Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
condy

#726 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by condy »

ado-šampion wrote:Da se malo ukljucim, kome gume nakon 5-6 godina u BiH budu dobre ja mu skidam kapu. To mozda u automagazinima i u Njemackoj da je 10 godina. U BiH je 5-6 godina maksimum u praksi, jer nema te gume koja ce na rupama, ivicnjacima i slicno odrzati svoju strukturu stabilnom duze od tog perioda. Imao sam takve gume na autu, imale sare, bile pozadi, auto se s njima na autoputu trese ko da ima parkinsona. Vizuelno savrsene bile. Dodje zima, stavim zimske, nista. Fino u smece i kupim sebi nove gume ovog proljeca.

Sto se mene tice, kad guma napuni 5 godina prvi znak slabosti odmah idu u smece. To je pravilno sa sigurnosnog aspekta. To sta se sve god nas voza je druga prica, i u ovom kontekstu je apsolutno nerelevatno jer sutra kad ne daj Boze zgazis dijete zbog losih guma, vjeruj da ti nece pomoci to saznanje da pola Bosne vozi na losim gumama. Pola Bosne vozi dijete van sjedalice, pa opet svako ko ima imalo pameti stavi dijete u sjedalicu.

Sto se tice testova, opet da ponovim. Ko ganja V indeks za njega je SportContact sto se tice Continentala. U H indeksu, pa ne mogu tvrditi da je najbolja jer nisam sve probao, ali iz iskustva, imam sve 4 te gume na svom autu, i objektivno po testovima, Continental PremiumContact su fantasticne gume, gotovo bez premca. Jbg sad vjerovati meni, vjerovati vecini testova, ili vjerovati nekom ko je vidio na slici te gume, a kaze lose kocenje na suhom, to ostavljam svakom da procijeni. :-)
Koji je kod tebe premium contact ?

Kod mene je mislim premium contact 2. Ili mi je guma dosta tvrda naprijed ili su mi pretvrde disk pločice naprijed ili i jedno i drrugo. Osjetim često da se aktivira abs, prilikom vožnje niz nizbrdicu i laganog kočenja. Isto mi se uključi asr prilikom jačeg nagiba i malo jačeg gasa. Nekako imam osjećaj da olako proklizava. U jesen i po mokrom kad je hladnije, kao na ledu. Vozio sam i mišelinku primacy 3 na drugom vozilu, i ona je nekako uvjerljivija, iako joj je šara dosta plića. Otprilike gumama je oko tri godine, i vidi se na njima da se sporo troše, i zbog toga mislim da je dosta tvrde smjese. Čak sam razmišljao i da promjenim prednje disk pločice :?
Jaha TZ

#727 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

ado-šampion wrote:Da se malo ukljucim, kome gume nakon 5-6 godina u BiH budu dobre ja mu skidam kapu. To mozda u automagazinima i u Njemackoj da je 10 godina. U BiH je 5-6 godina maksimum u praksi, jer nema te gume koja ce na rupama, ivicnjacima i slicno odrzati svoju strukturu stabilnom duze od tog perioda. Imao sam takve gume na autu, imale sare, bile pozadi, auto se s njima na autoputu trese ko da ima parkinsona. Vizuelno savrsene bile. Dodje zima, stavim zimske, nista. Fino u smece i kupim sebi nove gume ovog proljeca.

Sto se mene tice, kad guma napuni 5 godina prvi znak slabosti odmah idu u smece. To je pravilno sa sigurnosnog aspekta. To sta se sve god nas voza je druga prica, i u ovom kontekstu je apsolutno nerelevatno jer sutra kad ne daj Boze zgazis dijete zbog losih guma, vjeruj da ti nece pomoci to saznanje da pola Bosne vozi na losim gumama. Pola Bosne vozi dijete van sjedalice, pa opet svako ko ima imalo pameti stavi dijete u sjedalicu.

Sto se tice testova, opet da ponovim. Ko ganja V indeks za njega je SportContact sto se tice Continentala. U H indeksu, pa ne mogu tvrditi da je najbolja jer nisam sve probao, ali iz iskustva, imam sve 4 te gume na svom autu, i objektivno po testovima, Continental PremiumContact su fantasticne gume, gotovo bez premca. Jbg sad vjerovati meni, vjerovati vecini testova, ili vjerovati nekom ko je vidio na slici te gume, a kaze lose kocenje na suhom, to ostavljam svakom da procijeni. :-)
Ma tebi bolan vjerovat
Šta su milioni eura uloženi u poligon, mjerne instrumente, opremu, inženjere....
Pičkin dim spram takvih stručnjaka koji odokativno ocjenjuju kvalitet guma
Kupio frajer Continentala pa mu to ko biva najbolja guma

Jebo mjerne instrumente koji su pokazali relevantne podatake

Najvažnija disciplina KOČENJE
zimske gume su crveno označene

Poslije ću postavit i druge discipline

Image
Ned071

#728 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Ned071 »

ima li neki test sa rezultatima kocenja zimskih guma tokom ljeta? na 80 km/h?
supercali

#729 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

I ovi rezultati autobilda je pitanje u kojim uvjetima je to radjeno
Jesu li sve gume isti dan testirane ili su uzeti rezultati zimskih iz januara a ljetnih iz juna sa mokrom podlogom
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#730 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Truba »

dok sam sjedio u unitradeu listao sam ponudu guma
vidio sam da piše
Quatrac

cjelogodišnje gume

pa me zanima :D jel to moguće

nekakve šare se spominju ovo ono... :skoljka:
ado-šampion

#731 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ado-šampion »

condy wrote:
Koji je kod tebe premium contact ?

Kod mene je mislim premium contact 2. Ili mi je guma dosta tvrda naprijed ili su mi pretvrde disk pločice naprijed ili i jedno i drrugo. Osjetim često da se aktivira abs, prilikom vožnje niz nizbrdicu i laganog kočenja. Isto mi se uključi asr prilikom jačeg nagiba i malo jačeg gasa. Nekako imam osjećaj da olako proklizava. U jesen i po mokrom kad je hladnije, kao na ledu. Vozio sam i mišelinku primacy 3 na drugom vozilu, i ona je nekako uvjerljivija, iako joj je šara dosta plića. Otprilike gumama je oko tri godine, i vidi se na njima da se sporo troše, i zbog toga mislim da je dosta tvrde smjese. Čak sam razmišljao i da promjenim prednje disk pločice :?
Kod mene je PremiumContact 5, a s PC 2 nisam licno imao iskustva. Mada, sura mi ima te gume (PC 2) na BMW trici (205/55 R16 H) i meni se isto preko rupa cine prilicno tvrde. A njegove su iz 2011., gledao sam DOT. Ove PC 5 su pravo mekane preko rupa, nedavno sam nabacio dvije nove naprijed, a pozadi stavio iste samo sezonu stare, ne mogu da vjerujem koliko je auto dobilo udobnosti u odnosu na zimske gume (naprijed Michelin zima 2013, nazad GY zima 2010), sto mi je bilo cudno jer su zimske inace mekse. Ja sam prije ovih imao Pirelli ljetne, tzv. zelene i one su bile pravo tvrde, sto preko rupa, sto su klizale na kocenju. Sjecam se prvi put kad sam ih stavio, potpuno suha cesta, prikocim na semaforu, aktivirao se ABS, odnese me kao da su zimske gume naprijed, ja se sjebo. :? A bio sam ushicen ko malo dijete zbog tih Pirelli, koje su se na kraju pokazale kao qrac od ovce. :-) Kod ovih PC5 se ABS po suhom haman ni ne ukljucuje. Kao što rekoh, odlicne gume. Da dodam, bitno za tvoj slucaj, i kod mene su naprijed tvrde plocice.
supercali wrote:I ovi rezultati autobilda je pitanje u kojim uvjetima je to radjeno
Jesu li sve gume isti dan testirane ili su uzeti rezultati zimskih iz januara a ljetnih iz juna sa mokrom podlogom
Prosjecna zimska guma u zimskom periodu ima 4-5 metara duzi zaustavni put od prosjecne ljetne u tom istom periodu. Naravno po uslovom da je suha cesta i da nema poledice. U ljetnim danima zimskoj gumi dodaj joj metar-dva minimalno.

Testovi su itekako relevantni, niko to ne spori, ali ako sam ja sto na svom sto na tudjim autima, ne onim koje sam samo provozao, nego onim s kojim sam presao put od 500 i vise kilometara, probao sigurno 10 pari ljetnih guma, i imam te iste gume na 2 auta koja trenutno vozim, onda sam valjda i ja relevantan da nesto kazem. Opet, PC 5 je u T i H indeksu generalno odlicna guma, na kocenju fenomenalna, imam tu gumu na dva auta koja koristim u zadnje vrijeme, na jednom 175/65 R14 T (sve 4) i na drugom 195/65 R15 H (prednje dvije). 4 od tih 6 guma je vec preguralo jednu sezonu, dakle nisu nove. Volio bih da mi neko da test i tabele guma koja su pregurale jednu sezonu. Ili da me ubijedi da je relevatno samo kad je guma nova i da ce sve podjednako izgubiti na performansama kako se trose, ali to je sizifov posao. :D
supercali

#732 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

Ljudi uglavnom podcjenjuju zadnje tockove i stavljaju gume samo zato sto moraju biti
Da ne moraju neki bi na felgama vozili
Jaha TZ

#733 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

supercali wrote:I ovi rezultati autobilda je pitanje u kojim uvjetima je to radjeno
test ljetnih guma je rađen u martu 2013.g.
zmiskih guma u oktobru 2013.g.
dakle slični ili isti klimatski uslovi

Image
supercali

#734 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

Al opet te ljetne su bolje u julu negu u martu a zimske gore u julu nego u oktobru
Da je vrijeme uvijek isto ili slicno pravile bi se cjelogodisnje gume u pravom smislu te rijeci
Jaha TZ

#735 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

Image
Jaha TZ

#736 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

supercali wrote:Al opet te ljetne su bolje u julu negu u martu a zimske gore u julu nego u oktobru
Da je vrijeme uvijek isto ili slicno pravile bi se cjelogodisnje gume u pravom smislu te rijeci
Pričao si valjda o klimatskim uslovim TESTIRANJA i u vezi toga sam odgovorio da su slični u martu i oktobru
Ti si otišao na nešto treće
Izgleda ni sam ne znaš o čemu pričaš
skafiskafsnjak

#737 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

Jaha kralju....samo ti vozi...a znas i sam da tako ne bi trebalo. Ali imas pravo da vozis kako hoces
supercali

#738 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

Jaha TZ wrote:
supercali wrote:Al opet te ljetne su bolje u julu negu u martu a zimske gore u julu nego u oktobru
Pričao si valjda o klimatskim uslovim TESTIRANJA i u vezi toga sam odgovorio da su slični u martu i oktobru
Ti si otišao na nešto treće
Izgleda ni sam ne znaš o čemu pričaš
Ne nego je to bit
Testiranja su vrsena u periodu kad i jedna i druga guma nije na svom da pokaze puni kapacitet
Zato govorim o testiranju guma u julu i januaru
Da bi se vidio rezultat ovog testa sto ti pokusavas postaviti trebao bi sve gume testirati i u julu i u januaru pa da vidis kako se koja guma ponasa i da vidis koja zimska ima najbolje rezultate ljeti a koja ljetna zimi i jos tih podataka
Jaha TZ

#739 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

:lol: :lol:
Žali se Auto bildu piši pismo, e-mail, javi se na facebook, twiter....
Možda te zaposle
Talenat si :lol:
mahalas505

#740 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mahalas505 »

Jaha TZ wrote::lol: :lol:
Žali se Auto bildu piši pismo, e-mail, javi se na facebook, twiter....
Možda te zaposle
Talenat si :lol:
Ja bih nakon svih tvojih postova razmislio dobro prije bi nekoga nazvao talentom.
ado-šampion

#741 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ado-šampion »

Jest Memo jak. :D Da ima 1% prakticnog iskustva koliko ima teoretskog, sad ne bi pisao nama na forumu nego bi uredjivao Auto Bild. :lol: Njemci bi za njega izmislili novu deficiratnu struku. :D
supercali

#742 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

Kako ide ono boze baci ciglu i molim te budi precizan
Libyano

#743 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Libyano »

Ljudi,

Ako kome trebaju ljetne gume u dimenziji 215/55/17 neka se javi. Imam 3 komada ( četvrta je oštećena) Goodyear efficientgripPerformance, korištene 2 mjeseca, a skinute su jer je vlasnik uzeo pogrešnu visinu profila (55-45). Plaćene su 125 EUR u Austriji, a i kod nas su cijene identične.
skafiskafsnjak

#744 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

Libyano wrote:Ljudi,

Ako kome trebaju ljetne gume u dimenziji 215/55/17 neka se javi. Imam 3 komada ( četvrta je oštećena) Goodyear efficientgripPerformance, korištene 2 mjeseca, a skinute su jer je vlasnik uzeo pogrešnu visinu profila (55-45). Plaćene su 125 EUR u Austriji, a i kod nas su cijene identične.
Eto vidi s Jahom...mozda su dobre za zime :lol:
Jaha TZ

#745 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

skafiskafsnjak wrote:Jaha kralju....samo ti vozi...a znas i sam da tako ne bi trebalo. Ali imas pravo da vozis kako hoces
šta to toliko nije kako treba
sve pokazano crno na bijelo sa rezltatima testiranja
zimska guma samo lošija u disciplinama kočenja po suhom, u upravljivosti i vožnji po kružnoj stazi na mokroj cesti
u svemu ostalom najbolje zimske gume se manje/više podjedanko dobro nose sa ljetnim gumama,odnosno bolje od većine ljetnih guma

a kočenje sam riješio jer imam nove ljetne gume na prednjim točkovima, gdje je većina sile kočenja
a ne izvodim slalome i vratolomije po kiši

tako da..... :D :oops:
Jaha TZ

#746 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

supercali wrote:Kako ide ono boze baci ciglu i molim te budi precizan
izgleda da je tebe strefila i to ne jedna, nego više cigli
supercali

#747 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

Zidar samo ti po svom
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#748 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Truba »

sad sam onako slucajni uzorak
10 auta od toga 9 imaju zimske i jedan celave ljetne
auta od 2000 do 10000

zato su i zimi lose gume :mrgreen: jer ih poderu ljeti
Jaha TZ

#749 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

ne mora ih ni poderat, dovoljno je pređu vreli asfalt i one su sjebane, postat će plastične i tvrde i takve neupotrebljive za zime

i ja sam nešto ovih dana zagledo
većina vozi m+s
ima i potrošenih i novih
tek skuplja i novija auta imaju ljetne gume, iako ima i takvih sa m+s gumama
vjerovatno iz neznanja vozaju, a neki su čak ubjeđeni da su te gume dobre i ljeti
da ne govorim o zabludi mnogih da m+s znači ljeto/zima :lol: :lol:
holowey

#750 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by holowey »

Jaha TZ wrote:ne mora ih ni poderat, dovoljno je pređu vreli asfalt i one su sjebane, postat će plastične i tvrde i takve neupotrebljive za zime

i ja sam nešto ovih dana zagledo
većina vozi m+s
ima i potrošenih i novih
tek skuplja i novija auta imaju ljetne gume, iako ima i takvih sa m+s gumama
vjerovatno iz neznanja vozaju, a neki su čak ubjeđeni da su te gume dobre i ljeti
da ne govorim o zabludi mnogih da m+s znači ljeto/zima :lol: :lol:
minter+summer :D
Locked