Irak

Post Reply
iKE

#726 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Herr Flick wrote:Nisu to dvije vjere,nego 2 pravca u Islamu,ovi prate Muhameda a.s a ovi Alija i to je to :D :D
Shvatam ja ali ima ljudi koji su toliko zadrti da maltene smatraju da su to dvije vjere .. Ne mogu da vjerujem da tumace drzavno uredjenje kroz vjeru , i da prozivaju drge za nevjernike a da o njima ne znaju nista i to ko ih proziva za nevjernike BOSANCI :shock:
Jel moze neko od ovih ISIS ILI ISIL zagovornika da mi kaze kako to oni ispunjavaju uvjete uopste da budu muslimani ? Ubijanjem takodjer muslimana , sjecenjem glava i posle segacenjem s njima? Jedenjem covjecjeg srca ubijenog vojnika takodjer muslimana ? Raznosenjem bombom medju civilima ? Bombaskim napadima na DZAMIJE ?
alenthekiller

#727 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by alenthekiller »

Challenger__ wrote:
alenthekiller wrote:Otac mi radi u Basri za jednu norvesku firmu. Danas su im blokirali sve messengere tipa viber, skype, whatsapp... Spremaju se da evakuisu sve strance ovih dana... Usput da se upisem na temu :)
:thumbup:

Da li ti je tata pušač? Piše se o zabrani pušenja pa me zanima da li se to odnosi i na strance i kakve su kazne za prekršioce zabrane...

Javljaj šta ima novo.
Aktivni pusac, normalno je sto se cigara tice moze se pusiti. Kaze da je sad tamo bas panika, a i prije toga mi je pokazivao slike, pijaca kao kod nas ulicna, ali je podjeljena na dva dijela velikim zidom, posebno za site i sunite odvojeno. Ne znam sad tacno nisam u vjeri toliko da znam, ali ide da radi u taj dio Iraka gdje ga nisu pustili bez srebrenog maca oko vrata. Ali ipak kad vide bosanski pasos na granici, drago im bude pravo i ne maltretiraju ga kao ove egleze i tako te :)
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#728 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Decerto »

iKE

#729 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Towelie wrote:A tu je i "sitnica" nepriznavanja autenticnosti Kur'ana.
Tko ne priznaje autenticnost Kur"ana ? Pa svaki vjernik koji je procitao Kur"an bilo da cita iz vjerskih ili naucnih razloga bio on vjernik ili ne mogao je procitati ajet i suru u kojoj se govori da je Kur"an nemoguce ispraviti prepraviti i slicno jer ga cuva onaj koji ga je i objavio ?!
bohhe

#730 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

jastuk1 wrote:
iKE wrote:
jastuk1 wrote:
Možda do prije nekih 10 godina. Sad su se već pretvorili u veće individualce od Njemaca.
Ja bio prije 2 godine jedino od tad da su se promjenili. I to na turi pjehobera od ulaza iz turske do Teherana.
Drago bi mi bilo da sam u krivu, ali mnoštvo pokazatelja govore da se Iran civilizacijski jednostavno malte ne potpuno "istrošio." Baš kao Evropa, kao i mi Balkanci. (Što naravno nije nikakva utjeha)
U kojem smislu?
Kako se uopće civilizacijski istroši?
aman_zaman

#731 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by aman_zaman »

iKE wrote:Pola vas napada i proziva Site zbog stvari koje su vam predstavili ljudi kojima je u interesu da ostane zavadja izmedju Sita i Sunita ! Meni nikada pravoslavac , ili katolik ne moze biti preci od muslimana bio on Sit Sunit ili koliko jos sekti ima , naravno ima i u Iranu Sitizmu kao i u Sunizmu odmetnutih plemena sa nekim svojim tumacenjima koja se prije svega suprotstavljaju islamu i svetoj knjizi. Kako mogu biti dvije vjere kad imamo istu svetu knjigu i istog Boga ?!
23.08.1514.

Ista stvar u biti
Ovran

#732 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ovran »

iKE wrote: LAZES !
http://www.wilayat.net/attachments/arti ... s_Iran.pdf
Ti da si musliman znao bi da se Dzamije ne djele na Sitske i Sunitske zato kapak !
The Fasiq Fitna mongers keep on coming with every type of false accusations in order to incite
hatred among the Muslim Ummah. While Allah (swt) says to esquire if any Fasiq brings you a
news. The reality is:
1.There are totally 70000 Mosques in Iran.
2.While 10000 of them are from Ahle-Sunnah Brothers and Sunni Imams lead
their the prayers.
3.This means, for every 500 Sunnies there is one Mosque in Iran, while for 1100
Shias there is only one mosque.

Ja ti kazem da TEHERAN nema sunitsku dzamiju, ne IRAN. Dakle genijalac, Iran nije isto sto i Teheran. A sto se tice dzamija one se dijele na one u kojima se obozava Allah, azze ve dzelle, i na one koje siju fitnu. Danas je vise ovih drugih sigurno. A ti ziv bio procitaj jos koji put tu jednu recenicu koju sam napisao, mozda i shvatis. Iran, Teheran, Teheran, Iran...

A zbog nacina na koji si mi se obratio nema potrebe vise da se obracas. Svako dobro, pazljivije citaj prije nego odgovoris i sve ce da bude uredu.

I jos jednom, Teheran je osloboden sunnitskih dzamija, ko god hoce bujrum nek dokaze da nije istina.
Last edited by Ovran on 13/06/2014 20:58, edited 1 time in total.
Towelie

#733 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Towelie »

iKE wrote:
Tko ne priznaje autenticnost Kur"ana ? Pa svaki vjernik koji je procitao Kur"an bilo da cita iz vjerskih ili naucnih razloga bio on vjernik ili ne mogao je procitati ajet i suru u kojoj se govori da je Kur"an nemoguce ispraviti prepraviti i slicno jer ga cuva onaj koji ga je i objavio ?!
El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi kaže u svojoj knjizi „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ (32): „Prenosi se od davnih rafidijja da ovaj Kur’an koji se nalazi među nama nije Kur’an kojeg je Allah objavio Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, već je izmijenjen, dodato mu je nešto i nešto je oduzeto od njega.“ Kulejni kaže: „Uistinu, Kur’an s kojim je Džibril došao Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, ima sedamnaest hiljada ajeta.“ (Usulul-kafi, 671.) Drugi rafidijski muhaddis, autor djela „Mir’atul-ukul“ osvrćući se na ovo predanje kaže: „Ovo predanje je vjerodostojno i nema sumnje da ovo predanje i druga vjerodostojna predanja jasno ukazuju o manjkavosti Kur’ana i njegovoj izmjeni…“

Šiije rafidijje ne vjeruju u postojeći Kur'an, kur'an koji se nalazi danas pri nama, zbog više razloga a osnovni su što oni, rafidijje, vjeruju da su svi ashabi lažljivci –Allah ih ubio šta govore-, a ashabi su ti koji su nam prenijeli postojeći Kur'an od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i također, kod rafidijja postoje brojna predanja (koja prelaze cifru od dvije hiljade i koja se kod njih smatraju kategoričnim predajama –mutevatirom- u koja nema sumnje) koja govore da je postojeći Kur'an izmijenjen, od njega je oduzeto i njemu je dodato. Rafidijski muhaddis El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi kaže u svojoj knjizi „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ (32): „Ovo je mezheb većine naših muhaddisa od kojih smo naslijedili ove riječi.“ Ovdje ćemo spomenuti ta lažna predanja o izmjeni Kur'ana, svakako iz njihovih izvora, a nakon toga kur'anske ajete koji govore o ništavnosti rafidijskih predanja. Muhammed b. Ja'kub el-Kulejni bilježi u svome djelu „Usulul-kafi“ pod poglavljem „Kur'an nije skupljen u potpunosti, osim od strane imama i oni su ti koji poznaju svo znanje iz Kur'ana“ od Džabira da je rekao: „Čuo sam Ebu Dža'fera da je rekao: 'Nijedan čovjek, osim velikog lažova, neće tvrditi da je sakupljen cijeli Kur'an onakav kakvim ga je objavio Uzvišeni Allah, jer ga nije skupio niti zapamtio onakvim kakvim ga je objavio Allah niko do Alije a zatim imama nakon njega.“ Također, kaže u „Usulul-kafiju“, od Salima b. Selime se prenosi da je rekao: „Jedan čovjek je pred Ebu Abdullahom, alejhis-selam, učio Kur'an a ja sam slušao njegovo učenje. To učenje nije bilo isto kakvim ga uče drugi ljudi. Ebu Abdullah rekao je tom čovjeku: 'Sustegni se od ovakvog učenja i uči Kur'an kao što ga uče i drugi ljudi sve dok se ne pojavi Glasnik, a kada se pojavi onda uči Allahovu knjigu kako treba.' Izvadio je mushaf kojeg je zapisao Alija, alejhis-selam, a zatim rekao: 'Alija, alejhis-selam, iznio je ovaj mushaf pred ljude kada ga je završio, pa im se obratio riječima: Ovo vam je Allahova knjiga koju je objavio Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, skupio sam vam je između dvije korice. Prisutni su mu odgovorili: Mushaf u kojem je skupljen Kur'an nalazi se i kod nas, pa mi nemamo potrebe za tim tvojim. Alija im je uzvratio: Tako mi Allaha, nakon ovoga dana više ga nikada nećete vidjeti! Na meni je bilo samo da vas obavijestim kada završim s njim da biste ga mogli čitati.'“ (670) Također, spominje Kulejni u „Usulul-kafiju“: Od Ahmed b. Muhammeda b. Ebi Nasra prenosi se da je rekao: „Ebul-Hasan, alejhis-selam, dodao mi je mushaf govoreći: 'Ne otvaraj ga!' Međutim, ja sam ga otvorio i čitao suru 'Lem jekunillezine keferu'. U njoj sam našao spomen sedamdeset ljudi iz plemena Kurejš. Spomenuti su po svojim imenima i imenima svojih očeva.'“ (670) Također, Kulejni spominje: Od Ebu Abdullaha, alejhis-selam, prenosi se da je rekao: „Džibril je došao Muhammedu s ovim ajetom: 'O vi kojima je data knjiga, vjerujte u ono što objavljujemo Aliji od jasnog svjetla.'“ (264) El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi kaže u svojoj knjizi „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ (32): „Prenosi se od davnih rafidijja da ovaj Kur'an koji se nalazi među nama nije Kur'an kojeg je Allah objavio Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, već je izmijenjen, dodato mu je nešto i nešto je oduzeto od njega.“ Kulejni kaže: „Uistinu, Kur'an s kojim je Džibril došao Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, ima sedamnaest hiljada ajeta.“ (Usulul-kafi, 671.) Drugi rafidijski muhaddis, autor djela „Mir'atul-ukul“ osvrćući se na ovo predanje kaže: „Ovo predanje je vjerodostojno i nema sumnje da ovo predanje i druga vjerodostojna predanja jasno ukazuju o manjkavosti Kur'ana i njegovoj izmjeni...“ (Mula Muhammed el-Bakir el-Medžlisi, Mir'atul-ukuli šerhul-usuli vel-furu'i, 539.) Na osnovu ovakvih predanja za koja tvrde da su vjerodostojna i jasna, izgradili su i svoje ubjeđenje naspram Allahove Knjige kojoj laž ne može prići ni s jedne strane. Tako autor „Tefsira safija“ kaže: „Što se tiče ubjeđenja naših šejhova po ovome pitanju, jasno se vidi da je Muhammed Ja'kub el-Kulejni bio ubjeđen u izmijenjenost Kur'ana i njegovu manjkavost ...“ (Mula Hasan, Tefsir safi, 14.) Šiitski muhaddis El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi napisao je knjigu čiji sam naziv „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ ukazuje na njegovo ubjeđenje u izmijenjenost Kur'ana. Također, u istoj knjizi na 29. str. spominje pet šiitskih napisanih knjiga koje govore o manjkavosti i izmjeni Kur'ana. Kada su šiije rafidije napisali brojna djela o manjkavosti i izmjeni Kur'ana, tada nam postaje jasno da je ovakvo njihovo vjerovanje u Kur'an jedno od njihovih bitnih vjerskih načela. Ovo što smo prenijeli iz njihovih knjiga, niko od njih samih ne može poreći, jer su to njihova glavna djela, naročito „Usulul-kafi“ od Kulejnija. Time se sklanja veo s njihovih crnih lica i postaje nam jasno njihovo ubjeđenje u Časni Kur'an kojem je laž, manjkavost i izmjena strana a ujedno i nemoguća.
Challenger__

#734 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Jesam li ja nesto fulio ili si ti zamjenio Basru sa Mosulom? Ko je zabranio pusenje u Basri?
Ne mislim na Basru konkretno, nego na zabranu pušenja uopšte (na "ISIL-ovim" teritorijama). Nisam upratio kakve kazne sprovode a otac mu je u Iraku, možda ima info više.
jastuk1

#735 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Hajmo još jednom: SAD 3 godine ruši vladu Bašara el Assada i direktno i indirektno (preko Katara i S. Arabije) naoružava "opoziciju" i frakcije Al-Qaede. U Iraku ih deklarativno osuđuje.

Kako proamerički diskutanti ovo objašnjavaju?
Kao što znaš ja nisam nimalčo pro, al evo, kad već insistiraš i molim te odgovori!

Pa kao face saving exercise na kraju će ispaliti par projektila i to je to. Ovi će biti primorani da stanu i to je to. Nego de ti meni reci odakle el assholy novac? Iran? Rusija? Ko ga finansira?

Isto tako, Iranu bi bolje bilo da dobro razmisli ako će dalje napadati sunitske dijelove - danas su iz zraka gađali džamiju u Tikritu. Šta sad hoće koji k? Da vrate sunitske i kurdske dijelove Iraka? Kreteni su ako misle da će im to biti dozvoljeno i samo će tako sebe izmučiti bezveze, sve ono što US i cionisti hoće.

Iran je trebao da ovog psa Malikija da drži na uzici, sve ove godite. Gdje im je pamet bila?????? Nisu ga držali pod kontrolom i sad im se to sveti. Nemožeš ugnjetavati nekoga i etnički ga čistiti i neočekivati da ti se nikada neće htjeti osvetiti.

Kako je Iran tolko glup, toliko stara, a toliko glupa civilizacija??? Aj što su Arapi glupi, svima su jasne okolnosti, ali koji K je njihov izgovor?????? Arogancija i egoizam, eto koji, budale. Iran non stop igra kako Izrael svira. Dokle će biti tolki konji, tolki aptali, tolki glupani?????
iKE

#736 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Ovran wrote: Ja ti kazem da TEHERAN nema sunitsku dzamiju, ne IRAN. Dakle genijalac, Iran nije isto sto i Teheran. A sto se tice dzamija one se dijele na one u kojima se obozava Allah, azze ve dzelle, i na one koje siju fitnu. Danas je vise ovih drugih sigurno. A ti ziv bio procitaj jos koji put tu jednu recenicu koju sam napisao, mozda i shvatis. Iran, Teheran, Teheran, Iran...

A zbog nacina na koji si mi se obratio nema potrebe vise da se obracas. Svako dobro, pazljivije citaj prije nego odgovoris i sve ce da bude uredu.

I jos jednom, Teheran je osloboden sunnitskih dzamija, ko god hoce bujrum nek dokaze da nije istina.
Ja tebi govorim da nema razlike izmedju Sunitske i Sitske dzamije i dao sam primjer za citav iran ne samo teheran imas i broj dzamija u linku u Iranu i raspored , razlika je jedino u tome sto se gdje su sunniti u dzamije namaz predvodi sunnitski hodza a gdje je vecina siti namaz predvodi sitski vjerski vodja, dalje imas i broj statistiku da na svakih 500 sunita dodje dzamija kojoj namaze predvodi sunitski vodja a na svakih 1100 sita dodje dzamija u kojoj ditski vjerski vodja predvodi namaz .. meni kazes da naucim da citam a ti nisi procitao sta sam ti napisao .
aman_zaman

#737 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by aman_zaman »

iKE wrote:

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457

I ovo je njihovo vjerovanje, preciznije njihove dominantne sekte, dvanestoimamaca.

A ima toga još bruka.
Last edited by aman_zaman on 13/06/2014 21:08, edited 1 time in total.
iKE

#738 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Towelie wrote:
iKE wrote:
El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi kaže u svojoj knjizi „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ (32): „Prenosi se od davnih rafidijja da ovaj Kur’an koji se nalazi među nama nije Kur’an kojeg je Allah objavio Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, već je izmijenjen, dodato mu je nešto i nešto je oduzeto od njega.“ Kulejni kaže: „Uistinu, Kur’an s kojim je Džibril došao Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, ima sedamnaest hiljada ajeta.“ (Usulul-kafi, 671.) Drugi rafidijski muhaddis, autor djela „Mir’atul-ukul“ osvrćući se na ovo predanje kaže: „Ovo predanje je vjerodostojno i nema sumnje da ovo predanje i druga vjerodostojna predanja jasno ukazuju o manjkavosti Kur’ana i njegovoj izmjeni…“

Šiije rafidijje ne vjeruju u postojeći Kur'an, kur'an koji se nalazi danas pri nama, zbog više razloga a osnovni su što oni, rafidijje, vjeruju da su svi ashabi lažljivci –Allah ih ubio šta govore-, a ashabi su ti koji su nam prenijeli postojeći Kur'an od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i također, kod rafidijja postoje brojna predanja (koja prelaze cifru od dvije hiljade i koja se kod njih smatraju kategoričnim predajama –mutevatirom- u koja nema sumnje) koja govore da je postojeći Kur'an izmijenjen, od njega je oduzeto i njemu je dodato. Rafidijski muhaddis El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi kaže u svojoj knjizi „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ (32): „Ovo je mezheb većine naših muhaddisa od kojih smo naslijedili ove riječi.“ Ovdje ćemo spomenuti ta lažna predanja o izmjeni Kur'ana, svakako iz njihovih izvora, a nakon toga kur'anske ajete koji govore o ništavnosti rafidijskih predanja. Muhammed b. Ja'kub el-Kulejni bilježi u svome djelu „Usulul-kafi“ pod poglavljem „Kur'an nije skupljen u potpunosti, osim od strane imama i oni su ti koji poznaju svo znanje iz Kur'ana“ od Džabira da je rekao: „Čuo sam Ebu Dža'fera da je rekao: 'Nijedan čovjek, osim velikog lažova, neće tvrditi da je sakupljen cijeli Kur'an onakav kakvim ga je objavio Uzvišeni Allah, jer ga nije skupio niti zapamtio onakvim kakvim ga je objavio Allah niko do Alije a zatim imama nakon njega.“ Također, kaže u „Usulul-kafiju“, od Salima b. Selime se prenosi da je rekao: „Jedan čovjek je pred Ebu Abdullahom, alejhis-selam, učio Kur'an a ja sam slušao njegovo učenje. To učenje nije bilo isto kakvim ga uče drugi ljudi. Ebu Abdullah rekao je tom čovjeku: 'Sustegni se od ovakvog učenja i uči Kur'an kao što ga uče i drugi ljudi sve dok se ne pojavi Glasnik, a kada se pojavi onda uči Allahovu knjigu kako treba.' Izvadio je mushaf kojeg je zapisao Alija, alejhis-selam, a zatim rekao: 'Alija, alejhis-selam, iznio je ovaj mushaf pred ljude kada ga je završio, pa im se obratio riječima: Ovo vam je Allahova knjiga koju je objavio Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, skupio sam vam je između dvije korice. Prisutni su mu odgovorili: Mushaf u kojem je skupljen Kur'an nalazi se i kod nas, pa mi nemamo potrebe za tim tvojim. Alija im je uzvratio: Tako mi Allaha, nakon ovoga dana više ga nikada nećete vidjeti! Na meni je bilo samo da vas obavijestim kada završim s njim da biste ga mogli čitati.'“ (670) Također, spominje Kulejni u „Usulul-kafiju“: Od Ahmed b. Muhammeda b. Ebi Nasra prenosi se da je rekao: „Ebul-Hasan, alejhis-selam, dodao mi je mushaf govoreći: 'Ne otvaraj ga!' Međutim, ja sam ga otvorio i čitao suru 'Lem jekunillezine keferu'. U njoj sam našao spomen sedamdeset ljudi iz plemena Kurejš. Spomenuti su po svojim imenima i imenima svojih očeva.'“ (670) Također, Kulejni spominje: Od Ebu Abdullaha, alejhis-selam, prenosi se da je rekao: „Džibril je došao Muhammedu s ovim ajetom: 'O vi kojima je data knjiga, vjerujte u ono što objavljujemo Aliji od jasnog svjetla.'“ (264) El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi kaže u svojoj knjizi „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ (32): „Prenosi se od davnih rafidijja da ovaj Kur'an koji se nalazi među nama nije Kur'an kojeg je Allah objavio Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, već je izmijenjen, dodato mu je nešto i nešto je oduzeto od njega.“ Kulejni kaže: „Uistinu, Kur'an s kojim je Džibril došao Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, ima sedamnaest hiljada ajeta.“ (Usulul-kafi, 671.) Drugi rafidijski muhaddis, autor djela „Mir'atul-ukul“ osvrćući se na ovo predanje kaže: „Ovo predanje je vjerodostojno i nema sumnje da ovo predanje i druga vjerodostojna predanja jasno ukazuju o manjkavosti Kur'ana i njegovoj izmjeni...“ (Mula Muhammed el-Bakir el-Medžlisi, Mir'atul-ukuli šerhul-usuli vel-furu'i, 539.) Na osnovu ovakvih predanja za koja tvrde da su vjerodostojna i jasna, izgradili su i svoje ubjeđenje naspram Allahove Knjige kojoj laž ne može prići ni s jedne strane. Tako autor „Tefsira safija“ kaže: „Što se tiče ubjeđenja naših šejhova po ovome pitanju, jasno se vidi da je Muhammed Ja'kub el-Kulejni bio ubjeđen u izmijenjenost Kur'ana i njegovu manjkavost ...“ (Mula Hasan, Tefsir safi, 14.) Šiitski muhaddis El-Husejn b. Muhammed Tekijjun-nuri et-Tabrisi napisao je knjigu čiji sam naziv „Faslul-hitab fi isbati tahrifi kitabi Rabbil-erbab“ ukazuje na njegovo ubjeđenje u izmijenjenost Kur'ana. Također, u istoj knjizi na 29. str. spominje pet šiitskih napisanih knjiga koje govore o manjkavosti i izmjeni Kur'ana. Kada su šiije rafidije napisali brojna djela o manjkavosti i izmjeni Kur'ana, tada nam postaje jasno da je ovakvo njihovo vjerovanje u Kur'an jedno od njihovih bitnih vjerskih načela. Ovo što smo prenijeli iz njihovih knjiga, niko od njih samih ne može poreći, jer su to njihova glavna djela, naročito „Usulul-kafi“ od Kulejnija. Time se sklanja veo s njihovih crnih lica i postaje nam jasno njihovo ubjeđenje u Časni Kur'an kojem je laž, manjkavost i izmjena strana a ujedno i nemoguća.
NE MOZES NA OSNOVU JEDNOG ILI 100 LJUDI SUDITI O JEDNOM NARODU . DALJE U KUR"ANU PISE DA GA DRAGI ALLAH DZ.S. CUVA I JA U TO VJERUJEM A TO DA NEKO TVRDI DA JE MJENJAN SAMIM TIM ZNACI DA JE I NEVJERNIK. DALJE KUR"AN PO KOJEM SE UCI I KLANJA U IRANU JE IDENTICAN KUR"ANU KOJIM se klanja i uci u Turskoj, BiH KSA ili bilo gdje ne vidim smisao da tvrde da je mjenjan i da ga slijede kao istinitog onda ... 8-)
Postoje u sitizmu sekte kojih su se i siti odrekli koje same sebe bicuju ali to su manjine kojih ima u svim religijama pa malopre citam u australiji osnovana crkva spageta i cudovista , jel na osnovu toga treba da sudimo o citavom krscanstvu ?
zvizdan

#739 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by zvizdan »

Opetja033 wrote:
zvizdan wrote:Knjigu je kod nas objavio i dilao Visoki saudijski komitet i istu se diljem svijeta koristi u svrhu propagiranja vehabijskih ideja. I "Protokoli sionskih mudraca" su francusko-ruskog porijekla, pa su itekako korišteni kao propagandno sredstvo nacizma. Knjiga "Zasto su muslimani zaostali" koristi se kao vehabijski propagandni materijal, i to je cinjenica. Gdje sam inace spomenuo autora kao vehabiju? Ni Ibn Tejmije nije bio vehabija, pa se itekako rado pozivaju na njega.

Nego, kad sam se to predstavio kao strucnjak za Bliski istok? Samo vjerujem kako znam prepoznati kvazistrucnjake.
Rekao si "vehabijski pamflet", naravno da se izvodi zakljucak da je autor vehabija. Nije ti ibn Tejmije r.a. dobar primjer jer je njegovo ucenje zapravo temelj vehabijskog. Arslanovo nije. Ali u svakom slucaju- izvini. Bez valjanog razloga sam preostro reagovao. Zivciraju me kvazieksperti- simpatizeri svih strana u sukobu. Izvinjavam se jos jednom. I ovo sto @aman-zaman rekao je takodje vrlo bitno. Vrijedi procitati postavljene linkove.
P.S. Gdje se to, mimo ovog slucaja kod nas, distribuira ta knjiga iz vehabijskih krugova? Vrlo vjerovat
o je neko od nasih genijalaca previdio cinjenicu da je Arslan Druz. Cisto sumnjam da se greska mogla omaci bilo gdje drugo.
Ok, evo ti recimo link knjigu, "Unmaking North and South, Cartographies of The Yemeni Past", John M. Willis. Covjek, naprimjer, kaze:

"Recalling his 1929 piligramage, the Salafi activist Shakib Arslan wrote hopefully of the Arabian Peninsula and its role in the future prosperity..." To sto je covjek rodjenjem Druz ne znaci da kao pan-arabista nije pruzao idejnu podrsku selefijskom pokretu, ali to je duga prica. Uglavnom, prouci malo zivotopis Sakiba Arslana, pa ce ti biti jasnije. Posto nisam ekspert, ne kanim ti drzati predavanja. Inace, izvinjenje uvazeno. No hard feelings

http://books.google.ba/books?id=b9OrAgA ... fi&f=false
Challenger__

#740 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote: Nego de ti meni reci odakle el assholy novac? Iran? Rusija? Ko ga finansira?
Ako misliš na Assada, finansiraju ga Iran, Rusija i Kina. Kada je to počeo da radi i Maliki, intenzivirale su se autobombe po šiitskim četvrtima Bagdada.

______

Iračkoj vladi fali koalicioni kapacitet, integrativni program i ličnost, a to očigledno ne može da bude Maliki, bez obzira na veliki ino-uticaj u pravcu destabilizacije Iraka.
aman_zaman

#741 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by aman_zaman »

Maliki ima veoma opasne protivnike unutar šijjskog korpusa. Postoje dviej frakcije, jedna odana Qomu, druga Najjafu.
Ako pratite simbole šijjskih paramiliciaj u Iraku, jako je lahko prepoznati ko je ko. Jedni imaju Sistanija na zastavama, drugi Khamneija. Sistani nije sljedbenik Wilayat al Faqih ideologije, kao ni Maliki. Štaviše, Maliki je prezirao Perzijance...a ubrzo se našao u poziciji da su mu oni jedini spas. Ko dobiva?
Opetja033

#742 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Selefizam nije uvijek bio (samo) ono sto je danas. Krajem 19. i prvih par decenija 20-tog stoljeca selefizam je imao jaku struju koja nema veze sa selefijama danas
Googlaj imena Rashid Rida, Muhamed Abduhu, sejh Shaltut - bio muftija al Azhara i uveo dzaferijski-sitski mezheb, to je ova najveca sijska skola koja dominira u Iraku i Iranu, kao ravnopravan sunitskim mezhebima pri izucavanju. I on je bio selefija. Pa Jalaluddin Afgani. Sve selefije koje bi danasnje selefije razapeli (bukvalno) zbog progresivnih ideja koje su imali. Radilo se o najprogresivnijem i najliberalnijem tumacenju Islama- pa rekao bih do dana danasnjeg. Nasi Mehmed Handzic i Husejn Djozo su takodje bili pripadnici te skole. Dakle to su dvije potpuno razlicite skole, dva potpuno razlicita pravca istog imena. Selefije na koje ti mislis nemaju previse dodirnih tacaka sa "selefizmom" Arslana. Na kraju krajeva sama cinjenica da je Arslan bio Druz u potpunosti mu onemogucava bilo kakvu vezu sa ovim klasicnim selefizmon.
Pogledaj samo clanke na wikipediji o ovim gore imenima i sve ce ti biti jasno.
aman_zaman

#743 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by aman_zaman »

Opetja033 wrote:Selefizam nije uvijek bio (samo) ono sto je danas. Krajem 19. i prvih par decenija 20-tog stoljeca selefizam je imao jaku struju koja nema veze sa selefijama danas
Googlaj imena Rashid Rida, Muhamed Abduhu, sejh Shaltut - bio muftija al Azhara i uveo dzaferijski-sitski mezheb, to je ova najveca sijska skola koja dominira u Iraku i Iranu, kao ravnopravan sunitskim mezhebima pri izucavanju. I on je bio selefija. Pa Jalaluddin Afgani. Sve selefije koje bi danasnje selefije razapeli (bukvalno) zbog progresivnih ideja koje su imali. Nasi Mehmed Handzic i Husejn Djozo su takodje bili pripadnici te skole. Dakle to su dvije potpuno razlicite skole, dva potpuno razlicita pravca istog imena. Selefije na koje ti mislis nemaju previse dodirnih tacaka sa "selefizmom" Arslana. Na kraju krajeva sama cinjenica da je Arslan bio Druz u potpunosti mu onemogucava bilo kakvu vezu sa ovim klasicnim selefizmon.
Također, ljudi zaboravljaju da je taj pokret imao veliku uticaj i na Senusije, odnosno Omara Muktrara. Tadašnja saudija je finansirala njihovu borbu protiv Italijana, te davala utočište senusijskim vođama.
Uostalom, dosta zanimljivih detalja o nekadašnjoj Saudiji i selefijama ima i u Assadovoj knjizi Put u Mekku.
iKE

#744 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Previse duboko ulazite u raspravu, Islam je tu i ako si musliman imas Kur"an u kojem imas sva potrebna uputstva kako da praktikujes vjeru, JA muslimane nikad ne djelim na ove i one bili siti, suniti ili ko god vec, (odbijam priznati za muslimane one koji se bicuju i one koji sjecu glave braci muslimanima zarad zapadnih ciljeva) .
zvizdan

#745 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by zvizdan »

Opetja033 wrote:Selefizam nije uvijek bio (samo) ono sto je danas. Krajem 19. i prvih par decenija 20-tog stoljeca selefizam je imao jaku struju koja nema veze sa selefijama danas
Googlaj imena Rashid Rida, Muhamed Abduhu, sejh Shaltut - bio muftija al Azhara i uveo dzaferijski-sitski mezheb, to je ova najveca sijska skola koja dominira u Iraku i Iranu, kao ravnopravan sunitskim mezhebima pri izucavanju. I on je bio selefija. Pa Jalaluddin Afgani. Sve selefije koje bi danasnje selefije razapeli (bukvalno) zbog progresivnih ideja koje su imali. Nasi Mehmed Handzic i Husejn Djozo su takodje bili pripadnici te skole. Dakle to su dvije potpuno razlicite skole, dva potpuno razlicita pravca istog imena. Selefije na koje ti mislis nemaju previse dodirnih tacaka sa "selefizmom" Arslana. Na kraju krajeva sama cinjenica da je Arslan bio Druz u potpunosti mu onemogucava bilo kakvu vezu sa ovim klasicnim selefizmon.
Prilicno dobro mi je poznata historija selefijskog pokreta, i uglavnom se slazem s tobom. Ali to ne osporava cinjenicu da recenu knjigu Shakiba Arslana danasnje vehabije (ne same ove domace) rado koriste kao svoju propagandnu literaturu. Jednostavno se radi o tome da je ta struja toliko intelektualno skucena da ni 100 godina kasnije nisu u stanju iznjedriti nesto slicno toj pamfeltskoj knjizici. Koju je, usput budi receno, vrijeme odavno ucinilo irelevantnom. Hajmo sad rahat pogledati tekmu :D
jastuk1

#746 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote: Nego de ti meni reci odakle el assholy novac? Iran? Rusija? Ko ga finansira?
Ako misliš na Assada, finansiraju ga Iran, Rusija i Kina. Kada je to počeo da radi i Maliki, intenzivirale su se autobombe po šiitskim četvrtima Bagdada.

______

Iračkoj vladi fali koalicioni kapacitet, integrativni program i ličnost, a to očigledno ne može da bude Maliki, bez obzira na veliki ino-uticaj u pravcu destabilizacije Iraka.
Izvini, ali zar nisu bili ogromni sukobi, 2006, 7, 8. ugnjetavanja sunita, i praktično se nastavili do danas. Da malo vrate ono što je njih Sadam....

Al jok, dole svi hoće da su gazije i da nekoga gaze. I naravno da će im onda cionisti razvlačiti pamet.

EVO SAD OZBILJNO PITANJE!
Zašto Iran ne promijeni ploču? Zašto se ne pridruži osovini zla, i počne sa drugima da razjeda lihvarski sistem iznutra. Na taj način bi se sistem prije urušio, što nudi mogućnost za uspostavu pravog sistema vrijednosti poslije.

Al jok, toliko stara, a toliko glupa civilizacija, dođe ti da vrištiš od idiotizma. Osim ako Iranom ne vladaju prikriveni cionisti? Njihovu kratkovidnost, naivnost i mazohizam ja drugačije ne mogu objasniti.

I da pojasnim neko je pitao kako su Iranci civilizacijski istrošeni. Pa fino brate dragi, stil života im je sad već isti kao kod nekog Njemca, naročito ovih mlađih generacija. Individualizam, egoizam... Civilizacija u rasulu.
bohhe

#747 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bohhe »

jastuk1 wrote:
Challenger__ wrote:

______

Izvini, ali zar nisu bili ogromni sukobi, 2006, 7, 8. ugnjetavanja sunita, i praktično se nastavili do danas. Da malo vrate ono što je njih Sadam....

Al jok, dole svi hoće da su gazije i da nekoga gaze. I naravno da će im onda cionisti razvlačiti pamet.

EVO SAD OZBILJNO PITANJE!
Zašto Iran ne promijeni ploču? Zašto se ne pridruži osovini zla, i počne sa drugima da razjeda lihvarski sistem iznutra. Na taj način bi se sistem prije urušio, što nudi mogućnost za uspostavu pravog sistema vrijednosti poslije.

Al jok, toliko stara, a toliko glupa civilizacija, dođe ti da vrištiš od idiotizma. Osim ako Iranom ne vladaju prikriveni cionisti? Njihovu kratkovidnost, naivnost i mazohizam ja drugačije ne mogu objasniti.

I da pojasnim neko je pitao kako su Iranci civilizacijski istrošeni. Pa fino brate dragi, stil života im je sad već isti kao kod nekog Njemca, naročito ovih mlađih generacija. Individualizam, egoizam... Civilizacija u rasulu.
Pišeš gluposti!
Ti zajebaješ ili misliš ozbiljno?
iKE

#748 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

jastuk1 wrote: EVO SAD OZBILJNO PITANJE!

Kojoj osovini da se pridruze ?
Iran se bori i dalje protiv zapadnih zlostavljanja Bliskog Istoka kao i protiv Israela ne zaboravi da je Iran jedina Muslimandka zemlja koja nije priznala Israel.
Challenger__

#749 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

aman_zaman wrote:Maliki ima veoma opasne protivnike unutar šijjskog korpusa. Postoje dviej frakcije, jedna odana Qomu, druga Najjafu.
Ako pratite simbole šijjskih paramiliciaj u Iraku, jako je lahko prepoznati ko je ko. Jedni imaju Sistanija na zastavama, drugi Khamneija. Sistani nije sljedbenik Wilayat al Faqih ideologije, kao ni Maliki. Štaviše, Maliki je prezirao Perzijance...a ubrzo se našao u poziciji da su mu oni jedini spas. Ko dobiva?
- Tu je stvar malo dublja, a tiče se jednog tihog rivalstva, skoro pa antagonizma, novijeg datuma, u kome šijje Arapi (Iračani prije svega) imaju osjećaj vjerskog ekskluzivizma u odnosu na sve, pa im počinje pomalo smetati paternalistički odnos Irana. Primjer, zabilježen je i brže bolje negiran ispad jednog imama u Nedžafu (ako se dobro sjećam), a na nacionalnoj osnovi koji je rekao da "krv sejjeda ne teče u Azerima", aludirajući vjerovatno na ajatolaha Hamneija. Ipak to su sporedne stvari, incidenti uzavrele krvi i duha i ne tiču se previše dnevne politike.

Kraj off-topica.
iKE

#750 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Sta se desava sa Bagdadom ?
Post Reply