Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
TDi Power

#726 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

citroen xm wrote:Bravo za tebe. :thumbup:
Vidim, nabrojao si tri auta koja si imao i imaš. Možda ih je bilo još, a za svo ovo vrijeme nisi naučio da se auto treba održavati. :-) Da si rekao da ti se na P307 kvarilo bilo šta, vjerovao bih. Ali udario si na motor koji je ako ne najbolji onda jedan od najboljih u klasi(ne, ne govorim to samo ja). Taj 2.0 HDI 136 KS je za taj na četvorci izmislio motor, kvalitet, kulturu rada i sve ostalo. Ne znam šta da ti kažem sem da ako znaš šta znači održavanje, onda sledeći put povedi nekoga iskusnog sa sobom da ne kupuješ pregaženu ragu. :thumbup:
Što je najgore, kupio ga od ovlaštenog distributera, 2005 godina a kupljen 2008, 64.000 samo bio prešao.
Servisiran u ovlaštenom servisu, al je bilo do simensovi dizni. To im je boljka. A ja mehanićar od 15 godine, ko će ga održavat ako ja neću. Samo se potrefio loš jbg. Imao sam 307 sa 2.0, 90ks. Ovaj me slušao ali nije zadovoljio pa sam ga prodao.
citroen xm

#727 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by citroen xm »

Ne znam ko ga je sjebo i šta mu je radio, ali koga god znam sa tim motorom, a znam ih dosta jer sam u svijetu francuza, niko nema problema.
drndalo

#728 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by drndalo »

Ne znas onu narodnu:"U mehanicara najgora kola"?
TDi Power

#729 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

Što jest jest, moram priznati da je bio dosta brži od golfa 85kw. Al me mućio taj dim, reparirao sam mu injektore, dao sam 700KM za popravak 1god garancije. Pa sam se bojao da se taj problem ne pojavi opet. Prodao sam ga dok je garanciju imao. A p307 je Bog za golfa 4 u udobnosti.

A ovaj p307 od 90ks, kod njega me mućilo to da kada je vani 30-35* temperatura motora stalno raste tj prelazi 90*.
Da ne govorim kad se moram popeti na kupres ili rostovo. Doduše bilo nas je 4 u autu i puno stvari.

Kasnije sam malo istraživao oko njega, znate svi da p307 2.0hdi 90ks motor nema intercoolera. Onda sam shvatio da se zbog toga malo više grijao jer nije imao ohlađenog zraka. A znate da motor voli svjež zrak. Isto me udobnost fascinirala.
MOSALJOZE

#730 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by MOSALJOZE »

Kakvih sve ljudi ovdje ima za ne povjerovat.Ja vozim golf 4,ali sigurno da pezo 307 ili megan ili auto u toj klasi imaju i prednosti ispred golfa,ali i mana.Dok to ne shvatite,uzaludna vam rasprava
TDi Power

#731 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

MOSALJOZE wrote:Kakvih sve ljudi ovdje ima za ne povjerovat.Ja vozim golf 4,ali sigurno da pezo 307 ili megan ili auto u toj klasi imaju i prednosti ispred golfa,ali i mana.Dok to ne shvatite,uzaludna vam rasprava
Ma meni se francuz popeo na vrh glave. Svako bi ga mrzio kada bi mu se desilo ovo ko meni.
Možda prave dobra auta, ali mene niko više ne može ubjediti da uzmem francuza.
Ma njemac je auto, nema nad njemcom. Vozio golfa 4 nikakvi problema nisam imao. Evo Antara već 5 mjeseci kod mene, ni kahnula još nije.
citroen xm

#732 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by citroen xm »

Jedino Njemci na cijelom svijetu prave auta koja se ne kvare i čiju haubu ne moraš otvoriti po 10 godina. Ako se slučajno zeznu pa se pokvare, ona se odmah sama poprave i tjeraj dalje.
DownhillMaster

#733 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by DownhillMaster »

Švabo je švabo ostalo su pokušaji
pink floydd

#734 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by pink floydd »

TDi Power wrote: Ma njemac je auto, nema nad njemcom. Vozio golfa 4 nikakvi problema nisam imao. Evo Antara već 5 mjeseci kod mene, ni kahnula još nije.
Švabe prave dobra auta tu nema nikakve dileme. Ali tvoja antara nije jedno od njih. Ti si je recimo kupio zato što je bila jeftina i lijepa vjerovatno, očuvana. Zašto je jeftina ? Zato što ne valja, čitao sam bar 5 članaka o testovima Antare i ni u jednom nije predstavljena kao dobro auto, Opel je inače poznat po tome (sa izuzetkom možda Insignie i Astre). Motor je dobar, ali mozda za neko auto iz niže klase, za SUV nije baš pohvaljen, tesko se bori sa tom težinom, međuubrzanja su "teška" i preglasan je (nisu moje riječi, nadji par testova i pročitaj). U poređenju sa ostalim autima iz klase Antara debelo zaostaje u svemu. Ti kao mehaničar bi trebao znati da opel truhne i u garaži, brzo gubi na vrijednosti i u globalu je više loše auto nego dobro. Pogotovo u SUV segmentu koji oni još uvijek istražuju. Možda tebi u zadnju karambolku gledaju po Bosni, ali u nekoj razvijenijoj zemlji gdje ljudi voze solidne automobile, za razliku od nas gdje je nijemac tačnije golf bog automobila, rijetko bi gledao auta na retrovizore već kroz šajbu gdje bi postajala male tačke u daljini.

Što se tiče francuza i tu debelo griješiš, ustvari u zabludi si, ne znam kako si sebi umislio da si kompetentan da ocjenjuješ automobile na osnovu tvoje vlasničke historije koja je, blago rečeno, siromašna. Od 2000 pa na ovamo francuzi su napravili još jednu revoluciju, ovaj put u automobilizmu. Njihov HDI motor je uveo nove standarde u ekonomičnosti, performansama i čemu sve ne. Slično ko TDI u 90-tim. Udobnost im je bez premca što je svima poznato. Unutrašnjost možda malo jeftina ali nije fer tražiti luksuz Bentlija za te pare. Zato TDi power rendžeru možda da se i ti malo informišeš i pogledaš na stvari objektivno i prestaneš suditi o nečemu po vlastitom iskustvu, promijenio bi mišljenje i počeo ljudima dijeliti neke korisne savjete.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#735 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by bitanga_sa_otesa »

TDi Power wrote:nema intercoolera. Onda sam shvatio da se zbog toga malo više grijao jer nije imao ohlađenog zraka.
odavno vecu glupost nisam cuo :lol: :lol: :lol: :lol:
TDi Power

#736 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

pink floydd wrote:
TDi Power wrote: Ma njemac je auto, nema nad njemcom. Vozio golfa 4 nikakvi problema nisam imao. Evo Antara već 5 mjeseci kod mene, ni kahnula još nije.
Švabe prave dobra auta tu nema nikakve dileme. Ali tvoja antara nije jedno od njih. Ti si je recimo kupio zato što je bila jeftina i lijepa vjerovatno, očuvana. Zašto je jeftina ? Zato što ne valja, čitao sam bar 5 članaka o testovima Antare i ni u jednom nije predstavljena kao dobro auto, Opel je inače poznat po tome (sa izuzetkom možda Insignie i Astre). Motor je dobar, ali mozda za neko auto iz niže klase, za SUV nije baš pohvaljen, tesko se bori sa tom težinom, međuubrzanja su "teška" i preglasan je (nisu moje riječi, nadji par testova i pročitaj). U poređenju sa ostalim autima iz klase Antara debelo zaostaje u svemu. Ti kao mehaničar bi trebao znati da opel truhne i u garaži, brzo gubi na vrijednosti i u globalu je više loše auto nego dobro. Pogotovo u SUV segmentu koji oni još uvijek istražuju. Možda tebi u zadnju karambolku gledaju po Bosni, ali u nekoj razvijenijoj zemlji gdje ljudi voze solidne automobile, za razliku od nas gdje je nijemac tačnije golf bog automobila, rijetko bi gledao auta na retrovizore već kroz šajbu gdje bi postajala male tačke u daljini.

Što se tiče francuza i tu debelo griješiš, ustvari u zabludi si, ne znam kako si sebi umislio da si kompetentan da ocjenjuješ automobile na osnovu tvoje vlasničke historije koja je, blago rečeno, siromašna. Od 2000 pa na ovamo francuzi su napravili još jednu revoluciju, ovaj put u automobilizmu. Njihov HDI motor je uveo nove standarde u ekonomičnosti, performansama i čemu sve ne. Slično ko TDI u 90-tim. Udobnost im je bez premca što je svima poznato. Unutrašnjost možda malo jeftina ali nije fer tražiti luksuz Bentlija za te pare. Zato TDi power rendžeru možda da se i ti malo informišeš i pogledaš na stvari objektivno i prestaneš suditi o nečemu po vlastitom iskustvu, promijenio bi mišljenje i počeo ljudima dijeliti neke korisne savjete.
E pa pametni ovdje se traži svačije mišljenje i ja sam rekao svoje. Nisi se provozao u Antari pa da daješ tako mišljenje o njoj. A to čula-kazala sebi za pas stavi. A svaki opel iznad 2000 godine nema hrđe na sebi (jedino ako je udarana). A kamoli Antara koja je 2008 godina. I čuj to da se bori sa težinom, joj bože jesi ti načitan čovjek. Pa imam u garaži FREELANDERA td4 motor BMW-ov. 2.0, 82KW a tezak 1.800. Taj motor nosi teret kao ništa, a kamoli u Antara koja je hem lakša za 300 kila, hem jača za 40 konja. I ti se sad našao pametan. I kakva ekonomićnost, francuz pogotovo pežo nikad nije gledao na potrošnju pa ni sad.
TDi Power

#737 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

bitanga_sa_otesa wrote:
TDi Power wrote:nema intercoolera. Onda sam shvatio da se zbog toga malo više grijao jer nije imao ohlađenog zraka.
Hajd ti meni objasni, zašto se motor sporo grije zimi? Znaš li da je temperatura zraka pri izlazu iz intercoolera do 10*.

Jesi li probao kad skinuti crijevo sa usisne grane koje ide sa intercoolera pa stavit ruku na taj zrak?

A kad je vanjska temperatura ispod 10* dugo autu treba da se zagrije, a?
Last edited by TDi Power on 03/05/2014 13:59, edited 1 time in total.
pink floydd

#738 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by pink floydd »

To čula kazala ti bi stavio za pas, a svoje mišljenje kao osoba koja je provozala Antaru ti smatraš kao ispravno. Čula kazala su i pisali ljudi koji su provozali Antaru, ja sam samo iznio svoje mišljenje i znanje koje sam prikupio čitajući te tekstove.

Postoji nešto što se zove vučna sila, tebi očito nepoznato....freelander ima toga mnogo više od Antare bez obzira na konjske snage. Moj traktor ima 80 KS manje nego tvoja Antara, šta misliš ko će više tereta povući ?
TDi Power

#739 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

pink floydd wrote:To čula kazala ti bi stavio za pas, a svoje mišljenje kao osoba koja je provozala Antaru ti smatraš kao ispravno. Čula kazala su i pisali ljudi koji su provozali Antaru, ja sam samo iznio svoje mišljenje i znanje koje sam prikupio čitajući te tekstove.

Postoji nešto što se zove vučna sila, tebi očito nepoznato....freelander ima toga mnogo više od Antare bez obzira na konjske snage. Moj traktor ima 80 KS manje nego tvoja Antara, šta misliš ko će više tereta povući ?
Da, baš mi je nepoznato, ajd objasni mi tu vučnu silu. :?: I hajd mi objasni šta to ima freelander više od Antare ?
Ispade, freelander traktor, a antara malo auto sa samo zadnjom vučom.
Last edited by TDi Power on 03/05/2014 14:03, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#740 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

TDi Power wrote: Hajd ti meni objasni, zašto se motor sporo grije zimi? Znaš li da je temperatura zraka pri izlazu iz intercoolera do 10*.

evo objasnicu ti
motor se sporije grije zimi jer je vanjska temperatura manja -logicno,zima je ,nije ljeto...i sve se sporije grije tad...
intercooler sluzi za hladjenje zraka ,tj smjese koja sagorijeva u motoru.da si slusao u skoli naucio bi da motor ne ide na vruce gorivo (smjesu).kad ima hladnjak ulja onda se motor manje grije 5-8 stepeni ,hladnjak zraka ili intercooler nema veze sa temperaturom u rashladnom sistemu.poderi tu diplomu ili je svezi macko o rep imaces vise koristi od nje...
bitanga_sa_otesa

#741 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

TDi Power wrote: I hajd mi objasni šta to ima freelander više od Antare ?
ima vise Nm
zilla_

#742 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by zilla_ »

Ljudi moji opel je preloše auto, čak i ovim insigniama nisu se uspjeli izvadit... Kod mene gdje radim astra sa nekih 47 000 km na satu, još pod garancijom, otišle dizne, gorivo uvijek sipano na petrolu jer s njima imamo ugovor...

Ljudi radnici koji voze insignie i astre stalno se žale, nisu zadovoljni autima... Prije par dana dolazio nam lik iz tomića dovezao na test bmw serija 1 koji je po parama u rangu insignie i ljudi moji razlika između ta dva auta je drastična... Jebo ti auto koje je najjače u klasi a pobijedi ga auto druge marke koje je najslabije u klasi... Dakle ovi koji su išli na testnu vožnju tog bmw-a odma su kategorično rekli da žele preć na bmw seriju 1 umjesto insignie...

Insignie, astre i te šeme su samo na oko ušminkane a sve ostalo je blago rečeno katastrofa...
pink floydd

#743 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by pink floydd »

TDi Power wrote:
Da, baš mi je nepoznato, ajd objasni mi tu vučnu silu. :?: I hajd mi objasni šta to ima freelander više od Antare ?
Izvini Jeremy Clarksone, nisam te prepoznao.
TDi Power

#744 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

bitanga_sa_otesa wrote:
TDi Power wrote: Hajd ti meni objasni, zašto se motor sporo grije zimi? Znaš li da je temperatura zraka pri izlazu iz intercoolera do 10*.

evo objasnicu ti
motor se sporije grije zimi jer je vanjska temperatura manja -logicno,zima je ,nije ljeto...i sve se sporije grije tad...
intercooler sluzi za hladjenje zraka ,tj smjese koja sagorijeva u motoru.da si slusao u skoli naucio bi da motor ne ide na vruce gorivo (smjesu).kad ima hladnjak ulja onda se motor manje grije 5-8 stepeni ,hladnjak zraka ili intercooler nema veze sa temperaturom u rashladnom sistemu.poderi tu diplomu ili je svezi macko o rep imaces vise koristi od nje...
haha, kakav rashladni sistem, ako motor konstantno vuče topao zrak brže će se i grijat. Ne govorim za hladnjak vode vec za intercooler. I nova auta od 1998-2003-4 koja imaju "di" bospumpe imaju crijevo povrat sa dizni koji ide u dobavu goriva. Znaci topla nafta. A auta koja imaju CR imaju hladnjak goriva, znači ne hladnjak zraka več goriva, koje se nalazi ili ispod auta, ili napred spiralnu cijev kod hladnjaka.
Last edited by TDi Power on 03/05/2014 14:26, edited 1 time in total.
TDi Power

#745 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by TDi Power »

bitanga_sa_otesa wrote:
TDi Power wrote: I hajd mi objasni šta to ima freelander više od Antare ?
ima vise Nm
Ma nemoj, baš sam te tu ćekao, FreeLander ima 260Nm a Antara 320Nm.
Ajd mi sad objasni zašto je Antara slabija od Freelandera?

Ja se slažem sa tim da je Opel loše auto, nije najlošije al je među lošim i ljudi ga kupuju zato što je jeftino.
Al ako motor ima više Nm onda je i jaći.
citroen xm

#746 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by citroen xm »

Ovde je bila čitava tema o Korsi D(zadnji model) koju je već počela opasno da napada korozija.

Tako da o toj priči o Opelu posle 2000. ne bih trošio riječi. Bolji su od Kadeta, ali još to nije to. Ista priča je i za Ford. Fol sad su dobri, a svaki Fokus MK1 već rađen.

U motore neću da ulazim, dizelaši ionako većinom nisu njihovi. Ono što znam je da je Antara očajno loš SUv ako gledaš njegove sposobnosti.
romeomoraprezivjeti

#747 Re: Odg: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by romeomoraprezivjeti »

zilla_ wrote:Ljudi moji opel je preloše auto, čak i ovim insigniama nisu se uspjeli izvadit... Kod mene gdje radim astra sa nekih 47 000 km na satu, još pod garancijom, otišle dizne, gorivo uvijek sipano na petrolu jer s njima imamo ugovor...

Ljudi radnici koji voze insignie i astre stalno se žale, nisu zadovoljni autima... Prije par dana dolazio nam lik iz tomića dovezao na test bmw serija 1 koji je po parama u rangu insignie i ljudi moji razlika između ta dva auta je drastična... Jebo ti auto koje je najjače u klasi a pobijedi ga auto druge marke koje je najslabije u klasi... Dakle ovi koji su išli na testnu vožnju tog bmw-a odma su kategorično rekli da žele preć na bmw seriju 1 umjesto insignie...

Insignie, astre i te šeme su samo na oko ušminkane a sve ostalo je blago rečeno katastrofa...

I sta se desilo kad si se probudio???? Sve ok?;-)

poslano s moga sonija ze
530i

#748 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

Post by 530i »

bitanga_sa_otesa wrote:
ni ja :lol: :lol: :lol:
al vidiš da mu prokliziva na sve 4 vuće, naućio papćina upalit raćunar
bitanga_sa_otesa

#749 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

530i wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
ni ja :lol: :lol: :lol:
al vidiš da mu prokliziva na sve 4 vuće, naućio papćina upalit raćunar
grije zrakom kompresioni prostor :D ,evo ja vec ugradjujem fen na usis da mi grije zrak i da mi se brze grije motor :lol: :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa

#750 Re: Golf 4, pezo 307, Megan ili...? do 8000KM

TDi Power wrote: haha, kakav rashladni sistem, ako motor konstantno vuče topao zrak brže će se i grijat. Ne govorim za hladnjak vode vec za intercooler. I nova auta od 1998-2003-4 koja imaju "di" bospumpe imaju crijevo povrat sa dizni koji ide u dobavu goriva. Znaci topla nafta. A auta koja imaju CR imaju hladnjak goriva, znači ne hladnjak zraka več goriva, koje se nalazi ili ispod auta, ili napred spiralnu cijev kod hladnjaka.
a sta ti govori taj hladnjak goriva??
pa ako nisi znao indikator temerature na km satu ti pokazuje temperaturu rashladne tekucine ,a ne intercoolera...motor se grije od treceg takta a to je ekspanzija ,ali ti vjerovatno ne znas koja 4 takta ima motor ,tako da nemamo sta pricat dalje...
pozdravi uĆiteljicu...
Post Reply