trocadero wrote:
А изгледа да су се средњошколке у Монархији ложиле баш на анархисте и националисте, па овима из Младе Босне ни то није било довољно , него хајмо убити цара на то ће се баш наложити

Potpuno si u pravu trocadero. Upravo tako. Atentati su bili u modi tada medju revolucinarnom omladinom. Da sam zivio u ta doba i ja bih vjerovatno bio u Mladoj Bosni. A da su se koke lozile na mladobosance , bas jesu. Evo ovdje pa procitaj:
Jedan mali detalj iz zivota Gavrila principa objavlje u listu "Vreme" a autor je Muharem Bazdulj
"Jelena Sarajevska
Kalifornijski novinar Dejvid deVos objavio je u "Smitsonian" magazinu u avgustu mjesecu 2000. godine dugi članak pod naslovom "U potrazi za Gavrilom Principom". U interesantnoj rekonstrukciji priče o Sarajevskom atentatu DeVos je razgovarao sa direktorima sarajevskih muzeja, fakultetskim profesorima, ambasadorima te živućim članovima porodice Princip. Od svih izjava njegovih sagovornika, međutim, najzanimljiva je ona devedesetsedmogodišnje starice Ljubice Tute: "Imala sam jedanaest godina kad je Gavrilo ubio nadvojvodu, ali sam poznavala njegovu djevojku Jelenu Milišić. Obje smo predavale u sarajevskoj Prvoj gimnaziji 1946. godine. Jelena i profesor historije umjetnosti Borislav Mihačević bili su mladobosanski revolucionari kao i Gavrilo. Boro je znao zadirkivati Jelenu u vezi noći koju je provela zajedno s Gavrilom u parku kojeg samo rijeka dijeli od mjesta atentata. Gavrilo je očajnički želio voditi ljubav, ali je Jelena rekla – ne. Čak i kad je kazao da će sutra ujutro vjerovatno umrijeti, ona nije popustila. Boro je govorio kako je Gavrilo ujutro 28. juna bio toliko ljut da bi pucao i na samog Boga."
Jelena! Čovjek bi pomislio da je o Sarajevskom atentatu rečeno sve što se može reći, a onda naiđe na ovakav podatak. Pisao sam prije sedam-osam godina u svojoj prvoj knjizi o simbolici činjenice da je atentat počinjen na Vidovdan, svojevrstan balkanski Tišebov, o podudarnosti da se u imenu i prezimenu atentatorovom na čudan način združuju anđeo Božiji i Makijaveli, o utisnutim stopama kraj mosta kao ironiji spram Bonivara – šijonskog sužnja. Nisam tad, međutim, znao za Jelenu. A Jelena priči o početku Prvog svjetskog rata dariva neke potpuno nove slojeve, onako borhesovske. Jer, poput rata trojanskog i Prvi je svjetski rat, započet u Sarajevu, imao svoju Jelenu, Jelenu sarajevsku. I taj je rat imao žensko lice that launch'd a thousand ships, što rek’o Faust Kristofera Marloua."