Uglavnom bilo ih je ca su neki izjasnili kao Vlasi. Zamisli bilo i nekiH Jugoslovena.area51 wrote:Jesu li sad u ustavu Hrvatske narodi ili nacionalne manjine ? Koliko ih je bilo na zadnjem popisu u HR,i jednih i drugih i trećih ?BHCluster wrote:Dalmatinci i Istrani kao narod postoje i prije dolaska Hrvata ako na to ciljas.ioannes wrote:@BHCluster
nisu dalmatinci,Istrani i zagorci narod
Bosanski jezik
- BHCluster
#726 Re: Bosanski jezik
- Opetja033
#727 Re: Bosanski jezik
Ko kaze da se govori jezikom naroda koji ne postoji? Jezik je bosanski, narod je bosnjacki. Od Srednjeg Vijeka pa do danasnjeg dana.area51 wrote:Pa ko to spori pobogu si brate ?BHCluster wrote:Ako govoris o ustavnim kategorijama po Ustavu Bosne i Hercegovine, Bosanski jezik i Bosnjaci su Ustavna kategorija.area51 wrote:sembercima,krajišnicima,bosancima,hercegovcima,drinjacima,romanijcima...
Ja samo pokušavam da ti objasnim da se u BiH govori jezikom naroda a da taj narod ne postoji ( da ne postoji u ustavu BiH).
To je historijska cinjenica koju niko ne moze promjeniti, ponajmanje neofirno zakamuflirani salonci.
- area51
#728 Re: Bosanski jezik
Sva priča o ovome će prestati istog onog momenta kad u ustavu BiH Bosanci kao narod budu dio tog ustava,da li kao konstitutivni da li kao manjina.
- BHCluster
#729 Re: Bosanski jezik
Kako nepostoji kada se taj narod zovu Bosnjaci.area51 wrote:Pa ko to spori pobogu si brate ?BHCluster wrote:Ako govoris o ustavnim kategorijama po Ustavu Bosne i Hercegovine, Bosanski jezik i Bosnjaci su Ustavna kategorija.area51 wrote:sembercima,krajišnicima,bosancima,hercegovcima,drinjacima,romanijcima...
Ja samo pokušavam da ti objasnim da se u BiH govori jezikom naroda a da taj narod ne postoji ( da ne postoji u ustavu BiH).
-
chill001
#730 Re: Bosanski jezik
Bosnjaci ne postoje?area51 wrote:Pa ko to spori pobogu si brate ?BHCluster wrote:Ako govoris o ustavnim kategorijama po Ustavu Bosne i Hercegovine, Bosanski jezik i Bosnjaci su Ustavna kategorija.area51 wrote:sembercima,krajišnicima,bosancima,hercegovcima,drinjacima,romanijcima...
Sto se pravis glup?
-
chill001
#731 Re: Bosanski jezik
A sta si ti Srbin ili Hrvat?area51 wrote:Sva priča o ovome će prestati istog onog momenta kad u ustavu BiH Bosanci kao narod budu dio tog ustava,da li kao konstitutivni da li kao manjina.
Ovaj "black" trol je priznao da je Hrvat, a on isto ko ti zabrinut za "Bosance".
- area51
#732 Re: Bosanski jezik
@opetja033
Je li postoji Bosanski narod u ustavu države u kojoj živiš ili u ustavu bilo koje druge države na svijetu ?
Je li postoji Bosanski narod u ustavu države u kojoj živiš ili u ustavu bilo koje druge države na svijetu ?
- area51
#733 Re: Bosanski jezik
Ne kontaš o čemu raspravljamochill001 wrote:A sta si ti Srbin ili Hrvat?area51 wrote:Sva priča o ovome će prestati istog onog momenta kad u ustavu BiH Bosanci kao narod budu dio tog ustava,da li kao konstitutivni da li kao manjina.
Ovaj "black" trol je priznao da je Hrvat, a on isto ko ti zabrinut za "Bosance".
- BHCluster
#734 Re: Bosanski jezik
Sta pise u Ustavu Bosne i Hercegovine po ovome pitanju?area51 wrote:@opetja033
- Opetja033
#735 Re: Bosanski jezik
Gluposti. Nijedan historijski dokument ne naziva narod ove drzave tzv. "bosancima". Nikada. Navedi jedan?area51 wrote:Sva priča o ovome će prestati istog onog momenta kad u ustavu BiH Bosanci kao narod budu dio tog ustava,da li kao konstitutivni da li kao manjina.
Od nastanka ove zemlje njen narod je nazivan Bosnjanima. Nakon toga slijedi modifikacija tog naziva i ustaljen je termin Bosnjak (15 stoljece, za vrijeme kralja Tvrtka II Kotromanica).
Iz 15 stoljeca je takodje i prvo poznato poimanje bosanskog jezika. Ne postoje niti tzv "bosanci", niti "bosnjacki" jezik.
Postoje samo Bosnjaci i bosanski jezik. To je historijski fakat. Svako ko tvrdi drugacije je slobodan da iznese kontraargumente iz historije nase zemlje.
Kao sto sam rekao i jutros: uglavnom neznalice po pitanju historije Bosne i Bosnjaka danas forsiraju to "bosanstvo".
- Opetja033
#736 Re: Bosanski jezik
Naravno da ne postoji. Jer nikada nije postojao niti ce ikada postojati. To je isto kao da ja za Sumadijce kazem da su narod.area51 wrote:@opetja033
- Havatar
#737 Re: Bosanski jezik
Opetja033
Ko kaze da se govori jezikom naroda koji ne postoji? Jezik je bosanski, narod je bosnjacki. Od Srednjeg Vijeka pa do danasnjeg dana.
To je historijska cinjenica koju niko ne moze promjeniti, ponajmanje neofirno zakamuflirani salonci.
- ioannes
#738 Re: Bosanski jezik
@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
to bi nekako logicnije bilo
kazes "kako ne postoji kada se taj narod zovu Bosnjaci"
znaci time izjednacavas pojmove jezik Bosanski i narod Bosnjacki....ok u redu
a u popisu se pravi razlika izmedu bosanaca i bosnjaka kao i u ustavu
znaci Bosanjaci inzistiraju da im se jezik zove Bosanski kao i sto Bosanci na tome inzistiraju
a dva razlicita naroda
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
znaci Bosanjaci inzistiraju da im se jezik zove Bosanski kao i sto Bosanci na tome inzistiraju
a dva razlicita naroda
-
chill001
#739 Re: Bosanski jezik
Da medju Srbima ima kompleksasa koliko kod nas i u Srbiji bi se mozda stvorili nekakvi Srbijanci koji bi tvrdili da je njihov jezik isto srpski.ioannes wrote:@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
a dva razlicita naroda
- area51
#740 Re: Bosanski jezik
Slažem se,e kako onda najmnogobrojniji narod u ovoj državi može svoj jezik zvati po narodu koji po tebi nikad nije postojao niti će postojati ?Opetja033 wrote:Naravno da ne postoji. Jer nikada nije postojao niti ce ikada postojati. To je isto kao da ja za Sumadijce kazem da su narod.area51 wrote:@opetja033
Navedi mi još jedan takav primjer na kugli zemaljskoj
- BHCluster
#741 Re: Bosanski jezik
Po cemu su razliciti?ioannes wrote:@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
a dva razlicita naroda
- Opetja033
#742 Re: Bosanski jezik
Ko je vama kriv sto se neizjasnjavati kao Bosnjaci. Necemo se mi Bosnjaci prilagodjavati nekom fiktivnom i izmisljenom wanabee narodu.ioannes wrote:@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
a dva razlicita naroda
Ponavljam:
Dakle jos od prvog poimanja bosanskog jezika, taj se jezik odnosio na jezik Bosnjaka. Niko nikada nije spominjao nikakve fantomske i nepostojece tzv "bosance". I sada se par bivsih jugoslovena sjetilo da formiraju neki novi narod i oni bi da Bosnjake ubjedjuju kako njihov jezik nije bosanski. Ma u skokovima.Od nastanka ove zemlje njen narod je nazivan Bosnjanima. Nakon toga slijedi modifikacija tog naziva i ustaljen je termin Bosnjak (15 stoljece, za vrijeme kralja Tvrtka II Kotromanica).
Iz 15 stoljeca je takodje i prvo poznato poimanje bosanskog jezika. Ne postoje niti tzv "bosanci", niti "bosnjacki" jezik.
Postoje samo Bosnjaci i bosanski jezik. To je historijski fakat. Svako ko tvrdi drugacije je slobodan da iznese kontraargumente iz historije nase zemlje.
Kao sto sam rekao i jutros: uglavnom neznalice po pitanju historije Bosne i Bosnjaka danas forsiraju to "bosanstvo".
Nacija/narod/etnija: Bosnjak
Jezik: bosanski
Od Srednjeg vijeka pa do danas. Ko ste uopce vi da bi se mi, kao najveci narod u BiH, vama prilagodjavali? Vama koji niste ni priznata nacionalna manjina a kamoli sta vise? Vama koji uopce ne postojite u ustavu ove drzave?
-
chill001
#743 Re: Bosanski jezik
area51 wrote:Slažem se,e kako onda najmnogobrojniji narod u ovoj državi može svoj jezik zvati po narodu koji po tebi nikad nije postojao niti će postojati ?Opetja033 wrote:Naravno da ne postoji. Jer nikada nije postojao niti ce ikada postojati. To je isto kao da ja za Sumadijce kazem da su narod.area51 wrote:@opetja033
Nas jezik kao i nase ime vodi porijeklo od imena Bosne... sto si navalio da pravis budalu fasisticku od sebe na ovoj temi?
- Havatar
#744 Re: Bosanski jezik
ioannes wrote:@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
a dva razlicita naroda
Opetja033 wrote:
Gluposti. Nijedan historijski dokument ne naziva narod ove drzave tzv. "bosancima". Nikada. Navedi jedan?
Od nastanka ove zemlje njen narod je nazivan Bosnjanima. Nakon toga slijedi modifikacija tog naziva i ustaljen je termin Bosnjak (15 stoljece, za vrijeme kralja Tvrtka II Kotromanica).
- ioannes
#745 Re: Bosanski jezik
pa neznam ni ja.....ustav pravi razlikuBHCluster wrote:Po cemu su razliciti?ioannes wrote:@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
a dva razlicita naroda
gospodin Tokic isto.
- Opetja033
#746 Re: Bosanski jezik
Odgovorio sam ti vec na to pitanje:area51 wrote:Slažem se,e kako onda najmnogobrojniji narod u ovoj državi može svoj jezik zvati po narodu koji po tebi nikad nije postojao niti će postojati ?Opetja033 wrote:Naravno da ne postoji. Jer nikada nije postojao niti ce ikada postojati. To je isto kao da ja za Sumadijce kazem da su narod.area51 wrote:@opetja033
Jezik nije dobio ime po tzv "bosanskom" narodu i postavljas stvari pogresno od samog pocetka. Bosanski jezik je jezik Bosnjaka. Od prvog poznatog spominjanja bosanskog jezika i Bosnjaka pa do dana danasnjeg. Dakle najmanje od 15. stoljeca a vjerovatno i ranije.
Dalje, pod tim nazivom (bosanski jezik) je priznat od strane svih vodecih lingvistickih institucija na svijetu. I te lingvisticke institucije su mu dodjelile zaseban kod pod tim imenom.
Lingvisticari i historicari govore jedno.
Salonci i par prezimjelih jugoslovena nesto drugo. Sta mislis kome da se vjeruje?
- Havatar
#747 Re: Bosanski jezik
Objasnjeno ti je i odgovoreno dosad desetputa ali ti i dalje nastavljas sa negiranjem Bosanskog jezika i prisvajanjem njega kao srpskog. Ti misis mi smo neki Djokovic koji lize stale pa da mozes da nam prodas te takve fore.area51 wrote:Slažem se,e kako onda najmnogobrojniji narod u ovoj državi može svoj jezik zvati po narodu koji po tebi nikad nije postojao niti će postojati ?Opetja033 wrote:Naravno da ne postoji. Jer nikada nije postojao niti ce ikada postojati. To je isto kao da ja za Sumadijce kazem da su narod.area51 wrote:@opetja033
- area51
#748 Re: Bosanski jezik
Znači nema više takvih primjera na svijetu
Ok
Ok
- bdzs
#749 Re: Bosanski jezik
Problem je što su Bošnjani, Bošnjaci i Bosanci historijski gledano jedan narod, što mnogima neodgovara (nealudiram samo na Srbe i Hrvate već najviše na Bošnjake koji sebe isključivo identifikuju sa islamom) i popisno pitanje je napravljeno radi pravljenja razdora.ioannes wrote:@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
a dva razlicita naroda
Last edited by bdzs on 25/09/2013 13:47, edited 1 time in total.
- Paranoid
#750 Re: Bosanski jezik
Pa kad ne znaš...čitaj i uči "ikre"ioannes wrote:pa neznam ni ja.....ustav pravi razlikuBHCluster wrote:Po cemu su razliciti?ioannes wrote:@BHCluster
Bosnjak-Bosnjacki
Bosanac-Bosanski
a dva razlicita naroda
gospodin Tokic isto.
Da kojim slučajem muslimani nisu vratili svoj vijekovni naziv ti bi danas pisao ovako:
Bosanac-Bosanski jezik
Musliman -Muslimanski jezik..
To samo govori o tebi i tvom slabom razumijevanju....