IRAN

tzipiripi

#72476 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Haris.ba wrote: 09/04/2026 08:46
Capajebo wrote: 09/04/2026 08:44
Spoiler
Show
Sta je alternativa? Reci mi koji je konflikt ikada završio bez pregovora? Čak i bezuslovnu kapitulaciju mora neko potpisati.
Fkt mi nije jasno.
To hoće li napraviti nuklearku bukvalno veze nema s pregovorima.
Spoiler
Show
Ovi nista ne potpisuju.

Image
DaysleepeR wrote: 09/04/2026 08:45
Spoiler
Show
Da nema političara koji pregovaraju, svijet bi davno nestao u međusobnom uništenju.
Politika je kurva upravo jer nema morala i pregovara se i razgovara preko mrtvih.
Nije mi jasno kako neka osoba koja ode na temu Politika nije svjesna toga.
Ti polazis od opce pretpostavke o pregovorima. Ja polazim od konkretne situacije sa Iranom. Iran po mom misljenju veoma grijesi sto pregovara.
Nema preduslova za pregovaranje.
Jedna strana prijeti tvojim totalnim unistenjem i postavlja ultimatume. To nisu pregovori.

Kada dolazis da "pregovaras" na ultimatum i prijetnjom silom - pa i po famoznom medjunarodnom pravu tu ne moze biti legalnog ugovora.
Iran igra mudro i strateški. Jer da ne pregovaraju cijeli svijet bi ih smatrao ekstremistima. Iako ih svakako takvim pokušavaju prikazivati decenijama ipak je sada javna slika da su napadnuti. I to dva puta u toku pregovora, čak su i pristajali na uslove. Vjerujem da su znali da će biti napadnuti pa su pristajali.
Rezultat tih njihovih pregovora se da niko nije pridružio Epsteinlandu i Nazilandu u ratu. Iako ih EU & Co i dalje verbalno osuđuju svjetska javnost vidi ko je ko u ovom sranju glavni problem.
Nije samo ovo vojni rat, tu je politički, medijski.... Cilj nije samo dobiti neke bitke, cilj je konačna pobjeda
Last edited by tzipiripi on 09/04/2026 09:20, edited 1 time in total.
Čitalac

#72477 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Ambasador u Pakistanu izbrisao objavu...
Iran’s Ambassador to Pakistan, Reza Amiri Moghadam, appears to have taken down an earlier social media post announcing an upcoming visit by an Iranian delegation to Pakistan for ceasefire talks with US negotiators. The post, published earlier this morning on Moghadam’s X account, is no longer visible on the platform.
armin071

#72478 Re: IRAN

Post by armin071 »

Iako čisto sumnjam da će se nešto dogovoriti ako će spasiti makar ijedan život dobro je da se priča… Iranu trebaju pregovori da ih ne bi predstavili kao stranu divljaka koja neće mir. S druge strane pregovarati sa psihički neuračunjivom osobom i nije baš obećavajuće. Ako na to dodaš i cioterorističku pozadinu koja upravlja sa njim teško da će tu dogovora biti a i ako bude ko će biti garanti tog sporazuma??? Iskreno ovdje jedini izlaz je da se cijeli svijet okrene protiv usa i terorista sa BI pa da se nešto pokrene, pošto znamo na kakvom je glasu (kurava) EU (čast izuzecima) teško… Ne treba podcjeniti ni lobiste ovih koji prodaju naoružanje jer njima trenutno posao cvjeta…. Nažalost tako je u svakom ratu
moimoi

#72479 Re: IRAN

Post by moimoi »

Trump je sociopata i egocentrik. Njemu je samo lova bitna. On mora sada svom narodu opravdati ovu ekskurziju. Bilo kako. Za pretpostaviti je velikim ugovorima o prodaji naoruzanja. Pa cak i iranu..ne bi me cudilo.
To sto ce iran naplacivati i kontrolisati hormuz, sto ce znatno porasti cijene svega, sto cemo svi osjetiti… to njega ne interesuje.
On ce opet tRupavom glasackom tijelu prodati sve ovo kao “veliku pobjedu usa”.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72480 Re: IRAN

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 09/04/2026 08:21
Čitalac wrote: 09/04/2026 07:46 Iranci stižu na pregovore...

Image
Pobili im ljudi djevojcice u skoli, a oni idi pregovarati...
Nasi su sve vrijeme rata pregovarali. U vecem ili manjem intenzitetu.
armin071

#72481 Re: IRAN

Post by armin071 »

Image
Pa jesu li naši poslije Srebrenice otišli i pregovarali ili je trebalo čekati još neku pa onda?? Nema u ovom ratu apsolutnih pobjednika, uvijek će biti neka sredina…
HD_2015

#72482 Re: IRAN

Post by HD_2015 »

moimoi wrote: 09/04/2026 09:32 Trump je sociopata i egocentrik. Njemu je samo lova bitna. On mora sada svom narodu opravdati ovu ekskurziju. Bilo kako. Za pretpostaviti je velikim ugovorima o prodaji naoruzanja. Pa cak i iranu..ne bi me cudilo.
To sto ce iran naplacivati i kontrolisati hormuz, sto ce znatno porasti cijene svega, sto cemo svi osjetiti… to njega ne interesuje.
Iranci traže otprilike dolar po barelu. Ne utiče ništa na cijenu nafte, jer je cijena bila oko $70 po barelu.
moimoi

#72483 Re: IRAN

Post by moimoi »

HD_2015 wrote: 09/04/2026 09:40
moimoi wrote: 09/04/2026 09:32 Trump je sociopata i egocentrik. Njemu je samo lova bitna. On mora sada svom narodu opravdati ovu ekskurziju. Bilo kako. Za pretpostaviti je velikim ugovorima o prodaji naoruzanja. Pa cak i iranu..ne bi me cudilo.
Iranci traže otprilike dolar po barelu. Ne utiče ništa na cijenu nafte, jer je cijena bila oko $70 po barelu.
Kada je bila 70?
Koliko je danas?
Tananarive

#72484 Re: IRAN

Post by Tananarive »

Dozer wrote: 08/04/2026 23:53
bosanski__ wrote: 08/04/2026 23:18 Neće nikad biti mira dok sve postoji kapitalizam.

Kapitalizam stvara 1% bogatih i oni su sve bogatiji.
Kako vrijeme prolazi imaju još više.
Pogonsko gorivo kapitalizma je pohlepa i zato je rešenje odbacivanje toga sistema.

Socijalizam i planska privreda ako želite mir je nema smisla ratovati u tom sistemu.

Evo vam riješenja, za cijeli svijet.
Naravno. I implementirati na sve zemlje. Napraviti globalnu ekonomsku vladu kojoj ce biti primarni posao ekonomsko planiranje i raspodjela resursa globalno.
Ne bi bilo gladnih, zednih, siromasnih, neobrazovanih, itd.

Ali, ovo je, nazalost, utopija. Jer, da bi se ovo postiglo, svijet se mora ujediniti, a to znaci da svi moraju prihvatiti prvo da smo svi ljudi. Onda prestati traziti razlike u vjeri, bogovima, boji koze, etniji i naciji, jer jedine stvarne razlike su u krvnim grupama, ostalo su besmislice.
I, logicno, trebalo bi ukinuti kapitalizam, a to bi za mnoge bogate znacilo da vise nece biti bitni.

Dakle - dok je vecinski ljudski mentalni sklop nastiman ovako kako jeste, a to je licna materijalna korist, ovo je utopija.

Mi smo, kao vrsta, vec sami sebe osudili na propast, samo toga jos nismo svjesni.
I onda bi sutra bilo šta meni ima govoriti jedna 0 Rh- kako da se ponašam! :lol:

Žutalj ni 5 ni 6, javno kaže idemo da uništimo jednu civilizaciju, nema šta dalje da se priča, hegemoniju održavaju na kostima djece koja su tek počela da žive a tek se vode kao statistika, i na zapadu i na istoku, niko ni da se podrpa.
Čitalac

#72485 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Guardian: Netanyahu najveći gubitnik, u SAD se raspada politički konzensus koji datira iz 1960-ih.
U ratu u kojem nije bilo pobjednika, izraelski premijer izgleda kao najveći gubitnik ulaskom u krhko i nejasno primirje s Iranom. Nakon godina prijetnji Benjamina Netanyahua Iranu, njegovih akrobacija na Općoj skupštini UN-a, sumnjivih dosjea koji su se beskrajno provlačili pod nosom svjetskih medija i diplomatskog pritiska na uzastopne američke predsjednike da pristanu na rat protiv Irana, izraelski sukob pokazao se kao promašaj.
Presuda američke obavještajne zajednice da su izraelska predviđanja o promjeni režima i revoluciji u Iranu bila "farsična", pokazala se točnom. Izraelska procjena da će rat trajati u najboljem slučaju nekoliko dana, a u najgorem nekoliko tjedana, bila je žalosno pretjerana.
Čak i prije dva dana, prema izraelskom Kanalu 12, Netanyahu je vršio pritisak na Donalda Trumpa da ne pristane na primirje. Američki predsjednik je jedan dan izdavao svoja genocidna upozorenja Teheranu, a zatim je popustio, prema nekim izvještajima, gurajući Izrael u stranu u svojim razmatranjima.
„U cijeloj našoj povijesti nikada nije bilo ovakve političke katastrofe. Izrael nije bio ni blizu pregovaračkog stola kada su se donosile odluke koje se tiču ​​srži naše nacionalne sigurnosti“, napisao je na X-u glavni izraelski oporbeni vođa Yair Lapid...
...Unatoč Trumpovim tvrdnjama, moć Korpusa islamske revolucionarne garde ojačana je jer je Teheran - barem za sada - postigao svoj primarni cilj jednostavnog preživljavanja jednomjesečnog napada dviju najvećih svjetskih vojnih sila. Napadi su ostavili ranjeni, ali još uvijek čvrsti režim, sa značajnim vojnim sredstvima, koji će vjerojatno težiti brzom ponovnom naoružavanju dok traži prilike za odmazdu.
Netanyahuovo inzistiranje na nastavku napada u južnom Libanonu također se čini oholim, s obzirom na to da proglašena namjera Izraela da stvori novu sigurnosnu zonu stavlja njegove snage u izravan sukob na terenu s borcima Hezbollaha koji su se povijesno pokazali vještima u borbi na vlastitom terenu. U tom kontekstu, užasni i nenajavljeni masovni zračni napadi Izraela na Libanon čine se kao kazneni čin raseljavanja, nakon što su osujećeni u Iranu.
Posljedice u smislu javnog mnijenja i diplomacije vjerojatno će biti još ozbiljnije za Netanyahua i Izrael. U Americi se, posebno, vidljivo raspada politički konsenzus koji datira iz 1960-ih. Ulogu Izraela u pritiskanju Trumpa na rat u Iranu napali su i progresivci i MAGA krajnja desnica, dok je podrška Izraelu u širem smislu na povijesno niskim razinama, čak i među židovskim biračima.
Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei možda jest mrtav, ali ga je naslijedio njegov tvrdokorni sin. Umjesto da zatvori stranicu o iranskom nuklearnom programu, plan Teherana od 10 točaka, za koji je Trump rekao da je izvediva osnova za pregovore, čini se da uključuje prihvaćanje iranskog prava na obogaćivanje urana - iako Trump poriče da je to dio sporazuma. Zasad, barem, uvjeti američko-iranskih razgovora upućuju na nešto bliže okviru međunarodnog nuklearnog sporazuma Baracka Obame - koji je Netanyahu toliko sabotirao, a iz kojeg se Trump povukao - nego na novu stvarnost.
Izraelcima će također biti jasno da je sukob koji se odvijao tijekom proteklog mjeseca bio jedinstvena prilika za vođenje kampanje ovih razmjera uz punu američku podršku...
zigzag

#72486 Re: IRAN

Post by zigzag »

Podrpali bi se da su to evropska djeca ili ne daj bože jevrejska. Iran bi već bio sravnjen i sva djeca u njemu. Kad gledaju mrtvu djecu u Palestini mogu i ove..
black

#72487 Re: IRAN

Post by black »

pojedini 'analiticari' se gube k'o Hamidine krave... kad se sjetim slicnih stvari sa tema Sirija, korona, Ukrajina...
Haris.ba

#72488 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 09/04/2026 09:35

Image
Nasi su sve vrijeme rata pregovarali. U vecem ili manjem intenzitetu.
Jesu. I onda docekali 1995.genocid u Srebrenici.
armin071 wrote: 09/04/2026 09:39 Pa jesu li naši poslije Srebrenice otišli i pregovarali ili je trebalo čekati još neku pa onda?? Nema u ovom ratu apsolutnih pobjednika, uvijek će biti neka sredina…
Amerika ti olaksala da se stvori vojna situacija 1995., i onda ti objasnila da je dobro da ides u Dejton da pregovaras.

Je li to Iran u zelji da mu Amerika odredjuje ko nama? Odlicno. Ali, valjati ce platiti tu poziciju krvlju.
tzipiripi

#72489 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

armin071 wrote: 09/04/2026 09:26 Iako čisto sumnjam da će se nešto dogovoriti ako će spasiti makar ijedan život dobro je da se priča… Iranu trebaju pregovori da ih ne bi predstavili kao stranu divljaka koja neće mir. S druge strane pregovarati sa psihički neuračunjivom osobom i nije baš obećavajuće. Ako na to dodaš i cioterorističku pozadinu koja upravlja sa njim teško da će tu dogovora biti a i ako bude ko će biti garanti tog sporazuma??? Iskreno ovdje jedini izlaz je da se cijeli svijet okrene protiv usa i terorista sa BI pa da se nešto pokrene, pošto znamo na kakvom je glasu (kurava) EU (čast izuzecima) teško… Ne treba podcjeniti ni lobiste ovih koji prodaju naoružanje jer njima trenutno posao cvjeta…. Nažalost tako je u svakom ratu
Pregovore gledati isključivo kao politički i medijski rat. Kao što i sam kažeš Iran se bori, osim vojno, i da ih se ne predstavlja kao divljake koji neće mir. A znaju vrlo dobro s čim imaju posla. Uspjeli su cijelom svijetu prikazati protiv kakvih se barbara bore. Više ni propaganda glavnih medija to ne može prikriti. Pogledati i pratiti društvene mreže, komentare, objave...
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#72490 Re: IRAN

Post by moonco »

Cilj je da se Rusi olakšaju na istočnom frontu.
Cilj je ekonomski i vojno evropu isrcrpiti.
Cilj je imati na vlasti afd i slične kao Orban, onaj Fico, Erdogan da Rusi mogu da svoje interese proguraju.
Cilj je neko evropsko proljeće.
Cilj je uništiti rafinerije Arapima. Da Rusi svoju naftu i plin prodaju.
Cilj je ugroziti energetsku sigurnost Evrope.
Cilj je sjebati ekonomiju u Evropi.
Cilj je da se poveća cijena nafte da Rusi mogu financirati rat.
Cilj je umanjiti globalnu trgovinu u dolaru.
Cilj je povećati cijene energenata i svega ostalog što prati cijene nafte i plina. Od hrane, transporta, industrije.

Ovo je samo onako ukratko. :-D

Ide se prema tome da se izazove neka nova velika depresija kao prije 2SR.
Dozer

#72491 Re: IRAN

Post by Dozer »

Mislim da od prehovora na kraju nece biti nista. Zutalj je pristao da bi dobio na vremenu i dovukao sta mu fali, a na pregovorima ce traziti sve svoje i odbaciti iransko.

Mozda se desi i kakva glupost s iranskom delegacijom, u reziji Mosada...

Ali, vidjecemo....
Ameri su vjerovatno vec pjevali onu nasu jurisnu s Poljina...
Dok lezim u travi, sa nozem u glavi,
I jedu me mravi, i jedu me mravi,
I crvi mi puze iz oka i guze,
Ah, sto uzivam ja :D
mirzic1

#72492 Re: IRAN

Post by mirzic1 »

Haris.ba wrote: 09/04/2026 08:21 Pobili im ljudi djevojcice u skoli, a oni idi pregovarati...
Cetnici napravili genocid na vise lokacija i alija te lokacije da cetnicima.
skrbavi-admin

#72493 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Dozer wrote: 09/04/2026 10:24 Mislim da od prehovora na kraju nece biti nista. Zutalj je pristao da bi dobio na vremenu i dovukao sta mu fali, a na pregovorima ce traziti sve svoje i odbaciti iransko.

Ali, vidjecemo....
:lol: :lol: :lol: jurisna himna....
zigzag

#72494 Re: IRAN

Post by zigzag »

mirzic1 wrote: 09/04/2026 10:27
Haris.ba wrote: 09/04/2026 08:21 Pobili im ljudi djevojcice u skoli, a oni idi pregovarati...
Cetnici napravili genocid na vise lokacija i alija te lokacije da cetnicima.
Što ti ćaća nije otišao da ih oslobađa. A možeš i ti.

Ozbiljan si provokator. Cijelo vrijeme to radiš sa više korisničkih imena.
HarTar

#72495 Re: IRAN

Post by HarTar »

🤔 :-)
Porodice Foht

#72496 Re: IRAN

Post by Porodice Foht »

Dozer wrote: 09/04/2026 10:24 Mislim da od prehovora na kraju nece biti nista. Zutalj je pristao da bi dobio na vremenu i dovukao sta mu fali, a na pregovorima ce traziti sve svoje i odbaciti iransko.

Ali, vidjecemo....
:lol: A je li ovo stvarno bila braniteljska, jurisna s Poljina? Nisam nikad cuo, ali se grohotom smijem. Crni humor.
Dozer

#72497 Re: IRAN

Post by Dozer »

Porodice Foht wrote: 09/04/2026 10:42

Ali, vidjecemo....
:lol: A je li ovo stvarno bila braniteljska, jurisna s Poljina? Nisam nikad cuo, ali se grohotom smijem. Crni humor.
Ma zajebancija, crna naravno. Nastala dan nakon Poljina.
A_A_AKCIJA

#72498 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Iranska hakerska grupa Handala hakovala mobitel bivšeg izraelskog šefa vrhovnog štaba

Između ostalog tu su i slike tokom posjete Qataru i Jordanu.

Ništa novo, znamo da sarađuju sa Izraelom

Bosanski_kralj

#72499 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Za sad nema novih napada na Liban.
Jel moguće da se desi čudo i da je Amerika malo pritegla Izrael?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#72500 Re: IRAN

Post by arman1 »

Bosanski_kralj wrote: 09/04/2026 11:16 Za sad nema novih napada na Liban.
Jel moguće da se desi čudo i da je Amerika malo pritegla Izrael?
Poznavajući tu gamad, prije će se pridružiti napadu.
Post Reply