http://www.mlivo.com/kurangreskeuprevodima.pdf
Ja ti stavih link sa transliteracijom i sahih international prijevodom a Mlivo je dosta bukvalan sto se tice prijevoda pa mi ga je draze koristiti nego Korkuta. Na linku koji sam postvila, ako kliknes na odredjenu rijec izbaci ti listu ajeta u kojim se ta rijec spominje pa provjeri da ne bude da ja manipulisem prijevodima.
Ako ti nije zahmet,prenesi arapski rijeci ajeta 43,sure Fatir.Kroksica wrote: Ja ti stavih link sa transliteracijom i sahih international prijevodom a Mlivo je dosta bukvalan sto se tice prijevoda pa mi ga je draze koristiti nego Korkuta. Na linku koji sam postvila, ako kliknes na odredjenu rijec izbaci ti listu ajeta u kojim se ta rijec spominje pa provjeri da ne bude da ja manipulisem prijevodima.
Nikakav zahmet.mirsad61 wrote:Ako ti nije zahmet,prenesi arapski rijeci ajeta 43,sure Fatir.Kroksica wrote: Ja ti stavih link sa transliteracijom i sahih international prijevodom a Mlivo je dosta bukvalan sto se tice prijevoda pa mi ga je draze koristiti nego Korkuta. Na linku koji sam postvila, ako kliknes na odredjenu rijec izbaci ti listu ajeta u kojim se ta rijec spominje pa provjeri da ne bude da ja manipulisem prijevodima.

Zasto dodajete rijec u zagradi "ashyāʿakum" kad u Kur'anu ne postoji ta rijec ???Kroksica wrote:
Evo dva primjera gdje se u Kur'anu spominje sunna. Spominje se jos na par mjesta i nijednom kao "poslanikov sunnet".
Uistinu! Oni koji su razdijelili vjeru svoju i postali sekte(shiyaʿan), nisi od njih ni u čemu. Samo je stvar njihova do Allaha, zatim će ih obavijestiti o onom šta su činili. (6:159)
Budite oni koji se obraćaju Njemu, i bojte Ga se i obavljajte salat i ne budite od mušrika, Od onih koji su podijelili vjeru svoju i postali sekte (shiyaʿan). Svaka stranka se s onim što je kod njih, raduje. (30:31-32)
Uistinu! Faraon se uzdigao na Zemlji i učinio stanovnike njene sektama (shiyaʿan), tlačeći skupinu njih, koljući sinove njihove, a dajući da žive žene njihove. Uistinu, on je bio od mufsida. (28:4)
A uistinu, od stranke (shīʿatihi) njegove je Ibrahim. (37:83)
I doista smo uništili pobornike (ashyāʿakum) vaše; pa ima li iko ko se poučava? (54:51)
Eto, oba se pojma koriste u Kur'anu. Sunna - put predaka i Allahov put. Sijja kao sekta, strana, vrsta itd... Nigdje se ne spominju Poslanikove ni sijje ni sunnije.
Znas li ti citati Kur'an? Da znas vidio bi da postoji i da su rijeci u zagradi ustvari onako kako pise u Kur'anu. "Ehli sunnet ve djemat" ti ne mozes dodati jer se nigdje u Kur'anu ne spominje. Spominje se sunnet u dva slucaja koja sam vec navela. Kralju, stavila sam ti broj sura i ajeta bas iz razloga da i sam provjeris.mirsad61 wrote:Zasto dodajete rijec u zagradi "ashyāʿakum" kad u Kur'anu ne postoji ta rijec ???Kroksica wrote:
Evo dva primjera gdje se u Kur'anu spominje sunna. Spominje se jos na par mjesta i nijednom kao "poslanikov sunnet".
Uistinu! Oni koji su razdijelili vjeru svoju i postali sekte(shiyaʿan), nisi od njih ni u čemu. Samo je stvar njihova do Allaha, zatim će ih obavijestiti o onom šta su činili. (6:159)
Budite oni koji se obraćaju Njemu, i bojte Ga se i obavljajte salat i ne budite od mušrika, Od onih koji su podijelili vjeru svoju i postali sekte (shiyaʿan). Svaka stranka se s onim što je kod njih, raduje. (30:31-32)
Uistinu! Faraon se uzdigao na Zemlji i učinio stanovnike njene sektama (shiyaʿan), tlačeći skupinu njih, koljući sinove njihove, a dajući da žive žene njihove. Uistinu, on je bio od mufsida. (28:4)
A uistinu, od stranke (shīʿatihi) njegove je Ibrahim. (37:83)
I doista smo uništili pobornike (ashyāʿakum) vaše; pa ima li iko ko se poučava? (54:51)
Eto, oba se pojma koriste u Kur'anu. Sunna - put predaka i Allahov put. Sijja kao sekta, strana, vrsta itd... Nigdje se ne spominju Poslanikove ni sijje ni sunnije.
Sta na primjer ako ja dodam u zagradi rijec "ehli sunnet vel djemat" jer je istog znacenja.(sekta)
"Sekta" i "sledbenik" su dva razlicita pojma.
Nije manipulacija nego je vaš problem u tumačenju i značenja Allahovih riječi.Kroksica wrote:Ja u zivotu vecu manipulaciju ajetima nisam vidjela. Kako ispade, Kur'an poslat samo Ehlil Bejtu a ostatak dunjaluka nek se slika. Strasno.
BTW koji prijevod Kur'ana je ovaj ajet iz sure Aš-Šura?

Pun pogodak .....Towelie wrote:Ako siije znaci sledbenici i vice versa, da li to znaci da i Iblis ima svoje siije?
Jap, zamisli da je Bosanka pametnija od direktora Al Azhara.mirsad61 wrote:Bujrum nastavak rasprave da ne ispadne da jedna bosanka bude pametnija od jednog direktora El-Azhara .....![]()
http://www.siizam.com/al-muradjat-bosanski/
znaci za tebe bolje je bila Miloseviceva vjera,jel da?ElDzidziIbnDzo wrote:Nije mi jasno kako se ove sije ne umore od iskrivljivanja vjere
A ne nego ce nam veru upotpuniti ljudi koji smatraju Ebu Bekra, Omera, Osmana, Aisu i Hafsu Iblisovim sledbenicima.mirsad61 wrote:znaci za tebe bolje je bila Miloseviceva vjera,jel da?ElDzidziIbnDzo wrote:Nije mi jasno kako se ove sije ne umore od iskrivljivanja vjere
Ili mozda ocekujes nekog drugog veceg milosevica da ti upotpuni vjeru !!!
Moras povuci rijec jer nisam tako reko i nemoj fantazirati.Towelie wrote: A ne nego ce nam veru upotpuniti ljudi koji smatraju Ebu Bekra, Omera, Osmana, Aisu i Hafsu Iblisovim sledbenicima.
.....
Pun pogodak .....![]()
Danas iblis l.a. ima vise svoje sledbenike ( ili kako vi volite reci sije) nego iskrene vjernike odani Dragom Allahu s.w.t.
Pa i pored toga ,danas imamo Muawijini sije,
osmanovi sije,
Jezidovi l.a. sije,
Ebi bekrovi sije,
Omerovi sije,
Ajsine sije,
itd,itd
Kazao si kako Iblis ima svoje sledbenike, a zatim sledi nabrajanje ljudi koje smatras Iblisovim sledbenicima.mirsad61 wrote:Pun pogodak .....Towelie wrote:Ako siije znaci sledbenici i vice versa, da li to znaci da i Iblis ima svoje siije?![]()
Danas iblis l.a. ima vise svoje sledbenike ( ili kako vi volite reci sije) nego iskrene vjernike odani Dragom Allahu s.w.t.
osmanovi sije,
Jezidovi l.a. sije,
Ebi bekrovi sije,
Omerovi sije,
Ajsine sije,
itd,itd
Ne vidim da se u navedenom ajetu, na arapskom, spominje "ehli bejt" direktno... što znači da je, u najboljem slučaju, riječ o "podrazumijevanom" značenju (implikaciji) - koja može, ali ne mora biti tačna.mirsad61 wrote:Reci: "Ne tražim od vas za to nagradu, osim ljubavi prema rodbini mojoj – (Ehli bejtu). A ko zaradi dobro, dodaćemo mu u tome dobro. Uistinu! Allah je Oprosnik, Zahvalni" (Šura, 23)
Nazalost,tolika ti je moc rasudjivanja !!!Towelie wrote: Evo tvog postaKazao si kako Iblis ima svoje sledbenike, a zatim sledi nabrajanje ljudi koje smatras Iblisovim sledbenicima.mirsad61 wrote:Pun pogodak .....Towelie wrote:Ako siije znaci sledbenici i vice versa, da li to znaci da i Iblis ima svoje siije?![]()
osmanovi sije,
Jezidovi l.a. sije,
Ebi bekrovi sije,
Omerovi sije,
Ajsine sije,
itd,itd![]()
Nemoj se samo praviti mutav i reci kako nisi toboz mislio na njih, jer ta prica zaista nece proci kod mene.