BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
zilog

#7226 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

Ispravno pitanje nije "treba li prodati", nego za koliko?

Ako bi se BHT privatizovao za 2 mlrd KM (cca 1 milijarda EUR), to bi bila cifra koju BHT nece zaraditi (u dobiti) ni za 20 godina. Ne treba zaboraviti da postoji trend pada dobiti u BHT-u, koji ce se sigurno nastaviti.

Pozitivan efekt prodaje BHT-a bi trebao biti i napokon stvarno liberaliziranje mobilne telefonije. Do sada su postojala 3 operatera, ali opterecena nacionalnim balastom. Zamislite ulazak Vodafone-a na nase trziste.
_Reds_

#7227 Re: BHTelecom All About

Post by _Reds_ »

sabanss wrote:
_Reds_ wrote: Tada 100 posto u njemu nece raditi nestrucni ljudi, ne brini se, stranac trazi ljude strucne a taj posao.

Telecom trenutno nista svoje ne razvija, samo trose pare i kupuje gotovo, i onda jos posalju likove na oboku da ih nacuke kako to koristiti.

Nece stranu trebati Sanela Sijercic i ostala ekipa koju je SDA tamo uhljebio sa sva vremena, a koji veze nemaju sa Telecomom.
Nijedan Telecom nista svoje ne razvija niti mu je to posao.

Ekipa koja se uhljebila ce prva letiti kod privatizacije. Portiri, kuhari, programeri, elektricari, pravnici... To se sve outsorsa...
Nije tacno da ne razvija, ne razvijaju neke vece sisteme, ali svakako neke manje stvari da, itekako. Jesu to Slovenci pametniji od nas, pa telecom dodje i da njima mlionske polosve da implementiraju neke stvari.
Halcyon

#7228 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

_Reds_ wrote:Tada 100 posto u njemu nece raditi nestrucni ljudi, ne brini se, stranac trazi ljude strucne a taj posao.

Telecom trenutno nista svoje ne razvija, samo trose pare i kupuje gotovo, i onda jos posalju likove na oboku da ih nacuke kako to koristiti.

Nece stranu trebati Sanela Sijercic i ostala ekipa koju je SDA tamo uhljebio sa sva vremena, a koji veze nemaju sa Telecomom.
Da je baš 100% to je upitno. Ne možeš ni ti ni bilo ko drugi garantovat da će svi tamo zaposleni biti regularni. Ali činjenica jeste da bi se broj nestručnih uveliko smanjio (pa i stručni bi letili vani jer na taj način stranci sebi režu troškove).

Pa naravno da troše pare i kupuju, da ne kupuju danas ne bi imao HSPA mrežu, ADSL Internet, VDSL u testiranju, širenje optičke mreže i sl. To je valjda svima jasno, neće stajati u mjestu.

Nije samo SDA uhljebio, i SDP je. Ovo nije nikakav argument, ali kad već dođosmo na temu stranaka da onda i ovo pomenemo.

@zilog: To je pozitivan efekt u teoriji. U praksi to može biti tako, ali i ne mora. Elaborirat neću jer već jesam u jednom od prethodnih komentara.

Što se cijene tiče, ovako će ga prodat za te potencijalne dvije milijarde, potrošit milijarde na svoje plate, a onda isplate plata ostalim budžetskim korisnicima, isplate rata kredita i da ne nabrajam, a onda prst u usta.
adnandus

#7229 Re: BHTelecom All About

Post by adnandus »

Halcyon wrote:
_Reds_ wrote:Tada 100 posto u njemu nece raditi nestrucni ljudi, ne brini se, stranac trazi ljude strucne a taj posao.

Da je baš 100% to je upitno. Ne možeš ni ti ni bilo ko drugi garantovat da će svi tamo zaposleni biti regularni. Ali činjenica jeste da bi se broj nestručnih uveliko smanjio (pa i stručni bi letili vani jer na taj način stranci sebi režu troškove).

Pa naravno da troše pare i kupuju, da ne kupuju danas ne bi imao HSPA mrežu, ADSL Internet, VDSL u testiranju, širenje optičke mreže i sl. To je valjda svima jasno, neće stajati u mjestu.

Nije samo SDA uhljebio, i SDP je. Ovo nije nikakav argument, ali kad već dođosmo na temu stranaka da onda i ovo pomenemo.

@zilog: To je pozitivan efekt u teoriji. U praksi to može biti tako, ali i ne mora. Elaborirat neću jer već jesam u jednom od prethodnih komentara.

Što se cijene tiče, ovako će ga prodat za te potencijalne dvije milijarde, potrošit milijarde na svoje plate, a onda isplate plata ostalim budžetskim korisnicima, isplate rata kredita i da ne nabrajam, a onda prst u usta.
:thumbup: :thumbup: Slažem se u svemu osim u zadnjem narodu ce umjesto prsta u ustima biti nesto drugo a garnituri koja ce ga privatizovati ma kojom skracenicom se ona zvala, u ustima ce biti vjerovatno koktel na nekoj plaži u egzotičnoj zemlji :dance: :dance:
zilog

#7230 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

Halcyon wrote:Što se cijene tiče, ovako će ga prodat za te potencijalne dvije milijarde, potrošit milijarde na svoje plate, a onda isplate plata ostalim budžetskim korisnicima, isplate rata kredita i da ne nabrajam, a onda prst u usta.
Potrosi se, na isti nacin, ovih stotinjak miliona. Samo se krpe rupe, a curi vise nego kada odjednom dobijes 2 mlrd.
Sa dvije milijarde mozes temeljito rijesiti neke stvari. Mozes ih uloziti, npr u autoput, pa opet dobijati onih stotinjak miliona godisnje, a efekat po razvoj drzave bi bio daleko veci. Mozes uloziti u elektrane, a struje ce trebati, posebno Hrvatskoj i Italiji, pa opet dobijati tih stotinjak miliona, ovaj put od izvoza.
Halcyon

#7231 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

zilog wrote:
Halcyon wrote:Što se cijene tiče, ovako će ga prodat za te potencijalne dvije milijarde, potrošit milijarde na svoje plate, a onda isplate plata ostalim budžetskim korisnicima, isplate rata kredita i da ne nabrajam, a onda prst u usta.
Potrosi se, na isti nacin, ovih stotinjak miliona. Samo se krpe rupe, a curi vise nego kada odjednom dobijes 2 mlrd.
Sa dvije milijarde mozes temeljito rijesiti neke stvari. Mozes ih uloziti, npr u autoput, pa opet dobijati onih stotinjak miliona godisnje, a efekat po razvoj drzave bi bio daleko veci. Mozes uloziti u elektrane, a struje ce trebati, posebno Hrvatskoj i Italiji, pa opet dobijati tih stotinjak miliona, ovaj put od izvoza.
Potroši se, samo što na ovaj način imaš redovan priliv novca, a u tom slučaju ćeš imat dvije milijarde, potrošit ih i doviđenja. Ulaganje u infrastrukturu svakako da zvuči primamljivo i interesantno, opet kažem u teoriji. I to bi sve bilo super kad bi vlasti taj novac zaista potrošile u to. Ali i ti i ja znamo da od toga nema ništa i da će mali iznos tog novca (ako uopšte i ode) ići za ulaganje u bilo šta.

Ostatak ide zna se već gdje.
zateznistub

#7232 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

_Reds_ wrote:
Halcyon wrote:
Xarfaxuss wrote:Ne bi se bas slozio sa ovim. Kad bi u BIH privatizacija bila postena i fer, prodaja Telecoma bi bio pravi potez prvo zbog nas korisnika drugo zbog poreza. Ukoliko bi ta nova firma posteno placala porez, prihod bi bio mnogo veci nego do sada. To se zove uspijesna privatizacija. A o pogodnostima za nas krajnje korisnike da i ne govorim :)
Dakle u budžet uplaćivati samo porez je više od uplaćivati porez + prihode Telekoma? :-)

@_Reds_: Nije to jedini način. Možeš li biti 100% siguran da u Telekomu neće biti malverzacija i kad ga prodaju strancima?
Tada 100 posto u njemu nece raditi nestrucni ljudi, ne brini se, stranac trazi ljude strucne a taj posao.

Kako ne razvija? Uzmi za primjer dijapazon usluga koje je BHT imao prije desetak godina i danas. Mobilna telefonije se sirila i razvijala, dobili smo ultru pa mobilni internet pa IPTV, zar to nije razvoj? ili mislis da BHT treba dizajnirati i proizvoditi svoje centrale? To ne rade ni mnogo jaci operateri od njih.
Ali ne, treba pljuvati po svemu sto je BH to je po meni osnovni problem kod nas.
zilog

#7233 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

Halcyon wrote:
zilog wrote:Potrosi se, na isti nacin, ovih stotinjak miliona. Samo se krpe rupe, a curi vise nego kada odjednom dobijes 2 mlrd.
Potroši se, samo što na ovaj način imaš redovan priliv novca, a u tom slučaju ćeš imat dvije milijarde, potrošit ih i doviđenja. Ulaganje u infrastrukturu svakako da zvuči primamljivo i interesantno, opet kažem u teoriji. I to bi sve bilo super kad bi vlasti taj novac zaista potrošile u to. Ali i ti i ja znamo da od toga nema ništa i da će mali iznos tog novca (ako uopšte i ode) ići za ulaganje u bilo šta.

Kada se tako razmislja, da je korupcija aksiom, opet treba prodati, jer ti posmatras korupciju samo kada pare odu iz BHT-a. Niko ne razmislja da BHT godisnje spiska 400-500 miliona. Od plata, do baznih stanica za n puta vecu cifru od stvarne cijene, naravno bez tendera. Moze se to posmatrati i pozitivno, ali se moze i onako kako ti pises za pare koje odu iz BHT-a. Razlika je samo u tome ko pise.
Xarfaxuss

#7234 Re: BHTelecom All About

Post by Xarfaxuss »

zateznistub wrote: Kako ne razvija? Uzmi za primjer dijapazon usluga koje je BHT imao prije desetak godina i danas. Mobilna telefonije se sirila i razvijala, dobili smo ultru pa mobilni internet pa IPTV, zar to nije razvoj? ili mislis da BHT treba dizajnirati i proizvoditi svoje centrale? To ne rade ni mnogo jaci operateri od njih.
Ali ne, treba pljuvati po svemu sto je BH to je po meni osnovni problem kod nas.
To sto si spomenuo BHT nije nista sam razvio vec je svu opremu za te usluge pokupovao preko namjestenih tendera. Ericsson Nikola Tesla vec 15 godina pobjedjuje na tenderima tj namjestenim tenderima. IPTV je u hrvatskoj poceo vec 2006 godine a kod nas?. Zadnji u evropi smo dobili uslugu SMS poruka 2000-te godine dok su ostali vec poceli 3G da razvijaju.
numizmatic

#7235 Re: BHTelecom All About

Post by numizmatic »

Dady wrote:
numizmatic wrote:Je li se meni čini ili je jeftinije uzeti MojuTV sa telefonom ili televizijom a posebno internet, nego sve troje u jednom paketu? I još je NetFlat2 duplo brži.

MojaTV Phone....25 KM + PDV
MojaTV Full.......65 KM + PDV

ADSL NetFlat2....17 KM + PDV
Moguce je :o
Brzina MojaTV Full i NetFlat2 je ista 2048/512 kbps.
Moja TVFull je 55 KM/mjesecno + PDV
Cak i ako dodas 10 KM ukljucenih u pretplatu MojaTV Full za pozive prema BHmobile, opet te dodje 3 KM jeftinije.
Idemo prvi, dajemo...
Gledala sam na pogrešnom mjestu, na http://www.bhtelecom.ba/mojatv.html nisu updateovane cijene :roll: Evo sad sam našla prave
Halcyon

#7236 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

@zilog: To sam još u početku rekao, neko zaista treba "poraditi" na Telekomu i onome što se u kompaniji dešava, da se ne dovode u situacije da monteri korisnicima ostavljaju opremu na vratima jer ne znaju podesiti modem za spajanje na Internet (karikiram, možda je i bilo takvih slučajeva, ne bi me iznenadilo).

Da ima nepotizma ima, da ima korupcije ima, da ima štela i nezakonitih radnji, ima. Ali ako je jedini način da se ti problemi riješe prodaja drugim ljudima onda mi zaista nismo sposobni ni za šta, i u tom je slučaju najbolje da prodamo kompletnu državu nadajući se da će privatnik koji je kupi riješiti probleme u zemlji.
zateznistub

#7237 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

Xarfaxuss wrote:
zateznistub wrote: Kako ne razvija? Uzmi za primjer dijapazon usluga koje je BHT imao prije desetak godina i danas. Mobilna telefonije se sirila i razvijala, dobili smo ultru pa mobilni internet pa IPTV, zar to nije razvoj? ili mislis da BHT treba dizajnirati i proizvoditi svoje centrale? To ne rade ni mnogo jaci operateri od njih.
To sto si spomenuo BHT nije nista sam razvio vec je svu opremu za te usluge pokupovao preko namjestenih tendera. Ericsson Nikola Tesla vec 15 godina pobjedjuje na tenderima tj namjestenim tenderima. IPTV je u hrvatskoj poceo vec 2006 godine a kod nas?. Zadnji u evropi smo dobili uslugu SMS poruka 2000-te godine dok su ostali vec poceli 3G da razvijaju.
Ma ja, sve je fuj. :-) :run:
adnandus

#7238 Re: BHTelecom All About

Post by adnandus »

zilog wrote:
Halcyon wrote:
zilog wrote:Potrosi se, na isti nacin, ovih stotinjak miliona. Samo se krpe rupe, a curi vise nego kada odjednom dobijes 2 mlrd.

Kada se tako razmislja, da je korupcija aksiom, opet treba prodati, jer ti posmatras korupciju samo kada pare odu iz BHT-a. Niko ne razmislja da BHT godisnje spiska 400-500 miliona. Od plata, do baznih stanica za n puta vecu cifru od stvarne cijene, naravno bez tendera. Moze se to posmatrati i pozitivno, ali se moze i onako kako ti pises za pare koje odu iz BHT-a. Razlika je samo u tome ko pise.
Samo i ti razmišljaš extra, Pa kako bi ti stručnjak uveo nove tehnologije poput 3G, digitalne televizije, optičkog sistema Možda kroz kabl star jedno 30-50 godina. Znači ti bi da uložiš jedno 20-30 hiljada, i dalje na pulsnom biranju privlacis nove korisnike, da ne govorimo o zadržavanju starih. Daj ba šta ti je znaš li koliko otprilike košta pružiti optiku u jednom naselju jedno stoja?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7239 Re: BHTelecom All About

Post by Truba »

sad je dobra situacija kad se sjetim da smo do 2000/01. bili na dvojniku
nas 9 na jednoj telefonskoj liniji + moj dajl ap :lol: :lol: :lol:
Tiger 033

#7240 Re: BHTelecom All About

Post by Tiger 033 »

zilog wrote:Kada se tako razmislja, da je korupcija aksiom, opet treba prodati, jer ti posmatras korupciju samo kada pare odu iz BHT-a. Niko ne razmislja da BHT godisnje spiska 400-500 miliona. Od plata, do baznih stanica za n puta vecu cifru od stvarne cijene, naravno bez tendera. Moze se to posmatrati i pozitivno, ali se moze i onako kako ti pises za pare koje odu iz BHT-a. Razlika je samo u tome ko pise.
zilog

#7241 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

Halcyon wrote:@zilog: To sam još u početku rekao, neko zaista treba "poraditi" na Telekomu i onome što se u kompaniji dešava, da se ne dovode u situacije da monteri korisnicima ostavljaju opremu na vratima jer ne znaju podesiti modem za spajanje na Internet (karikiram, možda je i bilo takvih slučajeva, ne bi me iznenadilo).

Da ima nepotizma ima, da ima korupcije ima, da ima štela i nezakonitih radnji, ima. Ali ako je jedini način da se ti problemi riješe prodaja drugim ljudima onda mi zaista nismo sposobni ni za šta, i u tom je slučaju najbolje da prodamo kompletnu državu nadajući se da će privatnik koji je kupi riješiti probleme u zemlji.
Slicno se moze napisati i za varijantu prodaje.

Prije svega ne mislim da ce ijedna stranka htjeti prodati BHT, jer on sluzi kao institucija za uhljebljivanje podobnih, nagradjivanje lojalnih i za kojesta jos... Koja god stranka je na vlasti. Niko se ne otpusta, samo dolaze novi. Vrana vrani oci ne kopa...
Ko god da je na vlasti, ne pada mu na pamet da proda firmu sa neogranicenim potencijalom za zaposljavanjem beskorisnih, sa mogucnoscu da se poslovi vrijedni desetine miliona KM daju bez tendera, a da se narodu i dalje moze proturiti prica o onih stotinjak miliona KM dobiti za drzavu.

Prava istina je da sve to narod kosta puno vise od ovih stotinjak miliona.

Zato ga i treba prodati.

P.S. Za ovo boldirano moze i opklada.
adnandus

#7242 Re: BHTelecom All About

Post by adnandus »

Čudno je i to kako svi raspravljaju kako treba rasprodati zlatnu koku, a ne pokrece se recimo prodaja jedne pijavice drustva poput recimo GRASa koja ne radi nista drugo osim što prazni budzet a strukture ne dozvoljavaju nikom drugom da prevozi jadne putnike. E to nije monopol zar ne i takvu jednu firmu treba tolerisati i drzati na finansijskoj infuziji jos godinama.
Halcyon

#7243 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

zilog wrote:Slicno se moze napisati i za varijantu prodaje.

Prije svega ne mislim da ce ijedna stranka htjeti prodati BHT, jer on sluzi kao institucija za uhljebljivanje podobnih, nagradjivanje lojalnih i za kojesta jos... Koja god stranka je na vlasti. Niko se ne otpusta, samo dolaze novi. Vrana vrani oci ne kopa...
Ko god da je na vlasti, ne pada mu na pamet da proda firmu sa neogranicenim potencijalom za zaposljavanjem beskorisnih, sa mogucnoscu da se poslovi vrijedni desetine miliona KM daju bez tendera, a da se narodu i dalje moze proturiti prica o onih stotinjak miliona KM dobiti za drzavu.

Prava istina je da sve to narod kosta puno vise od ovih stotinjak miliona.

Zato ga i treba prodati.

P.S. Za ovo boldirano moze i opklada.
Samo krećem od te premise da je apsolutna glupost prodati nešto što ti donosi profit. Smatrao ti da ga treba prodati ili ne moju ćeš rečenicu shvatiti. Telekom, kakav-takav je, ne stoji u mjestu. Razvija se, u ponudu uvodi nove tehnologije (u pravilu kasne ali i hrvatski T-Mobile npr. kasni za onim njemačkim, to valjda znaš i sam), obara cijene. Dovoljno je uporediti ponudu danas i onu 2006. godine, razlika nebo i zemlja. Jer konkurencija je sve jača i ima je sve više i više.

S druge strane, hrvatski operatori, privatizovani. Dovoljno je posjetiti BUG forum ili neki drugi, hrvatski, pa uporediti pisanje njihovih i naših forumaša o operatorima u dvije države. Kad čitaš komentare stekneš utisak da je velik broj onih nezadovoljnih. Kod nas državni, kod njih privatni operatori. Poenta ti je jasna.

A, da se razumijemo, ja ne kažem da je Telekom bolji operator od T-HT-a ili VIPnet-a ali imaj na umu da su ta dva hrvatska operatera od BH Telekoma bili bolji i prije privatizacije.

I nemoj se kladiti, izgubit ćeš. Prodat će i SDA i SDP, u zavisnosti ko u datom trenutku bude držao vlast. Jer tako će morati uraditi kad krenu ucjene iz EU i MMF-a, upamti šta sam ti rekao.

edit: A, kad sam već kod EU, šta misliš ti da li je interes EU zbilja boljitak bh. naroda pa je to razlog ucjenjivanja vlasti da prodaju državne kompanije ili je u pitanju nešto drugo? (hint: preuzimanje tržišta i kupljenje love iz države)
zilog

#7244 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

adnandus wrote:
zilog wrote:Kada se tako razmislja, da je korupcija aksiom, opet treba prodati, jer ti posmatras korupciju samo kada pare odu iz BHT-a. Niko ne razmislja da BHT godisnje spiska 400-500 miliona. Od plata, do baznih stanica za n puta vecu cifru od stvarne cijene, naravno bez tendera. Moze se to posmatrati i pozitivno, ali se moze i onako kako ti pises za pare koje odu iz BHT-a. Razlika je samo u tome ko pise.
Samo i ti razmišljaš extra, Pa kako bi ti stručnjak uveo nove tehnologije poput 3G, digitalne televizije, optičkog sistema Možda kroz kabl star jedno 30-50 godina. Znači ti bi da uložiš jedno 20-30 hiljada, i dalje na pulsnom biranju privlacis nove korisnike, da ne govorimo o zadržavanju starih. Daj ba šta ti je znaš li koliko otprilike košta pružiti optiku u jednom naselju jedno stoja?
Sve to sto si nabrojao i jos vise (500.000 VDSL2 fiksnih prikljucaka + 4G bazne stanice na 98% teritorije BiH.) se od temelja moze napraviti za 600-700 miliona, evo milijarda. To "zlatna koka" spiska za 2-3 godine.
zilog

#7245 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

Halcyon wrote:I nemoj se kladiti, izgubit ćeš. Prodat će i SDA i SDP, u zavisnosti ko u datom trenutku bude držao vlast. Jer tako će morati uraditi kad krenu ucjene iz EU i MMF-a, upamti šta sam ti rekao.

edit: A, kad sam već kod EU, šta misliš ti da li je interes EU zbilja boljitak bh. naroda pa je to razlog ucjenjivanja vlasti da prodaju državne kompanije ili je u pitanju nešto drugo? (hint: preuzimanje tržišta i kupljenje love iz države)
Teorija zavjere rijesava sve. EU i MMF nas ko hoce zahebati, a mi se ko junacki ne damo. :lol: :lol: :lol:

Naravno da svi hoce da kupe lovu sa trzista, ali, isto tako, treba im trziste koje ima love. Da bi se to desilo moras ici naprijed, a ne tapkati na mjestu. Nasa ideja da ih sve zeznemo je da ostanemo bez love. :wink:
Halcyon

#7246 Re: BHTelecom All About

Post by Halcyon »

zilog wrote:
Halcyon wrote:I nemoj se kladiti, izgubit ćeš. Prodat će i SDA i SDP, u zavisnosti ko u datom trenutku bude držao vlast. Jer tako će morati uraditi kad krenu ucjene iz EU i MMF-a, upamti šta sam ti rekao.

Teorija zavjere rijesava sve. EU i MMF nas ko hoce zahebati, a mi se ko junacki ne damo. :lol: :lol: :lol:

Naravno da svi hoce da kupe lovu sa trzista, ali, isto tako, treba im trziste koje ima love. Da bi se to desilo moras ici naprijed, a ne tapkati na mjestu. Nasa ideja da ih sve zeznemo je da ostanemo bez love. :wink:
To nije teorija zavjere već činjenica, to se barem dâ provjeriti, a pomenuo sam je jer si rekao da bi se kladio da ni jedna stranka neće prodati telekom. Hoće, kad to od njih budu tražili.
ScoobyDoo

#7247 Re: BHTelecom All About

Post by ScoobyDoo »

Halcyon wrote:
zilog wrote:

To nije teorija zavjere već činjenica, to se barem dâ provjeriti, a pomenuo sam je jer si rekao da bi se kladio da ni jedna stranka neće prodati telekom. Hoće, kad to od njih budu tražili.
Nek poboljsaju uslugu, ne moraju BHT prodavat, vec ga mogu i pokloniti :lol:
ala7

#7248 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

Idite uližite se evropi svi.

@Zilog - jel ti stvarno misliš da mi nemamo potencijala ko narod i država da opstanemo sami bez neke popišane EU,SAD,MMF-a i slično. Sve što evropa ima imamo i mi i više čak, šta vam je ljudi dragi. I sam si rekao da je Logosoft sam kreirao sw (kako već) za SuperTV naši bosanci i hercegovci su to radili a ne kupio kao BH Telecom od slovenaca (kako sam upoznat).

To ti je isto kad ti dođe električar u kuću i počne ti nabrajati neke dijelove, pričati malo "stručnije" što ti nikad nisi čuo u životu, a ti se "ibretiš" i na kraju ti naplati 150KM za neki bezazleni dio koji košta maksimalno 10KM.

E to ti radi evropa i SAD sa državama kao što smo mi. Lupaju ko "maksum po diviziji" a ti ko tele u šarena vrata blejiš i misliš "vidi ovog jes' pametan" . Evropa ne zna sama sa sobom a kamoli sa drugima.

BH Telecom se ne treba prodati ali treba reorganizacija podhitno, stručne ljude dovesti.

Pozdrav :)
zilog

#7249 Re: BHTelecom All About

Post by zilog »

ala7 wrote:To ti je isto kad ti dođe električar u kuću i počne ti nabrajati neke dijelove, pričati malo "stručnije" što ti nikad nisi čuo u životu, a ti se "ibretiš" i na kraju ti naplati 150KM za neki bezazleni dio koji košta maksimalno 10KM.
Kao da si prepisao situaciju kada Ericsson dodje u BHT. :lol:

Opklada stoji da se BHT nece prodati. Makar do narednih opstih izbora (2014).
ala7

#7250 Re: BHTelecom All About

Post by ala7 »

zilog wrote:
ala7 wrote:To ti je isto kad ti dođe električar u kuću i počne ti nabrajati neke dijelove, pričati malo "stručnije" što ti nikad nisi čuo u životu, a ti se "ibretiš" i na kraju ti naplati 150KM za neki bezazleni dio koji košta maksimalno 10KM.
Kao da si prepisao situaciju kada Ericsson dodje u BHT. :lol:

Opklada stoji da se BHT nece prodati. Makar do narednih opstih izbora (2014).
Ista situacija. Super da poredis sa Ericsson-om. :thumbup:

Nije jednom clanak izasao da BH Telecom kupuje zastarjelu opremu i to po dosta skupljoj cijeni nego sto je na trzistu u svijetu.
Locked