Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

Rolo

#726 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Rolo »

Paranoid wrote:
Rolo wrote:Što se tiče OS BiH, nije zgoreg pogledat ustroj i strukturu.

http://www.mod.gov.ba/o_nama/Odbrambena ... /?id=21715

Drugim riječima, sve je napravljeno tako da funkcioniše kao cjelina. Tenk kod jednih, granate kod drugih, a gorivo kod trećih. Niko ne može uradit nešto na svoju ruku a da to drugi ne znaju. Ovo su odbrambene snage i man'te se naučne fantastike.
Naučna fantastika je republika šumska, jer ne pripada niti ovom niti nadolazećim vijekovima, a nešto nevidim njenu pripadnost i ljudskoj civilizaciji..

Republika šumska je druga priča, ja govorim o tome da niko metka ne može opalit a da to svi ne potpišu. A da ne govorim kako su u svakom dijelu BiH vojna sredstva ograničena.
Kad ekonomski ojačamo Federaciju, šumska će se sama od sebe rasut ko čabar.
Great Cornholio

#727 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Great Cornholio »

Paranoid wrote:

Drugim riječima, sve je napravljeno tako da funkcioniše kao cjelina. Tenk kod jednih, granate kod drugih, a gorivo kod trećih. Niko ne može uradit nešto na svoju ruku a da to drugi ne znaju. Ovo su odbrambene snage i man'te se naučne fantastike.
Naučna fantastika je republika šumska, jer ne pripada niti ovom niti nadolazećim vijekovima, a nešto nevidim njenu pripadnost i ljudskoj civilizaciji..
Ako želiš da RS ostane u BiH, ako ne želiš da se odvoji od BiH, to nećeš uspjeti mržnjom i "zveckanjem" oružjem, tim ćeš samo još više mržnju produbiti, još veće podjele izazvati i još više nereda u BiH proizvesti.
Ne budi "vehabija", nema sile koja će te podržati u mržnji.
Hafis

#728 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

StupskaBitanga wrote:a zar mi nismo u nekoj vrsti rata bez oružja?
Ma jesmo. Nego ovdje ovi Montgomeriji i Žukovi razrađuju operativnu strategiju kako s tenkovima bez goriva i granata, a i dugoročne logistike, doduše u potpuno nepouzdanom i mogu reći neprijateljskom okružju, riješiti u par dana jedan višestoljetni ''problem''.
madner

#729 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Krsenje medjunarodnog sporazuma se ne raspravlja pred sudom. :D

Da ponovimo scenario za ove malo sporije, juznije forumase.

1. Dio MZ odluci da bi trebalo presjeci cvor i ukinuti anticivilizacijsku administrativnu jedinicu, te ujedno slomiti sve Srpske snove.
2. Obave se pripreme.
3. Na sjednici parlamenta neki blok se stvori koji za sebe kaze da zbog krsenja mirovnog sporazuma Deytonski Ustav vise ne vazi.
4. Dio MZ prizna tu grupu kao legalnu i legitimnu vladu.
Znam da ti 4. tacka izgleda kao naucna fantastika, no da te podsjetim da je u Libiji grupa sa manje legitimiteta glatko priznata a u Siriji FSA koja koliko znam ne kontrolise ni jedan od 25 najvecih gradova Sirije.

Borjana, koja sjedi u predsjednistvu tuzno predaje pecat i kaze da nece mozda priznati neke odredbe, ali ih fino zamoli da joj jos placaju kiriju.
Great Cornholio

#730 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Hafis wrote:
Ma jesmo. Nego ovdje ovi Montgomeriji i Žukovi razrađuju operativnu strategiju kako s tenkovima bez goriva i granata, a i dugoročne logistike, doduše u potpuno nepouzdanom i mogu reći neprijateljskom okružju, riješiti u par dana jedan višestoljetni ''problem''.
Ma pusti ba @madnera, on se nafuro da je pripadnik nekog nebeskog naroda kojeg će Bog pomoći u želji da zavladaju svijetom. Da on nije Srbin :-? :twisted: :D
madner

#731 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Ko zna. :D
Hafis

#732 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

madner wrote:Krsenje medjunarodnog sporazuma se ne raspravlja pred sudom. :D

Da ponovimo scenario za ove malo sporije, juznije forumase.

1. Dio MZ odluci da bi trebalo presjeci cvor i ukinuti anticivilizacijsku administrativnu jedinicu, te ujedno slomiti sve Srpske snove.
2. Obave se pripreme.
3. Na sjednici parlamenta neki blok se stvori koji za sebe kaze da zbog krsenja mirovnog sporazuma Deytonski Ustav vise ne vazi.
4. Dio MZ prizna tu grupu kao legalnu i legitimnu vladu.
Znam da ti 4. tacka izgleda kao naucna fantastika, no da te podsjetim da je u Libiji grupa sa manje legitimiteta glatko priznata a u Siriji FSA koja koliko znam ne kontrolise ni jedan od 25 najvecih gradova Sirije.

Borjana, koja sjedi u predsjednistvu tuzno predaje pecat i kaze da nece mozda priznati neke odredbe, ali ih fino zamoli da joj jos placaju kiriju.
Jao :lol:
šta veliš: ''Dio'' MZ odluči.....
Malo ovo doradi i pošalji negdje vani za kakvog filmskog scenarija. Ima ovdje i rola što bi se ubile za Stalonea i ekipu :)
Great Cornholio

#733 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

madner wrote:Ko zna. :D
Sumnjiv si ti meni, Dodik ti daje direktive :D
madner

#734 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Ne ide, to je Libijski scenario, minus povod i drzavna struktura.

Nemam autorsko pravo. :D
Great Cornholio

#735 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Znači, ona starija žena koja je sad povjerenik u mojoj mjesnoj zajednici će biti uzrok trećeg svjetskog rata :D
madner

#736 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Kakav sad svjetski rat :roll:

Vi fakat niste pratili ovo Arapsko proljece i sta je postalo normalno?
Great Cornholio

#737 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

madner wrote:Kakav sad svjetski rat :roll:

Vi fakat niste pratili ovo Arapsko proljece i sta je postalo normalno?
Pa kad udare Bošnjaci na Srbe, na stranu Bošnjaka će se staviti Amerika, na strnu srba Rusija, i alahimanet dunjaluče :D
Dozer

#738 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Dozer »

Rolo wrote: Republika šumska je druga priča, ja govorim o tome da niko metka ne može opalit a da to svi ne potpišu. A da ne govorim kako su u svakom dijelu BiH vojna sredstva ograničena.
Kad ekonomski ojačamo Federaciju, šumska će se sama od sebe rasut ko čabar.
:lol: :lol: :lol:
Sorry, ali moram...jos jednom :lol: :lol: :lol:

A ko je potpisao '92? :D
U svakom dijelu BiH jesu ogranicena vojna sredstva, rastrkana su na sve strane da niko nema pristup kompletima, ali ovo su - zvanicna vojna sredstva. Sta je sa nezvanicnim, po hiljadama trapova? :D

Usput, cak i ta rastrkana sredstva se vrlo brzo mogu prikupiti na jedno mjesto, ili se jednostavno mogu razdijeliti kako je to uradjeno '92 u Krteljilma, a cak i ograniceni kompleti na sve strane mogu biti sasvim dovoljni za bar jos 100.000 zrtava ;)
Last edited by Dozer on 17/12/2013 14:25, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#739 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Alfons Kauders »

Great Cornholio wrote:
Hafis wrote:
Ma pusti ba @madnera, on se nafuro da je pripadnik nekog nebeskog naroda kojeg će Bog pomoći u želji da zavladaju svijetom. Da on nije Srbin :-? :twisted: :D
NVZ

ne treba nam niko
madner

#740 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Baci pogled na Siriju. Koja je 40 godina ruski saveznik. Koja ima rusku bazu.

Leti li rakete?

Istinu za volju, sprijecili su direktno uplitanje zapada. No ovdje ne racunamo da je to potrebno. :D
Great Cornholio

#741 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Alfons Kauders wrote:
NVZ

ne treba nam niko
Trebaju nam svi koji nam mogu pomoći da do novog rata ne dođe, a ovi koji "zveckaju" oružjem nisu ti.
Paranoid

#742 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

Great Cornholio wrote:
Paranoid wrote:

Ako želiš da RS ostane u BiH, ako ne želiš da se odvoji od BiH, to nećeš uspjeti mržnjom i "zveckanjem" oružjem, tim ćeš samo još više mržnju produbiti, još veće podjele izazvati i još više nereda u BiH proizvesti.
Ne budi "vehabija", nema sile koja će te podržati u mržnji.
Nije pitanje šta želim, nego šta hoću...a hoću da živim sa ubjedjenjem da se pokolj više nikad neće desiti mojoj familiji, mojoj djeci i njihovim potomcima..
Dozer

#743 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Dozer »

A da bi se to ostvarilo ovdje treba ukinuti ovakvo ustavno oredjenje bazirano na etnickim pricnipima, i napraviti gradjansku drzavu.
Ovako, polako ali sigurno idemo u pravcu nove tarapane.
Last edited by Dozer on 17/12/2013 14:29, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#744 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Paranoid wrote: Nije pitanje šta želim, nego šta hoću...a hoću da živim sa ubjedjenjem da se pokolj više nikad neće desiti mojoj familiji, mojoj djeci i njihovim potomcima..
E pa, onda kreni od popravljanja trenutnog stanja, i ne nazivaj sve one koji žive u RS Šumnjacima, jer to možeš samo uz pomoć njih, i nemoj taj dio BiH, nazivati republikom šumskom, tim sigurno nećeš spriječiti neke eventulane buduće pokolje.
Hafis

#745 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

madner wrote:Baci pogled na Siriju. Koja je 40 godina ruski saveznik. Koja ima rusku bazu.

Leti li rakete?

Istinu za volju, sprijecili su direktno uplitanje zapada. No ovdje ne racunamo da je to potrebno. :D
Uglavnom opcija s tenkovima iz Tuzle je definitivno otpala.
Znači još uvijek je nepobijena moja teorija o puškaranjima između seoskih straža i sistematskom maltretiranju vlastite pozadine. Jer, ruku na srce - akumuliralo se dosta lijepih sredstava u zadnjih desetak godina, i hvala bogu ima se šta i kući s bojišnice odnjeti.
madner

#746 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Hafis wrote:
madner wrote:Baci pogled na Siriju. Koja je 40 godina ruski saveznik. Koja ima rusku bazu.

Leti li rakete?

Znači još uvijek je nepobijena moja teorija o puškaranjima između seoskih straža i sistematskom maltretiranju vlastite pozadine. Jer, ruku na srce - akumuliralo se dosta lijepih sredstava u zadnjih desetak godina, i hvala bogu ima se šta i kući s bojišnice odnjeti.
Zato sto ce oficiri OS BiH odbiti zapovjedi od za Srbe i Hrvate upitnog novog vrha? :lol:
Tako je i Gadafi rekao: nema sanse da ce ovi iz Bengazija poslusati :D
Great Cornholio

#747 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Dozer wrote:A da bi se to ostvarilo ovdje treba ukinuti ovakvo ustavno oredjenje bazirano na etnickim pricnipima, i naprviti gradjansku drzavu.
Ovako, polako ali sigurno idemo u pravcu nove tarapane.
Može se mijenjati Ustav BiH, ali samo ako se dogovore "konstitutivci", a ovi koji bi voljeli da je ova država građanska, a ne podijeljena između tri naroda, se ne pitaju mnogo, tako da bi BiH mogla biti građanska ako bi pripadnici sva tri naroda, između kojih je podijeljena BiH, to htjela, ili ako bi im takav Ustav nametnula MZ ( međunarodna zajednica, ne mjesna zajednica, da ne dođe do zabune, pa da se mjesnim zajednicama pripiše moć koju nemaju, a koju im neki pripisuju :D )
Dozer

#748 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Dozer »

Paaaa....dva su nacina za to.
Jedan je kako si i rekao, da se sveti konstitutivci dogovore, u sta ja cisto sumnjam da ce se ikada desiti jer onda sami sebi sjeku ne granu, nego drvo na kojem sjede.
Drugi nacin je identican onom na koji je promijenjen i Ustav RBiH - silom.
Hafis

#749 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

madner wrote:
Hafis wrote:

Leti li rakete?

Zato sto ce oficiri OS BiH odbiti zapovjedi od za Srbe i Hrvate upitnog novog vrha? :lol:
Aha. Pa tako mi dođi. Ti si još u tom filmu, to jest u scenariju o nekom ''novom vrhu'' kojeg će priznati ''dio'' MZ.
A zamisli ''dio'' MZ prizna onu drugu stranu i kaže: dobro ste ikako ovih dvadesetak godina izdržali s tim multietničarima. Mi vam se divimo. Idite s mirom božijim kud vam je volja :)
madner

#750 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Naravno, moguce je i to.
Nije vjerovatno, no moguce jeste.
Locked