Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#726 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Globalizacija. Nasi stariji koji su vani vecinom to i rade tako kako ste naveli. Mladzi bas i ne kako znam.
seln

#727 Re: Demografija

Post by seln »

Vracaju se ljudi iz "urlauba"... i ovi i oni i oni treci...
ista prica u svih: ko god ima noge i pasos/putovnicu, brise vani. :roll:
Ljudi napustaju drzavne poslove, budzetlije sa 1500 KM mjesecno odose sa butum familijom.
Sto jest, jest... nase vodje su nas oslobodili, da valja...
славянин

#728 Re: Demografija

Post by славянин »

seln wrote:Vracaju se ljudi iz "urlauba"... i ovi i oni i oni treci...
ista prica u svih: ko god ima noge i pasos/putovnicu, brise vani. :roll:
Ljudi napustaju drzavne poslove, budzetlije sa 1500 KM mjesecno odose sa butum familijom.
Sto jest, jest... nase vodje su nas oslobodili, da valja...
Nazalost , vise nije samo ni do para nego obrazovaniji svijet cim dobije mogucnost odmah se kupi i bjezi :roll:
stakasa

#729 Re: Demografija

Post by stakasa »

Nastasia wrote:
halo_ba wrote:
Znam mnogo ljudi koji su se vratili. Uglavnom muskarci, uglavnom dobrog zdravlja.
Zene se manje vracaju, a neka cak i primoraju muzeve na ostanak.
Sto se tice njege i zdravstva: eto poslovne prilike za nekoga ko bi to ozbiljno shvatio.
I ja sam ovo primjetila.
Da li to znači da žene imaju manje osjećanja prema rodnoj grudi, ili pak imaju više razuma pa ostaju gdje im je bolje :hm:
Zene su racionalnije od muskaraca. Inace je prisustvo zena jedan od vaznih faktora pri migracijama - podrucja koja zene napustaju su osudena na propast
foton

#730 Re: Demografija

Post by foton »

stakasa wrote:
Nastasia wrote:
halo_ba wrote:
Znam mnogo ljudi koji su se vratili. Uglavnom muskarci, uglavnom dobrog zdravlja.
Sto se tice njege i zdravstva: eto poslovne prilike za nekoga ko bi to ozbiljno shvatio.
I ja sam ovo primjetila.
Da li to znači da žene imaju manje osjećanja prema rodnoj grudi, ili pak imaju više razuma pa ostaju gdje im je bolje :hm:
Zene su racionalnije od muskaraca. Inace je prisustvo zena jedan od vaznih faktora pri migracijama - podrucja koja zene napustaju su osudena na propast
Mozda racionalnost nije prava rijec :D Mozda su zene generalno malo konzervativnije i teze mijenjaju sredinu kad se vec negdje skrase, dok muskarci puno brze i vise ulaze u "avanture" i skloniji su promjenama i izazovima... A mozda jednostavno svi odose.

Ja mislim gdje god covjek da ode, prvih pet godina prodje dosta uzbudljivo u nekom usponu, lakse se prihvata neka teza ili podredjena pozicija jer je perspektiva da ce sve biti bolje i bolje, a onda kad postane rutina, pocnes razmisljati sta i gdje dalje... :-) :-)
demagog

#731 Re: Demografija

Post by demagog »

Gledajuci oko sebe imam utisak da nece biti tog masovnog povratka penzionera iz SAD-a, Kanade, Australije, naglasavam masovnog jer neki ce se sigurno vratiti. U velikoj vecini slucajeva djeca i unuci ih vezu za zemlju gdje su sad a osim toga i zdravstvena zastita, logisticki problemi povratka itd. Ovo govorim iz americke perspektive, mozda je drukcije npr. iz Austrije koja je blizu pa se moze svako malo skoknuti na vikend ili par sedmica.
dječak sa šibicama

#732 Re: Demografija

Post by dječak sa šibicama »

Ne moraju se ni vracati, penzioneri sa njemackim/americkim/kanadskim penzijama = jos glasaca zna se kojih stranaka.

Ako se nece vratiti neko mlad i perspektivan, ne moraju ni penzioneri. Neka ih tamo.
The BEN10

#733 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

demagog wrote:Gledajuci oko sebe imam utisak da nece biti tog masovnog povratka penzionera iz SAD-a, Kanade, Australije, naglasavam masovnog jer neki ce se sigurno vratiti. U velikoj vecini slucajeva djeca i unuci ih vezu za zemlju gdje su sad a osim toga i zdravstvena zastita, logisticki problemi povratka itd. Ovo govorim iz americke perspektive, mozda je drukcije npr. iz Austrije koja je blizu pa se moze svako malo skoknuti na vikend ili par sedmica.
Bravo!
seln

#734 Re: Demografija

Post by seln »

stakasa wrote:
Nastasia wrote:
halo_ba wrote:
I ja sam ovo primjetila.
Onda smo najebali...
U nedelju me posjetili neki daljni rodjaci. Pricalo se o svemu i svacemu, izmedju ostalog i o penziji.
Vidim, on bi bio voljan da penzionerske dane provede u Bosni, ali ona navija da ostane. Tema je doduse na "dugom stapu", ima do penzije jos dvadesetak godina, ali imam utisak da se ona vec sad plasi moguceg povratka. Pri tome, ona je bas onaj ruralni tip, dakle, nema puno veze sa gradskim nacinom zivljenja, kulturom, urbanim habitusom... pa se sjetih one maliciozne sale o najjacem dvokomponentnom lijepku.
seln

#735 Re: Demografija

Post by seln »

dječak sa šibicama wrote:Ne moraju se ni vracati, penzioneri sa njemackim/americkim/kanadskim penzijama = jos glasaca zna se kojih stranaka.

Ako se nece vratiti neko mlad i perspektivan, ne moraju ni penzioneri. Neka ih tamo.
Ma ja, ba... sta ce se vracati potencijalni potrosaci sa zaradjenim penzijama i viskom vremena.
Dok spanske i turske opcine ciljano vrbuju njemacke penzionere ( u Antaliji imaju svoje predstavnike u gradskom vijecu), Balkanezi opet znaju najbolje, pa kazu "jebale vas vase pare".
spreca

#736 Re: Demografija

Post by spreca »

seln wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ne moraju se ni vracati, penzioneri sa njemackim/americkim/kanadskim penzijama = jos glasaca zna se kojih stranaka.

Ma ja, ba... sta ce se vracati potencijalni potrosaci sa zaradjenim penzijama i viskom vremena.

Dok spanske i turske opcine ciljano vrbuju njemacke penzionere ( u Antaliji imaju svoje predstavnike u gradskom vijecu), Balkanezi opet znaju najbolje, pa kazu "jebale vas vase pare".
a ujedno to su ljudi koji su godinama u ubrizgavali milijarde maraka u nase prozdrljive budzete....samo kod nas se seru u ruku koja ih hrani
demagog

#737 Re: Demografija

Post by demagog »

Mogu oni glasati i iz inostranstva.
stakasa

#738 Re: Demografija

Post by stakasa »

foton wrote:
stakasa wrote:
Nastasia wrote: Sto se tice njege i zdravstva: eto poslovne prilike za nekoga ko bi to ozbiljno shvatio.
I ja sam ovo primjetila.
Mozda racionalnost nije prava rijec :D Mozda su zene generalno malo konzervativnije i teze mijenjaju sredinu kad se vec negdje skrase, dok muskarci puno brze i vise ulaze u "avanture" i skloniji su promjenama i izazovima... A mozda jednostavno svi odose.

Ja mislim gdje god covjek da ode, prvih pet godina prodje dosta uzbudljivo u nekom usponu, lakse se prihvata neka teza ili podredjena pozicija jer je perspektiva da ce sve biti bolje i bolje, a onda kad postane rutina, pocnes razmisljati sta i gdje dalje... :-) :-)[/quote]

Ne, nisu zene konzervativnije, zene su pragmaticne i upravo one se lakse odluce na dugorocno ispravne odluke. Pogledaj sva ta sela u pasivnim krajevima gdje su samo muski ostali - to je davno osudeno na propast, zene se davnih dana pomirile s tim i odlucile da idu dalje, jedino mlatimudani ostanu i nadaju se cudu
seln

#739 Re: Demografija

Post by seln »

stakasa wrote:
Ne, nisu zene konzervativnije, zene su pragmaticne i upravo one se lakse odluce na dugorocno ispravne odluke. Pogledaj sva ta sela u pasivnim krajevima gdje su samo muski ostali - to je davno osudeno na propast, zene se davnih dana pomirile s tim i odlucile da idu dalje, jedino mlatimudani ostanu i nadaju se cudu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nisu one racionalne, vec bjeze od zemlje koju su morale obradjivati.
U gradu milina: muz radi - ona mindju gladi.
Suzie Q

#740 Re: Demografija

Post by Suzie Q »

Zene penzionerke su vec bake koje radije provode vrijeme sa svojom djecom cuvajuci unucad nego da u nekoj bh zabiti pate radi odvojenosti. nema tu veze ni standard ni obradjivanje zemlje ili sta ste vec spominjali.
na zapadu ako ce raditi muz i zena onda treba biti osigurano mjesto u vrticu, treba imati nekoga ko ce djecu odvoditi i dovoditi iz skole itd... a poznato je da smo mi kao narod izrazito blisko vezani sa svojim roditeljima i familijom. naravno da svi zele ostati na okupu.
i nemojte misliti da npr u Njemackoj ne mogu zivjeti s malom penzijom, Njemacka je socijalna zemlja i pomoci ima za sve. raspitajte se malo kod poznanika koji su otisli vani koliko im trebaju roditelji. znam ih dosta kojima radi cuvanja djece bake iz BiH dolaze na smjene po 3 mjeseca.
seln

#741 Re: Demografija

Post by seln »

Suzie Q wrote:naravno da svi zele ostati na okupu.
:lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#742 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Jest u teoriji. U praksi de ti sto vecu kucu u Bosni i Mercedesa sa svabskim tablama ispred.
dječak sa šibicama

#743 Re: Demografija

Post by dječak sa šibicama »

demagog wrote:
I glasaju, ne sumnjam.
seln

#744 Re: Demografija

Post by seln »

dječak sa šibicama wrote:
demagog wrote:
I glasaju, ne sumnjam.
Npr. iz Hrvatske :wink:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#745 Re: Demografija

Post by Truba »

nek se iseljavaju
rastu plaće konačno :D
i po slavoniji i bosni
neće više dalmoši imati robova
seln

#746 Re: Demografija

Post by seln »

Black swan wrote:nek se iseljavaju
i po slavoniji i bosni
To sto cemo svi skupa otici u finu materinu, jer ce se desiti slom penzionog, zdravstvenog, trzista rada i privrede, nikakav problem?
The BEN10

#747 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

seln wrote:
Black swan wrote:nek se iseljavaju
i po slavoniji i bosni
To sto cemo svi skupa otici u finu materinu, jer ce se desiti slom penzionog, zdravstvenog, trzista rada i privrede, nikakav problem?
Faruk Hadžić je jučer objavio kako raste broj penzionera. Period 2015 - 2017 porast od cca 20 000, a budžetska izdvajanja za 75 miliona veća. Procjene govore da će u narednom periodu biti mnogo veći porast penzionera, što znači da će i budžetska izdvajanja morati biti veća. Otprilike 35-40 miliona na svakih 10 000 penzionera.
Image
hujdur007

#748 Re: Demografija

Post by hujdur007 »

Prema pozdacima Federalnog zavoda za statistiku,
http://fzs.ba/index.php/publikacije/sao ... -registar/
u prvih 6 mjeseci 2018 godine na području Federacije imamo ukupno 8463 živorođenih.
U istom periodu 2017 godine smo imali 8693 živorođenih.
Procentualno je to smanjenje broja živorođenih za 2,6%.
Iako se 2,6% ne čini nešto kao veliki procenat, to znači da, ako se ovaj trend nastavi za 15-tak godina ćemo imati u Federaciji ispod 12 hiljada živorođenih na godišnjem nivou.
A u suštini, može se desiti i brži pad, jer se stanovništvo ubrzano iseljava.
bisao

#749 Re: Demografija

Post by bisao »

Manje je rođenih u prvih 6 mjeseci i u RS. Neminovnost. Samo što će u FBIH (jer je stanovništvo mlađe, a stopa fertiliteta još uvijek veća)za 10 godina procentualno taj pad živorođenih biti znatno veći.
aladin

#750 Re: Demografija

Post by aladin »

dječak sa šibicama wrote:
demagog wrote:
I glasaju, ne sumnjam.
Eto u Bosni izbori zavise od glasova iz inostranstva. I naravno nije da ti ljudi glasaci o kojim pricas vecinom su iz r.s. entiteta. Ali izgleda tebi vise odgovara snsd nego bosnjačka stranka
Post Reply