Nesporazum u Briselu!

Post Reply
Canton

#726 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Canton »

JoseMujica wrote:to nije cinjenica nego hercegovački konstruirana laz

u BiH ne postoji etnički sistem glasanja tako da je nemoguće egzaktno utvrditi ko za koga glasa po etničkom kljucu
De jure si upravu, de facto nisi
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#727 Re: Izdaja u Briselu!

Post by JoseMujica »

ukidanjem etničke odrednice ukidas i relevantnost izjašnjavanja...

ps

ovo jesu pravne stvari i bez de jure dse facto ne postoji...nije pravo 'pozdravi i zelje' radio Ilijasa da svak drlja kako hoće, a na sta se očigledno naviklo u partijskoj državi, cija tradicija nikako da umre
Last edited by JoseMujica on 28/03/2013 13:22, edited 1 time in total.
Canton

#728 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Canton »

veljaca wrote:
Interesantno najvise se bune oni koji nisu bili aktivni ucesnici ovoga ....

Volio bih sa tvojim starim licno porazgovarati o svemu ovome .... I ja sam razocaran stanjem u Drzavi BiH trenutno i krivim SDA za to, ali treba neke stvari u svezi Deytona gledati, ne NAVIJACKI, nego realnoscu toga trenutka ...

I da me pogresno ne shvatis - ja se zalazem za Drzavu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih Bosnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, na cijem ce svakom njenom pedlju prava svih biti ista, a ne kao sto je sada, i pogotovo ako bude glas jedne osobe vrijedio kao 5 glasova drugih osoba - to nije demokratija ... pa makar nas u to uvjeravali ovi iz Brisela ....

:bih:
Pojasni, molim te
veljaca

#729 Re: Izdaja u Briselu!

Post by veljaca »

Canton wrote:
veljaca wrote:
Interesantno najvise se bune oni koji nisu bili aktivni ucesnici ovoga ....

Volio bih sa tvojim starim licno porazgovarati o svemu ovome .... I ja sam razocaran stanjem u Drzavi BiH trenutno i krivim SDA za to, ali treba neke stvari u svezi Deytona gledati, ne NAVIJACKI, nego realnoscu toga trenutka ...

I da me pogresno ne shvatis - ja se zalazem za Drzavu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih Bosnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, na cijem ce svakom njenom pedlju prava svih biti ista, a ne kao sto je sada, i pogotovo ako bude glas jedne osobe vrijedio kao 5 glasova drugih osoba - to nije demokratija ... pa makar nas u to uvjeravali ovi iz Brisela ....

:bih:
Pojasni, molim te
Ocekujes od mene da objasnim - a ni oni koji su bili u Briselu ne mogu da to objasne ... :D

Ja sam ovo napisao na osnovu tumacenja nekih ... i osudjujem ( i uvijek cu osudjivati ) princip da osoba X vrijedi u glasackom smislu 5 puta kao osoba Y ... jer to nije demokratija ...
madner

#730 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Problem je sto je to i trenutno slucaj.
Canton

#731 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Canton »

veljaca wrote:
Ocekujes od mene da objasnim - a ni oni koji su bili u Briselu ne mogu da to objasne ... :D

Ja sam ovo napisao na osnovu tumacenja nekih ... i osudjujem ( i uvijek cu osudjivati ) princip da osoba X vrijedi u glasackom smislu 5 puta kao osoba Y ... jer to nije demokratija ...
Aha... znači famozna švicarska nije demokratska država jer svaki kanton bez obzira na broj stanovnika bira po dva delegata?Ili SAD isto tako?
madner

#732 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Ne zato je Svicarska konfederacija a SAD federacija.
sredoje

#733 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

JoseMujica wrote:to nije cinjenica nego hercegovački konstruirana laz
Hercegovački konstruirana laž?

Ako postoji "hercegovački konstruirana laž" da li postoji i "bosanski konstruirana laž"?

u BiH ne postoji etnički sistem glasanja
BiH je jedna od rijetkih zemalja koje imaju 3 čovjeka u predsjedništvu - ako "ne postoji etnički sistem glasanja" ZAŠTO SU TROJICA TAMO? Slučajno? Eto tako...? 2 za Bošnjake i 1 za Srbe? Zašto ne uštediti novac, vrijeme i ko zna šta sve ne i izabrati jednostavno jednog kao i ostale zemlje?
tako da je nemoguće egzaktno utvrditi ko za koga glasa po etničkom kljucu
Pa hajmo stvarno egzaktno utvrditi za koga su glasali Bošnjaci a za koga Hrvati tako da uvedemo (može i privremeno samo dok se ne utvrdi za koga koji narod glasa) elektorski sistem?

Utvrdilo bi se ono što znamo i ti i ja a vjerojatno i svi ovdje...
Canton

#734 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Canton »

madner wrote:Ne zato je Svicarska konfederacija a SAD federacija.
A šta je Federacija BiH?
sredoje

#735 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

veljaca wrote: Ja sam ovo napisao na osnovu tumacenja nekih ... i osudjujem ( i uvijek cu osudjivati ) princip da osoba X vrijedi u glasackom smislu 5 puta kao osoba Y ... jer to nije demokratija ...

Elektorski sistem ti je i danas pristuan u SAD-u - a to je prva i vodeca demokracija u svijetu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#736 Re: Izdaja u Briselu!

Post by JoseMujica »

Švica je konfederacija kantona, pa je normala da kantoni budu jednaki na višem nivou...za Pederaciju nije do kraja jasno da li se radi o federaciji kantona ili dva naroda...procitaj Ustav par puta pa probaj to rastumačiti...meni nije bilo jasno :?

ps

ne sredoje nego postoji Ustav i zakoni koji su HDZ-u bili divni dok nije došao Željko i sjebao im monopol...staviše te iste ustave i zakone skrojio je HDZ

i isto ce sutra biti s ovim elektorima, ako im neko provali sistem monopola
madner

#737 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Canton wrote:
madner wrote:Ne zato je Svicarska konfederacija a SAD federacija.
A šta je Federacija BiH?
Admistrativna jedinica BiH.
Mister Yes

#738 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

JoseMujica wrote: i isto ce sutra biti s ovim elektorima, ako im neko provali sistem monopola
Ako je ovako kako se prezentira po medijima onda se sistem može provaliti odmah na sljedećim izborima. Ali preduslov je da se Bošnjaci bukvalno dogovore u kojem će kantonu za koga da glasaju. Može se desiti i slučajno ali to je već mala vjerovatnoća jer na dosadašnjim izborima nije bilo neke velike razlike u tome kako glasaju Bošnjaci po kantonima.

Dakle da bi se ovaj sistem provalio Bošnjaci bi morali praktično da se dogovore: U SK, TK, GK i PK glasamo za kandidata x a u ZDK, USK, SBK i HNK glasamo za kandidata Y. Ali ako se HDZ-ovi toga plaše onda to već graniči sa paranojom.
sredoje

#739 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

JoseMujica wrote: ne sredoje nego postoji Ustav i zakoni koji su HDZ-u bili divni dok nije došao Željko i sjebao im monopol...staviše te iste ustave i zakone skrojio je HDZ

Sasvim je nebitno tko je i kako donio zakon u odnosu na činjenicu da je jedan narod delegitimiran i oduzeto mu sudjelovanje u jednom dijelu vlasti.

Sasvim je legitimno da se narod i njegovi predstavnici bore legitimnim sredstvima za unaprijedjivanje izbornog procesa uključujući zakone pa makar oni bili ti koji su doprinijeli sadašnjem zakonu.

Mijenjaju se i doradjuju razni zakoni u svim zemljama, zašto bi BiH bila iznimka?
Mister Yes

#740 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

sredoje wrote: Sasvim je nebitno tko je i kako donio zakon u odnosu na činjenicu da je jedan narod delegitimiran i oduzeto mu sudjelovanje u jednom dijelu vlasti.

Sasvim je legitimno da se narod i njegovi predstavnici bore legitimnim sredstvima za unaprijedjivanje izbornog procesa uključujući zakone pa makar oni bili ti koji su doprinijeli sadašnjem zakonu.

Mijenjaju se i doradjuju razni zakoni u svim zemljama, zašto bi BiH bila iznimka?
Neka se mijenjaju. Ali mora li uvijek baš na štetu najbrojnijeg naroda koji je usput žrtva genocida?
sredoje

#741 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

Mister Yes wrote:
sredoje wrote: Sasvim je nebitno tko je i kako donio zakon u odnosu na činjenicu da je jedan narod delegitimiran i oduzeto mu sudjelovanje u jednom dijelu vlasti.

Neka se mijenjaju. Ali mora li uvijek baš na štetu najbrojnijeg naroda koji je usput žrtva genocida?

A koja je šteta za najbrojniji narod?
Mister Yes

#742 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Mister Yes »

sredoje wrote:
Umjesto 2 ubuduće će birati 1 člana predsjedništva?

Barem 60% stanovnika ove zemlje je probosanski orjentisano. Oni su do sada birali 66% predsjedništva a ubuduće će birati 33% članova predsjedništva dok će 40% separatistički orjentisanih građana birati 66% članova predsjedništva umjesto kao do sada 33%.
DiplomataSaSela

#743 Re: Izdaja u Briselu!

Post by DiplomataSaSela »

sredoje wrote:
veljaca wrote: Ja sam ovo napisao na osnovu tumacenja nekih ... i osudjujem ( i uvijek cu osudjivati ) princip da osoba X vrijedi u glasackom smislu 5 puta kao osoba Y ... jer to nije demokratija ...

Elektorski sistem ti je i danas pristuan u SAD-u - a to je prva i vodeca demokracija u svijetu.
E nek si nam reko...nismo znali...al trebas dodat i to da svaka drzava ima razliciti broj elektora u zavisnosti broja stanovnika...kod nas bi bilo drugacije pa ne mozes porediti to...
madner

#744 Re: Izdaja u Briselu!

Post by madner »

Zavisi za koji dom.
sredoje

#745 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

Mister Yes wrote:
sredoje wrote:
Umjesto 2 ubuduće će birati 1 člana predsjedništva?

Barem 60% stanovnika ove zemlje je probosanski orjentisano. Oni su do sada birali 66% predsjedništva a ubuduće će birati 33% članova predsjedništva dok će 40% separatistički orjentisanih građana birati 66% članova predsjedništva umjesto kao do sada 33%.

Svijet i BiH se ne mogu dijeliti na lojalne i nelojalne stanovnike. Zamisli kad bi tako donosili zakone u Njemačkoj, Nizozemskoj i to opravdavali time da nešto ne može proči jer bi se time podstaklo "nelojalne snage".

Pored toga, mišljenje medj. zajednice je do izbora Komšića bilo uvijek u smislu podrške za bošnjačke stavove a od izbora Komšića se to mišljenje promijenilo.

A sve to skupa za jedno ceremonijalno mjesto na kojem se u biti i ne odlučuje puno.

Šta je bolje - prepuštam vama da odlučite. Ponekad i kad izgubiš dobiješ. (I obrnuto, naravno).
Last edited by sredoje on 28/03/2013 15:08, edited 1 time in total.
sredoje

#746 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

DiplomataSaSela wrote:
sredoje wrote:

E nek si nam reko...nismo znali...al trebas dodat i to da svaka drzava ima razliciti broj elektora u zavisnosti broja stanovnika...kod nas bi bilo drugacije pa ne mozes porediti to...
Slažem se da je SAD veća ali taj primjer se itekako može istaknuti kad se kaže da je elektorski sistem - nedemokratski.
seln

#747 Re: Izdaja u Briselu!

Post by seln »

sredoje wrote:
Pored toga, mišljenje medj. zajednice je do izbora Komšića bilo uvijek u smislu podrške za bošnjačke stavove a od izbora Komšića se to mišljenje promijenilo.
Ljubi ga majka, kako se on brine za nas...
Ista ta medj. zajednica se cesala po mudima dok su nas komsije i susjedi klali...ali, eto, otkako smo birali Zeljka, bas nas nesto i ne vole.
%tacno*

#748 Re: Izdaja u Briselu!

Post by %tacno* »

sredoje wrote:
JoseMujica wrote: ne sredoje nego postoji Ustav i zakoni koji su HDZ-u bili divni dok nije došao Željko i sjebao im monopol...staviše te iste ustave i zakone skrojio je HDZ

Sasvim je nebitno tko je i kako donio zakon u odnosu na činjenicu da je jedan narod delegitimiran i oduzeto mu sudjelovanje u jednom dijelu vlasti.

na koji narod ovdje mislis???
sredoje

#749 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

seln wrote:
sredoje wrote:
Ljubi ga majka, kako se on brine za nas...
Ista ta medj. zajednica se cesala po mudima dok su nas komsije i susjedi klali...ali, eto, otkako smo birali Zeljka, bas nas nesto i ne vole.
imas ti pravo... samo ostro sa secesionistima 8-)
sredoje

#750 Re: Izdaja u Briselu!

Post by sredoje »

%tacno* wrote:
sredoje wrote:

na koji narod ovdje mislis???
ni na jedan...

pozdrav!
Post Reply