Nemoj se praviti nevješt... zar ne piše fino u tvom postu da proustaški glasači glasaju za HSP, a ovi drugi za ostale stranke sa HR predznakom?draganbl wrote:Suprotno onome što si napisao, ja sam naglasio obrnut smjer, a to da ako neka stranka propagira loš, retrogradan, pa i fašistički program, to ne mora da znači da su svi njeni glasači takvi.
Na primjer, ogroman broj, na stotine hiljada Bošnjaka glasa za kriminalizovan SDA ili SBB, ali to njih (glasače) ne čini kriminalcima. Tako je ista stvar i sa Hrvatima koji glasaju za Čovića, Ljubića, ili Srbima koji glasaju za Dodika ili SDS. Znači, potpuno suprotna logika od onoga kako se tebi sjasnilo.
Takođe, nisu ni svi glasači HSP-a ustaški orijentisani, (kao ni kum tvog oca).
Isto se odnosi i na SDP, ako SDP-ovi političari njeguju nepotizam i poltronstvo i ako ih krasi nesposobnost, to ne znači da su i glasači SDP-a takvi (osim ovih na dežurnih na forumu).
A o tome da HSP propagira ustaštvo ne bih ovo prilikom, a imam utisak i da ne bi imalo smisla.
Također piše da među glasačima ostalih stranaka ima normalnih ljudi, što predmnijeva da među glasačima HSP-a takvih nema. Samo par minuta kasnije poričeš sve što si napisao, pa se pitam kakva je uopšte bila poenta prvog posta
draganbl wrote:Nije stvar samo programskog opredjeljenja samih stranaka, već i političkog usmjerenja glasača tih stranaka.
Jasno je da su te dvije stvari povezane, ali bih ja pošao od ovih pretpostavki:
1. Veliki procenat hrvatskih glasača glasa za stranke sa "hrvatskim" predznakom.
2. Među tim glasačima ima onih koji su proustaški orijentisani i onih koji to nisu.
3. Glasovi proustaški orijentisanih glasača odlaze HSP-u, tj. onima koji ustaštvo otvoreno i propagiraju.
4. Veliki broj normalnih ljudi, neustaški orijentisanih glasača Hrvata, po inerciji ili iz drugih razloga, glasa za druge hrvatske stranke, HDZ, HDZ 1990 i Lijanoviće, jer jednostavno, polaze od pretpostavke da im ostale stranke nisu dobre i to je njihovo demokratsko pravo.
Kada ja kažem da SDP koalicijom sa ustašama promoviše fašizam, ne mislim samo na to da se promoviše fašistička orijentacija ustaša iz HSP-a, već se afirmišu proustaško orijentisani glasači HSP-a.
Koalicijom sa drugim hrvatskim strankama se takođe pravi pakt sa đavolom, ali barem među glasačima tih stranaka ima normalnih ljudi čiji glas na izborima treba da bude ispoštovan.