Sufizam
- Towelie
#726 Re: Sufizam
Rekoh ja vec da si saljivdzija. Mada, kad bolje razmislim tako treba biti. Muslimani jedni, muslimani drugi. Mi, tj. oni, cak i tebe stitimo. 
-
prenosnik
- Towelie
#728 Re: Sufizam
Ne znam u koji tabor si me stavio, ali ja uzimam ponesto i od ovih i od onih. Sredinom, sto bi reko Merlin.
- nasa
#729 Re: Sufizam
Je li mislite da je problem ako vas ljudi, drustvo dozivljavaju kao vehabiju ili sufiju ili mistika ili dervisa ili siju itd.?
- Towelie
#730 Re: Sufizam
Zapravo jeste problem. Cim vas kao muslimana svrstavaju u nekakvu skupinu, to je ogranicavajuce i dodeljuju vam osobine average pripadnika te skupine bez i da vas poznaju. Veci problem je sto deoba na skupine vodi samo sukobima, a Allah nas je sve u Kur'anu nazvao muslimanima, a ne sufijama, vehabijama, sijama...ovim ili onim.nasa wrote:Je li mislite da je problem ako vas ljudi, drustvo dozivljavaju kao vehabiju ili sufiju ili mistika ili dervisa ili siju itd.?
- nasa
#731 Re: Sufizam
I ja isto mislim, bas kontam gdje se izgubi pocetno otkrivanje islama, ta pocetna identifikacija sebe s islamom....recimo ako neko drzi da je dervis ili neki sejh ili sl.je li smatra da je to dokaz napretka od pocetnog otkrivanja islama ili to dozivljava samo kao titulu koja objasnjava neku njegovu funkciju tipa reis, hodza i sl.
Ako kaze da je npr.selefija, sta bi zelio s tim da kaze....
Mislim da bi ljudi trebali razmisliti o tome sta misle da jesu, sta zele biti , sta drugi misle da jesu i koliko to ima veze stvarno s islamom ako se vec identifikuju s istim.
Ako kaze da je npr.selefija, sta bi zelio s tim da kaze....
Mislim da bi ljudi trebali razmisliti o tome sta misle da jesu, sta zele biti , sta drugi misle da jesu i koliko to ima veze stvarno s islamom ako se vec identifikuju s istim.
-
prenosnik
- Towelie
#733 Re: Sufizam
Ja sam i uzeo kao podrazumevano da je podela na sekte stvarnost jer je to jednostavno tako. A da je problem, jeste, uostalom i ti si sam u ostatku svog posta naveo razloge zasto.to nije ni problem, ni rjesenje, nego prosto-stvarnost. vjerovatno ce se svaki pripadnik tih skupina prvo nazvati muslimanom i to je lijepo na ravni imenovanja, ali praksa nema veze sa tim. jer, u praksi, u konkretnim situacijama, vidi ste sva vasa razlicitost.
Zapravo, ovakav diverzitet stavova i metodologije razumevanja Islama ne mora nuzno biti los da je vise medjusobne tolerancije i uvazavanja. Posto toga nema, a razlozi su mnogobrojni, i u ovom trenutku nisu tema, mi imamo gorepomenuti problem podele na skupine. Ovaj primer je implikacija tog problema. U nekom idealnijem svetu bi mi i dalje imali razlicita misljenja o ispravnosti ovog hilafeta, s tim sto ne bi isla glava neistomisljenicima kao sto se sada radi. Ucenjaci Kufe i Basre su se cesto razilazili u stavovima, ali ih to nikako nije sprecavalo da jedni druge posmatraju na pravi nacin, kao muslimane pre svega. Ato je ono cega danas nema. Zato i imamo problem koji imamo.da uzmemo primjer nedavnih otmica i silovanja i prodaja jezidskog seksualnog roblja na pijacama po mosulu i rakki. jedni ce se groziti toga i osuditi to kao neljudski i anticivilizacijski i anti-islamski cin. drugi ce reci da to nije islam, jer ne postoji pravi halifa i hilafet, kao "nije to to", ali ostavljaju rezervu (odnosno prilicno izvjesnu pretpostavku) da ce nekad, kad se doceka taj "pravi" hilafet to biti dozvoljeno, jer je muhamedov sunet, jer su ropkinje spomenute i u kur'anu, te je tokom istorijskog trajanja hilafeta to bila muslimanska praksa, praksa islamskih halifa. ovi ce reci "nije to pravi hilafet jos uvijek", ali ce se potajno obliznuti cekajuci nestrpljivo tog "pravog" halifu koji ce njima, tj. muslimanima dati vlast, a u sklopu te vlasti da mogu imati seksualne cafirske robinje, jer ce ih, s obzirom da je vlast muslimanska, biti. treci su isis-ovci koji vjerno preslikavaju istorijski prikaz iz islamskih izvora vremena sedmog vijeka i koji najmanje filozofiraju, nego najjednostavnije doslovno, bez puno teoretisanja i intelektualiziranja prenose u zivot sve zapisano u kur'anu i hadisima.
Sto se tice stava o ispravnosti uspostave ovog nazovi hilafeta, moj stav je jasan i iznosio sam ga vise puta na forumu. Neispravan je, ukratko receno. Ali to sad ne znaci da cu skracivati za glavu bilo koga iz ISISa, ako mi se za to ukaze prilika.
Ovde si se dotakao previse mesela i za odgovor za svaku pojedinacno treba puno vremena, a neces cuti nista sto vec nisi cuo. Sve i da sam ti odgovorio na nacin koji ja smatram ispravnim, to je i dalje moje misljenje samo. Da postavis ista pitanju nekom drugom forumasu, dobio bi drugacije odgovore. To zapravo nije ni vazno, jer ako se ima tolerancije za druge i drugacije, nema smetnje da mislimo razlicito. Bilo bi opasnije da svi isto mislimo, to bi znacilo da ne mislimo dovoljno.ili, pitanje mevluda. dozvoljen ili ne? pitanje posjete kaburovima i turbetima. rusiti ih ili ne? pitanje licnog idztihada. pitanje zikr-halki. ibn arebi vs ibn tejmije. sije-braca muslimani ili zabludjela sekta koja je izasla iz islama ili muslimani koji su malo ili puno zalutali? sirija-ko su "nasi"? sekularisti ili gradacije "mudzahida", od raznih islamskih frontova, preko al nusre, do isis-a, a razlika izmedju tih "mudzahida" je otprilike kao izmedju seseljevih cetnika i arkanove garde. dozvoljenost seksa sa djevojcicom od devet koja koja je dobila menstruaciju. zenidba amidzicnih dozvoljena ili ne?
E ovde gresis. Generalizujes jer ti je tako lakse posto mozes staviti sve ljude u kakav-takav kalup, u ovom slucaju sektu. Jedan (od mnogih) banalan primer, ja sam na stavu da se Allah uzvisio iznad Arsa sto je klasican vehabijski stav, ali takodje zastupam stav da Kur'an ima svoja zahirska i batinska znacenja, sto je sufijski stav. I gde bi mene svrstao? Da li u vehabije ili sufije? Ako medju prve, da li moram nositi kratke nogavice, jer ne nosim? Ako medju druge, da li moram ici u tekiju, jer ne idem? Ako ni tamo, ni ovamo, sta ostaje? Pogodices, musliman.uglavnom, vas pojedinacni stav prema ovim pitanjima vas vrlo lako i precizno odredjuje u pogledu pripadnosti tim razlicitim grupama i frakcijama. mozete vi svi sebe zvati muslimanima i ehli sunet vel dzemat i kako vec ne, ali vase deklarisanje odgovora po ovim pitanjima svakom sa strane govori ko ste. "muslimani" u teoriji, ali u praksi ste ovi ili oni, a zivot je praksa, a ne teorija.
-
prenosnik
- Towelie
#735 Re: Sufizam
Nije problem, ali cu kratko jer bi detaljnije objasnjavanje stavova (iako je potrebno) oduzelo vremena.a bas mi nesto bio merak da sa par rijeci onako od srca das svoj stav, bas "samo" tvoje misljenje, u pogledu svake od tih "mesela".
Smatram ga novotarijom, nisu praktikovali ashabi i prve generacije. Radi se o ibadetu, pa ne moze biti "lijepa novotarija". S druge strane, razumem ljude koji praktikuju, narocito one sa bazicnih poznavanjem vere koji to dozivljavaju kao deo bosnjacke tradicije.ili, pitanje mevluda. dozvoljen ili ne?
Ne rusiti svakako. I sam posecujem kaburove, ali kao opomenu za ahiret koji dolazi. Dovljenje kaburovima ne praktikujem i smatram ga akaidskom devijacijom.pitanje posjete kaburovima i turbetima. rusiti ih ili ne?
Podrzavam oboje.pitanje licnog idztihada. pitanje zikr-halki.
Obojica po malo, ni jedan previse.ibn arebi vs ibn tejmije
Zavisno od stepena i uverenja koja imaju kod sebe, neki su zalutali, neki nisu. Generalno ih smatram muslimanima, osim onih koji negiraju autenticnost Kur'ana.sije-braca muslimani ili zabludjela sekta koja je izasla iz islama ili muslimani koji su malo ili puno zalutali?
Svi osim isisa i Asadove ekipe.sirija-ko su "nasi"? sekularisti ili gradacije "mudzahida", od raznih islamskih frontova, preko al nusre, do isis-a,
Ne, u danasnjem kontekstu vremena. Za ovo bi trebalo detaljnije objasnjenje, ali sam rekao da cu kratko.dozvoljenost seksa sa djevojcicom od devet koja koja je dobila menstruaciju.
Dozvoljena, ali ne i preporucena.zenidba amidzicnih dozvoljena ili ne?
E kad sam se ja potrudio da na sva ova pitanja odgovorim tebi, odgovori i ti meni ziv bio na ista ova pitanja pa da i tebe smestimo u pripadajucu ti frakciju.
- Towelie
#736 Re: Sufizam
Isto tako mozemo reci ni da uzvisenje iznad Arsa nije striktno vehabijska ideologija, ali su oni ti koji je najvise propagiraju. Isto i sa zahirskim i batinskim znacenjima.ovdje pravis logicku gresku pars pro toto. osim toga, stav da kur'an ima zahirska i batinska znacenja nije sufijski, ali je sufijski znacaj, tezina koju pridaju batinskim znacenjima
Zasto bi meni odgovarala lazna dihotomija? Sta time ja dobijam ako se samo izrazavam kao musliman? Naveo sam ti banalan primer da bi uvideo da nije tako lako svrstavati muslimane individue u sekte. Mogao sam rahat staviti nesto siijsko ili mutezilsko umesto sufijskog ili vehabijskog i, puf, nestade dihotomija. Zapravo, nikad je nije ni bilo.ja ne govorim o dihotomiji, mada bi tebi odgovaralo da je tako,
Netacno. Vec sam ti gore objasnio da to nije prosta dihotomija sufije vs vehabije, moze lako biti sufije vs sije vs mutezile vs...ko god.po ovoj tvojoj dihotomiji, muslimani bi bili sljedbenici reisa i islamske zajednice, a sufije i vehabije bi bili kao sekte, ljevica i desnica. medjutim, ako nam odgovoris sa rijecju-dvije na one gore "mesele" sto si ih elegantno zaobisao, lako cemo uvidjeti jesi li ti sljedbenik islamske zajednice ili imas neko vjerovanje na svoju ruku, blisko ljevici ili desnici. a odgovor znamo i ti i ja
sta sam ja tacno negirao oko pozicioniranja? Podseticu te da nije ista pristunost Allahovog znanja i Bica, posto otprilike znam na sta ciljas.dakle, ti prihvatas vehabijski stav u ogledu allahovog uzvisenja iznad arsa, a negiras nevehabijske stavove isto tako zasnovane na kur'anu u kojima se allah jos svukud nekud pozicionira. dio knjige prihvatas, a dio odbacujes. sekta.
Ne mozes me na silu ugurati u nekakvu sektu, ma koliko to zeleo. NIsi ni prvi koji to zeli, fatamorgana otpocetka potencira pricu oko "Sandzackog vehabije" pa nista. Vide ljudi na forumu da od toga nema nista.
Ako gledas samo temelje vere, onda ih ima milionima sa istim verovanjem, ako gledas detaljnu spoznaju unutar nekakvog sistema, onda je svako individua za sebe.osim toga, postoje li dva covjeka koji imaju identicno vjerovanje?
-
Dexx1
#737 Re: Sufizam
Mozda nisam u pravu ali licno mislim da je ovaj prenosnik lik koji je dobio pedalu iz neke od bosanskih tekija i sad ide po forumima i prica protiv vjere 
- Towelie
#738 Re: Sufizam
Ma on je samo malo nesiguran oko sopstvenog mesta pod Suncem. Trazi se jos uvek.Dexx1 wrote:Mozda nisam u pravu ali licno mislim da je ovaj prenosnik lik koji je dobio pedalu iz neke od bosanskih tekija i sad ide po forumima i prica protiv vjere
-
prenosnik
- nemampojma0
#740 Re: Sufizam
Imajuci u vidu naslov teme,zamolio bih vas da ne zachatavate,vec da nekom konstruktivnom diskusijom doprinesete istrazivanju sufizma i otkrivanju onog sto vas zanima.
Frustracije,malicioznost i nezrelost ostavite za svojih kuca.
Frustracije,malicioznost i nezrelost ostavite za svojih kuca.
- nemampojma0
#741 Re: Sufizam
Ebu Turab je rekao: „Pazi na svoje misli, jer dobra pomisao osnov je svakog dobra. Iz dobre pomisli proizađe dobro djelo.“
Neki imućnik upita Ebu Turaba: „Treba li ti nešto od mene?“ , a Ebu Turab mu reče: „A šta bi to meni trebalo od tebe i tebi sličnih? Ta, ja ni od Boga ništa ne ištem."
Neki imućnik upita Ebu Turaba: „Treba li ti nešto od mene?“ , a Ebu Turab mu reče: „A šta bi to meni trebalo od tebe i tebi sličnih? Ta, ja ni od Boga ništa ne ištem."
- nemampojma0
#742 Re: Sufizam
Mensur ibn Ammar držao je predavanje, pa mu neko pruži papirić na kome su bili napisani stihovi:
Onaj što druge zove Bogu,
a sam se u Njega ne uzda,
liječnik je što tuđe bolesti liječi,
a svoju ne može da obuzda
Mensur to pročita, pa reče: „O čovječe, ti zbog sebe radi onako kako ti kažem. Moje znanje i ono što pričam tebi će koristiti, a moji grijesi i mahane neće tebi naštetiti."
Onaj što druge zove Bogu,
a sam se u Njega ne uzda,
liječnik je što tuđe bolesti liječi,
a svoju ne može da obuzda
Mensur to pročita, pa reče: „O čovječe, ti zbog sebe radi onako kako ti kažem. Moje znanje i ono što pričam tebi će koristiti, a moji grijesi i mahane neće tebi naštetiti."
-
prenosnik
- nemampojma0
#744 Re: Sufizam
Vidis kako si ishitren i pokazujes manjak razumijevanja.Bez uvrede.
Ne radi se o odustajanju od dove,vec se radi o netrazenju za SEBE.Sufija nikad ne oponira Bogu Svemocnom.Bog vidi stanje svoga roba i zna stanje njegove duse,trazenje bi bilo pokazatelj nesuglasnosti s Bozjom Voljom i Njegovim Odredjenjem.Jer sufija je taj koji nestaje i utapa se,njegovo jastvo je mrtvo i ne kaze ni "uh" na ono sto ga zadesi,vec to primi kao dar od svoga Gospodara.Ne postoji dobro u kojem nema bar malo zla,niti zlo u kojem nema bar malo dobra.Covjek ceto bjezi od onoga sto ne voli,a mozda je to bas dobro za njega.Sufija dobro-lose posmatra u kontekstu dvaju svjetova.
BTW,da si shvatio kontekst onog teksta,jer covjek je upitan da li zeli nesto licno za sebe i njegov odgovor je isao u tom smjeru,ne bih ti sad ovo objasnjavao.Nego si ti pozurio
Ne radi se o odustajanju od dove,vec se radi o netrazenju za SEBE.Sufija nikad ne oponira Bogu Svemocnom.Bog vidi stanje svoga roba i zna stanje njegove duse,trazenje bi bilo pokazatelj nesuglasnosti s Bozjom Voljom i Njegovim Odredjenjem.Jer sufija je taj koji nestaje i utapa se,njegovo jastvo je mrtvo i ne kaze ni "uh" na ono sto ga zadesi,vec to primi kao dar od svoga Gospodara.Ne postoji dobro u kojem nema bar malo zla,niti zlo u kojem nema bar malo dobra.Covjek ceto bjezi od onoga sto ne voli,a mozda je to bas dobro za njega.Sufija dobro-lose posmatra u kontekstu dvaju svjetova.
BTW,da si shvatio kontekst onog teksta,jer covjek je upitan da li zeli nesto licno za sebe i njegov odgovor je isao u tom smjeru,ne bih ti sad ovo objasnjavao.Nego si ti pozurio
- nemampojma0
#745 Re: Sufizam
Prenosi se da je Ibn Ata imao deset sinova. Pođe jednom s njima na put. Napadoše ih drumski razbojnici i počeše ubijati njegove sinove. Ibn Ata je sve to posmatrao, ništa ne govoreći. Kako bi mu koji sin ginuo, Ibn Ata bi pogledao u nebo i osmjehnuo se. Razbojnici mu poubijaše sve sinove osim jednog. Kad i ovog opkoliše, mladić pogleda oca i reče: „Baš si bezosjećajan otac! Sinovi ti ginu, a ti ćutiš i osmjehuješ se.“ Ibn Ata mu odgovori: „Živote očev, Onome Ko vam ovo čini niko se ne može suprotstaviti. On vidi šta se dešava, pa vas može spasiti ako hoće.“ Kad vođa razbojnika to ču, reče: „O starče, da si prije to rekao, nijednog ti sina ne bih ubio."
- nemampojma0
#746 Re: Sufizam
Ibn Ata rekao je: „Onaj ko dvadeset godina živi razvratno, ali učini nešto u korist svog brata, bolji je od onog ko šezdeset godina čini ibadet tražeći u tom samo korist za sebe."
- nemampojma0
#747 Re: Sufizam
Prenosnik,jel sad malo jasnije oko ovog netrazenja za sebe.Stavljanje sebe u prvi plan je cista sebicnost,egoizam.
-
prenosnik
-
prenosnik
-
prenosnik