GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The 51st State

#7226 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The 51st State »

pathyeshme wrote:
The 51st State wrote:
Nisrin wrote:http://www.bh-news.com/ba/vijest/27999/ ... oblje.html

Cisti POPULIZAM! Iako su za strajk KRIVI radnici, a pozadina je Vlada, mi i dalje nemamo prijevoza...ali sa druge strane, nisu krivi radnici GRASa sto su prljavi autobusi, tramvaji, busevi :S Nisu ih oni unistili koliko je tu krivice kod naroda, da budemo iskreno, djeca su pocela unistavati i ovaj novi alternativni prijevoz! :S
Sjecam se prije 10 ili malo vise godina, stigli novi minibusevi, U NAJLONU sjedista, za mjesec dana sve isarano, unisteno...ne znam kad prije uniste...
Jos jedna stvar, higijena vecine gradjana nije na zavidnom nivou, a na to sve ni cistacioce u GRASu ne obavljaju posao kako bi trebalo...

Tacno da su ovi busevi super, soferi su uljudni, ali se svejedno ceka vise od pola sata na bus koji dodje i prodje krcat, nemoguce je skoro uci bilo gdje osim na prvoj stanici...Za mene je ovo neodrziva situacija BEZ TRAMVAJA I TROLEJBUSA, nek njih stave u pogon, a buseve nek ne vracaju :S
kamere stoja po vozilu....
Jeste, ali šta kad snimiš tog što uništava? Pa kod nas maloljetnici pucaju i niko im ništa ne može, a kamo li ovo... Prvo što bi se po sudu to vuklo 4-5 godina, i na kraju opet ne bi stiglo na naplatu. Država nam je jedna ogromna, dvadesetosmocentimetarska kurčina, i sve što je normalno i što bi se trebalo provoditi ovdje se ne provodi.
tek tad bi se mogo amnestirati gras u totalu, glede devastacije vozila, a ima i onaj faktor javne sramote, tipa kisla glova aka youtube, sve da pravosudni organi nisu efikasni mada oko tih gluposti i sitnih prekrsaja i jesu.
ušće

#7227 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ušće »

slucajni prolaznik wrote:
ušće wrote:
Zasto Vlada KS ne reagira u skladu sa Ustavom i zakonskim ovlastenjima i preuzme firmu GRAS? Da li se radi o anarhiji, da li je ovo puc zaposlenih GRAS-ovaca?

Da li je Vlada KS nemocna da odbrani drzavnu imovinu, da li je sposobna da zastiti ustavno-pravni poredak i uspostavi pravne norme u Kantonu Sarajevo i u jednom njegovom javnom preduzecu?
To je ono što priželjkuju ONI koji su jučer bili VLAST kantona...

-Već sutra bi havaz bio pun DOKAZA da Izetbegović guši opravdani bunt NAPAĆENIH radnika
- SDP bi izdao saopštenje glavnog odbora PLAČUĆI na policijske mjere SDA od koji se nije moglo ništa drugo očekivati .

Bolje ovako malo se namučiti i postaviti h na mjesto koje zaslužuju ...
Inače u GRAS-u imam par rođaka i tačno znam koliko se umaraju od posla ...
Ja sam, ocito, "pao s mjeseca" i nemam pojma da se na vlast dolazi radi ostvarenja vlastitih interesa i s ciljem prisvajanja u vlasnistvo javne imovine, a ne radi pruzanja servisnih usluga gradjanima, radi promocije i ostvarenja svojih ideja koji svakako ne mogu i ne smiju biti osmisljeni i realizirani na stetu gradjana i javnog interesa.

Zato i pitam: kakve veze ko je na vlasti i ko je bio na vlasti, zasto je stanje u jednom javnom preduzecu od posebnog znacaja za Kanton Sarajevo ovakvo kakvo je?

Ko je odgovoran, imenom i prezimenom?
Pogrešno smo se razumjeli ...očito

A odgovornost imenom i prezimenom imaju svi dosadašnji Premijeri Kantona i svi dosadašnji direktori GRAS-a

bar je to moje mišljenje ...
dresdener78

#7228 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

slucajni prolaznik wrote:Imamo li na ovom forumu ikog ko bolje poznaje probleme na relaciji GRAS-Vlada KS, ko je veci krivac, ko snosi vise odgovornosti za cjelokupno stanje u GRAS-u.

Od nov., 2011. godine, nakon posebne sjednice Skupstine KS i zadataka koje je dobila, sta je Vlada KS ucinila, koje je obaveze prema GRAS-u ispunila?

Koliko je i Vlada KS odgovorna za ovu nelegalnu obustavu rada GRAS-ovih zaposlenika?

Zasto Vlada KS ne reagira u skladu sa Ustavom i zakonskim ovlastenjima i preuzme firmu GRAS? Da li se radi o anarhiji, da li je ovo puc zaposlenih GRAS-ovaca?

Da li je Vlada KS nemocna da odbrani drzavnu imovinu, da li je sposobna da zastiti ustavno-pravni poredak i uspostavi pravne norme u Kantonu Sarajevo i u jednom njegovom javnom preduzecu?
Kolega, dozvolite meni malu rekapitulaciju najvećih problema čiji rezultat jeste da građani Sarajeva jesu taoci jedne bande koja se krije u anonimnoj masi "radnika GRAS-a".
1. Opća društvena, ekonomska i moralna situacija u državi koja je očajna.
2. Totalno loši zakoni koji često vrijede manje nego papir na kojem su štampani i koje je nemoguće uvesti u praksu.
3. BH. političari od 1990. godine koji misle da smo u srednjevjekovno doba i da oni su neki robovlasnici koji neograničeno vladaju nad svojim robovima. Političari koji znaju samo krasti, varati, lagati ali inaće su totalno nesposobni.
4. Menadžmenti GRAS-a od 1989. godine kada je firmu počeo preusmjeravati u razne džepove "profesor" Jusufranić-Bimo koji je u onu funkciju instaliran političarima te njegovi sljedbenici (vidi brojku 3).
5. Radnici GRAS-a uposleni preko štela i veza (vidi brojku 3) koji nemaju u stotinama slučajeva ni struke, ni sposobnosti, ni navike pristojnog ponašanja i koji su slijedili uzor menadžmenta (vidi brojku 4) i glavno pravilo je postalo "pokradi sve što možeš i čak i to što svi misle da ne možeš".
6. Građani koji su preplašeni, apatični, iscrpljeni, očajni, agresivni, neurotični, naivni, neupućeni, neinformisani i koji svi skupa kao ovce dozvoljavaju osobama pod brojem 3, 4 i 5 da ih besramno zahebavaju preko 24 godina...

Svakako POLITIČARI jesu glavni krivac i razlog ove situacije, raspad, anarhija i kolaps u GRASu je samo posljedica.

Koliko mi je poznato, vlada KS je preuzela neke finansijske obaveze, ali inaće nije mrdnuto ni prstom da se nešto stvarno promijeni u javnom saobraćajnom preduzeću.

Po mome skromnom mišljenju se radi o buntu nepoznate grupe radnika jer nije ispunjen nijedan parametar štrajka i radi se o kršenju svih pravila radnog odnosa. Prema tome bi trebali biti tretirani.

P. S. ja sam mislio da ono sa Bubicom, Inzkom i bečkim autobusima je neki zaboravljeni aprilski vic... u Beču zaista imaju 40 parkiranih autobusa (naravno imaju, ali kao zakonsku rezervu kada se pokvari neki na liniji) zajedno sa bečkim vozačima koji prema austrijskim zakonskim odredbama dnevno zarade to što Bosanac za dvije sedmice, i koji će u narednim satima u koloni napustiti Beč u pravcu Sarajevo u velikoj humanitarnoj akciji spašavanja guzice i fotelje gospodina Bubice i njegovih jarana u Vladi ....
dresdener78

#7229 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

ušće wrote: A odgovornost imenom i prezimenom imaju svi dosadašnji Premijeri Kantona i svi dosadašnji direktori GRAS-a

UPRAVO TAKO. I ne samo premijeri nego i svi oni ministri saobraćaja, njihovi kolegi, i ustvari poslanici kantonalnog parlamenta i čitava ona banda koja je bila i danas jeste u foteljama... pored GRAS-ovih direktora i članovi Nadzornog odbora, razni zamjenici direktora (bolje rećeno lutke instalirane političarima) i tako dalje...
Dugačka lista. Sarajevo je mali grad. Znate sigurno gdje neki ovi istaknuti pojedinci od ove "elite" žive. Kucajte njima na vrata i pitajte ih šta su to uradili...
slucajni prolaznik

#7230 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by slucajni prolaznik »

dresdener78 wrote:P. S. ja sam mislio da ono sa Bubicom, Inzkom i bečkim autobusima je neki zaboravljeni aprilski vic... u Beču zaista imaju 40 parkiranih autobusa (naravno imaju, ali kao zakonsku rezervu kada se pokvari neki na liniji) zajedno sa bečkim vozačima koji prema austrijskim zakonskim odredbama dnevno zarade to što Bosanac za dvije sedmice, i koji će u narednim satima u koloni napustiti Beč u pravcu Sarajevo u velikoj humanitarnoj akciji spašavanja guzice i fotelje gospodina Bubice i njegovih jarana u Vladi ....
Kolega @dresdener78, od kompletnog posta u kojem mi pokusavas odgovoriti na mojih nekoliko pitanja, zapamtio sam samo post scriptum i posebno ovaj dio: ...u velikoj humanitarnoj akciji spašavanja guzice i fotelje gospodina Bubice i njegovih jarana u Vladi ... i slazem se.

Mislim da najvecu odgovornost za krizu javnog gradskog saobracaja u Sarajevu snosi Vlada i Skupstina Kantona Sarajevo, odnosno resorni ministri, pocev od Krmpotica, preko Lulica pa evo i zadnjeg Bubice, koji, umjesto da preuzme GRAS, pusta "strajkace" da i dalje vladaju GRAS-om i ucjenjuju i Vladu i gradjane, a spas trazi na drugoj strani, sramoteci i sebe - ministra, i Vladu i gradjane Kantona Sarajevo.

U "oteti" GRAS odmah treba uci specijalna jedinica policije, pohapsiti puciste i organizatore nelegalne obustave rada, protivpravne otimacine drzavne imovine i ucjene gradjana Kantona Sarajevo, i pustiti u promet vozila, pa makar i sa smanjenim kapacitetima.

Tako bar rade sposobna vlast, ona vlast koja nema oraha u dzepovima i koja ne uspostavlja vlast po sistemu "ja tebi - ti meni..."
Better Man

#7231 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Better Man »

Za stanje u Grasu su odgovrne sve Vlade Kanotna do sad, kao i sami uposlenici! Ako je tačan podatak da je 700 radnika ispunilo sve uslove za penziju, onda ih pod hitno treba penzionisati i tako će se riješiti i viška radnika, pa ćemo imati 600 uposlenih umjesto 1300 i ako bude trebalo mogu se zaposliti mladi ljudi. Da je ovo normalna država odgovorni u Vladi bi već bili u zatvoru zajedno sa glavnim i odgovornim u Grasu, a prevoz bi normalno funkcionirao i uz to bi se ukinuo monopol i sve Grasove linije dale i Centrotransu, pa ko je bolji nek opstane, a ko ne nek ide u gašenje firme i nestanak!
Last edited by Better Man on 08/04/2013 10:42, edited 1 time in total.
Innovation

#7232 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

dresdener78 jako je interesantno, kako vi imate tako podrobne podatke za sve sto se desava kod nas. Pogotovo neke
stvari o Gras-u. Posto ste nas tako dobro izucili, onda sam sigurna da znate i koje su mogucnosti Vlade da djeluje u ovakvim situacijama. :mrgreen:
HM 2011

#7233 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by HM 2011 »

ušće wrote:

To je ono što priželjkuju ONI koji su jučer bili VLAST kantona...

-Već sutra bi havaz bio pun DOKAZA da Izetbegović guši opravdani bunt NAPAĆENIH radnika
- SDP bi izdao saopštenje glavnog odbora PLAČUĆI na policijske mjere SDA od koji se nije moglo ništa drugo očekivati .

Bolje ovako malo se namučiti i postaviti h na mjesto koje zaslužuju ...
Inače u GRAS-u imam par rođaka i tačno znam koliko se umaraju od posla ...

Moguće da bi pribjegli izvrtanju činjenica..... Iako se to sve može izbjeđi na način da se sve fino pripremi, bez prepada, ljudima se ostave rokovi, pa tek sila na kraju kao zadnja opcija....

Znači li to da je pametnije ništa ne raditi i ostaviti ovako kao što jeste ?
MOSALJOZE

#7234 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

I kako će te sutra stići na posao,u školu/fax :?
pathyeshme

#7235 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by pathyeshme »

MOSALJOZE wrote:I kako će te sutra stići na posao,u školu/fax :?
Tabanam sa Malte do Kampusa... Pola sata baš sporog hoda tj. šetanja... Nije loše.
MOSALJOZE

#7236 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

pathyeshme wrote:
MOSALJOZE wrote:I kako će te sutra stići na posao,u školu/fax :?
Tabanam sa Malte do Kampusa... Pola sata baš sporog hoda tj. šetanja... Nije loše.
Pa eto nije daleko.Samo kontam kako će raja iz Hrasnice,Tarčina..... :roll:
Dr. Kuca

#7237 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Radnici su najodgovorniji. Ova vlada ima tezak zadatak, vidjecemo hocel bit uspjesno. Jedini su imali damu ufatit se u kostac sa ovim neradnicima.
Innovation

#7238 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

dresdener78 wrote:
ušće wrote: A odgovornost imenom i prezimenom imaju svi dosadašnji Premijeri Kantona i svi dosadašnji direktori GRAS-a

UPRAVO TAKO. I ne samo premijeri nego i svi oni ministri saobraćaja, njihovi kolegi, i ustvari poslanici kantonalnog parlamenta i čitava ona banda koja je bila i danas jeste u foteljama... pored GRAS-ovih direktora i članovi Nadzornog odbora, razni zamjenici direktora (bolje rećeno lutke instalirane političarima) i tako dalje...
Dugačka lista. Sarajevo je mali grad. Znate sigurno gdje neki ovi istaknuti pojedinci od ove "elite" žive. Kucajte njima na vrata i pitajte ih šta su to uradili...
Ko ste Vi i odakle Vam pravo da Vi sudite o ljudima, koje niti poznajete, niti ste upuceni u njihovu strucnost. Odakle Vam pravo da odnekud iz ..... huskate nase ljude.
Sarajevo nije mali grad, toliko da znate, niti su nasi ljudi levati.
Last edited by Innovation on 08/04/2013 00:27, edited 1 time in total.
Bodkin

#7239 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Bodkin »

Innovation wrote:
dresdener78 wrote:

Ko ste Vi i odakle Vam pravo da Vi sudite o ljudima, koje niti poznajete, niti ste upuceni u njihovu strucnost. Odakle Vam pravo da odnekud iz ..... huskate nase ljude.
Satajevo nije mali grad, toliko da znate, niti su nasi ljudi levati.
pricas sa vjerovatno kompetentnijom osobom od svih ljudi u grasu. covjek pise odlicne postove vezano za gradski saobracaj i rijetko ko moze sa njim u raspravu jer covjek zna jako jako puno. jedino ovakvi izlivi emocija. cuj sarajevo nije mali grad :lol:
Dr. Kuca

#7240 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Uzbuna Grasovci na temi :D
pathyeshme

#7241 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by pathyeshme »

Dr. Kuca wrote:Uzbuna Grasovci na temi :D
Bježmo, eto Himzanije, reko je da će reva vječno proganjati sve koji su bilo šta loše o njemu napisali na ovoj temi :D
Napuckaće revu na nas :D
crnoplavo

#7242 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by crnoplavo »

Himzanija ante portas
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7243 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by un1ted »

Dr. Kuca wrote:Uzbuna Grasovci na temi :D
Da im tek vidis profila na fejsu...hahah
Hajvan

#7244 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajvan »

Nije mali grad.
crnoplavo

#7245 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by crnoplavo »

ne bi se bas dino slozio, al hajd

BHF_Manijak

#7246 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

To je onaj sto je lafo dobijao od nekog poruke iz vlade... Dakle "jedan je od njih", pa ga prpa uhvatila! :zzzz: :oops:
Hajvan

#7247 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajvan »

crnoplavo wrote:ne bi se bas dino slozio, al hajd

OK. Mišljenja se razlikuju To je dobro. To je taj diverzitet velikih gradova: :-D
hhaarree

#7248 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

ja mislim da dresdener nije rekao da je sarajevo provincija i kasaba te geografski nebitno i mizerno al haj dok neki skontaju :zoka:
Bodkin

#7249 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Bodkin »

hhaarree wrote:ja mislim da dresdener nije rekao da je sarajevo provincija i kasaba te geografski nebitno i mizerno al haj dok neki skontaju :zoka:
ti si lud sto odgovaras na te postove :D ako ne mogu da skontaju onda i ne treba da znaju o cemu se radi
hhaarree

#7250 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

izvinjavam se, u pravu si :oops: :mrgreen:
Post Reply