išla na prepoznavanje tijela.
Tačno je što si rekao da je (ne sva,moraš ti malo zašiljiti)zemlja oko Sarajeva bila naseljena srpskim stanovništvom.Samo ti ne znaš ili nećeš da znaš kako.Do agrarne reforme kraljevine SHS i oduzimanja begosvke zemlje koju je kralj poklanjao "soluncima" skoro da i nije bilo nekog naselja oko Sarajeva naseljeno isključivo Srbima,tadašnjim grčkim pravoslavcima,kako su se tada pisali.Pronađi kraljevu naredbu na internetu kojom se zemlja oduzimala vlasnicima za koju su dobijali obveznice kojima su za par godina mogli samo potpaliti vatru.ta agrarna reforma je provedena samo u BiH i Srbiji,nije u Sloveniji i Hrvatskoj a ne postoji niti jedan slučaj da je nekom pravoslavcu oduzeta zemlja.Pripadnici srpske vojske koji su izrazili želju da dobiju tu zemlju dobijali su po 100 duluma koja je odmah prevođena dok su civili dobijali po 50 duluma najkvalitetnije bosanske zemlje.
Sad ću ti konkretno.Zemlja na Vrelu Bosne,Plandište i Osjek pripadalo je porodici Čardaković i na tim imanjima su radili pravoslavci i muslimani kao kmetovi.Đed Ljube Bosiljčića je dobio najkvalitetniju zemlju u Lužanima a nije imao ćumeza.Na Vrelu Bosne su porodice čini mi se Karabatak i Ćorić dobili po stotinjak duluma.Oni su bili iz Crne Gore.
Pale i Mokro su bili u vlasništvu muslimanskih familija Zec,Mutapčić,Obhodžaš.U Mokrom je bila i džamija a od svega je ostalo samo par nišana u hrastilu kraj ceste.Paljanske familije Lopatić,Kusmuk,Rabota,Jakovljević,Kovačević,Furtula,Forcan itd su sve doseljenici iz Hercegovine i Crne Gore.Romanija je bila vlasništvo bega Bande koji je dovodio pravoslavnu sirotinju da popuni sela iskorjenjena kugom.Čak je i zemlju za prvu crkvu poklonio.Lučići i Pandurevići sa Trebevića važe za starosjedioce ali namjeno kriju podatak da su i oni doseljeni nakon Prvog svjetskog rata.
Alipašino Polje nije dobilo ime Mlađenovo polje nego po svom vlasniku kome je zemlja oduzeta i poklonjena kmetu Mlađenu.Pravoslavno groblje u sred Alipašinog polja se počelo popunjavati tek iza 1926 a do tada su se kopali u svom zavičaju - Crnoj Gori.Ako mi ne vjeruješ,otiđi na to groblje pa samo čitaj gdje je rođen i kad je tu ukopan.Groblje je sačuvano i nije uništeno - na tvoju žalost.
Dobrinja i Mojmilo su također poklonjeni "starosjediocima" tipa Šućur i Radonja a raspitaj se odakle su došli.Zgrade na Marijin dvoru su zaista napravljene na zemlji SPC ali su dobili zamjenske parcele na Koševu.Zetra s tim nema veze i nemoj je pominjati.To groblje na Marijin dvoru nekad je bilo na kraju grada kao sad Vlakovo.Zgrada Predsjedništva je napravljana na starom muslimanskom mezarju kao i robna kuća sarajka ,sadašnji BBI centar.najgoru poslijeratnu stramotu koju su nam nanjeli srpski kadrovi je postavljanje javnog WC-a u sred muslimanskog mezarja (preko puta spomenika ubijenoj djeci Sarajeva),da valjda još ponize Muslimane.Mjenjani su toponimi po svom nahođenju a svako protivljenje je strogo kažnjavano.300 000 Muslimana je iselilo za Tursku,Makedoniju i Sandžak jer nisu mogli ili nisu htjeli trpjeti zulum srpskog kralja.Mnogi su u Tursku ponjeli one "obveznice" za otetu zemlju.Gdje je bio izvor ili brdo nazvano po nekom istaknutom muslimanskom vojniku,vođi ili legendi - automatski je mjenjano u kojekakve kraljeve,careve,vojvode,prote.Znam za izvor Alije Đerzeleza koji je naprasno promjenio ime u Milutinovo vrelo (kao Uroševo u Nahorevu) pa su žandari vodili u bajbokanu one koji su se bunili.Vrh Romanije nekad se nazivao Džehva po djevojci koja je tu stradala pa su promjenili u Lupoglav.Đokin toranj je nekad bio Mala Ćaba a vrh Visočice - džamija.Kome to smetalo?
U sred Sarajeva imali smo ulice Vojvode Putnika,Starine Novaka,Miloša Obilića,park cara Dušana itd,sve imena iz "novije povjesti "Bosne i Hercegovine s kojom veze nemaju.Ali neka se ne zove Safvet bega Bašagića pa mu dali ime Miloša Obilića.Sad se vraćaju stara imena ulica iz doba kad se kralj SHS nije pitao.U većinskom muslimanskom gradu imena škola su bila Blagoje,Andrija,David,Boško,Nikola,Silvije,Aleksa,Franjo,Ivan itd ali i to nam nije smetalo ali ste usrali sa granatama i tu je nastao kuršlus za sva vremena.Veliš niste bili agresori samim tim što ste bili rođeni i živjeli u njemu.E pa druže moj,i tu ti imam par pitanja na koje nećeš znati odgovor.Zašto nešto rušiš,pališ i ubijaš ako je tvoje i ako ga voliš?Mogu shvatiti da ste mrzli Muslimane ali zašto spaliste Vijećnicu ili Olimpijski muzej?Vijećnica je bila i ostala simbol grada.I to ste uništili.Samo poremećen um može izjaviti da su Srbi spalili Zetru jer je muzika iz nje odjekivala sve do Ilijaša jer je navodno Hanka održavala koncerte podrške "alijinim borcima".

zamisli kakva trebaš biti budala pa to izjaviti.
Zatim,svi oficiri sarajevsko-romansijskog korpusa VRS koji je držao grad pod opsadom su bili na platnom spisku generalštaba vojske Jugoslavije.30-ti kadrovski centar.Ja bih volio da su i naši oficiri primali platu iz recimo Turske ili još bolje Saudijske arabije ali nisu.Srbi su dobijali plate i naredbe iz Beograda.
Spočitavaš mi da je meni važno da Srba tu nema.Laž.Meni oni nikad nisu smetali i imao sam jako mnogo prijatelja među njima.I sad imam.Večera sa,vjerovao ili ne,popio čašicu višnjevače u Lukavici kod jednog prijatelja.Mnogo puta sam na ovom sajtu napadan kako sam četnik ,da volim Srbe itd.Uvijek ću izabrati Momu ili Nebojšu za komšiju umjesto nekog Ibn Halida iz Kuvajta ili Jemena.Samo,ne dam na svoje.Kome to smeta neka me obiđe.
Očekujem konstruktivan dijalog bez etiketiranja a bio bih jako radostan ako bi me ti i ostali mogli demantovati u bilo čemu.Do sada sam bar deset puta ponudio takvima kao što si ti da me argumentovano demantuju ali bez uspjeha.Sve što sam ti večeras napisao ima svoje izvore čak i u crkvenim knjigama.Raspitaj se malo o porijeklu porodica u Vojkovićima ili Pofalićima.Bićeš razočaran kako malo znaš i tek ćeš onda spoznati kako su ti mozak isprali pričom o 70% srpske Bosne.