Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
lalelii
#726 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
logično,Mujo u Americi,pravi je Amerikanac i govori američki,a nagradno pitanje kako se zove narod koji govori svahili?Za Kanadu nemam pitanja ni o narodu ni o jeziku ni o naciji ni o narodu,kao ni o Vatikanu,ni o Izraelu,ni o Kini ni o.........oppa gangam style.
Hebo ove stare profesore,u šta su oni život sprdili.Osim što zna engleski ko i svaka izbjeglica iz st.Luisa šta taj čovjek još zna,ili se i on prodo za sitne pare ko i drugi,pa sada razvlači pamet svom narodu kako god da se zvao.Dovoljno je da se on izjasni da nije Bošnjak i svi zadovoljni.Samo kad treba uzeti kvotu svi su onda Bošnjaci,nažalost.
Hebo ove stare profesore,u šta su oni život sprdili.Osim što zna engleski ko i svaka izbjeglica iz st.Luisa šta taj čovjek još zna,ili se i on prodo za sitne pare ko i drugi,pa sada razvlači pamet svom narodu kako god da se zvao.Dovoljno je da se on izjasni da nije Bošnjak i svi zadovoljni.Samo kad treba uzeti kvotu svi su onda Bošnjaci,nažalost.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#727 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Doslovno pise u clanu 3. da se "sastoji" iz dva entiteta:lalelii wrote:bato,nije sastavljena iz dva entiteta i BD,pročitaj još jednom možda bolje shvatiš.
3. Sastav
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike
Srpske (u daljem tekstu "entiteti").
Ili u engleskom originalu
3. Composition
Bosnia and Herzegovina shall consist of the two Entities, the Federation of Bosnia and
Herzegovina and the Republika Srpska (hereinafter "the Entities").
- SaraFina
#728 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
lalelii wrote:logično,Mujo u Americi,pravi je Amerikanac i govori američki,a nagradno pitanje kako se zove narod koji govori svahili?Za Kanadu nemam pitanja ni o narodu ni o jeziku ni o naciji ni o narodu,kao ni o Vatikanu,ni o Izraelu,ni o Kini ni o.........oppa gangam style.
Lik uopće nema kredibilitet za iznošenje ovakvih teza a VI 30 stranica napisali
Uzas..
Idem ja otvoriti temu o nuklearnoj fizici
- animals
#729 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Idi..eto i meneSaraFina wrote:lalelii wrote:logično,Mujo u Americi,pravi je Amerikanac i govori američki,a nagradno pitanje kako se zove narod koji govori svahili?Za Kanadu nemam pitanja ni o narodu ni o jeziku ni o naciji ni o narodu,kao ni o Vatikanu,ni o Izraelu,ni o Kini ni o.........oppa gangam style.
Lik uopće nema kredibilitet za iznošenje ovakvih teza a VI 30 stranica napisali
Uzas..
Idem ja otvoriti temu o nuklearnoj fizici
- SaraFina
#730 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Lik ni manje ni više nego lingvista!!!!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#731 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Kakve veze to ima?SaraFina wrote:![]()
Sto ti pises o politici, a psiholog si?
- bach
#732 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Selim Hrvat, lopinaš i ex - direktor Zoi 84.japin_mutapi wrote:ima i hrvat prezimeanimals wrote:Ko kaze da su izmisljeni..imas i danas prezimena Bosnjak u Bosni..japin_mutapi wrote:ako su prije svi bili bošnjaci kako su onda bošnjaci izmišljeni
http://www.avaz.ba/clanak/131028/da-je- ... bilo-bolje
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatin_%28Sarajevo%29
itd
-
lalelii
#733 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
dragi bato ti reče da je sastavljena a sad se sastoji.Ipak je to razlika.Što bi rekli ovi nuklearni fizičari molekul vode se sastoji iz dva atoma vodika i jednog kisika,a nije sastavljen iz dva atoma vodika i jednog kisika.Jebiga,lingvistika je čudo.Jer kad nešto sastaviš znači da je bilo,rastvljeno,logično.
- animals
#734 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
ima i hrvat prezime[/quote]bach wrote:
Ko kaze da su izmisljeni..imas i danas prezimena Bosnjak u Bosni..
Selim Hrvat, lopinaš i ex - direktor Zoi 84.
Sta li je on bio..pitanje za milion eura..
- SaraFina
#735 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
_BataZiv_0809 wrote:Kakve veze to ima?SaraFina wrote:![]()
Sto ti pises o politici, a psiholog si?
Kako nema veze?
Ja pišem o dnevnopolitičkim zbivanjima. A ovaj lik pokušava profesionalno iznijeti neke nakaradne teorije koje veze nemaju sa jezikom.
Razumijem teznju da bosanski jezik poveze sa bosanskom nacijom ali uvrnuti su mu totalno pokušaji sa ovim negiranjem bošnjaštva.
Jer apsolutno nije kompetentan. Nema znanje o povijesti ovih prostora pa demantira sam sebe.
Te mu pojam Bošnjak arhaičan, te para usi a onda odjednom kaze da su svi na ovim prostorima nekad zvali se Bošnjacima
Hoćeš još?
Onda trubi o nekom izvornom bosanskom jeziku koji je eto njegova pokojna majka Hercegovka ( ni manje ni više ) govorila ispravniji od njih djece rodjene u Sarajevu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#736 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
A sta cemo sa originalom "shall consist"?lalelii wrote:dragi bato ti reče da je sastavljena a sad se sastoji.Ipak je to razlika.Što bi rekli ovi nuklearni fizičari molekul vode se sastoji iz dva atoma vodika i jednog kisika,a nije sastavljen iz dva atoma vodika i jednog kisika.Jebiga,lingvistika je čudo.Jer kad nešto sastaviš znači da je bilo,rastvljeno,logično.
Ali treba citati Ustav u njegovom totalitetu. U prvom clanu se kaze da je unutrasnja struktura BiH modifikovana ovim ustavom i da je ona sad sastoji ili je sastavljena od dva entiteta. Bar sam ja tako zakljucio tumacenjem teksta, a trebalo bi da znam nesto o tome jer mi je struka. No mozda grijesim.
- SaraFina
#737 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Bošnjaci su selo u blizini Zupanje i graničnog prijelaza Gunja - Brčko ..bach wrote:Selim Hrvat, lopinaš i ex - direktor Zoi 84.japin_mutapi wrote:ima i hrvat prezimeanimals wrote:
Ko kaze da su izmisljeni..imas i danas prezimena Bosnjak u Bosni..
http://www.avaz.ba/clanak/131028/da-je- ... bilo-bolje
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatin_%28Sarajevo%29
itd
Stanovništvo je pretezno hrvatsko i posjeduju neki mještani i istoimena prezimena te se identificiraju s tim mjestom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#738 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Nije mi sporan tvoj zakljucak, nego nacin do kojeg si do njega dosla.SaraFina wrote:
Kako nema veze?
Ja pišem o dnevnopolitičkim zbivanjima. A ovaj lik pokušava profesionalno iznijeti neke nakaradne teorije koje veze nemaju sa jezikom.
Razumijem teznju da bosanski jezik poveze sa bosanskom nacijom ali uvrnuti su mu totalno pokušaji sa ovim negiranjem bošnjaštva.
Jer apsolutno nije kompetentan. Nema znanje o povijesti ovih prostora pa demantira sam sebe.
Te mu pojam Bošnjak arhaičan, te para usi a onda odjednom kaze da su svi na ovim prostorima nekad zvali se Bošnjacima
Hoćeš još?
Onda trubi o nekom izvornom bosanskom jeziku koji je eto njegova pokojna majka Hercegovka ( ni manje ni više ) govorila ispravniji od njih djece rodjene u Sarajevu
Da frajer prica nesto sto tebi licno odgovara, bio bi car nevidjenih razmjera
- animals
#739 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa to svi znamo._BataZiv_0809 wrote:A sta cemo sa originalom "shall consist"?lalelii wrote:dragi bato ti reče da je sastavljena a sad se sastoji.Ipak je to razlika.Što bi rekli ovi nuklearni fizičari molekul vode se sastoji iz dva atoma vodika i jednog kisika,a nije sastavljen iz dva atoma vodika i jednog kisika.Jebiga,lingvistika je čudo.Jer kad nešto sastaviš znači da je bilo,rastvljeno,logično.
Ali treba citati Ustav u njegovom totalitetu. U prvom clanu se kaze da je unutrasnja struktura BiH modifikovana ovim ustavom i da je ona sad sastoji ili je sastavljena od dva entiteta. Bar sam ja tako zakljucio tumacenjem teksta, a trebalo bi da znam nesto o tome jer mi je struka. No mozda grijesim.
Federacija i Republika Srpska..
potpisali budalasi..
-
lalelii
#740 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
izvini što griješiš
- animals
#741 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
SaraFina wrote:
Bošnjaci su selo u blizini Zupanje i graničnog prijelaza Gunja - Brčko ..
Stanovništvo je pretezno hrvatsko i posjeduju neki mještani i istoimena prezimena te se identificiraju s tim mjestom.
Zanimljivo da je Bosnjak hrvatsko prezime..
-
Kaligula I
#742 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
...slažem se da je toga bilo i sa zapada i sa istoka...no, to je nepotpuna istina...naime, ima i druga strana medalje, a ta je da se za ime 'Bošnjak' nije niko dovoljno zalagao i borio...kamo sreće da se u tome uspjelo, danas bi mi bili Albanija...ovdje se ne šalim, nego ozbiljno mislim...Albanci su se održali na okupu i pored činjenice da su vjerski podijeljeni kao i mi, a to jeste na muslimane, pravoslavce i katolike...prema tome bošnjaštvo je izdano od svih bh religija, a ne samo od pravoslavaca i katolika...moraš priznat da se ni muslimani nisu bog zna kako oznojili i pretrgli u svojoj borbi za ime Bošnjak...prema tome odgovornost za izdaju je na svima...čak i Austrija, ne da je zabranjivala, nego je podsticala stvaranje jedne nacije(bošnjačke) sa tri religije(muslimanske , pravoslavne i katoličke), ali tu povoljnost muslimani nisu skoristili...hizo ramidovic wrote:sa jedne strane ime 'bosnjak' svjesno se zatiralo i osporavalo, i sa istoka i sa zapada, dok se istovremeno sa druge strane vrsila asimilacija bosanskog pravoslavnog i katolickog stanovnistva u redove srba/hrvata, i to sve sa ciljem da se bosna prikaze kao zemlja u kojoj nema nikakvog autohtonog stanovnistva vec samo srbi i hrvati te da se ta zemlja u pogodnom historijskom trenutku podijeli. djelioci bi imali cistu situaciju, domace stanovnistvo bi izrazilo zelju za pripajanjem matici i to bi bilo to...bez ispaljenog metka i kapi prolivene krvi, bosna bi saptom pala
- SaraFina
#743 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
_BataZiv_0809 wrote:Nije mi sporan tvoj zakljucak, nego nacin do kojeg si do njega dosla.SaraFina wrote:
Kako nema veze?
Hoćeš još?
Da frajer prica nesto sto tebi licno odgovara, bio bi car nevidjenih razmjera
Pa zbilja nisam znala tko je ..
I eto malo se posvetila njegovom liku i djelu. U uvodnom postu pokretača teme uopće ne stoji koja je stručnost profesora Ridjanovića u pitanju.
Zato me osobno zanimalo.
I naletih na ovaj tekst o jeziku..
Što se lingvistike tiče u tom domenu ima zasluga. Ali ovo ostalo talašika. Spin
-
VjecitiStudent
#744 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Meni inače nedrag, no mnogima za mnoge stvari itekako relevantni Noam Chomsky je po obrazovanju lingvista.
Chomsky je 1928. godište.
Chomsky je 1928. godište.
Last edited by VjecitiStudent on 06/12/2014 00:01, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#745 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Covjek koji nikad ne mijenja misljenje, voli vise sebe nego istinu. Stoga se stalno treba kriticki preispitivatilalelii wrote:izvini što griješiš
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#746 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ukrao si mi naredni post!VjecitiStudent wrote:Meni inače nedrag, no mnogima za mnoge stvari itekako relevantni Noam Chomsky je po obrazovanju lingvista.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#747 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Joj samo da li je pisao kontra Putina, kako bi ga ti sad forsirala, makar krovopokrivac bio po struciSaraFina wrote:[
Pa zbilja nisam znala tko je ..
I eto malo se posvetila njegovom liku i djelu. U uvodnom postu pokretača teme uopće ne stoji koja je stručnost profesora Ridjanovića u pitanju.
Zato me osobno zanimalo.
I naletih na ovaj tekst o jeziku..
Što se lingvistike tiče u tom domenu ima zasluga. Ali ovo ostalo talašika. Spin
- bach
#748 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
animals wrote:SaraFina wrote:
Bošnjak
Bašar
(070) 236-251
TRG MEĐUNARODNOG PRIJATELJSTVA 10
Sarajevo
Bošnjak
Umija
(033) 656-028
ENVERA ŠEHOVIĆA 27
Sarajevo
Bošnjak
Vladimir
(033) 516-225
DOBROŠEVIĆKA 17
Sarajevo
Bošnjak
Ivica
(033) 467-536
GETEOVA 12
Sarajevo
Bošnjak
Bajram
(033) 645-296
FOJNIČKA 9
Sarajevo
Bošnjak
Blago
(033) 652-510
AVDE SMAJLOVIĆA 1 B
Sarajevo
Bošnjak
Ivan
(033) 516-223
BUTILSKA 3
Sarajevo
Bošnjak
Ruža
(033) 800-277
VITKOVAC 15
Sarajevo
Bošnjak
Dešo
(033) 665-230
URIJAN DEDINA 34
Sarajevo
Bošnjak
Anto
(033) 629-337
FRIDRIHA KACERA 45
Ilidža
Bošnjak
Namira
(033) 212-281
PEHLIVANUŠA 11
Sarajevo
Bošnjak
Augustin
(033) 624-831
UNSKA 29
Ilidža
Bošnjak
Niko
(033) 625-124
KRSTE HEGEDUŠIĆA 76
Ilidža
Bošnjak
Eduard
(033) 649-283
GRADAČAČKA 5/1
Sarajevo
Bošnjak
Luca
(033) 648-551
AZIZE ŠAĆIRBEGOVIĆ 88
Sarajevo
Bošnjak
Vukosava
(033) 647-555
MALTA 21
Sarajevo
Bošnjak
Paško
(033) 542-765
TRG SOLIDARNOSTI 23
Sarajevo
Bošnjak
Zakira
(033) 233-685
MIHRIVODE 41
Sarajevo
Bošnjak
Želimir
(033) 452-283
DOBRINJSKE BOLNICE 6
Sarajevo
Bošnjak
Danica
(033) 460-663
BRIJEŠĆANSKA 28
Ilidža
- SaraFina
#749 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
animals wrote:SaraFina wrote:
Pa jeste i kakve to veze ima?
Daje vam pravo Hrvatima da bastinite povijest srednjevjekovne Bosne?
Znam na što se svodi ova priča
Vi ne zelite da uzmemo Bosanac jer za vas to prestavlja regionalnu odrednicu.
Posavci su recimo Bosanci Hrvati.
A mrska vam je pomisao da budemo i Bošnjaci jer po tim uvrnutim teorijama krademo vam baštinu srednjevjekovne Bosne .. Zar ne?
Musliman je jedini izraz koji VI koristiti za nas.
Bili ateisti ili ne
Last edited by SaraFina on 06/12/2014 00:05, edited 1 time in total.
-
lalelii
#750 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
a ja sam davno pitao hoće li neko partiju šaha,ili bar lopte?