Nele i KLIX

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
boro pekar

#726 Re: Nele i KLIX

Post by boro pekar »

PM72 wrote:
boro pekar wrote:PM72, nemam sad vremena da odgovaram opsirno ali mi je drago sto si se potrudio pa napisao ovoliko. Moje pitanje bi bilo od kada se pika vlasnistvo nad zemljom? Ok, kralj dao soluncima zemlju, doveo ih iz CG i Hercegovine i to je eto argument o dosljama. Ali ko je doveo age i begove i odakle? Ko je tu izdao Bosnu? Ako su Bosnjaci nasljednici Bogumila zasto ne daju djeci imena bogumilska nego turska ili arapska? Nista nije uklesano u kamenu, "mijenjaju se ljudi, obicaji, moda a Miljacka tece i protice voda". Danas glavni age i begovi, sutra dominiraju austrougari a prekosutra kmetovi. Nesto sto je za tebe agresor za mene nije i obratno. Po meni je Osmanska vladavina negativan period Bosne po tebi nije. Po tebi je vladavina Kralja nesto najgore. I odatle sve razlike poticu.
Dobra ti argumentacija... :-)

Satjeran sam u kut...nego,ćitabe u ruke pa traži.
Ja te upitao odakle da pocnemo da brojimo vrijeme u Bosni a ti stalno okreces na cinizam.

Hajde da zanemarimo to pa da pitam samo jednu stvar. Zamisli ja se vratio u svoj grad, mozda i u tvoj komsiluk, navijam za Zvezdu (jebiga prva ljubav zaborava nema a tad smo bili u istoj drzavi Zvezda i ja), na zidu mi stoji kandilo i Sveti Nikola, slavim krsnu slavu, volim da zapjevam Tamo daleko isto kao sto volim i Massive attack ili The Smiths-e, jedem svinjetinu, zovem se Bogdan a djeca mi se zovu Djordje, Vladimir i Nemanja... Da li bi ti mene postovao, da li bi mi vjerovao, druzio se samnom iskreno, da li bi ti to sve bilo normalno ili bi me ogovarao, mrzio, bojao me se, gledao da mi naudis?

Ali iskreno! :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#727 Re: Nele i KLIX

Post by pici »

yesuli vas zaskakali ovakvi koritom miljacke...

Image
exliberal-ex

#728 Re: Nele i KLIX

Post by exliberal-ex »

pici wrote:i moj ćukn ćukn ćukn djed je imo pola bjelava i zemlje od marin dvora do alpašina...sve štale bile i radili kmetovi u njima...
Samo se pitam kako je to " zasluzio/zaradio".....ako su srbi to dobili kao zaslugu sto su otjerali " okupatora" kako je taj tvoj zaradio nagradu... :wink:
jao_situacije

#729 Re: Nele i KLIX

Post by jao_situacije »

exliberal-ex wrote:
PM72 wrote:Pekaru,
Niko te ne može zajebati ko sam sebe,ti si školski primjer.Niko ti nije kriv što si bio lijen pa popušio stan,Imao si fore 10 godina ,u međuvremenu i Alija umro tako da te nije imao ko zaustavljati da povratiš stan ;-) ...
A za ovo drugo što si meni spočitao...odgovoriću ti taksativno!

Tačno je da je kroz istoriju bilo više ubijanja građana Sarajeva.Samo,tvoj neobavješteni um misli da su samo Srbi stradavali.I druge su trpali u vagone i vješali na Marijin dvoru.Među ubijenim (zaklan) bio je i moj rođak,sarajevski ilegalac.Dvorište Luburića vile na Skenderiji bilo je puno izmasakriranih tijela pokrivenih tankim slojem zemlje.Moja rahmetli nana je išla na prepoznavanje tijela.

Tačno je što si rekao da je (ne sva,moraš ti malo zašiljiti)zemlja oko Sarajeva bila naseljena srpskim stanovništvom.Samo ti ne znaš ili nećeš da znaš kako.Do agrarne reforme kraljevine SHS i oduzimanja begosvke zemlje koju je kralj poklanjao "soluncima" skoro da i nije bilo nekog naselja oko Sarajeva naseljeno isključivo Srbima,tadašnjim grčkim pravoslavcima,kako su se tada pisali.Pronađi kraljevu naredbu na internetu kojom se zemlja oduzimala vlasnicima za koju su dobijali obveznice kojima su za par godina mogli samo potpaliti vatru.ta agrarna reforma je provedena samo u BiH i Srbiji,nije u Sloveniji i Hrvatskoj a ne postoji niti jedan slučaj da je nekom pravoslavcu oduzeta zemlja.Pripadnici srpske vojske koji su izrazili želju da dobiju tu zemlju dobijali su po 100 duluma koja je odmah prevođena dok su civili dobijali po 50 duluma najkvalitetnije bosanske zemlje.

Sad ću ti konkretno.Zemlja na Vrelu Bosne,Plandište i Osjek pripadalo je porodici Čardaković i na tim imanjima su radili pravoslavci i muslimani kao kmetovi.Đed Ljube Bosiljčića je dobio najkvalitetniju zemlju u Lužanima a nije imao ćumeza.Na Vrelu Bosne su porodice čini mi se Karabatak i Ćorić dobili po stotinjak duluma.Oni su bili iz Crne Gore.

Pale i Mokro su bili u vlasništvu muslimanskih familija Zec,Mutapčić,Obhodžaš.U Mokrom je bila i džamija a od svega je ostalo samo par nišana u hrastilu kraj ceste.Paljanske familije Lopatić,Kusmuk,Rabota,Jakovljević,Kovačević,Furtula,Forcan itd su sve doseljenici iz Hercegovine i Crne Gore.Romanija je bila vlasništvo bega Bande koji je dovodio pravoslavnu sirotinju da popuni sela iskorjenjena kugom.Čak je i zemlju za prvu crkvu poklonio.Lučići i Pandurevići sa Trebevića važe za starosjedioce ali namjeno kriju podatak da su i oni doseljeni nakon Prvog svjetskog rata.

Alipašino Polje nije dobilo ime Mlađenovo polje nego po svom vlasniku kome je zemlja oduzeta i poklonjena kmetu Mlađenu.Pravoslavno groblje u sred Alipašinog polja se počelo popunjavati tek iza 1926 a do tada su se kopali u svom zavičaju - Crnoj Gori.Ako mi ne vjeruješ,otiđi na to groblje pa samo čitaj gdje je rođen i kad je tu ukopan.Groblje je sačuvano i nije uništeno - na tvoju žalost.

Dobrinja i Mojmilo su također poklonjeni "starosjediocima" tipa Šućur i Radonja a raspitaj se odakle su došli.Zgrade na Marijin dvoru su zaista napravljene na zemlji SPC ali su dobili zamjenske parcele na Koševu.Zetra s tim nema veze i nemoj je pominjati.To groblje na Marijin dvoru nekad je bilo na kraju grada kao sad Vlakovo.Zgrada Predsjedništva je napravljana na starom muslimanskom mezarju kao i robna kuća sarajka ,sadašnji BBI centar.najgoru poslijeratnu stramotu koju su nam nanjeli srpski kadrovi je postavljanje javnog WC-a u sred muslimanskog mezarja (preko puta spomenika ubijenoj djeci Sarajeva),da valjda još ponize Muslimane.Mjenjani su toponimi po svom nahođenju a svako protivljenje je strogo kažnjavano.300 000 Muslimana je iselilo za Tursku,Makedoniju i Sandžak jer nisu mogli ili nisu htjeli trpjeti zulum srpskog kralja.Mnogi su u Tursku ponjeli one "obveznice" za otetu zemlju.Gdje je bio izvor ili brdo nazvano po nekom istaknutom muslimanskom vojniku,vođi ili legendi - automatski je mjenjano u kojekakve kraljeve,careve,vojvode,prote.Znam za izvor Alije Đerzeleza koji je naprasno promjenio ime u Milutinovo vrelo (kao Uroševo u Nahorevu) pa su žandari vodili u bajbokanu one koji su se bunili.Vrh Romanije nekad se nazivao Džehva po djevojci koja je tu stradala pa su promjenili u Lupoglav.Đokin toranj je nekad bio Mala Ćaba a vrh Visočice - džamija.Kome to smetalo?

U sred Sarajeva imali smo ulice Vojvode Putnika,Starine Novaka,Miloša Obilića,park cara Dušana itd,sve imena iz "novije povjesti "Bosne i Hercegovine s kojom veze nemaju.Ali neka se ne zove Safvet bega Bašagića pa mu dali ime Miloša Obilića.Sad se vraćaju stara imena ulica iz doba kad se kralj SHS nije pitao.U većinskom muslimanskom gradu imena škola su bila Blagoje,Andrija,David,Boško,Nikola,Silvije,Aleksa,Franjo,Ivan itd ali i to nam nije smetalo ali ste usrali sa granatama i tu je nastao kuršlus za sva vremena.Veliš niste bili agresori samim tim što ste bili rođeni i živjeli u njemu.E pa druže moj,i tu ti imam par pitanja na koje nećeš znati odgovor.Zašto nešto rušiš,pališ i ubijaš ako je tvoje i ako ga voliš?Mogu shvatiti da ste mrzli Muslimane ali zašto spaliste Vijećnicu ili Olimpijski muzej?Vijećnica je bila i ostala simbol grada.I to ste uništili.Samo poremećen um može izjaviti da su Srbi spalili Zetru jer je muzika iz nje odjekivala sve do Ilijaša jer je navodno Hanka održavala koncerte podrške "alijinim borcima". :lol: zamisli kakva trebaš biti budala pa to izjaviti.

Zatim,svi oficiri sarajevsko-romansijskog korpusa VRS koji je držao grad pod opsadom su bili na platnom spisku generalštaba vojske Jugoslavije.30-ti kadrovski centar.Ja bih volio da su i naši oficiri primali platu iz recimo Turske ili još bolje Saudijske arabije ali nisu.Srbi su dobijali plate i naredbe iz Beograda.

Spočitavaš mi da je meni važno da Srba tu nema.Laž.Meni oni nikad nisu smetali i imao sam jako mnogo prijatelja među njima.I sad imam.Večera sa,vjerovao ili ne,popio čašicu višnjevače u Lukavici kod jednog prijatelja.Mnogo puta sam na ovom sajtu napadan kako sam četnik ,da volim Srbe itd.Uvijek ću izabrati Momu ili Nebojšu za komšiju umjesto nekog Ibn Halida iz Kuvajta ili Jemena.Samo,ne dam na svoje.Kome to smeta neka me obiđe.

Očekujem konstruktivan dijalog bez etiketiranja a bio bih jako radostan ako bi me ti i ostali mogli demantovati u bilo čemu.Do sada sam bar deset puta ponudio takvima kao što si ti da me argumentovano demantuju ali bez uspjeha.Sve što sam ti večeras napisao ima svoje izvore čak i u crkvenim knjigama.Raspitaj se malo o porijeklu porodica u Vojkovićima ili Pofalićima.Bićeš razočaran kako malo znaš i tek ćeš onda spoznati kako su ti mozak isprali pričom o 70% srpske Bosne.
Nemogu sad da odgovarzm jer kucam na jebenom tabletu ali ukratko
selektivno prozivanje...srbi dobili zemlju u agrarnoj reformi...oduzeta od jadnih begova koji su je dobili kako...?...uz cibuk?
kazes da su na groblju na alipasinom sve doseljenici...evo javno ti kazem da LAZES...moji su tu ukopavani kad je zatvorsno groblje na marijin dvoru....kod mome I uzeira i nisu se grobovk prenosili zato su sve grobnice od 1926
moj cukn djed je imao zemlju na marijin dvoru ali mu je to uzeto kad se pravila kasarna....kazes da u pofalicima nije bilo srba, samo jedna begovska familija je imala ljetnjikovac koji je srusen kad je pravljen hotel italija ostalo su bili sve srbi..znam licno da je jedini dio pofalica gdje je bilo par muslimanskih familija bakarevac...jel znas gdje je to naselje....ah nemogu vise da kucam ali cu ti odgovorit jednkm prilikom detaljn kad se vratim sa odmlra
Da bi se znalo kako se zemlja dobijala u OC i kako su funkcionirali agrarni odnosi u to vrijeme, trebala bi se pročitati i koja knjiga od vama mrskih Turaka i "Poturica"
Ali dobro ako begovi imaju pravo da dobiju zemlju uz čibuk onda valjda i Servi imaju pravo da pišu historiju uz gusle..
PM72

#730 Re: Nele i KLIX

Post by PM72 »

Nemogu sad da odgovarzm jer kucam na jebenom tabletu ali ukratko
selektivno prozivanje...srbi dobili zemlju u agrarnoj reformi...oduzeta od jadnih begova koji su je dobili kako...?...uz cibuk?
kazes da su na groblju na alipasinom sve doseljenici...evo javno ti kazem da LAZES...moji su tu ukopavani kad je zatvorsno groblje na marijin dvoru....kod mome I uzeira i nisu se grobovk prenosili zato su sve grobnice od 1926
moj cukn djed je imao zemlju na marijin dvoru ali mu je to uzeto kad se pravila kasarna....kazes da u pofalicima nije bilo srba, samo jedna begovska familija je imala ljetnjikovac koji je srusen kad je pravljen hotel italija ostalo su bili sve srbi..znam licno da je jedini dio pofalica gdje je bilo par muslimanskih familija bakarevac...jel znas gdje je to naselje....ah nemogu vise da kucam ali cu ti odgovorit jednkm prilikom detaljn kad se vratim sa odmlra
Fino čitaj šta pišem da ti ne moram ponavljati.U pravoslavnom groblju na Alipašinom polju niko nije ukopan prije 1926.Na pojedinim grobovima piše i mjesto rođenja -Stara Hercegovina.Dakle,na tom groblju ne možete prosipati mitomaniju kako je srpska zemlja gdje je god srpski grob.To kako su begovi dobijali zemlju - raspitaj se brate,ja tebi fino navedoh kako su pravoslavci hajrovali najkvalitetniju zemlju oko Sarajeva.455 godina je dug period.Naravno da su i ti begovi dobijali zemlju na guzove i ja nisam budala da tvrdim kako je svijet nastao 1463 dolaskom turaka na ove krajeve.

Ja samo tražim od tebe i ostalih malo razumjevanja i zdrave logike.Stalno čitamo ili čujemo kad Srbi Bošnjama spočitavaju kako su "prodali vjeru za večeru".Onda se ja grohotom smijem.Ako je neko živio u vrletima slobodarske Crne Gore koju turci nisu uspjeli pokoriti a došao na turski kazan radi neimaštine - je li to prodaja vjere za večeru? begovi su imali kmetove koji su im radili na imanjima a zauzvrat su bili oslobođeni dažbina i imali su obezbjeđenu hranu i smještaj.Dolazili su u talasima iz Crne Gore i Hercegovine.Nije ih niko protjerao sa đedovine nego dolazili jer nisu imali šta jesti na kamenjaru.Onda je nakon nekoliko vijekova došlo i njihovih 5 minuta pa su dobijali zemlju onog kod koga su radili.Šućuri su imali frtalj Dobrinje a došli iz Crne Gore.Čak im je i prezime turska riječ za "hvala".U znak zahvalnosti turcima ili? Ne kontam.

Još bolji šupljak je onaj kako je nečiji đed došao iz Crne Gore jer je u pograničnom dijelu zemlje sa Turskom ubio nekog bega pa je morao bježati iz svog zavičaja.Što je bježao kad se mogao zavući dublje u teritoriju Crne Gore? To je laž kao kad bih ja iz Sarajeva ubio na Palama nekog četničkog vojvodu pa pobjegao na Sokolac od "potjere". :lol: Niđe veze nego petljanija da se zametnu tragovi i porodična sramota.

Nego,dobro se odmori pa smisli šta ćeš mi odgovoriti.Tražim konkretno i argumentovano,mani se šuplje priče.
Last edited by PM72 on 27/03/2015 07:52, edited 1 time in total.
PM72

#731 Re: Nele i KLIX

Post by PM72 »

Ja te upitao odakle da pocnemo da brojimo vrijeme u Bosni a ti stalno okreces na cinizam.

Hajde da zanemarimo to pa da pitam samo jednu stvar. Zamisli ja se vratio u svoj grad, mozda i u tvoj komsiluk, navijam za Zvezdu (jebiga prva ljubav zaborava nema a tad smo bili u istoj drzavi Zvezda i ja), na zidu mi stoji kandilo i Sveti Nikola, slavim krsnu slavu, volim da zapjevam Tamo daleko isto kao sto volim i Massive attack ili The Smiths-e, jedem svinjetinu, zovem se Bogdan a djeca mi se zovu Djordje, Vladimir i Nemanja... Da li bi ti mene postovao, da li bi mi vjerovao, druzio se samnom iskreno, da li bi ti to sve bilo normalno ili bi me ogovarao, mrzio, bojao me se, gledao da mi naudis?

Ali iskreno!
E moj Boro,ja tražim argumentaciju i zdravu polemiku a ti meni skrenu temu na Crvenu zvezdu i kandilo.Jebe se meni šta ti stoji na zidu i šta pjevaš u svoja četiri zida.Ne diraj me i ne diram te.Ja sam sto puta napisao da ne tražim povratak bratstva i jedinstva jer je to iluzija ali želim zdrave komšijske odnose i sasvim sigurno da bih odabrao tebe kao komšiju ( i pored "stavki" za koje misliš da meni smetaju :-) ) prije nego nekog Abdul Aziza iz Jemena ili nekog malezijca.Nikom nisam ni u prošlom ratu naudio,nisam čvoku nikom opalio niti uputio ružnu riječ.Pušku sam uzeo kad su počele padati prve granate,dakle,nisam ja tražio belaja.
muha_sa

#732 Re: Nele i KLIX

Post by muha_sa »

PM72 wrote:

Ali iskreno!
E moj Boro,ja tražim argumentaciju i zdravu polemiku a ti meni skrenu temu na Crvenu zvezdu i kandilo.Jebe se meni šta ti stoji na zidu i šta pjevaš u svoja četiri zida.Ne diraj me i ne diram te.Ja sam sto puta napisao da ne tražim povratak bratstva i jedinstva jer je to iluzija ali želim zdrave komšijske odnose i sasvim sigurno da bih odabrao tebe kao komšiju ( i pored "stavki" za koje misliš da meni smetaju :-) ) prije nego nekog Abdul Aziza iz Jemena ili nekog malezijca.Nikom nisam ni u prošlom ratu naudio,nisam čvoku nikom opalio niti uputio ružnu riječ.Pušku sam uzeo kad su počele padati prve granate,dakle,nisam ja tražio belaja.
džaba PM :-) nikad oni to skontat nece :-) oni = ala ovaj kojeg si citiro.
zateznistub

#733 Re: Nele i KLIX

Post by zateznistub »

boro pekar wrote:

Ti ako ne provociras, onda stvarno nisi dobar s mozgom!

Ali ipak mislim da se radi o prvoj stavci
PM72

#734 Re: Nele i KLIX

Post by PM72 »

On to malo cirkuza sa Neletovom pjesmom u kojoj se kaže :na zidu Zvezda crvena, Bijelo dugme i Sveti Nikola.

Samo namjerno prešućuje i onaj dio :Pored kuce stala, u stali sijeno, ispod sijena Maljutka. traži od mene da ga poštujem a za maljutku se ušutio... :lol:

Niko više nije levat!
muha_sa

#735 Re: Nele i KLIX

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:
boro pekar wrote:

Ti ako ne provociras, onda stvarno nisi dobar s mozgom!

Ali ipak mislim da se radi o prvoj stavci
ne provocira--u to sam uvjeren. kucni odgoj, uticaj sredine u kojoj živi.........................sve je to uzrok ovog i ovakvog razmišljanja :-)

sjecam se kad je moj radni kolega koji je iz Petrovica na Trebevicu nama prico kako se kad je kreno na zanat u mašinsku pravo zijanio kad je vidio da nema neke fizicke razlike izmedju muslimana i njih :-)
velim--šta si ocekivo, da imaju trece oko na celu :? :lol:

to je taj rezon tih jednonacionalnih vukojebina.
Creasy

#736 Re: Nele i KLIX

Post by Creasy »

boro pekar wrote:
PM72 wrote:
boro pekar wrote:PM72, nemam sad vremena da odgovaram opsirno ali mi je drago sto si se potrudio pa napisao ovoliko. Moje pitanje bi bilo od kada se pika vlasnistvo nad zemljom? Ok, kralj dao soluncima zemlju, doveo ih iz CG i Hercegovine i to je eto argument o dosljama. Ali ko je doveo age i begove i odakle? Ko je tu izdao Bosnu? Ako su Bosnjaci nasljednici Bogumila zasto ne daju djeci imena bogumilska nego turska ili arapska? Nista nije uklesano u kamenu, "mijenjaju se ljudi, obicaji, moda a Miljacka tece i protice voda". Danas glavni age i begovi, sutra dominiraju austrougari a prekosutra kmetovi. Nesto sto je za tebe agresor za mene nije i obratno. Po meni je Osmanska vladavina negativan period Bosne po tebi nije. Po tebi je vladavina Kralja nesto najgore. I odatle sve razlike poticu.
Dobra ti argumentacija... :-)

Satjeran sam u kut...nego,ćitabe u ruke pa traži.
Zamisli ja se vratio u svoj grad, mozda i u tvoj komsiluk, navijam za Zvezdu
Ne treba dalje - četnik! :D
ultima_palabra

#737 Re: Nele i KLIX

Post by ultima_palabra »

muha_sa wrote:
ne provocira--u to sam uvjeren. kucni odgoj, uticaj sredine u kojoj živi.........................sve je to uzrok ovog i ovakvog razmišljanja :-)

sjecam se kad je moj radni kolega koji je iz Petrovica na Trebevicu nama prico kako se kad je kreno na zanat u mašinsku pravo zijanio kad je vidio da nema neke fizicke razlike izmedju muslimana i njih :-)
velim--šta si ocekivo, da imaju trece oko na celu :? :lol:

to je taj rezon tih jednonacionalnih vukojebina.
Ma od vukojebina je to i očekivati... ali takvu priču imaju i mnogi odrasli na asfaltu. Tolike priče iz prošlosti ne mogu nikako izaći na dobro... evo realno ja se sjećam svojih djedova, i znam poneku anegdotu o pradjedovima, a za ono prije i za porodično stablo me realno zaboli kurac.

A ta priča "moj čukun-đedo imao pola grada, a ovaj s druge strane se golim rukama tukao sa Turcima, Bugarima i Švabama"... odmah znaš da tu čovjeka ne može biti, čitav život isprdio a ne može da izađe iz te paradigme.
OldMayor

#738 Re: Nele i KLIX

Post by OldMayor »

boro pekar wrote: Ja te upitao odakle da pocnemo da brojimo vrijeme u Bosni a ti stalno okreces na cinizam.

Pa vidi.

Ti prvo kad bi dosao na sarajevski aerodrom, po tvom imenu i imenima djece bi se sknotalo ko si i sta si. Nakon identifikacije, bio bi odveden u sabirni centar, gdje inace drzimo sve srbe koji dodju.

Eh, u tom sabirnom centru bi ti se odredila daljnja sudbina, u koji logor bi bio poslan.
Sa napomenom da bi bio razdvojen od svoje djece.

Kandilo bi ti bilo oduzeto, a muzika tamo daleko sa iPoda obrisana i formatirana.

Zvezdin sal bi naravno bio spaljen.

Mislim, ovo je ukratko procedura. Imas na stranici Aerodroma Sarajevo detaljnije kako to ide.

Lijep pozdrav
OldMayor

#739 Re: Nele i KLIX

Post by OldMayor »

boro pekar wrote: To bi znacilo probleme sa ljudima u tom stanu, to bi znacilo preseljenje u Stari grad sto ni u kom slucaju nije dolazilo u obzir i jos more drugih stvari. To sve djeluje jednostavno ali njemu izaslom iz rata taj nivo stresa nije bio potreban, shvati to kako hoces.
Vidi, ja ti licno ovo ne vjerujem, ali to nije ni bitno.

Ono sto mi ovdje konstantno para usi jeste tvoja jadikovka o tvom starom.

Pa i moj otac je ranjen i moj otac je kopao rovove, zemunice...i hiljade drugih. Zato jer su morali. I mog starog niko nista nije ni pitao, ides na liniju ba i kraj price. Ko da ne bi i on volio da ostane sa djecom i zenom kuci, ali ne moze jarane, kad ubise. Ili se idi brani ili cekaj da te zakolju.

Tvoj otac znaci malo kopao i ej dobio ljekarsko uvjerenje da vise ne kopa. Pa cujes li ti sebe, sta cemo sa hiljadam ljudi koji nisu imali ni priblizno takvu sansu. Tvoj stari je trebao sam uzeti pusku, lopatu i reci dajte ljudi da vam i ja pomognem da se zajedno odbranimo. Zasto to nije uradio, kao hiljade drugih?

Meni je zao tvog starog, sto je tako ni kriv ni duzan morao to raditi, ali ratno stanje je ratno stanje. I ako tvoj stari nije htio sam od sebe da pomogne, jbg ocito ga je neko morao natjerati. I nemoj misliti da to nije radjeno i sa bosnjacima i hrvatima, pa mog rodjaka vojna policija ganjala sedmicama, momak jbt 19 godina nije htio na liniju, ali moras brate. I umalo dijete nije poginulo. I on nije mogao ganjati ljekare.

I za tvoju informaciju, mozda i ne znas, ali npr u zloglasnim logorima koje srbi cesto spominju su se nalazili i bosnjaci koji nisu htjeli na liniju, koji nisu htjeli slusati komande, nisu htjeli kopati itd. Naravno, to i ti u svojim pisanjima izostavljas, da li slucajno ili namjerno, ne znam.
Creasy

#740 Re: Nele i KLIX

Post by Creasy »

Kad je već spomenuste, meni najbolja pjesma sa tog albuma:

pici

#741 Re: Nele i KLIX

Post by pici »

exliberal-ex wrote:
pici wrote:i moj ćukn ćukn ćukn djed je imo pola bjelava i zemlje od marin dvora do alpašina...sve štale bile i radili kmetovi u njima...
Samo se pitam kako je to " zasluzio/zaradio".....ako su srbi to dobili kao zaslugu sto su otjerali " okupatora" kako je taj tvoj zaradio nagradu... :wink:

vermanom is stambola...
pici

#742 Re: Nele i KLIX

Post by pici »

OldMayor wrote:
boro pekar wrote: Ja te upitao odakle da pocnemo da brojimo vrijeme u Bosni a ti stalno okreces na cinizam.

Pa vidi.

Ti prvo kad bi dosao na sarajevski aerodrom, po tvom imenu i imenima djece bi se sknotalo ko si i sta si. Nakon identifikacije, bio bi odveden u sabirni centar, gdje inace drzimo sve srbe koji dodju.

Eh, u tom sabirnom centru bi ti se odredila daljnja sudbina, u koji logor bi bio poslan.
Sa napomenom da bi bio razdvojen od svoje djece.

Kandilo bi ti bilo oduzeto, a muzika tamo daleko sa iPoda obrisana i formatirana.

Zvezdin sal bi naravno bio spaljen.

Mislim, ovo je ukratko procedura. Imas na stranici Aerodroma Sarajevo detaljnije kako to ide.

Lijep pozdrav
obavezno nosanje bijele trake oko rukava, radi indetifikacije...u firmama nema dalje od portira
boro pekar

#743 Re: Nele i KLIX

Post by boro pekar »

PM72, nisi htio belaja ti licno ali si glasao na referendumu ZA. A znali ste svi da Srbi to nece prihvatiti i da to ode onda u rat. Sta je s mozgom? Ali iako se znalo da su Srbi naoruzani do zuba krenulo se u sukob. Zasto? Jedini odgovor je da je neko jako mocan obecao podrsku. Mislim da je to bila Amerika koja je preko Tudjmana nagovorila Aliju da zarati sa Srbima. Pusaka je bilo itekako, sjecamo se svi kako je grmilo one 27. noci Ramazana po Sarajevu. To se desava prije rata. I Celo ili ko vec kad je ubio svata na Carsiji ni to nikom nista? Ako je to bio cin pojedinca zasto ga ne uhvatise vlasti pa da mu se sudi nego ga sakrivali kojekuda po Bosni? Sjecam se ja vrlo dobro euforije oko nezavisne BiH i kako su mnogi tada likovali, pustale se pjesme SDA demokratija, govorilo se kako nece visi biti milicija nego policija (ko biva to je puno modernije, americki, a samim tim i bolje), vodile se polemike o papcima i raji gdje su naravno uglavnom Srbi bili papci, u skolama su se vec desavale podjele po nacionalnom kljucu, Srbi se druzili sa Srbima, Bosnjaci sa Bosnjacima i Hrvatima. Mitinzi za nezavisnu sa dominantno muslimanskim folklorom i pjesmama (pronijela Mejru na tabutu i slicno). Po gradu fesovi i likovi sa beretkama sa ljiljanima, stotine dilera deviza sa sandzackim naglaskom ispred Evrope (ko ono bi vlasnik tog hotela?), ispred hotela Beograd, na Stupu...
Ti licno nisi htio belaj ali mnogi ga jesu htjeli. Ko je bio iole istaknutiji Srbin, jaci, ljepsi, brzi, radikalniji, ko je imao nekih aferima taj je morao da bjezi iz grada sto prije. Ako je recimo neki Srbin prebio nekog Bosnjaka prije rata morao je da bjezi jer se bojao osvete. Cak i oni malo zesci tipovi ili gradske face koji su ostali a bili su vise uz raju nego uz papke su morali bjezati nakon izvjesnog vremena. Tu spadaju Kiki Zurovac, zatim Vito bokser pa i onaj Bosko sa Admirom. Sam Ismet B. kaze da ga nije mogao zastiti. Pa kad te Celo ne moze zastiti onda znas kakvo je bilo vrijeme za Srbe tada.
Za ovog sto mi starog pominje, nije mogao da ide u rov jer je rat docekao u bolnici, ima problema s ocima i zbog toga je oslobodjen vojske ali ne i radne obaveze. Svaki dan na posao pjeske predje cijeli grad pod granatama i snajperima, mislim da je dao svoj doprinos tom Sarajevu i kroz radnu obavezu i kroz kopanje. Cijelo vrijeme rata nisu mu dali dozvolu da ode bili gdje iz Sarajeva a znamo svi da je kroz tunel pogotovo 1994. i 1995. ulazio i izlazio ko je htio. Nebitno. Moj stari je opet dobro prosao. Jednog njegovog kolegu su samo zato sto se preziva kao neki ozloglaseni Srbin iz Foce, odvodili iz stana i vodili ga u neki podrum, on pretpostavlja na Otoci posto bi mu zavezali oci, i tu ga tukli do iznemoglosti a noge bi mu stavili u hladnu vodu i tako ga drzali satima pa ga vrate kuci i tako par puta. Covjek je razmisljao da se ubije da bi na kraju nasao neki nacin da pobjegne i uspio je.
Za ove sto kazu djedovi se tukli, pa moji jesu, i to postoji zapisano u knjigama. S Turcima su se borili pa kad bi ovi nadjacali bjezali su u planine i tesko pristupacne krajeve. Nekima je vrlet Bosne bila bliza od Crne Gore. Protiv Svaba takodje, i protiv ustasa i protiv cetnika. Ranjavan vise puta, najteze na Sutjesci. U partizane otisao sa 15 godina, iz cisto srpske porodice a izjasnjavao se vec tad kao Jugosloven. Postoje spisi cak i na internetu o toj brigadi.
stakasa

#744 Re: Nele i KLIX

Post by stakasa »

boro pekar wrote:PM72, nisi htio belaja ti licno ali si glasao na referendumu ZA. A znali ste svi da Srbi to nece prihvatiti i da to ode onda u rat. Sta je s mozgom? Ali iako se znalo da su Srbi naoruzani do zuba krenulo se u sukob. Zasto? Jedini odgovor je da je neko jako mocan obecao podrsku. Mislim da je to bila Amerika koja je preko Tudjmana nagovorila Aliju da zarati sa Srbima. Pusaka je bilo itekako, sjecamo se svi kako je grmilo one 27. noci Ramazana po Sarajevu. To se desava prije rata. I Celo ili ko vec kad je ubio svata na Carsiji ni to nikom nista? Ako je to bio cin pojedinca zasto ga ne uhvatise vlasti pa da mu se sudi nego ga sakrivali kojekuda po Bosni? Sjecam se ja vrlo dobro euforije oko nezavisne BiH i kako su mnogi tada likovali, pustale se pjesme SDA demokratija, govorilo se kako nece visi biti milicija nego policija (ko biva to je puno modernije, americki, a samim tim i bolje), vodile se polemike o papcima i raji gdje su naravno uglavnom Srbi bili papci, u skolama su se vec desavale podjele po nacionalnom kljucu, Srbi se druzili sa Srbima, Bosnjaci sa Bosnjacima i Hrvatima. Mitinzi za nezavisnu sa dominantno muslimanskim folklorom i pjesmama (pronijela Mejru na tabutu i slicno). Po gradu fesovi i likovi sa beretkama sa ljiljanima, stotine dilera deviza sa sandzackim naglaskom ispred Evrope (ko ono bi vlasnik tog hotela?), ispred hotela Beograd, na Stupu...
Ti licno nisi htio belaj ali mnogi ga jesu htjeli. Ko je bio iole istaknutiji Srbin, jaci, ljepsi, brzi, radikalniji, ko je imao nekih aferima taj je morao da bjezi iz grada sto prije. Ako je recimo neki Srbin prebio nekog Bosnjaka prije rata morao je da bjezi jer se bojao osvete. Cak i oni malo zesci tipovi ili gradske face koji su ostali a bili su vise uz raju nego uz papke su morali bjezati nakon izvjesnog vremena. Tu spadaju Kiki Zurovac, zatim Vito bokser pa i onaj Bosko sa Admirom. Sam Ismet B. kaze da ga nije mogao zastiti. Pa kad te Celo ne moze zastiti onda znas kakvo je bilo vrijeme za Srbe tada.
Za ovog sto mi starog pominje, nije mogao da ide u rov jer je rat docekao u bolnici, ima problema s ocima i zbog toga je oslobodjen vojske ali ne i radne obaveze. Svaki dan na posao pjeske predje cijeli grad pod granatama i snajperima, mislim da je dao svoj doprinos tom Sarajevu i kroz radnu obavezu i kroz kopanje. Cijelo vrijeme rata nisu mu dali dozvolu da ode bili gdje iz Sarajeva a znamo svi da je kroz tunel pogotovo 1994. i 1995. ulazio i izlazio ko je htio. Nebitno. Moj stari je opet dobro prosao. Jednog njegovog kolegu su samo zato sto se preziva kao neki ozloglaseni Srbin iz Foce, odvodili iz stana i vodili ga u neki podrum, on pretpostavlja na Otoci posto bi mu zavezali oci, i tu ga tukli do iznemoglosti a noge bi mu stavili u hladnu vodu i tako ga drzali satima pa ga vrate kuci i tako par puta. Covjek je razmisljao da se ubije da bi na kraju nasao neki nacin da pobjegne i uspio je.
Za ove sto kazu djedovi se tukli, pa moji jesu, i to postoji zapisano u knjigama. S Turcima su se borili pa kad bi ovi nadjacali bjezali su u planine i tesko pristupacne krajeve. Nekima je vrlet Bosne bila bliza od Crne Gore. Protiv Svaba takodje, i protiv ustasa i protiv cetnika. Ranjavan vise puta, najteze na Sutjesci. U partizane otisao sa 15 godina, iz cisto srpske porodice a izjasnjavao se vec tad kao Jugosloven. Postoje spisi cak i na internetu o toj brigadi.
E pa necemo tako boro
PM72

#745 Re: Nele i KLIX

Post by PM72 »

Boro,
Jedini referendum na kojem sam bio jeste onaj iz novembra 1991 i tada sam zaokružio PROTIV. Očekivao sam konstruktivan dijalog podržan argumentima a ne šuplju priču.
Ništa,moraću čekati onog da dođe sa odmora...od tebe hajra nema.

P.S.Nemoj mi bar o Kikiju Zurovcu pričati.Znag ga lično i nije bilo tako kako ti tumačiš.Maksuz selam.
Banksy

#746 Re: Nele i KLIX

Post by Banksy »

boro pekar wrote:PM72, nisi htio belaja ti licno ali si glasao na referendumu ZA. A znali ste svi da Srbi to nece prihvatiti i da to ode onda u rat. Sta je s mozgom? Ali iako se znalo da su Srbi naoruzani do zuba krenulo se u sukob. Zasto? Jedini odgovor je da je neko jako mocan obecao podrsku. Mislim da je to bila Amerika koja je preko Tudjmana nagovorila Aliju da zarati sa Srbima. Pusaka je bilo itekako, sjecamo se svi kako je grmilo one 27. noci Ramazana po Sarajevu. To se desava prije rata. I Celo ili ko vec kad je ubio svata na Carsiji ni to nikom nista? Ako je to bio cin pojedinca zasto ga ne uhvatise vlasti pa da mu se sudi nego ga sakrivali kojekuda po Bosni? Sjecam se ja vrlo dobro euforije oko nezavisne BiH i kako su mnogi tada likovali, pustale se pjesme SDA demokratija, govorilo se kako nece visi biti milicija nego policija (ko biva to je puno modernije, americki, a samim tim i bolje), vodile se polemike o papcima i raji gdje su naravno uglavnom Srbi bili papci, u skolama su se vec desavale podjele po nacionalnom kljucu, Srbi se druzili sa Srbima, Bosnjaci sa Bosnjacima i Hrvatima. Mitinzi za nezavisnu sa dominantno muslimanskim folklorom i pjesmama (pronijela Mejru na tabutu i slicno). Po gradu fesovi i likovi sa beretkama sa ljiljanima, stotine dilera deviza sa sandzackim naglaskom ispred Evrope (ko ono bi vlasnik tog hotela?), ispred hotela Beograd, na Stupu...
Taman kad mi se smuči današanje Sarajevo, i cijela Bosna, i vlast, i ljudi, i uvjeti života, i sve, naleti neki post koji me osvijesti i sabere.
Lijepo moje Sarajevo, lijepa moja Bosna i Hercegovina.
Hvala ti.
Dobrinja80

#747 Re: Nele i KLIX

Post by Dobrinja80 »

"Zemlja omogućuje dovoljno da zadovolji sve ljudske potrebe, ali ne i sve ljudske pohlepe."
Gandi

Tako i u Bosni ima dovoljno zemlje da zadovolje potrebe svih naroda i nacija, a opet je ima malo da bi se zazadovoljila pohlepa istih tih nacija.
Bodkin

#748 Re: Nele i KLIX

Post by Bodkin »

Ako nista momak nije bezobrazan i korektan je. Barem je diskusija civilizovana. Stavovi se svakako nece za jos 50 godina pribliziti
zateznistub

#749 Re: Nele i KLIX

Post by zateznistub »

Hoc li ko ovom provokatoru uruciti banderu il ga moramo onako ljudski poslati tamo gdje mu je mjesto
omar little

#750 Re: Nele i KLIX

Post by omar little »

bokte. nekima je '92. permanentno stanje mozga.
Locked