ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
coek

#726 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:26, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#727 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Evo pomocnik nacelnika za CZ Omer Neziric kaze da je situacija u Glogosnici jutros bolja i da ocekuju opet helikopter OS i da ce sprijeciti sirenje vatre prema selu.

Istina ili laz ?
splinter

#728 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

L00d wrote:Evo pomocnik nacelnika za CZ Omer Neziric kaze da je situacija u Glogosnici jutros bolja i da ocekuju opet helikopter OS i da ce sprijeciti sirenje vatre prema selu.

Istina ili laz ?
To se mijenja iz minute u minut, ovisi o vjetru i uslovima na terenu, dok god gori, sve se može promijeniti u sec.
Bitno je da se vatra makar odbije od kuća, da ljudi više odahnu, garant ne spavaju noćima
Coppertone

#729 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

blazh wrote:jebote, koja država.. kad se narod ovako samoinicijativno mora skupljati i organizirati. jel vi znate da srljate u veliku opasnost? požar ugasiti nećete, možete samo stradati.
Isto tako mogu kuce goriti i moze se jos prosiriti na put. Tu alternative nema, gasiti se more na svim lokacijama.
To sto ce nekoga smatrati budalom sto gasi, nema veze, bitnije je trenutno ugasiti pozar.
gdje je ta Glogošnica, kuda se ide od Jablanice?
Prodjes restoran Zdrava voda, pa Gojkov, nakon jedno 2-3 KM kad se prodje Donja Jablanica, ima na lijevu stranu most povelik ako fulas Tito si. Predjes taj prvi veliki most, skrenes desno, ides jedno 1km preko kamenog mosta na lijevu stranu jos jedno 5-600 metara. Uglavnom idi prema lokaciji gdje se dimi. Prije manjeg mosta je skola i posta tu bi trebala i CZ. Bili bi dobro da savez_napolje ostavi svoje kontakt podatke.

Ako se Glogosnica stabilizuje ima jos nekoliko pozara u krugu od nekih 30 Km i to su svi relativno blizu puta.

za sada imamo:
poznanik, bez prevoza, petak jutro
splinter, ima vlasiti prevoz - subota jutro
cappy_tempo, ima vlasiti prevoz, petak vecer
splinter

#730 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

fala na informacijama
malo nas je brate kako god
skafiskafsnjak

#731 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Ja ne znam sta je ovo, citav Balkan izgori ...samo dragi Allah i kisa nas spasiti moze. Nikakvi kanaderi i helikopteri :(

PS: za vas koji ne znate.... poslije svih tih restorana uz cestu, postoji pumpa i poslije te pumpe ima nadvoznjak. Kad prodjete i taj nadvoznjak, ostane jos jedan restoran dole. E prije tog restorana ima most veliki. Preko tog mosta idete pravo i ne mozete promasiti .
coek

#732 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

...
Coppertone

#733 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

splinter wrote:fala na informacijama
malo nas je brate kako god
Vec je L00d rekao, vojska ce pripomoci helikopterom, ali i poslije njega treba rucno preci naprtnjacama i dodatno gasiti. Ko bude isao nek zna da je teren strm, pa je dobro ponijeti neku planinarsku opremu gojze, kozne rukavice ... slatikisi i voda ce biti potrebni jer ce se radi nonstop.

Zasto idem? Jer hocu da ljudi u Glogosnici vide da nisu sami i jer hocu da se sutra ne stidim samog sebe sto sam bio picka i samo palamudio po forumu.
respekt, kratko i jasno :thumbup:
Coppertone

#734 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

L00d wrote:PS: za vas koji ne znate.... poslije svih tih restorana uz cestu, postoji pumpa i poslije te pumpe ima nadvoznjak. Kad prodjete i taj nadvoznjak, ostane jos jedan restoran dole. E prije tog restorana ima most veliki. Preko tog mosta idete pravo i ne mozete promasiti .
Dim se vidi na kilometre, skontace svak. Ako zalutaju u pogresan pozar pa budu gasili opet ce biti od koristi.
Suzie Q

#735 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Suzie Q »

u Njemačkoj svaki muškarac mora odlučiti hoće li služiti vojni rok ili civilnu službu, ovi koji se odluče za civilnu službu imaju birati više opcija, između ostalog i vatrogastvo. tako da uvijek imaju dovoljan broj osposobljenih vatrogasnih jedinica unutar vojske i imaju točan popis koga mobilizirati.

kakav je problem da se isto uradi i kod nas?

svima koji idu u gašenje svaka čast i sretno!!!!
elcaliente

#736 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by elcaliente »

evo jedna zanimljiva kolumna:

KOLUMNA Spasibo Rusija i majko Kroacijo

U zadnjih dvadeset godina ništa u Bosni i Hercegovini ne funkcionira normalno. Sprdačina svoje vrste je čak i staviti u istu rečenicu normalitet i BIH. Navikli smo se na to. Političari su nam krvožedna gamad zaljubljena u sebe i svoju fotelju. Navikli smo se i na to.

Zadnji milimetar od konačne propasti dijelila nas je samo iluzija o nekim "dobrim ljudima" koji su unatoč svom zlu, rasuti po ovoj zemlji u pozitivnom postotku i patriotski ponos na prirodna bogatstva voda i šuma kojima obilujemo.

Piše: Martina Mlinarević Sopta-index.hr

U zadnjih nekoliko dana u BIH su izgorjele neke od najljepših šuma u zemlji, nestali su planinarski domovi, fascinantni pejzaži, šetnice i biljni i životinjski svijet. Stanovnici opožarenih područja danonoćno čuvaju svoje domove uz pomoć hrabrih vatrogasaca koji su na izmaku snaga. Vatrogasaca čija oprema datira iz predratnog razdoblja, a vatrogasna kola su rariteti koje bi i muzeji s oduševljenjem primili. Dakako, ako ste sretni pa vam u zemlji muzeji rade.

Dok se u drugim zemljama proglašavaju krizne situacije i održavaju izvanredne sjednice vlasti, naši političari su na odmorima. Šute kao pičke. Pičke koje troše na svoje bolide i vile basnoslovne svote novca, dok nijednog kanadera nemamo.

Vatra je pokazala sav debakl ove države u pokušaju. Nije se dogodio niti jedan jedini proglas, pokušaj organizacije obrane od ove nepogode ili podrška građanima u nevolji i izmučenim dobrovoljcima. Nije uopće proglašeno izvanredno stanje niti elementarna nepogoda.

Spasibo Rusija i majko Kroacijo

Tim i takvim ličnostima od političara đon-obraz nije zato smetao da kmeče za pomoć u susjednim zemljama. Kanader Republike Hrvatske (koja ga šalje u trenutku dok se i sama bori s vatrenom stihijom) i ruski helikopter nekim čudom ovaj put nisu bili "miješanje u unutarnje stvari BIH", kako se inače uvrijede ti elitisti kao pjetlići svaki put kad neki susjedni političar da svoje stajalište o našem jadu.

Onaj koji to često radi, turski premijer Erdogan, a koji je neki dan nonšalantno izjavio kako nas je Alija na samrti ostavio njemu u amanet, oglušio se međutim, na naše probleme izazvane silnim požarima. Kad se malo oporavimo od smrada paljevine, garant ćemo mu opet biti najdraža ostavština i domaja izvan domaje.

Šef Civilne zaštite, stanoviti Tihić, negdje pere noge u moru, dok je komandant Civilne zaštite Jerko Lijanović jedva dočekao obući svoje najdraže tamnoplavo odijelo CZ. Njemu je to kao da uskoči u omiljeni crtić, kao i onomad kad je pao onaj silni snijeg, a on je šepureći se zamišljao da je superheroj na superzadatku.

U stvarnosti, potrošio je silne budžetske novce na kampanju kojom je u proteklim mjesecima oblijepio cijelu zemlju, svaki stup, svaki billboard, svaki zid, gdje nas njegova faca poziva da kupujemo domaće, a zapravo kampanju za svoju stranku za predstojeće izbore od naših para. Faca teleta zalijepljena preko te face legla je kao budali šamar.

Premijer Nikšić se također došao uslikati u Konjic za fotoalbum izbora koji slijede. Naravno, bez ikakva plana kako da se spriječi daljnje razaranje prirodnog bogatstva ove zemlje. Fućka se njemu, bitno da vatra ne zahvati jedan od restorana s janjetinom u Jablanici. Jedina opcija koju naši političari razmatraju je da se sastanu kako se ono inače vole sastančiti ušestoro i goli zaplešu pod otvorenim nebom moleći za kišu.

Gori Vatra u Ničijoj Zemlji

U isto to vrijeme mediji pod kontrolom vladajućih političkih elita vijesti o požarima drže na nekakvim nebuloznim stranicama, a primat imaju kojekakve tuke sponzoruše i deset načina kako se počešljati.

Groteskno, ali zapravo sasvim prigodno za Bosnu i Hercegovinu. Raspad sistema kojeg mnogi i priželjkuju. Pa ako se već zemlja ne raspada intenzitetom kako neki zamišljaju, možda se zapali ako Bog da.

Najveće dno je ipak da ni opožarena drveća ne mogu proći bez prebrojavanja nacionalnih zrnaca. Pa imaš izgoreno trebinjsko raslinje, hercegovačku muniku i bošnjačko Boračko jezero. I nikako ti ne može i ne smije biti stalo do svih i žao svih.

Pa jedni poručuju da "Hercegovina može komotno izgorjeti, jer ionako su to sami fašisti", dok drugi uzvraćaju kako će "kanader RH spašavati samo rvacki Mostar, no ne i Konjic, pa svi u Konjicu mogu lagano da sagore".

Kao i onih snježnih dana, ova vatrena stihija koja urla našim brdima i planinama, svakodnevno prijeteći kućama ljudi, pokazala je svu nemoć mehanizma koji se naziva "institucije BIH". Te još jednom ukazala na talog mafijaša kojima dajemo glas da od naših svjetova stvaraju pejzaž pun dima kakav je ovih dana čak i u mjestima koje požar nije dotaknuo, jer je količina opožarenih hektara beskrajna.

Apokaliptična slika Bosne i Hercegovine posljednjih dana prava je slika situacije u kojoj živimo i to godinama naivno nazivamo život. Jer za bolji i drugačiji ne znamo. Ne sekira nas pretjerano što nemamo kanadera i nikakvu opremu i organizaciju za ovakve situacije.

Ne opterećuje nas činjenica što ćemo posljedice ovih požara osjećati dugo i što smo šutke gledali kako nestaju najljepše šume, nego životareći od plaće do plaće čekamo deseti mjesec da damo glas Lagumdžiji koji plače k'o razmaženo derle da mu se kupi avion ili Čoviću koji je za novi automobil iskeširao 140 tisuća eura.

Sliježemo ramena, ne pozivamo nikoga na odgovornost, već po tko zna koji put stavljamo pokorno glavu na šišanje u krilo našim gospodarima. Ovce smo i kao ovce ne zaslužujemo bolje.

Ali, žao mi šume...
taxi_driver

#737 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

da sam dole rado bih se odazvao, ali ovako vam samo mogu podrsku dati.
Coppertone

#738 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

taxi_driver wrote:da sam dole rado bih se odazvao, ali ovako vam samo mogu podrsku dati.
Mozes,samo ne trenutno, skupljaj lovu, vatogascima ce trebati opreme. Sve sto imaju je staro i istroseno.
coek

#739 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

...
taxi_driver

#740 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

zar za to ne idu pare iz budzeta. daj ba , funkcioneri vozaju auta od 200k i sad mi iz dijaspore trebamo donirati vatrogascima za opremu. pa imam ja i familiju dole koja mi je malo preca , zar nije tako. da sam dole na godisnjem odazvao bih se pozivu za gasenje pozara a pare samo mogu familiji poslati,
Coppertone

#741 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Evo jos jednom ako ko ne zna gdje je lokacija. CZ je otprilike kod zute tacke Glogosnica ,a gori iznad "ulaz u tunel"

Image

kameni most
Image
taxi_driver

#742 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

coek wrote:Jaran i ja smo upravo bili u 2 DVD-a - Novo Sarajevo i Novi Grad.

U Novom Sarajevu su bili jako ljubazni, ali nam nisu mogli dati brentače jer su 4 komada koja imaju viška, već pripremili za drugu ekipu, isto dobrovoljaca. Stoga su nas nas uputili u Novi Grad.

U Novom Gradu je komandir izvjesni Refa, zadrigli "gospodin", koji je prvo pitao ko nas je poslao i rekao kao da dolje treba nekome da se javimo (jarane, javio bih se ja da vi ista radite) . Brentaca nemaju niti ikakve opreme za posuditi. Nece uhljup Refa nikome da pomogne.

mi posaljemo pare a one odu gospodinu Refi. ili slicnim uhljupima.
taxi_driver

#743 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

Coppertone wrote:Evo jos jednom ako ko ne zna gdje je lokacija. CZ je otprilike kod zute tacke Glogosnica ,a gori iznad "ulaz u tunel"

Image

kameni most
Image

nesto mi je tu sumniivo. gledam gdje bi trebao auto put da prodje a bas su tu i pozari.
Coppertone

#744 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

taxi_driver wrote:mi posaljemo pare a one odu gospodinu Refi. ili slicnim uhljupima.
niposto pare. sakupljajte pare na svom racunu pa ce se kupiti oprema kad dodje vrijeme. samo oprema moze biti njima urucena. prvo onim vatrogsacima koji su izasli u susret, a refa samo noga u birokratsku guzicu.

samo sam ove slike nasao na googlu. bitno je ugasiti pozar ostale teorije ostavite za neki drugi topic.
splinter

#745 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

Coppertone wrote:
taxi_driver wrote:mi posaljemo pare a one odu gospodinu Refi. ili slicnim uhljupima.
niposto pare. sakupljajte pare na svom racunu pa ce se kupiti oprema kad dodje vrijeme. samo oprema moze biti njima urucena. prvo onim vatrogsacima koji su izasli u susret, a refa samo noga u birokratsku guzicu.

samo sam ove slike nasao na googlu. bitno je ugasiti pozar ostale teorije ostavite za neki drugi topic.
A jesi ti drug dole negdje, odakle se javljas, ako jesi kakva je sad situacija na terenu i prognoza
pzz
Coppertone

#746 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

splinter wrote:A jesi ti drug dole negdje, odakle se javljas, ako jesi kakva je sad situacija na terenu i prognoza
pzz
nisam dole, al bicu. cekamo da savez_napolje koju progovori. situaciju je naveo lood: Evo pomocnik nacelnika za CZ Omer Neziric kaze da je situacija u Glogosnici jutros bolja i da ocekuju opet helikopter OS i da ce sprijeciti sirenje vatre prema selu. Ovo znaci spreciti sirenje ali ne i gasenje.
amko76

#747 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by amko76 »

Khm khm evo kako se zapošljava i šta je bitno prilikom zapošljavanja u preduzeća koja gazduju šumama :

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/vra ... eve-kcerke

I sad se svi kao čude nešto.

Nego dijasporo može li neka donacija i meni :D
splinter

#748 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

Narode ako neko hoce da se javi na pm ili pp, nek se javi, pa da nesto skontamo

odoh sad , posao pritisce:)
crnoplavo

#749 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by crnoplavo »

muzicar_iz_parka wrote:
crnoplavo wrote:
nigdje ne mogu da nadem koliko oruzane snage BiH imaju helikoptera, cini se da imaju sasvim solidan broj, ali kao sto smo mogli vidjeti u toku ovih aktuelnih nemilih dogadaja jedan od problema su i pare za gorivo, kojih nema.
Ima 4 Mi8 koji su za te poslove donekle sposobni.
Jedan je pao prošle zime, drugi tehnički neispravan, mislim da su na kraju ostala samo dva.
Ostali helikopteri su Gazelle i ako se ne varam 1-2 UH1, al oni nisu od neke velike pomoći za tu svrhu.
aha znaci manje nego sto sam mislio, cuo sam da su nase oruzane snage dost ahelikoptera preuzele ujedinjenjem od vojske republike srpske, al garant je to bilo nesto staro izgleda.
s tim turskim kanaderom, jel dogovoreno ili?
od ove i vakve turske vlade koja ne vodi nikakvog racuna o svojim gradanima moguce je svaasta ocekivati pa i da posalju nekakav kanader u neku drugu zemlju dok i sami primaju pomoc od rusije
u antaliji npr, neki dan, gorile su i kuce, vatra se priblizila gradu,
http://www.sabah.com.tr/webtv/yasam/ant ... 6668767228
dobro antalija je turisticko srediste,pa svi, ruski, turski helikopteri se sjate da to gase, ali sta je sa ostalim, nadat se jedino da ce AKP-ovska bagra sto prije otici s vlasti.

A izgleda da pozare u Bosni i Hercegovini nece ugasit kisa, vec snijeg.
cappy_tempo

#750 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

evo kod mene drugarica pokazala zelju za polaskom dole. sad je ostalo da ja sredim svoj dio pa ako bude sve udure trebali bi krenuti ili u petak navece ili subota bas rano. ne brinite nije drugarica sminka folovi, sportski je tip,trening skoro svaki dan :D
Post Reply