Nedjeljom u dva

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
GG_1231

#726 Re: Nedjeljom u dva

Post by GG_1231 »

dječak sa šibicama wrote: 08/06/2023 02:13 Cesi su kao i ostatak istocne Europe, civilizacijska gospoda, koju je komunizam unazadio tih godina.

Cim su se rijesili ideologije, procvjetali su, uostalom dovoljno je pogledati gdje su dogurali Cesi, Balticki narodi, Poljaci, Madjari za ovih 30 goidina, a gdje smo se mi srozali.
Možda im je u tom "procvatu" trunčicu pomoglo i to što im separatisti kojima je opis posla osigurati nefunkcionalost, blokade razvoja te na kraju i raspad države raspad ne upravljaju sa 70% teritorija uz pomoć zapada, možda zato što nisu okruženi s lijeve i desne strane fašistički nastrojenim i ratobornim narodima i politikama (nećemo ih imenovati da se neko ne uvrijedi) koji 100injak godina pokušavaju da ih zbrisu s lica zemlje, a malo možda ima i toga da im infrastruktura, privreda i ekonomija nisu uništavani 4 godine ratom.
dr_Evil

#727 Re: Nedjeljom u dva

Post by dr_Evil »

breuer wrote: 07/06/2023 14:45
a ko u današnjem svijetu određuje šta je to kvalitet?
Ja ne
DaysleepeR

#728 Re: Nedjeljom u dva

Post by DaysleepeR »

GG_1231 wrote: 08/06/2023 03:00
dječak sa šibicama wrote: 08/06/2023 02:13 Cesi su kao i ostatak istocne Europe, civilizacijska gospoda, koju je komunizam unazadio tih godina.

Cim su se rijesili ideologije, procvjetali su, uostalom dovoljno je pogledati gdje su dogurali Cesi, Balticki narodi, Poljaci, Madjari za ovih 30 goidina, a gdje smo se mi srozali.
Možda im je u tom "procvatu" trunčicu pomoglo i to što im separatisti kojima je opis posla osigurati nefunkcionalost, blokade razvoja te na kraju i raspad države raspad ne upravljaju sa 70% teritorija uz pomoć zapada, možda zato što nisu okruženi s lijeve i desne strane fašistički nastrojenim i ratobornim narodima i politikama (nećemo ih imenovati da se neko ne uvrijedi) koji 100injak godina pokušavaju da ih zbrisu s lica zemlje, a malo možda ima i toga da im infrastruktura, privreda i ekonomija nisu uništavani 4 godine ratom.
Istočna Evropa je žestoko profitirala sa 4 godine zaustavljene ekonomije na prostorima bivše Jugoslavije.
DaysleepeR

#729 Re: Nedjeljom u dva

Post by DaysleepeR »

Inače, još jedan narativ koji Nele gura a na koji mi pristajemo je da nakon 6 aprila 1992 godine rokenrola u ovom gradu više nema.

Kao da se nije desio ni Rock Under The Siege, kao da nismo dobili Sikter, Protest, Adija Lukovca, kao da nismo dobili Dubiozu Kolektiv, Letu Štuke, Skroz.

Pa Dubioza je kvalitetnije, sa većim ukusom i nesrazmjerno većim mudima jebala mater establishmentu na cijelom prostoru ex yu nego je to Pušenje ikad uradilo, bili kamenovani na Exitu nakon pominjanja Srebrenice, a i dalje dođu hladno tamo i uzmu pare. NIgdje im vrata nisu zatvorena, dođu kod Neleta u novi komšiluk pa uzmu pare.

Rekao bi Nele, ja sam to radio suptilno, kao Čejeni odlaze, haveru Ne lomite mi bagrenje je daleko kvalitetnija pjesma na istu temu (ako je to zaista tema). Ili recimo, ko je suptilnije šuknuo klošarskom establišmentu koji vlada od Štuka sa Minimalizmom?

Uz sav mit, i popularnost iz tog perioda, predratno Zabranjeno Pušenje je bilo jako, jako, jako loš bend uživo.

Samo nemojte da padamo na mitove i legende.

Ovaj grad zaista nije proizveo novu Jabuku, Plavi Orkestar, Harija Mata Harija, Merlina, i to smatram najvećim uspjehom ovoga grada.

Samo treba rušiti mitove lika koji veze nema o bilo čema šta se ovdje dešava, samo fura svoj narativ koji ljude ni ne zanima.
Nele ga koristi da se vadi kako nije četnik.
Bloo
Globalna šefica

#730 Re: Nedjeljom u dva

Post by Bloo »

Pa sad.
Ironija?
n+1

#731 Re: Nedjeljom u dva

Post by n+1 »

belfy wrote: 08/06/2023 00:40
n+1 wrote: 07/06/2023 12:42

Veći dio knjige zahvata period do rata. I to je čisti panegirik gradu kao kulturnom El Doradu. Onda, naravno, ide rat i dvije profulane hipoteze: ona o protjeranim Srbima, i izborima kao preludiju za rat.

Ali te dvije hipoteze nipošto ne bi trebalo poistovjetiti sa knjigom.
da ne kvotam sve gdje te ne razumijem samo cu pitati. odakle, tebi, tek tako, odjednom dodje da ga peres?
Obrati malo pažnju. Isto sam pisao i prije 10 godina.
kakavdanakneiskustvu

#732 Re: Nedjeljom u dva

Post by kakavdanakneiskustvu »

sikstinajn wrote: 07/06/2023 21:41
laik1981 wrote: 07/06/2023 13:58
Nadrealisti, Pusenje i Nele su bili znacajan dio odgojnog procesa maldim narastajima u jednom dobrom vremenskom periodu. Bar u Sarajevu u kojem sam ja zivio. Imitirali se njihovi skecevi, usvajao zargon, kao djeca se furali na njih. Jako veliki uticaj su imali, a Neleta smo gledali kao protagonistu. Ko kaze da nisu bili simboli grada u jednom vremenskom periodu taj je vjerovatno imao problem sa zanrom.
Nenad Janković a.k.a. dr. Karajlić, još uvijek, i dan danas, priča pitarskim naglaskom iz 80-tih.
ako pogledamo, tj. poslušamo jednu drugu pobjegulju, Tarika Filipovića, npr. koji se trudi da priča hrvacki tečnije i od samoga Krleže, meni lično je Karajlić manje odvratan.
Neleta ne mrzim, otišao je kod svojih, tamo gdje misli da pripada, u stvari ne da misli da pripada, nego on je tamo gdje i pripada.

u ovom intervju u NU2 mi je posebno zapela za uho njegova izjava da je postojao projekat da se Sarajevo napravi centrom muzičke (sa naglaskom na r'n'r) scene u bivšoj državi.

čak je i alternativni jugoslovenski muzičar Toni Montana pjevao o tome u jednoj svojoj pjesmi gdje kaže:

''stari me rek'o poslat u Sarajvo
čuo je da tamo klinci vole rokenro''.
Filipović radi na HRT ,neće valjda pričati onako kako se u Zenici priča
n+1

#733 Re: Nedjeljom u dva

Post by n+1 »

Koliko smo mi smiješni, najbolje pokazuje i ovaj mit da su Česi bili sirotinja, a mi gospoda. Zapravo, ne postoji nijedan trenutak u 20. stoljeću u kojem Čehoslovačka nije imala veći GDP per capita od Jugoslavije. I to ono - by a long shot.

Image
Mate_Miso_Kovac

#734 Re: Nedjeljom u dva

Post by Mate_Miso_Kovac »

Česi su 1000 godina bili fundamentalni dio SRC-a, srednjeeuropski narod 1/1 koji je zaglavio 50 godina u mraku totalitarnog rezima. Njima je povratak bio prirodna stvar :D Mi smo, s druge strane, vazda bili šupak univerzuma. Van efektivnog dosega europe, renesanse, prosvjetiteljstva; provincija dekadentnog feudalnog carstva koje je krenulo trunuti i propadati sredinom 17. stoljeca... Neuporedivo :D :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#735 Re: Nedjeljom u dva

Post by _BataZiv_0809 »

mirota wrote: 06/06/2023 07:36

je li patka ili je Tifa presao da zivi u BG i da je dobio kucu na Senjaku ili Dedinju ?
Ko to dijeli kuce na Savskom vencu u 2023. da se i ja prijavim?
DaysleepeR

#736 Re: Nedjeljom u dva

Post by DaysleepeR »

Samo kažeš da ne znaš ko je puco i odma kuću dobiješ.
zomri

#737 Re: Nedjeljom u dva

Post by zomri »

Pogledao sam ponovo onaj intervju sa Zukicem u Pressingu. Nema sta, Amir se duplo bolje pripremio za intervju od Stankovica. Vidi se da je i Nele bio emotivniji, a kod Stankovica dosta hladniji sa reciklazom ranije izrecenih stavova.

Ono sto me sokiralo je odgovor na pitanje gledalaca kakav bi skec snimao 2015.sa predvidjanjima za 2025. Kaze sacekaj da vidimo ovo u Ukrajini kad se zakuha za jedno 5-6 godina :run:
n+1

#738 Re: Nedjeljom u dva

Post by n+1 »

zomri wrote: 08/06/2023 10:51 Pogledao sam ponovo onaj intervju sa Zukicem u Pressingu. Nema sta, Amir se duplo bolje pripremio za intervju od Stankovica. Vidi se da je i Nele bio emotivniji, a kod Stankovica dosta hladniji sa reciklazom ranije izrecenih stavova.

Ono sto me sokiralo je odgovor na pitanje gledalaca kakav bi skec snimao 2015.sa predvidjanjima za 2025. Kaze sacekaj da vidimo ovo u Ukrajini kad se zakuha za jedno 5-6 godina :run:
Stanković nije bio nepripremljen, vjerujem da intimno smatra da je hajka na Neleta tupava, te joj se nije želio pridružiti. Zukić je razgovarao manje-više onako kako bi prosječan lik sa čaršije s Neletom pričao. Dakle, neprofesionalno. :D

Sjećam se kada je taj intervju bio aktuelan da je opći sud na forumu bio kako je Zukić katastrofalan. Pogledam taj intervju svakih nekoliko godina, i još uvijek imam taj dojam.

I da, posljednji put kada sam gledao, i mene je sjebalo predviđanje za Ukrajinu. :D
John Cleese

#739 Re: Nedjeljom u dva

Post by John Cleese »

_BataZiv_0809 wrote: 08/06/2023 09:50

je li patka ili je Tifa presao da zivi u BG i da je dobio kucu na Senjaku ili Dedinju ?
Nema vise, sve su razdijelili - mozes dobiti samo gajbu u Beogradu na vodi :D

https://i.imgur.com/kJAebgm.jpg
Blixen

#740 Re: Nedjeljom u dva

Post by Blixen »

_BataZiv_0809 wrote: 08/06/2023 09:50

Brega mu je dao jednu kucu na Senjaku da je koristi
rekao je to kod Senada u emisiji
John Cleese

#741 Re: Nedjeljom u dva

Post by John Cleese »

Mate_Miso_Kovac wrote: 08/06/2023 09:33 Česi su 1000 godina bili fundamentalni dio SRC-a, srednjeeuropski narod 1/1 koji je zaglavio 50 godina u mraku totalitarnog rezima. Njima je povratak bio prirodna stvar :D Mi smo, s druge strane, vazda bili šupak univerzuma. Van efektivnog dosega europe, renesanse, prosvjetiteljstva; provincija dekadentnog feudalnog carstva koje je krenulo trunuti i propadati sredinom 17. stoljeca... Neuporedivo :D :D
:lol: Ispravka (citat iz filma Bure baruta) - hemoroid na supku univerzuma :D
dr_Evil

#742 Re: Nedjeljom u dva

Post by dr_Evil »

n+1 wrote: 08/06/2023 10:56

I da, posljednji put kada sam gledao, i mene je sjebalo predviđanje za Ukrajinu. :D
Nema vas sta sjebati nego zaboravljate. Te 2014-15 smo svi cekali neki veci rat ili okupaciju, pa se stanje smirilo i svi smo zaboravili. Nije trebalo biti genije i u mjesecima nakon okupacije Krima ocekivati nesto.
team87

#743 Re: Nedjeljom u dva

Post by team87 »

naci ce se neko da i Tifu popljuje jer je otisao u BG da zaradi koju kintu i to jer su ga nasi levatili gdje su stigli, i to ne zivi tamo nego je opet uglavnom u Sarajevu

sta je sve prosao u Sarajevu, a opet je tu za svoj grad, bio i ostao, istinski Sarajlija
n+1

#744 Re: Nedjeljom u dva

Post by n+1 »

dr_Evil wrote: 08/06/2023 11:11
n+1 wrote: 08/06/2023 10:56

Nema vas sta sjebati nego zaboravljate. Te 2014-15 smo svi cekali neki veci rat ili okupaciju, pa se stanje smirilo i svi smo zaboravili. Nije trebalo biti genije i u mjesecima nakon okupacije Krima ocekivati nesto.
Da, ali intervju je bio 2015., a on je davao predviđanje za 2025.
dr_Evil

#745 Re: Nedjeljom u dva

Post by dr_Evil »

n+1 wrote: 08/06/2023 11:12

Da, ali intervju je bio 2015., a on je davao predviđanje za 2025.
To je samo zdrav razum. Zdrav razum nalaze da ce kod nas opet biti rat, htjeli mi to sebi priznati ili ne. A taj rat ce se desiti cim Amerika okrene ledja ili nas pusti niz vodu. Jer te 2015-e je Ukrajina bila u zamrznutom konfilktu i sa lokalnim ratovima. Bosna i Kosovo su u zamrznutom konfliktu, samo za razliku od Ukra mi se ne spremamo za najgore.

Nele je jako inteligentna osoba, to mu niko ne moze osporiti. Kao takav, i jos dodatno prezivio raspad sistema lako moze tumaciti neke dogadjaje. Recimo mjesec pred napad Rusije Senad Pecanin u Kijevu kaze ovdje samo sto nije zapucalo jer svi misle da nece i previse su opusteni. Nije prorok, samo je reflektirao Sarajevo pred prve pucnje.
dr_Evil

#746 Re: Nedjeljom u dva

Post by dr_Evil »

team87 wrote: 08/06/2023 11:11 naci ce se neko da i Tifu popljuje jer je otisao u BG da zaradi koju kintu i to jer su ga nasi levatili gdje su stigli, i to ne zivi tamo nego je opet uglavnom u Sarajevu

sta je sve prosao u Sarajevu, a opet je tu za svoj grad, bio i ostao, istinski Sarajlija
Ne znam, nisam sarajlijica, ali mislim da Tife nema odavno u rajvoSa. Vi bolje znate.
Ironmen

#747 Re: Nedjeljom u dva

Post by Ironmen »

DaysleepeR wrote: 08/06/2023 08:46 Inače, još jedan narativ koji Nele gura a na koji mi pristajemo je da nakon 6 aprila 1992 godine rokenrola u ovom gradu više nema.

Kao da se nije desio ni Rock Under The Siege, kao da nismo dobili Sikter, Protest, Adija Lukovca, kao da nismo dobili Dubiozu Kolektiv, Letu Štuke, Skroz.

Pa Dubioza je kvalitetnije, sa većim ukusom i nesrazmjerno većim mudima jebala mater establishmentu na cijelom prostoru ex yu nego je to Pušenje ikad uradilo, bili kamenovani na Exitu nakon pominjanja Srebrenice, a i dalje dođu hladno tamo i uzmu pare. NIgdje im vrata nisu zatvorena, dođu kod Neleta u novi komšiluk pa uzmu pare.

Rekao bi Nele, ja sam to radio suptilno, kao Čejeni odlaze, haveru Ne lomite mi bagrenje je daleko kvalitetnija pjesma na istu temu (ako je to zaista tema). Ili recimo, ko je suptilnije šuknuo klošarskom establišmentu koji vlada od Štuka sa Minimalizmom?

Uz sav mit, i popularnost iz tog perioda, predratno Zabranjeno Pušenje je bilo jako, jako, jako loš bend uživo.

Ovaj grad zaista nije proizveo novu Jabuku, Plavi Orkestar, Harija Mata Harija, Merlina, i to smatram najvećim uspjehom ovoga grada.

Samo treba rušiti mitove lika koji veze nema o bilo čema šta se ovdje dešava, samo fura svoj narativ koji ljude ni ne zanima.
Od silnog guslanja ti mislis da taj smrad sluca Dubiozu i Stuke ??
dr_Evil

#748 Re: Nedjeljom u dva

Post by dr_Evil »

Ironmen wrote: 08/06/2023 11:22

Ako pitas SDA botove ne da ih slusa, nego redovno sa njima dize tri prsta. Ko da smo vec zaboravili atmosferu iza nove godine :D
DaysleepeR

#749 Re: Nedjeljom u dva

Post by DaysleepeR »

Ironmen wrote: 08/06/2023 11:22
DaysleepeR wrote: 08/06/2023 08:46 Inače, još jedan narativ koji Nele gura a na koji mi pristajemo je da nakon 6 aprila 1992 godine rokenrola u ovom gradu više nema.

Apsolutno me ne zanima šta on sluša, ja govorim o činjenicama.
Super su osamdesete u Sarajevu, samo daleko od toga da ovaj grad stagnira u muzičkom smislu.
piupiu

#750 Re: Nedjeljom u dva

Post by piupiu »

dr_Evil wrote: 08/06/2023 11:19 Zdrav razum nalaze da ce kod nas opet biti rat, htjeli mi to sebi priznati ili ne.
Ko će ratoviati? Starci? Ili budući migranti?
Post Reply