Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
problemnatravunu

#726 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by problemnatravunu »

VladaFBiH wrote:
muha_sa wrote:kako znam za sebe magle je bilo u SA :-) nekad smo bili po zagadjenju odmah iza Londona--bar se tako pisalo po stampi

ovim ne opravdavam ove uhljupe na vlasti :-)
magla nije problem - problem je SMOG (smoke + fog) i konkretno u Sarajevu PM čestice (PM10 i PM2.5 koje se ne mjere) a koje su povišene isključivo zbog loženja čvrstih goriva (čitaj čumur i ostalo smeće)... i da već jutros je PM10 koji se jedini mjeri nekih 2.5x-3x iznad dozvoljenog a prošle zime PM.2,5 (imam laserski mjerač koji ima preciznost preko 99,7%) bio preko dozvoljenog 20+x cijelo vrijeme...

i da, Sarajevo ima oblik zagađenja koji je najlakše riješiti dok drugi gradovi muku muče s ostalim vrstama zagađenja...
Naravno, problem je u nekontroliranom loženju "čvrstih goriva" (uglja, plastike, gume, laminata) , a evo, živi bili pa vidjeli, za mjesc dva ce doci do pojave temperaturne inverzije i zadržavanja magle i smoga u kotlini, uz naravno , grijanje na maksimumu, i naša prepametna vlada KS će djelovati tako što će narediti smanjivanje temperature grijanja toplana (a koje su najviše na PLIN koji nema veze sa tim zagadjenjem!) i početi koristiti zabrane vožnje automobila sa niskim Euro brojem na prednjoj šajbi (dakle opet neće nista bitno postići!) !
A glasačko tijelo će i dalje nesmetano spaljivati šta stigne u šporetima i pećima!
To je ta naša ekspertna grupa.......

Image
mayab

#727 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mayab »

A predstojeća zima, PREDIZBORNA !!
Najebali smo! :lol: :lol: :lol: :lol:
VladaFBiH

#728 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VladaFBiH »

sahara1428 wrote:Šta kukate, neko će od ovoga i hajrovati :D

http://vogmask.ba/
možeš se ti za*ebavat koliko hoćeš ali ja već neko vrijeme kontam da kupim ovo sebi i djeci (već sam kupio filter za stan)... na žalost ovo je realnost
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#729 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Truba »

prolazim jutros pored lokalne birtije
lik okolo prikuplja grančice i lišće za potpalu :lol:
da ugrije cugere dok ih piće ne počne grijati
sahara1428

#730 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by sahara1428 »

VladaFBiH wrote:

možeš se ti za*ebavat koliko hoćeš ali ja već neko vrijeme kontam da kupim ovo sebi i djeci (već sam kupio filter za stan)... na žalost ovo je realnost
Istu namjeru imam i ja :thumbup:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#731 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by un1ted »

Normala, bosanski saburaj ce da kupi kanistere, balone, hidropake, maske, kurce, palceve. :bih: :bih:
Sodom1

#732 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Sodom1 »

VladaFBiH wrote:

Kako to izgleda? Kako se montira , koliko love
VladaFBiH

#733 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VladaFBiH »

Sodom1 wrote:
VladaFBiH wrote:

Kako to izgleda? Kako se montira , koliko love
ja sam kupio Xiaomi Air Purifier 2 http://www.mi.com/en/air/ koji dođe sa carinom, PDV-om i špedicijom oko 530-550KM (oko 210$ košta sa dostavom ali se šalje DHL-om pa imaš i špediciju), zamjenski filter je oko 80-100KM (zavisno koju verziju kupuješ i da li je trenutno na akciji) i isti traje cca 1 sezonu odnosno ne smije se duže koristiti zbog aktivnog uglja koji se nalazi kao jedan od slojeva u filteru - sam te uređaj obavijesti (imaš aplikaciju za mob s kojom ga kontrolišeš) koliko dana još možeš filter koristiti, koliko PM2.5 čestica je trenutno u stanu i koliko je filtrirao zraka... uređaj je kada radi na max brzini glasan (držim ga uvijek na auto tako da sam ubrzava kada detektuje veće zagađenje) ali kada prečisti zrak smanjuje se brzina tako da je tada prilično tih... uglavnom ako ti treba još neki info slobodno se javi
nema me tamo

#735 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nema me tamo »

fuj i ne nije magla
vješalica

#736 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

trazili dobili
Haris.ba

#737 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Haris.ba »

http://zrak.ekoakcija.org/sarajevo
Sarajevo
Indeks kvaliteta zraka: 201
Vrlo nezdrav
PM10: 258
Upozorenje: Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!
Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!
25.12.2017 - 17h
Ko je bio izvan Sarajeva, malo visočije, vidio je sunce i have se nafatao.

Dođe mi da se preselim na brdo izvan zone magle.
Filter

#738 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Filter »

opet silent hill :roll:
Better Man

#739 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Better Man »

Gore je bilo u 16:00 h kad sam kući s posla, nego ujutro kad sam išao na posao. Maglenke pomažu da ti budeš uočljiviji, ali da ti daju bolju vidljivost, slabo.
Hajlac

#740 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Hajlac »

VladaFBiH wrote:
muha_sa wrote:kako znam za sebe magle je bilo u SA :-) nekad smo bili po zagadjenju odmah iza Londona--bar se tako pisalo po stampi

ovim ne opravdavam ove uhljupe na vlasti :-)
magla nije problem - problem je SMOG (smoke + fog) i konkretno u Sarajevu PM čestice (PM10 i PM2.5 koje se ne mjere) a koje su povišene isključivo zbog loženja čvrstih goriva (čitaj čumur i ostalo smeće)... i da već jutros je PM10 koji se jedini mjeri nekih 2.5x-3x iznad dozvoljenog a prošle zime PM.2,5 (imam laserski mjerač koji ima preciznost preko 99,7%) bio preko dozvoljenog 20+x cijelo vrijeme...
i da, Sarajevo ima oblik zagađenja koji je najlakše riješiti dok drugi gradovi muku muče s ostalim vrstama zagađenja...
Ovo sto Kanton Sarajevo radi je kriminalno prikrivanje smrtonosnog zagadjenja grada!

PM2.5 zagadjenje je neuporedivo opasnije od PM10 i upravo zbog toga Zavod za javno zdravstvo KS i FHMZ mjere PM2.5 u manje "bitnim" i gradovima sa siromasnijim stanovnistvom poput Gorazda, Tuzle, Zivinica i Lukavca a ne mjere za GLAVNI GRAD DRZAVE!!! :evil: :twisted:

http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/AKTUELNI/A-zrak.php
AmirBaa

#741 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by AmirBaa »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... ook+status da li ce ikad iko mrdnuti prstom zbog ovog jako ozbiljnog problema ?
Logovan

#742 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Logovan »

Neće.

Ustvari, možda i hoće, samo što se neće riješiti problem.
nema me tamo

#743 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by nema me tamo »

Opet nas spašava vjetar da ga nije bilo zadnjih 20 do 30 dana bi se gušili konstantno :thumbup:
agnostic_front

#744 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by agnostic_front »

Dovilo se.
Thorgerson

#745 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Thorgerson »

Pa sta je sa ovim?

[url]http://d%20e%20p%20o.ba/clanak/168054/pred-zimski-smog-kanton-sarajevo-izdvaja-500-000-km-za-smanjenje-zagadenja-zraka[/url]

Slusam na radiju neki dan, ovo se spominje i kao raspisan je javni poziv. Mislim jebote kraj oktobra oni ovo predlazu, i u januaru da se raja prijavljuje...al ajd valjda procedure, pa ce mozda na ljeto raditi.

Ali opet, ni ovo mi nije jasno. Koliko shvatam oni ovdje misle na prikljucak, dakle besplatno ce ti dovesti prikljucak...pa mnogi sada imaju prikljucak, ali ne koriste plin. Nije mi bas najjasnija ovo...
Truba

#746 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Truba »

u mojoj zgradi ljudi imali centralno na plin sami sebi razveli prije rata

danas jedni prodali radijatore... drugi griju samo dnevni na struju :D treći lože
mayab

#747 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by mayab »

Kako god bilo, ideja nije loša, ali je polovična, jer sa druge strane ako se ne "oteža" ili istinski reguliše nabava i spaljivanje čvrstog goriva, prije svega uglja svakakvog kvaliteta, to neće imati NIKAKVOG efekta!
Gledaj samo uglja po OLX-u, mahom polulegalno https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+ ... stranica=3
Truba

#748 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Truba »

ljudi vole jednostavno skupljati građu, laminat, kartone, stolariju i spremati se za zimu
bez obzira ako im se omogući jeftin plin ono će, kao romkinja koja se bogato uda opet na prozoru pružati ruku, opet ići skupljati
staro je to većinom i naviklo klošariti

imao sam jednu firmu koja mi je uklanjala neku stolariju i staklo u kuhinji
odvoz otpada na građevinski otpad se naplaćuje

ko još to plaća?... samo istovariš ormar, prozore, parket, laminat pored kante... na izlog takvima

mislim da bi u tom pravcu trebalo ići kažnjavanje...plati odnošenje na otpad...za početak
i zabraniti loženje uglja lupam od 2020. na teritoriju kantona

kasnije nek policija ide i ljudima ispred zgrada i kuća provjerava drva... ako ima išta lakirano ili prerađeno iz upotrebe kazne 500
pa laganini
biće nekad reda

najdulja putovanja započinju i najmanjim korakom
amar1994

#749 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by amar1994 »

Nova sezona lozaČa je pocela , maloprije izasao , odma gusi i ujeda :lol: :run:
klosar pravi

#750 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by klosar pravi »

amar1994 wrote:Nova sezona lozaČa je pocela , maloprije izasao , odma gusi i ujeda :lol: :run:

Ja obožavam zimu i snijeg prije bi da je stalno zima nego da se mijenjaju godišnja..

Al' cim pomislim na gušenje mrak mi na oci pada. :D
Post Reply