Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
1,5 DCI je meni na 140 na satu (preko 3000 obrtaja a to je realno negdje malo jace od 130km/h preko gps) trosio 7,5 do 7,8. Gradska 6,2 a ovako na cesti otvorenoj isao je nekad i ispod 5. Ja se divim ljudima koji voze na autocesti 110 120 gdje je ogranicenje 130.
Sustina price. Ovu "voznju" sam i dozivio, na putu prema Zagrebu nas je pretekao autobus.
Svakog vozaca koji nije u stanju da vozi po ogranicenju, da ne kazem 10km/h preko, i kada uslovi to dozvoljavaju, treba iskljuciti iz saobracaja.
Ja vozim uvijek ogranicenje + 10-15 na magistrali, na autoputu je to manje jer 120 je meni taman idealna voznja. Da mogu i na magistrali bi tako, al nije za toga pravljena.
Mogu ti garantovati da me nije niti jedan autobus niti kamion prestigao na 120, ono kad sam lijen pa vozim do 110 jeste.
Ne mogu reci da sam ikome ikada smetao jer ako prestizem stisnem gas i ne idem lijevo ako vidim ikoga. Ne znam sta je problem onda da proletis pored kojom god hoces brzinom, jer ja ti sigurno ne smetam nikako.
@azdralovic nisam shvatio poentu, pisem iz iskustva za auto koji sam vozio i u kojem se jako cesto vozim kao suvozac, postavicu sliku sa borda dugorocne potrosnje prvom prilikom...
nema poente, stavis tempomat na brzinu, ponistis board, i pogledas sta ti napise
Krenuli iz baske vode, ukljucili se na autoput, tempomat 140, na bijaci pise 7.2, nemam razloga lagat, nit je moje auto niti ce biti nit me zanima ta klasa auta, fascinantno je i meni da auto tih gabarita trosi kao moj a3 koji je upola po svemu osvrnuo sam se na kolegu koji je pisao da suv ne moze trosit manje od 9 ili koliko vec je bilo...
Moja Astra (1.7 CDTI 81 kW) u šestoj na 2.000-2.500 i brzinama 120-140 km/h troši oko 4,3-4,5 po boardu (kad resetujem mjerače po izlasku na autoput i razvijanju brzine 120 km/h do silaska sa autoputa). Sad, koliko laže ne znam, ali se sjećam da mi je kombinovana (do Mostara, metoda pun rezervoar u Brezi i dopuna u Mostaru) po procjeni trošio 4,83. Inače mi kombinovana ide od oko 5 do 6 litara po boardu, ovisno o uslovima na cesti.
Kad su roditelji kupili Astru H karavan 1.7cdti 81kW u Mostaru, do Zenice po BC prosjek 4.3. Pred garazom radila u leru, prebacila na 4.4. Otac je vozio, umjerena voznja, malo me uz Bradinu probao zaganjat, inace sve normala.
Od kupovine presli 50tak hiljada, na BC stoji 6.2, nije resetovano od kupovine. Preko 90% loko voznja. Doduse, otac i mati su stariji, oboje voze i voznja je bez nekog stiskanja. Jedan od zahvalnijih motora.
Astra je 2013to, kupljena kod nas sa 220 hiljada od prvog vlasnika.
Otprilike je i meni tako a vozim na oko 2.000 rpm. Jednom sam krenuo preko Doboj aka Gračanici, po izlasku na autoput resetovao BC. Kako na magistrali nije bilo gužve ni zastoja, kod Doboja je prosjek potrošnje bio oko 4 ili 4,1. Onda zastoj u Doboju (biciklističke trke neke) i potrošnja skoči na 4,5.
avijon wrote: ↑19/07/2023 10:48Ja ne razumijem sto ljudi lazu da manje auto troši koji je to sindrom
Ja sam bio realan, al sad udaram kontru da trosi 3 4 litra vise samo da gledam reakciju kako masu usima
I meni je ovo fakat interesantno. Odakle, zasto, sta je fazon... Bas onako zanimljiv fenomen
Evo gore lik mrtav hladan napisa da mu astra na 140 trosi 4,5 litra
Po BC pokazuje toliko, koliko laže on toliko i ja. Nemam potrebe da lažem, na kraju potrošnja mi nije stavka i pri kupovini auta ne gledam da li troši 4, 5 ili 8 litara nego druge stvari (npr. da vuče, da mi se sviđa, da nije rpeviše neudoban, da ima prostora itsl.)
Trošio je i preko 7, nekad i blizu 9, kad idem u Sarajevo.
Inače sam očekivao veću potrošnju na autoputu zbog brzine i otpora zraka, ali BC pokazuje toliko.
I meni je ovo fakat interesantno. Odakle, zasto, sta je fazon... Bas onako zanimljiv fenomen
Evo gore lik mrtav hladan napisa da mu astra na 140 trosi 4,5 litra
Po BC pokazuje toliko, koliko laže on toliko i ja. Nemam potrebe da lažem, na kraju potrošnja mi nije stavka i pri kupovini auta ne gledam da li troši 4, 5 ili 8 litara nego druge stvari (npr. da vuče, da mi se sviđa, da nije rpeviše neudoban, da ima prostora itsl.)
Inače sam očekivao veću potrošnju na autoputu zbog brzine i otpora zraka, ali BC pokazuje toliko.
Profa imal u toj tvojoj skoli kakva fizicarka da te uputi
Da se ne vraćam nazad na početni post: vozio sam do 140 u šestoj brzini. To je ono što vas buni, bio sam neprecizan. Sorry, do mene je.
Sustina price. Ovu "voznju" sam i dozivio, na putu prema Zagrebu nas je pretekao autobus.
Svakog vozaca koji nije u stanju da vozi po ogranicenju, da ne kazem 10km/h preko, i kada uslovi to dozvoljavaju, treba iskljuciti iz saobracaja.
Ja vozim uvijek ogranicenje + 10-15 na magistrali, na autoputu je to manje jer 120 je meni taman idealna voznja. Da mogu i na magistrali bi tako, al nije za toga pravljena.
Mogu ti garantovati da me nije niti jedan autobus niti kamion prestigao na 120, ono kad sam lijen pa vozim do 110 jeste.
Ne mogu reci da sam ikome ikada smetao jer ako prestizem stisnem gas i ne idem lijevo ako vidim ikoga. Ne znam sta je problem onda da proletis pored kojom god hoces brzinom, jer ja ti sigurno ne smetam nikako.
Ja sa 120 km/h vise preticem nego sto mene preticu,..to je cinjenica.
Meni na autoputu ne smeta koliko god da neko vozi dok se drzi desne trake, na magistralama mi vec smeta peglanje jer cesto nema puno mjesta za preticanje.
nema poente, stavis tempomat na brzinu, ponistis board, i pogledas sta ti napise
Krenuli iz baske vode, ukljucili se na autoput, tempomat 140, na bijaci pise 7.2, nemam razloga lagat, nit je moje auto niti ce biti nit me zanima ta klasa auta, fascinantno je i meni da auto tih gabarita trosi kao moj a3 koji je upola po svemu osvrnuo sam se na kolegu koji je pisao da suv ne moze trosit manje od 9 ili koliko vec je bilo...
Novi motori iako jaci ,su efikasniji u svakom pogledu...i ne treba nikoga cuditi.
Ja sa 120 km/h vise preticem nego sto mene preticu,..to je cinjenica.
U BiH sam ja sa svojih 120 sigurno u 10% najbrzih, vjerovatno i vise. U Hrvatskoj vec i dalje rekao bih da sam malo ispod prosjeka i da me ipak recimo 50-60% prestigne, dok ja prestignem nekih 40-50% - onako odokativno. Definitivno se znatno brze vozi izvan BiH. Al zato je manja potrosnja u BiH
Da se ne vraćam nazad na početni post: vozio sam do 140 u šestoj brzini. To je ono što vas buni, bio sam neprecizan. Sorry, do mene je.
To je ono sto mi je zanimljiv fenomen, kako ljudi sebe i druge lazu o potrosnji.
Hajd da prodajes pa i nekako da shvatim.
Vezano za potrosnju a vezano i za auta je i fenomen kupovine auta u inostranstvu (bezbeli u Njemackoj i neki vw).
Kada ti kazu cijenu auta i pripadajuce podatke o modelu, godistu, opremljenosti, predjenoj kilometrazi... ti takvog ne mozes ni blizu pronaci na web stranicama (mobile.de, autoscout... itd).
Pa hajde da je to slucaj kod jednog od 10-20, nego 95% ljudi je kupilo takvo auto. Da ne nabrajam obrazlozenja o babama s kracom desnom nogom, samo nedjeljom u crkvu itd.
Dope_Man wrote: ↑19/07/2023 11:53
To moze biti samo Globtour koji je imao praksu skidanja blokade.. Ni jedan bus ne bi trebao da moze (niti smije radi tahografa) ici preko 99km/h.
Ja cim izadjem iz BIH volim drzati na 125-129 jer jednostavno.. ne volim placati kazne .Ovako sam legalan i za 120 znak i za 130.. a ako naleti nesto ispod toga 5-6x okinem rucicu tempomata i legalan sam opet bez da gasam,saltam itd.
A kontrola brzine u zavisnosti od drzave cesto zna da bude 100-ak metara poslije znaka 120 npr pa ti eto vozi 140.. taman dodjes, parkiras, otvoris gepek i zapalis.. Toliko brze ces doci od mene
To je ono sto mi je zanimljiv fenomen, kako ljudi sebe i druge lazu o potrosnji.
Vezano za potrosnju a vezano i za auta je i fenomen kupovine auta u inostranstvu (bezbeli u Njemackoj i neki vw).
Kada ti kazu cijenu auta i pripadajuce podatke o modelu, godistu, opremljenosti, predjenoj kilometrazi... ti takvog ne mozes ni blizu pronaci na web stranicama (mobile.de, autoscout... itd).
Pa hajde da je to slucaj kod jednog od 10-20, nego 95% ljudi je kupilo takvo auto. Da ne nabrajam obrazlozenja o babama s kracom desnom nogom, samo nedjeljom u crkvu itd.
Niti prodajem niti sebe lažem. Za autoput ionako procjenjujem potrošnju 5-6 litara tako da mi ne znači previše da li će trošiti ispod 5 ili ne. Potrošnja je najmanji problem.
I mene je čudilo što board tako pokazuje i izgledalo mi je premalo da bi bilo realno.
Vožnja na oko 2.000-2.200 (gdsje mu je najveći obrtni moment) bez naglih ubrzavanja i usporavanja vodi ka manjoj potrošnji. Prije toga, prvih par kilometara lokalne vožnje (do autoputa) potrošnja kreće od 10,5 litara pa do oko 6 litara, zato resetujem da vidim kako to izgleda na samom autoputu.
Bobi wrote: ↑19/07/2023 13:16
U CRO te nece ni jedan poresretac zaustaviti ako ides do 150.
Ja sam licno prisustvovao zaustavljanu Audija svicarske table koji je isao malo brze od mene a ja sam vozio oko 125 kmh
Sto se tice potrosnje ... BMW ..4ka GC 2.0i .. 8.8 l prosjek neki ... autoput 60 % ostalo otvorena i grad ... vozim iznad 130 kmh na autoputu a u gradu po ogranicenju ... 50kmh ...
Bobi wrote: ↑19/07/2023 13:16
U CRO te nece ni jedan poresretac zaustaviti ako ides do 150.
Ja sam licno prisustvovao zaustavljanu Audija svicarske table koji je isao malo brze od mene a ja sam vozio oko 125 kmh
Sto se tice potrosnje ... BMW ..4ka GC 2.0i .. 8.8 l prosjek neki ... autoput 60 % ostalo otvorena i grad ... vozim iznad 130 kmh na autoputu a u gradu po ogranicenju ... 50kmh ...
nema to smisla jer kod njih je tolerancija 10% ako je ogranicenje preko 100km/h... znaci mozes voziti 143 u 130 bez ikakve sankcije
nema to smisla jer kod njih je tolerancija 10% ako je ogranicenje preko 100km/h... znaci mozes voziti 143 u 130 bez ikakve sankcije
Nemam pojma ... kazem sta sam vidio ... mozda je prije brze isao ... ne znam ... mene je prosao i iza njega su dosli oni odma ga zaustavili ja sam tad vozio oko 125 kmh...
gentoo wrote: ↑19/07/2023 13:15
Nisam.. i ti vjerovatno mislis da na 130 trebas voziti 140
(sto i ja radim u BIH gdje znam gdje,sta i kako.. Vani ne, hvala)
Ne, ja sam rekao da na magistrali vozim +10-15, na AP sam uglavnom zakucan na 120 sto je -10 uglavnom (na + sam u tunelima i slicno gdje je 100 a ja spustim na 110). Rijetko kad odlucim da "procistim" i idem vise.
To za 140 misli onaj sto mu ja sa 120 u desnoj traci smetam i treba mi oduzeti vozacku a auto pod presu vjerovanto.
Last edited by Dope_Man on 19/07/2023 14:32, edited 1 time in total.
Bobi wrote: ↑19/07/2023 14:31
150 na brzinomjeru je stvarnih 140-145, to je tako plus oni imaju toleranciju 10 %. Ogranicenje je 130.
Od Zagreba prema Slavonskom je 120kmh ... Osim ako nisu nesto dirali
Onda smanji na 140 a i vide se, malo pratite saobracaj i vozila, vidi im se onaj displej i kaad je ugasen na 100 metara ispred tebe .Blinkeri se isto vide a više se i zna koji su modeli, skode, audi i bmw limuzinske verzije.Nece te garant kakav japanac naganjat ili francuz .
Meni je isto tako zanimljiv fenomen tolike opće nevjerice pojedinih oko neke imponzantnije potrošnje.
Hajd razumijem tu nevjericu kad neko anektodalno nasuho samo napiše cifre, ali toliko forumaša je i slikalo bordove na kojim pišu i ostali parametri (prosječna brzina npr.) pa onda ni mukajet, ili eventualno argument kako njemački bordovi lažu najviše od svih
Nek i po litar lažu bordovi, i da se taj dodatni litar uračuna, opet je bilo respektabilnih cifri.