domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
landlord

#726 Re: domaće pivo

Post by landlord »

I kolika je cijena pola litre tocenog?
brewer

#727 Re: domaće pivo

Post by brewer »

lordd wrote:U Banjaluci toce u jednom pabu La Trappe Blond. http://www.latrappe.nl/content.asp?m=M7&s=P16&l=EN
To je holandska pivara, i jedini su koji proizvode trapisticko pivo u Holandiji a ne Belgiji.
Takodje u istom pabu imaju i Moreeke pivo od iste pivare. Tamno pivo ali ne tako dobro kao La Trappe.
toče ga i u sarajevu u alta centru na vrhu zgrade ima restoran/kafić. njihov saisonniere je odlično pivo i svima koji su u sarajevu preporučujem da odu i da probaju. također neka probaju i onaj njihov quadripel od 12% alkohola. samo oprezno s tim pivom :)

moreeke je isto neloše pivo.

pretpostavljam da su taj lokal u sarajevu i taj u bl na neki način povezani. možda isti vlasnik ili tako nešto....

pivo je poskupo, čini mi se da je veliko oko 7-8 maraka. ali meni nije žao potrošiti na dobro pivo.
heckler

#728 Re: domaće pivo

Post by heckler »

brewer wrote:
heckler wrote:
brewer wrote:@danny boy: duvel je jedno od rijetkih piva za koje se sigurno zna da koristi isti kvasac za primarnu fermentaciju, kao i za refermentaciju u bocama. to znači da se iz jedne boce duvela može uzgojiti kvasac za pivo koji će biti potpuno jednak onom kvascu koji koriste u duvel pivari za fermentaciju. ako imaš još koju bocu duvela to bi bilo super jer kvasac je ključan u tom pivu i mogao bi se "ukrasti" - ostali sastojci su jako jednostavni i lako dobavljivi.

Kada sam vidio da se pive mogu klonirati prvo sam otrcao da vidim recepte za Duvel. Koliko sam vidio letimicnim pregledom nekih americkih foruma, ima neka jeba oko njega i ekstremno ga je tesko klonirati? U cemu je stvar?
pazi, ta pivara ima svoja polja na kojima uzgaja ječam i sladi sama taj ječam. to je dovoljno da imaju onaj sitni detalj u okusu koji je neponovljiv.

međutim generalno, ima nekoliko caka s ovim pivom. prva je ta da se radi o "velikom pivu", odnosno "big beer" što bi rekli braća englezi. to znači da je ovo poprilično jako pivo sa svojih 8,5% ABV. U isto vrijeme ovo pivo nema baš jaku sladovinu, što znači da je fermentacijom potrebno zaista iskoristiti sav taj šećer iz sladovine, odnosno da FG (final gravity) mora biti jako nizak (oko 1.005-1.006). da bi se to postiglo ukomljava se na niskim temperaturama (64-65°C) jako dugo, oko 180 minuta kako bi se dobila visoko fermentabilna sladovina.

duvel je poznat i po svojoj čvrstoj pjeni koja ostaje u čaši sve do dna, prilikom pijenja. da bi se ovo postiglo kod ukomljavanja bi bilo dobro uraditi proteinsku pauzu na 50°C desetak minuta prije glavnog ukomljavanja.

hmelj mora biti svjež i kvalitetan. saaz i styrian golding.

i ključna stvar je originalni kvasac iz duvel piva. to je WLP570 ili se može izolirati iz njihove boce.

ovo pivo bi trebalo fermentirati na nešto višoj temperaturi od 20°C nekih 15 dana a nakon fermentacije je potrebna tzv. "hladna stabilizacija" na nekih 10°C također oko 15 dana.

zbog dosta šećera u samom receptu, ovom pivu treba dosta vremena da sazrije u bocama.
Zar uspjevas samo sa bocama leda u onom DIY kontejneru da tako precizno kontrolises temperaturu?

Ovo je topic koji sam malo pregledao http://www.homebrewtalk.com/f73/duvel-clone-89384/ Sta znaci "ramp mesh" ? Da li to znaci da se postepeno zagrijava ili inkrementalno ?
brewer

#729 Re: domaće pivo

Post by brewer »

da, vjerovao ili ne, ali uspjevam sa mojom komorom vrlo precizno kontrolirati temperaturu piva. ono što je jako važno je da imam precizan termometar i sondu uronjenu u samo pivo. to mnogi zanemaruju, ali temperatura u komori i temperatura samog piva su najčešće različite, jer fermentacija je egzoterman proces, odnosno, osim etilnog alkohola i CO2, proizvodi i toplinu.

malo mi je trebalo vremena da se uhodam s komorom i sa zamjenom leda, ali brzo sam sve prokljuvio i ja sam prezadovoljan s komorom. napravio bih ja sebi i škrinju sa termostatom i sve to, ali mi uslovi ne dozvoljavaju jer sam u stanu. imam nekoliko dvolitarskih, nekoliko litarskih i nekoliko pola litarskih boca koje smrzavam. zavisno od intervala zamjene i količine leda koju stavljaš kontrolišeš temperaturu. zaista je iznenađujuća ta izolacijska sposobnost stiropola. prvi dan treba recimo svakih tri sata zamijeniti boce, sve dok ne dođe pivo na željenu temperaturu. poslije toga jednom dnevno mijenjam određenu količinu leda i temperatura je spot on, što bi rekli englezi.

kada sam hladno stabilizirao svoj zadnji pilsner uspio sam postići temperaturu piva od 4,6°C što je stvarno fantastično.

što se tiče ramp mash-a, tu se radi o postepenom povećavanju temperature komine sa početnih 37°C na 75° kroz period od tri sata. ovo se radi upravo da bi se dobila ta visoka fermentabilnost sladovine. mada ja vjerujem da samo dugo ukomljavanje od 2-3 sata uz proteinsku pauzu je sasvim dovoljno da bi se dobio taj efekat. e da, ramp mash se ne moze raditi bez dobrog HERMS sistema sa preciznom mjernom opremom (sonde, kontroleri itd.)
heckler

#730 Re: domaće pivo

Post by heckler »

To sa ledom zvuci dosta obecavajuce. Kada se u receptima te temperature fermantacije spominju, dali se one odnose na temperaturu komore ili samu temperaturu piva?

HERMS bih volio napraviti ako nista tek da ga napravim, ali nemam ja tog prostora u stanu gdje bi to moglo stati ni pod razno. Iako mozebiti da ove sto slike sto sam vidjao su uglavnom neki jako veliki, mozda imaju neke mini varijante.
brewer

#731 Re: domaće pivo

Post by brewer »

heckler wrote:To sa ledom zvuci dosta obecavajuce. Kada se u receptima te temperature fermantacije spominju, dali se one odnose na temperaturu komore ili samu temperaturu piva?

HERMS bih volio napraviti ako nista tek da ga napravim, ali nemam ja tog prostora u stanu gdje bi to moglo stati ni pod razno. Iako mozebiti da ove sto slike sto sam vidjao su uglavnom neki jako veliki, mozda imaju neke mini varijante.
odnose se na temperaturu piva i to mnogi miješaju. na primjer ako se kaže da pivo treba fermentirati na 18°C mnogi odmah pomisle kako temperatura prostorije/komore/ambijenta mora biti 18°C, ali to je zamka, jer pivo, kao što sam rekao, prilikom fermentacije, proizvodi toplinu, pa je temperatura samog piva za nekoliko stepeni viša, a to može značiti značajnu razliku u okusu i karakteristikama gotovog proizvoda.

na primjer, ja imam dvije sonde jedna je u samom buretu uronjena u pivo, a druga je pokraj bačve u zatvorenoj komori. kada u komori imam 14°C u pivu je cca. 16°C. i ovo jako varira od stepena fermentacije. na samom početku u trenucima najagresivnije fermentacije otpušta se i najviše topline, pa to treba upratiti i paziti.

što se tiče hermsa moguće su i kompaktnije verzije, ali one zahtjevaju nešto veća ulaganja.
heckler

#732 Re: domaće pivo

Post by heckler »

Meni je bas zbog tog te konstantno mijenjajuce temperature tokom fermantacije je iznenadjenje da se uspjeva tako dobro samo ledom kontrolisati a ne necim popud PID kontrolera. Interesa radi imas li kakav link za kompaktni HERMS? Nije zabremede, mogu i ja malo rovati.
brewer

#733 Re: domaće pivo

Post by brewer »

heckler wrote:Meni je bas zbog tog te konstantno mijenjajuce temperature tokom fermantacije je iznenadjenje da se uspjeva tako dobro samo ledom kontrolisati a ne necim popud PID kontrolera. Interesa radi imas li kakav link za kompaktni HERMS? Nije zabremede, mogu i ja malo rovati.
nije to baš tako rapidno i nepredvidivo što se tiče promjene temperature. radi se o prva dva dana aktivne fermentacije, kada je temperatura viša za otprilike 1°C nego u ostatku fermentacije. i to je to. samo treba iskompenzirati taj 1°C u ta prva dva dana.

ja imam alarm na termometru, kada dostigne određenu temperaturu oglasi se. čim zapišti, odem i promijenim leda koliko treba.

prvih nekoliko dana treba malo više paziti, a poslije, kraj fermentacije i sekundarna fermentacija, kao i cold conditioning, stvarno nema nikakvog posebnog posla.

nemam nikakav link, ali sam viđao po youtube-u neke fine sisteme. malo potraži.
danny_boy

#734 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

brewer wrote:ja imam alarm na termometru, kada dostigne određenu temperaturu oglasi se. čim zapišti, odem i promijenim leda koliko treba.
Hahaha, perfekcionista...zamišljam situaciju kako se u gluho doba noći ovaj alarm
aktivira, slijedi paljenje svjetala po okolnim stanovima...kad ono samo temperatura
piva nije u određenim granicama :D :D :D
heckler

#735 Re: domaće pivo

Post by heckler »

Koja je minimalna zapremina da se isplati takav sistem praviti. Vidjam ove od 10 galona, oko 40L. Imaju li smisla ovi od 5 galona oko 20L? To mi nesto sitno djeluje.
danny_boy

#736 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

-
Last edited by danny_boy on 02/10/2012 21:00, edited 2 times in total.
danny_boy

#737 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

-
danny_boy

#738 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

landlord wrote:Neces vjerovati, ali ovaj 4-pack sa casom je bio 19 centi jeftiniji od regularnog 4-pack-a bez case.
Auuu. prvo sam mislio da obrnuto, ali stvarno ne znam kakva im je tu logika, ne znam
ko bi potrošio više novca za manje dobivenog :-D

Pivo jeste poskupo, ali cijenu vjerovatno diktira tehnologija izrade...
brewer

#739 Re: domaće pivo

Post by brewer »

heckler wrote:Koja je minimalna zapremina da se isplati takav sistem praviti. Vidjam ove od 10 galona, oko 40L. Imaju li smisla ovi od 5 galona oko 20L? To mi nesto sitno djeluje.
po meni je 5 galona premal kapacitet za HERMS. u principu HERMS tu gubi i smisao u jednom dijelu jer u tako maloj zapremini razlika u distribuciji temperature u komini i nije tako drastična, a cilj HERMS-a je da, između ostalog, osigura uniformnu temperaturu ili temperature kroz cijeli period ukomljavanja.
heckler

#740 Re: domaće pivo

Post by heckler »

Znaci bez 40 litara ne treba ni ulaziti u to.
brewer

#741 Re: domaće pivo

Post by brewer »

heckler wrote:Znaci bez 40 litara ne treba ni ulaziti u to.
slušaj, ti se neces zeznuti ako napraviš HERMS kapaciteta 20 litara, ali nakon nekog vremena ces se pokajati. sve ture od dvadeset do dvadeset i pet litara uspješno se mogu raditi sa piknik frižiderom bez kontrole temperature.

recirkulaciju svakako radiš, ali u ovom slučaju manuelno.

mislim da bi bio grijeh napraviti tako mali HERMS :D
heckler

#742 Re: domaće pivo

Post by heckler »

Kontam :D Nista od ove rabote vjerovatno. Nemam ja gdje uvaliti 3 bacve po 40 litara uz sve grijace, pumpe i kontrolere. Plin svakako ne dolazi u obzir. A ako sam dobro procitao kazu negdje da elektricni grijaci vuku i do 50 ampera. Poskakali bi mi osiguraci u rafalu :skoljka:
lordd

#743 Re: domaće pivo

Post by lordd »

landlord wrote:I kolika je cijena pola litre tocenog?
La Trappe je 4KM 0.25l... jeste malo poskupo za nase uslove...
brewer

#744 Re: domaće pivo

Post by brewer »

lordd wrote:
landlord wrote:I kolika je cijena pola litre tocenog?
La Trappe je 4KM 0.25l... jeste malo poskupo za nase uslove...

pa da, to je to, samo što kod mene mjerna jedinica od 0,25 ne postoji :-) znači 8 KM za 0,5l

isto kao u sarajevu :roll:

moglo je to malo niže biti, ali eto....
brewer

#745 Re: domaće pivo

Post by brewer »

heckler wrote:Kontam :D Nista od ove rabote vjerovatno. Nemam ja gdje uvaliti 3 bacve po 40 litara uz sve grijace, pumpe i kontrolere. Plin svakako ne dolazi u obzir. A ako sam dobro procitao kazu negdje da elektricni grijaci vuku i do 50 ampera. Poskakali bi mi osiguraci u rafalu :skoljka:

ako si u tom fahu elektronike, a nemaš prostora za tri bačve, onda možda da razmisliš o braumaisteru? http://www.speidels-braumeister.de/The- ... :_:21.html

nije HERMS ali je jako kompaktan sistem baš za ljude koji nemaju puno prostora. ima on svoje mane, ali može im se progledati kroz prste.

btw, ja sam jučer flaširao svoj boemski pilsner. uf kakva će to pivčina da bude :dance: slike stavljam čim se karbonizira i izbistri.
heckler

#746 Re: domaće pivo

Post by heckler »

brewer wrote:
heckler wrote:Kontam :D Nista od ove rabote vjerovatno. Nemam ja gdje uvaliti 3 bacve po 40 litara uz sve grijace, pumpe i kontrolere. Plin svakako ne dolazi u obzir. A ako sam dobro procitao kazu negdje da elektricni grijaci vuku i do 50 ampera. Poskakali bi mi osiguraci u rafalu :skoljka:

ako si u tom fahu elektronike, a nemaš prostora za tri bačve, onda možda da razmisliš o braumaisteru? http://www.speidels-braumeister.de/The- ... :_:21.html

nije HERMS ali je jako kompaktan sistem baš za ljude koji nemaju puno prostora. ima on svoje mane, ali može im se progledati kroz prste.

btw, ja sam jučer flaširao svoj boemski pilsner. uf kakva će to pivčina da bude :dance: slike stavljam čim se karbonizira i izbistri.

hmmmmmmmm mui mui interesante. Prema ovom liku http://arniew.wordpress.com/ to bi zadovoljstvo kostalo par milja maraka za napraviti :O
brewer

#747 Re: domaće pivo

Post by brewer »

ja sam tražio ponudu i dobio sam cijenu od 1.887 EUR za 50-litarsku verziju u koju je uključena i dostava u BiH. na ovo dodaš porez i carinu i izađe nekih 5.000 KM :D

a ovaj lik na ovom sajtu braubushka je stvarno dobro to odradio.
landlord

#748 Re: domaće pivo

Post by landlord »

@brewer - rekao si da ovaj sistem ima svojih mana. Osim visoke cijene, koje su jos mane?
heckler

#749 Re: domaće pivo

Post by heckler »

landlord wrote:@brewer - rekao si da ovaj sistem ima svojih mana. Osim visoke cijene, koje su jos mane?

Evo ti 102 stranice natezanja oko toga :lol:
http://www.homebrewtalk.com/f14/speidel ... er-229225/
heckler

#750 Re: domaće pivo

Post by heckler »

brewer wrote:ja sam tražio ponudu i dobio sam cijenu od 1.887 EUR za 50-litarsku verziju u koju je uključena i dostava u BiH. na ovo dodaš porez i carinu i izađe nekih 5.000 KM :D

a ovaj lik na ovom sajtu braubushka je stvarno dobro to odradio.
5 milja maraka je jedno 800-900 Duvel piva pa ti vidi druze Zijo :D Mozda i vise jer kupijes na veliko :lol:
Post Reply